فهرست مطالب

نشریه حقوق بشر
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد حبیبی مجنده، مهدی عبدالمالکی، سیده زهرا موسوی انزهایی صفحه 3
    تحریم های اقتصادی اعم از یک جانبه یا مطابق با فصل هفتم منشور ملل متحد ابزاری قدرتمند برای واداشتن یک دولت به انجام تعهدات بین المللی اش تلقی می گردد. تحریم ها خواه ناخواه آثاری بر جمعیت کشور هدف خواهند داشت آثاری که ابعاد منفی آن، گاه چنان عمیق است که تا سال ها قابل مشاهده است. حق بر آموزش نیز به عنوان حقی توانمندساز، از اثرات زیان بار تحریم های اقتصادی مصون نمانده است. این حق به واسطه ارتباط با سایر حقوق بشر از جمله حق بر غذا، حق بر آب، حق بر حداقل استانداردهای زندگی و... در معرض نقض مستقیم و غیر مستقیم قرار دارد. این حق از حقوق غیر قابل انحراف تلقی می شود که حتی شورای امنیت نیز برای حفظ صلح و امنیت بین المللی نمی تواند آن را نادیده بگیرد اما، شورا در قطعنامه 1737علیه برنامه هسته ای ایران در بند 17 مستقیما حق بر آموزش اتباع ایرانی را نقض نموده است.
    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، حق بر آموزش، شورای امنیت
  • امیر مقامی صفحه 25
    نسبتی ناخواسته میان نظریه جهاد شهید مرتضی مطهری و جان رالز و مشابهت برخی دغدغه های اجتماعی آن ها بهانه ای است برای کنجکاوی در امکان تشابه یا افتراق نظریه این دو در باب مشروعیت جنگ و توسل ابتدایی به زور. در این بررسی به نظر می رسد جهاد بشردوستانه آن گونه که از نامش پیداست سنخیتی با مداخله بشردوستانه دارد؛ با این تفاوت که اولی از منظری ایدئولوژیک و الهی تجویز می شود و دومی از منظر لیبرالیسم اخلاقی؛ گر چه هر دو تقریبا مدعای یکسانی دارند. آیا این تشابه علی الظاهر ناخودآگاه در میان موارد تجویز جهاد در نظریه جهاد شهید مطهری به عنوان یک فقیه فلسفه گرای مسلمان و توجیه جنگ برای مقابله با نقض حقوق بشر در «قانون مردمان» به عنوان مکمل نظریه عدالت جان رالز، به عنوان یک فیلسوف لیبرال کانت گرا نقطه ای مشترک و پیوندی وثیق محسوب می شود؟
    کلیدواژگان: جهاد، تبلیغ دین، حقوق بشر، مرتضی مطهری، جان رالز
  • محمد مهدی مقداری صفحه 37
    یکی از ابعاد نگران کننده و فراگیر کودک آزاری و خشونت، تنبیه بدنی کودکان توسط معلمان، مربیان و کارکنان محیط های آموزشی است. به رغم آنکه در مقررات داخلی و بین المللی، به ویژه پیمان نامه حقوق کودک، ناروایی چنین اقداماتی مورد تاکید قرار گرفته و افزون بر آن، پیامدهای ناگوار آزار و تنبیه بدنی در جسم و روان کودکان مشخص شده است، با این وجود، بسیاری بر اساس پندارهای بی پایه و رسم های غلط، حق تنبیه بدنی را برای معلمان و مربیان باور دارند و عده ای نیز با استناد به برخی آموزه های دینی این حق را تایید و حتی ولایت بر تنبیه بدنی را برای معلم قائل شده اند.
    در این نوشتار تلاش شده است ضمن تاکید بر ممنوعیت تنبیه بدنی کودکان توسط معلمان و مربیان از دیدگاه مقررات داخلی و بین المللی، ناروایی آن از دیدگاه فقه اسلامی نیز بیان شود و سپس به نقش موثر و فراگیر رهبران و روحانیون در ترویج حمایت از کودکان، مقابله با خشونت علیه آنان و رفع پندارها و باورهای نادرست پرداخته شود، عامل مهمی که در هشتمین بیانیه مجمع جهانی مذاهب برای صلح (کیوتو- 2006) مورد عنایت قرار گرفته و متاسفانه تاکنون به طور شایسته بهره برداری نشده است.
