فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعدالله زارعی* صفحه 5
    عملکرد نیروی قدس طی سال های اخیر، نام آن را با مقوله «مقابله با اشغالگری» و «مهار تروریزم» پیوند زده است و از این رو برخلاف گذشته، طی دو سه سال اخیر، کمتر از واژه هایی نظیر «مداخله نامشروع» درباره این نیرو استفاده شده و جای آن را واژگانی نظیر «توسعه دهنده نفوذ جمهوری اسلامی» گرفته است.
    بی شک بدون نقش آفرینی منطقه ای نیروی قدس، شرایط منطقه ای وضعی بسیار متفاوت از آنچه امروز شاهد آن هستیم، پیدا می کرد؛ چه اینکه اشغال کشورها و سقوط دولت های سوریه و عراق توسط یک جریان بین المللی با محوریت امریکا یا یک جریان رسمی منطقه ای با محوریت عربستان و ترکیه یا یک جریان غیررسمی منطقه ای با محوریت «داعش» سبب تحول عمده ای در وضع سایر دولت های غرب آسیا و شمال افریقا می شد و این مسئله به خصوص حیات و اقتدار جمهوری اسلامی را که در منطقه پرتلاطم ما، نقش ثبات بخشی دارد، به طور جدی تحت تاثیر قرار می داد.
    این مقاله در پی آن است تا تاثیر نیروی قدس در شکست اشغالگری و پروژه دفع تروریزم را مورد بررسی قرار دهد و چشم انداز این نیرو را تا اندازه ای که در چارچوب یک پژوهش محدود می گنجد، ترسیم کند.
    کلیدواژگان: منطقه، نیروی قدس، مدیریت استراتژیک، مقابله با تروریزم، رفع اشغال
  • احمد زارعان* صفحه 37
    روند تحولات سیاسی امنیتی منطقه غرب آسیا حاکی از افزایش نقش و نفوذ بازیگران غیردولتی است. بازیگران غیردولتی، جریان ها، سازمان ها و احزاب فراملی هستند که بر اساس ایدئولوژی (مذهبی یا سیاسی) خاصی به وجود آمده اند و دارای ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و به احتمال زیاد نظامی و امنیتی هستند. برخی از این بازیگران توانسته اند در قامت نیروهای شبه ملی یا شبه دولتی عرض اندام کنند به صورتی که سایر بازیگران دولتی و قدرت های منطقه ای و بین المللی، در تنظیم روابط سیاسی و اتخاذ راهبردها و تاکتیک های خود، ناچار از پذیرش نقش و نفوذ این قبیل بازیگران هستند. جنبش حزب الله لبنان نیز بازیگری غیردولتی است که از ابتدای تاسیس خود تاکنون، توانسته است روند روبه رشد خود را به خوبی طی کند و به یکی از تاثیرگذارترین بازیگران غیردولتی در منطقه تبدیل شود. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، روند توسعه یافتگی حزب الله لبنان را از بدو تاسیس تا پایان سال 2014 مورد بررسی قرار داده است. یافته های این مقاله موید این واقعیت است که حزب الله از یک بازیگر محلی با ضریب نفوذ کم به یک قدرت تاثیرگذار ملی و منطقه ای با ضریب نفوذ و تاثیر بالا تبدیل شده است. همچنین با توجه به اینکه حزب الله بخشی از محور مقاومت ضدصهیونیستی است، می توان آن را به عنوان بخشی از یک قدرت بین المللی درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: حزب الله، لبنان، بازیگر غیردولتی، محور مقاومت، قدرت ملی، قدرت منطقه ای، قدرت هوشمند
  • جواد مددی* صفحه 69
    حرکت مسالمت آمیز مردم بحرین که در سال 2011 شروع شد، هر چند موجب افزایش سطح هوشیاری مردم، ارتقای گفتمان دینی، افزایش نقش زنان، آگاهی جوانان انقلابی و پیشرفت دیپلماسی تکنولوژیک اطلاع رسانی شد که نقش مهمی در افشا و مستند کردن رفتارهای غیرقانونی و برملا کردن دروغ رژیم بحرین داشت، در عین حال با چالش هایی جدی مواجه شده است که بر وضعیت حال و آینده انقلاب تاثیرگذار خواهد بود. این چالش ها بعضا متاثر از ساختارها و کارگزاران داخلی یا به دلیل بعد منطقه ای و فرامنطقه ای این بحران است. بر این مبنا نوشتار پیش رو آسیب شناسی انقلاب بحرین را با استفاده از نظریه ساختار- کارگزار مورد اهتمام قرار داده است.
