فهرست مطالب

زیست شناسی خاک - سال دوم شماره 2 (زمستان 1393)

مجله زیست شناسی خاک
سال دوم شماره 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • ندا رحیم زاده*، فرهاد خرمالی، محسن علمایی، آرش امینی صفحات 87-97
    ریزجانداران و ریزوسفر (ریشه سپهر) نقش مهمی را در هوادیدگی کانی های رسی ایفا می کنند. هوادیدگی کانی های موجود در خاک منبع اولیه بسیاری از عناصر غذایی ضروری گیاه از جمله پتاسیم هستند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر باکتری حل کننده سیلیکات و ریزوسفر گیاه کلزا بر تغییر و تحول کانی گلوکونیت انجام شد. در این پژوهش آزمایشی با آرایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. بستر کشت مخلوطی از شن کوارتزی (به عنوان ماده پرکننده) و کانی موجود در شیل گلوکونیتی بوده و گیاه کلزا در دو نوع حاوی و عاری از باکتری حل کننده سیلیکات به وسیله محلول غذایی استگنر در دو نوع پتاسیم دار و بدون پتاسیم در دوره کشت 100 روزه تغذیه شدند. بررسی بخش رس کانی توسط پراش پرتو ایکس انجام گردید. نتایج به دست آمده، ورمی کولیتی شدن گلوکونیت را در هر دو شرایط تغذیه ای نشان داد. شدت پیک 14 آنگستروم ورمی کولیت در شرایط تغذیه ای بدون پتاسیم و حاوی باکتری حل کننده سیلیکات بیشتر از شرایط تغذیه ای کامل بود. در شرایط تغذیه ای بدون پتاسیم و حاوی باکتری نسبت مساحت پیک 14 به 10 آنگستروم 7/58 بود که از نظر آماری در سطح 5% معنی دار بود. بنابراین به نظر می رسد که مهم ترین تغییر ایجاد شده، هوادیدگی میکا می باشد که در طی آن پتاسیم از بین لایه های میکا خارج می گردد. نتایج کانی شناسی با آزمایش گلخانه ای مطابقت داشته و نشانگر تاثیر مثبت افزایش شیل گلوکونیتی حتی در یک دوره کشت می باشد.
    کلیدواژگان: گلوکونیت، باکتری حل کننده سیلیکات، اثرات ریزوسفری، هوادیدگی
  • محمود محمدی*، محمد جعفر ملکوتی، کاظم خاوازی، فرهاد رجالی، محمدحسین داوودی صفحات 99-110
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی فسفاتی و روی بر عملکرد، غلظت عناصر غذایی و نسبت مولی اسید فیتیک به روی(PA/Zn) در دو رقم لوبیا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاری اجرا شدفاکتور های این تحقیق شامل دو رقم لوبیا چیتی (تلاش و صدری)، چهار سطح فسفر (P0: شاهد، P1: مصرف سوپر فسفات تریپل بر اساس آزمون خاک، P2: مصرف کود زیستی فسفاتی و سوپر فسفات تریپل به میزان 50 درصد توصیه بر اساس آزمون خاک و P3: مصرف کود زیستی فسفاتی) و سه سطح روی (Zn0: شاهد، Zn1:مصرف 50 کیلوگرم در هکتار سولفات روی وZn2: مصرف کود زیستی روی بود. نتایج نشان داد بین دو رقم مورد آزمایش، تفاوت معنی داری (p< 0.01 و p< 0.05)در صفات مورد مطالعه به غیر از نسبت مولی PA/Zn وجودداشت. تیمار فسفر باعث ایجاد تفاوت معنی داری (p< 0.01)در صفات مورد بررسی به جز غلظت آهن شد، کود زیستی فسفاتی (P2) باعث افزایش عملکرد (18 درصد)، غلظت نیتروژن (18 درصد)، فسفر (46 درصد)، پتاسیم (26 درصد)، آهن (13 درصد)، روی (35 درصد) و کاهش نسبت مولی PA/Zn (یازده درصد) گردید. مصرف روی بر عملکرد دانه، غلظت پتاسیم و روی (p< 0.01) و غلظت نیتروژن و آهن (p< 0.05) معنی دار شد، لیکن بر دیگر صفات تاثیر معنی داری نداشت. یشترین میزان صفات مورد بررسی و غنی سازی روی از تیمارهای Zn1 و Zn2 به دست آمد. با افزایش غلظت روی، نسبت مولی PA/Zn کاهش پیدا کرد. اثر متقابل تیمارهای فسفری و روی فقط بر غلظت پتاسیم دانه، معنی دار گردید(p< 0.05). کودهای زیستی مورد استفاده با افزایش جذب فسفر و دیگر عناصر غذایی، باعث افزایش عملکرد و کاهش نسبت مولی PA/Zn در دو رقم لوبیا چیتی شدند. همچنین به کمک کودهای زیستی فسفاتی می توان 50 درصد در مصرف کودهای فسفاتی صرفه جوئی نمود.
