فهرست مطالب

علوم و فنون بسته بندی - پیاپی 19 (پاییز 1393)

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 19 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهناز شایسته فر* صفحه 4
    امروزه هنر بسته بندی در دنیا به عنوان یک علم مطرح است که کشورهای توسعه یافته با آگاهی از آن، محصولات تولیدی خود را با بهترین روش های بسته بندی در بازارهای جهانی عرضه می کنند. در میان محصولات فراوان تولیدی، محصولات صنایع دستی جایگاه ویژه-ای را به خود اختصاص داده اند و به نحوی با هویت ملی و فرهنگی جامعه تولیدی در ارتباط هستند. از آن جایی که بسته بندی نخستین مرحله از برخورد مشتریان با محصول می باشد وجود طراحی، رنگ، تناسب محصول با بسته بندی و عواملی در جهت ارتقاء کیفی محصول به شمار می رود. شناسایی روش های بسته بندی و نحوه آموزش آن هدف اصلی این پژوهش است که به صورت تحلیلی – توصیفی بوده و روش گردآوری اطلاعات در آن میدانی – کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: صنایع دستی، بسته بندی، گرافیک و عرضه محصولات
  • سهیلا چشمک*، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی صفحه 16
    امروزه استفاده از کاغذ در بسته بندی به دلیل ویژگی هایی مثل سبکی و زیست تخریب-پذیری، در مقایسه با مواد پلاستیکی کاربرد گسترده تری دارد. از آنجایی که کاغذ دارای ویژگی های ممانعتی ضعیفی همچون نفوذپذیری به بخار آب، گازها و روغن ضعیفی می باشد، برای بهبود ویژگی های ممانعتی کاغذ بسته بندی، استفاده از پلی مرهای مصنوعی مثل پلی اتیلن، لاتکس و پلی وینیل الکل به منظور بهبود ویژگی های ممانعتی کاغذ بسته بندی، ایجاد مشکلات زیست-محیطی می کند. رفع این ، یی ها، ها، چربی ها - . یکی از پروتئین هایی که در ایران به فراوانی و ارزانی در دسترس است و اخیرا تلاش زیادی برای پیدا کردن کاربردهای جدیدی برای آن صورت گرفته است، پروتئین آب پنیر می باشد. در این مقاله به بررسی تاثیر وزن پوشش بر ویژگی های مقاومتی (پارگی و ترکیدن)، ممانعتی(نفوذپذیری در برابر هوا، روغن و آب) و فیزیکی (وزن پوشش) کاغذ سبک پوشش داده شده با پروتئین آب پنیر پرداخته شده است. در این تحقیق از دو سرعت 30 و 50 میلی متر بر ثانیه برای پوشش دهی کاغذ استفاده شد و تاثیر دو وزن پوشش متفاوت بر روی ویژگی های کاغذ بررسی گردید. نتایج نشان داد که خواص ممانعتی و مقاومتی کاغذهای حاصل با افزایش سرعت پوشش دهی به دلیل کاهش وزن پوشش بالا می رود. همچنین استفاده از کنسانتره پروتئین آب پنیر- ساکاروز به دلیل قیمت بسیار کم و خواص ممانعتی بسیار عالی در برابر روغن، برای پوشش-دهی کاغذ بسته بندی مواد غذایی چرب مثل پیتزا و جعبه شیرینی بسیار مناسب تر است.
