فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 30 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژوهشی
  • حیبب الله ابوالحسن شیرازی صفحات 9-56
    توافق هسته ای ایران وکشورهای 1+5 در وین در 23 تیرماه 94 به عنوان یک روز تاریخی در تاریخ روابط بین الملل محسوب می شود. موفقیت مذاکرات هسته ای میان تهران و کشورهای 1+5 نمونه ای از اهمیت و پافشاری نسبت به سیاست و دیپلماسی بین المللی به شمار می رود و اساس ثبات در منطقه خواهد بود و می توان این توافق را یک پیروزی برای دیپلماسی توصیف کرد. پس از دوسال مذاکره، توافقی بلندمدت بین ایران و کشورهای1+5 در خصوص فعالیت های هسته ای ایران و لغو تحریم های ایران حاصل شد. شورای امنیت سازمان ملل در 20 ژوییه 2015 (29 تیر 1394) با تصویب قطعنامه 2231 برنامه جامع اقدام مشترک (برجام(را مورد تایید قرار داد. قطعنامه شورای امنیت اجازه انتقال تجهیزات مرتبط هسته ای خاص از ایران، تغییر دو آبشار در تاسیسات فردو و به روزرسانی راکتور اراک را می دهد. این قطعنامه علاوه بر این اجازه انتقالات و فعالیت های لازم برای اجرای تعهدات مرتبط هسته ای خاص تعیین شده در برجام را بلامانع می داند. شورای اتحادیه اروپا هم با انتشار بیانیه ای اولین اقدامات حقوقی که به صورت رویه هایی مکتوب برای آغاز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک درآمده را تصویب نمود.
    دیدگاه ها درباره مواد توافق هسته ای مختلف است، غرب آن را توافقی خوب و عادلانه توصیف کرده و ایران معتقد است این توافق در پاسخ به خواسته ملت صورت گرفته است اما اسرائیل این توافق را به رسمیت نشناخته است. به طوری که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل این توافق را یک اشتباه تاریخی دانسته است. کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز ابراز نگرانی کرده اند که این توافق نوعی پوشش بین المللی برای فعالیت های هسته ای ایران است. واکنش ها به این توافق مختلف است و در شرایطی که بسیاری از کشورهای جهان از آن استقبال کرده اند اسرائیل به شدت با آن مخالفت و عربستان نسبت به آن ابراز تردید کرده است. اسرائیل در راس کشورهای متضرر از این توافق است، مسئولان اسرائیلی معتقد هستند که ایران با این توافق جایزه بزرگی به دست آورده است جایزه ای که حجم آن صدها میلیارد دلار است و ایران با چنین جایزه ای می تواند به هژمونی خود در منطقه و جهان ادامه دهد و این یک اشتباه تاریخی است. این مقاله به بررسی و تحلیل محتوایمذاکرات هسته ای ایران و آمریکا تا حصول برجام وقطعنامه 2231 شورای امنیت می پردازد.
    کلیدواژگان: مذاکرات هسته ای، برجام، ایران، آمریکا، شورای امنیت
  • محمد جواد آقاجری، مرتضی کریمی صفحات 57-104
    نقش بازیگران منطقه ای در فرایند دولت سازی افغانستان در دوران طالبان و بعد از سقوط وی را می توان بر حسب میزان نفوذ و تاثیر گذاری به سه دسته بازیگران اصلی شامل ایران، پاکستان و روسیه و بازیگران پیرامونی شامل اتحادیه اروپا، ژاپن و بازیگران شبه پیرامونی شامل امریکا، عربستان، هند و چین تقسیم نمود. موقعیت سیاسی، جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و قومی افغانستان سبب شده است که این کشور همواره تحت تاثیر قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای قرار داشته باشد. پاکستان یکی از مهمترین کشورهای تاثیر گذار در تحولات افغانستان است به طوری که در دوران حکومت طالبان، بهترین روابط بین دو کشور وجود داشت ولی پس از سقوط طالبان روابط دو کشور به شدت دچار تنش شد. دوران پنج ساله حکومت طالبان دشواری های زیادی برای دولت هند در پی داشت و در حقیقت، گسترش بی سابقه نفوذ تروریستها و بی ثباتی در دره کشمیر را به همراه داشت ولی پس از سقوط طالبان روابط دو کشور بهبود یافت. سقوط رژیم طالبان موجب بر چیده شدن تهدید عمده ای از مرزهای شرقی ایران شد و گروه های نزدیک به ایران به قدرت راه یافتند و موجبات ارتقاء روابط را فراهم نمودند.