    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده فسفر و روی، قارچ میکوریزی، نسبت مولی اسید فیتیک به روی
  • آسیه عباسیان *، احمد گلچین، محسن شکل آبادی صفحات 111-124
    فعالیت های آنزیمی خاک از شاخص های مهم بیولوژیکی بوده و منعکس کننده کیفیت و حاصلخیزی خاک هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط برخی ویژگی های شیمیایی و بیولوژیکی خاک با میزان فعالیت آنزیم های اوره آز، اینورتاز، آلکالین فسفاتاز و آریل سولفاتاز بر روی دو نوع خاک هیستوسول از دو مکان متفاوت در کرمان و شهرکرد انجام شد. نمونه برداری در هر منطقه از 3 نیمرخ خاک (120-0 سانتی متر، با لایه های مساوی 20 سانتی متری) انجام شد. اندازه گیری های فعالیت آنزیم های خاک با استفاده از روش های استاندارد انجام شد. مطالعه تاثیر برخی ویژگی های شیمیایی و بیولوژیکی بر فعالیت آنزیم ها با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون نشان دهنده نقش مثبت کربن آلی (**r > 0.86)، نیتروژن کل (**r > 0.88)، فسفر (**r > 0.77)، کربوهیدرات ها (**r > 0.86)، تنفس میکروبی (**r > 0.94) و بیوماس میکروبی کربن (**r > 0.87) در سطح یک درصد آماری در هر دو نوع خاک مورد مطالعه بود. استفاده از مدل رگرسیونی گام به گام به منظور ارزیابی اهمیت نسبی ویژگی های مورد بررسی در ارتباط با یکدیگر بر فعالیت آنزیم ها به طور کلی نشان داد که بیوماس میکروبی کربن و فسفر تاثیر منفی بر روی میزان فعالیت برخی از آنزیم های مورد مطالعه داشتند، درحالی که سایر ویژگی ها اثر مثبت خود را به صورت نسبی بر روی میزان فعالیت آنزیم ها حفظ کردند. بطور کلی همبستگی های معنی دار تا حد 99 درصد بین فعالیت آنزیم های مختلف با یکدیگر مشاهده گردید که می تواند نشان دهنده پاسخ نسبتا یکسان این آنزیم ها نسبت به سیستم های محیطی باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم های خاک، فعالیت میکروبی، مواد آلی، هیستوسول
  • فهیمه سلاجقه تذرجی*، مهدی سرچشمه پور، حمید محمدی صفحات 125-136
    در این تحقیق تاثیر قارچ میکوریز Glomus sp. بر رشد و بیماری پوسیدگی ریشه دانهال های پسته ناشی از دو جدایه قارچ Fusarium solaniدر شرایط گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح میکوریز (عدم تلقیح ((M0 و تلقیح با Glomus (M1)) و دو سطح قارچ بیمارگر فوزاریم (جدایه 1(F1) و 2 (F2) و شاهد (F0) بودند. نتایج نشان داد که اثرات اصلی میکوریز گلوموس و جدایه های فوزاریوم بر کلیه شاخص های رشدی مورد ارزیابی در سطح 1% معنی دار است. اثرات متقابل تیمارها بر شاخص های ارتفاع ساقه، وزن خشک ریشه، سطح برگ، حجم ریشه و درصد کلنیزاسیون ریشه توسط میکوریز در سطح 1% و بر شاخص های وزن تر و خشک ساقه در سطح 5% معنی دار بود. مایه زنی دانهال ها با جدایه های فوزاریم F1 و F2، میزان پوسیدگی ریشه را نسبت به شاهد (F0) افزایش داد. تلقیح گیاهچه های پسته با Glomus sp.، درصد کلنیزاسیون ریشه توسط جدایه های بیمارگر را به ترتیب 26/6 و 43/7 درصد کاهش داد. بر اساس نتایج به دست آمده استفاده از قارچ میکوریزی Glomus sp. می تواند بیماری پوسیدگی ریشه را کاهش داده و پارامترهای مختلف رشد در گیاهچه های پسته را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پسته، کلنیزاسیون ریشه، میکوریز، Fusarium solani
