فهرست مطالب

مجله مهندسی بهداشت حرفه ای
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامعباس شیرالی، مجتبی نخعی پور، فرشته جهانی *، مهدی شکیب، ایمان میر صفحه 1
    مقدمه
    حوادث یکی از مهم ترین علل بروز خسارات در یک سازمان می باشد که به واسطه سلسله ای از خطاهای اغلب جزیی و کم اهمیت یک فرد و یا یک مجموعه رخ می دهد. ممکن است هرکدام از خطاها، پیامدهای جزیی داشته باشند اما با ترکیب اثرات آن ها، مجموعه یا سیستم به طور تغییر ناپذیری به سوی پیامدی خطیر و فاجعه آمیز حرکت می کند. به همین دلیل این پژوهش با هدف شناسایی خطاهای انسانی منجر به حوادث با استفاده از مدل تجزیه و تحلیل فاکتورهای انسانی و طبقه بندی سیستم در یکی از پالایشگاه های گاز انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه گذشته نگر می باشد که در یک پالایشگاه گاز انجام شد.آمار حوادث از پالایشگاه گاز تهیه شد، ابتدا گزارش تحلیلی علل ریشه ای (RCA) حوادث که از سال 1388 تا 1396 اتفاق افتاده بود تهیه شد و سپس با استفاده از چارچوب HFACS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بیشترین خطاها مربوط به سطح اول است یعنی خطاهای ناشی از اعمال ناایمن که در این سطح زیرگروه «تخطی» ، سطح 2 زیرگروه «محیط فیزیکی» ، سطح 3 زیرگروه «نظارت ناکافی» و سطح 4 زیرگروه «مدیریت منابع» بیشترین تعداد تکرار را در سطوح مذکور دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر علت های بروز حادثه و نقاط ضعف متعدد در پالایشگاه را آشکار ساخت. با بکارگیری همزمان کنترل های مدیریتی و با ایجاد فضای آموزشی مناسب و بالا بردن سطح آگاهی افراد می توان به کاهش خطای انسانی در سازمان کمک کرد.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، پالایشگاه گاز، تحلیل علل ریشه ای، HFACS
  • حمیدرضا حیدری، هدی رحیمی فرد، شهرام ارسنگ جنگ، ربابه صحرانورد، احمد سلطان زاده * صفحه 12
    مقدمه
    شاخص های مناسب در ارزیابی استرس های حرارتی دارای اهمیت خاصی می باشند. بنابراین مدیریت ریسک استرس های حرارتی نیازمند توسعه شاخص های کاربردی می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد و کارایی دو شاخص WBGT و TWL و تناسب آنها با دمای تیمپانیک با تاکید بر حدود مجاز اصلاح شده آن انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی-تحلیلی بر روی 101 نفر از پرسنل خدمات شهری در یک منطقه گرم و خشک در سال 1395 انجام شد. سنجش شاخص های مطالعه شامل WBGT، TWL، سرعت جریان هوا و دمای تیمپانیک به ترتیب با استفاده از دستگاه WBGTسنج دیجیتال، نرم افزار TWL، آنمومتر حرارتی و دماسنج سنجش دمای پرده صماخ انجام شد. تجزیه وتحلیل داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج مرتبط با ارزیابی همبستگی بین پارامترهای مختلف در این مطالعه نشان داد که بیشترین همبستگی بین دو شاخص WBGT و دمای تیمپانیک (0/669r=) و کمترین ضریب همبستگی بین دو شاخص TWL و دمای تیمپانیک ( 0/343 r=) بود. همچنین با توجه به تغییرات دمایی، قدر مطلق ضریب همبستگی دو شاخص WBGT و TWL در مقایسه با سایر شاخص ها بیشتر ارزیابی شد (0/660r=) و مقدار این همبستگی با افزایش دمای هوا نیز بیشتر نشان داده شد. بطوریکه در دماهای بیشتر از C° 35 ضریب همبستگی دو شاخص به 0/996 رسید.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه بیانگر این بود که شاخص TWL می تواند به عنوان جایگزین مناسب شاخص WBGT برای ارزیابی ریسک استرس های حرارتی در محیط های باز مورد توجه و استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استرس حرارتی، شاخص استرس حرارتی دمای تر گویسان (WBGT)، حد کار گرمایی (TWL)، دمای تیمپانیک
  • الهام یحیایی، حسن اصیلیان *، علی خوانین صفحه 20
    مقدمه
    تولوئن بعنوان یکی از مهم ترین آلاینده ها در صنایع مختلفی مانند پتروشیمی مطرح می باشد. جذب حلال ها بر روی بستر مناسب یک روش کنترل موثر برای ترکیبات آلی فرار می باشد. هدف این مطالعه، تعیین اثر نانوذره نقره نشانده شده بر ظرفیت جذب زئولیت USY در فرآیند جذب بخارات تولوئن از جریان هوا بود.
