فهرست مطالب

روانشناسی خانواده - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه روانشناسی خانواده
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه لواف*، امید شکری، سعید قنبری صفحات 3-18
    با توجه به نقش خانواده در تحول مشکلات رفتاری و هیجانی در دوره نوجوانی، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای مدل های ارتباطی زوجین در رابطه بین تعارض زناشویی و مشکلات درونی سازی و برونی سازی شده در دختران نوجوان بود. به این منظور 320 دانش آموز دختر تهرانی در مقطع دبیرستان به همراه مادرانشان به پرسشنامه های تعارض زناشویی (MCQ)، مدل های ارتباطی (CPQ) و مقیاس خود گزارش دهی مشکلات رفتاری کودک و نوجوان (YSR) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که در مدل ساختاری واسطه مندی نسبی رابطه مدل سازنده متقابل و غیر سازنده، تمامی ضرایب مسیر بین متغیر های مکنون، به جز مسیر بین متغیرهای مدل ارتباطی سازنده، غیر سازنده و مشکلات برونی سازی شده از لحاظ آماری معنادار بودند. رابطه بین مدل ارتباطی سازنده متقابل با مشکلات درونی سازی شده، منفی و معنادار و با مشکلات برونی سازی شده منفی و غیرمعنادار بود. هم چنین در مدل غیرسازنده، رابطه بین تعارض زناشویی با مدل های ارتباطی غیر سازنده مثبت بود، با مشکلات درونی سازی شده، مثبت و معنادار و با مشکلات برونی سازی شده، مثبت و غیر معنادار بود. بر اساس نتایج پژوهش به نظر می رسد تعارض زناشویی، مدل های ارتباطی زوجین را مختل می کند و منجر به مشکلات درونی سازی شده در دختران نوجوان می شود.
    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، مدل ارتباطی زوجین، مشکل درونی سازی شده، مشکل برونی سازی شده
  • لیلا رمزی، زهره سپهری شاملو*، احمد علی پور، حسین زارع صفحات 19-30
    یکی از عوامل مهم در ارتباط، نحوه مقابله با موقعیت های استرس زا و مشکلات است. استفاده از پاسخ های مقابله ای موثر، به افراد در غلبه بر مشکلات جسمانی و روانی، روابط بین فردی، اجتماعی و تعارضات فردی کمک می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی واقعیت درمانی به شیوه گروهی بر بهبود راهبردهای مقابله ای انجام شد. شرکت کنندگان 91 زن متاهل شاغل شهر مشهد بودند و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن (WOCQ) را تکمیل نمودند. تعداد 30 نفر از شرکت کنندگان که نمره بالا درمقیاس راهبرد مقابله ای هیجان مدار و نمره پایین در مقیاس راهبرد مقابله ای مساله مدار داشتند انتخاب شدند و در دو گروه مداخله و کنترل (15 نفر در هر گروه) قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که نمره کلی مقابله هیجان مدار و زیرمقیاس گریز- اجتناب در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل، کاهش معنادار داشته است. هم چنین نمره کلی مقابله مساله مدار و زیرمقیاس های مقابله مساله مدار و زیرمقیاس های حل مساله، برنامه ریزی و ارزیابی مجدد مثبت در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنادار نشان داد. تغییرات ایجاد شده در پیگیری 45 روزه نیز ماندگار بود. یافته های پژوهش حاضر اطلاعات مفیدی را در زمینه آشنایی با واقعیت درمانی و راهبردهای مقابله ای و نحوه تغییر و بهبود آنها فراهم می کند. در الگوهای مشاوره زناشویی می توان از واقعیت درمانی برای بهبود راهبرد های مقابله ای و کاهش تعارضات زناشویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، راهبرد مقابله ای، زن شاغل متاهل
  • رضا خجسته مهر*، محبوبه کراچیان، خدیجه شیرالی نیا صفحات 31-40
    پژوهش های متعدد نشان می دهند که سبک های دلبستگی می تواند تاثیر مهمی بر کیفیت زناشویی افراد داشته باشد. این تاثیر می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم و در تعامل با سایر متغیرهای روانشناختی باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات مستقیم و غیرمستقیم سبک های دلبستگی از طریق ادراک رفتارهای فداکارانه بر کیفیت زناشویی انجام شد. به این منظور تعداد 130 زن متاهل از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز در پژوهش شرکت کردند و به پرسشنامه تجدید نظر شده تجارب در روابط نزدیک (ECR-R)، مقیاس ادراک رفتارهای فداکارانه (PSM) و مقیاس ز (MMQ) پاسخ دادند. مدل ارزیابی شده در نمونه پژوهش از شاخص های برازندگی قابل قبولی برخوردار بود. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که دلبستگی اضطرابی از طریق رفتارهای فداکارانه همسر اثر مستقیم و غیرمستقیم بر کیفیت زناشویی دارد، اما دلبستگی اجتنابی به صورت مستقیم بر کیفیت زناشویی تاثیر ندارد و تاثیر آن از طریق ادراک رفتارهای فداکارانه است. یافته های پژوهش حاضر نشان داد رابطه بین سبک های دلبستگی و کیفیت زناشویی یک رابطه خطی ساده نیست بلکه ادراک رفتارهای فداکارانه همسر در این میان نقش واسطه ای دارد. براساس یافته های پژوهش حاضر، ضروری به نظر می رسد که درمانگران در فرایند بهبودبخشی به روابط زوجین، به تاثیر مهمی که سیستم های دلبستگی افراد بر ادراک رفتارهای فداکارانه همسران دارد توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: رفتار فداکارانه همسر، دلبستگی اضطرابی و اجتنابی، کیفیت زناشویی
