فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 43 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژوهشی
  • رمضان اسمعیل اسدی، مهناز گودرزی * صفحات 9-47
    این مقاله به بررسی آثار برنامه های سازمان ملل متحد بر برنامه های توسعه در جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظریه وابستگی و گفتمان جستجوگر رانت می پردازد. پرسش اصلی پژوهش این است که برنامه های توسعه سازمان ملل متحد چگونه برنامه های توسعه در ایران را تحت تاثیر قرار داده است. این مطالعه بر اساس شاخص های عملکرد در حوزه اهداف توسعه پایدار اقدامات مربوط به محیط زیست، بهداشت و سلامت، تاب آوری اقتصادی و کنترل مواد مخدر در دوره 1396- 1368 نشان می دهد که برنامه های توسعه سازمان ملل متحد به عنوان متغیرهای برون زا تاثیر معناداری بر برنامه های توسعه در ایران داشته است. کانال اثرگذاری برنامه های سازمان ملل متحد بر برنامه های توسعه ایران از طریق پیش بینی10 تبصره، 24 بند و 45 ماده قانونی در شش برنامه توسعه متبلور شده است. این تغییرات از طریق اتخاذ سیاست ها و اقدامات، برنامه های توسعه را تحت الشعاع قرار داده است. سایر شواهد بر اساس مطالعات اسنادی و توصیفی، فرضیه تاثیرگذاری برنامه های سازمان ملل بر برنامه های توسعه ایران را در خلال سال های 1396- 1368 تایید می کند.
    کلیدواژگان: توسعه، برنامه توسعه سازمان ملل متحد، برنامه توسعه جمهوری اسلامی ایران، توسعه پایدار
  • مهدی حبیب اللهی، حسین مسعودنیا ، سید جواد امام جمعه زاده * صفحات 49-71
    آمریکا با تکیه برتجربیات بیش از نیم قرن خود درتعامل با منطقه خاورمیانه، مصر را کشوری کلیدی در منطقه قلمداد می کند. به عبارت بهتر، مصر لنگرگاه ثبات و امنیت برای غرب به ویژه آمریکا محسوب می شود، به طوری که در دهه های گذشته، واشنگتن- قاهره برای تامین منافع مشترک راهبردی خود در خاورمیانه همکاری های نزدیک و مستمری با یکدیگر داشته اند. با رخداد تحولات کشورهای عربی (بیداری اسلامی) و سرنگونی مبارک، سیاست آمریکا در قبال مصر با چالش مواجه شد، با این وجود سیاست خارجی آمریکا از مدیریت راهبردی خاصی پیروی و دولت اوباما بدون توجه به نوع حکومت مصر، روابط مستمر و مداوم خود را با این کشور کلیدی خاورمیانه حفظ نمود. علی رغم تحولات گسترده اخیر در مصر، ایالات متحده اهداف سیاسی مشابهی را از رابطه با این کشور دنبال کرده است. دلایل استمرار سیاست خارجی آمریکا در قبال مصر به ویژه تحت ریاست جمهوری اوباما را در کجا باید جستجو کرد؟ پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بهره مندی ازمنابع کتابخانه ای و اینترنتی درصدد است چرایی تداوم مناسبات دو کشور را با توجه به گستردگی تحولات چندسال اخیر مصر، مورد بررسی و کنکاش قرار دهد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، دولت اوباما، خاورمیانه، مصر، واقع گرایی تدافعی
  • اکبر صادقی، سید جلال دهقانی فیروزآبادی*، هادی آجیلی صفحات 73-105
    دیپلماسی انرژی را می توان بخشی از سیاست کلان انرژی ایران در دوران های مختلف دانست. این امر زمینه های لازم را برای حفظ و افزایش سهم ایران در بازار اقتصاد جهانی فراهم می آورد. انرژی به عنوان یک متغیر ژئوپلیتیک، جایگاه ویژه ای را در روابط قدرت در نظام جهانی معاصر باز کرده و دسترسی به منابع انرژی برای تمامی سطوح سلسله مراتبی قدرت جهان، اهمیتی استراتژیک پیدا کرده است. از این رو، هر یک از بازیگران نظام جهانی به دنبال تعریفی معقول از جایگاه دیپلماسی انرژی خود در جهان می باشند. در این میان، ایران با واقع شدن در مرکز بیضی استراتژیک انرژی جهان و با در دست داشتن دومین منابع نفت خام و گاز طبیعی جهان از جایگاه مهمی در زمینه تحولات انرژی جهانی برخوردار می باشد.
