فهرست مطالب

روش های تحلیلی و عددی مهندسی معدن - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه روش های تحلیلی و عددی مهندسی معدن
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد حیاتی، محمدرضا توکلی محمدی، علی رضایی، محمدرضا شایسته فر صفحات 1-15
    فلزات سنگین به دلیل پایداری، تجزیه ناپذیری و مشکلات دسترس پذیری زیستی، از آلاینده های مهم و خطرناک محیط زیست به شمار می روند. رسوبات معدن مس سرچشمه کرمان در ایران، حاوی غلظت های بالایی از این آلاینده ها است. هدف اول این پژوهش، ارزیابی مخاطره زیست محیطی فلزات سنگین این رسوبات با تعیین شاخص ضریب آلودگی، شاخص بار آلودگی، شاخص غنی شدگی و شاخص زمین انباشتگی و هدف دوم، رتبه بندی این فلزات بر اساس میزان بحرانیت با استفاده از روش های تصمیم گیری چند شاخصه است.در این پژوهش، ابتدا با تعیین شاخص های ارزیابی مخاطره به بررسی میزان آلودگی فلزات سنگین در رسوبات معدن مس سرچشمه منتهی به سد باطله پرداخته شده است.در ادامه، با جمع آوری نظرات خبرگان در خصوص میزان اهمیت نسبی هر کدام از شاخص های یاد شده و تعیین وزن نهایی شاخص ها با استفاده از روش آنتروپی شانون، رتبه بندی فلزات سنگین رسوبات در منطقه مورد مطالعه، با استفاده از روش ELECTREIII صورت گرفته است. بر اساس نتایج سنجش شاخص های ارزیابی مخاطره، شدت آلودگی منطقه به فلزات سنگین، به صورتZn> Cu> Fe>Mo> Pb >Mn>Crاست و کلیه فلزات رسوبات به جز مس، روی و آهن تقریبا در محدوده غیرآلوده قرار داشتند. همچنین بر اساس نتایج رتبه بندی، مخاطره های 10 گانه در 9 دسته خوشه بندی شدند، به طوری که آهن و مس به ترتیب بالاترین میزان آلایندگی و بحرانیت مخاطره را در بین فلزات سنگین رسوبات مورد مطالعه داشتند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ارزیابی و رتبه بندی مخاطره، روش ELECTRE III، معدن مس سرچشمه کرمان
  • محمدرضا اکبری فروز، علیرضا باغبانان، حمید هاشم الحسینی، علی احمدی عامله صفحات 17-27
    هدف این مقاله ارزیابی اثرات محلول اسیدسولفوریک مورد استفاده در اسیدشویی فلز مس بر رفتار هیدرومکانیکی توده سنگ واقع در زیر تاسیسات انباشته اسیدشویی و درک بهتر فرآیندهای توامان مرتبط با این پدیده است. فرآیند اسیدشویی به عنوان یک روش امیدبخش و انقلابی در رفع مشکلات روش استخراج فلزات به کمک حرارت شناخته شده است. این روش نویدبخش کاهش قابل توجه هزینه های سرمایه گذاری است. این روش همچنین موجب کاهش آلودگی های محیط زیست می شود. یک سری آزمون آزمایشگاهی باهدف ارزیابی اثرات محلول اسیدسولفوریک با مقادیر pHمساوی 1، 3، 5 و 7 بر خصوصیات سه نوع درزه سنگ آندزیتی متعلق به شیروانی اسیدشویی معدن مس دره زار اجرا شد. ضریب زبری، سختی برشی، بازشدگی و مقاومت برشی درزه سنگ های فرسایش یافته توسط محلول های اسیدسولفوریک با غلظت های مختلف اندازه گیری شد. همچنین از نگرش شبکه درزه مجزا- المان مجزا، به منظور ارزیابی اثرات محلول اسیدشویی بر نفوذپذیری توده سنگ درزه دار استفاده شد. نتایج موید این نکته است، که با کاهش مقدار pHمحلول اسیدشویی فلز مس، ضرایب ماتریس نفوذپذیری معادل افزایش می یابند. به علاوه اثر ضریب نسبت تنش های افقی به قائم (k0) بر خصوصیات هیدرولیکی توده سنگ آندزیتی ناچیز است.