    روش کار
    ترکیب کاتالیستAg/USY با استفاده از روش اشباع تهیه گردید و از هر کدام از جاذب ها به مقدار 1گرم در داخل راکتور استوانه ای از جنس شیشه کوارتز که به طول 25 سانتی متر و قطر داخلی 10 میلی متر می باشد قرار داده و به منظور اینکه جریانی از بخارات تولوئن به شکل دینامیک درون راکتور وجود داشته باشد از روش اشباع سازی استفاده شد. اندازه گیری غلظت تولوئن در ورودی و خروجی با استفاده از دستگاه قرائت مستقیم انجام شد.کارائی جاذب ها بر اساس نقطه شکست و ظرفیت جذب تعیین شد.
    یافته ها
    بخارات دینامیک تولوئن با غلظت ppm 40 و دبی هوا L/min 0/5 توسط 1 گرم جاذب USYو Ag/USY که 3/9 درصد نانوذرات نقره نشانده شده بود به ترتیب در مدت 465 و 873 دقیقه به طور کامل جذب گردید، پس از آن نقطه شکست رخ داد و به تدریج میزان جذب کاهش یافت بطوریکه به ترتیب در مدت زمان 153 و 162 دقیقه اشباع گردید و غلظت بخارات تولوئن در خروجی راکتور با مقدار اولیه برابر شد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد، جاذب Ag/USY که شامل 3/9 درصد نانوذارات نقره می باشد، در مقایسه با زئولیت تنها دارای زمان شکست و میزان جذب بالاتری بود.
    کلیدواژگان: زئولیت USY، نانوذره نقره، تولوئن، تصفیه هوا
  • داوود افشاری، عاطفه سیاهی آهنگر *، ساناز محی پور، کامبیز احمدی انگالی، سیمین امیزمعزی صفحه 31
    مقدمه
    اندازه گیری حداکثر ظرفیت انجام کار فیزیکی افراد در ایجاد تناسب و تطابق فیزیولوژیک بین فرد و وظایفی که در یک شغل خاص برعهده وی قرار می گیرد، اهمیت بسیار زیادی دارد. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مولفه های آنتروپومتریکی و دموگرافیکی برروی ظرفیت انجام کار فیزیکی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 60 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اهواز بصورت داوطلبانه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از چک لیستی متشکل از دو بخش استفاده شد. بخش اول اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم شامل ابعاد آنتروپومتریکی افراد بود. حداکثر ظرفیت هوازی دانشجویان با استفاده از دوچرخه ارگومتر و به کمک پروتکل آستراند ارزیابی شد. ارتباط بین متغیر های آنتروپومتریکی و دموگرافیکی با حداکثر ظرفیت هوازی افراد با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین حداکثر ظرفیت هوازی دانشجویان برابر lit/min 0/56 ± 2/19 و ml/kg. min 8/97±95/35 برآورد شد. نتایج آزمون آماری نشان داد که بین حداکثر ظرفیت هوازی و جنس، وزن، قد، درصد چربی بدن (p ≤ 0.01) و پهنای شانه (p ≤ 0.04) همبستگی قوی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از بین فاکتورهای دموگرافیکی تنها جنس و از نظر ابعادآنتروپومتریکی، وزن، قد، پهنای شانه و در صد چربی بر روی حداکثر ظرفیت هوازی تاثیر معناداری دارند. لذا با استفاده از معادلات رگرسیون ذکر شده در این مطالعه میتوان با توجه به جنس و ابعاد آنتروپومتریکی میزان ظرفیت انجام کار را تخمین زد.