  • سارا لرکی*، عبدالرضا اخگر صفحات 137-148
    لگوم ها گروه مهمی از گیاهان هستند که در سرتاسر جهان به عنوان محصولات غذایی و علوفه ای مورد استفاده قرار می گیرند. این گیاهان می توانند نیاز نیتروژنی خود را از طریق ایجاد همزیستی با گروهی از باکتری ها که به باکتری های ریزوبیومی معروفند تامین نمایند. کاربرد سویه هایی ازباکتری های ریزوبیومی به عنوان کودهای زیستی و به منظور افزایش تولید گیاهان لگوم یک روش مناسب در کشاورزی پایدار است. در این مطالعه ابتداکارایی همزیستی تعداد 20 جدایه سینوریزوبیومکه از گره های گیاهان شنبلیله جداسازی شده بودند تعیین گردید. نتایج نشان داد که 25 درصد از جدایه ها موثر، 30 درصد نسبتا موثر و 45 درصد غیرموثر بودند. سپس در یک آزمون گلخانه ای تاثیر چهار جدایه منتخب شامل SR4، SR5، SR12 وSR16 (دارای بالاترین کارایی همزیستی) بر گره زایی، تثبیت نیتروژن و رشد گیاه شنبلیله مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، تمام جدایه ها وزن خشک اندام هوایی و ریشه را نسبت به شاهد به طور معنی داری و به ترتیب بین 76 تا110 و 17 تا 82 درصد افزایش دادند. همچنین تلقیح شنبلیله با جدایه های سینوریزوبیوم باعث افزایش جذب عناصر نیتروژن، فسفر، آهن، روی و مس در اندام هوایی گیاه گردید.
    کلیدواژگان: تثبیت نیتروژن، سینوریزوبیوم، شنبلیله، کارایی همزیستی
  • هوشنگ خسروی*، علیرضا توسلی، محمدحسین سدری، عبد الحسین ضیاییان، حمیدرضا حمیدرضا ذبیحی، عفت الزمان منتظری صفحات 149-157
    ازتوباکتر یک باکتری محرک رشد گیاه است که قادر است از طریق مکانیسم های مختلفی از جمله تثبیت نیتروژن مولکولی، تولید هورمون های گیاهی و انحلال فسفات های نامحلول، رشد گیاهان را تحت تاثیر قرار دهد. در این پژوهش 10 جدایه باکتری Azotobacter chroococcum که در پژوهش های قبلی و طی بررسی های آزمایشگاهی و گلخانه ای انتخاب شده بودند به شکل مایه تلقیح های پودری با حامل پرلیت به صورت آزمایشات مزرعه ای و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار تلقیحی و یک تیمار بدون تلقیح در 3 تکرار و به صورت مایه زنی بذرمال بر روی گیاه گندم اجرا شد. آزمایشات مزرعه ای در مزارع تحقیقاتی استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، کردستان و فارس انجام شد. نتایج نشان داد که در آذربایجان شرقی 9 جدایه موجب افزایش عملکرد کل و جدایه T7 موجب افزایش معنی دار در سطح پنج درصد در عملکردکاه و کلش نسبت به شاهد شد. همچنین در این استان جدایه های T3 و T4 به طور معنی داری در سطح پنج درصد وزن هزار دانه را نسبت به شاهد افزایش دادند. نتایج در استان خراسان مشخص نمود که T11 سبب افزایش معنی دار ارتفاع بوته و عملکرد کاه و کلش و T10 باعث افزایش معنی دار مقدار نیتروژن برگ پرچم نسبت به شاهد بدون تلقیح در سطح پنج درصد شد. در استان فارس بیشترین میانگین در مورد عملکرد دانه و وزن خشک اندام هوایی مربوط به تیمار T8 بود.
