فهرست مطالب

مطالعات راهبردی جهان اسلام - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1396)

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحامد آزاد صفحه 5
    نابودی نمادهای خلافت به عنوان مراکز ثقل فیزیکی داعش به معنی نابودی کامل سازمان و پایان اقدامات داعش در عراق نیست. اگرچه می تواند یک مرحله مهم از نابودی آن تلقی گردد. از منظر ایدئولوژیک، عراق و به طور خاص بغداد دارای جایگاه ویژه ای برای اقامه دولت و اعاده خلافت برای داعش به حساب می آمد. داعش با تن دادن به پایان تصمیم گیری یکپارچه و واسپاری آن به مراکز ثقل کوچک، اگرچه از بخش زیادی از توانایی خود دست کشیده است در عین حال امکان شناسایی توانایی های مهم و اقدامات اثر گذار علیه مرکزیت خود را با دشواری های زیادی روبرو ساخته است. بر این اساس باید گفت نابودی کامل داعش نیازمند مجموعه ای از اقدامات بازدارنده و مهارکننده سیال برای شناخت آسیب پذیری های حیاتی مراکز ثقل محلی این گروه است و البته تا آن زمان قاعدتا اقدامات تروریستی داعش در منطقه ادامه می یابد.
    کلیدواژگان: داعش، مرکز ثقل، ایدئولوژی، منابع قدرت، خلافت
  • شعیب بهمن صفحه 31
    بازگشت روسیه به خاور نزدیک در جریان بحران سوریه موجب بروز پرسش های جدی درباره نقش آفرینی این کشور در منطقه به خصوص با توجه به تعارض موجود میان ایران و اسرائیل شده است. در واقع این موضوع که روسیه تلاش می کند به صورت همزمان روابط خود با ایران و اسرائیل را در سطح مناسبی نگه دارد، یکی از تعارض های پیچیده در روابط خارجی مسکو به شمار می آید. از این رو بحث حاضر در صدد پاسخگویی به این سوال است که «روسیه چگونه به مدیریت تعارض موجود در روابط با ایران و اسرائیل در راستای نقش آفرینی منطقه ای خود پرداخته است؟» یافته های بحث نشان می دهد که تداوم رابطه و همکاری با ایران، دیدگاه مثبت به نفوذ منطقه ای تهران، همکاری با حزب الله و حضور نظامی در سوریه به نفع دولت اسد از جمله مواردی هستند که روسیه در مورد آنها توجه چندانی به خواست اسرائیلی ها نکرده است.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، اسرائیل، حزب الله لبنان، منطقه خاور نزدیک
  • غلامحسین یوسفی کوپایی صفحه 57
    «زبیگنیو کازیمیرز برژه ژینسکی» مشهور به برژینسکی که همزمان با انقلاب اسلامی ایران، مشاور امنیت ملی جیمی کارتر، رئیس جمهور وقت آمریکا بود یکی از شناخته شده ترین سیاستمداران ینگه دنیا در کشورمان محسوب می شود. این ژئواستراتژیست لهستانی نه تنها نفوذی بی چون و چرا بر سیاست خارجی کاخ سفید در دولت های پس از کارتر تا دوران اوباما داشت، بلکه به رغم عجین شدن نامش با شکست های سیاست خارجی دولت کارتر، از انقلاب ایران گرفته تا اشغال افغانستان توسط شوروی، اغلب روندهای مزورانه فعلی سیاست خارجی واشنگتن توسط او بنیان گذاشته شد و از این جهت بر همتای جمهوری خواهش، «هنری کیسینجر» مزیت داشت.
    وی نه تنها معرف مکتب امپریالیسم نولیبرالی آمریکا بود، بلکه تا لحظه چشم فروبستن از دنیا، شاخص ترین دموکرات نومحافظه کار نیز شناخته می شد.
    دیدگاه های آتش افروزانه و طرح های نواستعماری برژینسکی را در جهان معاصر در قالب هرج ومرج ناشی از گروه های تروریستی تکفیری شاهد هستیم که خود او در فاصله سال های 1977 تا 1981 که مشاور امنیتی ارشد کارتر بود، شالوده اش را به منظور مهار انقلاب اسلامی به عنوان بدلی برای اسلام انقلابی معرفی شده در ایران ریخته بود. نقش برژینسکی به عنوان نظریه پرداز، دامن زدن به تروریسم تکفیری به نام اسلام و در راستای پروژه آشوب جهانی با هدف حفظ هژمونی آمریکایی در دنیایی بحران زده غیرقابل انکار است؛ تا جایی که بعد از حملات 11 سپتامبر در ایالات متحده توسط هموطنان خود به دلیل دست داشتن در ایجاد طالبان و القاعده آماج انتقادات قرار گرفت.