    کلیدواژگان: پوشش دهی، کاغذ بسته بندی، ممانعت، مقاومت و سرعت
  • علی اصغر تاتاری *، احسان شکاریان صفحه 22
    افزایش تولید و حجم مصرف پلاستیک ها و کامپوزیت های نفتی در زندگی روزمره بشر، منجر به تجمع حجم عظیمی از ضایعات پلاستیکی غیر-قابل تجزیه شده است و این امر سبب ایجاد مشکلات زیست محیطی زیادی گردیده است. ارزیابی ها، نشان می دهد که هر ساله مقادیر بسیار زیادی پلاستیک در سراسر جهان تولید می شود و حجم زیادی از آن ها به دور انداخته می شوند و مقدار زیادی زباله پلاستیکی به محیط های دریایی وارد شده و تجمع می یابند. از آنجایی که زیست پلی مرها، از منابع تجدیدپذیر به دست می آیند و بنابراین زیست تخریب پذیر می باشند، بنابراین استفاده از آن ها در مقایسه با پلی مرهای بر پایه ترکیبات نفتی، دارای حداقل آثار منفی زیست محیطی کم تری است. استفاده از پلی مرهای زیست تخریب پذیر از دو بعد می بایست مورد تایید قرار گیرند، یکی از دیدگاه محیط زیستی است؛ یعنی این مواد باید به سرعت در محیط تجزیه شوند و دیگری، از دیدگاه صنعتی است، به این معنا که مواد باید خصوصیات مورد انتظار صنعت را از جمله دوام و کارایی داشته باشد. هزینه کم، تجدید پذیر بودن، دسترس پذیری و پایداری گرمایی مناسب از مزایای اصلی پلی مرهای زیست تخریب پذیر می باشد. در این مقاله، تعدادی از مهم ترین مشتقات سلولزی مثل کربوکسی متیل سلولز، نیترات سلولز، سلوفان و غیره که در ساخت فیلم های زیست تخریب پذیر برای بسته بندی مواد غذایی کاربرد دارند، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مشتقات سلولزی، بسته بندی، کامپوزیت، پلی مرهای زیست تخریب پذیر، زیست محیطی و ترکیبات نفتی
  • مقدسه اکبری امری*، احمدرضا سراییان، رحیم یدالهی صفحه 32
    بهبود مستمر در عملکرد صنعت مقوا برای دستیابی به موفقیت ضروری است. بهبود مقاومت همواره مورد توجه کاغذسازان بوده است. مواد افزاینده مقاومت ترکیبات مهم برای تولید مقوا هستند. این مواد نه تنها مقاومت مورد نیاز برای محصولات کاغذی را فراهم می-کند، همچنین می تواند بهره وری ماشین و کارایی فرآیند را بهبود بخشد. انواع مختلفی از مواد شیمیایی افزاینده مقاومت از جمله پلی-مرهای طبیعی(نشاسته، CMC) و رزین های مصنوعی (PAM، GPAM،) در بازار در دسترس هستند. انتخاب یک عامل کمک کننده به مقاومت به عوامل متعددی از جمله کارایی خود این افزودنی ها (یا تاثیر بر شاخص های کیفیتی خاص)، هزینه، تاثیر بر حرکت پذیری ماشین و بهره وری، سهولت استفاده، در دسترس بودن محصول و زمان ماندگاری بستگی دارد. در این مقاله، استفاده از سطوح بالای نشاسته آنیونی که با استفاده از ترکیب پک/ پلی دادمک تثبیت می-شود و همچنین سایر افزودنی ها، برای بهبود مقاومت کاغذ و مقوا مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مقاومت خشک، نشاسته، پلی وینیل آمین، ملاس و GPAM
  • ترجمه: مریم حبیبی*، مهدی فرهودی صفحه 42
    این مقاله به بررسی اثرات احتمالی اعمال همزمان فشار (P) و دما (T) بر روی فیلم های پلی-مری مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی در هنگام فرآیند پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون فشار بالا می پردازد. مدل سازی نظری و داده های آزمایشگاهی در این مقاله مورد بحث قرار گرفته-اند. در واقع، اثرات برگشت پذیر و برگشت ناپذیری که در فیلم های تک لایه و چندلایه ممکن است رخ دهند، مورد بررسی قرار گرفته و ارتباط آن ها با تغییرات ساختاری و خواص مورفولوژیک مواد پلی مری تحت شرایط دما/ فشار مختلف در موارد کاربردی خاص مورد ارزیابی قرار گرفته است. در پاسخ به شرایط فشاری و یا دمایی، ممکن است در بخش های آمورف و بلوری فیلم پلی مری، تغییرات ساختاری رخ دهد که به نوبه خود منجر به ایجاد اثرات محسوسی در خواص مواد بسته بندی می شود. توجهی خاص به مسائلی نظیر تغییرات غیر قابل برگشت در خواص کاربردی (نفوذناپذیری نسبت به گازها و بخار آب، پدیده جذب و پدیده مهاجرت)، خواص مکانیکی ماده بسته بندی (مرتبط با اصلاح درجه تبلور)، پدیده زمانمندی در فاز آمورف، لایه لایه شدن فیلم های چند لایه، تغییر فاز از حالت لاستیکی به حالت شیشه ای ناشی از اعمال فشار و پلاستیسیته ناشی از جذب ترکیبات با وزن مولکولی کم شده است.