  • محمدعلی بشارت*، مهدیه لشکری، سید محمدرضا رضازاده صفحات 41-54
    هدف اصلی این پژوهش تبیین شاخص های سازگاری با ناباروری بر اساس کیفیت رابطه و باورهای زوجین و حمایت اجتماعی بود. تعداد 100 زوج نابارور (100 زن، 100 مرد) از میان کسانی که به مرکز درمان ناباروری رویان در تهران مراجعه کرده بودند و برای اولین بار تحت درمان ناباروری قرار گرفته بودند، در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا مقیاس سازگاری با بیماری (AIS)، پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS)، مقیاس ارزیابی باورهای شخصی (SPB) و مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که بین مشکلات زناشویی و سازگاری با ناباروری رابطه منفی وجود دارد. هم چنین بین باورهای غیرمنطقی و سازگاری با ناباروری رابطه منفی و بین حمایت اجتماعی و سازگاری با ناباروری رابطه مثبت وجود داشت. بین سطوح سازگاری زنان و مردان با ناباروری تفاوت معنادار مشاهده نشد. طبق نتایج پژوهش، سازگاری با ناباروری می تواند توسط شاخص های کیفیت رابطه زناشویی و باورهای شخصی زوجین و حمایت اجتماعی تبیین شود. بر اساس یافته های این پژوهش، اهمیت ویژگی های روانی- اجتماعی زوجین نابارور، همانند اقدامات معمول پزشکی، به منظور سازگاری بیشتر با ناباروری و ارتقای وضعیت سلامت روانی زوجین، مطرح می شود.
    کلیدواژگان: رابطه زناشویی، بازخورد زوجین، سازگاری، سلامت، ناباروری
  • سید احسان ساداتی*، مهناز مهرابی زاده هنرمند، منصور سودانی صفحات 55-68
    ناکامی زوج ها در حل اختلافات زناشویی ممکن است به اشکال گوناگونی بروز پیدا کند که هرکدام به نوبه خود می تواند سلامت روابط زناشویی را به خطر بیندازد. یکی از انواع بروز اختلافات زناشویی، پدیده دلزدگی است که زوج های بسیاری را درگیر خود می کند و از عوامل بسیاری از جمله تمایزیافتگی، نورزگرایی، بخشندگی و تعارض زناشویی تاثیر می پذیرد. هدف پژوهش حاضر آزمون الگوی رابطه علی تمایزیافتگی، نورزگرایی و بخشندگی با دلزدگی زناشویی از طریق واسطه گری تعارض زناشویی بود. به این منظور نمونه ای 300 نفری از معلمان مرد متاهل مقاطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه مدارس شهر استهبان در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد به مقیاس دلزدگی زناشویی (MDS)، پرسشنامه تجدیدنظر شده تمایزیافتگی خود (DSI-R)، زیرمقیاس نورزگرایی پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو (NEO-FFI)، مقیاس بخشش (FS) و پرسشنامه تعارضات زناشویی (MCQ-R) پاسخ دهند. نتایج نشان داد که در کل نمونه، تمامی ضرایب مسیر بین متغیرها، از لحاظ آماری معنادار بودند. به علاوه مسیرهای مستقیم تمایزیافتگی، نورزگرایی، بخشندگی و تعارض زناشویی به دلزدگی زناشویی، و هم چنین مسیرهای مستقیم تمایزیافتگی، نورزگرایی و بخشندگی به تعارض زناشویی نیز معنا دار بودند. از سوی دیگر، طبق نتایج پژوهش، رابطه غیرمستقیم تمایزیافتگی، نورزگرایی و بخشندگی با دلزدگی زناشویی از طریق تعارض زناشویی نیز معنادار به دست آمدند. به نظر می رسد دلزدگی زناشویی پدیده پیچیده ای است که ضمن درگیر کردن بسیاری از زوج ها، از عوامل بسیاری از جمله تمایزیافتگی، نورزگرایی، بخشودگی و تعارض زناشویی تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، نورزگرایی، بخشندگی، دلزدگی، تعارض زناشویی
  • زهرا پورسینا*، کارینه طهماسیان، منصوره سادات صادقی صفحات 69-78
