فهرست مطالب

مجله سلامت جامعه
سال هفتم شماره 2 (تابستان و پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید داود نصرالله پور شیروانی، ابراهیم میکانیکی، حسن اشرفیان امیری*، محمد جواد کبیر، ناهید جعفری، قاسم اویس، حسین رحیمی کلامرودی، محمد نعیمی طبیعی صفحات 1-11
    مقدمه

    برنامه ملی پزشک خانواده و بیمه روستایی یکی از اصلاحات بزرگ نظام سلامت که از سال 1384 اجرا شده، مستلزم تامین منابع و امکانات مورد نیاز می باشد. این مطالعه به منظور بررسی کمیت منابع و الزامات اساسی تامین شده در برنامه پزشک خانواده در استان های شمالی ایران انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که در شش ماهه دوم 1391 انجام گرفت. 25 درصد مراکز مجری طرح پزشک خانواده و بیمه روستایی در سه استان گلستان، مازندران و گیلان، مجموعا 139 مرکز از 552 مرکز مجری به صورت تصادفی سیستماتیک به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های کروسکال والیس و مجذور کای تحلیل شدند.

    یافته ها

    از 139 مرکز مطالعه شده، 48 مرکز (5/34 %) داروخانه دولتی، 62 مرکز (6/44 %) داروخانه خصوصی داشتند که 72 مرکز (8/51%) از آنها از 279 قلم داروی کامل برخوردار بودند. 133 مرکز (7/95 %) واحد تزریقات و پانسمان، 84 مرکز (4/60 %) واحد بهداشت دهان و دندان و 42 مرکز (2/30 %) واحد فعال آزمایشگاه داشتند. 138 مرکز (3/99 %) حداقل یک دستگاه کامپیوتر سالم، 135 مرکز (1/97 %) حداقل یک کپسول اکسیژن دارای مانومتر سالم، 131 مرکز (2/94%) ترالی اورژانس، 129 مرکز (8/92 %) حداقل یک دستگاه فور سالم، 99 مرکز (2/71 %) حداقل یک نگاتوسکوپ سالم، 92 مرکز (2/66 %) ECG سالم داشتند. از 188 پزشک خانواده شاغل در مراکز مطالعه شده، 140 پزشک (5/74 %) اطاق (مطب) مستقل، 165 پزشک (8/87%) میز سالم اداری، 144 پزشک (6/76 %) اتوسکوپ سالم، 71 پزشک (8/37%) آفتالموسکوپ سالم، 131 پزشک (7/69 %) کامپیوتر سالم داشتند. میزان برخورداری بعضی از منابع و امکانات در استان های شمالی ایران تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0 p<).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بعضی از امکانات و الزامات در تعدادی از مراکز مجری تامین نشده است که برای تامین آن باید اقدامات موثرتری به عمل آید.

    کلیدواژگان: برنامه پزشک خانواده، بیمه روستایی، تامین منابع، خدمات سلامت
  • مریم هادوی، لطفعلی مهدی پور، اشرف سلطانی صفحات 12-19
    مقدمه
    اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین ادیان، یکی از راه های سالم سازی جامعه را امر به معروف و نهی از منکر معرفی نموده است. مطالعه حاضر به منظور تعیین نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان نسبت به فریضه امر به معروف و نهی از منکر طرح ریزی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 351 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به روش سهمیه ای- تصادفی بود. جمع آوری اطلاعات بوسیله پرسشنامه دو قسمتی پژوهشگر ساخته انجام شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 و آزمون های آماری توصیفی و مجذور کای تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    7/91درصد دانشجویان امر به معروف و نهی از منکر را از واجبات دین اسلام می دانستند. 1/83درصد از آنها بر ضرورت پرداختن به این فریضه در تمام دوران زندگی تاکید داشتند. اختلاف آماری معنی داری بین جنسیت و نظر دانشجویان نسبت به عبارت «امر به معروف و نهی از منکر برای پسران بیشتر از دختران ضرورت دارد» مشاهده شد (001/0= p). ارتباط بین وضعیت تاهل و پاسخ دانشجویان به عبارت «با توجه به جو حاکم بر جامعه نیازی برای اجرای امر به معروف و نهی از منکر احساس نمی شود» معنی دار بود (به ترتیب 013/0= p).
