فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 19 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی * صفحات 9-36
    خیزش های عربی که از تونس آغاز و به مصر، مراکش، اردن، لیبی، سوریه، یمن و بحرین گسترش یافت، سوالات مختلفی را به ذهن متبادر نمود که آیا این خیزش ها می تواند به سایر مناطق جهان سرایت نماید؟ امکان بروز ناآرامی در دراز مدت در اورآسیا به طور عام و در آسیای مرکزی و قفقاز به طور خاص، نگرانی های جدی درباره وقوع خیزش های مشابه علیه رژیم های سیاسی حاکم در این مناطق ایجاد کرده است. خیزش های عربی منتهی به تاسیس رژیم های استبدادی و وضعیتی خواهد شد که مانع از توسعه جامعه آنها می شود. شباهت هایی میان جوامع کمونیستی اتحاد جماهیر شوروی و جوامع عربی وجود دارد که فساد فراگیر، فقدان فضای سیاسی رقابتی و فاصله میان غنی و فقیر از آن جمله است.
    همچنین وقوع انقلاب های رنگی در برخی از کشورهای مشترک المنافع بازمانده از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به عنوان حادثه ای غیرمترقبه در هزاره سوم تلقی گردید. تحولات گرجستان در سال 2003 که به انقلاب مخملی یا گل رز معروف شد بدان جهت بود که تغییر دولت گرجستان توسط مخالفان را بدون خونریزی شامل شد و دگرگونی هایی را در عرصه اوراسیا بوجود آورد. یک سال بعد ویکتور یوشچنکو با کسب 52 درصد آراء به ریاست جمهوری اوکراین انتخاب و رهبری انقلاب نارنجی را به عهده گرفت. در سال 2005 با وقوع انقلاب لاله ای در قرقیزستان، مجموعه انقلابهای رنگی در کشورهای مشترک المنافع اوراسیایی کامل گردید. تحولات سه کشور فوق گرچه در موضوعاتی همچون نارضایتی عمومی مردم از اوضاع اقتصادی کشور و کنار گذاشتن نسل نخبگان سابق به یکدیگر شباهت داشتند اما از نظر انگیزه های واقعی ناراضیان و نحوه خاتمه بحران ها هر کدام با یکدیگر تفاوت هایی داشتند که باید به طور دقیق بررسی گردند.
    این مقاله در صدد پاسخگویی به این سوالات است که بهارعربیچراوچگونه اتفاق افتاد؟ تاثیرات بهار عربی در آسیای مرکزی و قفقاز چگونه قابل بررسی و تحلیل است؟ همچنین این مقاله به بررسی چگونگی پیدایش انقلاب های رنگی در اوراسیا، علل و عوامل تاثیرگذار در تحولات گرجستان، اوکراین و قرقیزستان خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: بهارعربی، انقلاب های رنگی، بیداری اسلامی، خاورمیانه، آسیای مرکزی و قفقاز
  • حجت الله ایوبی * صفحات 37-74
    در این مقاله تاریخچه و ویژگی های احزاب دست راستی فرانسه با تاکید بر گلیست ها مورد بررسی قرار گرفته است. ژنرال دوگل به رغم مخالفت با نظام حزبی، با تشکیل حزب سیاسی، نظام حزبی در فرانسه را به پیش برد. پس از وی، ژاک شیراک با تشکیل حزب تجمع برای دموکراسی میراث داری ژنرال دوگل را بر عهده گرفت. دردوران ریاست جمهوری ژاک شیراک این حزب دوران افول خود را سپری کرد و سرانجام نیکلا سارکوزی در جنگ درون حزبی پیروز شد و با تغییر نام حزب« به اتحاد برای اکثریت ریاست جمهوری» این حزب را در اختیار خود گرفت. علاوه بر احزاب دیگر گلیست و ناگلیست، جبهه ملی فرانسه از مهترین احزاب سیاسی در جناح راست است. برخی این حزب را که در منتهی الیه جناح راست قرار دارد به دلیل مواضع تند و افراطی اش در زمره نونازی ها قرار می دهند. در این نوشتار مهمترین احزاب دست راستی مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: احزاب سیاسی، جناح راست، دست راستی، گلیسم، جبهه ملی
  • اردشیر سنایی * صفحات 75-102
    سیاست خارجی، جهت گیری یک کشور را نسبت به نظام بین الملل مشخص می سازد. هر کشوری برای فعالیت در عرصه بین المللی نیازمند طراحی سیاست خارجی فعال و پویائی است.سیاست خارجی استراتژی طراحی شده به وسیله سیاست گزاران یک کشور در مقابل دولتها یا عناصر بین المللی دیگر برای رسیدن به اهداف ملی و تامین منافع ملی است.منافع ملی، چارچوبی است که سیاست خارجی با توجه به آن رویه ها و ابزارهای خود را سازماندهی می کند. در حقیقت تامین منابع ملی خط قرمز سیاست خارجی کشورها است.
