فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 12 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد آقاجری*، علیرضا صحرایی صفحات 8-37
    یکی از مباحث مهم و جدی در دهه های اخیر توجه به مباحث روش شناختی و کاربست آن در حوزه های مختلف می باشد. البته استفاده از متدها و روش های گوناگون از دیرباز موردتوجه و امعان نظر اندیشمندان مختلف بوده است، لکن در سال های اخیر توجه به این حوزه در قالب پژوهش های مختلف نمود داشته است. در این راستا یکی از رویکردهایی که اندیشمندان علوم اجتماعی و سیاسی برای بررسی مفاهیم و تحول آن مورد توجه قرار می دهند، رویکرد پدیدارشناسی می باشد. این رهیافت که از جمله رهیافت های پیچیده در عرصه علوم اجتماعی و سیاسی می باشد اشتراکات بارزی با رهیافت های تفسیری دارد که در پایان قرن نوزدهم میلادی علیه پوزیتیویسم وامپریسیسم رشد نمود. کاربرد رهیافت پدیدار شناسانه در حوزه سیاست افق های تازه ای را پیش روی اندیشمندان و نخبگان علمی می گشاید و نتایج روش شناختی و نظری مهمی را به بار می آورد. هدف از نگارش مقاله حاضر کاربرد و پرده نمایی از برخی دستاوردهای متدلوژیک و معرفت شناختی رویکرد پدیدارشناسی در سیاست می باشد و به نظر می رسد که رویکرد پدیدارشناسی دارای نتایج سیاسی خاصی بوده و می تواند پایه معرفتی مناسبی برای نظام سیاسی را فراهم سازد. تبارشناسی، دیرینه شناسی، متدیک بودن رهیافت پدیدارشناسی و انواع آن، بررسی آراء بزرگان و اندیشمندان این رویکرد، و بالاخره نتایج روش پدیدارشناسی در علوم سیاسی شاکله اصلی مقاله حاضر را شکل می بخشد.
  • داود آقایی، علیرضا ثمود ی، مهدی موسوی صفحات 29-63
    با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، تصور می شد رقابت میان این دو ابرقدرت به پایان رسیده است و تضاد و رقابت جای خود را به همکاری خواهد داد،اما پس از مدتی این خوش بینی ازصحنه بین المللی رخت بر بست و دوران جدیدی از رویارویی میان این دو کشور آغاز شد. این تقابل و رویارویی اگر چه همانند گذشته نبود، ولی از شکل گیری منازعه و رقابت جدیدی در روابط دو کشور حکایت می کرد. رقابت و منازعه جدید را می توان در زمینه موضوعاتی همچون همسایگان روسیه (آسیای مرکزی و قفقاز) ،دفاع موشکی وکنترل تسلیحات و ایران ملاحظه کرد. این مقاله به دنبال توضیح جنگ سرد جدید بر مبنای موضوعات مذکور است.
    کلیدواژگان: آمریکا، روسیه، ایران، همسایگان، کنترل تسلیحات و دفاع موشکی، جنگ سرد جدید
  • علی اکبر امینی، قاسم حزباوی صفحات 65-100
    در این مقاله تلاش شده است تا ضمن آشنایی با نگرش بنیاد گرایان به دولت و جامعه، خاستگاه خشونت و مبانی فکری آن مورد بررسی قرار گیرد.آنچه امروزه از بنیاد گرایی اسلامی در برداشت های مختلف دریافت می شود، پرداختن به این پدیده از منظر رفتاری است. درحالی که بنیاد گرایی از ریشه هایی در گفتمان دینی و در واقعیت معاصر تغذیه می کند. اگر چه این ریشه ها در بسترسنت اسلامی دارای کارکرد های دیگری بوده اما با تفسیرهای مودودی، ندوی، سید قطب و عمرعبدالرحمان این کارکرد ها جهتی خشونت زا به خود می گیرند.
