فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال دهم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله سلامت جامعه
سال دهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهشید ساسان پور، امیر عزیزی، سید مسعود دهقان منشادی صفحات 1-10
    مقدمه
    با توجه به اینکه افکار و باورهای ناکارآمد در خصوص مسائل جنسی بر رضایت زناشویی و سلامت روان زوجین تاثیر می‍گذارد؛ ارائه راه‍کارهای مناسب می تواند رضایت زناشویی و بهداشت روانی زوجین را افزایش دهد. به همین منظور پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش بازسازی شناختی جنسی بر رضایت زناشویی و سلامت روان زوجین انجام شد.
    مواد و روش‍ها‍: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی (طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 120 زوج بود که از میان والدین دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر اصفهان در سال 1393 به روش نمونه گیری خوشه‍ای انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی و کنترل (60 زوج برای هر گروه) قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ و سلامت روان و اتمام دوره 10 جلسه ای (هفته‍ای دو جلسه دو ساعته به مدت پنج هفته) آموزش بازسازی شناختی جنسی در گروه آزمایشی، مجددا پرسشنامه ها در هر دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آموزش بازسازی شناختی جنسی بر رضایت زناشویی و سلامت روان در گروه آزمایشی موثر بوده است (05/0p=)؛ بدین ترتیب با کاهش نمرات افسردگی، سلامت روان زوجین افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    به نظر می‍رسد آموزش بازسازی شناختی جنسی می تواند باعث افزایش رضایت زناشویی و سلامت روان زوجین گردد؛ بنابراین این مداخله به عنوان برنامه‍ای موثر در جهت ارتقای رضایت زناشویی و سلامت روان زوجین توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بازسازی شناختی جنسی، رضایت زناشویی، سلامت روان زوجین
  • آفرین آقاسی، سید حمید آتش پور صفحات 11-23
    مقدمه
    یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی، اختلالات اعتیادی و مرتبط با مواد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش رفتار درمانی دیالکتیک بر وسوسه مصرف کنندگان مواد (افیونی - مت آمفتامین) انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مردان با اعتیاد به تریاک، هرویین، شیره و شیشه مراجعه کننده به مراکز ترک و درمان اعتیاد شهرستان شهرضا بود. برای اجرای مداخله آموزشی، 45 مرد مصرف کننده مواد به شیوه نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. 15 نفر در گروه آزمایش مواد افیونی، 15 نفر در گروه آزمایش شیشه و 15 نفر در گروه گواه قرارگرفتند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه عقاید وسوسه انگیز (beck) بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. پس از یازده جلسه 90 دقیقه ای آموزش گروهی مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک، داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش متغیر مستقل بر وسوسه مصرف کنندگان مواد (افیونی- مت آمفتامین) موثر بوده است. با این حال تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش از نظر تاثیرپذیری از مداخله درمانی وجود نداشت(05/0p>) . تفاوت هر دو گروه آزمایش با گروه گواه معنی دار بوده است (05/0p>).
    نتیجه گیری
    می توان در کنار درمان های دارویی، از آموزش رفتار درمانی دیالکتیک بر وسوسه مردان با اعتیاد به مواد بهره برد.
    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیک، وسوسه، مواد افیونی، مت آمفتامین
  • مسلم اصلی آزاد، راشین رجایی، طاهره فرهادی، آفرین آقاسی، لاله شهیدی صفحات 24-32
    مقدمه
    مراقبت از معلولین جسمی، ذهنی و چندگانه می تواند سلامت جسمی و روانی مراقبت کنندگان را تحت تاثیر قرار دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سخت رویی و تاب آوری با ابعاد فرسودگی شغلی در مراقبین معلولین جسمی، ذهنی و چند معلولیتی اداره بهزیستی استان اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مراقبین معلولین جسمی، ذهنی و چندمعلولیتی اداره بهزیستی شهر اصفهان سال 1394 بود که با استفاده از روش سرشماری، همه 54 نفری که در جامعه پژوهش بودند، جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه سخت رویی کوباسا، تاب آوری کانر و دیویدسون و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و جکسون بود. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    بین مولفه تعهد با خستگی عاطفی(001/0>p، 49/0r=-)، مولفه کنترل با خستگی عاطفی (001/0>p، 49/0r=-) و عملکرد شخصی (001/0>p، 55/0r=)، مولفه مبارزه جویی با خستگی عاطفی (001/0>p،40/0r=-)، و با مسخ شخصیت (001/0>p، 30/0r=-)، رابطه معنی دار وجود داشت. متغیر تاب آوری با متغیر خستگی عاطفی (001/0>p، 47 /0r=-) و عملکرد شخصی (001/0>p، 31 /0r=) دارای رابطه معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه معنی دار سخت رویی و تاب آوری با فرسودگی شغلی، نیاز است که مسئولین بهزیستی به مولفه های تاب آوری و سخت رویی مراقبین توجه بیشتر نمایند تا آنان کمتر فرسودگی شغلی را تجربه نمایند.
