فهرست مطالب

مدیریت بیابان - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1395)

مجله مدیریت بیابان
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • بهرام چوبین، فرزانه ساجدی حسینی، علی آذره، فرشاد سلیمانی ساردو صفحات 1-11
    آب زیرزمینی از مهم ترین منابع تامین آب شیرین موردنیاز انسان به ویژه در مناطق خشک است که با توجه به تغییرات اقلیمی آینده و گرم شدن جهانی، مورد تهدید جدی قرار خواهد گرفت. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تغییر اقلیم بر منابع آب زیرزمینی دشت کرمان-باغین است. بر این اساس پایه پیش بینی اقلیم در افق 2055 (2065-2046) دشت کرمان-باغین از مدل گردش عمومی جو HadCM3 طی سناریو انتشار A2 استفاده شد. همچنین وضعیت کمی (سطح ایستابی) آب زیرزمینی طی سال های (2009-1986) و وضعیت کیفی (شوری) طی سال های (2009-2003) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج اجرای مدل LARS-WG نشان داد که میانگین بارش سالانه در دوره افق 2055 به مقدار 6/3 میلی متر کاهش خواهد یافت، همچنین میانگین سالانه دمای کمینه و بیشینه در افق 2055 به ترتیب به مقدار 8/2 و 8/2 درجه سانتی گراد افزایش خواهد یافت. بررسی هیدرگراف واحد و شیمی نگار (کموگراف) دشت کرمان-باغین حاکی از روند افت سطح ایستابی (89/0 متر افت در هر سال) و افزایش شوری آبخوان دشت کرمان-باغین را دارد. بنابراین با توجه به نتایج آینده مدل گردش عمومی جو HadCM3 این روند نزولی در سطح ایستابی و روند افزایش در شوری آبخوان انتظار می رود که ادامه داشته باشد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آب زیرزمینی، هیدروگراف واحد، کموگراف، دشت کرمان، باغین
  • علی سلاجقه، الهام رفیعی ساردویی، علیرضا مقدم نیا، آرش ملکیان، شهاب عراقی نژاد، شهرام خلیقی سیگارودی، امین صالح پورجم صفحات 12-25
    در چند دهه گذشته افزایش دمای زمین موجب بر هم خوردن تعادل اقلیمی کره زمین شده و تغییرات اقلیمی گسترده ای در بیشتر سطح کره زمین ایجاد شده است که از آن به عنوان تغییر اقلیم یاد می شود. هدف از این پژوهش، پیش بینی تغییرات اقلیمی توسط مدل ریزمقیاس نمایی آماری SDSM در دوره آینده برپایه سناریو A2 می باشد. داده های روزانه بارش، دمای کمینه و دمای بیشینه ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه، برای دو دوره 2015-2040 و 2040-2065، پیش بینی و با دوره پایه مورد مقایسه قرار گرفت. از 27 سال اول داده ها (1988-1961) برای واسنجی و از 12 سال دوم (1989-2001) برای اعتبارسنجی مدل استفاده شده است. نتایج نشان داد که برپایه سناریو A2 در ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه، مقدار بارش میانگین سالانه در دوره های 2015- 2040 و 2040- 2065، نسبت به دوره پایه کاهش، دمای متوسط کمینه و دمای متوسط بیشینه نسبت به دوره پایه افزایش می یابد. ازآنجاکه کاهش بارش و افزایش دما یکی از عوامل اصلی بیابان زایی می باشند، لذا ضروری است که مسئولین و برنامه ریزان استان در بخش های کشاورزی و منابع آب راهکارهای لازم را برای کاهش پیامدها و سازگاری با شرایط آب و هوایی جدید در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: بارش، دمای کمینه، دمای بیشینه، تغییر اقلیم
  • علی بمان میرجلیلی، منیرالسادات طباطبایی زاده، محمدعلی حکیم زاده، ناصر مشهدی صفحات 26-34