    فرآوری فشار بالا(HPP) یک روش نگه داری مواد غذایی است که باعث حفظ ویژگی های طبیعی حسی و تغذیه ای مواد غذایی با حداقل افت کیفی آن می شود. در واقع، فرآیند غذاهای بسته بندی شده با این روش علاوه بر اینکه سبب حفظ بهتر بافت و ویژگی های تغذیه ای ماده غذایی می شود، زمان ماندگاری آن ها را افزایش می دهد. از دیدگاه صنعتی، انتخاب مواد پلی مری و ساختار مناسب برای بسته بندی هنگامی که فشار و دمای بالا به صورت همزمان برای فرآیندهای استریلیزاسیون فشار بالا بکار گرفته می شوند، بسیار مهم است. در ارتباط با کاربردهای صنعتی این فرآیند، پیش بینی اثرات احتمالی تیمار بر روی ساختار و مورفولوژی مواد بسته بندی، موضوع مهمی است که به نوبه خود می تواند اثرات مربوط به خواص مکانیکی و خواص کاربردی (مانند نفوذناپذیری نسبت به گازها و بخار آب) و زیبایی شناسی(وضوح کافی مواد غذایی برای بیننده) را تحت تاثیر قرار بدهد. در واقع، اصلاح میزان تبلور، تغییرات دانسیته بخش های آمورف و پدیده های هیدرولیز احتمالی ممکن است مانع از استفاده مواد بسته بندی برای کاربرد در فشار بالا گردد. علاوه بر این، فیلم های قابل انعطاف چند لایه ممکن است در برخی از موارد، پدیده لایه لایه شدن را نشان دهند که در نهایت منجر به تغییرات غیر قابل قبول در ساختار ماده بسته بندی می شود.
    کلیدواژگان: فرآیند فشار بالا (HPP)، پاستوریزاسیون، استریلیزاسیون و بسته بندی انعطاف پذیر
  • مژده خراسانی*، حبیب الله میرزایی، یحیی مقصودلو صفحه 58
    در مطالعه حاضر اثر پوشش ژلاتین-کیتوزان به عنوان بسته بندی اولیه بر روی کیفیت سینه مرغ در طی یک دوره 9 روزه در شرایط نگه داری سرد(4 درجه سانتی گراد) بررسی شد. در این تحقیق، از 3 غلظت ژلاتین (3، 6 و 8%) و 2 غلظت کیتوزان(1و 2%) برای پوشش دهی تکه های مرغ استفاده شد. کیفیت میکروبی (بار باکتریایی کل) و شیمیایی (بازهای ازته فرار و شاخص پراکسید) نمونه ها در دوره 9 روزه (هر 3 روز) مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان این شاخص ها در شاهد به صورت روند معناداری بیشتر از نمونه های پوششی بود و رشد میکروبی، بازهای ازته فرار و شاخص پراکسید در نمونه های با درصد بالاتر کیتوزان و ژلاتین کندتر بود. به دلیل رشد میکروبی بالاتر در شاهد، میزان بازهای ازته هم بیشتر بود. بین ژلاتین 3% با ژلاتین 6 و 8% اختلاف معنادار بوده و تیمار با ژلاتین3% روند افزایشی بیشتری در بازهای ازته فرار و رشد میکروبی داشته است. بنابراین می توان گفت که پوشش دهی باعث حفظ کیفیت نمونه ها در کل دوره نگه داری شد.
    کلیدواژگان: گوشت سینه مرغ، بسته بندی، پوشش دهی، ژلاتین و کیتوزان
  • علیرضا سوخته سرایی *، الهام نوروزی صفحه 70
    با گسترش روز افزون فناوری آلاینده های زیست محیطی به صورت موضوعی اجتناب ناپذیر درآمده اند؛ که مهم ترین دستاورد حذف و کنترل آلاینده های صنعتی، گامی به سوی توسعه پایدار می باشد. صنایع چاپ و بسته بندی از جمله صنایعی محسوب می شوند که به علت استفاده از مواد شیمیایی مختلف مثل پلی-مرها، چسب ها، الکل ها، مرکب ها و پاک کننده ها در حجم زیاد، می توانند آلاینده های صنعتی زیادی را تولید کنند. به منظور کاهش آلودگی-ها، اقداماتی از جمله به کارگیری کاغذهای فلزدار شده قابل بازیافت، جامدسازی پسماندهای مایع، به کارگیری مرکب های باز و غیره از سوی دولت ها و صاحبان صنایع انجام شده و قوانین بین المللی و ملی را وضع کرده اند. این مقاله به مطالعه روش های مختلف جهت حذف و کاهش آلاینده های صنایع بسته بندی و چاپ می پردازد.
