فهرست مطالب

مطالعات راهبردی جهان اسلام - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، زمستان 1395)

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، زمستان 1395)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد زارعان* صفحه 5
    پس از سقوط صدام، روند سیاسی در عراق بنا به دلایل متعددی مطابق میل آمریکایی ها پیش نرفت و آنها در استقرار ساختار مطلوب خود و به کارگماری کارگزاران وابسته به خود توفیقی به دست نیاوردند. آیت الله سیستانی به عنوان مرجع عام عراقی ها نقش موثری در این رابطه ایفا کردند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و داده هایی که از طریق مصاحبه و مطالعه کتابخانه ای جمع آوری شده اند به دنبال بررسی تحلیلی کنش مرجعیت شیعیان عراق (آیت الله سیستانی) در دوران پساصدام است. یافته های این مقاله نشان می دهد آیت الله سیستانی در مواردی مانند حمایت از روند دولت سازی در عراق، حمایت از حقوق شیعیان به عنوان یک اکثریت سیاسی، هدایت روند تدوین قانون اساسی، مواجهه هوشمندانه با اشغالگران، حل و فصل اختلافات احزاب و جریان های شیعه با یکدیگر، اتخاذ مشی فراطایفه ای و حمایت از روند مبارزه با تروریسم ایفای نقش کرده اند. بر این اساس، آیت الله سیستانی به عنوان شاگرد مبرز مکتب فقهی آیت الله خویی اگرچه قائل به موضع گیری و اظهارنظر حداقلی در امور سیاسی هستند، اما تصمیمات و موضع گیری های ایشان تاثیر عمیقی بر روندهای سیاسی عراق پس از سقوط صدام گذاشته است. همچنین یافته های این مقاله نشان می دهد «رابطه دین و سیاست»، «حوزه ناطقه و حوزه صامته» و «مرجع عربی و مرجع غیرعربی» سه چالش پیش روی جامعه شیعیان عراق است.
    کلیدواژگان: آیت الله سیستانی، مرجعیت، عراق، حوزه صامته، حوزه ناطقه
  • امیرحامد آزاد* صفحه 37
    آرایش و تفاوت واحدها در مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه، الگوی دوستی روشمند و توزیع قدرت میان واحدهای اصلی در این مجموعه امنیتی، به گونه ای است که مداخله قدرت های فرامنطقه ای قادر به تغییر چشمگیر در هر یک از آنها نیست. بر اساس این الگوی نظری ساختار گوهری، توزیع قدرت و الگوی خصومت ورزی در زیرمجموعه امنیت شامات و مجموعه خاورمیانه بدون تغییر باقی مانده و این مجموعه امنیتی منطقه ای بدون استحاله درونی و بیرونی و فروپوشانی، وضع خود قبل از مداخله مستقیم ابرقدرت ها و قدرت های بزرگ را حفظ می کند و پویش درون زای آن بدون تاثیر از حضور این قدرت ها به کار خود ادامه می دهد.
    این روند اثبات کننده این ادعاست که دولت های محلی حتی بدون شکل گیری وابستگی متقابل امنیتی می توانند در برابر تهدیداتی که ناشی از قدرت های بزرگ دوردست است، امنیت خود را تامین کنند. شواهد عینی حکایت از این دارند که نفوذ آمریکا و روسیه در زیر مجموعه شامات نیز منطبق بر همین الگوی نظری است و به تغییر شکل استاندارد مجموعه امنیتی منطقه ای، الگوی رقابت، توازن قوا و ائتلاف میان قدرت های اصلی منطقه منجر نشده است؛ زیرا الگوی منازعه در این منطقه از عوامل بومی در هر منطقه نشات می گیرند و آمریکا و روسیه حتی در صورت حضور گسترده نمی توانند این منطقه را بازتعریف، غیرامنیتی و مجددا سازماندهی نمایند.
    کلیدواژگان: روابط روسیه و آمریکا، امنیت خاورمیانه، بحران سوریه، امنیت منطقه ای
  • تورج افشون* صفحه 73
    استقرار حاکمیت نوین با محوریت شیعیان در مقطع زمانی پساصدام، بر پیچیدگی منطق توازن قوا افزوده و شکل گیری جدیدی از الگوهای رقابت و رفاقت را رقم زده است. در این میان توجه به کمیت و کیفیت تعامل میان دو بازیگر اصلی این صحنه یعنی حزب الدعوه به مثابه بازیگر داخلی دخیل عمدتا حاکم و آمریکا به مثابه بازیگر خارجی عمده دخیل، محقق را به این مسئله مهم رهنمون می سازد که اساس این تعاملات بر پایه «تعقیب منافع، تامین امنیت و بهره گیری از ظرفیت های یکدیگر در راستای اهداف خود» است.