    کلیدواژگان: برژینسکی، حکمرانی، امپریالیسم، ژئو استراتژی، 11سپتامبر
  • سیداحمد احمدی حاجی آبادی صفحه 97
    جنبش حماس پس از گذشت 30 سال از تاسیس خود و پس از 11 سال رسیدن به قدرت در نوار غزه، سند سیاسی جدیدی را روز یازدهم اردیبهشت 1396 شامل یک مقدمه، 42 بند و 12 عنوان منتشر و بدین وسیله با ارائه گفتمانی متفاوت از قبل، راهبردهای جدیدی را ارائه کرد. سند جدید حماس در مقایسه با منشور 36 ماده ای 1988، شش ماده بیشتر دارد. این سند حکم قانون اساسی را برای حماس دارد و نمی توان از آن به عنوان یک طرح یا ابتکار نام برد؛ بلکه این سند برای دوست و دشمن در داخل و خارج از فلسطین پیام هایی را به همراه داشت.
    مسلم است در دهه های اخیر، حماس با رویکرد مقاومت در خط مقدم مبارزه با رژیم غاصب صهیونیستی قرار داشته و دارد و هر گونه اقدامی از سوی این جنبش می تواند بر معادلات درونی و بیرونی مرزهای فلسطین تاثیر بگذارد و کنشگران فعال در این منطقه را به واکنش وادار کند. اقدام اخیر حماس در انتشار سند جدید که به گفته خالد مشعل، تدوین آن دو سال به طول انجامیده و به طور طبیعی در انتخاب عناوین، کلمات و بندهای آن دقت فراوانی مبذول گشته و بیانگر اجماع رهبران جنبش و نهادهای آن در داخل و خارج از فلسطین است، با واکنش های مختلفی در محافل گوناگون مواجه شده است. با نگاهی اجمالی به سند مذکور درمی یابیم که این سند نسبت به میثاق اولیه حماس که گفتمانی ایدئولوژیک دارد، دارای گفتمانی کاملا سیاسی - حقوقی بوده و بسیار راهبردی تر از آن است. با توجه به اهمیت این موضوع، سعی داریم در این مجال به زوایای مختلف این سند از حیث علل و عوامل انتشار آن و همچنین پیامدهای حاصل بپردازیم و از این رهگذر، نقاط تاریک و روشن این سند را به صورت دقیق تر ترسیم کنیم.
    کلیدواژگان: فلسطین، حماس، مقاومت، میثاق اولیه، سند جدید حماس
  • تورج افشون صفحه 121
    نگاهی کوتاه به اظهارات و اقدامات حکمرانان سعودی، هم در عرصه داخلی و هم در عرصه خارجی نشان می دهد که عمده جریان های تفرقه افکنانه و تروریستی منطقه ای یا اصالتی سعودی دارند یا تحت الشعاع گرایش های وهابی سلفی قرار گرفته اند. از سوی دیگر، حمایت های سیاسی، مالی و نظامی به علاوه تغذیه فکری این جریان ها از سوی حکمرانان سعودی و صاحب منصبان فرقه وهابیت، موضوعی است که اگر نگوییم مسلم شده، تا کنون هیئت حاکم سعودی هم نتوانسته اند برای ادله مدعیان، برهان قاطع بیاورند و آن را رد نمایند.
    به هر حال مسلم است که خواستگاه فکری عقیدتی شبکه های تروریستی و اقدامات تفرقه افکنانه، عمدتا به گرایش خردگریز و جعلی وهابیت برمی گردد؛ به گونه ای که انگلیسی ها به مثابه «جاعل اصلی این فرقه» با تکیه بر موضوع «تفرقه بینداز و حکومت کن»، سیاست های استعماری و تفرقه افکنانه خود را پیش می بردند و بسیاری از درگیری های منطقه ای را در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در منطقه غرب و جنوب غرب آسیا رقم زدند.
