فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 20 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد آقاجری، سیمین سادات رستمی فر صفحات 9-40
    سازمان همکاری های منطقه ای جنوب آسیا، سارک، از جمله سازمان های منطقه ای می باشد که در سال 1985 توسط هشت کشور هند، پاکستان، بنگلادش، سریلانکا، نپال، مالدیو، بوتان و افغانستان، با هدف همکاری های هرچه بیشتر اقتصادی و سیاسی به منظور سرعت بخشیدن به رشد اقتصادی، تبدیل منطقه جنوب آسیا به یک قطب اقتصادی و استفاده از تمامی امکانات بالقوه منطقه جهت تسریع در برنامه های اجتماعی و توسعه کشاورزی، رسیدن به تفاهم از طریق مذاکره در موارد اختلاف و تحکیم همکاری بین کشورهای عضو در رابطه با مسائل بین المللی و... شکل گرفت. تشکیلات مذکور درصدد گسترش هرچه بیشتر همکاری ها در چارچوب اتحادیه و بر مبنای احترام به اصول حاکمیت برابر، تمامیت سرزمینی، استقلال سیاسی و عدم دخالت در امور داخلی دیگر دولت ها بر آمد؛ اما علیرغم اصول و اهداف والایی که در ابتدا برای خود ترسیم نموده، در عرصه عمل به سبب وجود عوامل واگرا در درون پیمان از قبیل اختلافات ارضی و مرزی(اختلافات هند با پاکستان و پاکستان با افغانستان)، مداخله گری قدرت های برون منطقه ای، ساختار نامتوازن قدرت در منطقه، بی ثباتی داخلی کشورهای عضو و نیز موقعیت جغرافیایی اعضای پیمان سارک، در تحقق همگرایی و منطقه گرایی با مشکل مواجه شده است.
    این مقاله سعی دارد تا یکی از ترتیبات منطقه ای تحت عنوان پیمان سارک را مورد بررسی قرار داده و به شناسایی عوامل همگرا و واگرا در قالب این اتحادیه پرداخته و کلیت موضوع را در راستای منطقه گرایی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: پیمان سارک، همگرایی، منطقه گرایی، واگرایی، جهانی شدن
  • اسماعیل بایبوردی، محمد خوش هیکل آزاد صفحات 41-64
    بسیاری از پژوهشگران غربی و شرقی، قرن بیست و یکم را قرن آسیا می دانند و در این ارتباط می توان اندونزی را در جنوب شرقی آسیا به عنوان قدرت میانه یا قدرت نوظهور آسیا مطرح نمود و با حضور این کشور در گروه 20 این سوال به ذهن متبادر می شود که عوامل تغییر جایگاه اندونزی در نظام بین الملل در دومین دهه هزاره سوم میلادی یا در دوره اصلاحات 2012-1998 چه بوده است؟
    مولفین در این مقاله سعی دارند تا با استفاده از مکتب واقع گرائی که تاکید بر نقش دولت و منافع ملی و ساختار داخلی واحد سیاسی در تعیین رفتار و سیاست خارجی کشور ها دارد، کنکاش دقیقی داشته و با بررسی دو متغیر مستقل یعنی اسلام سیاسی میانه رو و توان اقتصادی این کشور که باعث شده تا جایگاه اندونزی در نظام بین المللی در دوره اصلاحات (سال های 1998 لغایت 2012) تغییر یابد را به طور تحلیلی ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: اندونزی جدید، آسیا، جنوب شرقی آسیا، اصلاحات، اسلام سیاسی میانه رو، توان اقتصادی
  • محمد توحیدفام، فرهاد پایدار صفحات 65-98
    ایران کشوری پر اهمیت در خاورمیانه می باشد. اهمیت استراتژیک تنگه هرمز، کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، همسایگی با پاکستان و عراق و از همه مهمتر داشتن مرزهای طولانی با افغانستان از جمله عواملی است که استراتژی آمریکا را تحت تاثیر قرار می دهد. از سوی دیگر مسئله تروریسم، مواد مخدر و سایر عوامل، روابط بین این دو کشور را با اهمیت تر می سازد و هرگونه اقدام آمریکا در کشورهای همسایه ایران ، خصوصا در افغانستان متوجه امنیت ملی ایران می باشد.