    کلیدواژگان: فلزشویی، فرآیندهای توامان CHM، pH محلول، منطقه اسیدشویی، نگرش شبکه درزه منفصل، المان مجزا، تانسور نفوذپذیری، معدن مس دره زار
  • نورالله ولی زاده، یوسف شرقی صفحات 29-37
    صحت تخمین عیار ماده معدنی نقش مهمی را در ارزیابی، طراحی و برنامه ریزی های معادن ایفا می کند. با توجه به مشکلات موجود در زمینه ی بکارگیری روش های متداول مانند کریجینگ جهت تخمین عیار، در این تحقیق کارایی تخمین گرهای هوشمندی چون شبکه عصبی پرسپترون چندلایه، رگرسیون بردار پشتیبان و سیستم فازی-عصبی تخمین عیار مس در کانسار پورفیری مس (طلا) مسجد داغی واقع در استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور پس از تقسیم بندی داده های عیار سنجی حاصل از 31 گمانه اکتشافی به زیرمجموعه های آموزشی و آزمون، ساختار و مقادیر بهینه پارامترهای موثر در کارایی این تخمین گرها با استفاده از الگوریتم ژنتیک و بر مبنای داده های آموزشی تعیین شدند و درنهایت شاخص های اعتبارسنجی تخمین عیار مجموعه آزمون برای هر یک از روش ها محاسبه شدند. نتایج بیانگر قابلیت تعمیم دهی و کارایی محاسباتی بالاتر روش رگرسیون بردار پشتیبان نسبت به دو روش دیگر در زمینه تخمین عیار مس بود. از سویی دیگر نتایج به مراتب مناسب تر این روش نسبت به کریجینگ معمولی در تخمین عیار مس نشان داد که می توان از این تخمین گر به عنوان یک ابزار سریع، دقیق و ارجح نسبت به دیگر تخمین گرهای هوشمند جهت تخمین عیار در موارد مشابه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تخمین عیار، روش های هوشمند، رگرسیون بردار پشتیبان، مسجد داغی
  • صابر اکبری، شکرالله زارع، حسین میرزایی نصیرآباد صفحات 39-53
    ارزیابی برهم کنش بین فضای زیرزمینی جدید و فضاهای زیرزمینی موجود و ارائه راهکارهای مناسب یکی از مهم ترین موضوعات تونلسازی در محیط شهری است که توجه به آن از اهمیت خاصی برخوردار است. در برخی موارد ضروری است تا تونل ها در مجاورت یکدیگر حفاری گردند که این امر منجر به ایجاد تاثیرات اندرکنش مهمی می شود. در این مقاله با مدلسازی سه بعدی عددی تونل های دوقلوی خط یک سازمان قطار شهری تبریز، پایداری حفاری تونل های دوقلو با استفاده از روش کرنش بحرانی ساکورائی بررسی و همچنین الگوی تغییر شکل ایجادشده در سیستم نگهداری تونل های سهند و سبلان تعیین می گردد. همچنین تاثیر حفاری این تونل ها روی نشست سطح زمین و ساختمان های مجاور بررسی می گردد. جهت بررسی میزان نشست سطح زمین در مسیر حفاری تونل های دوقلوی قطار شهری تبریز از معیار کرامر و روش عددی تفاضل محدود (نرم افزار FLAC3D) استفاده شده است. همچنین به منظور بررسی تاثیر متقابل تونل های مذکور نیروها و ممان های اعمال شده روی سیستم نگهداری تونل های دوقلو پایش و ضریب ایمنی آن ها تعیین و در نهایت پایداری پایه قرارگرفته مابین دو تونل نیز موردبررسی قرارگرفته است. نتایج نشان می دهند که تونل های مترو تبریز در خلال حفاری پایدار خواهند بود،نشست سطح زمین تاثیر قابل توجهی برسازه های اطراف نخواهد داشت، فاکتور ایمنی سیستم نگهداری در نقاط مختلف پایش شده مابین 5 الی 10 قرار می گیرد وپایه قرارگرفته مابین دو تونل پایدار خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدلسازی عددی، تاثیر متقابل تونل ها، نشست سطح زمین، تغییر شکل پوشش
