فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1391)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • جهانگیر کرمی صفحه 4
  • مقالات
  • سیروس فیضی صفحه 5
    یکی از مهم ترین بازیگران روزگار ما، نهضت های انقلابی هستند که تا حد زیادی در واکنش به سیاست های سلطه گرانه غرب پدیدار شده اند. در حالی که در سده نوزدهم این نهضت ها بسیار ناتوان بودند، در سده بیستم، بسیار قوی نشان داده اند. در نیمه نخست سده، نهضت های مارکسیستی تحول آفرینی کردند و غرب را به چالش کشیدند. در نیمه دوم، به ویژه در دوران پس از 11 سپتامبر، جنبش های اسلامی این قابلیت را نشان داده اند. اینکه غرب چگونه این نهضت ها را در برابر خود می بیند و چه سیاست هایی برای مقابله با آنها دارد، مساله ای مهم است که این مقاله در نظر دارد در چارچوب بررسی مفهوم «نظم غربی» و جنبه های سیطره بخش آن به عنوان فرضی مهم که مبنای مبارزه را تشکیل می دهد، به آن بپردازد.
    کلیدواژگان: غرب، نهضت های انقلابی، مارکسیسم، اسلام گرایی، نظم سیاسی، سیاست غرب، نظم سلطه گر، هژمونی
  • ابراهیم متقی، فریبا ممی زاده وحید صفحه 35
    مجلس ملی افغانستان در شرایطی پیمان امنیتی با امریکا را به تصویب رساند که نشانه هایی از «معمای امنیتی» در محیط راهبردی جنوب آسیا شکل گرفته است. از یک سو، نیروهای طالبان و القاعده به فعالیت های راهبردی خود ادامه می دهند و از سوی دیگر، دولت، مجلس و مردم افغانستان نسبت به چنین فرایندی ابراز نگرانی می کنند. جامعه و ساختار سیاسی افغانستان در شرایط موجود با دو تهدید روبه روست که بر فرایند همکاری های آینده دولت افغانستان با کشورهای منطقه ای و قدرت های بزرگ تاثیر می گذارند.
    به نظر می رسد انعقاد پیمان امنیتی به منزله حفظ حکومت و نادیده گرفتن بخشی از ضرورت های حاکمیتی است که خود از تصمیم گیری در شرایط بحران امنیتی حکایت دارد. در نظریه بازی و حاصل جمع غیرصفر موقعیتی تعاملی بین بازیگران ایجاد می شود. بازیگران نه تنها انگیزه های یک دست ندارند، بلکه منافعی متعارض دارند. البته در برخی موارد منافع شان مشترک است. به این ترتیب، تصمیم گیری درباره پیمان امنیتی امریکا افغانستان در شرایط عدم اطمینان راهبردی و در قالب نظریه بازی ها قابل ارزیابی است.
    کلیدواژگان: معمای امنیت، مدیریت بحران، پیمان همکاری های نظامی، امنیت سازی، شرایط عدم اطمینان، نظریه بازی ها، افغانستان، امریکا
  • راحله جمعه زاده صفحه 63
    تحولات اواخر سال 2010 در جهان عرب به وقوع انقلاب در کشورهای تونس، مصر و لیبی انجامید و فرایند تحولات در برخی کشورها مانند یمن و بحرین هم چنان در جریان است. این تحولات دومینووار که از آن با عنوان «بیداری اسلامی» یاد می شود، دارای وجوه مختلف سخت و نرم است. این حرکت که متاثر از انقلاب اسلامی ایران و به دنبال هویت طلبی اسلامی است، در کنار حضور پررنگ جوانان، نقش رسانه های ارتباط جمعی و مطالبات و خواسته های سیاسی و دموکراسی خواهانه، به جنبشی با وجوه نرم تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، وجوه نرم افزاری، خاورمیانه، جنبش اجتماعی، اخوان المسلمین، اسلام گرایی
  • حسن احمدیان* صفحه 85
    اتحادیه عرب که از زمان شکل گیری کنش گری فعال در جهان عرب نبوده در دوره قیام-های مردمی جهان عرب به کنش گری فعال تبدیل شده است. این مقاله به تبیین الگوی کنش این سازمان منطقه ای در دوره اخیر و مولفه های اثرگذار بر این الگو می پردازد و احتمالات پیش روی اتحادیه عرب را از منظر تداوم نقش نوین آن یا تحول و پسرفت آن مورد مداقه قرار می دهد. فرض مقاله آن است که به دلیل تضعیف نقش و جایگاه جمهوری های عربی بر اثر چالش ها و بحران های دوره خیزش های مردمی، و نیز به دلیل آسیب پذیری کمتر پادشاهی های عربی، موازنه داخلی اتحادیه عرب برهم خورد و پادشاهی های عربی براثر گرفتن ابتکار عمل در این اتحادیه، جهت و شکل سیاست های آن را در این دوره تعیین کردند. محدوده زمانی مقاله از آغاز خیزش های مردمی در تونس تا حال حاضر را شامل می شود.