    کلیدواژگان: سخت رویی، تاب آوری، فرسودگی شغلی، مراقبین، اصفهان
  • علی یلفانی، بهنام غلامی بروجنی، لیلا احمدنژاد صفحات 33-41
    مقدمه
    کنترل وضعیت بدنی نقش مهمی در فعالیت های روزمره کودکان کم توان ذهنی دارد. هدف از این تحقیق مقایسه تاثیر تمرینات ثبات مرکزی و تمرینات زنجیره حرکتی بسته بر کنترل وضعیت بدنی دانش آموزان کم توان ذهنی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی بر روی 45 دانش آموز پسر کم توان ذهنی، آزمودنی ها در سه گروه 15 نفره کنترل، ثبات مرکزی و زنجیره حرکتی بسته قرار گرفتند. گروه های تجربی 8 هفته و هفته ای سه بار تمرینات ثبات مرکزی و یا زنجیره حرکتی بسته را انجام دادند. در پیش آزمون و پس آزمون از تست شارپند رومبرگ (Sharpened Romberg) با چشمان باز و بسته برای اندازه گیری تعادل ایستای (کنترل وضعیت بدنی) سه گروه استفاده شد. آزمون تحلیل واریانس یک طرفه برای تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    در آزمون تعادل ایستا با چشم باز بین گروه های ثبات مرکزی و کنترل (005/0p=) و زنجیره حرکتی بسته و کنترل (007/0p=) تفاوت معنی داری مشاهده شد؛ اما بین گروه های ثبات مرکزی و زنجیره حرکتی بسته (910/0p=) تفاوت معنی دار مشاهده نشد. در آزمون تعادل ایستا با چشم بسته نیز بین گروه های ثبات مرکزی و کنترل (001/0p=) و زنجیره حرکتی بسته و کنترل (002/0p=) تفاوت معنی داری مشاهده شد؛ اما بین گروه های ثبات مرکزی و زنجیره حرکتی بسته (420/0p=) تفاوت معنی دار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تمرینات ثبات مرکزی و زنجیره حرکتی بسته تعادل ایستای دانش آموزان کم توان ذهنی را بهبود می بخشند و از این تمرینات می توان برای بهبود کنترل وضعیت بدنی دانش آموزان کم توان ذهنی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، ثبات مرکزی، زنجیره حرکتی بسته، کنترل وضعیت بدنی
  • بیژن پیرنیا، ستاره منصور، زهرا حاج صادقی، سهیلا رحمانی، علیرضا پیرخائفی، علی اکبر سلیمانی صفحات 42-51
    مقدمه
    در عرصه مداخلات در حیطه اعتیاد، درمان های روان شناختی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده اند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو درمان گروهی فراشناختی و مثبت گرا بر کاهش شدت ولع مصرف در مردان معتاد به داروهای محرک (شیشه) انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل، 45 مرد مصرف کننده مت آمفتامین تحت درمان اقامتی به گونه هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در قالب سه گروه کاربندی شدند. برنامه درمان های فراشناختی و مثبت گرا به صورت گروهی و به مدت 8 هفته به آزمودنی های گروه های آزمایش ارائه شد. شاخص شدت ولع مصرف در دو مرحله قبل از درمان و دو هفته پس از اتمام درمان ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده به کمک آزمون آماری تحلیل واریانس تک متغیره و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.
    یافته ها
    هر دو درمان نسبت به گروه کنترل اثربخشی معنی داری را ایفا نمودند (01/0>p). همچنین بین دو گروه درمانی تفاوت معنی داری مشاهده شد و درمان فراشناختی گروهی نسبت به درمان مثبت گرا در کاهش میزان ولع مصرف موثرتر بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    این یافته ها بیش از پیش نارسا کنش وری در کارکردهای اجرایی مصرف کنندگان مت آمفتامین را بیان نمود و لزوم استفاده از رویکردهای درمانی مبتنی بر تغییر فرایندهای ذهنی به جای اصلاح باورهای ناکارآمد را آشکار می ساز د.