    کلیدواژگان: تثبیت نیتروژن، تلقیح، کود زیستی
  • محمدحسین ارزانش*، ابوالفضل فرجی صفحات 159-171
    به منظور بررسی کارایی باکتری های محرک رشد گیاه (جنس آزوسپیریلوم) بر کلزا، آزمایشی در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان اجرا شد.هشت سطح کودی شامل 1- شاهد (بدون کود و بدون باکتری)، 2- توصیه کودی با توجه به آزمون خاک(سوپر فسفات تریپل و اوره به میزان 50 کیلوگرم در هکتار از هرکدام)، 3- 50 درصد توصیه کودی 4- تلقیح بذرها با جدایه AZ1، 5- تلقیح بذرها با جدایه AZ10، 6- تلفیق 50 درصد توصیه کودی با تلقیح بذرها با جدایه AZ1، 7- تلفیق 50 درصد توصیه کودی با تلقیح بذرها با جدایه AZ10 و 8- تلفیق50 درصد توصیه کودی با تلقیح بذرها با جدایه های AZ1 و AZ10 با دو ژنوتیپ هایولا401 و لاین6 به صورت فاکتوریل با یکدیگر ترکیب شدند بیشترین عملکرد دانه با میانگین 2892 کیلوگرم در هکتار در تیمار توصیه شده کود کامل با استفاده از آزمون خاک تولید گردید(p>0.05).همچنین بین تیمارهای 50 درصد توصیه شده کودی کامل با جدایه AZ1 و 50 درصد کود کامل با دو جدایه با تیمار کود کامل اختلاف آماری معنی داری از نظر عملکرد مشاهده نشد(p<0.05). نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر مفید باکتری های محرک رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا بود.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، کانولا، کود
  • فرهاد آذرمی*، وحید مظفری، پیمان عباس زاده دهجی، محسن حمیدپور صفحات 173-186
    باکتری های سودوموناس فلورسنس از مهم ترین ریزجانداران خاکزی هستند که با داشتن خصوصیات محرک رشدی متعدد می توانند موجب بهبود رشد گیاه گردند. این پژوهش به منظور جداسازی باکتری های سودوموناس فلورسنس از ریزوسفر درختان پسته و تعیین برخی از خصوصیات محرک رشدی آن ها انجام شد. ابتدا 34 جدایه سودوموناس فلورسنس از 80 نمونه خاک ریزوسفری جمع آوری شده از مناطق پسته کاری رفسنجان جداسازی و خالص سازی شد. سپس توانایی تولید سیدروفور، اکسین، سیانید هیدروژن، انحلال نمک های کم محلول تری کلسیم فسفات، ZnO و ZnCO3 در محیط جامد و مایع بررسی شد. نتایج نشان داد که تمامی جدایه های مورد مطالعه توانایی تولید سیدروفور در محیط CAS آگار را دارا بودند. متوسط تولید سیدروفور و نسبت هاله به کلنی به ترتیب 2/05 و 2/86 (جدایه D9) بود. 96/88 درصد جدایه ها قادر به تولید اکسین در غلظت 100 پی پی ام ال- تریپتوفان بودند. بیشترین اکسین تولید شده 16/64 میکروگرم بر میلی لیتر مربوطه به جدایه D15 بود. ارزیابی تولید HCN با استفاده از دفترچه مانسل رنگ نشان داد که جدایه D24 بیشترین HCN را تولید کردوهم چنین 75 درصد جدایه ها توانایی تولید HCN را داشتند. نتایج نشان داد که تمامی جدایه ها قادر به انحلال تری کلسیم فسفات در محیط PKV جامد و مایع هستند. بیشترین مقدار فسفر حل شده برابر 705 میکروگرم بر میلی لیتر و مربوط به جدایه D6 بود. هم چنین به ترتیب 75 و 48 درصد جدایه ها قادر به انحلال نمک های نامحلول ZnO و ZnCO3 در محیط PKV بودند. متوسط روی حل شده توسط جدایه های سودوموناس فلورسنت از منبع ZnO و ZnCO3 به ترتیب برابر 8/47 و 2/48 میکروگرم بر میلی لیتر بود. بیشترین روی حل شده از منبع ZnO و ZnCO3 به ترتیب برابر 67/37و 7/70 میکروگرم بر میلی لیتر و مربوط به جدایه های D14 و D25 مربوط بود.نتایج نشان داد که تلقیح با جدایه های برتر مورد آزمایش موجب افزایش معنی دار ارتفاع نهال، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و هم چنین غلظت فسفر، آهن، روی، منگنز و مس در اندام هوایی نهال های پسته شد. با توجه به نتایج، جدایه های منتخب می تواند برای تهیه زاد مایه مناسب استفاده شود.