    پژوهش حاضر از این زاویه در صدد بررسی نقش و جایگاه رژیم سعودی به عنوان میراث خوار بریتانیا در منطقه و پاسخ به این پرسش است که نقش رژیم سعودی در افزایش درگیری های منطقه ای اخیر به چه میزان بوده است؟
    کلیدواژگان: آل سعود، درگیری های منطقه ای، محور مقاومت، محور غرب و صهیونیسم
  • شیوا علی محمدی صفحه 161
    دولت ایران در راستای کمک مستشاری به دولت سوریه در مبارزه با گروه های شبه نظامی مخالف و همچنین گروه های تندرو و به طور خاص داعش که تهدید جدی علیه امنیت بین-الملل و امنیت ایران محسوب می شود، مداخلاتی در جنگ داخلی سوریه داشته و حتی در یک مورد اقدام به پرتاب موشک به مواضع داعش در خاک این کشور نموده که این مقاله به دنبال بررسی مشروعیت همین مداخلات است.
    با وجود اصل ممنوعیت توسل به زور می توان مداخلات ایران در سوریه را بر دو مبنای کاملا مطابق با قواعد حقوق بین الملل تلقی کرد که نخستین مورد آن، دعوت دولت قانونی این کشور از دولت ایران است؛ زیرا دولت اسد با توجه به این که دولت مشروع این کشور محسوب می شود از حق دعوت از کشورهای دیگر برای مداخله به نفع خود برخودار است. دومین مسئله، استناد به دفاع مشروع جمعی و فردی در برابر بازیگران غیردولتی است که این امر نیز به دلیل عدم توانایی دولت سوریه در جلوگیری از اقدامات گروه های افراطی و به طور خاص داعش علیه امنیت کشورهای دیگر و همچنین ضرورت و تناسب در میزان عملیات نظامی ایران در کشور سوریه قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: منع توسل به زور، بازیگران غیردولتی، دعوت دولت مشروع، دفاع مشروع، قطعنامه های شورای امنیت
  • ایران و روسیه، نقطه آغاز در روابط راهبردی / گفت و گو با سعدالله زارعی
    صفحه 191
  • چکیده ها
|
  • Amir Hamed Azad Page 5
    Destruction of Caliphate Symbols, as the ISIS physical center of mass, would not be the end of organization and its military operation in Iraq. Ideologically, the process of establishing the government and restoring Islamic caliphate to ISIS, Iraq and in particular Baghdad are of prominent value. Putting an end to integrated decision making and leaving to small cores, ISIS has made it difficult to be tracked; hence it would be difficult to identify its capabilities and even more difficult to act against, effectively. The total destruction of ISIS requires a set of dynamic deterrence and containing measures in order to identify vulnerabilities of local ISIS center of mass.
    Keywords: ISIS, Center of mass, Ideology, Power source, Caliphate
  • Shoaib Bahman Page 31
    Especially by taking the conflicts between Iran and Israel in to account, Russia's return to the Near East and its acts on the Syrian crisis has raised serious questions about regional role-playing of this country. Actually, having appropriate relations both with Iran and Israel at the same time is one of the most complicated issues in Moscow’s foreign relations. Therefore, the present discussion is to answer the question that “how has Russia managed the issue of Iran-Israel conflict in its regional acts?” The findings as mentioned some below assert that Russia has not paid much attention to Israeli’s demands toward following issues: continuing the relation and cooperation with Iran, positive attitude toward Iran’s regional influence, cooperation with Hezbollah, and military presence in Syria in favor of Assad's government.
    Keywords: Iran, Russia, Israel, Hezbollah of Lebanon, Near East region
  • Gholam Hossein Yousefi Page 57
    Zbigniew Kazimierz Szczecinski, known as “Brzezinski”, who was the national security advisor of Jimmy Carter, President of the United States, at the time of the Islamic Revolution, was one of the most well-known politicians of America. Not only this Polish geostrategist had a very sharp influence on White House foreign policy, from Carter presidency to Obama’s, but despite the defeats of Carter foreign policies, from Iran’s revolution to occupation of Afghanistan by the Soviet Union, almost every tricky policy in Washington’s foreign policy is founded by him; one can say that from this point of view, he excelled his counterpart ‘Henry Kissinger’.