    نتیجه گیری
    دانشجویان مورد مطالعه، امر به معروف و نهی از منکر را از واجبات دین اسلام ذکر نمودند و بر ضرورت پرداختن به آن در تمام دوران زندگی تاکید داشتند. با توجه به اینکه دانشگاه از نظر آنها محل مناسبی برای این امر عنوان شده بود، لازم است در این زمینه برنامه ریزی های لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، فریضه، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
  • سلیمان احمدبوکانی، محمدرضا خدابخش، احمد اعتمادی، فریبا کیانی صفحات 20-28
    مقدمه
    اختلال در سلامت روان، پیشرفت فرد و هم چنین توانایی او را در انجام وظایف محوله دچار اختلال نموده و تحقیقات نشان می دهد ابعاد جهت گیری مذهبی و سبک های فرزند پروری نقش به سزایی در ارتقای سلامت روان و بهزیستی روانشناختی فرد دارد. پ ژوهش حاضر با هدف تعیین نقش پیش بینی کننده جهت گیری مذهبی و سبک های فرزند پروری در سلامت روان دانش آموزان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 278 دانش آموز (124 پسر، 154 دختر) مقطع متوسطه شهرستان بوکان انجام گرفت. از شرکت کنندگان خواسته شد تا مقیاس جهت گیری مذهبی الپورت، پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه سبک فرزند پروری بامریند را تکمیل کنند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور بررسی رابطه بین متغیرها، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد جهت گیری درونی و سبک های فرزند پروری مقتدرانه و آسانگیر با سلامت روان همبستگی مثبت معنادار و همچنین سبک استبدادی وجهت گیری بیرونی با سلامت روان رابطه منفی معنادار دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد سلامت روان توسط جهت گیری مذهبی و سبک های فرزند پروری پیش بینی می شود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بین جهت گیری مذهبی و سبک های های فرزند پروری با سلامت روان رابطه معناداری وجود دارد و سبک فرزند پروری و جهت گیری مذهبی به عنوان عامل تاثیرگذار بر سلامت روانی نیازمند توجه بیشتری در تحقیقات بالینی هستند.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، سبک های فرزند پروری، سلامت روان، دانش آموزان
  • پروین آقا محمدحسنی، محمدرضا مختاری، رضا وزیری نژاد، فاطمه اسدیان صفحات 30-39
    مقدمه
    ارائه خدمات بهداشتی و درمانی منحصر به مکان و زمان خاصی نیست و کارکنان این حیطه باید از سلامت جسمی و روانی قابل قبولی برای ارائه بهترین خدمات برخوردار باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رضایت زناشویی و تاثیر برخی عوامل بر آن، در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که به طور مستقیم یا غیرمستقیم درگیر امور سلامت جامعه بوده و با بیماران سروکار دارند، انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 386 نفر از کارمندان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد رضایت زناشویی انریچ بود که سوالات جمعیت شناختی نیز به این پرسشنامه اضافه گردید. به منظور ارائه و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، ضرایب همبستگی پیرسون، آزمون تی، آنالیز واریانس و رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    4/61 درصد از افراد، رضایتمندی زناشویی متوسط داشتند. روابط جنسی، حل تعارض و مسائل شخصیتی، کم ترین امتیاز را در رضایت مندی زناشویی زنان و روابط جنسی کم ترین امتیاز را در گروه مردان، به خود اختصاص داد. تنها ابعاد روابط جنسی و اوقات فراغت بین زنان و مردان تفاوت معناداری داشت. روابط زناشویی و مدیریت مالی، نقش پیش بینی کننده قوی در رضایت زناشویی داشتند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که دو مولفه روابط زناشویی و مدیریت مالی، نقش مهمی در میزان رضایتمندی زناشویی داشتند به نظر می رسد که مشاوره های تخصصی در خصوص بهبود روابط و همچنین تمهیداتی در مورد بهتر شدن وضعیت مالی و معیشتی این افراد در بالا بردن رضایتمندی زناشویی موثر باشد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی زناشویی، عوامل، کارکنان