    کلیدواژگان: بحرین، آسیب شناسی، قیام انقلابی، ساختار، کارگزار
  • قدیر نصری* صفحه 99
    داعش دنبال چیست و اصلی ترین راه مهار آن کدام است؟ پیدایی گروهی به نام «دولت اسلامی عراق و شام» و به اختصار داعش گرچه در عراق و سوریه ریشه هایی داشت، اما ظهور آن به صورت جریانی سیاسی امنیتی با تحولات دامنه دار و پرطنین در کشورهای عربی پیوند داشته است. داعش حدود یک سال پس از شروع تحولات وسیع عربی در سال 2011 موجودیت خود را حول محور «احیای خلافت اسلامی» اعلام کرد و از مسلمانان سراسر جهان خواست برای عمل به تکلیف دینی احیای خلافت به آن بپیوندند. داعش با تسلط بر استان کوچک رقه و سپس گسترش سلطه خود بر حلب و دیرالزور سه استان شمالی سوریه اعلام خلافت کرد و رقه را مرکز موقت آن نامید.
    داعش به چه می اندیشد؟ اندیشه خود را در قالب کدام ایدئولوژی مطرح می کند؟ تفاوت آن با گروه های مشابه نظیر القاعده چیست؟ چه جاذبه ای برای مسلمانان دارد؟ از چه طریقی مهار می شود؟ مهم ترین پادزهر آن چیست؟ و سوال های دیگری از این دست اهمیت زیادی دارند. اگرچه به مدد مجاهدت خالصانه جبهه مقاومت در عراق و سوریه اینک از خطر داعش و جاذبه آن تا حد زیادی کاسته شده، اما هنوز هم مطالعه درباره این جنبش افراط گرا از اهمیت زیادی برخوردار است.
    این مقاله در دو بخش تلاش می کند ضمن بازشناسی داعش و تبیین ایدئولوژی آن به مدد نشریه ای موسوم به «دابق» که مهم ترین متن تبیینی این گروه به حساب می آید راه های مهار آن را از نگاه یک تحلیلگر نام آشنا گراهام فولر که با نگاهی اطلاعاتی به تحولات منطقه تا حد زیادی اشراف دارد، بررسی کند.
    کلیدواژگان: داعش، دابق، افراط گرایی، خلافت، مداخلات خارجی
  • حمزه مصطفی، عبدالعزیز الحیص، علیرضا طاقتی صفحه 119
    اقدامات «داعش» در مواجهه با انسان هایی که بر آنها سیطره پیدا می کنند، سوالی اساسی پدید آورده است: این گروه با چه مبنایی به اقدامات ضدانسانی دست می یازد؟ این مبنا اگر دینی و اعتقادی باشد، باید اگرنه همه، بلکه طیف گسترده ای از مسلمانان آنها را درست ارزیابی کنند یا با آن همراه شوند. اگر دین مبنای رفتاری آنان نیست، چه عوامل، زمینه ها و انگیزه هایی آنان را به سمت خشونت سوق داده است؟
    در این پژوهش، «روان شناسی داعش» با بازشناسی موقعیت های اجتماعی و ویژگی های فردی رهبران آن مورد توجه قرار گرفته است. از این منظر، داعش بیش از آنکه یک جریان مذهبی آن گونه که خود وانمود می کند شناخت شود، یک جریان اجتماعی که بازتاب سرخوردگی ها در جهان اسلام است، دیده شده است.