    البته باید گفت در تعامل و تقابل حزب الدعوه و شاخه های متبوع آن، فاکتورهای متعددی نظیر روان شناسی سازمانی ساختاری و رویکرد شخصیت های حزب الدعوه، نوع نگاه و ملاحظات سایر جریان های سیاسی شریک در قدرت، فشار جریان های مخالف روند سیاسی و جریان های خارج از حاکمیت، اولویت ها و ضرورت های سیاسی امنیتی ایالات متحده آمریکا، راهبرد احزاب سیاسی عمده حاکم بر آمریکا و فرایند سیاست گذاری خارجی و اتخاذ مواضع در دو کشور و... مهم هستند.
    بنابراین در موضوع بررسی کمیت و کیفیت مناسبات حزب الدعوه به مثابه جریان سیاسی عمده شیعی حاکم بر عراق با آمریکا از مقطع پساصدام تا پساداعش، بررسی منطقی، علمی و واقع بینانه تحولات نوین در عراق، ضرورتی انکارناپذیر است و این امر، موضوع اصلی پژوهش حاضر را شکل می دهد. البته در این پژوهش تلاش شده ضمن توجه به گذشته حزب الدعوه، جناح بندی های اصلی در این حزب درباره تعامل و تقابل با آمریکا روشن تر شود.
    کلیدواژگان: حزب الدعوه، ایالات متحده آمریکا، حکومت عراق، روابط خارجی و سیاست خارجی، جبهه مقاومت
  • شعیب بهمن* صفحه 115
    ایران و روسیه از دیرباز به دلیل مجاورت، علایق سنتی، تاریخی و راهبردی، همواره روابط خاصی را نسبت به یکدیگر دنبال کرده اند و روابط آنان همواره از فراز و نشیب های زیادی برخوردار بوده است؛ به نحوی که گاهی دو کشور آن چنان به یکدیگر نزدیک شده اند که صحبت از همکاری راهبردی آنها به میان آمده و گاهی نیز چنان از هم فاصله گرفته اند که به مرزهای تیرگی در روابط رسیده اند. در این بین روند تحولات خاورمیانه به ویژه بحران سوریه باعث به وجود آمدن تهدیدهای مشترک و منافع هم سو میان روسیه و ایران شد. بر این اساس، بررسی روند موجود در روابط دو کشور و تحولات منطقه ای و بین المللی نشان می دهد که تهران و مسکو به دلایل متعدد قادر به عمق بخشی به روابط خود و حتی راهبردی شدن آن هستند. نوشتار حاضر درصدد بررسی امکان و امتناع شکل گیری روابط راهبردی میان ایران و روسیه است.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، بحران سوریه، روابط راهبردی، اتحاد و ائتلاف
  • کامران طارمی* صفحه 143
    بررسی راهبرد نظامی ایالات متحده در دوران اوباما می تواند مبنای مناسبی برای مقایسه استراتژی نظامی این کشور در زمان های دیگر بوده و به ترسیم یک الگوی کلان رفتاری در عرصه نظامی کمک کند. در این مقاله مطلوب اصلی، بررسی الگوی رفتار نظامی آمریکا در حوزه خاورمیانه در دوران اوباما بوده است. رفتار نظامی آمریکا در دوران اوباما در کشورهای جنگ زده حوزه خاورمیانه کاملا مشابه نبوده و به نسبت هر کشور تفاوت هایی در آن مشاهده می شود. در عراق راهبرد کلی آمریکا واگذار کردن ماموریت سرکوب داعش به برخی نیروهای محلی و تقویت آنها از طریق آموزش و پشتیبانی هوایی بوده است. این رویکرد در مورد سوریه نیز با توجه به حضور مشترک داعش در این کشور تقریبا به صورت مشابه تکرار شده است. ولی در لیبی هرچند در ابتدا با حمله مستقیم نظامی، دولت ساقط شد ولی با توجه به خروج سریع نیروهای نظامی خارجی، دورانی از آشوب این کشور را فرا گرفت و منجر شد دوباره آمریکا با تاکتیک تقویت نیروهای محلی و پشتیبانی هوایی به جبران شکست خود اقدام کند. در حوزه یمن دخالت آمریکا متاثر از ملاحظات سیاسی و روابط با عربستان معطوف به حمایت از عملیات های هوایی عربستان می شد و به نوعی دنباله روی از سیاست های این کشور داشت. در مجموع می توان گفت هرچند استراتژی نظامی آمریکا منجر به کاهش حوزه جغرافیایی حضور داعش شد ولی به هیچ وجه ریشه های بنیادگرایی را نابود نکرد و در حوزه سیاسی و اقتصادی نیز نتوانست منجر به تشکیل دولت کامل و اقتدار متمرکز در کشورهای جنگ زده شود و حتی در مورد کردها، زمینه های افزایش اختلافات در حوزه مسایل سیاسی را موجب شده است.