    کلیدواژگان: ظرفیت هوازی، ارگومتر، پروتکل آستراند، ابعاد آنتروپومتری
  • محمد آقازاده، ابولفضل قهرمانی، محمد حاج آقازاده * صفحه 39
    مقدمه
    حرکات تکراری و اعمال نیروی زیاد در فعالیت های شغلی می تواند منجر به بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در اندام های فوقانی گردد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی عوامل خطر ارگونومیکی بخش های انتهایی اندام فوقانی با استفاده از روش های شاخص تنش اصلاح شده (RSI) و حدآستانه مجاز سطح فعالیت دست (HAL-TLV) در کارگران سازنده کفش دست دوز در شهر تبریز بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی مواجهه ارگونومیکی 218 کارگر سازنده کفش دست دوز توسط روش های RSI و TLV-HAL ارزیابی گردید. از مشاهده مستقیم و فیلمبرداری از چرخه های کار برای محاسبه متغیرهای مطالعه استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی از قبیل آنالیز واریانس یک طرفه، همبستگی اسپیرمن و کاپا تحلیل گردید.
    یافته ها
    218 کارگر شاغل در 3 وظیفه پستهاسازی (69 نفر)، چرخکاری (63 نفر) و کفاشی (86 نفر) وارد مطالعه شدند. برای کارگران چرخکار، پستهاساز و کفاش میانگین امتیاز RSI به ترتیب 9.30، 46.10 و 95.90 و میانگین امتیاز TLV-HAL به ترتیب 0.27، 0.81 و 1.70 بود. تقریبا تمامی کارگران وظایف کفاشی و پستهاسازی در گروه مواجهه خطرناک و کارگران چرخکار در گروه مواجهه ایمن دسته بندی شدند. امتیازهای روش TLV-HAL با RSI همبستگی بالا و معنی داری داشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه کارگران وظایف پستهاسازی و کفاشی بدلیل فعالیت های شغلی تکراری و اعمال نیروی زیاد در معرض ریسک بالای بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی در اندام فوقانی بودند . بنابراین انجام مداخلات ارگونومیکی با هدف کاهش سطوح عوامل خطر نامبرده در این وظایف پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ارگونومی، کفش سازی، فعالیت تکراری، اعمال نیروی زیاد
  • احسان جعفرنیا، احمد سلطان زاده *، سمیرا قیاسی صفحه 47
    مقدمه
    ضرورت انجام مدیریت ریسک در پروژه های ساخت وساز به منظور کاهش حوادث، رسیدن به اهداف تعیین شده برای پروژه، تضمین بقا سازمان و جلب رضایت مشتریان امری اجتناب ناپذیر می باشد. بنابراین، توجه به موضوع مدیریت ریسک به عنوان جزئی از مبحث کلان ریسک مطرح شده در PMBOK (Project Management Body of Knowledge) می تواند در شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک های مرتبط با HSE (Health، Safety، Environment) نیز نقش به سزایی داشته باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در چارچوب یک بررسی مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی در سال 2017-2016 و با هدف تجزیه و تحلیل 38 نوع ریسک در چهار دسته ریسک HSE در یکی از پروژه های کلان ساخت وسازی با رویکرد استاندارد PMBOK طراحی و اجرا شده است. مبنای این ارزیابی ریسک تلفیقی، ماتریس ریسک شامل فاکتور احتمال وقوع و شدت پیامد تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در بین چهار گروه ریسک های HSE موجود در WBS (Work Breakdown Structure)، هزینه پروژه، کیفیت و شرایط اضطراری، ریسک HSE مرتبط با هزینه پروژه های ساخت وساز در سطح ریسک خیلی بالا قرار گرفتند و عدم تخصیص هزینه جهت جذب سرپرست، کارشناس و افسر HSE به تناسب فازهای پروژه به عنوان بالاترین منبع خطر ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه با ایجاد تحول در نزدیک کردن دیگاه مدیران پروژه و عوامل HSE، ارائه نگرش نوین در شناسایی ریسک های کلان پروژه، بررسی ابعاد مختلف پیامد حوادث در پروژه و بکارگیری حوزه های مختلف استاندارد PMBOK در ارزیابی ریسک می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای ارزیابی ریسک های متداول در این صنعت و صنایع مشابه معرفی د.