  • غلامرضا شریفی، علیرضا بابایی مزرعه نو، محمدحسن احرامپوش، ابراهیم سلمانی، نجمه حاجیان، راضیه زاده محمد اولیایی صفحات 40-47
    مقدمه
    اثرات مثبت تمرینات ورزشی بر برخی از شاخص های فیزیولوژیکی ممکن است با بهبود عملکرد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال و دستگاه حاشیه ای مغز و در نتیجه بهبود افسردگی مرتبط باشد. از این رو هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر هشت هفته ایروبیک در آب بر سطح بتا اندورفین سرم زنان با افسردگی متوسط و خفیف بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق نیمه تجربی، 18زن غیر ورزشکار از درمانگاه خاتم الانبیا یزد که توسط پرسشنامه بک، افسردگی آنها مشخص شده بود انتخاب و در دو گروه افسردگی خفیف (9نفر) و متوسط (9نفر) قرار گرفتند. قبل و بعد از هشت هفته ایروبیک در آب، از آزمودنی ها نمونه ی خونی به منظور اندازه گیری بتا اندورفین گرفته شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی نظیر آزمون t زوجی، جهت مقایسه ی میانگین ها استفاده شد. در نهایت داده های به دست آمده با استفاده از ویرایش 18 نرم افزار SPSS تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار بتا اندورفین قبل و بعد از هشت هفته ایروبیک در آب در گروه افسردگی خفیف به ترتیب 303 ± 374، 298 ± 401 و در گروه افسردگی متوسط 73 ± 240، 76 ± 247 بود. لذا بین میانگین بتا اندورفین پس از هشت هفته ایروبیک در آب در گروه افسردگی خفیف (22/0 p=) و گروه افسردگی متوسط معنادار نبود (36/0 p=).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد هشت هفته ایروبیک در آب باعث افزایش بتا اندورفین سرم زنان با افسردگی خفیف و متوسط می شود ولی این افزایش معنادار نبود.
    کلیدواژگان: تمرینات ایروبیک، افسردگی، بتا اندورفین، ورزش در آب
  • شهین حیدری، مریم شهابی نژاد، اشرف سلطانی، فاطمه عبدلی صفحات 48-55
    مقدمه
    اشتباهات دارویی ممکن است در هر مرحله از فرآیند دارو دادن روی دهد اما بر اساس شواهد موجود اکثر اشتباهات گزارش نمی شوند. از آنجا که دارو دادن یکی از وظایف دانشجویان پرستاری در کارآموزی می باشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان اشتباهات دارویی و موانع گزارش آنها در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته اطلاعات دموگرافیک، میزان و نوع اشتباهات دارویی و علل عدم گزارش آنها مورد بررسی قرار گرفت. نمونه پژوهش کلیه دانشجویان پرستاری بودند که در درس داروشناسی نمره قبولی کسب کرده و حداقل یک ترم کارآموزی در بیمارستان را گذرانده بودند و به روش خودگزارشی پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. اطلاعات با استفاده از نرم افزار 12 SPSS و آزمون های آماری نظیر t مستقل، مجذور کای و ANOVA تجزیه تحلیل شد.
    یافته ها
    5/27درصد از نمونه ها اشتباه دارویی را تجربه کرده بودند. در مجموع 45 اشتباه دارویی رخ داده بود. بیشترین میزان اشتباهات(78/37%) مربوط به محاسبه مقدار دارو بود. از نظر راه تجویز، بیشتر اشتباهات (65%) مربوط به داروهای وریدی بود. نیمی از دانشجویان(50%) اشتباه خود را گزارش کرده بودند. مهم ترین دلایل عدم گزارش اشتباهات به ترتیب: ترس از کسر نمره، ترس از برخورد مربی، عدم آگاهی از روند گزارش دهی، عدم دانش کافی و اعتقاد به مهم نبودن اشتباه ذکر گردید.
