فهرست مطالب

مرتعداری - سال یکم شماره 2 (1393)

نشریه مرتعداری
سال یکم شماره 2 (1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 1-12
    کمبود و پراکنش نامناسب بارندگی مهمترین محدودیت برای رشد گیاهان در مناطق خشک می باشد. استفاده از مواد اصلاح کننده خاک، یکی از روش های گوناگونی است که در مناطق خشک، با هدف کاهش تنش خشکی، مورد استفاده قرار می گیرد. به منظور ارزیابی تاثیر سه نوع ماده اصلاح کننده خاک و تنش خشکی بر ویژگی های رشد و نمو گیاه اشنیان، پژوهشی به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در 12 تکرار انجام شد. در این تحقیق سه سطح برای هر یک از مواد، استاکوزورب (صفر، 1 و 3 گرم در لیتر خاک)، زئولیت (صفر، 10 و 15 درصد وزنی) و پلی الکترولیت آنیونی جهت تثبیت خاک (صفر،0/05 و0/07 درصد وزنی)، در نظر گرفته شد. تیمار آبیاری قبل از 4 برگی شدن نهال ها اعمال نشد و آبیاری همه گلدان ها، هر 3 روز یکبار انجام شد. پس از این مرحله سه سطح آبیاری (4، 8 و 10 روز یکبار) برای نهال ها در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که به غیر از تاثیر منفی فراجاذب استاکوزورب بر درصد سبز شدن بذر اشنیان از سطح گلدان، هر سه ماده در شرایط تنش خشکی بر ویژگی های رشدی گیاه اشنیان، تاثیر مثبت داشتند، به طوری که 10 درصد وزنی زئولیت باعث افزایش معنی دار درصد سبز شدن بذر نسبت به تیمار شاهد (خاک فاقد مواد اصلاح کننده) گردید. اکثر شاخص های رشدی گیاه اشنیان در تیمارهای 10 درصد وزنی ماده معدنی زئولیت (کلینوپتیلولایت)، 1گرم استاکوزورب در لیتر خاک و 0/07 درصد وزنی پلی الکترولیت و آبیاری 8 روزه با تیمار شاهد (خاک بدون مواد اصلاح کننده و آبیاری 4 روزه) اختلاف معنی دار نداشت. با توجه به تاثیر مثبت بر ویژگی های رشدی گیاه، فراوانی طبیعی در ایران، استخراج آسان و در نهایت قیمت اقتصادی زئولیت کلینوپتیلولایت، به کارگیری این ماده معدنی می تواند گامی موثر جهت کاهش تنش خشکی در فرایند رشد گیاهان در مناطق خشک و توسعه پایدار در کشور باشد.
    کلیدواژگان: استاکوزورب، زئولیت، کلینوپتیلولایت، پلی الکترولیت آنیونی، اشنیان
  • صفحات 13-29
    این مطالعه به بررسی ساختار پوشش گیاهی منطقه اندوار می پردازد. برای انجام این پژوهش دو روش طبقه بندی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) بکار گرفته شد. بدین صورت که با کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه های شیب، جهت و ارتفاع تهیه شده و از تلفیق این سه نقشه، نقشه واحدهای کاری نیز تهیه شده که در این نقشه 95 واحد کاری مطالعاتی همگن تفکیک و مشخص گردیده و سپس مطالعات صحرایی در این واحدها انجام گرفت. برای نمونه برداری پوشش گیاهی از 69 ترانسکت و 345 پلات 1 مترمربعی استفاده شد. در مرحله بعد اطلاعات پوشش گیاهی با یکی از روش های طبقه بندی به نام تحلیل خوشه ایمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در نهایت 9 زیر اجتماع یا طبقه گیاهی در منطقه تعیین گردید. در ادامه با تلفیق اطلاعات بدست آمده از هر دو روش، نقشه پوشش گیاهی منطقه تهیه گردید. نقشه بدست آمده نشان می دهد که تیپ گیاهی Dactylis_Medicago بیشتر در بازه ارتفاعی 1600 تا 1900 متر پراکنش دارد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا در بازه ارتفاعی 2200 تا 2500 متری در جنوب منطقه با غالبیت جهت شمالی، تیپ Juniperus-Astragalus و در نوار شمالی منطقه با غالبیت جهت جنوبی، تیپ های Artemisia_Astragalus و Ephedra_Astragalus جایگزین تیپ Dactylis_Medicago شده اند. در واقع ارتفاع از سطح دریا باعث جایگزین شدن گونه های بوته ای و بالشتکی به جای گونه های علفی شده است.