    کلیدواژگان: اتحادیه عرب، خیزش های مردمی، عربستان، مصر، قطر، محور مقاومت، بیداری اسلامی، بهار عربی، خاورمیانه
  • علی اکبر اسدی صفحه 109
    کردهای خاورمیانه از زمان فروپاشی امپراتوری عثمانی در چهار کشور مختلف پراکنده بوده و اغلب به عنوان گروه هایی مخالف فعالیت هایی مبارزاتی داشته اند، اما آنان در وضعیت کنونی به بازیگرانی با نقشی متفاوت تبدیل شده اند. نوشتار حاضر به بررسی وضعیت سیاسی کردها از دوره جنگ سرد تا حال حاضر می پردازد. کردهای خاورمیانه با توجه به تحولات منطقه ای، نقش و اراده بین المللی و تلاش های مبارزاتی خود از بازیگری حاشیه ای در دوره جنگ سرد به بازیگری فعال و تاثیرگذار نه تنها داخل چهار کشور یادشده، بلکه در عرصه منطقه ای تبدیل شده اند.
    کلیدواژگان: کردها، عراق، ترکیه، سوریه، خاورمیانه، فدرالیسم، هویت ملی، عثمانی، ایران، جنگ سرد
  • سیدعلی مرتضوی امامی زواره صفحه 131
    اندونزی به عنوان بزرگ ترین کشور مسلمان، دارای احزاب و سازمان های اسلامی و دینی است که از بزرگ ترین این سازمان ها می توان به انجمن محمدیه و نهضت العلما اشاره کرد. این سازمان ها در شکل دهی و انسجام باورها و اعتقادات مسلمانان در قالبی مشخص نقش داشته اند. این مقاله به اهداف سازمان ها و احزاب اسلامی در اندونزی و اندیشه ها و رهبران و پیشگامان آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: حزب، اسلام، اندونزی، انجمن محمدیه، نهضت العلما، عبدالرحمن وحید
  • عفیفه عابدی صفحه 147
    از آغاز روابط رسمی روسیه و اسرائیل تقریبا دو دهه می گذرد. این روابط بر خلاف دوره ای طولانی که برای شکل گیری طی کرد، در دو دهه گذشته سرعت و روندی پرشتاب داشته است و برخی برای این روابط تا سطح روابطی راهبردی چشم انداز متصور می شوند. از آنجا که روسیه و اسرائیل دو جایگاه بسیار متفاوت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای اسلامی دیگر دارند و به طور حتم تحکیم مناسبات مسکو و تل آویو در حد روابط راهبردی تاثیر زیادی بر مساله صلح خاورمیانه و جهان اسلام خواهد گذاشت، در این پژوهش روند روابط روسیه و اسرائیل از زمان شکل گیری بررسی و علل و عوامل حفظ و ارتقای آن واکاوی می شود تا تحلیلی از چشم انداز روابط روسیه و اسرائیل ارائه شود.
    کلیدواژگان: روسیه، اسرائیل، روابط سیاسی، خاورمیانه، پوتین، یهودی، ارتدوکس
  • صفحه 165
    بیشتر رهبران گروه های اسلام گرای فعال در سطح آسیای مرکزی تربیت یافته گروه های تندرو در کشورهایی مانند عربستان سعودی، اردن، عراق، افغانستان و پاکستان هستند. تاثیر سازمان ها و گروه های فرامنطقه ای بر خط فکری و ایدئولوژیک گروه های فعال در آسیای مرکزی از اموری چون آموزش و تربیت رهبران مذهبی این گروه ها شروع و با فعالیت هایی چون ارسال کتب و آموزش دینی، اعزام گروه های تبلیغی به منطقه، تلاش برای تصدی امامت جماعات توسط افراد منتسب به این گروه ها و حتی ارسال محرمانه سلاح و سایر لوازم ضروری تکمیل می شود. عقاید افراطی و تکفیری این گروه ها و در اختیار داشتن سلاح باعث می شود که این گروه ها گاه به اقدامات خشونت آمیز دست بزنند.
    گروه های رادیکال اسلام گرا به صورت شبکه ای در کشورهای آسیای مرکزی و خارج از منطقه فعال اند، هر چند آنها تحت فشار نظامی امنیتی حکومت های منطقه، هم چنین قدرت های بین المللی، از جمله امریکا، اروپا، روسیه و چین قرار گرفته اند، به فعالیت خود ادامه می دهند و شرایط آسیای مرکزی هم زمینه های لازم را برای ادامه حیات آنها در آینده فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، شبه نظامی، آسیای مرکزی، افغانستان، پاکستان، حزب التحریر، جنبش اسلامی ازبکستان
  • گزارش ها
  • معرفی کتاب
|
  • Cyrus Faizee Page 5
    Revolutionary movements are very important actors in politics of our time; even if we may think they have come into place in response to the hegemonic and exclusive policies of the West. During nineteenth century, they showed to be very weak. In twentieth century, they come to the scene very strong. In first half of the century, it was Marxist movements to reach political power and challenge the West. In the second half, and especially after September 11, it has been the Islamic movements to be seen with the same capability. Here, the main problem is how the West sees these revolutionary movements against itself and, then, how reacts to them. In analyzing this problem and realizing master policy of the West, we utilize the conceptual framework of the ‘Western order’ and its hegemonic dimensions as final goal of that order will be referred and discussed.