    کلیدواژگان: HSE، ارزیابی ریسک، صنعت ساخت و ساز، استاندارد PMBOK
  • مصطفی میرزایی علی آبادی، ایرج محمدفام، احمدرضا احمدی گهر* صفحه 59
    مقدمه
    اکتشاف و توسعه صنایع نفت و گاز همواره با ریسک های متعددی از قبیل تلفات نیروی انسانی، آلودگی های زیست محیطی و ازبین رفتن تجهیزات ومنابع همراه است. یکی از مهم ترین و پرهزینه ترین خطرات صنعت حفاری در زمینه نفت و گاز، خطر فوران چاه های نفت و گاز است. فوران چاه می تواند به پیامدهای جبران ناپذیری از قبیل انفجار، تلفات شدید انسانی و فجایع زیست محیطی منجر گردد. آنالیز ریسک یکی از مهم ترین ابزارهای ارزیابی خطرات، طراحی اقدامات کاهشی خطر و افزایش سطح ایمنی در این صنایع است. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف شناسایی و آنالیز علل ریشه ایی منجر به سیلان و وقوع فوران درچاه های اکتشافی نفت و گاز، با استفاده از تکنیک آنالیز پاپیونی BTA و رویکرد شبکه بیزین BN در بخش ساحلی صنعت حفاری ایران انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه به منظور شناسایی و ارزیابی رویدادهای پایه دخیل در بروز سیلان (Kick) از آنالیز درخت خطا (FTA) و برای ارزیابی لایه های ایمنی کنترل کننده فوران و همچنین پیامدهای احتمالی ناشی از سیلان از جمله رخداد فوران از آنالیز درخت رویداد(ETA) استفاده گردید. سپس با ترکیب روش های FTA و ETA بوسیله تکنیک پاپیونی Bow Tie Analysis (BTA) سناریو های احتمالی حادثه و همچنین پیامدهای ناشی از رخداد سیلان شناسایی شد. در نهایت با استفاده از شبکه بیزین BN میزان احتمال فوران و سایر پیامد های حاصل از وقوع سیلان درچاه محاسبه گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده درمجموع 24 علت یا نقص (رویداد پایه) در بروز رویداد اصلی یا همان سیلان دخالت دارند. همچنین 7 لایه کنترلی در پیشگیری از وقوع فوران شناسایی گردید. رویداد های پایه همراه با احتمالات رخداد و میزان اهمیت هریک در سمت چپ و پیامدهای بعد از رویداد اصلی همراه با احتمالات رخداد هریک در سمت راست دیاگرام BTA مشخص گردید. احتمال وقوع رویداد اصلی (سیلان) و پیامد نهایی(فوران) به ترتیب 9 ×10-2 و 3.5 ×10-5 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، ورود به لایه پرفشار در سازند حفاری و کاهش فشار ته چاهی به عنوان مهم ترین علل ریشه ای در ایجاد سیلان شناخته شده اند. همچنین از بین لایه های کنترلی فوران تشخیص به موقع سیلان و عملکرد صحیح سیستم فوران گیر سرچاهی (BOP) Blowout Preventer ، مهمترین نقش را در پیشگیری از وقوع فوران ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: فوران، سیلان، ارزیابی ریسک، تحلیل پاپیونی (BTA)، شبکه بیزین (BN)
  • پروانه یاراحمدی، سولماز دشتی*، غلامرضا سبزقبایی صفحه 70
    مقدمه
    ارزیابی عملکرد و تعیین اثربخشی سیستم مدیریتی از جمله سیستم مدیریت HSE (Health Safety Environment) به منظور دست یافتن به بهبود مستمر در سازمان ها امری اجتناب ناپذیر است.