    کاربرد سیل برای جبران کمبود رطوبت مورد نیاز رشد گیاه و کاهش خسارت های ناشی از آن به اشکال مختلف امکان پذیر است. با استفاده از سیستمپخش سیلاب، سیلاب ها ی فصلی در اراضی مستعد گسترش یافته و در نتیجه، اثرات مختلفی را روی آب زیرزمینی، پوشش گیاهی و خاک این مناطق برجای می گذارند.لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر پخش سیلاب بر تغییرات شوری و کربن آلی خاک و به دنبال آن درصدپوشش گیاهی در ایستگاه پخش سیلاب میانکوه انجام گرفته است. بدین منظور فاکتور پوشش گیاهی در 40 نقطه عرصه پخش سیلاب و 20 نقطه در منطقه شاهد اندازه گیری شد. همچنین به منظور تعیین شوری و کربن آلی خاک منطقه در عرصه پخش 8 پروفیل احداث ونمونه های خاک در اعماق 0-10،10-20،20-40 و 40-60 سانتی متری برداشت گردید، این کار در منطقه شاهد نیز تکرار شد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها بیانگر این بود که بین منطقه پخش سیلاب و شاهد در میزان پوشش گیاهی اختلاف معنی داری در سطح 1 درصد وجود داشت. همچنین میزان شوری خاک نیز در عمق 10-0 سانتی متر و عمق 10 تا 20 سانتی متر به ترتیب در سطح 1و 5 درصد دارای اختلاف معنی دار بود. این در حالی است که کربن آلی و همچنین شوری در اعماق 20 تا 60 سانتی متری در عرصه پخش سیلاب در مقایسه با منطقه شاهد فاقد اختلاف معنی دار بود،. با این توصیف می توان نقش مثبت عملیات پخش سیلاب را در کاهش شوری خاک سطحی (عمق0 تا 10 سانتی متر) و افزایش پوشش گیاهی مراتع مناطق خشک و نیمه خشک درکوتاه مدت ذکر نمود چرا که در این عرصه ها ورود حجم زیادی از سیلاب و ته نشست مواد ریزدانه می تواند به مرور زمان سبب کاهش کارایی منطقه پخش سیلاب گردد.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، درصد پوشش گیاهی، شوری خاک، میانکوه
  • خدیجه رحیمی بالکانلو، مهدی قربانی، محمد جعفری، علی طویلی صفحات 35-45
    در این تحقیق سه مرتع با خصوصیات بوم شناختینسبتا مشابه (خشک) در منطقه کلاته رودبار دامغان به منظور مقایسه سلامت و پایداری آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از اجرای روش تحلیل عملکرد چشم انداز در این سه منطقه دستیابی به جواب این پرسش است که آیا وجود شرایط اکولوژیک و اقلیمی نسبتا مشابه نشان دهنده یکسان بودن سطح سلامت و پایداری شرایط اکولوژیک مرتع در سه منطقه مختلف می باشد؟ برای این منظور سه ویژگی عملکردی شامل پایداری خاک، نفوذپذیری و چرخه عناصر غذایی در هر مرتع و شاخص های یازده گانه ارزیابی سطح خاک در طول سه ترانسکت صد متری و در سطح ده پلات یک متر مربعی به فواصل ده متر از هم در هر مرتع با استفاده از دستورالعمل روش تحلیل عملکرد چشم انداز و بر اساس مشاهدات میدانی و نظر کارشناسی امتیازدهی شدند. امتیازات بر اساس آزمون آماری غیرپارامتری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج، ویژگی های عملکردی مرتع اسپیرو اختلاف معنی داری در سطح 05/0 نسبت به مراتع گورمومنین و چنگی دارد و به لحاظ سلامت و پایداری اکولوژیک در شرایط مساعدی به سر می برد. سه ویژگی عملکردی مرتع در مرتع گورمومنین و چنگی به ترتیب در سطح متوسط و ضعیف برآورد شده است. اولویت برنامه ریزی جهت عملیات مدیریتی و اصلاحی در مرتع چنگی از ضرورت بیشتری برخوردار است. مرتع گورمومنین نیز در اولویت دوم قرار دارد. مقایسه ویژگی های عملکردی در این سه مرتع نشانگر وجود عاملی غیر از شرایط اکولوژیک اکوسیستم ها بر سلامت مراتع است، که این عامل مهم، تخریب و زوال منابع مرتعی در مناطق خشک، توسط انسان و عوامل مدیریتی می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل عملکرد چشم انداز، پایداری، چرخه عناصرغذایی، نفوذپذیری، سلامت اکولوژیک
  • محمدعلی زارع چاهوکی، نیکو طاهری محمد آبادی، حسین آذرنیوند صفحات 46-56