    در این مقاله تلاش می شود تا موضوع دیپلماسی انرژی به عنوان یکی از ضرورت های رفتار راهبردی ایران مورد بررسی قرار گیرد. فرضیه مقاله بر این موضوع تاکید دارد که بهره گیری از دیپلماسی انرژی، زمینه لازم برای کاهش محدودیت بین المللی علیه ایران را فراهم می سازد. روش شناسی این مقاله بر اساس رهیافت اقتصاد سیاسی بین الملل (وابستگی متقابل) است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی انرژی، ژئوپلتیک، چندجانبه گرایی، ایران، جهان
  • محمد محمودی کیا *، ارسلان قربانی شیخ نشین صفحات 107-129
    با تشدید فرایند جهانی شدن و به تبع آن رشد روزافزون در تعداد و تنوع بازیگران نظام بین المللی، شاهد شکل گیری الگوی جدیدی در عرصه سیاست جهانی هستیم که متمایز از رویکرد کلاسیک و سنتی روابط بین الملل است؛ به عبارت دیگر، قواعد و اصول کلاسیک سیاست بین الملل، دیگر از ظرفیت مناسبی برای تبیین رخدادهای نظام بین الملل برخوردار نبوده و لاجرم نیازمند کاربست الگوی جدیدی در فهم پویایی سیاست جهانی هستیم که از آن به عنوان «الگوی کوانتومی سیاست بین الملل» یاد می شود. دراین بین، یکی از تغییرات و نشانه های نظام بین المللی معاصر، تجدید حیات مجدد دین به عنوان بازیگری فعال و تاثیرگذار در عرصه بین المللی است که موجب شده تا امروزه از آن به عنوان بازیگری مهم در عرصه تحولات جهانی یاد شود.
    این تحقیق در پی بررسی نقش و جایگاه دین در مدل کوانتومی سیاست بین الملل است. بر این اساس، یافته این پژوهش حاکی از آن است که امروزه عوامل معنایی و به طور ویژه دین، از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار در شکل گیری هویت و به تبع آن منافع بازیگران نظام بین الملل است و از همین روی، ضروری است تا منطق درونی آن به درستی شناخته شود. این تحقیق به دین به عنوان یکی از نمودهای برجسته در مدل مکانیک کوانتومی سیاست بین الملل می پردازد.
    کلیدواژگان: دین، مدل کوانتومی سیاست بین الملل، جهانی شدن، مبانی نظری
  • داود کیانی *، علی شیرخانی صفحات 131-165
    رقابت های جدید ژئوپلیتیک میان ایالات متحده آمریکا و روسیه برای کنترل و دستیابی به منابع انرژی و مسیرهای انتقال آن از مباحث قابل توجه در منطقه قفقاز جنوبی است. در سال های اخیر، رقابت های آمریکا و روسیه آنها را وارد یک بازی جدید به نام بازی ژئوپلیتیک، انرژی و انتقال آن و به عبارتی دیگر بازی بزرگ نموده است. روسیه به عنوان قدیمی ترین و در دسترس ترین مسیر انتقال انرژی منطقه به بازارهای جهانی بر نقش و اهمیت خود تاکید نموده و انحصار سنتی فروش و انتقال انرژی به اروپا را در محوریت برنامه های خود قرار داده است. از سوی دیگر، ایالات متحده آمریکا نیز به دنبال تسلط بر ذخایر انرژی و تامین امنیت خطوط انتقال آن بوده، و از استراتژی خطوط لوله چندگانه با محوریت حذف روسیه در منطقه قفقاز جنوبی پیروی می کند. در این مقاله بر آنیم که رقابت های ایالات متحده آمریکا و روسیه که منجر به اتخاذ سیاست های متمایز از یکدیگر در منطقه قفقاز جنوبی شده را مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، تقابل سیاست آمریکا و روسیه، امنیت انرژی، انتقال انرژی، رقابت آمریکا و روسیه
  • گلناز نریمانی، مسعود اخوان کاظمی *، سید شمس الدین صادقی صفحات 165-202
    ارتقای قدرت و توان چین را می توان در دو زمینه قدرت سخت و قدرت نرم آن مورد توجه و بررسی قرار داد. در زمینه افزایش و گسترش قدرت سخت چین می توان گفت که از لحاظ معیارها و سنجه های مالی و اقتصادی، این کشور در طول سه دهه اخیر رشدی پرشتاب را تجربه کرده است. در بعد قدرت نرم، این کشور با توجه به عنصر فرهنگ و به ویژه با کاربرد سیاست های موثر خارجی خویش توانسته است نفوذ قابل ملاحظه ای را در سطوح منطقه ای و جهانی به دست آورد. پژوهش حاضر در پی یافتن پاسخی برای این سئوال اساسی است که ماهیت قدرت نرم چین چیست و این قدرت بر چه مبانی و اصولی مبتنی و متکی است؟ در راستای پاسخ به سئوالات اصلی فوق، تلاش خواهد گردید تا به سئوالات دیگری در این خصوص از جمله اینکه حوزه های جغرافیایی هدف قدرت نرم چین چه مناطقی از دنیا را شامل می شود؟ و اصولا چین در راستای تحکیم و گسترش قدرت نرم خود، از چه ابزار ها و امکاناتی بهره می برد؟ این پژوهش در تحلیل مبانی قدرت نرم چین، بر اهمیت فرهنگ کنفوسیوسی این کشور تاکید به عمل می آورد و نشان می دهد که چگونه چین با بهره گیری از امکانات متنوعی در حوزه دیپلماسی فرهنگی و با بکارگیری ابزارهای اقتصادی و سیاست خارجی فعال خود، توانسته است قدرت و نفوذ قابل ملاحظه ای را در سطح جهانی، بویژه در حوزه های هدف قدرت نرم خود کسب نماید.
    کلیدواژگان: چین، قدرت بزرگ، قدرت نرم، فرهنگ چینی، کنفوسیوس
|
  • Ramezan Esmail Asadi, Mahnaz Goodarzi * Pages 9-47
    The United Nations Development Assistance Framework (UNDP) is being developed in a consultative process between the agency's development agencies and member states, and the United Nations Development Program (UNDP) is also one of a set of United Nations specialized agencies dedicated to developing countries and Underdeveloped was formed in 1966. Development in any country occurs when planners develop strong programs that fit the environmental conditions. The purpose of this study was to investigate the impact of United Nations development plans on the development plans of the Islamic Republic of Iran (opportunities and challenges). The quest for this research is to answer the question of how did the United Nations Development Plans affect the development plans of the Islamic Republic of Iran? The United Nations Development Assistance Framework (UNDP) is divided into four groups: Environment, Health, Resistance Economics and Drug Control. In this study, a descriptive-analytical method has been used. The results of the study showed that the United Nations Development Plans as an independent and exorbitant variable influenced the development plans of the Islamic Republic of Iran as a dependent variable, and the transformation of the United Nations development programs into the development programs of the Islamic Republic of Iran Has undergone transformation.
    Keywords: Development, United Nations Development Program, Environment, Health, Resistance Economics, Drug Control
  • Mahdi Habibollahi, Seyyed Javad Emam Jomeh Zadeh *, Hosein Masudnia Pages 49-71
    America relies on more than half a century experiences in dealing with the Middle East, considers Egypt, a key country in the region. In other words, Egypt is the anchor of stability and security to the West especially America, as in the past decade, Washington and Cairo have close and continuous cooperation to meet common strategic interests in the Middle East. With the Arab Spring developments and overthrow of Mubarak, America's policy toward Egypt was faced with challenges. However, the United States has tried to manage these developments, and Obama administration, regardless the type of Egyptian government, maintained its continuous relationship with this key Middle East country. Despite widespread developments after the Arab Spring in Egypt, the United States maintained the same policy aims from its relationship with Egypt. What are the reasons for the continuation of US foreign policy towards Egypt, especially under Obama's presidency? This research by using descriptive and analytical method and with the use of library and internet resources intends to study and explore the reasons for the continuation of relations between the two countries.