    مواد و
    روش
    این پژوهش به منظور ارزیابی و رتبه بندی پیمانکاران از نظر عملکرد HSE با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره (AHP و TOPSIS) در مجتمع بندری امام خمینی (ره) و ارائه راهکارهای مدیریتی در راستای پیشبرد و بهبود وضعیت HSE پیمانکاران در این مجتمع صورت پذیرفت.
    نتایج
    بدین منظور پس از شناسایی 38 پیمانکار، با استفاده از تکنیک دلفی 4 معیار و 22 زیر معیار تعیین گردید و با استفاده از روش AHP (Analytical Hierarchy Process) معیارها و زیرمعیارها وزن دهی و اولویت بندی گردید، که معیار مدیریتی با وزن 0/586 بالاترین امتیاز و معیار محیط زیستی با وزن 0/085 پایین ترین امتیاز، همچنین زیرمعیار نیروی متخصص HSE با وزن 0/272 بالاترین و فضای سبز با وزن 0/006 پایین ترین وزن را به خود اختصاص دادند. در پایان با استفاده از تکنیک TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) ارزیابی و رتبه بندی پیمانکاران از نظر عملکرد HSE انجام شد. نتایج نشان داد که از لحاظ عملکرد HSE شرکت T.GH.KH (تخلیه و بارگیری مواد فله- نت خشکی و تخلیه و بارگیری) با امتیاز 0/9452 در رتبه اول، شرکت A.N.A (خدمات دریایی و بندری- نت خشکی و تخلیه و بارگیری) با امتیاز 0/9367 در رتبه دوم و شرکت G.A (خدمات دریایی و بندری- نت خشکی و تخلیه و بارگیری) با امتیاز 0/9264 در رتبه سوم قرارگرفتند. همچنین پیمانکاران براساس عملکرد HSE در سه سطح خوب (9 پیمانکار)، متوسط (22 پیمانکار) و ضعیف (7 پیمانکار) سطح بندی شدند.
    نتیجه گیری
    براساس شاخص های تعیین شده، عملکرد مدیریت HSE در اکثر شرکت های پیمانکاری در وضعیت مطلوب و تعداد محدودی از شرکت ها در سطح خوب و قابل قبول بود. این وضعیت مطلوب می تواند ناشی از استقرار سیستم مدیریت HSE و میزان تعهد پیمانکاران در رعایت الزامات HSE باشد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، HSE، روش های تصمیم گیری چند معیاره، مدیریت عملکرد، مجتمع بندری امام خمینی (ره)
|
  • Gholamabas Shirali, Mojtaba Nakhaei Pour, Fereshteh Jahani *, Mahdi Shakib, Iman Mir Page 1
    Background
    incidents are one of the most important causes of damages in an organization. incidents, rarely, occure of a big mistakes ,they usually occur due to chain of Most minor and less important human or series errors. May each error, Have minor consequences But with combination their effects, sets or systems are moving invariably to the serious consequences and disastrous. Therefore, this study aimed to identify human errors leading to incidents in a gas refineries using Human Factors Analysis and Classification System.