    بوم شناسی سیمای سرزمین یکی از جوان ترین شاخه های علم بوم شناسی می باشد و به مطالعه مناظر به ویژه ترکیب، ساختار و عملکرد آنها می پردازد. هدف این پژوهش، کمی سازی الگوهای سیمای سرزمین و بررسی امکان تفکیک تیپ های گیاهی با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین بوده است. سنجه هایی که در این تحقیق استفاده شدند سنجه تعداد لکه، نسبت مساحت هر طبقه در سیمای سرزمین، میانگین اندازه لکه، تراکم حاشیه، میانگین شکل لکه، شاخص پیچ خوردگی شکل لکه و اثر حاشیه در سطح کلاس و شاخص تنوع شانون در سطح سیمای سرزمین بودند. سنجه های ذکر شده برای نقشه های تیپ گیاهی و واحدهای شکل زمین در مراتع پشتکوه یزد با استفاده از تابع الحاقی تحلیل گر لکه با استفاده از نرم افزار ArcGIS10.1 محاسبه شدند. سپس با استفاده از تجزیه مولفه های اصلی سنجه های مهم برای تفکیک تیپ های گیاهی تعیین شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی برای تفکیک طبقات نقشه واحدهای شکل زمین نشان داد که سنجه تراکم حاشیه بیشترین تاثیر را بر تفکیک طبقات دارد، اما در مورد نقشه تیپ های گیاهی سنجه های سیمای سرزمین به یک اندازه اهمیت داشتند و سنجه مهمتری مشخص نشد و نسبت به تفکیک واحدهای شکل زمین قدرت تفکیک کمتری داشتند. در نهایت با انجام آنالیز تشخیص، تابع تفکیک و سنجه هایی که بین تیپ های گیاهی و طبقات شکل زمین، تفکیک ایجاد کردند، مشخص شد. نتایج آنالیز تشخیص نشان داد که سنجه های تعداد لکه، تراکم حاشیه و شاخص پیچ خوردگی شکل لکه های سیمای سرزمین می توانند واحدهای تیپ گیاهی و شکل زمین را از یکدیگر تفکیک کنند.
    کلیدواژگان: بوم شناسی سیمای سرزمین، پوشش گیاهی، شکل زمین، مراتع پشتکوه یزد
  • امیر هوشنگ احسانی، سحر شهبازی صفحات 57-70
    داده های ثبت شده در باندهای حرارتی ماهواره ها، کاربرد فراوانی در بررسی ویژگی های حرارتی پدیده ها به ویژه در مناطق بیابانی دارند. طبقه بندی را می توان به عنوان مهمترین مرحله استفاده از تصاویر ماهواره ای در نظر گرفت. در این بررسی با بهره گیری از داده های سنجنده ASTERماهواره TERRA مربوط به تاریخ 22 آگوست 2001 شرق و شمال شرق دریاچه نمک کاشان، نقش کمی باندهای این سنجنده در افزایش صحت تفکیک پذیری پدیده ها در دو الگوریتم حداکثر احتمال (MLK) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور پس از تصحیح هایرادیومتریک و هندسی، 8 رویکرد با ترکیب های باندی مختلف به صورت گام به گام برایبررسی نقش کمی هر یک از باندها در افزایش صحت طبقه بندی انتخاب شد و سپس صحت طبقه بندی ها با استفاده از شاخص کاپا، دقت کاربر و دقت تولید کننده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج خوارزمیک های (الگوریتم) طبقه بندی نشان داد که خوارزمیک ماشین بردار پشتیبان نسبت به خوارزمیک حداکثر احتمال، نتایج به نسبت بهتری ارائه می دهد. به طور کلی بهره گیری از تمامی باندهای طیفی و حرارتی (مجموع 14 باند) بیشتری صحت کاپا را برای هر دو خوارزمیک ماشین بردار پشتیبان (83.04) و حداکثر احتمال (90/82) نشان داد. در حالیکه با حذف کلیه باندهای حرارتی (باند 10، 11، 13،12و 14) صحت کاپا در هردو خوارزمیک 15 درصد تقلیل یافت. در خوارزمیک حداکثر احتمال، بیشترین تاثیر در افزایش صحت شاخص کاپا را باند 14 حرارتی (بین 8 الی 10 درصد) و درخوارزمیک ماشین بردار پشتیبان باندهای10 و 14( 7 درصد) دارا بودند. به طور کلی نتایج نشان داد که سنجنده ASTER به دلیل ثبت دامنه طیفی گسترده در طول موج های مادون قرمزحرارتی قابلیت بسیار زیادی در افزایش ضریب صحت کاپای طبقه بندی دارد.