    Not only he was the founder of the school of neoliberal imperialism in America, but also, he was known as the most prominent neoconservative democrat. We are witnessing a brief notion of his arsonist views and neo-colonial plans around the new world, which created chaos caused by Takfiri terrorist groups; he himself laid the foundation of these groups, as a false double for Revolutionary Islam in Iran, in order to contain the Islamic Revolution in Iran, during his advisory period to Carter (1977-1981). one cannot deny the fact that, his role, as a theoretician, was to provoke the Takfiri terrorism in the name of Islam, and also causing chaos within the crisis-stricken international scene to the aim of American Hegemony; After September 11 attacks, he had been seriously criticized and accused of being involved in the creation of Taliban and al-Qaeda, by his own people.
    Keywords: Brzezinski, Rule, Imperialism, Geo-strategy, September 11
  • Sayed Ahmad Ahmadi Page 97
    After 30 years since the establishment, and experiencing 11 years of governing over Gaza Strip, Hamas, has published a new document in 1 May 2017, consist of an introduction, 42 articles, and 12 titles, by which it has presented a new discourse suggesting new strategies. This new document has six more articles comparing to one published in 1988. This document is interpreted as a constitution law for Hamas and cannot be considered as a plan or initiative. A document which brought messages to foe and friend, within or outside of the Palestine borders.
    Fighting in the front line, it is certain that Hamas has adopted a resistance approach against usurper Zionist Regime In recent decades, and any kind of action on behalf of Hamas would affect on Palestine equations, within or outside of its borders, and could encourage active regional actors to react.
    It took two years to codify this new document, according to Khaled Mashaal; rigorous attention has been paid in selecting words, articles, and titles, showing the consensus of Hamas leaders and its institutions within or outside of Palestine. This document faced various responses in different circles. Having a brief study of the recent document, it is interpreted that it suggests a quite Political – Legal discourse in relative to first covenant which presented an ideological discourse; of course, the recent one looks more strategic. Considering the importance of the topic, it is tried to investigate this document through various aspects, its release reasons and its implications, hence one can illustrate its dark and bright points more precisely.
    Keywords: Palestine, Hamas, Resistance, First covenant, New document of Hamas
  • Toraj Afshoun Page 121
    A brief look at the statements and actions of Saudi Arabia’s rulers, whether nationally or internationally, shows that the major separatist streams and regional terrorists, are whether originally Saudi or affected by the Salafi – Wahhabi tendencies. On the other hand, the issue of political, financial and military supports as well as ideological teaching and supports by Saudi rulers and leaders of Wahhabism is somehow proven; at least Saudi authorities could not bring any kind of evidence to prove otherwise.
    Anyway, the fact is that the intellectual – ideological origin of these terrorist networks and separatist actions mainly goes back to the unwise and fake circle of Wahhabism. Britons as the “main founder of this fake circle” with emphasis on “Divide and rule”, during the nineteenth and begging of twentieth century are advancing their colonial and separatist policies, causing numerous cases of regional conflicts in west and southwest Asia,.
    The present article is to investigate on the role and position of Saudi Regime’s policy as the legacy of Britain within the region, and is to answer the question that “to what extent and scale can we measure the role of Saudi Regime in increasing the regional conflicts?”
    Keywords: Al Saud, Regional conflicts, resistance axis, West, Zionism axis
  • Shiva Alimohammadi Page 161
    Assisting Syrian government by the means of counselling in the battle against opposed militia and extremist groups, Iranian government has played some acts in Syrian civil war; particularly in the case of ISIS which is considered as a major threat to the international security as well as Iran’s security. Iran had even launched missile to ISIS positions in Syria; of course, in a specific situation. This article is to investigate whether these interventions are legitimate.
    Considering the “prohibition of use of force by states”, Iran’s interventions in Syria can be considered in full accordance with international law on the basis of two factors. First is based on the official invitation of the Syrian legitimate government. As Assad’s government is the legitimate government of Syria, it has the right to invite a foreign country as an ally so as to preserve and defend its legal position. Second on the fact that collective and individual defense against non-state actors is legitimate. Considering the inability of Syrian government in preventing extremist’s actions, namely ISIS, against the security of other states, and also considering the necessity of appropriate military operation performed by Iran, the latter factor would be justified.
    Keywords: Prohibition of use of force by states, non-state actors, intervention by invitation, legitimate defend, UNSC resolutions