    خانواده به عنوان نخستین و مهم ترین عامل رشد، تاثیر عمدهای بر سلامت روانی کودک از یک سو و آسیبهای روانی او از سوی دیگر دارد. شواهد نظری حاکی از ان است که ایمنی هیجانی می تواند در تاثیر خانواده بر مشکلات رفتاری نقش واسطه ای ایفا نماید. هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای ایمنی هیجانی بر رابطه بین کارکرد خانواده با مشکلات رفتاری کودکان بود. نمونه این پژوهش شامل 262 نفر (117 دختر، 145پسر) از دانش آموزان دبستانی شهر تهران بودند که به مقیاس های ایمنی در سیستم خانواده (ESS)، (FACES-III) و پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (SDQ) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که دو بعد کارکرد خانواده یعنی پیوستگی و سازشپذیری با تمامی مولفه های ایمنی هیجانی مرتبط است و هر سه بعد ایمنی هیجانی در رابطه ایمنی هیجانی و کارکرد خانواده نقش واسطهای ایفا میکند. در واقع کارکرد موثر خانواده باعث افزایش ایمنی و کاهش مشغله ذهنی و کنارهگیری در کودکان میشود. هم چنین کارکرد خانواده با افزایش ایمنی و کاهش ناایمنی باعث کاهش مشکلات رفتاری در کودکان میگردد. با توجه به نتایج این مطالعه به منظور طراحی یک مدل مناسب برای پیشگیری از بروز مشکلات بهتر است به آموزش کارکردهای اصلی خانواده و اثرات آن بر ایمنی هیجانی کودکان مبادرت گردد و آگاهی های لازم در قالبی مناسب و جذاب به والدین و کودکان ارایه شود.
    کلیدواژگان: ایمنی هیجانی، کارکرد خانواده، مشکل رفتاری کودک
|
  • Haniyeh Lavaf*, Omid Shokri, Saeid Ghanbari Pages 3-18
    Regarding the role of the family in the development of behavioral and emotional problems in adolescence، the purpose of this study was to examine the mediating role of couples’ communications patterns in the relationship between marital conflict and internalizing and externalizing problems in adolescent girls. For this purpose، 320 high school female students of Tehran and their mothers completed the marital conflict Questionnaire (MCQ)، the Communication Patterns Questionnaire (CPQ) and the Achenbach Adolescent Youth Self Report (YSR). The data were analyzed using the structural equation modeling approach. The results showed that in relative intermediary pattern، the relationship between the manufacturer and the non manufacturer of the pattern، all paths were statistically significant، except the path of between manufacturer، non manufacturer communication pattern and externalizing problems. There was a negatively significant relationship between the interactive constructive communication pattern and internalizing problems. Also، there was a negatively insignificant relationship between the interactive constructive communication pattern and externalizing problems. In the non-constructive pattern، the relationship between marital conflict and non constructive communication pattern was significantly positive and with internalizing problem was positive and significant. Also، with externalizing problems was positive and insignificant. Based on the results، it seems that marital conflict disrupts the couples’ communication patterns، leading to internalizing problems in adolescent girls.
    Keywords: marital conflict, couple's communication pattern, internalizing problem, externalizing problem
  • Leila Ramzi, Zohre Sepehri Shamloo, Ahmad Ali Pour, Hosein Zare Pages 19-30
    One of the most important factors in communication is how to deal with stressful situations and problems. People can overcome physical and emotional problems as well as interpersonal، social and personal conflicts by using effective coping responses. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of group reality therapy in coping strategies. Ninety-one female married employees in Mashhad participated in this study and completed the Lazarus and Folkman''s Ways of Coping Questionnaire (WCQ). Thirty persons with higher scores in emotion focused coping and lower scores in problem focused coping were selected and assigned to experimental and control groups (15 each). Results showed a reduction in the total scores of the emotion focused coping and «escape-avoidance» subscales، and an increase in the total score of problem focused coping، «plan-full problem solving» and «positive reappraise» subscales in the experimental group. Changes in the 45-day follow-up persisted. The findings provide useful information on reality therapy and coping strategies and how it improves. Reality therapy can be used in marital counseling patterns for improving coping strategies and reducing marital conflicts.
