فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/01/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات
  • عبدالحسین خسرو پناه* صفحه 5
    فرقه عبارت از دسته، گروه و طایفه جداشده از جامعه و فرقه گرایی، نوعی کجروی اجتماعی است که با تعصب و اطاعت کورکورانه، خواهان جدایی از مذهب اصیل و رسمی جامعه است. خدعه و جهالت، دو عامل مهم پیدایش فرقه گرایی مذهبی است که ریشه در نسبی گرایی معرفتی و گوهر مدرنیته یعنی فاعل شناسای انسانی دارد. عوامل درون و برون فرهنگی گسترش فرقه گرایی عبارتند از: شکاف اجتماعی ناشی از تقابل سنت و مدرنیته، تبعات روحی و روانی ناشی از جنگ های استعماری، بحران هویت دینی، تضعیف معرفت دینی، تخریب ساحت معنویت حقیقی، نهادینه نشدن سبک زندگی، توسعه فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی و ناشناخته ماندن سرچشمه های توطئه. دو آسیب مهم فرقه گرایی شامل ایجاد شکاف در جامعه و انحطاط تمدنی و راه مقابله با آن، جمع ارگانیک بین مفاهیم عقلانیت، ایمان، عدالت، امنیت و آزادی است.
    کلیدواژگان: فرقه گرایی، مذهب، آسیب شناسی، امنیت اسلامی
  • سعدالله زارعی* صفحه 29
    نظریه مردم سالاری دینی و به تعبیری مدل حکومتی جمهوری اسلامی چه نسبتی با «دموکراسی» دارد: منطبق است، متباین است یا هم زمان دارای وجوه مشترک و متباین است؟ نظریه لیبرال دموکراسی براساس نوعی خودآیینی بنا شده است و به ارزش پیشینی توجه کمتری دارد؛ در حالی که نظریه مردم سالاری دینی اساسا یک راه برای تحقق سلسله ارزش های پیشینی دیگر است.
    «آزادی از چه» و «آزادی برای چه» مهم ترین رکن اختلافی بین دو منشا حکومتی مبتنی بر آزادی و دین است. بر این اساس بعضی نتیجه گرفته اند که دموکراسی نمی تواند رهیافت قابل قبولی برای نظام های دینی باشد. در عین حال کم نیستند کسانی که معتقدند دموکراسی می تواند فصل مشترک نظام های مبتنی بر مراجعه به آرای شهروندان باشد؛ چه این مراجعه به آرا وسیله ای برای یک هدف متعالی باشد یا خود متعالی شمرده شود. در این میان برخی از نظریه پردازان گفته اند دموکراسی نقطه آغاز عرفی شدن حکومت های دینی است. اینها گرچه خواسته اند دین و دموکراسی را دو مقوله متباین معرفی نمایند ناخواسته به امکان اجتماع این دو حکم کرده اند.
    کلیدواژگان: دموکراسی دینی، مردم سالاری دینی، دموکراسی، آزادی
  • امیرحامد آزاد* صفحه 51
    حشد شعبی به عنوان یک چتر قانونی برای گروه های عراقی عضو در محور مقاومت ، محملی برای بسیج نیرو و کنش در چارچوب ماموریت ها و اهداف محور مقاومت فراهم کرده است. هسته اصلی و پیرامونی این ساختار، به رغم ضعف های موجود، به سرعت در حال تلاش برای وفق عملکرد خود بر مدار یک الگوی مطلوب است. از این رو ، ظهور چنین پدیده ای در عراق به یک فرصت جدید برای محور مقاومت بر بستر بحران تبدیل شد. با این وصف ، ایالات متحده امریکا و جریان ملی گرا در عراق در یک واکنش طبیعی در مقام طراحی و اجرای اقدامات بازدارنده و موازنه ساز با حشد شعبی برآمدند که مکانیسم عمل آن از طریق فعال سازی آسیب پذیری های حیاتی و تبدیل الزامات حیاتی به آسیب پذیری های حیاتی در هرم مرکز ثقل قدرت حشد شعبی آغاز به کار کرد. چنین روندی به طور طبیعی، مستلزم طراحی و اجرای کنش متقابل از سوی محور مقاومت برای مهار و خنثی سازی مکانیسم اجرایی آسیب پذیری های حیاتی است.
