فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 14 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر امینی، عقیل گودرزی صفحات 9-28
    شاهنامه کتاب نبرد بین خوبی و بدی است که از آئین مزدائی و اندیشه ایران پیش از اسلام مایه گرفته است. در دوره اساطیری و پهلوانی تا پایان پادشاهی کیانیان، این نبرد به نحو روشن و مداوم دنبال می شود. جهان بینی شاهنامه، دفاع خوبی در برابر بدی است. این دفاع به نحو بی امان تا سر حد جان، و با دادن قربانی های بی شمار ادامه می یابد.
    محتوای شاهنامه اسطوره و داستان و تاریخ است به طوری که چهره ها و نهادها و اندیشه ها در قالب دو شکل خوب و بد رفتاری با یکدیگر مقایسه می گردند.این مقاله مروری بردیالکتیک و عناصر بنیادین اندیشه های سیاسی فردوسی است.
    کلیدواژگان: دیالکتیک، فردوسی، داد، خرد، آزادی، اخلاق
  • احمد بخشایشی اردستانی، پرویز میرلطفی صفحات 29-56
    نوشتار حاضر در پی علت یابی ظهور پدیده طالبان است. گرچه علل تام این پدیده سلسله عللی است که در دو حوزه درونی و بیرونی زمینه ساز شکل گیری طالبان هستندوبا در نظر گرفتن این نکته که علل بیرونی این پدیده نقش شتاب دهنده در شکل گیری این جنبش را دارد، لذا بررسی و شناخت علل شکل گیری طالبان همچنان شایسته تامل و اندیشه ورزی است.
    به نظر می رسد چگونگی شکل گیری آرا، افکار و اندیشه سیاسی طالبان در حوزه جامعه شناسی سیاسی از دید محققان مغفول مانده ویا به صورت سطحی به آن توجه شده است. جستارهایی که در چند سال اخیر در رابطه با علل شکل گیری طالبان انجام گرفته، بیشتر تلاش خود را مصروف چگونگی رشد طالبان در برون متن نموده اند. ضمن اینکه نگاه اکثر محققان بیشتر به عوامل خارجی ونظریه اسلام هراسی معطوف و ازاین جهت کاستی هایی هم مشاهده شد. مقاله حاضر سعی دارد تابا استفاده ازیک چارچوب تئوریک برگرفته از تئوری ساختارگرایانه میشل کروزیه و تئوری تفهمی ماکس وبر، نقش کانالهای اولیه و ثانویه جامعه پذیری سیاسی رادر شکل گیری طالبانیزم تبیین نموده و به ریشه یابی آن بپردازد.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، طالبانیزم، افغانستان، طالبان، رادیکالیسم اسلامی
  • منوچهر جفره، ایوب منتی، محمد رهگوی صفحات 57-76
    مقاله حاضر به بررسی سیاست خارجی آمریکا درقبال کردهای عراق درپرتو تحولات سیاسی درمنطقه خاورمیانه می پردازد.
    حضورنظامی آمریکا درشمال عراق درزمان جورج بوش پدر و همچنین اشغال صورت گرفته این کشور درزمان جورج بوش پسرهمزمان به افزایش نقش عنصر کرد در تحولات قدرت دراین کشور ماهیت جدیدی داده است، تا بدانجاکه کردهای عراق نقش میانجی وتعین کننده رادرمیان شیعیان واعراب سنی به عنوان دو عنصر قدرت داخلی ایفا کرده و بدون همکاری آنها سیاست خارجی آمریکا به موقعیت فعلی دست نمی یافت. بدین منظورجهت درک سیاست خارجی آمریکا در عراق نیاز به شناخت تحولات درونی قومیت کرد و نیز بررسی تحولات عراق خواهد بود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، کردهای عراق، قومیت، فدرالیسم
  • مجتبی مقصودی، جعفر علی پور صفحات 77-116
    نمادها، اسطوره ها و آیین ها، نظامهایی از ارزشها هستند که اگر از سوی نظام سیاسی بعنوان ابزارهایی برای اعمال قدرت یا کنترل و یا برقراری نظم و همبستگی و یکپارچگی اجتماعی مورد استفاده قرار گیرند، می توانند حاملان خوبی برای این منظور باشند؛ چرا که در باورها و اعتقادات مردم جای دارند.
    در این مقاله سعی می شود به این پرسش پاسخ دهیم که نمادها و آیین های مورد استفاده در برنامه های صدا و سیما چگونه موجب افزایش مشروعیت نظام سیاسی حاکم می شود ؟
    پژوهش مربوط به این مقاله توصیفی است و مطالعات نظری مربوط به « مشروعیت » و « نماد و آیین » تدوین شده است.