    کلیدواژگان: اکسین، باکتری های محرک رشد گیاه، روی، سیدروفور، فسفر
  • صفورا جعفری*، مصطفی چرم، نعیمه عنایتی ضمیر، حسین معتمدی صفحات 187-196
    شوری یکی از مهم ترین تنش های غیر زیستی محدودکننده تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد که از رشد و بهره وری گیاهان جلوگیری می کند. استفاده از باکتری های ریزوسفری مقاوم به شوری یک راهبرد موثر برای تسهیل رشد گیاهان در خاک های شور می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دو جدایه باکتری ریزوسفری مقاوم به شوری بر ارتقاء رشد جو در خاک های شور می باشدآزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور شوری در 4 سطح (2، 4، 8 و 12دسی زیمنس برمتر) و باکتری در سه سطح (بدون تلقیح، تلقیح شده با باسیلوس سابتیلیس و کورینه باکتریوم گلوتامیکوم) در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه اجرا شد. پس از 8 هفته برخی شاخص های رشد جو از جمله وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، ارتفاع بوته، تعداد پنجه، تعداد برگ و میزان کلروفیل برگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح شوری بر تمام پارامترها معنی دار شد. تلقیح باکتری در سطوح مختلف شوری به طور معنی داری باعث افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی (P<0.05)، میزان کلروفیل برگ (P<0.05) و ارتفاع بوته (P<0.001)گردید. نتایج این تحقیق تاثیرات بهبودبخشنده ی باکتری هایریزوسفری مقاوم به شوری را بر کاهش اثرات منفی ناشی از تنش شوری در جو نشان داد.
    کلیدواژگان: باسیلوس سابتیلیس، تنش، شاخص های رشد، کورینه باکتریوم گلوتامیکوم
|
  • Pages 87-97
    Microorganisms and rhizosphere can play a central role in the weathering of clay minerals. Mineral weathering is a major source of most essential nutrients including potassium. The objective of this study was to investigate the effect of silicate dissolving bacteria and canola rhizosphere on the transformation of glauconite. The experiment was carried out in a completely randomized design with factorial combination and three replicates. Culture medium was a mixture of quartz sand (as filling material) and K-bearing mineral (glauconitic shale). Canola inoculated with or without of silicate dissolving bacteria. Pots were irrigated with Stegner nutrient solution (+K and –K) during a period of 100 days. At the end of the experiment، canola shoots were harvested، and their potassium concentrations were determined using a flame photometer. The clay-sized particles in each pot were mineralogically studied using X-ray diffractometer. The results showed the vermiculization of glauconite occurred under both nutrient solutions. The intensity of the 14 Å peak in treatment with silicate dissolving bacteria and K-free nutrient solution was higher than complete nutrient solution. Under the treatment with silicate dissolving bacteria and K-free nutrient solution the 14/10 Å peak ratio was 7. 58 and it was statistically significant at 5% level. Hence، The most significant change was the weathering of mica by K released from mica interlayers and the formation of vermiculite mineral. Mineralogical results were in line with the greenhouse experiment findings both showing the positive effect of the application of glauconitic shale even in a single growth period.