    کلیدواژگان: حشد شعبی، مرکز ثقل، آسیب پذیری های حیاتی، الزامات حیاتی، قابلیت های حیاتی
  • شعیب بهمن* صفحه 81
    با توجه به رویکردهای تاریخی، جهان بینی و ابزارهای مورد استفاده روسیه و عربستان، دو دیدگاه عمده درباره آینده روابط آنها وجود دارد. دیدگاه نخست این است که در روابط روسیه و عربستان سعودی متغیرها و عوامل متعددی وجود دارند که می توانند دو کشور را به سمت ایجاد یک رابطه استراتژیک سوق دهند و دیدگاه دوم بر این مسئله تاکید دارد که با توجه به وجود سوابق منفی در این روابط، ریاض و مسکو نمی توانند رابطه استراتژیکی با یکدیگر برقرار کنند. در واقع، رابطه روسیه و عربستان با چالش ها و تیرگی هایی مواجه خواهد بود. مقاله حاضر با توجه به اهمیتی که موضوع روابط روسیه و عربستان در تحولات آینده خاورمیانه دارد و پیچیدگی هایی که در روابط مسکو و ریاض موجود است، درصدد پاسخگویی به این سوال اساسی است که چه مسائلی مانع گسترش روابط روسیه و عربستان شده است؟ بنابراین، فرضیه بحث حاضر چنین تبیین شده که «سابقه منفی تاریخی، تقابل منافع در خاورمیانه، ممانعت امریکا ، پایین بودن سطح روابط تجاری، رقابت در حوزه انرژی، ناکامی در همکاری های نظامی و فناوری های نوین و همچنین پیوند وهابی گری سعودی ها با افراط گرایی مذهبی و جدایی طلبی قومی در قفقاز شمالی از مهم ترین مسائلی است که مانع گسترش روابط روسیه و عربستان شده اند».
    کلیدواژگان: روسیه، عربستان سعودی، خاورمیانه، انرژی و افراط گرایی مذهبی
  • جواد مددی صفحه 103
    به دنبال تحولات سیاسی 2011 یمن و متعاقب آن تهاجم هوایی ائتلاف سعودی به خاک این کشور، جنبش انصار الله در مقام رهبر جریان مقاومت یمن به بازیگری مهم و اثرگذار در روند تحولات سیاسی و امنیتی تبدیل شده است. از این رو، تحلیل های زیادی پیرامون این جنبش مطرح و بررسی جایگاه و سطح بازیگری جنبش انصار الله در آینده تحولات سیاسی یمن از اهمیت مضاعفی برخوردار شده است. براین اساس، مقاله حاضر در پی پاسخگویی به این پرسش کلیدی است که «جنبش انصار الله در تحولات آتی سیاسی کشور یمن، در قالب چه الگویی می تواند به موفقیت دست یابد و نقشی کلیدی را در روند تحولات آتی داشته باشد؟» فرضیه مطرح شده در پاسخ به این پرسش بر این اساس است که «جنبش انصار الله با توجه به محدودیت هایی که در فرایند دولت سازی پیش رو دارد، در قالب مدل حزب الله لبنان مبتنی بر مشارکت در دولت سازی و حفظ ماهیت جنبشی خود، می تواند نقشی کلیدی را در آینده تحولات کشور یمن داشته باشد».
    یافته های پژوهش حاضر نیز صحت فرضیه نوشتار را تایید کرده و با بررسی الگوهای مختلف دولت (به طور خاص دولت ائتلافی لبنان) و سناریوهایی مبتنی بر استقلال در دولت سازی، کناره گیری از قدرت، ادغام در حکومت و همکاری در دولت سازی این نتیجه حاصل شده که بهترین رویکرد برای جنبش انصار الله ، برگزیدن استراتژی شبیه حزب الله لبنان با توجه به ملاحظات بومی است.