    کلیدواژگان: بنیادگرایی، خشونت، تکفیر، جهاد، جامعه جاهلی، جامعه مسلمان
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی، ابراهیم معراجی صفحات 101-118
    پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و وحدت دو آلمان شاید به سختی قابل پیش بینی بود که دو کشور به سرعت به سمت روابط حسنه در ابعاد مختلف پیش بروند. روابط آلمان و روسیه، فراز و فرودهای بسیاری را از همگرایی تا واگرایی و از روابط حسنه تا جنگ پشت سر گذارده است. فاکتورها و شاخص های مختلفی بر روابط دو جانبه بین دو کشور حکمفرما بوده است. در این بین شاخص انرژی از مهمترین عوامل موثر بر روابط دو جانبه آنها می باشد که بالاخص پس از جنگ سرد بر اهمیت آن افزوده شده است.روابط استراتژیک و در حال توسعه میان دو کشور و بررسی نقش انرژی و تاثیر مقوله انرژی بر روابط دو جانبه میان آنها موضوع حائز اهمیتی است که در مقاله حاضر سعی داریم آن را مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: آلمان، روسیه، امنیت انرژی، مشارکت راهبردی، همکاری استراتژیک
  • حمید پیشگاه هادیان، علیرضا حجازی صفحات 119-168
    این مقاله به تشریح و تحلیل سیاست آب آبراهه های بین المللی ایران با افغانستان: هیرمند/ هلمند و ایران و عراق: اروند رود/ شط العرب در دوره زمانی 2011 تا 2010 می پردازد. شکل گیری پروسه امنیت بین المللی، تابع متغیر های مستقل بیشماری است که یکی از آنها می تواند منبع استراتژیک چون آب باشد. در واقع آب می تواند منبع بنیادین برای صلح، امنیت، همکاری و منازعه در روابط و سیاست خارجی دولتها بشمار آید. ایالات متحده پس از همسایگی با مکزیک و کانادا، در عراق و افغانستان اشغال شده با ایران؛ همکنون؛ همسایگی دارد. محدودیت آب در یک منطقه، به ایجاد چرخه ای از انواع نا امنی ها منجر میشود. تهدیدات فراگیری چون: گرد و غبار، مواد مخدر، بیماری ایدز، تروریسم، آلودگی، فقر فراگیر و معضلات محیط زیستی، براحتی از مرزهای ملی عبور و عواقب شوم آن به تمام دنیا سفر می نماید. در مقابل طیفی از نا امنی های فوق الذکر، فرا روایت امنیت انسانی، معرف طیفی از انواع امنیت چون امنیت اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، سلامت، فردی، زیست محیطی است. امنیت انسانی ارتباطی با تسلیحات ندارد. امنیت انسانی، علاوه بر توجه به مادیات مورد نیاز برای معیشت، به زندگی و شان انسانی مرتبط استو مشارکت معنا دار در زندگی اجتماعی را امکان پذیر می نماید.ارتقا امنیت انسانی در حوزه آبراهه های بین المللی در ایران نه تنها برای ملت شریف ایران، بلکه برای همسایگان ایران نیز امنیت و ثبات به ارمغان خواهد آورد.
    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، امنیت انسانی، امنیت زیست محیطی، دیپلماسی علم و فناوری، سازه انگاری
  • جمشید ثریا صفحات 169-198
    فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تاسیس جمهوری های تازه استقلال یافته، وضعیت جدیدی را در مرزهای شمالی جمهوری اسلامی ایران بوجود آورده است. مقاله حاضر به بررسی موضوع همگرایی منطقه ای در منطقه قفقاز جنوبی بر اساس نظرات همگرایی می پردازد. در حقیقت، هدف این پژوهش تحلیل امکان همگرایی جمهوری های آذربایجان با جمهوری های ارمنستان و گرجستان با استفاده از تئوری همگرایی کانتوری و اشپیگل و نیز تاثیر این همگرایی بر منافع جمهوری اسلامی ایران می باشد. در خاتمه نگارنده می کوشد تا به بررسی موانع توسعه روابط ایران با کشورهای قفقاز جنوبی بپردازد.
    کلیدواژگان: همگرایی، قفقاز جنوبی، آذربایجان، بحران قره باغ، سیاست خارجی
  • رضا جلالی، مهدی غلامی صفحات 199-228
    مطالعات تاریخی نشان دهنده نقش کلیدی نخبگان در تحولات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است. توجه بسیاری از کشورهای پیشرفته و توسعه یافته حاکی از آنست که نخبگان کشور بویژه نخبگان سیاسی حاکم با ایفای نقش اساسی خود در فرایند تصمیم گیری امور و اداره کشور تاثیر مهم در فرآیند توسعه ایفا می کنند لذا این فرایند در سایه ثبات درجامعه است که معنا پیدا میکند حال ثبات سیاسی در اصل ناظر به وجود توازنی بین خواستهای مردمی از یکطرف و کارویژه های دولتی از طرف دیگر می باشد.برخی از تحلیلگران، اصالت را به ساختار داده بدین معنا که به اهمیت نظام سیاسی پرداخته و معتقدند که این سیستم است که به نخبگان سیاسی جهت می دهد. لذا این عده، انسجام فکری نخبگان سیاسی را در گرو ثبات سیاسی می دانند به طوری که یکی از عوامل مهم شکل گیری ثبات در نظام سیاسی را اجماع نظر نخبگان سیاسی درون حاکمیت می دانند.