    Keywords: Glauconite, Silicate dissolving Bacteria, rhizosphere effects, weathering
  • Pages 99-110
    In order to evaluate the effect of bio-fertilizer and phosphate and zinc fertilizer on yield, nutrient concentration and molar ratio of phytic acid to zinc (PA/Zn) of two bean cultivars, a factorial experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications in Kiyar region of Chaharmahal-va-Bakhtiari province. Examined factors include: two cultivars of chiti bean (Talash and Sadri), four levels of phosphate (Control (P0), triple superphosphate on the basis of soil test (P1), 50 recommended triple superphosphate + phosphate bio-fertilizer (P2) and phosphate bio-fertilizer (P3)) and three levels of Zn (Control (Zn0), 50 kg ha-1 Zn sulphate (Zn1) and Zn bio-fertilizer (Zn2)). The results revealed that phytic acid/zinc molar ratios of two been cultivars were significantly different (p< 0.01). P1 treatment had significant effect (p<0.01) on all examined parameters except iron concentration. In P2 treatment, yield (18%), nitrogen (18%), P (46%), potassium (26%), iron (13%), Zn (35%) concentration were increased but PA/Zn molar ratio (11%) was decreased significantly. Seed yield, potassium, Zn concentration (p < 0.01), nitrogen and iron (p < 0.05) were raised up in Zn treatments. Zn enriched seeds were observed in Zn1 and Zn2 treatments. PA/Zn molar ratio decreased when Zn concentration increased. Interaction between P and Zn had a significant effect (p<0.05) on potassium content of seed. Seed yield was enhanced by application of bio- fertilizer but PA/Zn molar ratio was decreased in both bean cultivars. The result also showed that 50 percent of chemicalphosphate fertilizers can be replaced by biofertilizer.
    Keywords: Phosphorus, zinc solubilizing bacteria, Mycorrhizal fungi, Molar ratio of phytic acid to zinc (PA, Zn)
  • Pages 111-124
    Soil enzyme activities are considered as one of the most important biological indicators and reflect the soil quality and fertility. Current study was conducted to investigate the relationship between Urease, Invertase, Alkaline phosphatase and Aryl sulphatase activities of two Histosols (located in Kerman and Shahrekord provence) and some of the soil chemical and biological properties. Soil samples were collected from 3 soil profiles (0-120 cm, at each 20 cm layer). The enzyme activities were determined as described in standard methods. Results of Pearson correlation coefficients showed that organic carbon (r > 0.86**), total nitrogen (r > 0.88**), phosphorus (r > 0.77**), carbohydrates (r > 0.86**), microbial respiration (r > 0.94**) and microbial biomass carbon (r > 0.87**) had a positive and significant effect (p< 0.01) on the enzymatic activities of two studied soils. In addition, stepwise regression model was used to evaluate the relative importance of soil properties in conjunction with enzyme activities. The results showed that microbial biomass carbon and phosphorus had negative effects on the activity of some enzymes, while organic carbon, total nitrogen, carbohydrates and microbial respiration had a positive effect on enzyme activities. A significant correlation values, up to 99%, was found among enzymes and they were responding similar to the environmental systems.
