فهرست مطالب

نشریه روانشناسی خانواده
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهناز سادات جوادی، غلامعلی افروز، سیمین حسینیان، مسعود آذربایجانی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 3
    رضایت زناشویی انطباق بین وضعیت موجود فرد در روابط زناشویی با وضعیت مورد انتظار او است. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی و تعاملات عاطفی با رویکرد آموزه های دینی جهت افزایش رضایت زناشویی بود. طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. تعداد 20 زوج در این پژوهش شرکت کردند و در دو گروه آزمایش (10 زوج) و کنترل (10 زوج) قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس رضایت زناشویی افروز (AMSS) بود. مداخله آموزشی مهارت های ارتباطی و تعاملات عاطفی با رویکرد آموزه های دینی بر روی گروه آزمایش در طی 8 جلسه 5/1 ساعته و هفته ای یک بار اجرا شد. تحلیل نتایج قبل و بعد از آموزش نشان داد که تفاوت بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش، در نمره رضایت زناشویی معنادار بوده است، اما تفاوت معنادار بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل در نمره رضایت زناشویی به دست نیامد. هم چنین، تاثیر این آموزش پس از گذشت 2 ماه نیز پایدار بود. نتایج پژوهش حاضر می تواند به درک نقش مهمی که مهارت های ارتباطی و عمل به آموزه های دینی در موفقیت ازدواج ایفا می کنند کمک کند و مورد استفاده روانشناسان و مشاوران خانواده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مهارت ارتباطی، تعامل عاطفی، آموزه دینی، رضایت زناشویی
  • محمدعلی بشارت، سمیه رامش، سید محمدرضا رضازاده صفحه 15
    کیفیت رابطه زوجین و سازگاری آنها تحت تاثیر عوامل متعددی قرار می گیرد. نیازهای بنیادین روانشناختی و پیوندهای والدینی از جمله عوامل تعیین-کننده مهم سازگاری زناشویی و کیفیت روابط زوجین محسوب می شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کننده پیوندهای والدینی در رابطه بین ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی و سازگاری زوجین بود. تعداد 278 نفر (147 زن، 131 مرد) از افراد متاهل شهر یزد در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی (BNSG-S)، پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS) و مقیاس پیوندهای والدینی (PBI) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی با سازگاری زوجین رابطه مثبت معنا دار دارد. مراقبت والدینی با سازگاری زوجین رابطه مثبت معنادار و بیش حمایتگری والدینی با سازگاری زوجین رابطه منفی معنا دار داشتند. نتایج پژوهش هم چنین نشان داد که تنها مراقبت مادرانه توان تعدیل رابطه ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی و سازگاری زوجین را داشت. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که رابطه ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی با سازگاری زوجین یک رابطه خطی ساده نیست، بلکه متغیرهای دیگر مانند پیوندهای والدینی در این رابطه نقش تعدیل کننده دارند.
    کلیدواژگان: مراقبت والدینی، بیش حمایتگری والدینی، نیاز روانشناختی، سازگاری زوجین
  • علی خدایی، حسین زارع، احمد علیپور، امید شکری صفحه 27
    با توجه به فراگیر بودن تعارضات والد- نوجوان در تعاملات درون خانوادگی و پیامدهای ناخوشایند آن در کوتاه مدت و بلندمدت، توسعه و استفاده از برنامه های مداخله ای، با هدف آموزش مدیریت انطباقی این تعارض ها، یک ضرورت پژوهشی اجتناب ناپذیر است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه مداخله ای بازآموزی اسنادی بر سبک حل تعارض، خوش بینی و کاهش تعارض والد- نوجوان انجام شد. در این پژوهش 50 مادر (25 نفر در گروه آزمایش، 25 نفر در گروه کنترل) شرکت کردند و قبل و بعد از آموزش، به نسخه والد پرسشنامه سنجش تعارض والد- نوجوان (APCQ)، آزمون تجدیدنظر شده جهت گیری زندگی (LOT-R) و فهرست سبک حل تعارض (CRSI) پاسخ دادند. برنامه بازآموزی اسنادی به شیوه گروهی برای مادران گروه آزمایش در 7 جلسه دو ساعته اجرا شد. نتایج نشان داد که در کوتاه مدت و بلندمدت، برنامه مداخله ای در افزایش میزان خوش-بینی و راهبرد حل مساله مثبت مادران و در کاهش شدت تعارض آنها با نوجوانان و راهبردهای غیرانطباقی منفی موثر بود. نتایج پژوهش حاضر از نقش تعیین کننده برنامه بازآموزی اسنادی به کمک تقویت تفکر خوش بینانه و بهبود مهارت های حل تعارضات بین فردی، در کاهش شدت تجارب متعارض والد- نوجوان به طور تجربی حمایت کرد.