    کلیدواژگان: جنبش انصار الله یمن، شیعیان زیدی، جنبش الحوثی، حزب الله لبنان، دولت ائتلافی
  • ابوالفضل صدقی* صفحه 131
    یکی از اصول روشن قانون اساسی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران که برآمده از مبانی قرآنی و توحیدی است، حمایت از مسلمانان، مستضعفان و مظلومان عالم در برابر قدرت های مستکبر است. از آنجا که جمهوری اسلامی ایران سعادت انسان را در همه جوامع بشری، آرمان خود می داند و استقلال، آزادی و حکومت حق و عدل را حق همه مردم جهان می شناسد، در عین خودداری کامل از هرگونه دخالت در امور داخلی ملت های دیگر، از مبارزه حق طلبانه مستضعفین در برابر مستکبرین در هر نقطه از جهان حمایت می کند و هدف خود را، ایجاد تمدن نوین اسلامی قرار می دهد. طبق قانون اساسی و اسناد بالادستی و بیانات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، بخش مهمی از این ماموریت برعهده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مدیریت عالی نهضتی است. اکنون در این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوالات بودیم که مبانی مدیریت عالی نهضتی چیست و مدیر عالی نهضتی چه ماموریت های مشخصی را به عهده دارد؟ در ابتدا مفهوم نهضت را از دیدگاه قرآن و سنت، دانشمندان و رهبران انقلاب اسلامی بررسی و سپس شاخص های مدیریت عالی نهضتی را در اسلام و در کلام آیت الله خامنه ای جست وجو کردیم. از آنجا که ماموریت های مدیریت عالی نهضتی در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی تعریف شده است ضمن بررسی شاخص های تمدن اسلام، ماموریت های مدیر عالی نهضتی را ذیل سه ماموریت تولید جنبش و نهضت، دولت سازی و نظام سازی و حفظ دولت نهضتی در محیط بین المللی تبیین نمودیم.
    کلیدواژگان: مدیریت، نهضت، مدیر عالی نهضتی، تمدن اسلامی
  • حماس و جمهوری اسلامی ایران؛ انتظارات متقابل / گفت وگوی سعدالله زارعی و احمد زارعان با خالد قدومی
    صفحه 161
  • معرفی کتاب
  • صفحه 185
  • صفحه 191
  • چکیده
  • حسین احمدی صفحه 205
|
  • Abdul Hussain Khosropanah* Page 5
    Cult is a group, and tribe separated from society and sectarianism, is a form of social deviance which by prejudice and blind obedience, demand separation of genuine and official religion of the society. Deception and ignorance are two factors of emerging the religious sectarianism, rooted in epistemic relativism and essence of modernity which means human subject. Internal and external cultural factors of developing the sectarianism are: social gaps resulted from the conflict between tradition and modernity, psychological and spiritual consequences caused by colonial wars, religious identity crisis, weakening the religious knowledge, destruction of true spirituality, failure in institutionalization of life style, development of information and communication technologies and being unaware of conspiracy sources. Two important damages of sectarianism include making gaps in society and civilization declining and the way to deal with it, is organic aggregation between concepts of wisdom, faith, justice, security and freedom.
    Keywords: sectarianism, religious, pathology, Islamic security
  • Saadollah Zarei* Page 29
    What kind of relationship is there between “democracy” and “theory of religious democracy” and in a sense, government model of Islamic Republic? Are they match, contradictory, or at the same time have the common and contradictory aspects? The theory of liberal democracy has been established based on a kind of autonomy and pay less attention to the priori values, while the theory of religious democracy basically is a way to realize other series of priori values.
    Keywords: Religious Democracy, Democracy, Freedom
  • Amir Hamed Azad* Page 51
    Al-Hashd al-Shaabi, as a legal cover (umbrella) for Iraqi groups membered in resistance axis, a place for mobilizing the forces, and has provided the action within the missions and goals of the resistance axis. The main and periphery core of this structure, despite of its weakness is rapidly trying to adapt its performance based on the desired pattern. So, the emergence of such a phenomenon in Iraq, become a new opportunity for the resistance axis in the context of crisis. However, United States of America and the nationalist current in Iraq, in a natural reaction started to design and implement preventive and balance maker measures with Al-Hashd al-Shaabi which its action mechanism started to work through activating critical vulnerabilities and turning the vital requirements into critical vulnerabilities in Al-Hashd al-Shaabi pyramid power center of gravity. Such a process normally requires designing and implementing the interaction by the resistance axis to control and neutralize the implementation mechanism of critical vulnerabilities.