    نتایج این تحقیق نشان دادند که رسانه ملی با استفاده از ابزارهایی نظیر نمادها و آیین های مورد قبول جامعه سعی دارد که عالما و عامدا موجبات افزایش مشروعیت نظام را فراهم آورده و اتصال مردم به نظام و نیز رهبران نظام به مردم را محکم تر کرده و نقش عمده ای در ایجاد زمینه برای پذیرش اقتدار حکومت نزد مردم داشته است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، آیین، نماد، تاسوعا و عاشورا، نماز جمعه
  • رویا منتظمی، نجمه سلیمانی کاریزمه صفحات 117-142
    جمهوری گرجستان به دلیل واقع شدن در منطقه ی مهم قفقاز همواره از اهمیت فوق العاده ای برخوردار بوده است. در این میان، روسیه از بدو استقلال گرجستان کوشیده است تا با برقراری رابطه ی نزدیک با این کشور، منافع خود را دنبال کند. مقاله ی حاضر، مطالعه ای است پیرامون روابط دو کشور گرجستان و روسیه و اختلافاتی که دو کشور در مسیر این رابطه داشته اند. پژوهشگر در این مقاله ابتدا به مهمترین دلائل اهمیت گرجستان برای روسیه پرداخته و سپس سیر تاریخی روابط دو کشور را بیان کرده است و در مرحله ی بعد تلاش می کند تا به مهمترین زمینه های اختلاف دو کشور و دلائل آن بپردازد. در انتهای مقاله نیز روابط دو کشور در آینده پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: روسیه، گرجستان، روابط، اختلافات، قفقاز
  • علی مرتضویان، سید مرتضی فتاحی صفحات 143-184
    «پیر بوردیو» (2002-1930) سر شناس ترین چهره جامعه شناسی فرانسه است که با صورتبندی رهیافت تعامل گرایانه خود، طنین خاتمه استیلای نظریه های کنش گرا و ساختار گرا در جامعه شناسی را فراگیرتر ساخت. وی با طرح نظریه «ساختار گرایی ساخت گرایانه» از رهگذر رابطه دیالکتیکی« میدان ها» و «عادت واره ها»، علم سیاست را ناچار از اتخاذ رهیافت های جامعه شناختی و انسان شناختی، بویژه ارزیابی ریشه های فرهنگی جوامع در تحلیل قدرت دانست. دیدگاه رابطه نگر بوردیو نسبت به قدرت، جامعه شناسی سیاسی وی را فراتر از رهگیری صرف طرز کار نهادهای سیاسی (به عنوان میراث مکتب رفتار گرایی) و یا ابعاد عینی و قابل رویت اقدامات حکومت نظیر انتخابات، احزاب و...مطرح ساخت. چنین دیدگاهی متضمن ارزیابی بنیان های اجتماعی و فرهنگی قدرت در دو سطح خرد و کلان بوده است.
    طبعا چنین دیدگاه پیچیده ای نمی تواند غافل از تحلیل باور رایج (دوکسای) حاکم بر میدان سیاسی یعنی سیاست دموکراتیک و نمایندگی باشد؛ دیدگاهی که از منظری انتقادی دموکراسی های نمایندگی را فاقد یک ضد قدرت نقاد و آن را مصداق بارز غصب، دستکاری و مصادره قدرت به رغم حضور و فعالیت احزاب و مطبوعات متنوع تلقی می کند. اما بوردیو چه بدیلی را برای چنین باور رایجی در بستر دموکراسی های نمایندگی مطرح ساخته است؟ اندیشه «دموکراسی واقعی» با مقولات مختلفی که هر یک از آنها ماهیتی دیالکتیکی دارند بدیلی برای دموکراتیک کردن دموکراسی در جوامع فعلی از سوی بوردیو تلقی می شود.
    کلیدواژگان: پیر بوردیو، دموکراسی واقعی، روشنفکری جمعی، دموکراسی مشارکتی، سیاست عادت واره ها
  • محمدحسین رفیعی، سید محمد جواد قربی صفحات 185-218
    جوامع بشری از نیروهای اجتماعی مختلفی سازمان می یابند که هر کدام دارای خصال ومولفه های مربوط به خویش هستند که بررسی هریک از آنها درجای خودشان حائز اهمیت است. یکی از این نیروهای اجتماعی موثر در سطح جامعه، الیت ها می باشند. باوجود بحث های متنوع و گاها تحلیلی، تصویر کلیشه ای درباره ی رابطه نخبه و غیرنخبه به قوت خود باقی است و این نشان دهنده ی نیاز به بررسی های بیشتر درحوزه مسائل نخبه و نخبگی است. نظریه ها درگذر زمان، تغییر وتحولات بسیاری می یابند ونظریه ی الیتیسم هم از این قاعده مستثنی نیست وتغییراتی را پذیرفته است. اما آنچه در این مقاله مترصد بررسی آن هستیم، نخبه گرایی(الیتیسم) کلاسیک می باشد که مهد آن ایتالیا می باشد و در آراء ونظرات اشخاصی چون ویلفردو پاره تو، گائاتنا موسکا و روبرت میخلز مشاهده می شود. این مقاله با هدف توسعه ای از طریق مطالعات موردی درصدد بررسی مفهوم الیت و آراء یکی از مهمترین نظریه پردازان این جرگه، یعنی «ویلفردو پاره تو» می باشد.
