فهرست مطالب

مطالعات راهبردی جهان اسلام - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1397)

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1397)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • صبری انوشه * صفحه 5
    در طول تاریخ، نقش فرماندهان جنگ در پیروزی ها و شکست ها، برجسته و موثر بوده است. بسیاری از فرماندهان موفق، صاحب سبک و نظریه در مدیریت جنگ و کسب پیروزی ها بوده و از خود مکاتب، اندیشه ها و الگوهای نظامی و رزمی به جا گذاشته که برخی از آنها هنوز در مراکز و آکادمی های نظامی تدریس شده و به کار گرفته می شود. نوابغ عرصه جنگ و رزم با طرح ها، راهبردها و تاکتیک های ابتکاری توانسته اند مسیر جنگ ها و روند تاریخ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشورها را تغییر دهند.
    عماد مغنیه، فرمانده برجسته حزب الله به دلایل فراوان و شاخص های روشن، یکی از نوابغ عرصه فرماندهی و نظریه پردازی جنگ، مقاومت و جهاد می باشد. نقش برجسته او در پیروزی های بزرگ مقاومت اسلامی در لبنان در سال های 2000 و 2006، یکی از دستاوردهای اندیشه و نبوغ این فرمانده بود. اکنون و پس از ده سال از شهادتش، هنوز اندیشه ها و طرح های نظامی امنیتی او در عراق، سوریه، لبنان و یمن در برابر تجاوزها و توسعه طلبی های جبهه سلطه گر و تجاوزگر، به کار گرفته و به بنیه فکری و راهبردی جبهه محور مقاومت اسلامی در ابعاد و سطوح مختلف کمک می کند.
    این بلوغ فکری و نظامی، حاصل عوامل مختلفی بوده است که به عنوان موضوع محوری مقاله حاضر، مورد بحث و کنکاش قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عماد مغنیه، لبنان، حزب الله، مکتب جهادی، مقاومت اسلامی، اسرائیل
  • نورالدین اکبری * صفحه 21
    اقدامات کشورهای عربی در چند سال اخیر همواره در راستای انزوای سیاسی ایران در منطقه بوده است. ناتوی عربی، پروژه ای با ماهیت نظامی، امنیتی و ایران ستیزانه برای ممانعت از گسترش نفوذ مشروع ایران در منطقه و در تداوم طرح های پیشین ضد ایرانی همچون پیمان 2+6، دکترین ریگان و ترکیب عملیاتی سپر صحرا و نیروی واکنش سریع (R.D.F) است که آمریکا در منطقه دنبال می کند. ترس کشورهای مرتجع عربی از پیامدهای بیداری اسلامی از سال 2011م، وقوع برخی تعارضات و درگیری های سیاسی، وقوع جنگ های نیابتی در منطقه و پیروزی های محور مقاومت، باعث شده است که کشورهای مرتجع عربی نظیر عربستان سعودی، انگیزه بیشتری برای اجرایی کردن این طرح داشته باشند که ایده آن آمریکایی است. از دید آمریکا و رژیم صهیونیستی، ایران بیش از هر چیز یک تهدید ژئوپلیتیکی است که باید برای آن یک «پاسخ ژئوپلیتیکی» فراهم کرد. براساس این طرح، عملا وظیفه اصلی مقابله با ایران به بازیگران محلی و متحدان منطقه ای آمریکا واگذار می شود. ناتوی عربی در صورت تشکیل، در حوزه عملیاتی دو محور خواهد داشت: همکاری با ناتوی غربی از یک سو و مداخله در امور داخلی کشورهای عضو برای سرکوب رفتارهای اعتراضی از سوی دیگر. در این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی تلاش شده است تا موانع و چالش های عمده پیش روی این طرح را بررسی و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: ناتوی عربی، غرب آسیا، جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، ایران هراسی، عربستان سعودی
  • علی مخدومی * صفحه 53
    هدف از این نوشتار، دست یافتن به یک الگوی رفتاری در سیاست خارجی پوتین، رئیس جمهور کنونی روسیه به منظور پیش بینی رفتارهای سیاسی او در آینده است. روان شناسی سیاسی شخصیت می تواند به عنوان یکی از روش های مناسب میان رشته ای در حوزه فهم سیاست و شناخت شخصیت های سیاسی مورد استفاده قرار بگیرد. این مطالعات در گذشته بر اساس روانکاوی و در سال های اخیر با رویکرد شناختی انجام می شود. روان شناسی شناختی در پی پاسخ به این سئوال است که افراد چگونه فکر می کنند. در این مورد، هوش را می توان چتر وحدت بخشی تلقی کرد که ما از طریق آن می توانیم ماهیت انطباقی شناخت انسان را درک کنیم. مطالعه هوش سیاسی پوتین می تواند راه گشای حل مسئله باشد. به اعتقاد اغلب روان شناسان، هوش، توازن میان ساختارهای ذهنی متاثر از محیط پیرامونی و واقعیت های بیرونی را کنترل می کند. برخی از توامندی های ذهنی مانند توان یادگیری، قدرت حافظه، حل مسئله، خلاقیت و تصمیم گیری در سامانه هوشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این نوشتار، نقش این توانمندی ها را در هوش سیاسی این شخصیت با تکیه بر نظریه های شناختی و روان شناسی سیاسی مطالعه می کند.