    Keywords: reality therapy, coping strategies, working married woman
  • Reza Khojasteh Mehr, Mahboobeh Kerachian, Khadijeh Shirali Nia Pages 31-40
    Studies show that attachment styles can have a significant impact on the couple’s marital quality. This impact can be direct or indirect and can be in interaction with other significant psychological variables including the spouse’s perception of sacrificing behaviors. This study aimed to investigate the direct and indirect effects of attachment styles on women’s marital quality through spouse’s perception of sacrificing behaviors as a mediator. 130 married female students of Shahid Chamran University of Ahvaz participated and completed the Experiences in Close Relationships- Revised (ECR-R) Questionnaire، the Perception of Sacrificing Behaviors Measure (PDM)، and the Measure of Marital Quality (MMQ). The tested model in the sample had a good fit. Results of the structural equation showed that style had direct and indirect effects on marital quality، through spouse’s perception of sacrificing behaviors، though avoidance attachment style had a negative indirect effect on marital quality through sacrificing behaviors. Findings of the present study showed that the relationship between attachment styles and marital quality was not a simple linear one but spouse’s perception of sacrificing behaviors could play a mediating role in this relationship. Findings of the present study suggest that the impact of attachment styles on spouse’s perception of sacrificing behaviors should be taken into account by therapists when working on family relationships enhancement.
    Keywords: spouse's perception sacrificing behavior, anxiety, avoidance attachment, marital quality
  • Mohammad Ali Besharat, Mahdieh Lashkari, Mohammad Reza Rezazadeh Pages 41-54
    The main purpose of the present study was to explain adjustment to infertility indices in terms of relationship quality، couples'' beliefs، and social support. A total of 100 couples (100 men، 100 women) participated in this study. Participants were asked to complete the Adjustment to Illness Scale (AIS)، the Golombok Rust Inventory of Marital state (GRIMS)، the Survey of Personal Beliefs (SPB)، and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS). The results showed a significant negative association between marital problems and adjustment to infertility. Irrational beliefs and social support showed negative and positive correlations with adjustment to infertility، respectively. No significant difference was shown between men and women in terms of adjustment to infertility. The results revealed that adjustment to infertility could be explained by indices of marital relationship quality، personal beliefs، and social support. Based on the results of the present investigation، the importance of psychosocial characteristics of infertile couples، as well as routine medical services، is suggested. This can lead the couples to more adjustment to infertility and improvement of their mental health state.
    Keywords: marital relationship, couple's attitude, adjustment, health, infertility
  • Seyed Ehsan Sadati, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Mansour Soodani Pages 55-68
    The failure of couples in resolving marital problems could be expressed in various forms so that each of them can be a threat to the health of marital relationship. One of the causes of marital disputes is disaffection which is common in many couples and is influenced by many factors including differentiation، neuroticism، forgiveness and martial conflict. The purpose of this study was to examine the causal relationship between differentiation، neuroticism and forgiveness and marital disaffection by mediation of marital conflict. For this purpose، a sample of 300 married male teachers in elementary، middle and high schools of Estahban participated in this study. Participants were asked to respond to the Marital Disaffection Scale (MDS)، the Revised Differentiation of Self Questionnaire (DSI-R)، the Neuroticism of NEO Five-Factor Personality Inventory (NEO-FFI)، the Forgiveness Scale (FS) and Sanai’s Revised Marital Conflicts Questionnaire (MCQ-R). The results showed that all coefficients of the path between variants were statistically significant. Moreover، the direct paths of differentiation، neuroticism، forgiveness and marital conflict to marital disaffection were statistically significant. The direct paths of differentiation، neuroticism and forgiveness to marital conflict were significant as well. Also، the results of this study revealed that the indirect relationship between differentiation، neuroticism and forgiveness and marital disaffection was also significant through marital conflict. It seems that marital disaffection is a complex phenomenon which is influenced by various factors such as differentiation، neuroticism، forgiveness and martial conflict.
    Keywords: differentiation, neuroticism, forgiveness, disaffection, marital conflict
  • Zahra Poursina*, Karineh Tahmasian, Mansoureh Sadat Sadeghi Pages 69-78
    The family as the first and most important factor in child development has a major impact on the child''s mental health and psychological problems. Evidences suggest that emotional security has a mediating role in the relationship between family functioning and child’s behavioral problems. The purpose of this study was to determine the mediatory role of child’s emotional security in the relations between family functioning and children’s behavioral problems. The sample consisted of 262 fifth and sixth graders of Tehran (117 girls and 145 boys) and their mothers who were selected according to cluster sampling method. The students completed the Security on Family Scale (SFS)، the Family Adaptability and Cohesion Evaluation Scale (FACES-III)، and the mothers completed the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ). Results of the analysis showed that both dimension of family functioning (cohesion and adaptability) correlated with all emotional security dimensions، and they also could play a mediatory role in relation between family functioning and child’s behavioral problems. In fact، effective functioning of the family increases security and decreases preoccupation and disengagement. Through increasing security and decreasing insecurity family functioning can reduce child’s behavioral problems. With respect to the results of this study، teaching the basic functions of the family and their effects on children''s emotional security seems useful in preventing problems between children and parents.
    Keywords: emotional security, family functioning, child's behavioral problem