    کلیدواژگان: الیتیسم، ویلفردو پاره تو، نخبه گرایی کلاسیک، قانون آهنین الیگارشی، گردش نخبگان
  • عباسعلی رهبر، فاطمه حیدری صفحات 219-253
    سرمایه اجتماعی مفهوم نوینی است که از علوم اجتماعی وارد عرصه علوم سیاسی گردیده و دامنه پژوهشی، کاربرد و تاثیرگذاری و تاثیر پذیری بالقوه و بالفعل گسترده ای در صحنه روابط جامعه و حکومت دارد. سرمایه اجتماعی عبارت است از ارتباطات و شبکه های اجتماعی که می توانند حس همکاری و اطمینان را در میان افراد یک جامعه پدید آورند. در این میان نباید از نقش نهادهای مدنی و دموکراتیک و نیز نقش دولت و سیاستگذاران در گشودن چنین فضاهایی غافل شود. از این رو سرمایه اجتماعی یکی از مهم ترین شاخصه های رشد و توسعه هر جامعه ای به شمار می آید. این مقاله به دنبال تبیین مفهوم سرمایه اجتماعی و مقایسه آن با سایر سرمایه ها، اهمیت ابعاد و اجزاء سرمایه اجتماعی و سرمایه های دیگر را بیان می کند و سپس به رابطه سرمایه اجتماعی و سیاستگذاری پرداخته و چنین نتیجه گیری می شود که سیاست های ارتقاء دهنده سرمایه اجتماعی می توانند تاثیر مستقیمی در بهبود اجتماع داشته باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، انسجام اجتماعی، هنجارها، مشارکت، سیاستگذاری
|
  • Aliakbar Amini, Aghil Goudarzi Pages 9-28
    Shahnameh is a book that explains the battle between goodness and badness which is inspired from Mazdakian and ancient Iranian belief before emerging of Islam. In the period of myths and heroes to the end of Kianian authority, this war is constantly continued. The world view of Shahnameh is a good defend in front of badness. This defend is going too continued at the high level. The extent of Shahnameh is myth; story and history which attempt to compare faces, elements, thoughts and functions into two shapes of good and bad manner of behavior. This paper investigates the major indicators of political thoughts of Ferdowsi.
    Keywords: Dialectic, Ferdowsi, justice, wisdom, freedom, moral
  • Ahmad Bakhshayeshi, Parviz Mirlotfi Pages 29-56
    The present paper tries to discover the causes of Taliban emergence. Although there are external and internal factors paving the emergence of Taliban; moreover, since external factors may be an accelerating factor, therefore, studying and discovering factors which formed Taliban are worth considering.
    It seems that the way Taliban’s political beliefs, ideas and thoughts formed in political sociology has eluded researchers, or has received superficial attention. The studies in the recent years about Taliban’s emergence have focused on the external factors making Taliban’s formation. In addition, most researchers paid attention to the external factors and the theory of Islam phobia which show some drawbacks. The present study applies a theoretical framework adapted from the structural theory of Michael Krause and Conceptual theory of Max Weber from one hand and considers the role of primary and secondary channels of political socialization on the other hand, and has focused on this significant idea and ignores the evaluation of different political aspects and foreign dependency, and also the policies of the regional and world countries which have had a role in forming Taleban so as to recognize the causes of emergence of Tabelanism in Afghanistan.
    Keywords: Political Socialization, Talebanism, Afghanistan, Taleban, Islamic Radicalism
  • Manochar Jofreh, Auob Mennati, Mohammad Rahgui Pages 57-76
    This survey will analyze the U. S. foreign policy toward Iraqi Kurds in political changes in the Middle East region. Military attendance of the U.S. military forces in the north of Iraq, whether in father Bosh time or in Iraq occupation’s time by the son of Bosh simultaneously lead in increase the role of kurds in power changes in this country.
