فهرست مطالب

مطالعات راهبردی جهان اسلام - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1395)

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی بیژنی* صفحه 5
    تروریسم از گذشته های دور در مناطق مختلف جهان، ابزاری برای کسب اهداف مورد استفاده گروه های تروریستی بود و از اواخر قرن بیستم با گسترش و پیوند شبکه های تروریستی در سطح جهان، اندک اندک به پدیده ای بین المللی تبدیل شد. در این دوره زمانی، گروه های تروریستی فعال در جغرافیای اسلام به دلایل مختلف بیش از سایر نقاط دنیا هستند و این وضعیت سبب شد که عده ای پدیده مذکور را برآمده از تحولات درونی کشورهای اسلامی به ویژه خاورمیانه قلمداد کنند. از آن جایی که بیشتر رویدادهای تروریستی دهه های اخیر توسط گروه های دارای داعیه پیروی از اسلام مانند القاعده، داعش، النصره، بوکوحرام، الشباب و... رخ داده است، این گروه ها آگاهانه یا ناآگاهانه به دنبال یافتن پیوندی میان آموزه های اسلام و تروریسم برآمدند.
    به راستی، علل گسترش تروریسم در دنیای اسلام چیست؟ آیا گروه های تروریستی به سبب اهداف «گروه گرایانه» (مذهبی یا قومی) دست به اقدام تروریستی می زنند؟ آیا انگیزه های «ایدئولوژیک» (چپ و راست) در پس اقدامات گروه های تروریستی نهان است؟ آیا وجود عواملی مانند «دولت های ضعیف»، «دوره گذار»، «جهانی شدن»، «نوسازی» و «برخورد تمدن ها یا فرهنگ ها» و... عامل شکل گیری تروریسم در این گستره هستند؟ یا این که گروه های تروریستی در راستای اهداف فایده انگارانه قدرت های جهانی و منطقه ای شکل گرفته اند و از آنها به عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف استفاده می شود؟
    به نظر نگارنده، عوامل مختلفی در بسترسازی تروریسم در گستره جغرافیایی مذکور نقش دارند؛ اما اهداف فایده انگارانه و ابزاری امریکا به عنوان قدرت هژمون (سیطره جوی) جهانی و بازیگران منطقه ای متحد آن، سهم اصلی را در قوام و دوام گروه های تروریستی برعهده دارند.
    پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: امریکا، تروریسم، القاعده، داعش، عراق، سوریه
  • تورج افشون* صفحه 47
    بی تردید، مقامات سعودی، روند تحولات پس از سال 2011 موسوم به بیداری اسلامی را در کشورهای عربی با دغدغه بسیار دنبال کرده اند و تلاش های حکام سعودی برای مصادره انقلاب ها یا انحراف برخی از این تحولات، بسیار روشن و آشکار است. در این زمینه، تحولات یمن همواره وضعیت نگران کننده تری برای حکام یادشده داشته است؛ به گونه ای که بنا بر برخی نقل قول ها عبدالعزیز، بنیانگذار رژیم سعودی به فرزندان خود وصیت کرده بود که «آرامش شما در ضعف و کنترل اوضاع یمن است».
    بنابراین، رویکرد سعودی ها در برابر تحولات جهان عرب به ویژه یمن به علاوه عراق، بحرین و لبنان (که از جمعیت شیعی قابل ملاحظه ای برخوردارند)، خشن تر و با نگرانی بیشتری توام بوده است. از این رو، شکل گیری حکومت های ضعیف، دست نشانده، عقب مانده، فقیر و در سیطره سعودی، همواره به مثابه رویکردی ثابت در نگاه حکام سعودی نسبت به کشورهای یادشده وجود داشته و دارد. این موضوع بارها از سوی مقامات سعودی نیز به امریکایی ها درباره عراق گوشزد شده است؛ به گونه ای که از آن به عنوان «تقدیم عراق در سینی طلایی به ایران» یاد کردند و آمریکایی ها را مورد ملامت قرار دادند.