    کلیدواژگان: درمان مثبت گرا، فراشناخت، ولع مصرف، مت آمفتامین، محرک، مردان معتاد
  • مرادعلی زارعی پور، مهدی عبدالکریمی، محمد اسدپور، سعید دشتی، فاطمه عسکری صفحات 52-61
    مقدمه
    سلامت معنوی یکی از ابعاد مهم سلامت است که می تواند باعث ایجاد معنا و مفهوم در زندگی، امید و آرامش درونی در فرد گردد. از طرفی، خودکارآمدی قضاوت و اطمینان فرد در مورد توانایی های فردی است. با توجه به اهمیت سلامت معنوی و کارآمدی در دوران بارداری در این مطالعه رابطه بین سلامت معنوی و خودکارآمدی در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی است که بر روی200 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی روستایی ارومیه در سال 1394 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانجام شد. جهت سنجش سلامت معنوی از پرسش نامه سلامت معنوی Palutzian وEllison و جهت بررسی خودکارآمدی از پرسش نامه خودکارآمدی عمومی Sherer استفاده شد. از آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی ساده جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نمره سلامت معنوی 4/43 درصد زنان باردار در حد متوسط بود و 6/56 درصد از سلامت معنوی بالا برخوردار بودند. هم چنین میانگین نمره خودکارآمدی زنان باردار 84/8± 73/63 بود. نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که سلامت معنوی با متغیرهای شغل، زمان حاملگی و سن ازدواج و خودکارآمدی نیز با متغیرهای زمان حاملگی و سن ازدواج ارتباط معنی دار داشت (05/0 p<). هم چنین بین سلامت معنوی و خودکارآمدی زنان باردار ارتباط مثبت و معنی داری (79/0r=) وجود داشت (001/0 p<). نتایج رگرسیون نشان داد که سلامت معنوی قادر به تبیین 62/0 واریانس خودکارآمدی زنان باردار می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه از اهمیت سلامت معنوی در پیش بینی خودکارآمدی زنان باردار حمایت می کند. بنابراین به نظر می رسد توجه به ارتقای سلامت معنوی در زنان باردار در بهبود خودکارآمدی این گروه مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، خودکارآمدی، زنان باردار، مراکز بهداشتی روستایی ارومیه
  • مرضیه پاریاب، مهدیه رئیس زاده صفحات 62-71
    مقدمه
    با توجه به اهمیت مصرف گیاهان دارویی در کنار داروهای شیمیایی در تکمیل زنجیره درمان و همچنین پوشش گیاهی مستعد استان فارس، هدف از این مطالعه تعیین میزان و علل مصرف گیاهان دارویی در مراجعه کنندگان به مراکز درمانی تخصصی استان فارس بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با کمک پرسشنامه پژوهشگرساخته مشتمل بر 7 سوال دموگرافیک و 31 سوال تخصصی که روایی و پایایی آن تایید شد بر روی 2100 بیمار مراجعه کننده به مراکز درمانی استان فارس در سال 1393 با کمک روش خوشه گیری دو مرحله ای انجام شد. داده ها توسط آزمون های توصیفی و آزمون کای دو، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    مصرف کنندگان گیاهان دارویی در زنان بیش از مردان بودند. محل سکونت، وضعیت اشتغال، وضعیت بیمه و متوسط درآمد ماهیانه با میزان مصرف از نظر آماری معنی دار شد (05/0p<). براساس ضریب همبستگی اسپیرمن (73/0) اعتقاد و آگاهی افراد منطقه نسبت به گیاهان داروئی با میزان مصرف ارتباط داشت. 69 درصد افراد استفاده از گیاهان داروئی و31 درصد داروهای شیمیایی را در زمان بیماری خود ترجیح داده اند. بیشترین مصرف گیاهان داروئی به ترتیب در درمان بیماری های پوستی (30%)، تنفسی (5/21%)، ادراری (20%)، سیستم غدد (5/18%) و سیستم گوارش (10%) بود. شیرین بیان، آویشن، گل گاوزبان و چهارتخمه بیشترین استفاده را داشتند. بیشترین عوارض جانبی گزارش شده دل درد، تهوع و استفراغ و حساسیت پوستی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به مصرف و اعتقاد به اثربخشی گیاهان دارویی در مقایسه با داروهای شیمیایی در استان فارس مخصوصا در درمان بیماری های پوستی لزوم اطلاع رسانی صحیح و نظارت بر گیاهان دارویی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، بیماری های پوستی، درمان، کاربرد، استان فارس
  • الهه بداقی، فرشید علی پور، مظاهر بداقی، ربابه نوری، نوشین پیمان، صابر سعیدپور صفحات 72-82
    مقدمه