    کلیدواژگان: حلال، الکل، چاپ، پاک کننده، مرکب و آلودگی
|
  • Mahnaz Shayestehfar* Page 4
    Nowadays, packaging is known as a science in developed countries, and their products are presented, with the best packaging methods, to the global markets. Among various types of products, handcrafts which are representatives of national identities and cultures, have a specific place. Since packaging is the first step of interaction between the product and the customer, suitable design, colors, compatibility of the packaging with the product and etc. are considered as influential elements to improve product's quality. The present paper is trying to identify packaging techniques and methods for teaching them. The data was gathered through field and library research and the methodology is analytic-descriptive.
    Keywords: Handcrafts, packaging, graphics, product presentation
  • Soheila Cheshmak*, Mohammadreza Dehghani Firouzabadi Page 16
    Nowadays the application of paper in packaging is more than plastic materials, due to its properties such as lightness and biodegradability. Paper has weak barrier properties such as permeability to water vapor, gases and oil. Use of synthetic polymers such as polyethylene, latex and polyvinyl alcohol for improvement of barrier properties of the paper packaging leads to environmental problems. To eliminate these problems, films and coatings based on polysaccharides, proteins, and lipids or a mixture of them have entered to packaging industry. One of the proteins which is abundant and cheap in Iran and recently efforts have been made to find new applications for it is whey protein. Current study has investigated the effects of coating weight on the strength (tear and burst), barrier (air, oil and water permeability) and physical properties (coating weight) of whey protein coated light paper. In this study, two speeds of 30 and 50 mm/s were used for paper coating and the influence of the two different coating weight on paper’s properties was evaluated. Results show that the strength and barrier properties of coated papers were improved by increasing the coating speed due to decrease in coating weight. Furthermore, the application of whey protein concentrate- sucrose is suitable for coating the papers used for packing oily foods such as pizza and confectioneries.
    Keywords: Coating, paper packaging, barrier properties, strength properties, polymer
  • Aliasghar Tatari*, Ehsan Shekarian Page 22
    Increasing in production and consumption of plastics and petroleum composites in human's daily life, leads to accumulation of large amounts of non-biodegradable plastic wastes and it has caused many environmental problems. Evaluations show that each year large amounts of plastics are produced in the world and much plastic trash discarded into the marine environment and it accumulates. Since biopolymers obtained from renewable resources and therefore, they are biodegradable, application of them compared to petroleum based polymers have lower negative environmental impacts. The use of biodegradable polymers must be confirmed from two points of view; First, the environmental perspective; this means that the material must degrade rapidly in the environment and second, from the industrial view point, i.e. the material characteristics in industry such as durability and efficiency are expected. Low cost, renewability, availability and good thermal stability are the main advantages of biodegradable polymers. In this study, some of the most important cellulose derivatives that are commonly used in the production of biodegradable films for food packagings have been investigated.
    Keywords: Cellulose, packing, composites, biodegradable polymers, environmental, petroleum compounds
  • Amri Mogadase Akbari*, Ahmad Reza Saraeian, Rahime Yadollahi Page 32
    Continuous improvement in performance is essential for the success of the paperboard industry. Strength improvement has always been an important consideration for papermakers. Strength increasers are critical components for manufacturing of paperboard. These materials provide not only the required strength quality to paper products but also can improve the machine productivity and process efficiency. A variety of strength improver chemicals are available in the market, including natural polymers (starch, CMC) and synthetic resins (PAM, PAE). Choosing a strength aid depends on a number of factors, including their effectiveness (or impact on a specific quality parameters), the cost, the effect on machine runnability and productivity, convenience of use, product availability and shelf life. In this paper, the use of high levels of anionic starch which is then fixed using a combination of PAC/poly DADMAC and also other additives to improve resistance of paper and paperboard was studied.