    این موضوع بنیادین به درک رویکردها، سیاست ها و رفتارهای حکام سعودی در قبال یمن (با توجه به جمعیت شیعی قابل ملاحظه و فاکتور همسایگی) کمک فراوانی می کند و رویکرد آنها را در چند سال اخیر علیه انقلاب یمن تبیین می نماید. البته رویکردی که در نهایت، هزینه های بسیاری در زمینه های سیاسی، نظامی امنیتی، اقتصادی و فرهنگی برای سعودی ها در پی خواهد داشت؛ همان گونه که مقام معظم رهبری در 20 فروردین 1394 فرمودند: «سعودی ها بدعت بدی گذاشتند در این منطقه و البته خطا کردند، اشتباه کردند. کاری که امروز دولت سعودی در یمن دارد انجام می دهد عینا همان کاری است که صهیونیست ها در غزه انجام می دهند. قطعا بینی سعودی ها به خاک مالیده خواهد شد». از این زاویه، مقاله حاضر در پی تشریح و تبیین برخی از رویکردهای سعودی ها در برابر تحولات جغرافیای شیعی در خاورمیانه به ویژه یمن است.
    کلیدواژگان: انقلاب یمن، حکام و رژیم سعودی، گفتمان انقلاب اسلامی، وهابیت، امریکا
  • جواد جمالی* صفحه 77
    پاکستان و عربستان به عنوان دو کشور مهم جهان اسلام، در نیم قرن اخیر به دلایلی مانند نیاز متقابل، سنخیت‏های مذهبی و منافع منطقه‏ای همسو، مناسبات بسیار نزدیک و در برخی مقاطع روابط راهبردی را تجربه کرده‏اند. اگرچه این روابط فراز و فرودهایی داشت، از تداوم و ثبات نسبی قابل ملاحظه‏ای نیز برخوردار بود. براساس برخی شواهد می توان پی برد که بعد از روی کار آمدن نواز شریف در پاکستان و ملک سلمان در عربستان، همکاری های مذکور در حال تبدیل شدن به «اتحاد و ائتلاف راهبردی» است و فهم علل این تحول نیز به درک روشن‏تر تحولات آینده کمک می‏کند. حال، چرا همکاری های پاکستان و عربستان در دوره نواز شریف و سلمان بن ‏عبدالعزیز، به صورت یک اتحاد راهبردی تجلی یافته است؟ برای پاسخ به این پرسش باید گفت از آن جایی که هماهنگی جبهه تروریست‏های ضد سوری، مدیریت جنگ علیه یمن و سرکوب مقاومت‏های مردمی در منطقه توسط عربستان مستلزم تشکیل یک بلوک سیاسی امنیتی متحد است و به اعتقاد آل‏ سعود، پاکستان باید نقش محوری را در این جبهه ایفا کند، علاوه بر نیازمندی های متقابل اقتصادی و نظامی طرفین، همکاری‏ دولت‏های نواز و سلمان به سمت اتحاد و ائتلاف راهبردی سوق یافته است.
    کلیدواژگان: پاکستان، عربستان، نواز شریف، سلمان بن عبدالعزیز، اتحاد و ائتلاف، آل سعود
  • احمد زارعان* صفحه 107
    بحران های غرب آسیا ابعاد متعددی دارد که از میان آنها می توان مواردی مانند مداخله نظام سلطه، نقش مخرب رژیم صهیونیستی، جنگ نیابتی علیه محور مقاومت، توسعه طلبی بازیگران منطقه ای و... را بررسی کرد. مناقشات هویتی که بسیاری از مسائل مهم جهان اسلام از جمله مسئله فلسطین را تحت تاثیر خود قرار داده، یکی از وجوه بحران های غرب آسیا است. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تبیینی و منابع کتابخانه ای، چشم انداز مقاومت فلسطین را در شرایطی بررسی می کند که منطقه غرب آسیا درگیر مناقشات هویتی شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که روند هویت یابی مسلمانان در چند دهه اخیر، باعث برجسته شدن عامل هویت در مناسبات اجتماعی، سیاسی و بین المللی شده و یافته های آن موید این واقعیت است که در دوره های زمانی که محیط ملی یا بین المللی دچار بحران می شود، افراد و گروه های اجتماعی به یکی از ابعاد هویت چندپارچه خود توجه بیشتری نشان می دهند. از این رو، «هویت مقاومت» به عنوان «هویت برساخته» ای که تحت تاثیر گفتمان انقلاب اسلامی، مجموعه ای از بازیگران را در یک کیان ژئوپلیتیکی و ژئوکالچری به نام «محور مقاومت» مجتمع ساخته، تحت تاثیر این بحران ها به حاشیه رانده شده و هویت های قومی، مذهبی، سیاسی و ایدئولوژیکی برجسته تر از گذشته شده اند. بر این اساس، تا زمانی که بازیگرانی فعال در خط مقدم مبارزه با رژیم صهیونیستی، تحت تاثیر چالش های هویتی منطقه غرب آسیا، کنش خود را براساس هویت های قومی، مذهبی، ملی و... تنظیم کنند «هویت مقاومت» و به تبع آن، مقاومت ضد صهیونیستی به حاشیه رانده خواهد شد.