    کلیدواژگان: پوتین، ذهن، بوش، حل مسائل سیاسی، تصمیم گیری
  • تورج افشون * صفحه 77
    کالبدشکافی ساختار قدرت درعراق نوین، حاکی از اهمیت انتخابات پارلمانی است؛ به گونه ای که می توان گفت کم و کیف شکل گیری توزیع قدرت در دولت آتی از نحوه چینش کرسی ها در پارلمان متاثر است.
    اولین انتخابات پارلمانی مقطع پساداعش و چهارمین مرحله آن در مقطع پساصدام، در فضایی متلاطم نظیر: بلند نمودن پرچم استقلال طلبی از سوی اکراد، ورود اهل سنت به شرایط خاص دوران بازسازی جغرافیای خود، واگرایی های فزاینده میان طیف شیعی و خیز برداشتن حوزه عربی برای گسترش تعاملات با عراق وهمچنین «اندیشه بازگشت نیروها از سوی آمریکا» برگزار شده است، از این رو، بازیگری در این دوره چه در بعد داخلی و چه در بعد خارجی متفاوت تر از گذشته می باشد.
    به نظر می رسد علیرغم چالش های جدی زیربنایی در خصوص نظام سیاسی عراق، مطالبات افکار عمومی در این دوره به جای سوق یافتن در راستای حل این چالش ها و گزینش «گفتمان های سیاسی مطلوب در راستای حل و فصل آنها» به سمت حل چالش های روبنایی و مطالبات فوری تر، ملموس تر و عمومی تر نظیر «خدمات رسانی» و «مبارزه با فساد» حرکت کرده است؛ هر چند این دو نوع چالش، نتیجه موضوع «سهمیه بندی» در ساختار قدرت می تواند باشد، لیکن ترجیح مطالبات فوری از سوی جامعه و حمایت مرجعیت از این مطالبات، نتایج انتخابات این دوره را متفاوت از پیش بینی های اولیه رقم زده است، که در مقاله حاضر ضمن بررسی این موضوع، تلاش می شود آموزه ها و تجربه های آن نیز مکتوب گردد.
    کلیدواژگان: انتخابات پارلماني، نظام دموکراتيک، مرجعيت، ائتلاف هاي سياسي، افکار عمومي، آمريکا، کشورهاي عربي
  • علیرضا زارعی * صفحه 109
    عربستان سعودی و قطر روابط متغیریی در چندین سال گذشته با یکدیگر داشته اند. به دلیل وجود اختلافات ریشه ای از قبیل اختلافات سرزمینی، سیاسی و ایدئولوژیک نتوانستند این شکاف ها را کتمان کنند و این روابط در حال حاضر دچار گسست و شکاف شده است. قطر همواره مخالف سیاست های تحت الحمایگی عربستان بوده و سعی کرده علیرغم عدم برخورداری از مولفه های قدرت سخت، از طریق مولفه های قدرت نرم اقتصاد قوی، بازوی قدرتمند رسانه ای و قدرت ایدئولوژیکی چون جریان اخوانی برای عربستان چالش ایجاد کند. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و منابع مجازی سعی شده ریشه های این اختلافات و شکاف ها تبیین گردد و همچنین پیامدهای این شکاف ها در ابعاد داخلی و منطقه ای نیز تشریح شود. یافته های مقاله حاکی از این است که افزایش شکاف ها میان عربستان و قطر، انسجام در شورای همکاری خلیج فارس و همچنین شانس اتخاذ یک سیاست مشترک را تضعیف کرده است.