    Keywords: United States, Obama Administration, Middle East, Egypt, Defensive Realism
  • Akbar Sadeghi, Seyyed Jalal Dehghani Firouz Abadi *, Hadi Ajili Pages 73-105
    Energy diplomacy can be considered as part of the macro-energy policy of Iran in different periods. This will provide the necessary resources to maintain and increase Iran's share in the global economic market. Energy as a geopolitical variable has opened a special place to power relations in the contemporary global system and access to energy resources for all levels of global hierarchy of power has become strategic. Hence, each of the actors in the global system is seeking a meaningful definition of the position of their energy diplomacy in the world. In the meantime, Iran, with its second largest oil and natural gas reserves in the world's second largest strategic energy ocean center, has an important place in global energy developments.
    This paper tries to study the issue of energy diplomacy as one of the strategic necessities of Iran. The hypothesis of the paper emphasizes that the use of energy diplomacy provides the necessary ground for reducing international constraints on Iran. The methodology of this paper is based on the approach of international political economy (interdependence).
    Keywords: Energy diplomacy, geopolitics, multilateralism, Iran, the world
  • mohammad mahmoodikia *, Arsalan Ghorbani Shaykhneshin Pages 107-129
    With the escalation of the globalization process and, consequently, the increasing growth in the number and diversity of international actors, we are witnessing the emergence of a new pattern in the world politics that is distinct from traditional approach of international relations, and on contrary, it shares many similarities to the quantum model of international politics. As the other rules of classical international politics do not have to proper explanatory capacity for the events the international system, it is inevitably necessary to apply a new pattern of global politics, which is referred to as the quantum model of international politics. In the light of the revival of religion, it has been called today as an important actor in the field of global events.
    This research seeks to examine the role of religion in the quantum model of international politics. Accordingly, the finding of this study is that today, semantic factors and especially religion, are one of the most important factors affecting the formation of identity and, consequently, the interests of the actors of the international system, and it is therefore necessary to correctly identify its internal logic. This research addresses religion as one of the important elements of the quantum mechanics model of international politics.
    Keywords: Religion, Quantum Model of International Politics, Globalization, Theoretical Foundations
  • Davoud Kiyani *, Ali Shirkhani Pages 131-165
    New geopolitics competition between the United States and Russia in order to control and reach energy resources and transfer lines are controversial in southern Caucasia. In recent years, in the field of the competition, the United States and Russia have been main actors of geopolitics play, oil play, and pipe line play or great play. Russia, as the earliest power to access the region oil transfer to the world market, has emphasized on its role and importance, placing traditional and monopolistic energy transfer to Europe in the center of its plans. The US, on the other hand, with the idea of predominating energy reserves and maintaining the security of pipe lines, follows the strategy of multiple pipe lines, while pivoting on the elimination of Russia from Southern Caucasia. With all this in mind, in this article, we are trying to research the two countries’ different policies in Southern Caucasia.
    Keywords: Southern Caucasia, interaction of America, Russia policies, security of energy, transfer of energy, competition of the America, Russia
  • Golnaz Narimani, Masoud AKHAVAN KAZEMI *, Seyed Shamseddin sadeghi Pages 165-202
    China's increasing power could be analyzed in two areas of soft and hard power. In the field of the extension and spread of China's hard power, one can say that in terms of financial and economic criteria, the country has experienced a rapid growth over the past three decades. In terms of soft power, the country with regard to its cultural elements, and especially with the use of the effective foreign policies, has achieved a significantly regional and global influence. This study seeks to answer the fundamental question that, what is the nature of China's soft power and, what are the basics and principles which this power relies on? In order to answer these main questions, we will attempt to answer other questions in this regard, including what are the targeted geographic areas of China's soft power? And basically, to consolidate and expand its soft power, what tools and resources are used by China? This study, in analyzing the principles of China's soft power, emphasizes the importance of China's Confucian culture and Shows how China enjoying various facilities in the field of cultural diplomacy and by using the economic instruments and its active foreign policy, has gained a considerable power and influence at the global level, especially in its soft power targeted areas.
    Keywords: China, Major Power, Soft Power, Chinese Culture, Confucius