    کلیدواژگان: داعش، ابوبکر البغدادی، روان شناسی داعش
  • جواد جمالی* صفحه 153
    داعش بعد از نمایش نوعی سرسختی ساختاری- کارکردی، در پی گسترش سرزمینی و تعمیق ایدئولوژیکی بین سایر گروه ها و طیف های افراط گرا در مناطق مختلف جهان اسلام است. به نظر می رسد افغانستان به سبب نقش تاریخی در تولد و رشد افراط گرایی و جایگاهی که در راهبردهای بین المللی دارد، یکی از اهداف گسترش داعش خواهد بود. فهم امکان پذیری و نحوه این گسترش مستلزم بررسی زوایای مختلف این موضوع است که در مراحل اولیه «واقعیت» یافتن است.
    بدین منظور در پاسخ به سوال اصلی که «آیا بسترها و مولفه های لازم برای انتشار پدیده داعش در افغانستان، مهیاست؟» می توان این فرضیه را که «قابلیت های ژئوپلیتیکی، ایدئولوژیکی و استراتژیک افغانستان بستر مساعدی برای حضور داعش و گروه های وابسته به آن در این سرزمین فراهم کرده است»، به آزمون گذاشت. بدین منظور از «نظریه انتشار» که روش اشاعه پدیده ها را بررسی می کند، استفاده شده است.
    طبق یافته های این مقاله، با توجه به جذابیت های راهبردی ژئوپلیتیکی، وجود بسترهای ایدئولوژیک، حضور نیروها و گروه های افراط گرا، ضعف ساختاری، اهداف راهبردی امریکا در آسیای مرکزی و روسیه، رقابت های منطقه ای با جمهوری اسلامی ایران و... بسترهای حضور و هم پیمانی با داعش در افغانستان مهیاست و این کشور می تواند به عنوان «کانون ثانویه انتشار» داعش باشد.
    کلیدواژگان: داعش، افغانستان، طالبان، نظریه انتشار، سیاست بین الملل
  • چکیده عربی مقالات
    صفحه 181
|
  • Sadollah Zarei* Page 5
    Qods Force performance in recent years, with the name of the "fight against the occupation" and "curb terrorism" is grafted and therefore, unlike in the past, during the last few years, under the terms such as "unlawful interference" of the force used and place it is into words like "Developer influence of the Islamic Republic".Undoubtedly without regional players, the Qods Force, the regional situation is very different from what we are seeing today, it was found; what the invasion and overthrow of the governments of Syria and Iraq by a US-based international or an official of the region, especially Saudi Arabia and Turkey or a region with an emphasis on the informal "ISIS" cause a significant change in the situation in other countries of West Asia and North Africa was and this is the life and power of the Islamic Republic in our turbulent region, the constant, was seriously affected.This paper seeks to influence the Quds Force to defeat terrorism, occupation and utilization of the project will be examined and the prospects for this force to the extent that fits within a limited study, the drawing.
    Keywords: Region, the Quds Force, Strategic Management, Counter, terrorism, Elimination of occupation
  • Ahmad Zarean* Page 37
    Political and security developments in West Asia id due to the increasing influence of non-state actors. Non- states actors are currents, organizations, transnational groups that exist according to a particular ideology (Religious or Political).Some of these actors could present themselves at the national militia a quasi- governmental groups, so that other governmental actors regional and international powers set in their political relations and adoption strategy and tactics can’t accept the role and influence of these actors, Hezbollah is non-state actor that it could from start have had good growth and become one of the most influential non-states actors in the region.This article examined the process of the Hezbollah development from beginning establishment to the end of 2014.With using descriptive and analytical the finding of this article reflects the fact that Hezbollah has become from local actors with low penetration to impact of national and regional with top influence. Also, according to this issue that Hezbollah is part of the anti-Zionist resistance and can be regarded Hezbollah as an international power.