  • ابوالفضل عبدالهی پور، محمد فاتحی مرجی، علیرضا یاراحمدی بافقی، جواد غلام نژاد صفحات 55-62
    در حالت عادی سنگ در زیر سطح زمین دارای منافذ و ناپیوستگی است. این ناپیوستگی ها معمولا از یک یا چند نوع فاز سیال (آب، هوا، نفت و غیره) اشباع هستند. وجود این سیالات اثرات زیادی بر رفتار مکانیکی توده سنگ دارد. از جمله این آثار نزدیک شدن حالت تنش به سطح گسیختگی و تاثیر فشار منفذی بر تغییر شکل سنگ است. برای در نظر گرفتن این اثرات نیاز است که پاسخ محیط سنگی در چارچوب فضای متخلخل الاستیک بررسی شود. بدین منظور باید از تئوری پوروالاستیسیته استفاده نمود. در محیط پوروالاستیک معادلات حاکم و روابط تنش-کرنش و کرنش-جابجایی به دلیل وجود فشار منفذی و وابستگی میزان جابجایی ها و فشار منفذی به یکدیگر تغییر می کند. در این مقاله پس از ارائه معادلات اساسی و روابط لازم جهت بررسی رفتار و پاسخ سنگ در محیط پوروالاستیک با استفاده از یکی از روش های پتانسیل، وابستگی میدان جابجایی و فشار منفذی از بین می رود. سپس معادلات دیفرانسیل مستقل و وابسته به زمان حاصل برای یک نیرو و منبع سیال نقطه ای حل و توابع گرین آن به دست می آید. توابع گرین حاصل می توانند در ادامه به سادگی در یکی از روش های عددی مانند المان مرزی جهت بررسی پاسخ محیط سنگی به اثرات پوروالاستیک بکار روند.
    کلیدواژگان: پوروالاستیسیته، تابع گرین، معادلات اساسی، فشار منفذی
  • سیدعلی سجادی، خلیل خلیلی صفحات 63-79
    امروزه با گسترش روزافزون نیاز به شبیه سازی مواد گرانول و نیز شبیه سازی دانه بندی مواد، ایجاد احجام و سطوح تصادفی اهمیت چشمگیری پیدا کرده است. از آنجایی که مواد ناپیوسته دارای ذراتی با شکل تصادفی هستند، به همین دلیل ایجاد احجام تصادفی و استفاده از آن ها به عنوان بلوک های مجزا در تحلیل های المان مجزا، می تواند کمک شایانی در نزدیک کردن نتایج تحلیل های عددی مواد ناپیوسته به نتایج تجربی، انجام دهد. در این مقاله یک روند مناسب برای ایجاد و آماده سازی ذرات دارای اشکال پیچیده، به منظور استفاده از آنها در تحلیل های مواد ناپیوسته به روش المان مجزا، ارائه می گردد. برای این منظور، ابتدا به ایجاد احجام و سطوح تصادفی با استفاده از دو الگوریتم پیشنهادی جدید، پرداخته می شود. سپس برای اینکه احجام تصادفی ایجاد شده، در نرم افزارهای تحلیلی که از روش المان مجزا استفاده می کنند، قابل استفاده باشند، الگوریتمی برای بازتولید آن ها از طریق مونتاژ کره ها بر روی یکدیگر ارائه می گردد. در نهایت، از آنجایی که ورودی اولیه در تحلیل مواد ناپیوسته، مجموعه ای بسته بندی شده از بلوک های مجزا می باشد، با ارائه ی یک الگوریتم بسته بندی جدید، به بسته بندی این بلوک های مجزا پرداخته می شود.کلیه ی الگوریتم های موجود در این مقاله، به صورت موفق پیاده سازی شده و نتایج آن ها در محیط یک نرم افزار مدلسازی هندسی، به نمایش در آمده اند.