    نشانه های اضطراب و افسردگی در زنان باردار از عوامل آسیب زا محسوب می شوند که با حمایت اجتماعی و میزان معنویت نیز مرتبط می باشند، لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش پیش بین سلامت معنوی و حمایت اجتماعی در میزان اضطراب، افسردگی و استرس زنان باردار انجام شده است.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود، از میان جامعه آماری زنان باردار مراجعه کننده به دو مرکز بهداشت شهید اسکندری کلاک و شهید ترکیان رجایی شهر کرج در نیمه دوم سال 1394، تعداد 155 زن باردار به روش نمونه گیری در دسترس و با لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج به پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده، پرسشنامه سلامت معنوی، مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس(Depression Anxiety and Stress Scale-42) و فرم اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل همبستگی و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نشانه های اضطراب، افسردگی و استرس رابطه معکوسی با حمایت اجتماعی (67/0- تا 14/0- r=) و میزان معنویت (20/0- تا 55/0- r=) دارند. یافته ها همچنین نشان داد که متغیرهای پیش بین حمایت خانوادگی، معنویت و حمایت دوستان، 55/0 درصد از واریانس متغیر اضطراب، متغیرهای پیش بین حمایت خانوادگی و معنویت 41/0 درصد از واریانس متغیر افسردگی و حمایت خانواده 18/0 درصد از واریانس استرس زنان باردار را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که اضطراب، افسردگی و استرس در زنان باردار رابطه معکوسی با معنویت و حمایت اجتماعی دارد که پیشنهاد می شود به حمایت اجتماعی و معنویت در زنان باردار دارای نشانه های اضطراب و افسردگی توجه گردد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، حمایت اجتماعی، اضطراب، افسردگی، زنان باردار
|
  • M. Sasanpour, A. Azizi, Sm Dehghan Manshadi Pages 1-10
    Introduction
    Given that the thoughts and dysfunctional beliefs about sexual issues affect marital satisfaction and mental health, providing appropriate solutions can increase marital satisfaction and mental health; This study aimed to determine the effectiveness of cognitive restructuring sex education on marital satisfaction and mental health of the couples in Esfahan.
    Materials and Methods
    This Quasi-experimental study (pre-test and post test control group) was done on 120 couples chosen among parents of elementary school children through cluster sampling in 2014. Sixty couples were places in both experimental and control groups (60 couples per group). After completing the questionnaire of Enrich marital satisfaction and mental health and completion of 10 sessions (two sessions per week for five weeks) of cognitive restructuring sex education in the experimental group, questionnaires were administered to both groups. Data were analyzed using multivariate analysis was performed.
    Results
    Cognitive restructuring sex education on marital satisfaction and mental health has been effective in the experimental group (p =0.05); by reducing depression, and increasing mental health increased.
    Conclusion
    It seems that through education of sexual cognitive restructuring marital satisfaction and mental health can be increased, so this intervention as an effective program to promote mental health and marital satisfaction is recommended.
    Keywords: Cognitive restructuring sex, Marital satisfaction, Mental health, Couple
  • A. Aghasi, S.H. Atashpour Pages 11-23
    Introduction
    One of the most important social harms is drug addictive disorders. The present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of dialectic behavioral therapy on the temptation of drug (opiate, met-amphetamine) users.
    Material and
    Methods
    The statistical population of the study included men with addiction to opium, Heroin, sheereh [boiled and refined opium residue] and glass referring to the addiction withdrawal and therapy centers in the town of Shahreza. In order to administer intervention training sessions, 45 drug users were selected through non-probable available sampling method and put into experimental and control groups. 15 individuals were put into opiate drug experimental group, 15 into glass experimental method and 15 into the control group. The applied instrument was Beck’s questionnaire of tempting beliefs. The research design was semi-experimental with pretest, posttest and control group type. After conducting 11 sessions (ninety-minutes) of group teaching of dialectic behavioral therapy, the achieved data were analyzed through covariance method.