    نتیجه گیری
    اصلاح روش های آموزش دارو دادن با تاکید برآموزش محاسبات دارویی، حضور و نظارت مربیان در هنگام دارو دادن و استفاده از استراتژی غیرتنبیهی جهت کاهش بروز اشتباهات و گزارش به موقع آنها ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اشتباهات دارویی، دانشجوی پرستاری، گزارش اشتباهات دارویی
  • علیرضا مولازاده، محمدسعید غلامی، حمیرا حمایلی مهربانی، احمدرضا مرتضوی، حمیدرضا دولتخواه، عبدالله درویشی، رقیه قدسی صفحات 56-64
    مقدمه
    هوش معنوی به عنوان یکپارچه کننده ارزش های درونی با محیط بیرونی، مشکلات معنایی و ارزشی ما را حل می کند و ممکن است با انگیزه پیشرفت ارتباط داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه هوش معنوی با موفقیت تحصیلی و انگیزه پیشرفت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی فسا انجام شد.
    مواد و روش ها
    285 نفر از دانشجویان علوم پزشکی فسا برای شرکت در یک مطالعه توصیفی- مقطعی به روش آسان انتخاب شدند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، هوش معنوی بدیع و انگیزه پیشرفت هرمنس تکمیل شد. معیار ورود، موفقیت تحصیلی نداشتن واحد افتاده و معدل نمرات بیش از 15 در نظر گرفته شد. محدوه امتیازات پرسشنامه هوش معنوی 210-42 و انگیزه پیشرفت 116-29 بود از آزمون های مجذور کای، t، ANOVA و همبستگی پیرسون برای مقایسه گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    83 درصد از دانشجویان جزء گروه موفق محسوب می شدند و در مقایسه با گروهی که عدم موفقیت تحصیلی داشتند میانگین نمرات هوش معنوی آنان اندکی بیشتر بود ولی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت. به ترتیب نمره هوش معنوی در گروه با موفقیت تحصیلی 8/16 ± 6/152 و در گروه با عدم موفقیت تحصیلی 2/18 ± 8/148 بود. معدل کل و معدل ترم گذشته با تفکر کلی- بعد اعتقادی و خودآگاهی ارتباط مثبت معنی داری داشت(01/0> p). ابعاد چهارگانه هوش معنوی با امتیازات انگیزه پیشرفت ارتباط نداشت.
    نتیجه گیری
    موفقیت تحصیلی بر اساس معدل تحصیلی با ابعاد هوش معنوی ارتباط داشت اما امتیاز انگیزه پیشرفت با هوش معنوی ارتباط معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، انگیزه پیشرفت، دانشجویان، هوش معنوی
  • غلامرضا اسدی کرم، زینت سالم، محمود شیخ فتح الهی، ناهید مسعودپور صفحات 65-72
    مقدمه
    شیر مادر حاوی انواع مختلف پروتئین ها است که به کیفیت بی نظیر آن کمک می کند. این پروتئین ها قابلیت هضم بالایی داشته و پرفایل اسیدهای آمینه آن، رشد و وزن گیری سریع شیرخوار را ایجاد می کنند. این مطالعه با هدف تعیین پروتئین شیر مادر و وزن شیرخواران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر رفسنجان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی که در سال 1385 انجام شد، تعداد 221 شیرخوار 5/1 ماهه یا سه ماهه که با شیر مادر تغذیه می شدند و 50 شیرخوار با همین سن که با شیر خشک تغذیه می شدند به صورت متوالی از بین شیرخوارانی که توسط مادرانشان جهت پایش رشد و واکسیناسیون به هفت مرکز بهداشتی- درمانی شهری رفسنجان آورده می شدند، انتخاب گردیدند. پرسش نامه دموگرافیک و اطلاعات مربوط به شیرخوار تکمیل و سپس وزن شیرخواران اندازه گیری و با منحنی NCHS (National Center for Health Statistics) مقایسه گردید. هم چنین از مادران خواسته شد تا حدود 4 میلی لیتر از شیر خود را در لوله آزمایش بدوشند. پس از جمع آوری نمونه ها میزان پروتئین شیر به روش تغییر یافته برادفورد اندازه گیری شد. سایر اطلاعات از طریق پرسش نامه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، مجذور کای و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد میانگین پروتئین شیر مادر معادل 12/3 ± 87/10 گرم بر لیتر است. میانگین افزایش وزن اخیر شیر مادرخواران نسبت به وزن زمان تولد در هر دو گروه جنسی و سنی، نسبت به شیر خشک خواران افزایش معنی داری داشت (05/0> p). میانگین وزن گیری نیز در شیرمادرخواران نسبت به شیرخشک خواران بیشتر و دارای اختلاف معنی دار بود (05/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد ترکیبات پروتئینی متعادل و اسیدهای آمینه ضروری موجود در شیر مادر باعث رشد بهتر و مناسب تر شیر مادرخواران می شود.