    کلیدواژگان: شکل ذرات، بازتولید مدل سه بعدی، مواد گرانول، اشکال تصادفی، روش المان مجزا
  • محمود بهنیا صفحات 81-93
    شکست هیدرولیکی یکی از روش های انگیزش مخازن هیدروکربوری است که با هدف افزایش برداشت از مخازن با نفوذپذیری کم، توسعه یافته است. به منظور طراحی ایمن و بهینه ی این فرآیند، ضروری است که پارامترهای موثر بر گسترش ترک هیدرولیکی قبل از اجرای آن بر سنگ مخزن مورد ارزیابی قرار گیرد. در مخازن شکسته شده و دارای ناپیوستگی های از پیش موجود، نحوه ی گسترش شکست هیدرولیکی به دلیل اندرکنش آن با شکستگی های طبیعی متفاوت است به گونه ای که این ناپیوستگی ها می توانند فشار موردنیاز برای گسترش شکست هیدرولیکی را افزایش داده و بر جایگیری پروپانت و قدرت انتقال سیال در درون شکستگی تاثیر عمده ای داشته باشند. در همین راستا در این مطالعه یک برنامه ی عددی (2DFPM) با تلفیق روش المان مرزی (ناپیوستگی- جابجایی (DDM)) و روش تفاضل محدود (FDM) با هدف مدلسازی هندسه ی شکست هیدرولیکی در مخازن شکسته شده توسعه ی داده شد و با استفاده از مدل KGD اعتبارسنجی گردید. در ادامه حالات مختلف برخورد شکست هیدرولیکی با ناپیوستگی مدلسازی شد و تاثیر ناپیوستگی های از پیش موجود بر تغییرات فشار سیال درون شکستگی هیدرولیکی و میزان بازشدگی آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نحوه ی برخورد شکست هیدرولیکی به ناپیوستگی طبیعی و پارامترهای تزریق از عوامل عمده ی کنترل کننده ی گسترش شکست هیدرولیکی در مخازن شکسته شده هستند.
    کلیدواژگان: شکستگی هیدرولیکی، شکستگی طبیعی، فشار سیال، روش ناپیوستگی - جابجایی، روش تفاضل محدود
  • بیژن دهقانی، لهراسب فرامرزی، منوچهر صانعی صفحات 95-108
    امروزه فضاهای بزرگ زیرزمینی به جهت استفاده متعدد در پروژه های استراتژیک شامل نیروگاه های برق آبی، ذخیره سازی نفت و گاز، دفن زباله های اتمی و غیره از اهمیت فراوانی برخوردارند. لذا بررسی پایداری آنها نیز به دلیل ابعاد بزرگ و وسیع حائز اهمیت می باشد. در این مقاله با در نظر گرفتن موقعیت ناپیوستگی ها و شرایط تنش در منطقه مورد مطالعه مناسب ترین راستا برای حفر مغار نیروگاه سد بختیاری ارزیابی شده است. خواص مقاومتی توده سنگ شامل: استحکام برشی سطوح ناپیوستگی ها، مدول تغییرشکل پذیری با استفاده از آزمایش های برجا تعیین شد و خلاصه نتایج برای مدلسازی عددی آورده شده است. شرایط تنش در ناحیه مورد مطالعه با استفاده از آزمایش شکست هیدرولیکی تعیین شده است. با استفاده از روش عددی المان مجزا و روابط تحلیلی فاصله مناسب بین مغارها با در نظر گرفتن احتمال پدیده انفخار سنگ تعیین شده است. در انتها به کمک مدلسازی عددی و تعیین ناحیه آسیب (زون پلاستیک)، شیب لایه بندی ها و مقدار مدول تغییر شکل پذیری توده سنگ، سیستم نگهداری مناسب شامل طول تاندون ها و پیچ سنگ ها و میزان نیروی محوری اعمال شده بر آنها پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: موقعیت ناپیوستگی ها، مدول تغییرشکل پذیری، آزمایش های برجا، آزمایش شکست هیدرولیکی، فاصله ستون سنگی
|
  • M. Hayati, M. Tavakolli Mohammadi, A. Rezaei, M. Shayestehfar Pages 1-15
    Because of the stability، atomic and biological accessibility problems of the heavy metals، they are considered as serious pollutants of the environment. The sediments of Sarcheshmeh copper mine in Iran contain high concentrations of these pollutants. and thus environmental evaluation and ranking them based on emission levels is important for timely environmental measures with the lowest operating costs. The first aim of this study is the environmental risk evaluation of these sediments by determining the contamination factor، pollution load index، enrichment factor and Geoaccumulation index. The second aim is ranking these metals based on the level of critical risk using the Multi Attribute Decision Making (MADM) methods. In this study، first، by determining risk evaluation indices، we set out to assess heavy metals contamination (Co، Cu، Mo، Zn، Cr، Mn، Ni، Pb، Ti and Fe) in the sediments of Sarcheshmeh copper mine which conduce to the tailings dam. Then، by collecting expert opinions on the relative importance of each of the mentioned indicators، through final weighting of the indices using Antropy Shanoon method، heavy metals in the sediments of the study area were ranked and clustered using ELECTRE III method. Based on measured results of the risk evalution indices، the intensity of contamination to these metals were as Fe> Cu> Co> Ti> Mn > Pb > Cr، and all the metals except for copper، zinc and iron cited almost in the unpollutant limit. Also based on ranking results، the ten risks were clustered in seven categories with iron and copper having the highest pollution and critical risk amongst the heavy metals in the sediments under study، respectively.