    این مقاله به بررسی و تجزیه تحلیل دیدگاه های فوق در خصوص انسجام فکری نخبگان سیاسی درون حاکمیت و شکل گیری ثبات در نظام سیاسی می پردازد.
    کلیدواژگان: انسجام فکری، نخبگان، نخبگان سیاسی، ثبات سیاسی، رقابت سیاسی
  • بحران هویت ملی و شکاف دولت و ملت در عصر جهانی شدن: نقش زبان و مذهب در بحث هویت ملی در تاجیکستان و قزاقستان
    عبدالعلی قوام، ندا محمد صفحات 229-262
    هویت به عنوان سازمان دهنده معنا، نقش، کارکردها و هسته نظام اجتماعی یکی از مهمترین مباحثی است که بشر در طول حیات خود به طرق گوناگون در پی حفظ و تعریف آن بوده است. در جریان جهانی شدن و مباحث ساختار شکنانه پست مدرنیسم نیز یکی از مهمترین مسائلی که دستخوش تحول و دگرگونی شده، هویت است. بدین طریق هویتها کارکرد مذکور را تا حد زیادی از دست داده و این تحول عامل نوعی بحران هویتی شده است. مهمترین نوع هویت به عنوان نماد انسجام جمعی هویت ملی است. در این حال دولتهایی که تا دیروز نقش برجسته ای در حفظ انسجام و تعریف هویت ملی داشته کارکرد خود را از دست داده و سعی در حفظ قدرت خود با ایجاد یک نظام معنایی محدود شده به دولت می نمایند و سعی دارند تا تعریف جامعی از هویت برساخته خود ارائه داده و با قدرت تحمیل، سرکوب و ارعاب این هویت برساخته دولتی را به عنوان نمادی از هویت ملی جامعه نمایش دهند در حالی که ممکن است مولفه های هویتی تعیین شده توسط چنین دولتهایی با مولفه های هویت ملی جامعه چنان متفاوت و حتی متضاد باشد که برای حل این تعارض اقدام به ایدوئولوژیک نمودن معانی تعریف شده توسط دولت با استفاده از ابزارهای گوناگونی چون عمل خشونت آمیز، سانسور، ارعاب و غیره نمایند. این امر در بلند مدت می تواند عامل جدایی دولت از بستر جامعه و افزایش استقلال عمل آن و در نهایت شکاف دولت و ملت شود.
    کلیدواژگان: هویت، بحران هویت، هویت ملی، هویت دولتی، دولت، ملت، جهانی شدن، شکاف دولت و ملت
|
  • Javad Aghajar, Alireza Sahraee Pages 8-37
    One of the important and serious subjects in recent decades is concentration on methodological issues and its application in various areas. Of course using of different procedures and methods has been taken into consideration by scientist from long time ago. But in recent years focus on this matter which is phenomenology has been clear through various researches. This is one of the most complicated researches in political and social sciences area: which shares specific characteristics with interpretive researches. That developed against positivism and empiricism in 19th century. Application of phenomenological research in politics opens new realms for scientists and scientific elites and creates important theoretical and methodological results. Application and clarifying of some of the methodological and epistemological of this phenomenological research in politics is the main goal of this paper. It seems that the goal of phenomenology encompasses special outcomes and can be appropriate epistemological base for political system. Paleontology genealogy methodological approach of phenomenology and its various types review of the attitudes of its researchers and tinkers and finally the consequences of phenomenological approach in political science make the main format of this article.
    Keywords: Methodology, Phenomenology, Consciousness, Heidgger, Schutz, Merlean ponty
  • Davood Aghaee, Alireza Samoodi, Mehdi Mosavi Pages 29-63
    After the disintegration of the Soviet Union, many scholars thought that the Russian-American confrontation had ended and it would be replaced with cooperation. However, after a short period this optimism gradually faded out and a new period of conflict emerged. Although the new confrontation was not as sever as the previous one, but it implied a new competition in Russian-American bilateral ties. The new conflict and competition could be seen in several areas such as Russian Neighbors (Central Asian Countries & Caucausus), Missile Defense System and Arms Control and Iran as well. In this article, we are going to explain the new competition based on the above mentioned issues.
    Keywords: The United States, Russia, Iran, Neighbors, Arms Control, Missile Defense System
  • Aliakbar Amini, Ghasem Hazbavi Pages 65-100
    This paper has attempted to introduce fundamentalist views to the state and society and explored violence demand and its mental principles. Today, what we understand from the Islamic Fundamentalism in different implications it could be from its behavior view. Although, fundamentalism roots is in the religious dialogue and contemporary fact. While this roots in terms of Islamic Sonnat have different functions but with the interpretations of Modudi, Nadvi, Seyed Qotob and Omar Abdurrahman this concept led to the making of violence.