    Keywords: Hezbollah, Lebanese, State Actors, Resistance Actors, National Power, Regional Power, smart power
  • Javad. Madadi* Page 69
    Although the peaceful people of Bahrain began in 2011, increased the level of public awareness, promote religious dialogue, increasing the role of women, youth awareness of the technological revolution and the development of policy but an important role in uncovering and documenting illegal behavior exposes the lie of Bahrain, Yet faced with serious challenges that will affect the present and future situation.These challenges are often influenced by the structures and internal staff or the regional and international dimensions of the crisis, these levels are also influenced.Therefore the present article pathology Bahrain revolution using the theory of effort put Structural- agent.
    Keywords: Bahrain, Pathology, Revolutionary uprisings, Structure, the agent
  • Ghadir Nasri* Page 99
    What followed ISIS? What is the main method of in habiting ISIS? Appearance a group called the Islamic states of Iraq and the Levant, and abbreviation ISIS. Although ISIS was in Iraq and Syria but it genesis like a political and security current with development in Arabic countries about a year after the start of Arabic developments in the region.ISIS announced its existence around the restoration of Islamic caliphate and want the Muslim world to join ISIS for religious duty to act. ISIS declaring the caliphate with dominates the small province of Reghah and then extends their power over Aleppo and Dirozor. Three Northern province of Syria and Raghah temporary call center.What think ISIS? What is difference between ISIS and some groups like Al-Qaida? What is ISIS attraction muslim? How in habited? What is their important antidote? Questions of this kind are important although, a sincere effort to help the resistance in Iraq and Syria. Now the attraction and danger has been decreased.This article tries on two parts recognizing and defining ideology of ISIS with use of a magazine called Dabegh. That is the most important explanatory text for this group’s check out ways to contain it from the perspective of an analyst named Graham Pholer that is master largely on regional issues.
    Keywords: ISIS, Dabegh, Extremism, Caliphate, Foreign Intervention
  • Hamza Mustafa, Abdulaziz Alhys, A.Taqati Page 119
    The "ISIS" in dealing with the people who rule over them raise, the main question raised is: These inhumane actions of touching base with what? This basis if you are religious, If not to all, Field evaluation of a wide range of Muslims or with it. If religion is not their behavioral principles, factors, their backgrounds and incentives led to violence? In this study, "Psychology ISIS» The recognition of social situations and personal characteristics are considered leaders. From this perspective, ISIS rather than a religious movement known, As Pretends- A social movement that reflects the frustration in the Islamic world has been observed.
    Keywords: ISIS, Abu Bakr al Baghdadi, Psychology of ISIS
  • Javad Jamali* Page 153
    ISIS showing a tenacity structural and functional to following the development of the land and Deeping of dialogic among other groups and extremist spectrum is in different regions of the Islamic world.It seems that Afghanistan is one of the objectives will be to expand ISIS because of the historical role in the production, growth of extremism and have a position in the international strategy.Understanding of the feasibility and these developments involves and examination of various aspects of this issue that is finds the "reality" in the early stages.In order to answer the main question that " did platforms and components are available for publishing ISIS phenomenon in Afghanistan?' This hypothesis can be demonstrated that capabilities geopolitics, ideology and strategic of Afghanistan has provided favorable context for presence of ISIS and its affiliates in this land.For this purpose, the diffusion theory is used to study the phenomena of diffusion method.According to the finding of this article with respect to attraction strategic geopolitics, excisions the ideology platform, presence the extremist groups, weakness structural, Americas strategic goals in central Asia and Russia, regional competition with the Islamic republic of Iran and etc.Platforms presence and alignment is available with ISIS in Afghanistan it can be as a "secondary focus ISS."
    Keywords: ISIS, Afghanistan, Taliban, Theory of Diffusion, International Politics