  • صفحات 30-43
    یکی از ضروری ترین اطلاعات مورد نیاز مدیران و متولیان منابع طبیعی، نقشه های کاربری اراضی می باشد. در پژوهش حاضر، به منظور تهیه نقشه کاربری اراضی دشت عباس از داده های رقومی سنجنده (1386)ETM+ استفاده شد. ابتدا تصویر با میانگین خطای مربعات 0/47 پیکسل تصحیح هندسی شد. جهت طبقه بندی تصویر از روش های طبقه بندی شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان و حداکثر احتمال استفاده شد. در نهایت، نقشه پوشش اراضی منطقه به چهار کلاس اراضی کشاورزی، مرتع فقیر، اراضی بایر و پهنه های ماسه ای طبقه بندی گردید. برای ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی، نقشه تولیدی با نقشه واقعیت زمینی ایجاد شده از طریق GPS و بازدید صحرایی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد، روش شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب با صحت کلی 37/98 درصد و ضریب کاپای97/0 نسبت به روش ماشین بردار پشتیبان (با صحت کلی 36/92 درصد و ضریب کاپای 0/87) و حداکثر احتمال (با صحت کلی 42/81 درصد و ضریب کاپای 0/73) عملکرد بهتری در تهیه نقشه کاریری اراضی داشته است. مطالعه حاضر نشان داد که روش طبقه بندی شبکه عصبی، قابلیت تهیه نقشه پوشش اراضی را با صحت بالا دارد.
  • صفحات 44-58
    در این تحقیق اثر شدت های مختلف چرای دام بر روی اندام های زیرزمینی و هوایی دو گونه Festuca ovina L. و Alopecurus textilis Boiss. در مراتع شمال سبلان در منطقه شابیل بررسی شد. نمونه برداری در شدت های چرایی سبک، متوسط و سنگین در زمان گلدهی (نیمه دوم خرداد، 1392) انجام شد. ابتدا درهر سایت از سطح ترانسکت 90 متری عمود بر جهت شیب 10 پلات یک مترمربعی برای تعیین تولید کل و سهم هریک از گونه ها در تولید نمونه گیری شد. سپس در هر سایت 3 ترانسکت 50 متری علاوه بر ترانسکت قبلی به صورت تصادفی برای بررسی اثرات چرا و عکس العمل اندام های مختلف هوایی و ریشه نسبت به چرا مستقر شد و در هر یک از این ترانسکت ها 10 نقطه تصادفی انتخاب و در هر نقطه نزدیکترین گیاه مورد مطالعه به نقطه تصادفی برای هر گونه تعیین و نمونه برداری انجام شد. پس از توزین، نسبت وزن زیتوده زیرزمینی به هوایی تعیین شد. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیونی و همبستگی برای تعیین رابطه بین پارامتر های طول ریشه و ارتفاع هوایی و وزن ریشه و بیوماس هوایی ارتباط معنی داری را بین پارامترها نشان داد (P<0/01). همچنین برای مقایسه میانگین طول و وزن اندام ها تحت شدت های مختلف چرا از آنالیز واریانس و آزمون توکی استفاده شد. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین شدت های مختلف چرایی وجود دارد (P<0/01). نتایج حاصل از تجزیه واریانس و آزمون توکی نشان داد که طول ریشه در چرای سبک، متوسط و چرای سنگین دارای اختلاف معنی داری است (P<0/01). بیشترین طول ریشه در هر دو گونه در چرای سبک و کمترین طول در چرای سنگین مشاهده شد. وزن ریشه نیز در چرای سبک، متوسط و سنگین با یکدیگر اختلاف معنی داری داشت (P<0/01). در مجموع در هر دو گونه بیشترین وزن ریشه را در چرای سبک و کمترین مقدار را در چرای سنگین داشتند. با توجه به نتایج کاهش بیوماس اندام های هوایی و زیرزمینی گیاهان ارتباط مستقیم با شدت چرا و حجم برداشت از اندام های هوایی داشته و رشد و توسعه ریشه در منطقه چرای سنگین به شدت محدود می شود.