    کلیدواژگان: شیر مادر، پروتئین شیر، شیرخواران، افزایش وزن
  • مجید کاظمی، احسان آبادی پیشه، رضا گوجانی، پریسا بالایی صفحات 73-79
    مقدمه
    دیابت بیماری است که می توان با خود مراقبتی و کنترل، جلوی بسیاری از عوارض آن را گرفت. لذا این مطالعه با هدف کنترل قند خون در بیماران دیابتی تحت پوشش کلینیک دیابت دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1392 انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی تمام بیماران دیابتی تحت پوشش مرکز دیابت دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از چک لیست های موجود در پرونده های بیماران دیابتی جمع آوری شد. نمونه ها به دو گروه «با کنترل خوب قند خون» و «بدون کنترل» با استفاده از معیارهموگلوبین A1c تقسیم شدند. اطلاعات توسط آزمون های دقیق فیشر و مجذور کای تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 3621 نفر از افراد دیابتی مورد مطالعه قرار گرفتند. از نظر جنسیت33 درصد (1185نفر) مرد و 67 درصد (2436 نفر) زن بودند. میانگین وانحراف معیار میزان HbA1c در افراد تحت پوشش mg/dl 21/2 ± 64/8 و میزان کنترل قند خون در آنان 19درصد بود. افراد دارای سطح تحصیلات بالاتر، زنان و افراد دارای HDL بالاتر از mg/dl 60، مقادیر مطلوب تری از HbA1c داشتند اما این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (به ترتیب 172/0= p، 208/0= p و 176/0= p). همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که افراد روستانشین مقادیر مطلوب تری HbA1c نسبت به افراد شهرنشین دارند که این رابطه از نظر آماری معنی دار نبود (109/0= p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین میزان کنترل قند خون با سطح تحصیلات پایین، جنس مذکر و افراد شهرنشین رابطه ی معکوس و بین کنترل قند خون و میزان HDL رابطه ی مستقیمی وجود دارد. که این نتایج لزوم توجه بیشتر در برنامه ریزی های آینده برای بیماران مذکور را می طلبد.
    کلیدواژگان: دیابت، کنترل قندخون، هموگلوبین گلیکوزیله، رفسنجان
|
  • Sd Nasrollahpour Shirvani, E. Mikaniki, H. Ashrafian Amiri, Mj Kabir, N. Jafari, G. Oveis, H. Rahimi Kolamrodi, M. Naeimi Tabiei Pages 1-11
    Introduction

    The national rural family physicians and insurance plan، as one of the major reforms of the health system implemented since 2005، need to be supplied with the resources and facilities required. In this regard، the present study was carried out to evaluate the quantity of essential resources and requirements provided in family physician program in the northern provinces of Iran.

    Material And Methods

    This cross-sectional study was conducted in the second half of 1391; 25% of centers implementing rural insurance and family physician programs in three provinces of Golestan، Mazandaran and Gilan –a total of 139 centers out of 552 centers performing the program– were selected through systematic random sampling as the study samples. A researcher-made questionnaire was used for data collection، the validity and reliability of which were confirmed. Data were analyzed by tests of chi-square and Kruskal– Wallis.