    ایران به دلیل ماهیت خاص سیاست خارجی نظام خود که دارای ویژگی خاصی در ماهیت و شیوه اجرا بوده باید کلیه تصمیمات خود را با اسلام تطبیق دهد. لذا عملکردش در صحنه سیاست خارجی متفاوت از رژیم های دیگر می باشد. در این مقاله تصمیمات و اقدامات دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در سه منطقه مشخص بحرانی چچن، بوسنی و فلسطین از محضر منافع ملی و ایدئولوژی بررسی می گردد. از آنجا که نظام جمهوری اسلامی بر مبنای ایدئولوژی اسلام و قانون اساسی مبتنی بر آن ایدئولوژیست مقایسه تطبیقی از عملکرد سیاست خارجی ایران در سه منطقه فوق الذکر صورت خواهد گرفت. ضرورت هماهنگی و تطابق اقدامات نظام با این دو معیار ونیز منافع ملی موضوع اصلی مورد بحث این مقاله است. سوالی که این مقاله در پی پاسخ به آن است عبارت از این که، نظام جمهوری اسلامی در مقابل بحران های این مناطق چگونه رفتار کرده است؟ و اینکه این رفتار در مقابل بحرانهای فوق مبتنی بر ایدئولوژی بوده است و یا منافع ملی ؟و در نهایت اینکه آیا این رفتار مبتنی بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بوده است ؟
    این بررسی با استفاده از چارچوب تئوریک نظریه سازه گرائی، صورت خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، منافع ملی، سیاست خارجی، چچن، بوسنی، فلسطین
  • داوود هرمیداس باوند، طاهره میرزایی صفحات 103-118
  • حسین سیف زاده * صفحات 119-152
    با مشاهده نشانه هایی از ظهور چرخه های بحران در هویت گفتمانی منطقه خزر، محتوای این مقاله تلاشی است گفتمانی برای وانمودکردن معنادار دو نگاه موجود و ممکنی که شهروندان این منطقه به هویت خود دارند و یا می توانند داشته باشند. این «وانموده» هم معطوف به «بازتاباندن» تصور ناخودآگاه فردی و جمعی موجود شهروندان منطقه است، و هم معطوف به وانموده ای ممکن از نگاه این شهروندان است به هویت خود. در بازی زبانی پسامدرن ها، این دو عرصه در هم ادغام شده و به آن فضای گفتمانی گفته می شود. در این مقاله، این فضای گفتمانی چشم اندازی است طیفی که در یک قطب آن کمند و در قطب دیگر آن کمین تعریف از هویت قرار دارد. برای «بازتاب» دادن این دو وضعیت موجود و ممکن، دو اقدام مفهومی- نظری زیر صورت گرفته است: اول، چارچوبی مفهومی برای وانمودن وضعیت گفتمانی نگاه شهروندان منطقه خزر به هویت «چهل تیکه» موجود و هویت «همپارچه چهل لایه» ممکن ارائه شده است،و دوم آنکه مبنایی نظری برای تفسیری از وضعیت موجود و ممکن هویتی نیز ارائه می شود.