    Keywords: Heavy metals, Risk assessment, ranking, ELECTRE III method, Sarcheshmeh copper mine
  • M. Akbariforouz, A. Baghbanan, H. Hashemalhosseini, A. Ahmadi Ameleh Pages 17-27
    Evaluating the effects of sulfuric acid solution used in leaching of copper metal on hydro- mechanical behavior of rock mass، and also understanding of chemo- hydro- mechanical coupling processes related to this phenomenon are the main objectives of this research work. Biotechnology is regarded as one of the most promising and certainly the most revolutionary solution to the defects of pyrometallurgy. It holds the promise of dramatically reducing the capital cost of the projects. It also offers the opportunity to reduce the environmental pollution. A set of laboratory experiments were implemented for evaluating the influences of sulfuric acid with different pH values; 1، 3 and 5 on the properties of three types of Andesite rock joints in heap leaching site of DAREZAR copper mine. Joint roughness coefficient، joint shear stiffness، joint aperture، and shear strength of degraded rock joints in different sulfuric acid concentrations were measured. Using a Discrete Fracture Network-Distinct Element Method (DFN-DEM) approach، the effect of chemical solution on permeability of the fractured rock mass is evaluated. The numerical modeling results show that with decreasing pH value of copper metal leaching solution، the coefficients of equivalent permeability tensor increases. The effect of ratio of horizontal to vertical stresses (k0) on hydraulic properties of Andesite rock mess is also negligible.
    Keywords: Leaching, Coupled process, pH of solution, Discrete fracture network, Distinct element method, Equivalent permeability tensor, k0 coefficient
  • N. Valizadeh, Y. Sharghi Pages 29-37
    The accurate estimation of ore grade plays an important role for the mine evaluation، planning and designing. According to some existing problems when using conventional methods such as Kriging for grade­ estimation of deposit. In this research، the performance of intelligent estimators such as multilayer perceptron neural network، adaptive neuro-fuzzy inference system and support vector regression were investigated for grade estimation in Masjeddaghy porphyry copper (gold) deposit located in East-Azerbaijan province. For this purpose since divided assay data achieved from 31 exploratory boreholes into training and test subsets، optimum structure and designing parameters value of the mentioned methods were determinated by using the genetic algorithm and based on the training dataset. Finally the validation indicators calculated for estimation grades of testing dataset for used estimators. According to the results، support vector regression method showed higher generalization capability and computational efficiency in copper grade estimation. Also close and better results of this method than ordinary Kriging indicate that support vector regression method can be used as rapid، accurate approaches and better than other intelligent estimator for grade in same problems.
    Keywords: Grade estimation, intelligence methods, support vector regression, Masjeddaghy
  • S. Akbari, S. Zare, H. Mirzaei Nasirabad Pages 39-53
    Evaluation of interaction between new and existing underground spaces is one of the important problems in tunneling in urban areas. In some cases it is necessary to excavate tunnels close to each other’s. This، in turn، will lead to important interaction between these tunnels. In this paper، using 3D numerical modeling of line 1 twin tunnels of Tabriz urban railway، excavation stability of these tunnels، using critical strain of Sakurai، have been studied. Also displacement pattern of lining in both twin tunnels (Sahand & Sabalan) have been investigated. In next step، effect of excavation of these tunnels on the subsidence of surface and adjacent buildings، using Cramer criteria and finite difference method (FLAC 3D)، have been studied. For the purpose of study of the interaction effects between these tunnels، forces and moments that act on the segmental lining of each tunnel and their safety factor have been verified. Eventually، stability of pillar that lies between two tunnels، have also been evaluated. The results show that: 1-twin tunnels of Tabriz metro will be stable during excavation. 2-Surface subsidence due to excavation of these tunnels will have no important effect on existing structures. 3-Safety factors varies between 5-10 on the different positions of segmental lining. 4- Pillar that lies between twin tunnels will be stable
  • A. Abdollahipour, M. Fatehi Marji, A. Yarahmadi Bafghi, J. Gholamnejad Pages 55-62
    Subsurface rocks (by their nature) are filled with cracks and pores which are saturated with one or more fluid phases (water، air، oil، etc.). These fluids have a significant influence on the mechanical behavior of a rock mass. Closing the state of the stress to failure surface and pore pressure effect on the rock deformation are among these influences of pore fluids. To account for these effects، one should investigate the rock mass response in an elastic medium with porosity. Therefore، poroelastic theory should be used. In poroelastic medium the governing equations، stress-strain and strain-displacement relations are affected by pore pressure and reciprocal effects of displacements and pore pressure. In this paper، firstly the constitutive equations and other required relations for describing a poroelastic medium are presented. Then the coupled effect of pore pressure and displacements is removed by using a potential method. Differential equations of time-dependent and time-independent are solved for a point force and point source which gives Green’s functions. Resulted Green’s functions can be used in any suitable numerical method such as boundary element method to investigate the response of rock mass to poroelastic effects.