    Results

    Out of the 139 centers studied، 48 centers (34. 2%) had public pharmacies، 62 centers (44. 6%) had private pharmacies، among which 72 centers had a total of 279 items of drugs. 133 centers (96%) had injection and dressing room facilities، 84 centers (60%) had oral health unit (30. 2%) and 42 centers (30. 2%) had an active lab unit; 138 centers (99%) were found with at least one normal-operating computer، 135 centers (97%) with at least one oxygen capsule، 131 centers (94 percent) with emergency tralee and at least one intact tracheal tube، 129 centers (93%) with at least one intact four (dry heat)، 92 centers (66%) with a normal ECG. Out of the 188 family physicians working in the study centers، 140 physicians (74%) had separate rooms (clinics)، 165 physicians (88%) had a normal desk، 144 physicians (76%) had a normal otoscope، 71 physicians (38%) had an intact ophthalmoscope and 131 physicians (66%) had a normal-operating computer. There was a significant difference in the levels of some resources and facilities provided in the northern provinces of Iran (p<0. 05).

    Conclusion

    The study findings confirmed that enough facilities and equipments are not provided in a number of centers implementing the program، and effective measures should be taken to supply these items.

    Keywords: Family physician programs, Rural insurance, Resources, Health services
  • M. Hadavi, L.A. Mehdipour, A. Soltani Pages 12-19
    Introduction
    Islam as the last and most complete religion has introduced ordering for promotion of virtue and prevention of vice. The aim of this study was to determine the viewpoints of Rafsanjan University of Medical Sciences (RUMS) students regarding ordering for promotion of virtue and prevention of vice.
    Material And Methods
    In this descriptive study، 351 students of RUMS were evaluated. The sampling method was random and the research method included a two-part researcher-made questioner. The data were then analyzed with SPSS 17 and chi square.
    Results
    The results showed that 91. 7% of the respondents believed that promotion of virtue and prevention of vice is among the imperative rules of Islam. 83. 1% thought that it is necessary to have promotion of virtue and prevention of vice in their lives. Significant statistical difference was observed for the male students compared to female students (p=0. 001). A significant relationship was also found among the item: «in current society there is no need for ordering for promotion of virtue and prevention of vice» (p=0. 013).
    Conclusion
    Students in this study believed that ordering for promotion of virtue and prevention of vice is an imperative subject in Islam. Considering the fact that they think university is a good place for practicing promotion of virtue and prevention of vice there should be planned appropriate and practical programs for this imperative.
    Keywords: Promotion of virtue, Prevention of vice, Duty, Student, Rafsanjan University of Medical Sciences
  • S. Ahmedbookani, Mr Khodabakhsh, A. Etemadi, F. Kiani Pages 20-28
    Introduction
    Lack of mental health interferes with one''s individual achievement and ability for undertaking the responsibilities. Studies have shown that religious orientation and parenting styles have an important role in one''s increasing general health and psychological well-being. The aim of the current investigation was to study the effects of religious orientation and parenting styles on students'' mental health.
    Materials And Methods
    This study was carried out on 278 students (124 boys and 154 girls) of Bukan''s high schools. The participants were asked to complete the Religious Orientation Inventory، mental health questionnaire and Parenting Style questionnaire. The obtained data were analyzed through the SPSS software، Version 18. The Pearson''s correlation coefficient and regression analysis were used for determining the relationships among the variables of the study،
    Results
    The results of the investigation indicated that internal orientation and authoritative parenting styles have significant effect and positive correlations with mental health while the autocratic style exterior orientation has significant negative relationship with mental health. The results of regression analysis showed that well-being is predictable by internal orientation and parenting styles.
    Conclusion
    Evaluation and knowledge of parenting styles and religious orientation and their relationships with mental health can provide the significant implications on the provision of students'' general well-being. Parenting styles and religious orientation، as significant variables in mental health، need more clinical research and attention.
    Keywords: Religious orientation, Parenting styles, Mental health, Students
  • P. Agha Mohammad Hasani, Mr Mokhtaree, R. Vazirinejad, F. Asadian Pages 30-39
    Introduction
    Providing health care is not limited to a particular time and place and Employees in the health system must have acceptable physical and mental health to provide the best services to the public. The aim of this study was evaluation of marital satisfaction in the employees of Rafsanjan University of Medical Sciences that were directly or indirectly involved in health care system. In addition، effects of some factors on marital satisfaction were evaluated.