    کلیدواژگان: خزر، بحران هویت، فضای گفتمانی، هویت، پاپیولیسم
  • سید محمد طباطبایی، یوسف سیفی صفحات 153-186
    نظریه قدرت نرم، به تعریف وجهی از قدرت همت گمارده، که بسیار پیش از طرح این نظریه در روابط میان کشور ها دانسته یا ندانسته مورد استفاده قرار می گرفته است. اما آنچه به طرح این نظریه اهمیت می بخشد، منظری جدید است که در چارچوب آن، برای مطالعه رفتار دولت ها در عرصه بین الملل، گشوده شده است. به این معنا که تفکیک موجود در این نظریه نسبت به مفهوم قدرت، معیاری برای مواجهه دولت ها با منافع و آرمان هایی است که از قبل برای خود تعریف کرده اند. حال اگر از این منظر استراتژی کلان ایالات متحده آمریکا در منطقه خاورمیانه مورد بررسی قرار گیرد، با معیار چگونگی تعامل میان دو ماهیت سخت و نرم قدرت در این استراتژی، سه دوره متمایز از هم، از ابتدای قرن جدید میلادی تا کنون، قابل احصاء است. در طول این سه دوره بر اهمیت قدرت نرم نسبت به قدرت سخت، به تدریج افزوده شده و از مقام توجیه گر صرف برای قدرت سخت، به جایگاه کانونی در استراتژی کلان آمریکا، ارتقاء یافته است. دلیل عمده آن مجموعه محدودیت هایی بوده که قدرت سخت آمریکا در منطقه خاور میانه از ابتدا با آنها مواجه بوده و در طول زمان و به کارگیری قابلیت های سخت افزاری گسترش یافته است. لذا قدرت نرم در استراتژی کلان آمریکا در خاورمیانه به عنوان ابزاری برای غلبه بر محدودیت های قدرت سخت، مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، قدرت سخت، استراتژی کلان آمریکا، خاورمیانه
  • حسن عیوض زاده اردبیلی * صفحات 187-216
    سازه انگاری به عنوان دیدگاهی بدیع در روابط بین الملل معاصر از قابلیت های بسیاری جهت ارزیابی مقولات رشته روابط بین الملل برخوردار است. این دیدگاه به مثابه بدیلی برای جریان اصلی می تواند به مولفه هایی که چشم اندازهای نظری خردگرا از آنها فروگذار کرده اند بپردازد. در این میان مقوله امنیت با توجه به روند تحول آن پس از جنگ سرد از جمله مقولات مورد نظر است. ارزیابی نویسنده از مقوله امنیت در دیدگاه سازه انگاری چنین نشان می دهد که مقوله امنیت در تعامل میان هویت های مختلف و با ایجاد قواعد و هنجارهای میان ذهنی در جهان فرهنگی شده روابط بین الملل معاصر تکوین می یابد.
    کلیدواژگان: امنیت، سازه انگاری، روابط بین الملل، جنگ سرد، گفتمان
  • ابراهیم متقی * صفحات 217-240
    الگوهای رفتاری آمریکا در قبال چین از دوران عادی سازی روابط تاکنون ترکیبی از تعامل سیاسی، همگرایی اقتصادی، به عنوان سیاست سفلی و الگوی دربرگیری استراتژیک، به عنوان سیاست والا است، برای تحلیل نظری رفتار آمریکا در قبال چین، بایستی گونه های متفاوت این رفتارها را از هم تفکیک کرد، در چارچوب روابط سیاسی- استراتژیک این پتانسیل وجود دارد که رفتار دو کشور به سمت همگرایی پیش رود یا این که به منازعه بینجامد، برای مثال، روابط آمریکا و چین بر سر مساله تایوان یک مساله غیر قابل گذشت است که در چهارچوب بازی حاصل جمع صفر قابل تحلیل است، ولی در مورد روابط اقتصادی دو کشور، اغلب تحلیل گران اقتصادی دنیا، بازی حاصل جمع غیر صفر را مرجح و عقلانی تر می دانند. زیرا هر دو کشور می توانند از مزیت های نسبی اقتصادی برای تحول بیشتر اقتصادی کشورشان سود ببرند.
    در این مقاله نویسنده سعی دارد تا به تشریح الگوهای رفتاری ایالات متحده در قبال چین، در چارچوب تحلیل های نظری متناسب و متداخل در فهم موضوع بپردازد.