    کلیدواژگان: تنبیه بدنی، کودک، تنبیه بدنی توسط معلم، مقابله با خشونت، رهبران و روحانیون دینی
  • امیر حمزه زینالی، حسین جمعه پور صفحه 49
    امروزه کشورهای دنیا نسبت به شناسایی ارزش ها، اصول، قواعد و هنجارهای حقوق بشر، راهکاری تضمین، اجرا و نظارت بر آن ها از رهگذر مجموعه ای از اسناد، آموزه ها، رویه ها و نهادها اقدام کرد هاند که از آن تحت عنوان نظام بین المللی حقوق بشر یاد می کنند. بر اساس این نظام، در پرتو مجموع مقررات بین المللی مربوط به حقوق بشر، یک نظام حمایتی به وجود آمده که با تمام اصول و نهادهایش درصدد استفاده همگان از ارزش های مشترک جهانی و تضمین احترام به آن ها برای افراد بشر است. شکل گیری این نظام و اجماع جهانی بر سر ارزش ها، اصول، قواعد و هنجارهای حقوق بشر موجبات جهان شمولی حقوق بشر را فراهم کرده است که بیش از هر چیز در کرامت انسانی ذاتی مردمان سراسر گیتی ریشه دارد. در نتیجه شکل گیری نظام بین المللی حقوق بشر کودکان، حمایت ویژه از کودکان به صورت عام و در برابر رفتارهای ناقض حقوق آن ها به صورت خاص، مورد شناسایی و پذیرش جهانی قرار گرفته است. همچنین این اصل در قوانین اساسی اکثر کشورهای جهان برخلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد پذیرش قرارگرفته است. مسئولیت های خانوادگی اجباری، جرم انگاری افتراقی و کیفرگزاری ویژه رفتارهای ناقض حقوق کودکان از مهم ترین جلوه های اصل حمایت ویژه از کودکان در حقوق رفاهی، مدنی و کیفری می باشد. مهم ترین اشخاص که در زندگی کودک نقش دارند، والدین هستند. از این رو، خانواده مهم ترین عامل تعیین کننده در حمایت از کودک است. اما آیا این نقش و رابطه می تواند به عنوان عاملی در جهت اعطای حقوق و امتیازات ویژه به والدین و سایر مراقبان محسوب شده و در نتیجه زمینه عدول از اصل جهانی منع تبعیض ضد کودکان را فراهم سازد. ایجاد توازن مابین حقوق کودک و حقوق والدین در خانواده از چالش برانگیز ترین حوزه های مربوط به حمایت از کودکان در برابر بزه دیدگی درون خانوادگی است که نتبیه کودکان یکی از آن هاست. استناد به نسبیت گرایی فرهنگی در کشورهایی که از یک سو به اجرای اسناد سازمان ملل متحد در این زمینه متعهد اند و از سوی دیگر به رعایت احکام شرعی در قانونگذاری کیفری مکلف اند این توازن را بسیار دشوار ساخته است. مقاله پیش رو به بررسی این موضوعدر پرتو نظام بین المللی حقوق بشر و بررسی اسناد خاص و عام راجع به کودکان در سطح جهانی و منطقه ای می پردازد.