    پس از 11 سپتامبر، مبارزه با تروریسم موجب همگرایی اکثر کشورها با آمریکا شده است. مسائل مهمی در منطقه وجود دارد که باعث می شود ایالات متحده در سیاست دراز مدت خود به آن توجه کند. جمعیت ایران و افغانستان به اضافه سهم عمده ای که این کشورها در اقتصاد جهانی به خود اختصاص داده اند و نیز هسته ای شدن منطقه (که ایران هم اخیرا به آن پیوسته است) همه دلایلی است که موجب شده است عمق استراتژیک ایران و افغانستان در اختیار ایالات متحده باشد تا از این طریق تحولات و تاثیرگذاری این دو کشور را در معادلات سیاسی، اقتصادی و نظامی جهانی تحت نظر داشته باشد. تعامل یا تقابل با قدرتهای رقیب می تواند تا اندازه قابل توجهی در تدوین سیاست خارجی آمریکا تاثیر بگذارد. این بهترین فرصت برای ایالات متحده است تا با حضور خویش در این منطقه استراتژیک، منافع دراز مدت خویش را پیگیری و با مبارزه ریشه ای با تروریسم و کشت و قاچاق مواد مخدر در جهت اجرای طرح خاورمیانه بزرگ و دموکراتیزه کردن منطقه، رویای حکومت جهانی لیبرال دموکراسی را به حقیقت نزدیکتر کند.
    این مقاله به بررسی و تحلیل استراتژی آمریکا در افغانستان و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: استراتژی، ایالات متحده آمریکا، افغانستان، امنیت ملی، ایران
  • محمدعلی خسروی، حسین دهشیار، صفی ناز سادات ابطحی صفحات 99-132
    یکی از شاخص های اساسی توسعه پایدار و توانمندسازی، مشارکت سیاسی زنان در فرآیند تصمیم گیری های ملی و بین المللی است. مشارکت زنان در فعالیتهای سیاسی نقش بسزائی در توسعه و نوسازی هر کشوری دارد. با درک اهمیت این مشارکت، هر کشوری باید تلاش کند که موانع مشارکت زنان را مرتفع ساخته تا زمینه های دستیابی به رشد و شکوفایی جامعه در همه عرصه ها فراهم گردد. حضور زنان در ابعاد مختلف سیاسی بعنوان نیمی از نیروهای انسانی در جوامع بشری از پیش نیازهای توسعه یافتگی سیاسی بشمار می رود. مشارکت زنان از دو جنبه بهره وری جامعه از نیروی آنان و همچنین احساس رضایت از شرکت در سازندگی کشور از سوی خود زنان، قابل تامل است. براین مبنا، مقاله حاضر در پی پاسخگویی به این سوال اصلی می باشد که چگونه زنان با راهکارهای توانمندسازی نظیر مشارکت سیاسی می توانند سهمی تعیین کننده درساختار تصمیم گیری ملی و بین المللی ایفاء نموده و سیاستگذاری و مدیریت تغییر الگوهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را بدست گیرند.
    کلیدواژگان: توسعه، مشارکت سیاسی، تصمیم گیری ملی، توانمندسازی زنان، جامعه مدنی
  • محمدرضا مایلی، محمدسعید بهمنی صفحات 133-167
    اگر تا همین چند سال پیش، جنگ سرد و رقابت تسلیحاتی دو قدرت بزرگ غرب و شرق، دل نگرانی اول حاکمان و مردمان جهان بود؛ اما امروزه، جنگ سایبری و رقابت تسلیحات سایبری، آن هم نه در دو جبهه که در تمامی کره زمین، به موضوع راهبردی جهان بدل گشته است. در این فضا ممکن است که شما از ابزارهایی بهره ببرید و ندانید که آنان علیه شما به کار گرفته خواهند شد. برای مثال دقیقا از همان ابزاری که شما از آن استفاده می کنید، برای جاسوسی علیه شما استفاده می شود و شما متوجه این موضوع نمی گردید که قربانی اصلی خودتان هستید. در این فضا شما نمی توانید مطمئن باشید که کسی شما را تعقیب نمی کند و ممکن است از این ابزار علیه شما و برای رسیدن به اهداف خشن تری استفاده کند.