    Keywords: Dry strength, anionic starch, polyvinyl amin, molasses, GPAM
  • Trans By: Maryam Habibi*, Mehdi Farhoodi Page 42
    This paper reviews the possible effects determined on polymeric food packaging films by the simultaneous application of pressure (P) and temperature (T) in high pressure pasteurization and sterilization treatments of packaged foodstuffs. Both theoretical modeling and experimental issues are discussed. In fact reversible and irreversible effects that could occur in single film as well as in multilayer film structures have been reviewed and correlated to the variation of structure a land morphological properties of the polymeric materials, under P/T conditions relevant for the specific application. The structural changes of the amorphous and crystalline domains of polymer films could possibly occur in response to pressure and/or temperature conditions, which, in turn, result in detectable effects on properties of packaging materials. Particular attention has been devoted to addressing issues like irreversible alter-action off functional (i.e., barrier to gases and water vapor, scalping and migration phenomena) and mechanic alprop-erties of the packaging materials in a relationship with a modification of degree of crystalline, aging of the amorphous phase, elimination of multilayer films, rubbery to glassy state transition promoted by pressure and plasticization induced by absorption of low molecular weight compounds. Industrial relevance: High pressure processing (HPP) is steadily gaining's food presser vat ion method that preserves natural sensory and nutritional attributes of food with a minimal quality loss. In fact, packaged foods processed by using this technique maintain most of their original texture and nutritional qualities, additionally exhibiting an extended shelf-life. Industrially, the selection of the proper polymeric materials as well as the packaging structure become extremely important when both high pressure and high temperature are employed for high pressure sterilization processes. In this context, an important issue that is relevant for industrial applications is to predict the possible effects of treat-mends on the structure and morphology of the materials which, in turn, can determine relevant effects on mechanical, functional (i.e., gas and vapor barrier properties) and aesthetic (e.g., see-through clarity) properties. In fact, modification of the crystalline level, density change of amorphous regions and possible hydrolysis phenomena could hamper the use of the packaging material for the HPP applications. Moreover, multilayer flexible films can, in some cases, display delimitation phenomena leading to unacceptable midi fictions of the aspect as well as of the integrity of the packaging structure.
    Keywords: High pressure processing(HPP), pasteurization, sterilization, flexible packaging
  • Mozhde Khorasani*, Habibollah Mirzaei, Yahya Maghsoudlou Page 58
    In this study, the effect of gelatin-chitosan edible coating on the quality of chicken breast during 9 days of refrigerated storage (4 was investigated. Three concentrations of gelatin (3, 6 and 8% W/V) and two concentrations of chitosan (1 and 2% W/V) were used to prepare the coating materials. Samples was divided in 7 group, no coating (control), gelatin 3% and chitosan 1% (sample 2), gelatin 6% and chitosan 1% (sample 3), gelatin 8% and chitosan 1% (sample 4), gelatin 3% and chitosan 2% (sample 5), gelatin 6% and chitosan 2% (sample 6), gelatin 8% and chitosan 2% (sample 7). The samples were analyzed for microbiological (total microbial count), volatile nitrogen bases and peroxide value during a 9 days with 3 days interval. These parameters was significantly high in the control samples. Microbial growth, volatile nitrogenous bases and peroxide in samples with a higher percentage of chitosan and gelatin was slower. The amount of volatile nitrogen bases was high in control samples because this samples have high total microbial count. Significant difference between gelatin 3% with gelatin 6 and 8% was observed. So it can be said, that the coating maintain quality of the samples during the whole preservative period.
    Keywords: Chicken breast meat, pachaging, coating, gelatin, chitosan
  • Alireza Sukhtesaraie*, Elham Norouzi Page 70
    By developing technology, "the environmental contaminants" is counted as an inevitable subject. The most important result of controlling and removing the industrial pollutants is stepping towards sustainable development. Printing and packaging industries are problematic due to the presence of polymers, adhesives, alcohols, ink and detergents. These materials can make the wide range of industrial pollutions. Actions such as application of recyclable metalized paper, condensing liquid wastes, using open-stay ink and etc. have been taken to reduce industrial pollutants. This research discussed different ways to reduce and control printing and packaging contaminants.
    Keywords: Solvent, alcohol, printing, detergent, ink, pollution