    Keywords: Poroelasticity, Green's function, Constitutive equations, Pore pressure
  • S. A. Sajjadi, Kh Khalili Pages 63-79
    Today، with the increasing need for simulation of granular materials and simulation of materials grading، creating random volumes and surfaces have become significantly important. Since discontinuous materials have particles with random shapes، thus، creating random volumes and using them as separate blocks in the analysis of discrete element can significantly help to adjust the numerical analysis results of discontinuous materials to the experimental results. In this paper، an appropriate process is offered to create and prepare particles with complex shapes in order to use them in the analysis of discontinuous materials by discrete element method. To this end، using two new proposed algorithms، random surfaces and volumes are created. Then، in order to use the produced random surfaces and volumes in the analytical software that uses discrete element method، an algorithm is offered to reproduce them through assembling the spheres on each other. Finally، since the initial input in the analysis of discontinuous materials is a packing set of discrete blocks by offering a new packaging algorithms، these discrete blocks are got packed. All algorithms were successfully implemented and the random volumes are generated and displayed in geometric modeling environment.
    Keywords: Particle shapes, 3D model reproduction, Granular materials, Random shapes, discrete element method
  • M. Behnia Pages 81-93
    Hydraulic Fracturing method was developed to increase the productivity of low permeability reservoirs. In this method، it is very important to predict the hydraulic fracturing geometry to ensure a safe and optimum design. Hydraulic fracture propagation is affected from natural discontinuities (fault، joint…) in fractured reservoirs. In this study، the interaction of hydraulic fracture with natural fractures and consequently the fracture propagation and variation of fluid pressure inside the hydraulic fracture is studied numerically. The numerical program (2DFPM) was developed based on combination of boundary element method (displacement discontinuity method (DDM)) and finite difference method (FDM). The validity of the numerical program was verified by KGD model. Different conditions of hydraulic and natural fracture interaction are modeled and the effect of natural fracture on distribution of fluid pressure profile along the hydraulic fracture length is studied. The results show that the interaction condition and injection parameters of fluid have more influence on the hydraulic fracturing method.
    Keywords: Hydraulic Fracturing, Natural Fracture, Fluid Pressure Profile, Displacement Discontinuity Method, Finite Difference Method
  • B. Dehghani, Lohrasb Faramarzi, Manouchehr Sanei Pages 95-108
    Today، large underground spaces for multiple strategic projects including hydroelectric power plants، storage of oil and gas، nuclear waste disposal، etc. are important. Stability analysis is of great importance due to the large dimensions of these spaces. In this paper، at first according to the discontinuities orientation and stress conditions of the region، appropriate direction for excavations is selected. The rock mass strength properties including the shear strength of discontinuous rock mass and the modulus of deformation using in situ tests was determined. The numerical modeling results have been summarized. Stress conditions in the study area were determined using a hydraulic fracture tests. In the next step، Using analytical relations and numerical method (Discrete Element Method، 3DEC); as well as، with regard to occurring rock burst phenomenon between the two caverns، and changing of distance between these caverns، the proper optimum distance is determined. Finlay using the result of numerical modeling and based on the plastic zone، a suitable support system (consists of length of tendons and rock bolts at different parts of caverns and axial stress applied to those) has been suggested.