    کلیدواژگان: فلسطین، هویت مقاومت، چالش های هویتی، هویت های چندپارچه
  • شعیب بهمن* صفحه 133
    روابط روسیه و ترکیه طی یک دهه اخیر با رشد و توسعه فزاینده ای مواجه بوده است و برخلاف دوران جنگ سرد که نگرش های موجود در روابط ترکیه و اتحاد جماهیر شوروی از اصول ایدئولوژیک ناشی می شد، در سال های اخیر منافع اقتصادی، سیاسی و ژئوپلتیک و همچنین شرایط جدید جهانی شدن از نقش تعیین کننده ای در این روابط برخوردار شده اند؛ به نحوی که می توان روابط روسیه و ترکیه را در سال های پس از فروپاشی شوروی به دو برهه پیش و پس از روی کار آمدن پوتین در روسیه و حزب عدالت و توسعه در ترکیه تقسیم کرد. بی شک، چرخش و جهت گیری متفاوت در سیاست خارجی این دو کشور، چند عامل مهم و اساسی را به دنبال داشته و بحث حاضر درصدد ارزیابی و تبیین عوامل موثر بر توسعه این روابط است.
    کلیدواژگان: انرژی، ژئوپلیتیک، کمالیسم، پوتینیسم، بوروکراسی دولتی، ناتو، قفقاز، دریای سیاه و حزب عدالت و توسعه
  • سعدالله زارعی* صفحه 159
    در میان کشورهای عربی اسلامی، دولت «عربستان سعودی» بیش از دیگران در تاسیس یک دولت یهودی و اجرایی شدن پروتکل های صهیونیستی مبتنی بر غصب فلسطین نقش داشته است؛ تا جایی که می توان گفت بدون کمک های ویژه ریاض، انگلیس قادر به استقرار رژیم صهیونیستی نبود و امریکایی ها نیز بدون کمک سعودی ها نمی توانستند این رژیم را حفظ کنند.
    روابط رسمی و مداوم بین ریاض و تل آویو بنا به دلایلی آشکار نشده است. البته این روابط بارها و به مرور، در عرصه رسانه ای و گاهی به صورت یک جانبه از سوی مقامات تل آویو آشکار شده و در این موارد، مسئولان سعودی سکوت کرده اند که این امر به معنای تایید روابط تلقی شده است. روابط رسمی غیراعلامی نیز به دلایل واضحی علنی شده و بعضی از ناظران سیاسی به نیاز هر دو برای آفتابی کردن روابط اشاره داشته اند. امروز در هر دو پایتخت، احساس نیاز به «رابطه ای استراتژیک» وجود دارد و از منظر هر دو لازمه رابطه استراتژیک، علنی بودن و چندبعدی آن است.