    کلیدواژگان: کودک، حقوق بشر، اصل حمایت ویژه، حقوق والدینی، استانداردهای جهانی، نسبیت گرایی فرهنگی، تنبیه بدنی
  • فریبا خوشبخت صفحه 69
    تنبیه بدنی یعنی استفاده از نیروی فیزیکی، برای اصلاح یا کنترل رفتار کودک با هدف و قصد اینکه کودک درد را تجربه کند، اما صدمه ای نبیند. تنبیه بدنی عمدتا در دو سطح خانواده و مدرسه مطرح می باشد. در مطالعه حاضر تنبیه بدنی در سطح خانواده (تنبیه کودک توسط والدین) مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر با مطالعه تحقیقات انجام شده در زمینه تنبیه بدنی به بررسی عوامل تأثیر گذار بر تنبیه بدنی و تأثیر پذیر از آن پرداخته است و در نهایت به ارائه مدلی مفهومی از عناصر و ابعاد تنبیه بدنی کودکان توسط والدین می پردازد. این مرور نشان داد که بسیاری از ویژگی های زمینه ای و شخصیتی کودک و والدین زمینه ساز استفاده از تنبیه می شود. استفاده از تنبیه نیز منجر به مشکلات رفتاری، در سطح فردی و اجتماعی در کودک می گردد و در نهایت همه این روابط متأثر از فرهنگ هر جامعه می باشد. در جوامع اسلامی نیز به دلیل دستورات تربیتی موجود در فرهنگ دینی آن ها، تنبیه بدنی در مرتبه نخست نهی می شود و در مرحله بعد دارای حدود و شرایطی است که رعایت این حدود و شرایط نیز آسان نمی باشد.
    کلیدواژگان: تنبیه بدنی، عوامل موثر بر تنبیه بدنی، عوامل تأثیرپذیر از تنبیه بدنی، فرهنگ و تنبیه بدنی، فرهنگ دینی
  • شهلا پاکدامن، پریسا پورعلمداری، فائزه پیمان پاک صفحه 83
    مطالعه سیره تربیتی پیشوایان دینی از جمله پیامبر اسلام9 و امامان معصوم نشان می دهد که نظام تربیتی آنان برگرفته از تربیت الهی است که به کمال مطلق توجه دارد، لذا همواره رشد فرد را در نظر می گیرد و همواره بر پیشگیری پیش از درمان تاکید می کند.
    روش اسلام در تربیت کودک، محبت، پند و نصیحت توام با مدارا و احتیاط یعنی جذب است که باید در عین حال دلنشین و موثر باشد. بنابراین تنبیه و مجازات نخستین عامل تربیتی در اسلام نیست، بلکه ابزاری است که در صورت سودمند واقع نشدن رفق و محبت در ایجاد عادات خوب به کار می آید. در تربیت اسلامی زیاده روی دیده نمی شود و فقط از این راه می توان افرادی معتدل را تربیت کرد؛ به طوری که تمام قوای او اشباع و تعدیل شوند و جسم و روح و عقل، هماهنگ باشند.
    در دیدگاه حقوق و فقه اسلامی، گر چه تنبیه بدنی کودک توسط والدین، در حدی که موجب سرخی، سیاهی و کبودی بدن نگشته و آن هم در راستای تربیت و هدایت آن فی الجمله جایز دانسته شده است؛ اما در عین حال، خشونت والدین علیه کودک را مذموم دانسته و آن را مضر به تربیت و هدایت فرزند می داند. در مقابل والدین را تشویق و ترغیب به مهر و محبت و نوازش کودک می نماید.
    کلیدواژگان: سیره تربیتی، پیشوایان دینی، تنبیه بدنی، کودکان
  • محبوبه البرزی صفحه 97
    روش ها و شیوه های متعددی برای جامعه پذیری کودکان وجود دارد. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی دیدگاه کودکان از تنبیه بدنی با تحلیلی از رویکرد اسلامی و روانشناسی پرداخت. در این راستا تعداد چهل دختر و پسر مقطع پیش دبستانی بر اساس نمونه در دسترس با استفاده از آزمون نقاشی و مصاحبه مورد سنجش قرارگرفتند. نتایج تحلیل های آماری نشان داد بیشتر کودکان مورد تنبیه بدنی خفیف قرار گرفته بودند. کودکان دیدگاه مثبتی نسبت به تنبیه بدنی نداشتند، لیکن در قبال خطاها و اشتباهات خود روش های تربیتی دیگر همچون قهر، محرومیت و جریمه شدن را می پذیرفتند. کودکانی که مورد تنبیه بدنی شدید قرارمی گرفتند در نقاشی خود از رنگ های تیره، خطوط کمرنگ و حداقل فضا استفاده می کردند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از میان متغیرهای جمعیت شناختی والدین، سن و تحصیلات مادر پیش بینی کننده منفی و معنادار استفاده از تنبیه بدنی بود. نتایج کسب شده با دو رویکرد اسلامی و روانشناسی تحلیل گردید.