  • صفحات 59-74
    مطالعه گونه های شورروی اطلاعات مفیدی درخصوص روش های احیاء و مدیریت مناطق خشک و نیمه خشک در اختیار قرار می دهد. در این پژوهش در شرایط کشت گلدانی، امکان سبز شدن بذر و رشد نهال سه گونه مرتعی Eurotiaceratoides، Agropyrondesertorum و Salsolaarubusculiformis در خاک تهیه شده از زیر تاج گیاه زالکچه (Sal.arubusculiformis) و خاک فضای باز مرتع بررسی شد. در طول دوره بهار تا پاییز 1391، نمونه های خاک از لایه سطحی و عمقی از زیرتاج گیاه زالکچه و فضای باز مجاور آن تهیه گردید.نتایج نشان داد، سرعت سبزشدن و وزن خشک گیاهچه بذر گیاه زالکچه در خاک زیراشکوب (به ترتیب 0/76 درصد و 0/094 گرم) و در خاک فضای باز(به ترتیب 1/13 درصد و 0/094 گرم) بود که تفاوت معنی داری را نشان نداد. درگیاه Eu. ceratoidesوAg.desertorumدرصد سبز شدن و سرعت سبز شدن، طول ساقه چه، وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه در خاک زیراشکوب نسبت به فضای باز کمتر بود. بطورکلی بر اساس نتایج این پژوهش در مراتع شهرستان گرمه اثرات منفی برگ های زالکچه بر نهال خود در زیراشکوب (توالی خودزا) توام با چرای شدید دام، جمعیت گیاه زالکچه را به شدت تهدید می کند.
  • صفحات 75-88
    واگذارکردن بهره برداری های فرعی از مراتع از جمله اکوتوریسم به بومیان هر منطقه علاوه بر درآمدزایی برای اهالی، از تخریب بیشتر مراتع جلوگیری خواهد کرد، زیرا در صورتی که جوامع محلی از نظر مالی تامین شده و احساس کنند که منابع طبیعی، محل درآمد بیشماری برای آنها است، در حفظ و احیاء آن مشارکت بیشتری خواهند داشت. حوزه آبخیز لاسم از جمله مراتع ییلاقی کشور ایران است که به دلیل موقعیت مکانی و داشتن شرایط آب و هوایی دلپذیر، پتانسیل های زیادی در زمینه جذب گردشگر دارد. علیرغم پتانسیل های موجود در این حوزه، دیدگاه جوامع محلی از نظر پذیرش گردشگران و همچنین دیدگاه گردشگران از نظر داشتن تقاضای تفرجی و احساس امنیت، در مطالعات گردشگری از اهمیت خاصی برخوردار بوده و به همین دلیل بررسی این عوامل از اهداف این تحقیق قرار گرفت. در این مطالعه پرسشنامه هایی از طریق مصاحبه حضوری با مرتعداران و گردشگران این حوزه تکمیل و توسط نرم افزار آماریSPSSتجزیه و تحلیل گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با وجود اینکه این حوزه در سال انجام پژوهش، فاقد هر گونه تسهیلات گردشگری می باشد ولی از تقاضای تفرجی بسیار بالایی برخوردار می باشد. همچنین نتیجه تجزیه و تحلیل پرسش نامه های طراحی شده برای مرتعداران با استفاده از آزمون علامت نشان می دهد با اینکه آنها مراتع این حوزه را از نظر پتانسیل گردشگری مناسب می دانند و با 99 درصد اطمینان فعالیت های گردشگری را به عنوان فعالیتی درآمدزا پذیرفته اند اما تمایل آنها به حضور گردشگران در این حوزه پایین تر از حد متوسط است. نتایج بررسی بیشتر در این حوزه نشان داد که در واقع مرتعداران با حضور گردشگران در مراتع خود مشکلی ندارند، در حالی که با حضور نهادهای دولتی و غیر دولتی به بهانه ایجاد امکانات رفاهی و خدماتی مخالف هستند. زیرا معتقدند آنهااز این طریق، درصدد تصاحب مراتع آنهامی باشند. این مساله نشان می دهد که گردشگری در این حوزه، از پذیرش اجتماعی توسط مرتعداران برخوردار بوده و علت مخالفت عده ای از آنها با ایجاد تسهیلات گردشگری، بی اعتمادی بین مرتعداران و مسئولان دولتی می باشد. در حالی که اگر مرتعداران بتوانند از منافع حاصل از انواع کاربری در مراتع سهمی داشته باشند، انگیزه آنها برای مشارکت در تمامی زمینه ها افزایش خواهد یافت.