    این مقاله به بررسی و تجزیه و تحلیل نقش بازیگران منطقه ای و شبه منطقه ای سه کشور پاکستان، هند و ایران و تاثیر گذاری آنان در فرایند دولت سازی افغانستان در دوران طالبان و بعد از سقوط وی می پردازد. مبحث قابل توجه در این مقاله بدین ترتیب مطرح می شود که ایران و پاکستان که قبلا خود بازیگران اصلی بحران افغانستان بودند اکنون جایگاه شبه پیرامونی پیدا کرده اند به طوری که نقش پاکستان تحت الشعاع نقش آمریکا قرار گرفته و ایران نیز اگر چه از بعضی پتانسیل ها برای تاثیر گذاری در افغانستان برخوردار است اما آمریکا به طور جدی مانع از بکارگیری این قابلیت هاست.
    کلیدواژگان: بازیگران منطقه ای، دولت سازی، پاکستان، هند، ایران، افغانستان، طالبان
  • اسماعیل بایبوردی، کابک خبیزی، محمدحسن شاه رضایی صفحات 105-146
    حادثه تروریستی 11 سپتامبر 2001 و حمله آمریکا به افغانستان در فاصله کمتر از یک ماه پس از آن واقعه، افغانستان را به کانون سیاست خارجی ایالات متحده مبدل کرد. در همین راستا تحولات سیاسی– امنیتی افغانستان پس از حمله آمریکا به این کشور و اشغال آن توسط نیروهای ائتلاف، به یکی از مهم ترین و پیچیده ترین چالش های منطقه ای و بین المللی در خلال یک دهه گذشته تبدیل شد. این مسئله تحت تاثیر عواملی مانند رویکردها، منافع، اهداف و سیاست های متفاوت و در مواردی متعارض بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در قبال افغانستان و عدم تحقق یک رویکرد مشترک منطقه ای نسبت به آن بوده است. این تحولات سبب تداوم منازعات سیاسی، اجتماعی و امنیتی در این کشور شده است.
    در سده کنونی آنچه منافع آمریکا را از دید رهبران این کشور تهدید می کند پدیده تروریسم است. از طرفی نقطه محوری سیاست خارجی آمریکا در هزاره جدید مبارزه با تروریسم است. برای اولین بار است که آمریکا در طول تاریخ خود با بازیگری غیر دولتی به عنوان خطر اصلی مواجه شده، و لذا آمریکا با تهدیدی مواجه است که می توان آن را ظهور تروریسم فراگیر نامید.
    قدرت هژمون آمریکا و نقش حیاتی این کشور در جهان به عنوان ایجاد کننده نظم نوین جهانی و از طرفی حضور پررنگ آمریکا در خاک افغانستان طی چهارده سال اخیر که سرانجام منجر به انعقاد پیمان امنیتی کابل- وشنگتن در زمان دولت اشرف غنی شد، مولفین را بر آن داشت تا به اهداف و پیامدهای سیاست خارجی آمریکا در انعقاد این پیمان و تاثیر آن در امنیت منطقه و جمهوری اسلامی ایران بپردازند.