    Materials And Method
    In this cross-sectional study، 386 employees from Rafsanjan University of Medical Sciences were selected using stratified random sampling. ENRICH marital satisfaction questionnaire was used and Demographic features were added to it. Descriptive statistics، correlation coefficients، T-tests، ANOVA and regression was used for presentation and analysis of the data.
    Results
    Sixty one point four percent of the participants reported to be satisfied about marital satisfaction. Sexual relationship، conflict resolution and personality issues were among the most common components in marital satisfaction with the lowest scores in the group of women. Sexual relationship got the lowest score from the men. T tests revealed a significant difference between the men and women for sexual relationship and Pleasure activities. Marital communication and financial management were a strong predictor of marital satisfaction.
    Conclusion
    Considering the fact that the two components of marital relationship and financial management had an important role in marital satisfaction prediction، it seems that professional counseling about improving relations، and improving the financial situation to be effective in enhancing the marital satisfaction.
    Keywords: Marital Satisfaction, Factors, Employees
  • Gh Sharifi, Ar Babai Mazreno, Mh Ehramposh, I. Salmani, N. Hajian, R. Mohammad Oliai Zade Pages 40-47
    Introduction
    The positive effects of exercise training on some physiological indices of hypothalamic-pituitary-adrenal axis function may improve the brain and peripheral devices، and as improvement of depression. The purpose of this study was to determine the effect of eight weeks of water aerobics on levels of beta-endorphin of women with moderate and mild depression.
    Materials And Methods
    In this experimental study 18 nonathletic females in Yazd Khatam Alanbiya Clinic with mild depression (n=9) moderate (n=9) which had been determined by the Beck Inventory were divided into two groups. Before and after eight weeks of water aerobics، blood samples were taken to measure the Beta-endorphin. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics such as t-tests and person’s correlation.
    Results
    The mean and standard deviation of Beta-endorphin before and after the 8-week water aerobics in the mild depression group and moderate depression were 303 ± 374، 298 ± 401 and 73±240، 76±247 respectively. The results also indicated that 8 weeks of water aerobics did not have a significant effect on plasma β-endorphin levels in the depressed patients (p>0. 05).
    Conclusion
    Results showed an increase in the beta endorphin serum of women with mild and moderate depression، but this increase was not significant.
    Keywords: Aerobics Training, Depression, β endorphin, Exercise in water
  • Sh Heidari, M. Shahabinejad, A. Soltani, F. Abdoli Pages 48-55
    Introduction
    Medication errors can occur during all the stages of medication process and based on the present documents most of the errors are not reported. One of the important duties of nursing students is drug administration. The present study was carried out to evaluate the type and ratio of medication errors that are made by nursing students and factors in preventing of the reporting of them in Rafsanjan University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    In this descriptive– cross sectional study data was collected using a researcher made questionnaire containing demographic data, number and type of medication errors, and factors preventing the reporting of the errors. Questionnaires were completed by all the nursing students who had passed the pharmacology course and also had had clinical field experience of at least one semester. Questionnaires were completed and self reported. Data was analyzed by SPSS 12 software using statistical tests such as independent t-test, chi square and ANOVA.
    Results
    27.5% of the student had experienced the medication errors.Total number of the medication errors were 45. Most of the errors were related to the wrong dosage (37.78%) and IV routs (65%). Half of the students had reported their errors. The most important factors preventing the reporting of the errors were as follows: "fear of the reaction from the instructors"," fear of the evaluation scores "," insufficient knowledge" and "non significant error".
    Conclusion
    Based on the findings, in order to prevent the occurrence of the errors and increase the reporting of them, modifying of educational methods of drug administration with emphasis on drug calculations, instructor supervision during medication administration and using non punitive strategies are recommended.
    Keywords: Medication errors, Nursing students, Error reporting
  • Ar Molazade Gholami, H. Hamayelimehrabani, Ar Mortazavi, Hr Dowlatkhah, A. Darvishi, R. Ghodsi Pages 56-64
    Introduction
    Spiritual intelligence (SI) by integration of internal values with the external environment solves our problems of meaning and value; and may be associated with achievement motivation. This study was carried out to investigate the relationship between SI with achievement motivation and academic success of students.