    کلیدواژگان: تنبیه بدنی، کودکان، رویکرد اسلامی، رویکرد روانشناسی
|
  • Mohammad Habibi Mojandeh, Mahdi Abdolmaleki, Seyede Zahra Mousavi Page 3
    Economic sanctions whether imposed unilaterally or on the basis of the chapter VII of the UN are a powerful means for enforcing a state to fulfill its international obligations. Sanctions, like or not, would have lasting negative impacts on the people of the targeted state. The right to education as an empowering right would not be excluded from the detrimental effects of the economic sanctions. Since this right is related to other human rights including the right to food, the right to water, the right to a basic standard of living, etc., it is directly or indirectly susceptible to breach. This right is considered as an inalienable right so that even the UN Security Council cannot ignore it for the purpose of protecting international peace and security. However, the Council, by adopting resolution 1737 (17) against Iran’s nuclear program, has violated the right to education of the Iranian citizens.
    Keywords: Economic sanctions, right to education, Security Council
  • Amir Maghami Page 25
    Since there appears to be a relationship between Ayatollah Mutahhari’s ‘Jihad’ theory and John Rawls’s Humanitarian War theory, and between their shared social concerns, this study aims at investigating whether the two theories are similar or different in terms of legitimacy of war and the use of force. It seems that humanitarian jihad and liberal humanitarian intervention have a similar genesis, the difference being that the former is prescribed on theological foundations and the latter is founded on ethical liberalism, though the two have similar claims. Can this apparently unprofessed resemblance in permissibility of jihad in Jihad theory of Ayatollah Motahhari – as a Muslim jurist and philosopher - and the justification of war to confront violation of human rights in “The Law of Peoples” as a complement to theory of justice of Rawls – as a Kantian liberal philosopher be considered a significant relationship?
    Keywords: Jihad, Religious Preaching, Human Rights, Morteza Mutahhari, John Rawls
  • Mohammad Mahdi Meghdadi Page 37
    One of the disturbing aspects of child abuse and violence is corporal punishment of children by teachers, educators and staff in educational contexts. Despite the prohibition of such actions in the national and international regulations particularly in the CRC, and potential adverse consequences of physical abuse, drawing on their false and unfounded customs and beliefs, many still maintain that teachers and educators have the right to use corporal punishment. Furthermore, citing certain religious teachings, some researchers have confirmed this and even suggested that teachers, like parents, have this punishment right. Stressing the prohibition of corporal punishment of children by teachers and educators in national and international regulations, this article examines its impermissibility from jurisprudential perspective. It also deals with the influential role religious leaders and clerics can play in fighting against violence against children and removing the misconceptions and wrong beliefs about corporal punishment. This issue has been addressed in the 8th declaration of the World Assembly of Religions for Peace (Kyoto, 2006) but has not received enough attention.