    Findings: the results showed that teaching independent variable was effective on drug (opiate, met-amphetamine) users while there was not a significant difference between the two experimental groups in case of the effectiveness of therapeutic intervention (p>0.05). The difference between both experimental groups with the control group was significant (p>0.05).
    Conclusion
    Teaching dialectic behavioral therapy can be employed besides medication in treating temptation of men with drug addiction.
    Keywords: Dialectic behavioral therapy, Temptation, Opiate, Met, amphetamine
  • M. Asli Azad, R. Rajaei, T. Farhadi, A. Aghasi, L. Shahidi Pages 24-32
    Introduction
    Caring for the physically, mentally and multiple retarded people can affect the caregivers’ physical and mental health. The objective of the present study was to investigate the relationship between hardiness as well as resiliency and burnout aspects in physically, mentally and multiple caregivers in the Behzisity welfare organization of Isfahan.
    Material and
    Method
    this was a descriptive, cross-sectional study. The statistical population of the study included 54 physically, mentally and multiple caregivers at the Behzisity welfare organization of Isfahan in 2015, all of whom were selected to take part in the research through census method. The data collection instrument included Kobasa’s hardiness questionnaire, Conner and Davidson’s resiliency questionnaire and Meslesh and Jackson’s burnout questionnaire. Pearson correlation coefficient method was used to statically analyze was a significant relationship between the component of affective tiredness (r= - 0.49, p
    Conclusion
    Considering the significant relationship between hardiness as well as resiliency and burnout, it is suggested that the managers of the welfare organization to attend more to the caregivers’ components of resiliency and hardiness in order to experience less burnout.
    Keywords: Hardiness, Resiliency, Burnout, Caregivers, Isfahan
  • A. Yalfani, B. Gholami Borujeni, L. Ahmadnezhad Pages 33-41
    Introduction
    Postural Control has important role in the daily activities of mentally retarded children. The purpose of this study was Comparing the effect of Core Stabilization Trainings and closed kinetic chain trainings on the Postural Control of mentally retarded students.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 45 male mentally retarded students in three groups of Control, Core Stability and closed kinetic chain with 15 people participated. TRN groups performed core stabilization trainings and closed kinetic chain trainings for 8 weeks and three times per week. The pre-test and post-test of Sharpened Romberg test was done for measuring static balance of three groups. ANOVA test used to analyze the data (p≤0.05).
    Result
    Static balance with opened eye results showed significant differences in mean Core Stability and CTL groups (p=0.005) and closed kinetic chain and CTL groups (p=0.007) but showed insignificant differences in mean Core Stability and closed kinetic chain groups (p=0.910). Static balance with closed eye results showed significant differences in mean Core Stability and CTL groups (p≤0.000) and closed kinetic chain and CTL groups (p=0.002) but showed insignificant differences in mean Core Stability and closed kinetic chain groups (p=0.420).
    Conclusion
    Core stabilization training program and closed kinetic chain training program improve static balance of mentally retarded students and can be used for improving postural control of mentally retarded students.
    Keywords: Mental Retardation, Core Stability, Closed kinetic chain, Postural Control
  • B. Pirnia, S. Mansour, Z. Hajsadeghi, S. Rahmani, Ar Pirkhaefi, Aa Soleimani Pages 42-51
    Introduction
    psychological interventions have received a special place in the treatment of addiction. The current study was done with the purpose of investigating the effectiveness of Meta cognitive therapy and positive-oriented therapy on decreasing the intensity of craving in male Methamphetamine users.
    Material &
    Methods
    In A quasi-experimental design with pre-test, post-test and control group, 45 patients (the age range of 18-29 and with average age of 24.2) under Residential treatment center (TC) were selected with Purposive sampling and were assigned randomly into three groups, two experimental groups (n=15) and one control group (n=15). Participants of experimental groups received group Meta cognitive and positive-oriented treatment programs for 8 weeks and participants of control group only received the routine treatment of the center. The index of severity of craving was evaluated in two stages before treatment and two weeks after finishing the treatment. Data were analyzed using univariate variance analysis and Test-Tukey.