    Methods
    This study is a retrospective study that was performed in a gas refinery. incidents Data of this study be provided from gas refinery, first root causes analysis reports (RCA) of incidents that occurred during the last 8 years was prepared And then were analyzed by using the HFACS model.
    Results
    the maximum error of HFACS viewpoint Related to the first level i.e errors caused by unsafe acts that in the first level was related to the "violations", in the second to the physical environment, in the third level to the inadequate supervision and in the fourth level to the management of resources have a Most repeated in mentioned levels
    Conclusion
    The results of this study showed the causes of accidents and several weaknesses In refineries. It can be helped to reduce human error in the organization by utilization at the same time administrative controls and by creating an appropriate learning environment and raise employee awareness.
    Keywords: Human error, refinery gas, Root Cause Analysis (RCA), HFACS
  • Hamidreza Heidari, Hoda Rahimifard, Shahram Arsang-Jang, Robabeh Sahranavard, Ahmad Soltanzadeh * Page 12
    Introduction
    Thermal stress risk management requires the development of applied indicators. The purpose of this study was to evaluate the performance of the two indicators including WBGT and TWL and their fit with the tympanic temperature.
    Method
    This cross-sectional study was carried out on 101 urban service personnel in a heat and dry area in 2016. The measurements of the study indices including WBGT, TWL, air velocity and tympanic temperature were performed using a WBGT Digital Thermometer, TWL software, thermal anemometer and Thermometer measuring the temperature of the tympanic curtain, respectively. Data were analyzed by SPSS software version 22.
    Results
    The results of this study showed that the highest correlation was observed between WBGT index and tympanic temperature (r=0.669) and the lowest correlation coefficient was between TWL index and tympanic temperature (r=0.343). In addition, the absolute magnitude of the correlation coefficient between the WBGT and TWL indicators was higher in comparison with other indicators (r=0.660) and the correlation with the increase in air temperature was also higher, so that at temperatures above 35 ° C, the correlation coefficient of the two indices reached 0.996.
    Conclusion
    The findings of this study indicated that the TWL index can be considered and applied as a suitable substitute for the WBGT index.
    Keywords: Thermal stress, Wet-bulb globe temperature (WBGT), thermal work limit (TWL), tympanic temperature
  • Elham Yahyaei, Hasan Asilian *, Ali Khavanin Page 20
    Backgrounds
    Toluene is one of the most important pollutant in various industries such as petrochemical. Absorption of solvents on the substrate is an effective control method for volatile organic compounds. The purpose of this study was to determine the effect of silver nanoparticles on the absorption capacity of USY zeolite in the process of absorbing toluene vapors from the airflow.
    Methods
    The Ag / USY catalyst composition was prepared using an impregnation method, and each of the adsorbents was placed in a quantity of 1 g inside a quartz glass cylinder with a length of 25 cm and an inner diameter of 10 mm .In order to maintain a dynamic flow of toluene vapors in reactor, impregnation method was used. Input and output toluene concentrations were measured using direct reading instruments. Effectiveness of absorbents was determined based on the Breaking point and adsorption capacity.
    Results
    Toluene dynamic vapor with 40 ppm concentration and air flow rate of 0.5 L / min by 1 g of USY and Ag / USY adsorbent, containing 3.9% of silver nanoparticles, were fully absorbed in 465 and 873 minutes, after which the breaking point And gradually absorption decreased, so that it was saturated at 153 and 162 minutes, respectively, and the concentration of toluene vapors in the reactor outlet was equal to the initial value.
    Conclusion
    The results of the study showed that Ag / USY adsorbent containing 3.9% of silver nanoparticles, had only a loss of time and higher absorption time than zeolite.