    Keywords: corporal punishment of children, corporal punishment by teachers, educators, confronting the violence, clerics, religious leaders
  • Amir Hamzeh Zeinali, Hussein JomEpour Page 49
    Today many countries have taken measures to recognize the values, principles, rules and norms of human rights, adopting appropriate mechanisms to ensure their implementation and monitoring through a set of documents, doctrines, practices and institutions which are known as the international system of human rights. Under this system, in light of all rules of international law related to human rights, a protection system has been established which with all its principles and institutions seeks the ways to provide general public to benefit from the common global values and to ensure respect for the human beings. The development of this system and consensus on the values, principles, rules and norms of human rights provide grounds for the universality of human rights which has its roots in inherent human dignity of people all over the world more than anything else. Thereupon the development of the international system of human rights of children, special protection of children in general and against acts that violate their rights in particular, has been recognized and universally accepted. This principle has been written into the constitutions of many countries but the constitution of the Islamic Republic of Iran is yet to integrate it. Mandatory family responsibilities, differential criminalization and passing specific penalization for behaviors that violate the rights of children, are the most important illustrations of the principle of special protection of children in public welfare, civil and criminal laws. People who are involved in the child's life the most are parents. Hence, the family is the most important factor in child protection. But can such a role and relation be considered as a justification for granting special rights and privileges to parents and other caregivers and consequently pave the way for deviating from the universal principle of prohibiting discrimination against children? Striking a balance between parental rights and children's rights in the family is the most challenging area related to child protection against victimizing within the family of which corporal punishment of children is one. Referring to cultural relativism in countries that are committed to the implementation of United Nations documents in the context of criminal legislation on the one hand and being obliged to observe the religious rulings in this context on the other hand, make the balance very difficult to maintain. This article examines this issue in the light of international human rights and in general and specific documents about children in global and regional levels.
    Keywords: Child, Human Rights, the principle of special protection, Parental Rights, International standards, Cultural relativism, Corporal Punishment
  • Fariba Khoshbakht Page 69
    Corporal punishment is using physical force to discipline or correct a child`s behavior so that they experience pain without any harm. Corporal punishment occurs mainly at home or at school. The present study investigated corporal punishment within the family (punishment of children by parents). Reviewing the studies conducted on corporal punishment, the present study examined factors affectingcorporal punishment as well as the factors affected by corporal punishment and finally presented a conceptual model of elements and dimensions of corporal punishment applied by parents. The results of the review showed that many background and personality characteristics of both children and parents are involved in corporal punishment. The use of corporal punishment can result in behavioral problems in children both at individual and social levels and all this is influenced by the culture of a society. And since there are some religious instructions regarding the disciplining of children in their religious culture, corporal punishment is not prohibited in Muslim societies. Furthermore, there are some limits and conditions which are difficult to observe.
    Keywords: corporal punishment, factors effecting corporal punishment, possible impact of corporal punishment, religious culture
  • Shahla Pakdaman, Parisa Pouralamdari, Faezeh Peimanpak Page 83
    Reviewing the practice of the religious leaders, including the prophet of Islam (PBUH) and the infallible Imams, show that their system of child rearing is taken from a divine system targets the absolute perfection. Therefore, the maturity and development of an individual is addressed, always focusing on prevention prior to cure. In child rearing, Islam adopts an approach which puts affection, love and advice together with tolerance and caution at the center. Therefore, punishment is not a priority but as an instrument which may be used when kindness and affection fail to develop appropriate habits. In Islamic cultivation, going to extremes is not favored and only this way can we cultivate balanced individuals with all their potentials and capacities being full-fledged and their body, soul, intellect functioning in harmony. Although, in Islamic law and jurisprudence, the corporal punishment of children is allowed on the condition that their body does not turn red, black or bruised and it is only for the purpose of disciplining children. However, the violence of parents against children is disapproved and it is considered to be detrimental to their proper cultivation and guidance. Parents are persuaded to treat their children kindly, tenderly and caressingly.
    Keywords: child cultivation practice, religious leaders, corporal punishment, children
  • Mahbobeh Alborzi Page 97
    There are various methods and ways for the sociability of children. To this end, this study examines children’s point of view about corporal punishment from an Islamic and psychological perspective analytically. To do so, 40 male and female preschoolers selected on the basis of availability were tested using drawing and interview tests. The results from statistical analyses showed that most of participating children had experienced a mild corporal punishment. They didn’t have a positive view toward corporal punishment but they approved of other disciplining methods such as deprivation, penalization and not speaking with them. Children who experienced severe corporal punishment used dark colors, light lines and the least space in their paintings. Also, results from regression analysis showed that among the demographicvariables of parents, the age and education of mothers were negative and significant predictors of the use of corporal punishment. The results were analyzed from both Islamic and psychological perspectives.
    Keywords: corporal punishment, children, Islamic perspective, psychological perspective