    کلیدواژگان: تروریسم، سیاست خارجی آمریکا، حوادث 11 سپتامبر، پیمان امنیتی کابل، واشنگتن، امنیت و ثبات و هژمونی
  • محمدرضا حاتمی صفحات 147-170
    رشد گروه های تروریستی در سال های گذشته در منطقه خاورمیانه نشان دهنده فصل جدیدی از مسائل امنیتی در منطقه است. گسترش سریع گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه بیانگر این نکته است که حرکت تروریستی دیگر در قالب سنتی و درون کشوری صورت نمی پذیرد بلکه فرآیند جهانی شدن و سیستم ارتباطی جدید ابزارهای نوینی هستند که امکان سازماندهی و اقدام فرامرزی را فراهم آورده اند. از این رو بررسی شکل گیری داعش در منطقه خاورمیانه در کانون جهانی شدن حائز اهمیت است. هدف از این پژوهش نشان دادن تاثیرات جهانی شدن در شکل گیری و رشد گروه تروریستی داعش در منطقه است. سوال اصلی پژوهش این است که چگونه جهانی شدن زمینه های رشد داعش را بوجود آورد. فرضیه پژوهش این که فرآیند جهانی شدن از طریق ایجاد سیستم ارتباطی جهانی و کاهش نفوذ دولت ها باعث رشد گروه تروریستی داعش شده است. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از اسناد معتبر و رویکرد هویت اجتماعی بر این نتیجه است که گسترش سیستم ارتباطی در کنار افزایش خودآگاهی اجتماعی باعث شکل گیری هویت های جدید ضد دولتی در منطقه شده که داعش نیز با بهره گیری از این فرصت و تضعیف دولت ها سر برآورده است.
    کلیدواژگان: داعش، جهانی شدن، هویت، خاورمیانه
  • ارسلان قربانی، سعید بشیری، جواد علیزاده صفحات 171-214
    عراق از نظر اجتماعی دارای بافت موزاییکی و متشکل از گروه های قومی- فرقه ای متعدد است. ماهیت سه گانه جمعیتی و سیاسی آن کشور، همواره زمینه های بالقوه تنش و جدایی را در بردارد. حمله آمریکا و متحدانش و سقوط رژیم صدام، نیروهای اساسی در شمال و جنوب عراق را که برای سالیان طولانی سرکوب شده بودند، آزاد کرد و فرصت مناسبی در اختیار آنان برای کسب سهم بیشتری از قدرت حکومت در بغداد قرار داد. شیعیان، اهل سنت و کردها سه گروه اصلی قومی- فرقه ای با گرایش های متفاوت در عراق هستند. آنچه در زمینه نقش شیعیان در فرآیند دولت سازی در عراق اهمیت دارد این است که شیعیان در طول دهه های گذشته بنا بر دلایل مختلفی از قدرت دور بوده اند. سقوط دولت صدام موجب گردید تا نقش مرجعیت شیعه به عنوان یک نیروی سیاسی و کنشگری فعال، بیش از پیش مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    این مقاله در پی بررسی نقش مرجعیت شیعه در فرایند دولت سازی عراق با تاکید بر تقویت حاکمیت شیعی در اندیشه آیت الله سیستانی می باشد. با توجه به ساختارهای قومی، قبیله ای و مذهبی در سیاست امروز عراق به نظر می رسد که مواضع فقهی و سیاسی مرجعیت امروز در خصوص ایفای نقش نظارتی، ارشادی و کنشگری فعال در نظام سیاسی، تاثیرات مهمی در تحولات سیاسی- اجتماعی و فرآیند دولت سازی با تقویت حاکمیت شیعی در عراق امروز داشته است.
    کلیدواژگان: آیت الله سیستانی، دولت سازی، عراق، شیعه، مرجعیت
  • کامران طارمی صفحات 215-253
    از سال 2010 تا کنون سازمان موسوم به دولت اسلامی تبدیل به قویترین گروه تروریستی در خاورمیانه گشته و تهدیدات جدی متوجه امنیت منطقه نموده است. این مقاله به بررسی چگونگی تشکیل و تطور این سازمان از زمان تشکیل آن در سال 2003 و نیز عوامل درون سازمانی موثر بر پیشرفت و گسترش آن در سطح منطقه می پردازد. این مقاله تلاش می کند تا نشان دهد که شکل گیری و تکامل سازمان مدیون تعامل عوامل گوناگونی نظیر رشد تفکر سلفی-جهادی در دهه 1980، دخالت قدرت های بزرگ در امور منطقه، و بی ثباتی های حاصل از بیداری اسلامی در سوریه است. در باب علل رشد و گسترش سازمان مقاله بر آن است که نشان دهد عوامل درون سازمانی نظیر پیام های امید بخش سازمان برای اهل تسنن در منطقه، حکمرانی موثر و موفق سازمان، توانائی های سازمان در عرصه نظامی، و مدیریت قوی منابع مالی مهمترین علل درون سازمانی موفقیت های دولت اسلامی در این محدوده زمانی بوده اند.