    Keywords: Enzyme activity, Organic matter, Microbial activity, Histosols
  • Pages 125-136
    The present study examined the effects of mycorrhizal fungus Glomus sp. on pistachio growth parameters and root-rot disease of pistachio seedlings under greenhouse conditions. The experiment was conducted in factorial arrangement based on completely randomized design with six replications. Examined factors included: levels of Glomus inoculation (with (M1) and without inoculation (M0) and two levels of Fusarium (inoculation with two isolates (F1) and F2) with a control (F0)). The results showed that Glomus sp and Fusarium isolates had a significant effect on all growth parameters (p< 0.01). There was significant interaction effect of treatment on shoot height, root dry weight, leaf area, root volume and root colonization (p< 0.01) and shoot fresh and dry weights (p< 0.05). Root rot disease was increased when pistachio seedlings were inoculated with F1 and F2 isolates of F. solani compared to control treatment (F0). The percentage of root colonization by F1 and F2 isolates was reduced (26.6% and 43.7% respectively) when pistachio seedlings were inoculated with Glomus sp. Based on the results, inoculation of pistachio seedling with Glomus sp. can reduce the root rot disease and improve plant growth parameters.
    Keywords: Mycorrhizae, Pistachio, Root Colonization, Fusarium solani
  • Pages 137-148
    There are thousands of different species of legume plants. They are useful as human and animal food throughout the world. These plants can fix nitrogen on their own through a symbiotic relationship with the soil bacteria known as 'rhizobia'. Application of effective rhizobial strains to improve the crop production is an appropriateapproach in sustainable agriculture. In this study, twenty infective isolates of Sinorhizobiumisolated from nodules of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.). The results indicated that 25% of those strains wereefficient, 30% relatively efficient and 45% non-effective.Then,the most effective isolates (SR4, SR5, SR12 and SR16) selected for a greenhouse experiment.According to the results, all of the selected isolatesincreased shoot (76-110%) and root (17-82%) dry weightof fenugreek significantly. In addition, uptake of nitrogen, phosphorous, iron, manganese, zinc and coppersignificantly improvedby inoculation of fenugreek with Sinorhizobiumisolates.
    Keywords: Fenugreek, Nitrogen fixation, Sinorhizobium, Symbiosis Effectiveness Enhanced
  • Pages 149-157
    Azotobacter is a plant growth promoting rhizobacterium that can stimulate the growth of plants by different mechanisms, including nitrogen fixation, production of phytohormones and ability of solubilizing phosphorous. In this research 10 isolates of Azotobacter chroococcum (selected form previous investigations) native to Iranian soils, were used for field experiments. The field experiments were conducted with ten bacterial inoculation treatments and control in randomized completed block design with three replications in some provences in Iran. The inoculums were prepared in powdery forms with perlite as carier. The inoculums were used as seed inoculation. Diverse results were observed s in different provinces. In Azerbaijan Sharghi, 9 isolates increased the total yield of wheat and one isolate (T7) increased significantly the straw and stubble compared to control. T3 and T4 increased significantly the thousands-seed weight over control. The results in Khorasan Razavi province revealed that T11 increased the height and yield of straw and stubble and T10 isolate increased significantly the nitrogen content in the flag leaf. In Fars province, T8 isolate had the highest mean on seed yield and shoot dry weight. There was not significant effect of inoculation on growth indices of wheat in Kordestan and Azerbaijan gharghi provinces.
    Keywords: Nitrogen fixation, Biofertilizer, Inoculation
  • Pages 159-171
    To evaluate the efficacy of plant growth promoting bacteria (Azospirillum sp.) on canola crop, an experiment (2009-2010) was conducted at Agricultural Research Station of Gorgan. Eight levels of fertilizer treatments (1 - control (no fertilizer and no bacteria), 2 - recommended fertilizer according to soil test(50 kg/h of Urea and triple super phosphate), 3-50 % of recommended fertilizer 4 - Seed inoculation with isolates AZ1, 5 - Seed inoculation with strains AZ10, 6 – combined of 50 % of recommended fertilizer + inoculated seed With strain AZ1, 7 - combined of 50 % of recommended fertilizer +inoculated seed strain AZ10 and 8 – combined of 50 % of recommended fertilizer + inoculated seed with isolates AZ1 and AZ10) with two genotypes of oilseed rapes (Hyola401 and line 6) were combined with factorial arrangement (8×2). The highest grain yield (2892 kg per ha) was observed in recommended fertilizer treatment. There was no significant difference between recommended fertilizer treatment and 50% recommended fertilizer + AZ1 isolate or 50% recommended fertilizer + AZ1 and AZ10 isolates treatments. The results also showed that Azospirillum sps had positive effects on yield and yield components of oilseed rapes.