    کلیدواژگان: استرات~ژی نظامی آمریکا، جنگ عراق، جنگ سوریه، جنگ یمن، جنگ لیبی
  • حوا ابراهیمی پور* صفحه 171
    در مورد مصر، یکی از عوامل بسترساز جنبش اجتماعی، ساختار جمعیتی این کشور به ویژه نقش جوانان در این تحولات آن بوده است. در سال 2011، حرکت های اعتراضی جدیدی در مصر به وقوع پیوست که تا پیش از آن کمتر کسی به احتمال شکل گیری آنها اندیشیده بود. در بررسی عوامل شکل دهنده به اعتراض های مردمی سال 2011 در کشورهای عربی خاورمیانه و شمال آفریقا، عوامل گوناگونی چون ساخت شکننده حکومت های دیکتاتوری، وابستگی خارجی، فاصله طبقاتی گسترده و حقوق مخدوش شده مردم به ویژه قشر جوان جامعه مورد تاکید قرار می گیرد. در مصر نیز مجموعه متنوعی از نارضایتی ها در میان نسل جوان این کشور در نهایت منجر به سقوط رژیم حسنی مبارک در سال 2011 شد. ریشه بسیاری از این مسائل را در ساختار جمعیتی این کشور باید جست وجو کرد. از این رو، در مقاله حاضر به واکاوی نقش عوامل ساختاری به ویژه جمعیت جوان مصر در تحولات اجتماعی این کشور طی سال های اخیر می پردازیم.
    پرسش اصلی این پژوهش آن است که دلیل نقش فعال جوانان در جنبش های اخیر در مصر چه بوده است؟ در پاسخ به این پرسش، نگارنده بر این باور است که در این رابطه باید به دو نکته توجه داشت؛ از یک سو، اتخاذ سیاست های باز اقتصادی و گسترش نظام آموزش عالی و توسعه تکنولوژی های ارتباطی و از سوی دیگر، فقدان توسعه سیاسی و آزادی احزاب و فعالیت های مدنی در سطح جامعه منجر شد تا جوانان مصری طی سالیان متمادی با نوعی محرومیت نسبی مواجه شوند. به عبارت دیگر، هرچه فاصله بین انتظارات ارزشی (توقعات) و توانایی های ارزشی (امکانات) بیشتر باشد، احساس محرومیت و بی عدالتی نسبی بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: مصر، جوانان، جنبش اجتماعی، محرومیت نسبی
|
  • Ahmad Zarean* Page 5
    After the fall of Saddam, the political process in Iraq did not turn the way that American had expected and they not only failed to establish their desirable structure, but also they could not employ their affiliated players. In this respect, Ayatollah Sistani played a crucial role. This paper by employing analytical-descriptive method and collecting library and interview data attempts to analyze the impacts of Iraqi Shiite authorities and Ayatollah Sistani in specific, in post-Saddam era. The findings of this paper indicate that Ayatollah Sistani has been advocating to the state-building process in Iraq and he supported the Shiite’s rights as the political majority, leading the process of drafting the constitution, confronting the occupiers, resolving disagreements among Shiites parties, taking trans-tribal approach and supporting the process of combating terrorism. Despite trying not to take side or express his position in political affairs as he had learnt in Ayatollah Khoei school of thought, Ayatollah Sistani have had a profound impact on the political trends of Iraq after the fall of Saddam. Also, the findings of this paper shows that the Shiite community in Iraq have to face the challenges in “religion and politics relation”, “Arabic and non-Arabic spiritual leader”, “ ‘Howzeh-e Nategheh’ and ‘Howzeh- Nategh’eh’”.
    Keywords: Ayatollah Sistani, Iraq, spiritual leader, Howzeh-e Nategheh', Howzeh- Nategheh'
  • Amir Hamed Azad Page 37
    Given the differences in the arrangement of the regional security of the Middle East, following targeted friendship and the distribution of power among major players in the security complex, have prevented any dramatic change upon the intervention of transregional powers. Based on this theoretical model of structure, the security issues of Levant as well as the Middle East and the distribution of power as well as the hostility pattern remained unchanged and this regional security suite without internal and external degradation, maintain its position prior to the direct intervention of superpowers and this intrinsic system continues to work without being affected by the presence of the superpowers.
    This process proves this claim that local states can ensure their securities if they face any threats by the distant superpowers, even without forming interdependent security. The evident indications suggest that the penetration of America and Russia in Levant subset is in line with this theoretical model and the standardized regional security model has not led to a competitive pattern , balance of power and coalition between the main powers of the region, because the conflict pattern in this region originates from indigenous factors in the region and the United States and Russia, even with their widespread existence could not redefine, reorganize or rearrange the region.