    کلیدواژگان: القاعده، دولت اسلامی، عراق، سوریه، اسلام سلفی و جهادی
|
  • Pages 9-56
    Nuclear deal between Iran and the P5 + 1 in Vienna on 23 June 94 is as a historic day in the history of international relations. The success of nuclear talks between Tehran and the P5 + 1 is example of the importance and stressing on politics and international diplomacy and will be the base of stability in the region and can be described this agreement as a victory for diplomacy. After two years of negotiations, long-term agreement between Iran and the P5 + 1 on Iran's nuclear activities and of sanctions was obtained. On 20 July 2015, the UN Security Council adopted Resolution 2231 with a comprehensive program of joint action (Barjam). Security Council resolution allowing the transfer of certain nuclear-related equipment to Iran, change two waterfalls at Fordow and updates to Arak’s reactor. The resolution also authorized transfers of nuclear related activities for the implementation of specific obligations in the Barjam knows permitted. European Council also issued a statement which approved first legal action in the form of written procedures to begin implementation of a comprehensive program of action adopted accordingly. Views on the nuclear deal are different, West described it good and fair deal while Iran believes that this agreement has been made in response to the demands of the nation but the agreement has not recognized by Israel. So that Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has described the agreement as a historic mistake. Persian Gulf countries also have expressed concern that this agreement is an international cover for nuclear activities of Iran. Reactions to this agreement are different and at a time when many countries have welcomed, Israel strongly opposed this and Saudi Arabia have expressed doubts about it. Israel is at the head of the victim of this agreement, Israeli officials believe Iran has achieved great prizes with the agreement that the award of hundreds of billions of dollars and Iran with such an award can continue their hegemony in the region and the world and this is a historic mistake. This paper investigates and analyzes the content of nuclear talks between Iran and America until the Security Council's 2231 resolution.
    Keywords: Nuclear negotiations, Barjam, Iran, America, the Security Council
  • Pages 57-104
    The role of regional actors in the process of state-building in Afghanistan during the Taliban era and after his fall can be in terms of influencing the three key players, including Iran, Pakistan and Russiaand actors on the periphery of Europe, Japan and semi-peripheral players include America, Saudi Arabia, India and China split.Political, geographical, economic, social and ethnic Afghanistan has made this country has always been under the influence of regional and trans-regional powers.Pakistan is one of the most influential countries in developments in Afghanistan so that in the period of Taliban rule, the relations between the two countries wasvery good but after the fall of the Taliban, relations between the two countries were severely strained.During the five years of Taliban rule led to many difficulties for the Government of Indiaand in fact, unprecedented expansion of terrorist infiltration and destabilization in Kashmir Valley yieldedbut relations between the two countries improved after the fall of the Taliban.Eradication of the Taliban regime fall under major threat from Iran's eastern bordersand groups close to Iran gained the power in Afghanistan and promotes ties with Iran. This paper explores and analyzes the role of regional and sub-regional actors in the three countries, Pakistan, India and Iranand their influence in the process of state-building in Afghanistan during after the fall of the Taliban.Significant topic in this article, so as to Iran and Pakistan have already cast their Afghan crisisthe semi-peripheral status have found that Pakistan's role was overshadowed by the role of America. Iran also has the potential to influence Afghanistanbut seriously hinder America from using this feature.