    با قدرت یابی جنبش های اسلام گرا و رویکرد تحولی انقلاب اسلامی، دو رژیم سعودی و صهیونیستی به شدت هراسناک شدند و این روند را برای خود، تهدید وجودی تلقی کردند. بر این اساس، از آنجا که مقامات دو رژیم، خود را در میانه این تهدید حیاتی، «تنها» دانستند و معتقد بودند که هیچ دولت دیگری در منطقه تا این اندازه در معرض تهدید انقلاب ایران و جنبش های اسلام گرا نیست، برقراری و علنی سازی «رابطه استراتژیک» را دنبال کردند.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، رژیم صهیونیستی، توافق راهبردی، آشکارسازی روابط
  • حضور داعش در افغانستان؛ ابعاد و پیامدها / گفت وگوی حمزه علی اسماعیل زاده با محمدتقی مصباح زاده
    صفحه 181
|
  • Mahdi Bijani* Page 5
    Since many years ago, all around the world terrorism has been used as a tool in the hands of terrorist groups to achieve their goals. In late 20th century, with expansion and linkage of terrorist networks from around the globe, terrorism presented itself as an international phenomenon. In this era, active terrorist groups are proven to be more from Islamic world due to various reasons, which caused this phenomenon to be considered by some commentators, to be arising from domestic changes happening in Islamic countries, specifically Middle East. Due to the fact that many terrorism activities in recent decades has been carried out by the groups claiming to be Islamic, such as Al Qaeda, ISIS, Al nusra, Boko haram and Al shabaab, these groups consciously or unconsciously have been trying to come up with reasons to tie terrorism and Islam principles.
    What are the causes of terrorism spread among Islamic world indeed? Do terrorist groups commit terrorism acts because of "group-oriented" (religious or ethnic) impetuses? Do "Ideological" motives (right and wrong) lie behind terrorism acts? Are reasons such as "weak governments", "transition period", "globalization", "renovation" and "collide of civilizations and cultures" causing terrorism in such dimensions? Or are terrorist groups formed towards utilitarian aspirations of the world's or the district's imperialism and are used as a tool to those ends?
    According to the Author's point of view, there are various reasons to formation of terrorism in above mentioned geographical realms.
    But America's utilitarian and exploitive aspirations, as the world's hegemonic power and it's allies in regions, are playing the main part in formation and endurance of terrorist groups.
    The current research is done in descriptive-analysis methodology and is done through library based studies.
    Keywords: America, Terrorism, Al qaeda, ISIS, Iraq, Syria
  • Tooraj Afshoom* Page 47
    Undoubtedly, Saudi authorities, have followed the trend of changes in Arabic countries since 2011, called Islamic awakening, with so much care and their efforts to highjack or divert these revolutions is pretty obvious and clear. In this regard, Yemen changes, always has been a matter of more concern to them. To a point that according to some quotations from Abdulaziz, the founder of Saudi regime has testated to his children "your serenity lies in weakness and controlling Yemen conditions".
    Therefore, Saudi's approach towards Arabic world changes, specially Yemen, and Iraq, Bahrain and Lebanon as well, has been always more aggressive and intertwined with more concern. To this end, formation of governments which are weak, dependent, retarded, poor and hegemonized by Saudi, has always been the constant unwavering approach of Saudis as to these countries. This issue has been notified several times to American authorities by them concerning Iraq, to the extent that they reminded it as "presenting Iraq to Iran in a golden plate" and blamed Americans for this.
    This fundamental issue, helps a lot in understanding the policies, reactions and approaches adopted by Saudi authorities towards Yemen (with respect to the considerable Shia population and the neighborhood factor); and defines their approach against Yemen revolution in recent years. Of course this will eventually costs them in political, military-security, economical and cultural terms.
    As stated by Iran's Supreme leader on April 9, 2015 "Saudis originated a bad heresy in this region and they did wrong and made mistake. What they do today in Yemen, is exactly what Zionists do in Gaza? They will be put down for this for sure." in this regard, the current research is to present and analyze some of Saudis approaches towards changes in Shia geographical locations in Middle East, specially Yemen.
    Keywords: Yemen Revolution, Saudi Regime, Authorities, Islamic Revolution Discourse, wahhabism, America
  • Javad Jamali* Page 77
    Pakistan and Saudi Arabia as two important countries of Islamic world, in the recent half-century have experienced close ties and in some cases strategic relations due to reasons such as bilateral needs, religious homogeneities and parallel regional interests. Although fluctuating, this relation has been relatively steady and continuous. Based on some observations, one can conclude that after supremacy of Nawaz Sharif in Pakistan and Malik Salman in Saudi Arabia, the so mentioned cooperation has come to transform into a "strategic alliance and coalition" while understanding this transformation helps to understand future changes more clearly. Now let's see why does Pakistan and Saudi Arabia collaboration has demonstrated itself as a strategic alliance in Nawaz Sharif and Salman bin Abdulaziz era. To answer this question it is correct to state that, since coordinating the anti-Syria terrorist front, managing the war against Yemen and suppressing people's resistance in the region by Saudi Arabia demands the formation of a unified political - security block, and due to Saudi's belief that Pakistan should play the main part in this regard, as well as the collateral economical and military needs of Pakistan and Saudi Arabia, the collaboration between Nawaz and Salman governments has transformed into a strategic alliance and coalition.