    مفاهیم قدرت و جنگ نرم، پس از یک دوره انباشت ادبیات آن در طول جنگ سرد در واپسین سالهای قرن بیستم و آغازین روزهای هزاره جدید به پارادایم حوزه های سیاسی-امنیتی-فرهنگی تبدیل شد. در این میان اینترنت را باید بزرگترین سامانه ای دانست که تا کنون به دست انسان طراحی، مهندسی و اجرا شده است. این سامانه، شبکه ای عظیم از میلیون ها رایانه است که کاربران مختلف و اهداف متعددی دارد؛ ولی در نهایت بصورت یک شبکه جهان شمول، واحد و در مقیاس جهانی به هم متصل است و نقش این کاربر رسانه ای و نقش آن در تهییج جنبش های اجتماعی که به سرعت مرزهای کشور را در می نوردد و موجب ناهنجاری های اجتماعی می شود، قابل چشم پوشی نیست. لذا امروزه اهمیت و جایگاه اینترنت را در فضای سایبری برای کشورها دو چندان کرده است. این مقاله به بررسی و تحلیل پیرامون جنگ سرد نوین و رقابت بین قدرت های جهانی در فضای سایبری می پردازد.
    کلیدواژگان: جنگ سرد، فضای سایبری، جنگ سایبری، جنگ نرم، رقابت تسلیحات سایبری
  • بیژن نیری، محمد امین انصاری صفحات 163-195
    ویژگی های جغرافیای سیاسی عراق موجب تقسیم آن کشور به مناطق شمال، مرکز و جنوب گردیده است که هر کدام خاستگاه ویژه خود را داراست. در مناطق شمالی و کردنشین مهمترین دغدغه آنها استقرار فدرالیسم و الحاق کرکوک (منطقه مورد مناقشه میان کردها، اعراب سنی و ترکمن ها که 40% نفت عراق را دارد) است. البته طرح چنین ادعایی موجب ایجاد شکاف میان کردها و اعراب (شیعه- سنی) شده است و در این مقطع کردها در مقابل اعراب قرار می گیرند. در مناطق جنوبی که غالب آنان شیعه نشین هستند (60% نفت عراق را برخوردارند) و به نحوی تحت تاثیر شیعیان کشورهای همسایه (به خصوص جمهوری اسلامی ایران) هستند؛ این مسئله باعث رودررویی اعراب سنی و کردها در مقابل شیعیان که دولت عراق را در دست دارند شده است. اما در منطقه مرکزی که عمدتا اعراب سنی در آنجا ساکن هستند دلایلی چون آب و هوای بسیار بد و عدم وجود خاک مناسب جهت کشاورزی و فقدان نفت باعث می شود تا هرگاه زمزمه فدرالیسم کردی (اقلیم کردستان و الحاق کرکوک) و فدرالیسم شیعی (منطقه بصره و حوزه شیعه نشین جنوب) مطرح می شود اعراب سنی در مقابل کردها و شیعیان قرار گیرند. در نظام اداری عراق کیفیت نامطلوب مدیریتی حاکم موجب می شود تا مدیران هر کدام به جای اینکه به دنبال کارآمدی نظام اداری باشند، بیشتر متوجه منافع قومیتی و عشیره ای خود شوند و این باعث انزجار ونفرت سایر گروه ها و اقوام می شود. همچنین، مانع دیگر بر سر راه رسیدن به وحدت ملی، پارادوکس موجود در ایجاد دولتی ملی است که خود مانعی برای دو مقوله امنیت و دموکراسی خواهد شد و همین موضوع موجب می شود تا الگوهای حکمرانی در منطقه بر آن تاثیر بگذارد و براین پارادوکس بیفزاید.