    Results
    Results showed there is a significant difference between these two therapeutic groups and group meta cognitive treatment was more effective in reducing craving compared to positive- oriented treatment (p
    Conclusion
    These findings, more than ever, show the inefficiency in the executive functioning of Methamphetamine users and make the need to apply the therapeutic approaches based on the changing the mental process rather than modifying inefficient beliefs.
    Keywords: Meta cognition, Craving, Methamphetamine, stimulus, addiction
  • M. Zareipour, M. Abdolkarimi, M. Asadpour, S. Dashti, F. Askari Pages 52-61
    Introduction
    Spiritual health is an important aspect of health that can lead to the concept of meaning in life, hope and relaxation within the individual. Given the importance of spiritual health during pregnancy the spiritual health of pregnant women and its impact on the predicted efficacy as an important factor in health-related behaviors were examined.
    Materials And Methods
    This Descriptive study was conducted on 200 pregnant women referred to rural health centers of Uremia using random cluster sampling during 2015. Spiritual health was assessed with Ellison-Paloutzian questionnaire and self-efficacy was assessed with Sheerer general self-efficacy questionnaire. Descriptive statistics and ANOVA test and linear regression methods were used to analyze the data
    Results
    The results of this study showed that %43.4 of pregnant women had moderate Spiritual health and %56/6 had a high spiritual score. Also, the mean score of self-efficacy was 63.73± 8.84. Using analysis of variance showed that the spiritual health had significant relationship with job, gestational age and marriage age. Also, there was a significant relationship between self-efficacy and gestational age and marriage age. (p
    Conclusion
    The findings of the study support that spiritual health is a tool for predicting self-efficacy among pregnant women. So, it should be considered in promoting spiritual well-being of pregnant women and improving their self-efficacy.
    Keywords: Spiritual health, Self, efficacy, Pregnant women, Rural health centers of Urmia
  • M. Paryab, M. Raeeszadeh Pages 62-71
    Introduction
    Due to the frequency and variety of the Medicinal herbs in Fars province, this study aimed to study the rate and reasons for medical herb use by the patients visiting the health centers in Fars Province.
    Material and
    Methods
    This study, carried out in the health centers of Fars province, used a two-stage cluster sampling of 2100. A researcher made questionnaire was used to collect the data. The questionnaire included 7 demographic and 31 expert questions. The data were analyzed using SPSS 22, spearman correlation coefficient, Friedman's and chi-square. Statistical significance was considered to be p
    Results
    The use of herbal medicine by the woman was statistically significant compared to the men. There was a significant correlation between location, employment status, insurance status, the average of monthly income and the consumption of medical herbs (p
    Conclusion
    As the findings of this study show, people prefer using herbal medicine to chemical ones especially in the treatment of skin diseases. Thus, it is necessary to give people correct information and control health conditions of herbal medicines.
    Keywords: Medical plant, Skin disease, Therapeutic, Use, Fars Province
  • E. Bodaghi, F. Alipour, M. Bodaghi, R. Nori, N. Peiman, S. Saeidpour Pages 72-82
    Introduction
    Symptoms of anxiety and depression in pregnant women are traumatic factors which are associated with social support and spirituality, therefore the aim of this study was to investigate the role of spiritual and social support in the prediction of anxiety, depression and stress in pregnant women.
    Materials And Methods
    The method for this descriptive study was a predictive correlation design. The statistical population of the current study included all pregnant women referred to health centers of Shahid Eskandari Kalak and Shahid Turkiyan Rajaee in Karaj city in the second half of 2014. One hundred fifty five pregnant women were selected based on convenient sampling and considering the inclusion and exclusion criteria. Data was collected using perceived social support scale, spiritual health questionnaire, depression, anxiety and stress scale (DASS 42) and demographic data form. Descriptive and inferential statistical methods, including, correlation and stepwise regression were analyzed with the SPSS-22 software.
    Results
    The findings of the research showed that symptoms of anxiety, depression and stress had inverse relationship with social support (r=0.14 in. .67) and spirituality (r=0.20 in. .55). The findings also revealed that family support, spirituality and the support of friends as predictor variables predict 55 percent of the anxiety's variance and family support and spirituality predict %41 of depression's variance. Finally family support predicts %18 of stres's variance in pregnant women.
    Conclusion
    The results showed that anxiety, depression and stress in pregnant women have an inverse relationship with spirituality and social support. It is recommended that social protection and spirituality in pregnant women with symptoms of anxiety and depression should be considered.
    Keywords: spiritual, social support, anxiety, depression, pregnant women