  • صفحات 89-110
    در عصر کنونی مشارکت، حاکمیت عقل جمعی و دخالت همه اقشار ذینفع در تصمیم گیری ها اصلی پذیرفته شده است. هدف مند کردن و سوق دادن مشارکت در جهت احیاء منابع طبیعی، توسعه پایدار رابدنبال خواهد داشت. بنابراین، مفاهیم مشارکت و عوامل موثر آن،نیازمند تشریح و بررسی می باشد. دراینراستا،مطالعهحاضر با هدف بررسیعواملاقتصادی-اجتماعیموثربرمدیریت پایدارمراتع ییلاقی دشت بهاراستانهمدانانجام گردید.اطلاعات مورد نیاز با تکمیل56پرسش نامهاز4 سامان عرفی بهروشکاملاتصادفیجمع آوریشد.عواملاقتصادی-اجتماعیموثربرمشارکت،ازطریقبرآوردالگویاقتصادسنجیرگرسیون لوجیت،مشخص گردیدند.نتایجنشانداد،تسهیلات اعتباری دولتی،افزایش درآمد سالیانه حاصل ازدامداری،آگاهی از فعالیت های مرتعداری و پیامدهای تخریب مراتع،اثرمثبتومعنی دارو افزایش سطح مرتع اثرمنفیومعنی داریبرمشارکتبهره برداران داشته است.محاسبه، تفسیرکششواثراتنهاییمتغیرهایموثرنشانداد،بیشترینکششمربوطبهمتغیرمیزان آگاهی از پیامدهای تخریب مراتعبودهاست. بطوریکهباافزایشیکدرصددرمیزان آگاهیبهره برداران،احتمالافزایشمشارکت 36/2درصدافزایشخواهدیافت.همچنین،بیشتریناثرنهایی،مربوطبهمتغیرارائه تسهیلات اعتباریبودهاست.بطوری کهباافزایشهرسالبهمیزان اعتبارات،احتمالمشارکت17/0واحدافزایشمی یابد.اگرچه به دلیل ساختار سازمانی، مالکیت و مدیریت منابع طبیعی به عهده بخش دولتی است، اما نتایج تحقیق حاضر نشان داد که مدیریت پایدار مراتعبدون مشارکت مردم امکان پذیر نخواهد بود و این امر بااجرای برنامه های آموزشی، ترویجی و حمایت های مالی تسهیلاتی امکان پذیر گردیده است.