    Keywords: USY zeolite, silver nanoparticles, toluene, air purification
  • Davood Afshari, Atefeh Siahi Ahangar *, Sanaz Mohi Pour, Kambiz Ahmadi Angali, Simin Amirmoezi Page 31
    Introduction
    Measurement of Maximum aerobic capacity (VO2-max) is important in physiologically fitting the workers to the job. The objective of this study was to investigate the effect of anthropometric and demographic factors on physical work capacity.
    Methods
    Methods
    In this study 60 students of Ahwaz University of Medical Sciences were selected voluntarily. A checklist consisted of two sections was used as data collecting tool. The first section included demographic characteristics. The second section included anthropometric characteristics of the students. Students aerobic capacity was assessed by ergometer according to Astrand protocol for 6 minutes. Linear regression analyses were performed to investigate association between demographic variables and VO2-max.
    Results
    Students aerobic capacity was estimated to be 2.19 0.56 lit/min and 35.95 8.97 ml/kg. min. Statistical analysis revealed association between VO2-max with sex, weight, height, body fat percentage (p ≤0.01) and width of shoulders (p ≤0.04).
    Conclusion
    Among the demographic factors showed that only sex and anthropometric dimensions weight, height, width of shoulders and body fat percentage were significantly associated with physical work capacity. Therefore, using the regression equations mentioned in this study, it is possible to estimate the physical work capacity according to the gender and anthropometrics dimensions.
    Keywords: Physical Work Capacity, Astrand Protocol, Anthropometric Dimensions
  • Mohammad Hajaghazadeh* Page 39
    Introduction
    Repetitive movements and overexertion during occupational activities can lead to musculoskeletal disorders in the upper limbs. The aim of this study was to assess the ergonomic risk factors of the upper limb extremities using modified strain index (RSI) and threshold limit value for hand activity level (TLV-HAL) methods in hand-swen shoe workers in Tabriz city.
    Methods
    The ergonomic exposure of 218 hand-swen shoe workers was assessed by RSI and TLV-HAL method in this cross-sectional study. Direct observation and videotaping of the work-cycles were used to calculate the study variables. Data were analyzed by descriptive and analytical methods such as one-way ANOVA, Spearman correlation, and Kappa statistics.
    Results
    Two hundred and eighteen workers were recruited involved in three tasks including preparation (69), sewing (63) and shoemaking (86). The average score of RSI for sewing, preparation, and shoemaking workers was 9.30, 46.10, 95.91, respectively while the average score of TLV-HAL for these tasks was 0.27, 0.81 and 1.70, respectively. Almost all workers in preparation and shoemaking tasks were categorized in the hazardous level of exposure while sewing workers were categorized in the safe exposure level. The scores of TLV-HAL had a significant and high correlation with the scores of RSI.
    Conclusion
    According to the results, the workers in preparation and shoemaking tasks were at a higher risk of upper limbs musculoskeletal disorders due to repetitive actions and overexertion. Therefore, ergonomic interventions are suggested for these tasks to reduce the level of these risk factors.
    Keywords: Ergonomic assessment, shoe, repetitive action, overexertion
  • Ehsan Jafarnia, Ahmad Soltanzadeh *, Samira Ghiyasi Page 47
    Introduction
    The necessity of risk management in construction projects in order to reduce accidents, achievement of the project goals, guaranteeing the survival of the organization and satisfying customers is inevitable. Therefore, attention to the risk management issue as apart of the risk macro topic in PMBOK can also play a significant role in identifying, assessing and controlling the HSE risks.
    Method
    This study was designed and implemented in a cross-sectional descriptive-analytical study in 2016-2017 with the aim of analyzing 38 types of risk in four categories of HSE risk in a major macroeconomic project with the PMBOK standard approach. Basis of this combined risk assessment was determined the risk matrix including probability and severity factors.
    Results
    The results showed that the HSE risk associated with the cost of construction projects was at a very high-risk level among the four groups of HSE risks in the WBS, project cost, quality and emergency conditions. Furthermore, the lack of allocation of costs to employment HSE supervisor, expert and officer according to project phases was assessed as the highest risk source.