    Keywords: Canola, Azospirillum, Fertilizer
  • Pages 173-186
    Pseudomonas fluorescens bacteria are the most important plant growth promoting rhizobacteria that improve the growth and plant nutrition. The aim of this research was to isolate and evaluate the PGP indices of Pseudomonas fluorescens isolates from pistachio trees rhizosphere. Thirty four Pseudomonas fluorescens isolates were isolated from eighty rhizospheric soil samples from Pistachio orchards located in Rafsanjan provence. The ability of Siderophore production, auxin, HCN and dissolution potential of Ca3 (PO4)2, ZnO and ZnCO3 in solid and liquid medium of all isolates were evaluated. The results indicated that all isolates were able to produce sidrophore in CAS agar. The average production of sidrophore and the ratios of halo to colony diameter were 2.05 and 2.86 (belonged to the D9 isolate), respectively. Most of isolates (96.88%) were able to produce auxin at 100 ppm of L-tryptophan. The highest amount of produced auxin was 16.64 µg/ml (D15 isolate). Evaluation of HCN production using the muncell color system showed that 75% of isolates were able to produce HCN and D24 isolate produced the maximum HCN. The results indicated that all Pseudomonas fluorescens isolates were capable of solubilizing Ca3 (PO4)2 in the solid and liquid PKV media. The highest amount of dissolved P was 705 µg/ ml and it was belong to D6 isolate. 75% and 48% of isolates were capable of solubilizing ZnO and ZnCO3 in a PKV liquid medium, respectively. The average dissolved Zn by Pseudomonas fluorescens isolates in liquid medium containing ZnO and ZnCO3 were 8.47 and 2.48 µg/ ml, respectively. The highest amount of dissolved Zn from ZnO and ZnCO3 sources were 67.37 and 7.70 µg ml-1, (D14 and D25) respectively. The results also indicated that inoculation of pistachio seedlings with superior isolates increased the seedlings height, leaf area, shoot and root dry weights and concentrations of P, Fe, Zn, Mn and Cu in shoot significantly. According to the results, superior isolates can be used to provide an appropriate inoculum.
    Keywords: Auxin, Phosphorus, Plant growth promoting rhizobacteria, Sidrophore, Zinc
  • Pages 187-196
    Salinity is one of the most important abiotic stresses limitingthe production of agricultural crops in arid and semi arid areaswhich prevents the growth and productivity of plants. The use of salt tolerantrhizospheric bacteria is an effective strategy to facilitate the growth of plants in saline soils. The aim of this study was to investigate the effects of two isolates of halotolerant rhizospheric bacteria on the promotion of barley growth in saline soils. An experiment with completely randomized factorial design was carried out with two factors including salinity in four levels (2, 4, 8 and 12 dS/m) and bacteria in three levels (none inoculated, inoculated with Bacillus subtilis and Corynebacterium glutamicum) in greenhouse condition. Shoot/root wet and dry weights, plant height, tiller number, leaf number, leaf chlorophyll content and shoot length were measured after 8 weeks. Results showed that salinity had significant effects on all measured parameters. Wet and dry weight of shoot (P<0.05), chlorophyll content of leaves (P<0.05) and height of shoot (P<0.001) increased significantly when barley seedlings were inoculated bysalt tolerant bacteria in various levels of salinity. The results also indicated that halo tolerant rhizospheric bacteria reduced the negative effects of salinity on barely growth.
    Keywords: Bacillus subtilis, Corynebacterium glutamicum, Growth Indicators, Stress