    Materials And Methods
    285 students of Fasa University of Medical Sciences were randomly selected for this cross-sectional study. They filled the demographic questionnaire of Badie Spiritual intelligence and Herman’s achievement motivation. Having an average grade mark of 15 out of 20 and not having failed in any subjects at any time during their courses of study were the criteria for the educational achievement in this study. Ranges of spiritual intelligence scores were 42-210 and for Achievement Motivation was 29-116 respectively. Chi-square, t- test, ANOVA and Pearson correlation were used for comparing the groups.
    Results
    83% of the students were considered among the successful groups and in comparison to the unsuccessful students had higher spiritual intelligence scores but this difference was not statistically significant; 152.6±16.8 vs. 148.8±18.2. Grade point average and last semester's grade point average had a positive and significant relationship with self-consciousness and overall self beliefe (p<0.01). The SI scores were not significantly different in quartiles of achievement motivation scores.
    Conclusion
    Academic achievement based on grade point was related to SI field. Achievement motivation was not correlated to SI.
    Keywords: Academic achievement, Achievement motivation, Students, Spiritual intelligence
  • G. Asadikaram, Z. Salem, M. Shaikhfathollahi, N. Masoudpour Pages 65-72
    Introduction
    Human milk contains a wide variety of proteins that contribute to its unique qualities. Many of these proteins are digested and provide amino acids profile to rapidly growing infants. This study was carried out to determine the milk protein and infants'' weight gain referring to the health care centers in Rafsanjan in 2006.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study conducted in 2006، 221 infants aged 1. 5 or 3 months who were breast fed and 50 formula fed infants، in the same age، were selected consecutively among those referred to seven Health Centers of Rafsanjan city for growth monitoring and immunization. Individual questioner was completed. Infants'' weight and height were measured and compared to the curve of NCHS (National Center for Health Statistics). The mothers were asked to exploit 4 ml of their milk in a test tube. Protein concentration was then measured using the modified Bradford assay. Other required information was collected through questionnaires. Data were analyzed using independent t-tests، chi-square test، and one-way ANOVA.
    Results
    Findings revealed amount of Breast milk protein is 10. 87±3. 12 g/L. The average weight gain among breastfed infants (both sex and age groups) were more than formula fed infants (p<0. 001). Furthermore، comparing weight gain relative to birth weight among the two groups was shown that breast fed infants had a significant increase in weight than the formula fed counterparts (p<0. 05).
    Conclusion
    Results showed that balance of amino acids and proteins component in mother’s milk can lead to suitable growth among breast fed infants.
    Keywords: Breast milk, Milk protein, Infants, Weight gain
  • M. Kazemi, E. Abadipisheh, R. Goujani, P. Balaee Pages 73-79
    Introduction
    Diabetes is a metabolic disorder that affects multiple organs and with self-care can prevent many of this complications. Therefore، this study was designed to survey glycemic control of diabetic patients Diabetes clinic in Rafsanjan University of Medical Sciences in 2013-2014.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on all the patients with diabetes in the diabetes center of Rafsanjan University of Medical Sciences. Data was collected via the use of delivery records of hospital medical documentary unit. HbA1c was used to classify samples into two groups with good blood sugar control and without control. For data analysis، independent chi-square and Fisher''s exact tests was used.
    Results
    Overall، 3621 patients with diabetes were studied. Mean±SD of age was 51± 13. 51 years and 33 percent (1185 ones) were male and 67 percent (2436 ones) were female. Mean ±SD HbA1c levels in subjects covered 8. 64±2. 21mg/dl، respectively. Glycemic control in subjects covered was 19%. The mean±SD duration of diabetes was 6. 8 ± 6. 5 years. Results show that people with higher levels of education، women and persons with HDL> 60 mg/dl have a low level of HbA1c، but the difference was not statistically significant: p= 0. 172، p=0. 208، p=0. 176 respectively. However، results indicated a non significant difference in HbA1c level in rural people compared to the urban populations (p=0. 109).
    Conclusion
    Results of this study imply less amount of blood sugar control in people were directly associated with lower education levels، being male، urban populations and HDL cholesterol levels. These results need further attention in future planning for these patients.
    Keywords: Diabetes, Glycemic control, HbA1c, Rafsanjan