    Keywords: Fundamentalism, violence, Takfir, Jihad, Jaheli Society, Islamic Society
  • Habbib Allah Abolhassan Shirazi, Ebrahim Meraji Pages 101-118
    After the collapse of the Soviet Union and German unity, it was perhaps hard to predict that two countries relations in various aspects go to the close relationship. German and Russian relations are having a very long history, from ups and downs and convergence to divergence and war to peace.
    Elements and different items have been influenced on the bilateral relations between two countries. The energy factor was the major element affecting bilateral relations particularly after the Cold War. developing and strategic relations of the two countries and the role of energy for count nation of this relationship and its impact on bilateral relations between them is important issue in the present paper which we are attempting to evaluate it.
    Keywords: Germany, Russia, participation, Energy security, Strategic Cooperation
  • Hamid Pishgah Hadian, Alireza Hejazi Pages 119-168
    The research aiming to analyze, describe water interactions between Iran, Iraq, Afghanistan from 2001 to 2010. International Security process depends on variety of Independent Variables. Water is one of those Strategic parameters. Indeed, Water can play as a fundamental source of peace, security & conflict among UN member states foreign policy. Nonetheless, U.S. is Iran's neighbor after Mexico and Canada inside occupied Afghanistan and Iraq. Is it a threat? Water scarcity in a region can generate variety of insecurities. Global threads like dust storms, drug, HIV Aids, terrorism, pollution, poverty and environmental crisis, can travel easily around the world and moving across national borders. In opposition, human security paradigm, introduce variety of different type of security, like economical, political, social, health, personal, environmental security. Human security has not any link with weapon. "Human security entails basic material needs, human dignity, Human security describes a condition of existence in which basic material needs are met and in which human dignity, including meaningful participation in the life of the community, can be met". Promoting basin wide human security, not only, for Iran's people, but also for neighbors, would bring peace, security and stability
    Keywords: Hydro, politics, Human Security, Environmental security, Science, Technology Diplomacy, Constructivism
  • Jamshid Soraya Pages 169-198
    The fall of the U.S.S.R. and the establishment of the Commonwealth of Independent States (C.I.S), created a new situation in the northern borders of the Islamic Republic of Iran. This article intends to study the regional integration in the South Caucasia, based on integrative approaches. The objective of this paper is in fact to analyze the possibility of integration of the Azerbaijan republics with those of Armenia and Georgia, drawing on Cantori and Spiegel theories of integration, and the effect of this integration on the interests of the Islamic Republic of Iran. At the end, the author aims to examine the obstacles in the development of relation between the Islamic Republic of Iran and the South Caucasian states.
    Keywords: Convergence, South Caucasian, Azerbaijan, Qarabagh crisis, Foreign policy
  • Reza Jalali, Mehdi Gholami Pages 199-228
    A historical studies show the key role of elites in cultural, economic and social changes of the society. Attention of the most advanced countries is based on country elite’s especially political elites of the ruler class who have a major role in the process of country decision-making and development. Then, this will shape in the shadow of stability in the society. In reality, political stability is an observer of the balance of nation demands from one side, and state function from other side.
    Other analyzers believe to the structural point of view which means the importance of political system. In their views, the system could give a direction to the political elites. Hence, this group is concentrating on the mental integration of political elites in terms of political stability. One of the major factors of stability in the political system is political elite’s consensus of opinions inside the government.
    This paper is attempting to analyze and compare these views about mental integration of political elites inside government and forming stability in political system
    Keywords: Mental Integration, Elites, political elites, Political Stability, Political Competition
  • Identity Crisis and nation, State Cleavage in Globalization Era: Language & Religion consequences on national Identity in Tajikistan and Kazakhstan
    Abdulali Ghavam, Neda Mohammad Pages 229-262
    Identity is one of the basic concepts in humankind's life and in addition, is one of the most important changed concepts in Globalization era and Post modernism ideas. Although, Identities will lose their past functions and this may cause identity crisis. Meanwhile, states that have powerful and effective functions in the past are losing their power and function, subsequently try to keep their power by a kind of limited meaning system to describe their own constructed identity and make this kind of identity as a symbol of national identity by using of force, threatening, pressure, censorship and so on. As a result, this could cause the division of state and nation, increasing state's independence and finally nation and state cleavage.
    Keywords: Identity, Identity Crisis, National identity, state identity, state, nation, Globalization, nation, state cleavage