    کلیدواژگان: عربستان، قطر، شورای همکاری خلیج فارس، اسلام وهابی، اسلام اخوانی، اخوان المسلمین
  • غلامحسین یوسفی * صفحه 139
    پویایی شناسی و شناخت سیر تحول، تطور و تغییر ساختار درونی جوامع و عوامل موجده این دگرگونی، همواره یکی از موضوعات مورد علاقه رشته علوم سیاسی به ویژه جامعه شناسی سیاسی بوده است. جامعه آمریکا یکی از جوامعی است که طی دهه های اخیر، به دلیل موج گسترده مهاجرت به آن و هم چنین برخی تحولات درونی، همواره در معرض تغییر و دگرگونی اجتماعی و اقتصادی بوده است زیرا به لحاظ ماهیتی و از زمان کشف این کشور، عمده جمعیت این کشور را مهاجران اروپایی، آفریقایی، آسیایی و آمریکای لاتینی تشکیل داده اند. مهاجران مکزیکی، بیشترین تعداد مهاجران آمریکای لاتین را به خود اختصاص داده و توانسته اند از سال 2003، به دومین اقلیت جمعیتی در آمریکا تبدیل شده و جایگاه سیاه پوستان را بگیرند. مکزیکی ها مهاجرت به آمریکا را مهاجرتی داخلی تلقی کرده و احساس می کنند به سرزمین مادری خود هجرت می کنند. آنان اعتقاد دارند مناطقی که ایالات متحده در جنگ های 1846 تا 1848 از مکزیک گرفته و ضمیمه خاک خود کرده است، باید بدون جنگ پس گرفته شود. به این اقدام در زبان هیسپنیکی، «رکانکیستا» گفته می شود. مکزیکی ها تنها اقلیتی هستند که ادعای مالکیت بر خاک آمریکا را دارند و این مسئله، چالش بزرگی برای آمریکا شده است و پیش بینی می شود طی چند دهه آینده، موجبات فروپاشی اجتماعی ایالات متحده را فراهم کند. در این مقاله، روند تحولات صورت گرفته در ساختار اجتماعی آمریکا از نظر جامعه شناختی و به ویژه جامعه شناسی سیاسی مورد مداقه و تحلیل قرار می گیرد. پرسش این است که تغییرات جمعیتی و مهاجرتی به ویژه مهاجرت هیسپنیک ها چه تاثیراتی بر جامعه آمریکا داشته و خواهد داشت؟. برای پاسخ به این پرسش محوری، از مطالعه اسناد و مصاحبه با شخصیت ها و کارشناسان آمریکا و تحلیل موضوع از منظر نظریه «تغییر اجتماعی تالکوت پارسونز» و مکتب «کارکردگرای» بهره خواهیم برد.
    کلیدواژگان: هیسپنیک، ایالات متحده، بحران اجتماعی، مهاجرت، رکانکیستا
  • چکیده ها
  • صفحه 173
|
  • Sabri Anousheh * Page 5
    Throughout history, the role of war commanders in victories and failures has been prominent and effective. Many successful commanders have the style and theories in managing war and victories and leaving their own schools, ideologies and military and martial arts, some of which are still taught and used at military centers and academies. The geniuses of war have been able to change the course of wars and the political, economic and social history of countries with innovative plans, strategies and tactics.
    Emad Moghniyeh, the prominent Hezbollah commander for many reasons and clear indicators, is one of the geniuses in the field of warfare, resistance and jihad command and warfare. His prominent role in the great victories of the Islamic Resistance in Lebanon in 2000 and 2006 was one of the achievements of this commander's thought and genius. Now and after ten years of his martyr, his military-security plans and thought in Iraq, Syria, Lebanon and Yemen have been used against aggression and expansionism of the dominant and aggressive front, and help to the intellectual and strategic roots of the Islamic resistance axis front in different dimensions and levels. This intellectual and military maturity has been the result of several factors that are being discussed as the central theme of this paper.
    Keywords: Emad Moghniyeh, Lebanon, Hezbollah, Jihadi School, Islamic resistance, Israel
  • Nour Al-Din Akbari * Page 21
    The actions of the Arab countries in recent years have been always to the political isolation of Iran in the region. Arab NATO, a military, security and anti Iran project to prevent the spread of Iran's legitimate influence in the region and the continuation of previous anti-Iranian plans such as the 2 6 Treaty, Reagan doctrine, and the Desert Shield and Rapid Reaction Force (RDF) That the United States is pursuing in the region. The fears of Arab reactionary countries from the result of the Islamic Awakening since 2011, the occurrence of some political conflicts, the occurrence of proxy wars in the region and the victories of the axis of resistance have led Arab countries, such as Saudi Arabia, to have more incentive to implement this plan that is an American idea. From the point of view of the United States and the Zionist regime, Iran is, more than everything, a geopolitical threat that should reply to it by "geopolitical response". Under this plan, the main task of confronting Iran is given to local actors and US regional allies. The Arab NATO, if it is formed, will have two axes in the field of operations: cooperation with Western NATO, on the one hand, and intervention in the internal affairs of members to suppress protest behaviors on the other. In this paper, has been tried by descriptive and analytical method to study the obstacles and challenges of this project.