    کلیدواژگان: الگوهای رفتاری، تعامل سیاسی، همگرایی اقتصادی، احاطه استراتژیک
|
  • Habibollah Abolhassan Shirazi * Pages 9-36
    Arabic uprisings which began from Tunisia and developed to Egypt, Morocco, Jordan, Libya, Syria, Yemen and Bahrain, there was some questions to mind that the uprising could spread to other parts of the world? Possibility of long-term instability into Eurasia in general and in the Caucasus and Central Asia in particular have created serious concerns about the occurrence of similar uprisings against the political regimes in the region. Arabic uprisings leading to the establishment of authoritarian regimes and prevent their societies form any development conditions. There are some similarities between the communist societies of the Soviet Union and the Arabic societies such as widespread corruption, lack of atmosphere of competitive politics and the gap between rich and poor class. Appearance of some colored revolutions in the CIS countries have also considered as an unexpected event in the third millennium.
    This paper attempts to answer these questions that why and how Arabic Spring happened? How we can analysis influences of Arabic Spring in Central Asia and the Caucasus? This paper also investigates the formation of color revolutions in the Eurasia, causes and factors which influenced in Georgia, Ukraine and Kyrgyzstan developments.
    Keywords: Key Words: Arabic Spring, Color revolutions, Islamic Awakening, Middle East, Central Asia, the Caucasus
  • Hojjatollah Ayoobi * Pages 37-74
    In this paper, the history and characteristics of the right-wing of France have been studied with the emphasis on Gaullists. Despite his opposition with party system, General de Gaulle contributed to the advancement of this system in France through establishing the political party. After him, Jacques Chirac undertook the General de Gaulle's heritage for achieving democracy by forming the "Union of Democrats for the Republic". During Jacques Chirac Presidency, this Party was on the wane. Finally, Nicolas Sarkozy won the internal party campaign and took control over the presidency of this party by changing the name of party to "Union for the Presidential Majority". In addition to the other Parties like the Gaullists and Naglists, the French National Front is one the most important political Parties in the right-wing. Some people consider this party -which is far-right - amongst Neo-Nazists because of its severe and extreme positions. This article deals with the most important Right-Wing Parties in France.
    Keywords: Political Parties, Right Wings, Right Hand, Glism, National Front
  • Ardeshir Sanaei * Pages 75-102
    Foreign policy intensifies a country ordination regarding to the international political structure. Each country is required to design an active and dynamic foreign policy aiming to operating within the international context. The national benefit is taken in account as a framework that based on that approaches and appliances of the foreign policy are organized. In the other word, achievement of national interest play role as an intensifier for state foreign policies.
    Due to its particular identity in the foreign policy that emerges its dimensions and decisions adapted with the Islamic regulations, Iran has a type of performance different from the other countries. Within the present study focus is on those decisions and the actions taken by the diplomacy organism of Islamic Republic of Iran within the three critical districts of Chechnya, Bosnia, and Palestine. Regarding the fact that system of Iranian diplomacy and legislation is based on the Islamic ideology, a comparative comparison study is conducted on these three districts. Necessity of adaptation between the Iranian foreign diplomacy and these criterions and also the national interest are discussed through the research. The questions that this study attempts to response includes: what kinds of actions have been operated by the Islamic Republic of Iran confronting with events of these three districts? Moreover, do the actionshave been adapted with the Islamic ideology or the national interests, or constitution?
    Keywords: Ideology, National interest, foreign policy, Chechnya, Bosnia, Palestine
  • Davood Bavand, Tahereh Mirzaee Pages 103-118
    Russian and Iranian foreign policy in history has been based on alerts and news. If you look to the new era of relations between Iran and Russia, these relationships are formed around a core fundamental as “nuclear cooperation”. Nuclear cooperation between Iran and Russia began when Tehran’s top priority was reconstruction and strengthening economic and security with the purpose of compensation for damages caused by the 8 years war with Iraq. In January 1995 Moscow and Tehran have signed a contract to complete the Bushehr nuclear power planet worth $800 million.
    Since the Bushehr contract, Washington constantly wanted to stop this 100- megawatt light – water reactor and is concerned that this facility will help Iran’s nuclear weapons.