    Keywords: Russia-US relations, Security of the Middle East, Syrian Crisis
  • Touraj Afshoon* Page 73
    The establishment of a new shite-dominated state in post-Saddam era added to the complexity of the power balance logic and created a new pattern for competition. Meanwhile, the attention to the quality and quantity of interaction between two major players of this scene including Dawa party as the dominant internal actor supported by the US and the United State as the external involving player led the researcher to this important issue that the basis of these interactions is in “pursuing the bilateral interests and exploring each other’s capabilities in line with their own goals”.
    However, it should be mentioned that in the interaction of Dawa party and its branches, different factors are crucial to be considered that include: structural-organizational ideology, the approaches of Dawa party actors, perspective and the considerations of other involved political parties in power, the pressure of the opposing and out of state political processes, US political-security priorities and requirements, the strategies of the dominant political parties in the US and the foreign policy processes and the positions of two countries.
    Therefore, in considering the quality and the quantity of the relations between the United States and Dawa party, as the major Shiite political movement in Iraq in post-Saddam stage to post-ISIS era, scientific and realistic study of the developments in Iraq is indispensable and it forms the main issue of this research. Also, by shedding light on Dawa party’s past, this paper tries to clarify the fractioning of this party in regard to interaction or opposition with the United States.
    Keywords: Dawa party, the United State, the government of Iraq, foreign relations, foreign policy, the resistance front
  • Shuaib Bahman* Page 115
    Given the affinity in traditional, historical and strategic interests of Iran and Russia, these neighboring countries have long been pursuing a special relation toward each other, despite having their ups and downs; Sometimes the two countries were so close that they discussed about strategic collaborations and sometimes they were so apart that they barely had any relations. Meanwhile, the developments in the Middle East especially the crisis in Syria have created aligned benefits and threats for both Iran and Russia. Accordingly, the examination of the current trends in the reciprocal relations as well as regional and international developments show that there are several reasons that capable Tehran and Moscow to deepen their relations and their strategic cooperation. This paper seeks to examine the possibilities of the strategic relations between Iran and Russia and attempts to provide the reasons for the avoidance of the mentioned cooperation.
    Keywords: Iran, Russia, Syrian Crisis, Strategic relations, Unity, Coalition
  • Kamran Taremi Page 143
    The evaluation of the US military strategy during the Obama era can be a good basis for comparing the military strategy of this country at other times and initiate mapping a large-scale behavioral pattern of the United States in the military arena. The main purpose of this article is to study the pattern of US military behavior in the Middle East during the Obama era. The US military attitude during the Obama era in the war-torn countries of the Middle East was not entirely similar and it was different in term of each country. In Iraq, the general strategy of US has been to transfer the role of suppressing ISIS to some local forces and strengthening them through training and air supports. Also, due to the presence of ISIS in Syria, the same approach has been followed by the United States. However, in Libya after the direct military attack and the fall of the government and by the rapid withdrawal of foreign military forces, this country was swept by a turmoil, which led the US to re-engage its tactic of strengthening local forces and air support to compensate for its failure. The involvement of America in Yemen was influenced by political considerations and the ties with Saudi Arabia and supporting Saudi’s air operations and their policies. In general, it could be said that although the military strategy of the United States have been resulted in the decline of the overall presence of ISIS in the geographical sphere, but it did not annihilate the infrastructure of ISIS. Therefore the United States could not lead the war-torn countries in economic and political spheres in order to form full states and centralized authority as it has been observed in the case of Kurds that American interventions gave rise to the disputes in political sphere.
    Keywords: US military Strategy, Iraq War, Syrian War, Yemen War, Libyan War
  • Hava Ebrahimi Pour* Page 171
    One of the factor behind the social movements in Egypt has been the demographic structure of this country, especially the role of the young population in this development. In 2011, there was a new protest movement in Egypt which had previously been thought by few to be likely to form. In examining the factors shaping the popular protests of 2011 in Arabic countries of the Middle East and North of Africa, several factors are emphasized that include; fragile structure of dictatorial regimes, external affiliations, broad class gap and undermining the human rights and young people. A variety of discontent in the younger generation of Egyptians eventually led to the fall of Hosni Mubarak in 2011. These issues are mainly embedded in the demographic structure of this country. Hence, this paper examines the role of structural factors especially the younger generation of Egyptian in the recent developments in this country.
    The main question this research attempts to address is that what is the reason for the active role of the youth in the recent movements of Egypt? To answer this question, two points should be evaluated; the adaptation of free economic policies plus the expansion of higher education and technological developments on one hand and the lack of political developments and the lack of civil and parties freedom on the other hand, that led the Egyptian youngers to face relative deprivation over the years. In other words, the greater distance between value expectations and value capabilities eventually results in greater sense of deprivation and relative injustice.
    Keywords: Ayatollah Sistani, Iraq, spiritual leader, Howzeh-e Nategheh', Howzeh- Nategheh'