    Keywords: Regional Actors, state, building, Pakistan, India, Iran, Afghanistan, Taliban
  • Pages 105-146
    The terrorism event of 11th September 2001 and invasion of U.S to Afghanistan during less than one month after this event (in 7th of October of the same year) makes Afghanistan as a focal point in U.S foreign policy. In this direction political and security changes in Afghanistan after raid to this country and capture it by allied forces, has been one of the most important and complicated regional and international challenges during past decay. This problem has been under the influence of some factors like bases, interests, objects and different policies, and in some various cases regional and international actors, in face of Afghanistan and uncertainty of common regional policy with respect to it. This changes has caused continuous political, social and security quarrels in this country. In a present century, whatever threatened the American interests in a view of U.S leaders is terrorism phenomenon. On the other side the focal point of U.S foreign policy in new thousandth is struggle with terrorism. American existence threat in recent years isnt from the side of international famous actors; the main disturbance of U.S leaders isnt arising from the interests struggle with continental powers or provisional powers but their pioneer challenge coming a different kind of actor in a scene. It is for the first time that the U.S during its history encounter with N.G.O actor as a main threat, so the U.S encounter with a threat that can call emergence of emerge terrorism. U.S hegemony power and vital role of this country in the world is a factor that create a universal new order and from the other side powerful presence of U.S in Afghanistan territory during past 13 years finally lead to drawn up Kabul-Washington security contract during Ashraf Ghany government caused that I reimburse to the role of U.S foreign policy in drawing up this contract and effect of it in the security of region and Islamic republic of Iran.
    Keywords: Terrorism, U.S Foreign Policy, the 11th September Events, Kabul, Washington Security Contract, Security, Constancy, Hegemony
  • Pages 147-170
    Rise of terrorism group in the Middle East shows a new chapter in security problems in region. The faster act of spreading ISIS in Iraq and Syria explain this point that terrorism movement isn’t tradition form but inexpert is globalization process and relation system. The main question is that how do globalization cause growth ISIS. Hypothesis is that globalization process agency creation relation system and reduces influence of state cause rise ISIS. This research using descriptive and analytical methods and the use of authentic documents and social identity approach to this conclusion that open communication system in addition to increasing social consciousness to the formation of a new anti-government entities in the region that ISIS also taking advantage of this opportunity and weaken governments emerged.
    Keywords: ISIS, globalization, Identity, Middle East
  • Pages 171-214
    Iraq socially textured mosaic of ethnic groups in numerous sectarian. Three demographic and Political nature of the country always has potential areas of tension and separation. America and its allies attack and the fall of Saddam's regime, released the fundamental forces in the north and south of Iraq, who were repressed for many years and provide them an opportunity to gain a greater share of power in Baghdad's government. Shia ‘a, Sunni and Kurdish are three main ethno-sectarian groups with different interests in Iraq. What matters over the role of the Shia’s in the process of state-building in Iraq is that the Shi’a in the past decades due to various reasons was out of power. The fall of Saddam's government caused that the role of Shia’s authority role as an active political force and actor, being increasingly discussed.This study sought to examine the role of the Shia’s authority in Iraq's state-building process with an emphasis on strengthening the rule of Shia’s Ayatollah Sistani’s thought. According to the structures of ethnic, tribal and religious in today's Iraq policy, it seems that legal and political positions of today authority about the role of supervision, guidance and actors in the political system, has an important influence on political and social developments and state-building process by strengthening Shia’s rule in today Iraq.
    Keywords: Ayatollah Sistani, state, building, Iraq, Shia a, Authority
  • Pages 215-253
    Since 2010 the organization called the Islamic State has emerged as the most dangerous terrorist outfit in the Middle East. This article examines the factors that have interacted to shape the organization since it appearance in 2003. It also discusses the internal factors that have contributed to the organization's success in the region. It argues that factors such as the spread of Salafi and jihadi thought among the Sunnis in the Muslim world, big power intervention in the area, and the so-called Islamic awakening have been the most prominent reasons behind the rise of Islamic State. It also contends that the organization owes its success to the popularity of its message among the Sunnis, its military prowess, good governance, and efficient utilization of its financial resources.
    Keywords: Al, Qaeda, the Islamic State, Iraq, Syria, Salafi, jihadi Islam