    Keywords: Pakistan, Saudi Arabia. Nawaz Sharif, Salman bin Abdulaziz, Alliance, Coalition, Ale Saud
  • Ahmad Zarean* Page 107
    The crisis in Western Asia has many dimensions of which the hegemonic structure interference, destructive role of Zionist regime, vicarious war against resistance front and expansionism of regional role-players can be investigated. Identity conflicts, which has affected a lot of Islamic world issues including Palestine issue, is one of the dimensions to the Western Asia crisis. In this research, employing a descriptive analysis methodology and library based approach, the vision in front of Palestinian resistance is studied in a situation in which Western Asia is dealing with identity conflicts. The outcomes of this study reveals that Muslim's identity-seeking process in recent decades has made the matter of identity to become eminent in social, political and international relations. The findings of the current research proves that in various eras in which crisis strikes the national or international environment, individuals and social groups tend to put more emphasis on one dimension of their multidimensional identities. Hence, "resistance identity" as a "constituted identity" which by resort to Islamic revolution discourse, has unified a bunch of players under a geopolitical and geocultural tenet, named "resistance axis" has become more and more marginalized because of these crises; and ethnic, religious, political and ideological identities have become more prominent.
    According to this, as long as active players in the front row of battle against zeionist regime, affected by identity conflicts of Western Asia region, are defining their actions based on ethnic, religious, national and all other kind of Identities, "resistance identity" and as a consequence, anti-zionist resistance becomes more and more subdued and marginalized.
    Keywords: Palestine, Resistance Identity, Identity Challenges, Multidimensional Identities
  • Shoaib Bahman* Page 133
    Russia and Turkey relations have undergone an increasing development and growth; and contrary to the cold war era, in which Turkey and Soviet Union relations were defined by ideologic principles, in recent years, economical, political and geopolitical interests, as well as globalization requirements, play the major role in these relations; to an extent that the relations of Russia and Turkey can be divided into two phases of before and after supremacy of Putin in Russia and the AKP Party in Turkey. Undoubtedly, taking the turn and different direction in the two countrie's foreign policies has been due to several important and fundamental reasons; and the current article sets out to present and evaluate the factors causing expansion of such relations.
    Keywords: Energy, Geopolitics, Kamalism, Putinism, Governmental Bureaucracy, NATO, Caucasus, Black Sea, AKP
  • Saadollah Zarei* Page 159
    Among Islamic - Arabic countries, Saudi Arabia government more than any other, has played a role in formation of a Jewish government and implementation of Zionist protocols based on usurpation of Palestine; to an extent that it can be stated without the special help of Riyadh, England wasnt able to establish this regime and America wasnt able to preserve it.
    The official and continuous relations between Riyadh and Tel Aviv is for reasons kept hidden. However these relations have been unveiled many times and gradually by Tel Aviv authorities, in media and sometimes in a one-sided manner, to which all the times the Saudi Arabia authorities have responded with silence, which further shows they approve of these relations being in place. Also the undisclosed official relations have been revealed for some clear reasons; and some political commentators are pointing out to the necessity of clearly demonstrating these relations. Nowadays, both capitals agree that there is a need to form strategic alliance between the two countries and they both know that a strategic alliance requires to be out in the open and multidimensional.
    Empowerment of Islamic-oriented movement and the evolutionary approach of Islamic revolution of Iran intimidated both Saudi and Zionist regimes fiercely and they saw this as a threat to themselves. Accordingly, since authorities of both regimes found themselves "alone" in the middle of this crucial threat; and since they believed no other government in the region is threatened by Iran's revolution and Islamic movement as them, they sought the formation and declassification of a strategic alliance.
    Keywords: Saudi Arabia, Zionist Regime, Strategic agreement, Disclosure of Relations