    این مقاله نگاهی تحلیلی به درون جامعه عراق و چگونگی روابط قومیت ها و رقابت های درون حکومتی آنها برای کسب قدرت سیاسی و تصاحب مناصب دولتیدر عراق بعد از سقوط صدام و شکل گیری نهادهای سیاسی جدید و به رسمیت شناختن همه اقوام و مذاهب موجود در قانون اساسی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دموکراسی، امنیت، قومیت، فدرالیسم، هویت ملی، بحران داخلی
|
  • Mohammad Javadi Aghajari, Siminsadat Rostamifar Pages 9-40
    Founded in 1985, South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is a regional organization that comprises of eight countries namely India, Pakistan, Seri Lanka, Nepal, Maldives, Bhutan, and Afghanistan. Based on its charter, the key objectives are defined in the following terms: promotion of people welfare and quality of life; acceleration of economic growth, social progress and cultural development in the region; appreciation of mutual trust and understanding; promotion of active collaboration and mutual assistance in the economic, social, cultural, technical and scientific fields; strengthening the cooperation among the member countries in international forums on matters of common interest; and to cooperate with international and regional organizations with similar aims and purposes; and so on. Nevertheless, despite its organizing principles and sublime purposes, there have been several diverging issues within the associated region: territorial disputes (India and Pakistan or Afghanistan and Pakistan), interference of global powers, asymmetric power structure, interior instability within member states, and the strategic situation of South East Asia has posed problems on the realization of convergence and regionalism reflected in the SAARC agreements. The main question is what are the major effects of SAARC agreements in regionalism? This paper attempts to analyze such an agreements in terms of regional arrangements.
    Keywords: Keywords: SAARC, Convergence, Regionalism, Divergence, globalization
  • Esmaeil Baibordi, Mohammad Khosh Haikal Azad Pages 41-64
    Most of western and eastern researchers have named 21st century as an Asian Century. In this regard, Indonesia with its special characteristics in Southeast Asia, naming her as a Middle Power or New Emerging Power and being as a member state of G20, has raised this question in our mind that what are those variables of changing the status of Indonesia in International System in the Second decade of third Millennium or Reformation Era?
    Utilizing Realism School of Thought which emphasize the role of state, national interest and domestic structure that pin points the attitude and foreign policy of political units, we tried to prove that two important variables, i.e., Moderate Political Islam and Economic Power of Indonesia, has changed this country’s status during Reformation Era from 1998 to 2012 in International System.
    Keywords: Key words: New Indonesia, Asia, Southeast Asia, Reformation, Moderate Political Islam, Economic Power
  • Mohammad Tohidfam, Farhad Paydar Pages 65-98
    Iran is an important country in the Middle East.The strategic importance of the Hormuz Strait, the Persian Gulf South littoral states, neighboring Pakistan, and Iraq, and most importantly, having a long border with Afghanistan, including the factors that will affect America's strategy.On the other hand, the issue of terrorism, narcotics, and other factors, make the relationship between the two countries more important and any of action of America in the neighboring countries of Iran, notably in Afghanistan, has impact on Iran's national security.
    After 9/11, the war on the terror has led to a convergence of many countries with America.There are important issues in the region that influence on the United States long-term policy.Demographics of Iran and Afghanistan, in addition to a major share of these countries in the global economy and alsonuclearization of the region (which Iran has recently joined it) are all the reasons that has led to handling the strategic depth in Afghanistan and Iran by the United States and thereby influence on the political, economic and military equations of the world. Interaction or conflict with the rival powers could significantly impact on America foreign policy.This is the best opportunity for the United States to pursue its long-term interests by its presence in this strategic regionand by combating the roots of terrorism and drug trafficking in order to implementation of the Greater Middle East Plan and democratization of the region realize the dream of world government of liberal democracy.