    The Kurdish people have influenced in this region to the extent that they play the mediator and determiner’s roles between Iraqi Shiites and Sunnites who are two power elements in the government and the foreign policy of the U. S. could not reach to this condition without their cooperation.
    For understanding to realize the American foreign policy in Iraq it seems that we should know about ethnical changes and Iraq itself is essential
    Keywords: The U. S. foreign policy, Iraqi Kurds, Ethnical, Federalism, Geopolitical matches
  • Mojtaba Maqhsoodi, Jafar Alipour Pages 77-116
    Symbol, myth and ritual, the Systems of values ​​that if the political system as the tools to exercise power or control or order and social solidarity and integration used, can be carriers for this purpose well because Instead the people have beliefs and convictions.
    This paper will answer the question that symbols and rituals used in radio and television programs, how to increase the legitimacy of the ruling political system is?
    Research related to this article is descriptive and theoretical studies related to the "legitimacy" and "symbol and religion" has been developed.
    The results showed that the national media, using tools such as symbols and procedures acceptable to the community is trying to intentionally increase the legitimacy of Alma and the system provided the system and connect people to people and leaders to strengthen the system and the role create a major field of authority to accept government has had with people.
    Keywords: Legitimating, Ritual, Symbol, Ashura, Tasua, Friday prayers
  • Roya Montazemi, Najmeh Soleymani Karizmeh Pages 117-142
    Being situated in the Caucasus, Georgia has always been a very important region. Accordingly, since the very beginning of the independence of Georgia, Russia has always tried to follow its goals in this country. The following paper is a study about the relationship between the two countries and the disagreements that they have had so far. The researcher has tried to discuss the most significant reasons for the importance of Georgia. This is followed by a discussion on the history of the relationship between the two countries. The researcher then tries to expand on the background of the disagreement between the two countries. The paper ends with a prediction on the future of the relationship between the two countries.
    Keywords: Russia, Georgia, relationship, Disagreements, Caucasus
  • Ali Mortazaviyan, Seyed Morteza Fattahi Pages 143-184
    Pierre Bourdieu (1930-2002) is the most prominent figure in the French sociology that put an end to the hegemony of social action and structuralize theories in the field of sociology. He propounded Structural Constructivist Theory of politics through dialectical relationships between "fields" and "habits". Bourdieu's broad socio-anthropological and interrelation approach to power stands as opposed to the traditional academic political science discipline which emphasizes on the actual and objective operation of the political institutions (one of the legacies of the behavior list school) as well as on the more visible aspects of governing operations (elections, laws, policies, parties, etc). By contrast, Bourdieu as a sociologist and anthropologist approached the topic of power by stressing the social and cultural bases of power at the micro-as well as macro- levels. Naturally, this complicated view may not neglect analyzing electoral and democratic politics as doxa (dominated common belief) in political filed.
    Based on his critical view to current electoral democracies, Bourdieu emphasizes that delegation of power and political representation, despite the presence of the media and the press, inevitably leads to usurpation and manipulation of democracy. What does Bourdieu suggests as an alternative to representative democracies as a dominated doxa in political field?
    Bourdieu propounds the idea of "Real Democracy" which includes different dialectical categories as an alternative way to democratization of democracy in current societies.
    Keywords: Pierre Bourdieu, Real Democracy, Collective Intellectual, Delibrative Democracy, Politics of Habitus
  • Mohammadhossein Rafie, Seyed Mohammadjavad Ghorbi Pages 185-218
    Societies of different social forces are formed, each of which features are important to consider each of them. The influence of social forces in society, are the elite. Despite various discussions, the image of the traditional elite and eremitism remains, and this indicates a need to study more about the issues is elite. Theories of change are many theory not separate the elite from the rule change is adopted.This article aims to examine the concept of development through case studies and theories of one of the most elite group of theorists, the V. Pareto is.
    Keywords: Elitism, pareto, classic elitism, an iron law of oligarchy, the circulation of elites
  • Abbasali Rahbar, Fatemeh Haydari Pages 219-253
    Social capital is a new concept which has been entered the field of political science from social science and has a vast potential and actual research, application, effectiveness and affectability scope in the scene of relationship between society and state. Social capital includes social relationships and networks which can create cooperation and trust feeling among members of a society. Meanwhile, the role of civil and democratic institutions and government and policy makers in opening such spaces should not be ignored. Hence, social capital is one of the most important indicators of every society’s growth and development and its comparison with other capitals reveals importance of social capital and other capitals’ dimensions and constituents. At the end of this paper relationship of social capital with investment is addressed and it is concluded that social capital promoting policies can have direct effect on society improvement.
    Keywords: Social capital, Trust, Social integrity, Norms, participation, Policy, making