    کلیدواژگان: مناطق بیابانی، سنجنده ASTER، ماشین بردار پشتیبان، حداکثر احتمال، باندهای حرارتی
  • عبدالرسول زارعی، محمد مهدی مقیمی، مهدی بهرامی، محمدرضا محمودی صفحات 71-85
    خشکسالی از مهمترین بلایای طبیعی است که بر بخش های مختلف از قبیل منابع طبیعی، منابع آب سطحی و زیر سطحی و... تاثیرگذار است. توجه به روند تغییرات خشکسالی و همچنین پیش بینی خشکسالی می تواند در برنامه ریزی جهت کنترل و کاهش اثرات آن موثر باشد. در این مطالعه از داده های اقلیمی 7 ایستگاه سینوپتیک در جنوب غرب ایران طی سال های 1980 تا 2014 استفاده و بر مبنای شاخص RDI شدت خشکسالی فصلی در این منطقه تعیین شد. سپس با استفاده از مدل های سری زمانی و نرم افزار ITSM اقدام به پیش بینی شاخص خشکسالی از سال 2015 تا 2019 گردید و بر مبنای آزمون پارامتری و آزمون های غیر پارامتری روند تغییرات خشکسالی در منطقه بررسی شد. بر اساس نتایج، در ایستگاه های آباده، شیراز و فسا، مدلMA(5) Innovation، در بندر عباس BurgAR (15)، در بندر لنگهAR (15)Yule-Walker ، در بوشهر MA (5)Hannan-Rissanen و در جاسک BurgAR (13) عنوان بهترین مدل های سری زمانی هستند. با توجه به ضریب همبستگی داده های مشاهده شده و پیش بینی شده ،valueP- آزمونLjung - Box ، مرتبهwhite noise مدل ها و همچنین ACFResidual و PACFResidual داده ها، قابلیت اطمینان مدل های پیش بینی در تمام ایستگاه ها استنباط شد. نتایج نشان داد روند تغییرات خشکسالی فصلی طی دوره های 2014-1980 و 2019-1980 بر اساس هیچ کدام از آزمون های آماری پارامتری و غیر پارامتری در هیچیک از ایستگاه ها در سطح 95 درصد معنی دار نیست، هرجند روند تغییرات طی دوره 2019-1980 شیب بیشتری به خود می گیرد.
    کلیدواژگان: آزمون پارامتریک، آزمون غیر پارامتریک، سری زمانی، پیش بینی خشکسالی، شاخص RDI
|
  • Bahram Choubin*, Farzaneh Sajedi, Hosseini, Ali Azareh, Farshad Soleimani, Sardoo Pages 1-11
    Ground water is one of the major resources of fresh water needed for humans, especially in arid areas. It will be seriously threatened in future due to climate change and global warming. The purpose of this study is to examine the effects of climate change on groundwater resources in the Kerman-Baghin plain. Accordingly, climate prediction at 2055 horizon (2065-2046) was used by the atmospheric general circulation model HadCM3 with A2 emissions scenario. Also groundwater table during the years (1986 -2009) and the quality situation (salinity) over the years (2003-2009) were studied. The results of LARS-WG model showed that the average annual rainfall at the 2055 horizon will be reduced about 3.6 mm. Also the annual maximum and minimum temperatures will increase during the 2055 horizon, 2.8°C and 2.8 °C, respectively. Assessing of unit hydrograph and chemograph in Kerman- Baghin plain highlighted a drop in the water table (0.89 meter depletion per year) and increase of aquifer salinity. According to the results of atmospheric general circulation model (HadCM3), this trend in the water table and increase in aquifer salinity expected to be continued.