    This paper reviews and analyzes the America's strategy in Afghanistan and its impact on national security of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Strategy, the United States, Afghanistan, national security, Iran
  • Mohammadali Khosravi, Hossein Daheshyar, Safinaz Sadat Abtahi Pages 99-132
    One of the essential indices of sustainable development and empowerment is the participation of women in the process of decision making in national and international levels. Political participation in national and international policy-making is a crucially important issue in women empowerment. Therefore, this research aims to find an answer for the main question of how women can play a decisive role in national and international decision-making structure and take the management of changes in social, political, and cultural patterns using empowerment solutions such as political participation. The participation of women will be analyzed from two aspects, utilization of society from their works and satisfaction of their participation in the building of country. The hypothesis states that the empowerment of women in political participation such as making political decisions in national and international levels can enhance and facilitate policy-making. According to the data of this research, women empowerment in political participation can enhance the national and international decision-making structure.
    Keywords: Development, Political Participation, National Decision, making, Women Empowerment, Civil society
  • Mohammadreza Mayeli, Mohammadsaeid Bahmani Pages 133-167
    If a few years ago, the Cold War arms competition between the great powers of the West and East, was the first concern of rulers and peoples of the world, but nowadays, cyber warfare and cyber arms competition, and not at all sides of the globe, the world has become a strategic issue. You can use the tools in this space and know that they will be used against you. For example, you use exactly the same tools that you can use to spy on you and you realize that this issue was not the main victim of your own. In this space, you can be sure that someone does not follow you and it may be harsh to use against you and your goals.
    Concepts of power and war, after a period of literature accumulated during the Cold War years of the last century and the beginning of the new millennium became paradigm of security - cultural - political areas. The Internet is considered to be the largest ever human-system design, engineering and implementation. This system is a vast network of millions of computers that have multiple users and multiple goals but ultimately a global network, and the unit is connected to the global scale and find the media and its role in stimulating social movements that quickly cuts across borders in and the social ills is not negligible. The importance of the internet for the world has doubled in cyber space. This paper attempts to analyze new cold war rivalry between world powers in cyberspace.
    Keywords: Cold war, Cyberspace, Cyber War, Soft war, Cyber arms competition
  • Bijan Nayeri, Mohamadamin Ansari Pages 163-195
    Iraq after the overturn of Saddam and formation of new political institutions and recognition of all ethnicities and religions in the Constitution was affected by a dramatic social revolution. The features of political geography in Iraq led to its breakdown into north, center and south, each with its own origin. In northern and Kurd-residing regions, their main concern is to establish federalism and adding Kirkuk (the area in conflict between Kurds, Sunni Arabs, and Turkmens, with 40% of Iraqi oil) Of course, making such a claim has led to riffles between Kurds and Arabs (Shiite and Sunni) and in these areas, Kurds are placed against Arabs. In southern mainly Shiite areas (60% of Iraq oil), affected somehow by Shiites in neighboring countries (mainly Islamic Republic of Iran), this has led to Conflicts between Sunni Arabs and Kurds against Shiite in charge of government. But in the central area which is host of Sunni Arabs, reasons such as bad climate and lack of appropriate soil for agriculture and lack of oil causes that whenever Kurdish federalism and Shiite federalism is proposed, Sunni Arabs against Kurds and Shiites. In Iraqi administrative system, undesirable management quality makes mangers be interested in their ethnic interests instead of seeking administrative system efficiency, and this creates hater in other groups and ethnicities. Another barrier against national unity, is the paradox in creating national government, as a barrier against security and democracy and makes governance patterns in the region affect that and add to this paradox. In this article, the inside of Iraqi society and the relationship between ethnicities and competitions inside the government to attain political power and seize governmental posts are studied.
    Keywords: Democracy, Security, Ethnicity, Federalism, National identity, Domestic Crisis