|
  • Pages 1-12
    Shortage and incompatible distribution of rainfall are important limitations to plant growth in arid regions. One of the ways to reduce this stress is using amendment materials for soil. The aim of this study was to evaluate the effects of three types of soil amendment materials and irrigation intervals on growth characteristics of Seidlitziarosmarinus. All data were statistically analyzed using the three factor factorial experiment and completely randomized design. The treatments mean were compared using Duncan's multiple range test. We considered three levels of irrigation (4, 8 and 10 days), and three levels for each of the materials (0, 1 and 3 gr/L of Stockosorb, 0, 10 and 15 wt% of Zeolite and 0, 0/05 and 0/07 wt% of Anionic polyelectrolyte). The results showed that, apart from the negative impact of Stockosorb superabsorbent on germination percentage, all three materials had a positive impact on growth characteristicsofSeidlitziarosmarinusanddecreased the drought stress. Most growth indicators ofSeidlitziarosmarinusin 10 wt% zeolite, 1 gr/L Stockosorb and 0/07 wt% Anionic polyelectrolyte with 8 days irrigation treatments were not significantly different in comparison with the control (soil without amendments) with 4 days irrigation. According to the positive impact on plant growth characteristics, natural abundance in Iran, easy extraction procedure and the low price of Clinoptilolite, use of this mineral is considered effective in reducing drought stress during growth processes of plants in drylands.
    Keywords: Zeolite, Clinoptilolite, Anionic polyelectrolyte, Seidlitziarosmarinus
  • Pages 13-29
    In this study, we applied Classification methods and Geographic Information System(GIS) techniques to identify vegetation structures in Andevar rangelands. Homogenous work unit maps were produced by overlaying the layers of slope, aspect and digital elevation. Totally 95 homogenous units were determined in which the field studies were carried out. Vegetation sampling was done in 69 transects and 345 1x1 m2 plots. In the next step vegetation cover information was analyzed using classification methods and finally 9 vegetation groups were identified. Then vegetation map of the area was produced combining Geographic Information System and Cluster Analysis. The resulted map showed that Dactylis_Medicagotype mostly is distributed in 1600 to 1900m elevation range. In elevation range of 2200 to 2500m in northern slopes of southern part of the area Juniperus _ Astragalusisdominant type. In southern slopes of northern part of the area Dactylis_Medicago type was replaced by Artemisia_Astragalus and Ephedra_Astragalustypes. In fact, the increasing of altitude caused the change of woody and spiny Cushions species to herbaceous species.
  • Pages 30-43
    Land use maps are the most essential information in the hand of natural resources managers.In the present research, to prepare Dahat Abbas land use map, Landsat ETM+ (1386) data was used. The image was geometrically corrected with root mean square error of less than 0.47. For classification, artificial neural network, support vector machine and maximum likelihood methods were used.Finally, theland covermapwas created containing fourclasses ofagricultural lands, poor rangeland, barelandsandsand dunes. To evaluate theaccuracy ofclassification, the produced map was comparedwitha ground truthmapthroughGPSand field work. The resultsshowed thatANN methodwith overall accuracyof 96.5% and a kappa of 95.16% was better than thesupport vectormachineandmaximum likelihoodmethodsinmappingland cover.This studyshowed the suitability of the neuralnetworkclassification method inprovidingland cover map of the area withhighaccuracy.
  • Pages 44-58
    The effects of different grazing intensities on the above and underground biomass of twospecies Festucaovina L. and AlopecurustextilisBoiss. in the north Sabalan rangelands (in Shabil) were investigated. Sampling on the light, medium and heavy grazing intensities in the flowering stage (the second half of June 2013) were performed. Initially, from a 90-meter transects perpendicular to the slope at each site 10 plots each one square-meter were sampled to determine the total production and the share of each species in the production. Afterwards in each site, three 50 meter transects other than previous ones were randomly chosen to investigate the effects of grazing and the reaction of different aerial and underground parts to grazing. In each transect, 10 points were randomly selected, and on each point the nearest plant species was selected. After weighing, the weight ratio of the aerial and underground biomass was determined. Correlation and regression analyses were carried out to determine the relationship between parameters of root length and aerial height and root weight and aerial biomass which indicated significant relationship between these parameters (p<0.01). Moreover, for the comparison of mean length and weight of root and shoot organs under different grazing intensities ANOVA and Tukey’s test were used. The results showed significant differences between different grazing intensities (P<0.01). The results of ANOVA and Tukey’s test showed that the length of roots in light, medium, and heavy grazing were significantly different (P<0.01). The highest length in the twospecies was observed in light grazing and the lowest in the heavy grazing intensity. The weight of root had also significant differences in light, medium, and heavy grazing intensities. Overall, for each species the highest weight of root was in light and the lowest in the heavy grazing intensities. According to the results, decreasing aerial biomass and underground parts of plants were directly related to the intensity of grazing and harvesting volume of aerial organ and as such, the root development in areas of heavy grazing is severely limited.