    Keywords: Climate Change, Groundwater, Unit Hydrograph, Chemograph, Kerman, Baghin Plain
  • Ali Salajegheh, Elham Rafiei Sardooei*, Ali Reza Moghaddamnia, Arash Malekian, Shahab Araghinejad, Shahram Khalighi Sigaroodi, Ali Salehpourjam Pages 12-25
    In recent decades, the increase of temperature has caused the disturbance of climatic balance of the earth and extensive climate changes which is called climate change. The aim of this study is to predict the climate changes using statistical downscaling model (SDSM) based on A2 scenario over future periods. Daily precipitation, minimum and maximum temperature data of Kermanshah synoptic station, for two periods 2015-2040 and 2040-2065, were predicted and compared with the baseline period. The first 27 years of data (1988-1961) were used for calibration and the second 12 years (1989-2001) were used for validation of the model as well. The results showed that based on the A2 scenario, in the periods of 2015- 2040 and 2040- 2065, the average annual precipitation decreases, the average minimum and maximum temperature increases compared to the baseline period in the Kermanshah synoptic station. Since the precipitation reduction and temperature increase are one of the main factors of desertification, so it is necessary for decision makers and planners in Kermanshah province to adopt necessary solutions for mitigation and adaptation with new climatic conditions.
    Keywords: Precipitation, Minimum Temperature, Maximum Temperature, Climate Change
  • Ali Mirjalili, Monir Tabatabaeizadeh, Mohammad Reza Hakimzadeh, Nasser Mashhadi Pages 26-34
    Using of flood to supply plant water requirement for its growing and decreasing of flood damages is possible by many different methods. By using of water spreading systems, seasonal flood in susceptible land will be spread with different effects on groundwater, plant cover and soil on these lands. In order to measure the effect of water spreading system on changes of vegetation, soil salinity and organic carbon in Miankooh floodwater spreading area, 40 random plots of 2 sq. meter were taken in floodwater spreading area and 20 points were selected outside the floodwater spreading(control areas) and vegetation were changes measured. Meanwhile, to investigate soil salinity and organic carbon changes, 8 profiles were taken from four depths ranges including 0-10, 10-20, 20-30, 40-60 cm in the area affected by flood and sediment and some points were selected in outside floodwater spreading(control areas). The statistical results indicated that floodwater spreading have significant effects on vegetation cover and salinity reduction (in depth=0 to 10cm) while no significant effect on soil organic carbon. Generally floodwater spreading from one hand can reduce soil salinity and consequently increase amount of plant cover in arid and semi-arid regions but on the other hand, high volume of flood and deposition of sediments, reduce the efficiency of water spreading over the time.
    Keywords: Flood Water spreading, Vegetation Cover Percentage, Saline, Soil, Meankooh
  • Khadijeh Rahimi Balkanlou, Mehdi Ghorbani, Mohammad Jafari, Ali Tavili Pages 35-45
    Human pressures on the world’s landscapes are accelerating at unprecedented rates. In response to these pressures, making the need for sustainable landscape management and planning even more urgent. To have a continuous and sustainable utilization of rangelands these changes must be recognized and managed. Landscape Function Analysis (LFA) is a monitoring procedure that assesses the degradation of landscapes, as brought about by human, animal and natural activities, through rapidly assessing certain soil surface indicators which indicate the biophysical functionality of the system. Indicators of soil surface characteristics and rangeland functional attributes assist researchers in judging the effects of their applied management activities. In this research, three rangelands with similar ecological characteristics were studied in order to compare their health and stability. The aim is to determine qualification of sustainability and rangeland health attribute by the LFA method. It was tried to answer this question that similar ecological and climatic conditions, different management practices how affect on sustainability and health indicators? This purpose was done by three indices of stability, permeability and nutrient cycle for each study region. The differences between these indices was significant. The results showed that Espiro rangeland is stable than two others. Changi rangeland need more reformative activities that rangeland managers have to recognize these relations and proceed.