    Keywords: Al, Hashd al Shaabi, center of gravity, critical vulnerabilities, critical functionality
  • Shuaib Bahman* Page 81
    According to the historical approaches, worldview and tools used by Russia and Saudi Arabia, there are two major viewpoints about their relationship in the future. The first viewpoint is that: There are several factors and variables in Saudi Arabia and Russia relationships that could lead the two countries toward developing a strategic relationship and the second viewpoint is emphasis that due to the negative experiences in these relationships, Riyadh and Moscow are not able to make strategic relationships with each other. In fact, the relationships between Russia and Saudi Arabia will be faced with challenges and tensions. Considering the importance of the relationship between Russia and Saudi Arabia on Middle East future developments and complications available in relations between Riyadh and Moscow, this article tries to answer this substantial question that: “what matters prevent the development of relations between Russia and Saudi Arabia? “ so the hypothesis of the present discussions has been explained in this way “negative historical experiences, conflicts of interests in Middle East, prevention of America, the low level of trade relations, competition in energy sector, failure in military cooperation and new technologies as well as linking the Saudi Wahhabis with religious extremists and ethnic separatisms in northern Caucasus, are the most important issues that have prevented the development of relations between Russia and Saudi Arabia.
    Keywords: Russia, Saudi Arabia, Middle East, Energy, Religious extremism
  • Javad Madadi* Page 103
    Following the political developments in Yemen in 2011 and subsequently, air strikes of Saudi coalition to its territory, Ansarollah movement, as the leader of Yemen resistance flow, has turned into an important and influential actor in political and security developments. Hence, lots of analysis have mentioned about this movement and examining the status and actor level of Ansarollah movement in the future of Yemen’s political developments, has become more important. Accordingly, this paper seeks to answer this key question: “based on which model, Ansarollah movement is able to be successful in Yemen’s political development in future and have a key role in the future developments?” .Proposed hypothesis in response to the question is based on this fact that: “According to the restrictions that are ahead of Ansarollah movement in state- building process, could play a key role in Yemen’s future developments, according to Hezbollah model based on participating in state- building and maintaining its movement nature”. Findings of this study also confirms the correctness of the article’s assumptions and by studying the different patterns of government (in particular the Lebanese coalition government) and scenarios based on independence in state- building, stepping down from the power, integrating with government and cooperating in order to form the government, this result will be obtained: The best approach for Ansarollah movement, is adopting the same strategy like Lebanon Hezbollah, according to local considerations.
    Keywords: Yemen's Ansarollah movement, Zeydi Shias, al Houthi movement, Lebanon Hezbollah, coalition government
  • Abolfazl Sedghi* Page 131
    One of the clear principles of constitution and foreign policy of Islamic Republic of Iran originated from Quran and monotheism principles is supporting the Muslims and oppressed peoples against arrogant powers. Since the Islamic Republic of Iran considers the human happiness in all human societies as its ideal, and independence, freedom and justice are recognized as the right of all people of the world, therefore, while refraining from any interference in the internal affairs of other nations, support the rightful struggles of oppressed against the tyrants, anywhere in the globe and in this regard, creating the new Islamic civilization is considered as its ideal. According to the constitution, upstream documents, Imam Khomeini and supreme leader’s statements, revolutionary guards of Islamic revolution and management of Nehzat are responsible for an important part of this mission. Now in this article we seek to answer this question: what are the foundations of high management of Nehzat and what certain missions are High management of Nehzat responsible for? At the beginning, we reviewed the concept of movement at the Quran, tradition, scientists and the leaders of Islamic revolution viewpoints and then, we research the indexes of high management of Nehzat in Islam and Ayatollah Khamenei’s words. Because the missions of High management of Nehzat have been defined in regard to fulfill the new Islamic civilization, while investigating the indices of Islamic civilization, the missions of High management of Nehzat, are determined under three missions: creating the movement, state- building, system –building and preservation of government in international environment.
    Keywords: Management, Nehzat, High management of Nehzat, Islamic Civilization