    Conclusion
    This study, with the evolution of approaching the project managers and HSE, providing a new approach to identifying major project risks, examining the different dimensions of the consequences of accidents in the project, and applying different areas of PMBOK standard in risk assessment, can be introduced as a suitable substitute for common risk assessment methods in this industry and similar industries.
    Keywords: HSE, risk assessment, construction industry, PMBOK
  • Mostafa Mirzaie Aliabadi, Iraj Mohammadfam, Ahmadreza Ahmadi Gahar * Page 59
    Introduction
    Exploration and development of onshore oil and gas fields involve a number of risks related to loss of human lives, pollution, and loss of material assets. One of the major concerns in the oil and gas drilling industry are Blowouts. Blowout could have severe consequences, such as fire and explosion, releases of toxic gases and environmental disasters. The aim of this study is to identify and analyze of basic events that lead to kick and blowout in drilling industry by using Bow tie Analysis and Bayesian network (BN), in exploration well of Iranian onshore drilling industry.
    Methods
    In this study, Fault Trees Analysis (FTA) investigates basic events of a kick while Event Tree Analysis (ETA) explores the possible consequences (including blowout) arising from a kick. The Bow Tie Analysis (BTA) combines FTA and ETA to represent the potential accident scenarios, their causes and the associated consequences of a kick. Finally BN is constructed to investigate the blowout probability and to determine the relationship and effectiveness of various blowout safety barriers in the well.
    Results
    24 basic event (root causes) have been identified for kick. Also to mitigate kick consequences, 7 safety barriers recognized. The probability of kick and blowout was calculated as 9× 10-2 and 3.5× 10-5 , respectively. The order of importance measure of each root causes also was listed.
    Conclusions
    In this study, getting into the high pressure zone and decrease of bottom hole pressure (BHP), was identified as the most important root causes of kick. Furthermore, early detection of kick and the proper functioning of Blowout Preventer (BOP) were recognized as the first safety barrier to prevent the blowout.
    Keywords: Blowout, Kick, Risk assessment, Bow tie analysis (BTA), Bayesian network (BN)
  • Parvaneh Yarahmadi, Soolmaz Dashti *, Gholam Reza Sabzghabaei Page 70
    Introduction
    Performance evaluation and the determination of the effectiveness of a management system, including the HSE management system, is inevitable to achieve continuous improvement in organizations.
    Method and Materials: This research was conducted in order to evaluate and rank contractors for HSE performance using (AHP and TOPSIS) in the complex of Imam Khomeini port and Provision of management solutions to improve the HSE status of contractors in this complex.
    Results
    For this purpose, after identifying 38 contractors, 4 criteria and 22 sub-criteria was determined by using Delphi technique then the criteria and sub criteria were weighed and prioritized by using the AHP method. The management criteria with weight 0.586 obtained the highest score and environmental criteria with weight 0.0085 obtained the lowest score. Also the sub criteria of the HSE professional staff with weight 0.272 obtained the highest and green space with weight 0.006 obtained the Lowest weight. Finally the Assessment and ranking of contractors were done in terms of HSE performance using the TOPSIS technique. The results showed that in terms of HSE performance T.GH.KH company with points 0.9452 ranked the first, A.N.A company with points 0.9367 ranked the second and G.A company with points 0.9264 ranked in the third place. Also, contractors based on performance HSE were ranked in three levels of good (9 contractors), moderate (22 contractors) and weak (7 contractors).
    Conclusion
    According to the selected criteria, the performance of HSE management in the majority of contracting companies in a favorable situation and a number of companies was at a good and acceptable level. This desirable situation can be attributed to the establishment of HSE management system and the level of contractor's compliance with the HSE requirements.
    Keywords: Ranking, HSE, Multi-criteria decision-making methods, performance management, Imam Khomeini port complex