    The main question, in this research, is that what was the result of cooperation between Iran and Russia on the Bushehr nuclear project during President . Khatami and President .Ahmadinejad?
    And to prove it, in this study, we hypothesized that cooperation between Iran and Russia during Per. Khatami was based on political – economic purposes and during Per. Ahmadinejad the military and security aspects became the top priority than political – economic aspects.
    Keywords: Iran, Russia, nuclear power, foreign policy, Nuclear cooperation
  • Hossein Seifzadeh * Pages 119-152
    The “exteriority” of unidimensional devices to identify the self, motivated this scholar to offer an intellectual construct to “simulate” the “contextual-based” and plural identity of the self in the Caspian basin countries. Built upon Saussaurian “syntagmatic axis,” he offers a “correspondence discoursive” construct. Unlike to what Saussaure calls “paradigmatic axis” of unidimensional definitions of either individual or collective self, the “correspondence discursive construct” is contextual-bound. Hence, it is perpetually de/re-conststructed by the antithetical forces between (1) the ideational and situational contexts or (2) the individual or collective self. Inspired by both Molawi and the Heidegerian presumptions that the ideational self is unvoluntarily “thrown to” and “delivered over” to the “corporal” or “situational,” he/she/or they remain persistently positioned to be “thrown-away” of them. Nonetheless, the self is evolved within corporal or situational. Due to this inherent contextuality, I named this connstruct as “discursive identity.” It is to be noted that this intellectual construct gives the priority to individual will to define the self or accept a definition of the self. As such, discursive identity deconstructs both primordial or institutional definitions of identity, as suggested by either traditional or modern philosophers.
    Keywords: Caspian, Plural identity, Discursive identity, intellectual construct, Identity, populisen
  • Seyed Mohammad Tabatabaei, Yousef Sayfi Pages 153-186
    Soft Power theory is a definition of power which many governments have used it consciously or unconsciously long time before its exposure in states relations. However the importance of this theory is because of its new definition by which we can study behaviors and the manner of governments in the domain of international affairs.
    This is to say that the contrast exists in this theory on power concept, could be considered as a scale for the governments facing with interests and aspirations that they have defined it before for themselves.
    Now, if we consider the United States main strategy in the Middle East with this view and the U.S. soft and hard power, we can find three special periods since new century up to now. During these three periods, gradually the importance of soft power has been increased against the hard power.
    The reason for the hard power declines is because of the limitations that U.S. has had in the Middle East from the beginning of his presence in this region. Therefore, the U.S. is left with no choice but to use soft power as a tool to overcome the hard power limitations.
    Keywords: Soft Power, Hard Power, Micro Strategy of the U.S, Middle East
  • Hassan Eivazzadeh Ardebili * Pages 187-216
    Constructivism is as a new and exquisite view in the contemporary international relations. It seems to be as a mainstream alternative which can enough to stop the rationalist ideas that they pay. In this respect, the aim is security issue and its changes in the post Cold War. The author attempts to evaluate the security issue in view of Constructivism which seem to indicate between different identities and security in interaction with the rules and norms intellectual and cultural world of contemporary international relations will be developed.
    Keywords: Constructivism, Security, International Relations, cold war, Discourse
  • Ebrahim Mottaghi * Pages 217-240
    Science the normalization of ties up to now, the United States behavioral patterns about china has been a combination of political interaction, economic convergence as the alternative policy, and strategic in folding pattern as the prior policy. For a visionary analysis of the United States behavior about china, different types of these behaviors must be segregated. In the frame of political-strategic ties, the potential exist for the behaviors of the tow countries to converge or result in conflict. For example, the united state-china ties regarding to the Taiwan issue, is an irremissibly issue which can be analyzed in a zero sum game frame, but about the economic ties between the tow countries, must of the economic critics in the world, consider the non-zero sum game more preferable and rational. Because both countries can benefit from the relative economics advantages to develop economically.
    In this article, initially, I describe the three United States’ behavioral patterns regarding to china, and analyses and probe this patterns in the frame of the national patterns of experts.
    Keywords: Behavioral Patterns, Political Interaction, Economic Convergence, Strategic Enfolding