    Keywords: Arabian NATO, West Asia, Islamic Republic of Iran, United States, Iran Phobia, Saudi Arabia
  • Ali Makhdumi * Page 53
    The purpose of this article is to gain Putin's behavioral style in Foreign Policy as the current Russian president to anticipate his future political behaviors. Political psychology of personality can be used as one of the most appropriate interdisciplinary methods in understanding politics and recognizing political personalities. These studies have been based on psychoanalysis in the past and in recent years with a cognitive approach. Cognitive Psychology seeks to answer the question of how people think. In this case, intelligence can be considered as an umbrella of unity, which we can understand the adaptive nature of human cognition through it. The study of Putin's political intelligence can be a solution to the problem. According to most psychologists, intelligence controls the balance between mental structures affected by the peripheral environment and external realities. Some mental abilities such as learning ability, memory power, problem solving, creativity, and decision making in intelligence system are very important. This article studies the role of these abilities in the political intelligence of this person, relying on cognitive theories and political psychology.
    Keywords: Putin, Mind, Intelligence, Solving Political Issues, Decision Making
  • Toraj Afshoun * Page 77
    The scrutiny of the power structure in modern Iraq indicates the importance of parliamentary election, so that it can be said that the formation of a distribution of power in the future government is affected by the way in which seats are set up in parliament. The first post-ISIS parliamentary election and its fourth step in the post-Saddam period was held in a turbulent atmosphere, such as: the rise of the flag of independence from the Kurds, the entry of Sunni people into the specific conditions of their geographic reconstruction, the increasing divergence between the Shiite and the rise of the Arab sphere for expansion Interactions with Iraq, as well as the "Thought for the Return of United States Forces", and therefore playing in this era is different from the past, both in the domestic and in the external dimension.
    Despite the serious challenges facing the Iraqi political system, it seems that the demands of public opinion in this period instead of solving these challenges and choosing "desirable political discourses to resolve them" are aimed at solving the apparent problems and more immediate, tangible and general demands, such as "service" and "anti-corruption". Although these two types of challenges can be the result of the issue of quotas in the power structure, but the preference for urgent demands by the community and the support of the Marja from these demands, differed the election results of this period from the initial predictions, which in the present article, while analyzing this subject, attempts are made to write its informative tips and experiences.
    Keywords: Parliamentary election, democratic system, Marja, political alliances, public opinion, America, Arab countries
  • Alireza Zarei * Page 109
    Saudi Arabia and Qatar have had varying relationships over the last several years. Due to root conflicts such as territorial, political and ideological differences, they could not conceal these gaps, and these relations have already broken apart. Qatar has always opposed Saudi Arabian protégé policies and despite the lack of hard power factors tried to challenge Saudi Arabia, through the soft power factors such as powerful economy, powerful media arm, and ideological power like Brotherhood current. In this paper, through the descriptive-analytical method and based on library studies and virtual resources, we have tried to explain the roots of these differences and gaps, as well as the implications of these gaps in domestic and regional level. The findings suggest that the increase in gaps between Saudi Arabia and Qatar has undermined the coherence of the Gulf Cooperation Council, as well as the chance to adopt a common policy.
    Keywords: Saudi Arabia, Qatar, Gulf Cooperation Council, Wahhabi Islam, Muslim Brotherhood, Muslim Brotherhood
  • Gholamhosein Yousefi * Page 139
    Dynamics and recognition of the evolution and changes in the internal structure of societies and the factors that have contributed to this transformation have always been one of the topics of interest to the political science, especially political sociology. The American society is one of the societies that have been subject to social and economic transformation over the past decades due to the widespread emigration to it, as well as some internal changes, because in terms of nature and since the discovery of this country, Most of the country's population is composed of European, African, Asian and Latin American immigrants. Mexican immigrants have become the largest number of Latin American immigrants and have become the second most populous minority in the United States since 2003, so they take the place of the blacks. Mexicans consider migrating to the United States as an internal migration and feel they immigrate to their homeland.
    They believe that the areas that the United States has taken from Mexico in the 1846-1848 wars are to be withdrawn without war. The action is called in Spanish as “Reconquista". Mexicans are the only minority claiming ownership of the US land and this has been a major challenge for the United States and is expected to cause US social collapse over the next few decades. In this paper, the process of developments in the social structure of America is examined sociologically and in particular political sociology. The question is, what is the impact of demographic and immigration changes, especially the migration of Hispanics on the American society? To answer this question, we will use the study of documents and interviews with American personalities and experts and the analysis of the subject in terms of the theory of "social change of Talcott Parsons" and the "functionalist" school.
    Keywords: Hispanic, United States, Social Crisis, Immigration, Reconquista