    Keywords: the West, revolutionary movements, Marxism, Islamism, political order, West Policy, Dominant Order, Hegemony
  • Ebrahim Mottaghi, Fariba Mamizadeh Vahid Page 35
    Afghanistan's National assembly approved Security agreement with the United States in a position that the signs of the "security puzzle", in the strategic environment in South Asia were formed. In one hand, the Taliban and Al - Qaeda force continue their strategic activities and on the other hand, the government, parliament and people of Afghanistan have concerned about the process. Social and political structures of Afghanistan face with two threats in the existing conditions that affect the Process of Future cooperation of the Afghanistan's state with regional countries and major powers.
    It seems that the security contract is as maintaining the government and ignoring the part of the necessities of sovereign. This situation means deciding in the status of the security crisis. In non-zero-sum and game theory, the interaction condition is created among the actors. Actors have no common motivations but have conflicting interests and in some cases have common interests. Thus, making decision about the security agreement of the United States and Afghanistan may be assessed in the situation of strategic uncertainty and in the Framework of game theory.
    Keywords: Security Puzzle, Crisis Management, Military Cooperation Agreement, Securitism, Conditions of Uncertainty, Game Theory, Afghanistan, United States
  • Rahele Jomezadeh Page 63
    Developments in late 2010 in the Arab world led to formation of revolution in Tunisia, Egypt and Libya and the development is still under way in some countries such as Yemen and Bahrain. These domino-like events, which are named as the "Islamic Awakening" includes various hard and soft aspects. This movement which is influenced by the Islamic Revolution of Iran and is looking for the Islamic identity together with the effective participation of youth and the role of Media and Political and democratic demands has became a movement with soft aspects.
    Keywords: Islamic Awakening, Soft ware Aspects, Middle East, Social Movement, Muslim Brotherhood, islamism
  • Hasan Ahmadian* Page 85
    The Arab League which has not been an active player in the Arab world since its formation has become to an active player during the popular uprising in the Arab world. This article explains pattern of this regional organization's action in the recent period and effective components on this model and examines possibilities that face the Arab League from the perspective of continuity of its new role or its evolution and regression. Paper's assumption is that because of the weakening of the role and Position of the Arab Republic resulting from the challenges and crises during the Uprising, And also due to the less vulnerability of the Arab kings, Internal balance of the Arab League disappears and Arab kings with taking the initiative in this league, determine the Direction and shape of the policies in this period. Timeframe of the article is from the beginning of the popular uprising in Tunisia to the Current period.
    Keywords: Arab League, Popular Uprising, Arabia, Egypt, Qatar, Resistance Axis, Islamic Awakening, Arab Spring, Middle Eeast
  • Ali Akbar Asadi Page 109
    Middle East's Kurds were scattered in four different countries since the collapse of the Ottoman Empire, and often had campaign activities as opposition groups. But in the current situation, they have become the actors with different roles. The present paper with examining of the political situation of Kurds from the twenty-first century to present , has the belief that , according to regional developments, the international role and campaign efforts ,Middle East's Kurds have become the active and effective player from marginal player, not only within countries but also in regional areas. In this regard, first, there is a survey of the situation of Kurds before the present century, especially at the beginning of changing the position of this ethnic group in the 1990s and then drawing their political outlook with the explanation of Evolution of kudos's role.
    Keywords: Kurd, Iraq, Turkey, Syria, Middle East, Federalism, National Identity, Ottoman, iran, Cold war
  • Seyyed Ali Mortazavi Emami Zavareh Page 131
    Indonesia as the largest muslin country, have Islamic and religious parties and organizations, the largest of these organizations may be referred to as the Forum Mohammedia and Ulema Movement. These organizations have contributed in shaping and Consistency of faiths and Muslim’s beliefs in a Specific format. This article examines aims of the organizations and Islamic parties in Indonesia and theories, leaders and their pioneers.
    Keywords: Party, Islam, Indonesia, Forum Mohammedia, Ulema Movement, Abdolrahman Vahid
  • Afifeh Abedi Page 147
    It is almost passed two decades from the beginning of the official relations between Russia and Israel. Despite that these relationships formed during a long period, in the past two decades has had a High Speed and acceleration and some expect a vision for these relations to a Level of strategic relationships. Since Russia and Israel have two different positions in foreign policy of Iran and other Islamic countries, and certainly strengthening the relations between Moscow and Tel Aviv, will have a great influence on the Middle East peace issues and the Islamic World to the extent of strategic relationships, In this study relations between Russia and Israel since its formation and also causes and factors of its Retention and progress will examine, provide an analytical perspective of Russian-Israeli relations.
    Keywords: Russia, Israel, Polistical Relations, Middle East, Putin, Jewish, Orthodox