    Keywords: Landscape Function Analysis, Stability, Permeability, Nutrient Cycle, Espiro Rangeland, Changi Rangeland
  • Mohammad Ali Zare Chahouki*, Nikoo Taheri Mohammad Abadi, Hossein Azarnivand Pages 46-56
    Landscape ecology is one of theyoungest branches of ecology science, and especially deals on the study of landscape composition, structure and function. Landscape elements are such as patches, corridors, matrixalong the border and ecotons. Landscape metrics are algorithms for quantifying thespatial characteristics of patches, classes or entire landscape mosaics, and thebest way to compare different landscape requirements. Due to this, the aim of this study was to quantifylandscape patterns and the possibility of breakdown of plant communities usinglandscape metrics. Metrics that were used in this study thenumber of patch, class area proportion in the landscape, mean patch size, edge density, mean shape index, mean patch fractal dimension and total edgein the class level and Shannon diversity index in the landscape level. Metrics listed for vegetationmap and morphology units were calculated using the patch analyst extension for Poshtkooh rangelands of Yazd. Then, using the principal component analysis were determined the important metrics for the separation of plant communities. The resultsof the principal component analysis for the separation of class in morphology units map showed that edge density metric have thegreatest impact but in the vegetation map landscape metrics, were equally important and more importance metric could not be determined and compared to separation the units of land shape in the morphology units map were less separation. Finally, with using of discriminate analysis, wasdetermined thedifferentiation function and metrics that create separation between the plant communities and land classes. Discriminate analysis showed that thenumber of patch metric, edge density and mean patch fractal dimension can beseparated plant communities and classes in the map, units are less resolution.
    Keywords: Landscape Ecology, Vegetation Types, Land fForm, Poshtkooh Rangelands of Yazd
  • Amir Hooshang Ehsani*, Sahar Shahbazi Pages 57-70
    Data recorded in the thermal band satellites, are commonly used in the thermal characteristics of different phenomena, especially in desert areas. Classification is one of the most important steps in the use of satellite imagery. In this study, using ASTER data TERRA satellite on 22 August 2001, East and North East Kashan Salt Lake, were studied to find the role of quantity bands of this sensor to increase the resolution accuracy of phenomena in the maximum likelihood (MLK) and support vector machine (SVM). For this purpose, after the initial radiometric and geometric corrections, eight approaches were chosen with different band combinations step by step in order to investigate the quantitative role of each band to increase the classification accuracy and then the classification accuracy using Kappa index, user and producer accuracy were evaluated. The classification algorithm results showed that the support vector machine algorithm rather than maximum likelihood algorithm has slightly better results. Generally, the use of all spectral and thermal bands (14 bands) had a highest accuracy for both Kappa support vector machine algorithm (83.04) and maximum likelihood (90.82). While the Kappa accuracy by 15% in both algorithm with elimination of all thermal bands (bands 10, 11, 13.12 and 14) was reduced. The maximum likelihood algorithm had the greatest impact on increasing the accuracy of Kappa index bands of thermal 14 (between 8 to 10 percent) and in the support vector machine algorithm bands of 10 and 14 (7%). Finally, it was proven that ASTER sensor due to wide spectrum range in the wavelengths of thermal infrared has very high potential in increasing accuracy coefficient of classification Kappa.
    Keywords: Desert Area, ASTER, SVM, ML, Thermal Bands
  • Abdol Rasoul Zarei, Mohammad Mehdi Moghimi, Mehdi Bahrami, Mohammad Reza Mahmoudi Pages 71-85
    Drought is one of the most important natural disasters that is effective in different parts such as; natural resources, surface and subsurface water resourcesand etc. Notice to the changes trend of drought and its forecasting, can be effective in planning of drought control and reduction of drought impact. In this study climate data of 7 stations of southwest of Iran from 1980 to 2014 was used and the Intensity of seasonal drought was calculated based on RDI index. Then drought index predicted from 2015 to 2019 using time series models and ITSM software, then the changes trend of drought based on parametricand non-parametric tests were evaluated. According to results in Abadeh, Shiarz and Fasa stations MA (5) Innovation, in Bandar Abass station AR (15) Burg, in Bandar Lengeh station AR (15) Yule-Walker, in Boushehr station MA (5) Hannan-Rissanen and in Jask station AR (13) Burg model were the best time series model that fitted in data. Correlation coefficient between observed data and predicted data, P- Value of Ljung – Box test, white noise of models and ACFand PACFResidual of models showed that predicted models were Reliable. Results showed that the changes trend of seasonal droughtin all stations from 1980 to 2014 and 1980 to 2019 periods were non-significant at 0.95 level based on parametric and non parametric statistical methods. However slop of changes trend in (1980-2019) period was more than (1980-2014) period.
    Keywords: Parametric test, Non, Parametric test, Time series, Drought prediction, RDI index