  • Pages 59-74
    Studying the ecology of halophyte plant species provides useful information for reclamation and managements of arid and semiarid rangelands. This research was implemented as a pot experiment in which seeds of three rangeland species (Erotiaceratoides, Agropyrndesertorum, and Salsolaarbusculiformis) were sown in the soil taken from understory of Salsola or from the open spaces. Soil samples were taken from the upper and lower soil depths, under the canopy of Salsola and/or in the adjacent open areas during spring-autumn 2012. In the study, the seedling emergence and growth were assessed. Significant differences were assessed between treatments using one-way analysis of variance in SPSS 16.0 software. According to the pot experiment, emergence rate and seedling weight of Salsola did not vary between the soil types, however its stem length and vigor index were lower in the soil taken from understory. For Agropyron and Erotia seedling emergence rate and percentage, stem length, seedling weight and vigor index were lower when growing in soils taken from the understory of Salsola than in open spaces. We conclude that Salsola takes soil cations from the deep soil layers and accumulate them within its leaves. Negative effects of Salsola leaves on its own seedlings under the canopy (autogenic succession), together with high livestock grazing, may severely threat its population in the Garmeh rangelands.
  • Pages 75-88
    Assignment of additional exploitation of rangelands including ecotourism to the natives in addition to compensation for residents is thought to prevent further destruction of the pastures. In doing so, the local communities are financially supported and so their participation rate will be higher in protecting and restoring of rangelands. Lasem Watershed is one of Iran's rangelands with great potential in attracting tourists due to the location and climatic conditions. We studied viewpoints of local communities in terms of acceptingtourists and those of touristsin terms of regionalrecreationdemand and safety for the study. The research was implemented using questionnaire through interviews with tourists and local natives and finally analyzing them with SPSS software. The results show that although in this area there are no tourist facilities at present, but demand for outdoor recreation is high. Also, analysis of the questionnaire designed for rangeland managers using the sign test showed even though they believe this area have high potential for tourism (99% confidence) and its profitability, but their acceptance of tourism presence in the area is below average. Furtheranalysisshowed that native people do not disagree with the presence of tourists, but they do so with presence of governmentaland non-governmentalorganizations in this area. Local communitiesbelieve that the governmentintends to take control of their rangelands under the rubric of extendingservice facilitiesandamenities. Thisindicates thattourism inthis areahave socialacceptancefrom the part ofrangeland managers but lack oftrust betweenrangeland managersandgovernment officials have led totheir opposition totourismfacilities. With rangeland managerstakingbenefit from tourist uses of their rangeland, they will become more motivated toparticipate in the touristic plans.
  • Pages 89-110
    Participation and rule of collective wisdom and ranchers’ involvement in decisions has become common practice nowadays. Sustainable development can be followed through targeting and leading participation to the preservation and restoration of natural resources. So, participation concepts and its effective factors have to be investigated carefully. This study was conducted to investigate the socio-economic factors effective on ranchers’ participation in a sustainable management of summer rangelands of Bahar plains in Hamadan Province. Statistical population included 56 inventories. The sampling was implemented using questionnaire in a random-stratified fashion. The effective socio-economic factors on terracing adoption were analyzed through Logit regression. Results showed that there was a positive significant relation between ranchers` participation and government credit facilities, annual income from livestock, awareness of range management activities and their consequences on range degradation. We also found a negatively significant relationship between ranchers’ participation and increasing rangeland area. Interpreting weighted aggregate elasticity and marginal effects of effective factors showed that the elasticity belonged to the awareness level, such that, one percent increase in this factor led to 2.36 percent increase in acceptance of participating. Also, the most marginal effect belonged to the government credit facilities, such that, yearly increase in this factor led to 0.17 percent increase in acceptance of participating. According to the study findings, promoting cooperation of sustainable management may not be realized without rancher's participation. Educational programs, advocacy and financial support could have important roles in this regard.