    کلیدواژگان: برنامه بازآموزی اسنادی، تعارض والد، نوجوان، خوش بینی، راهبرد حل مساله
  • رضا خجسته مهر، زینب دانیالی، خدیجه شیرالی نیا صفحه 39
    آمادگی ازدواج به عنوان ارزیابی ذهنی فرد از آمادگی شخصی برای پذیرش مسوولیت ها، متغیر کلیدی در تصمیم گیری فرد برای ازدواج و پیش بین مهم رضایت زناشویی پس از آن محسوب می شود. براین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی تجارب زیسته دانشجویان متاهل از آمادگی ازدواج بود. این مطالعه به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. به این منظور 16 نفر از دانشجویان متاهلی که در زمان ازدواج ادراک آمادگی داشتند با استفاده از مصاحبه عمیق و اکتشافی مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها جمع آوری، ثبت و کدگذاری شد و در قالب مقوله های اصلی طبقه بندی گردید. تحلیل تجارب مشارکت کنندگان منجر به شناسایی 551 کد اولیه، 17 زیرمضمون و 5 مضمون اصلی شامل آمادگی درون فردی، آمادگی بین فردی، آمادگی موقعیتی، الزام آوری نیازها و حمایت اجتماعی شد. نتایج نشان داد که عواملی مانند آمادگی اخلاقی، عاطفی و روانی برای ازدواج، کسب استقلال عاطفی و مالی از خانواده اصلی، آمادگی فداکاری، گذشت و متعهدبودن در قبال همسر، پذیرش مسوولیت ها و چالش های زندگی مشترک، کسب مهارت های لازم برای زندگی مشترک، ملاک گذاری برای انتخاب همسر، طی کردن دوره شناخت، کسب تجربیاتی از زندگی مشترک اطرافیان و زندگی دانشجویی، آمادگی سنی، الزام آوربودن نیازها و حمایت اطرافیان، نقش مهمی در آمادگی افراد برای ازدواج ایفا می کنند. بنابراین ضروری است در برنامه های آمادگی ازدواج که برای نوجوانان و جوانان اجرا می شود به این عوامل مهم توجه شود.
    کلیدواژگان: آمادگی ازدواج، تاهل، پدیدارشناسی
  • محمد نریمانی، اصغر پوراسمعلی، نیلوفر میکائیلی، نادر حاجلو صفحه 51
    دلزدگی زناشویی به عنوان یکی از عاملهای اساسی طلاق در ادبیات پژوهشی مطرح است که تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله نورزگرایی، عملکرد خانواده اصلی، باورهای ارتباطی و الگوهای تعاملی زوجین قرار دارد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات مستقیم و غیرمستقیم آسیبپذیری های بادوام یعنی نورزگرایی، عملکرد خانواده اصلی و باورهای ارتباطی زوجین از طریق الگوهای تعاملی زوجین بر دلزدگی زناشویی زوجین متقاضی طلاق انجام شد. 100 زوج متقاضی طلاق در شهرستان اردبیل به پرسشنامه های دلزدگی زناشویی (CBM)، زیرمقیاس نورزگرایی از پرسشنامه شخصیتی نئو (NEO-FFI)، مقیاس خانواده اصلی (FOS)، پرسشنامه باورهای ارتباطی (RBI) و فرم کوتاه پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ-SFپاسخ دادند. تحلیل داده ها نشان داد که مسیرهای مستقیم نورزگرایی، باورهای ارتباطی زوجین، الگوهای تعاملی توقع/ کنارهگیری و مثبت به دلزدگی زناشویی معنادار بودند. به علاوه مسیرهای مستقیم نورزگرایی و باورهای ارتباطی زوجین به سبک توقع/کناره گیری، و هم چنین عملکرد خانواده اصلی و باورهای ارتباطی زوجین به سبک مثبت معنادار بودند. از سوی دیگر، طبق نتایج پژوهش، رابطه غیرمستقیم نورزگرایی و باورهای ارتباطی با دلزدگی زناشویی از طریق سبک توقع/کناره گیری و رابطه غیرمستقیم عملکرد خانواده اصلی و باورهای ارتباطی با دلزدگی زناشویی از طریق سبک مثبت معنادار به دست آمدند. بر اساس نتایج پژوهش به نظر میرسد که آسیبپذیری های بادوام زوجین به تنهایی یا به همراه سبک های تعاملی زوجین میتواند در دلزدگی زناشویی در طول زندگی نقش داشته باشد. این یافته میتواند در فرایند مشاوره پیش از ازدواج و درمان زناشویی به متخصصان مربوطه یاری رساند.
    کلیدواژگان: نورزگرایی، باور اتباطی زوجین، سبک توقع، کنارهگیری، سبک مثبت، دلزدگی زناشویی
  • ذبیح الله عباس پور، فیض الله پورسردار، امین کرایی، مریم خسروانی شایان صفحه 67
    افسردگی، اختلال روانی شایعی است که نوجوانان را درگیر می کند و با سطوح بالای استرس، اضطراب و در بدترین حالت با خودکشی رابطه دارد؛ اما همیشه این سوال مطرح است که موثرترین درمان برای افسردگی، چیست؟ پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی بین فردی خانواده محور بر علایم افسردگی نوجوانان انجام شد. بر این اساس سه پسر نوجوان افسرده از شهر تهران در این پژوهش شرکت کردند. در پژوهش حاضر از طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه استفاده شد. چهارده جلسه روان درمانی بین فردی خانواده محور(FB-IPT) ، طی 7 هفته متوالی و دو روز در هفته برای هر سه نوجوان برگزار شد. ارزیابی در سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری انجام شد و شرکت کنندگان در مرحله خط پایه سه بار، در مرحله مداخله پنج بار و در مرحله پیگیری دو بار به پرسشنامه خلق و احساس (MFQ) پاسخ دادند. یافته های پژوهش نشان داد که روان درمانی بین-فردی خانواده محور در کاهش علایم افسردگی اثر معنادار دارد. طبق یافته های این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که ترکیب درمان فردی با سیستم خانواده، به خصوص والدین، در درمان افسردگی نوجوانان اثربخش است و بر این اساس استفاده از این روش به متخصصان این حوزه درمانی توصیه می-شود.
    کلیدواژگان: روان درمانی بین فردی، خانواده، افسردگی، نوجوان
  • وحیده باباخانی، شکوه نوابی نژاد، عبدالله شفیع آبادی، علیرضا کیامنش صفحه 79
    از عوامل موثر در بروز تعارضات بین زوجین، موضوعات و محتویات افکار آنان است. به بیان دیگر، از آن جا که هر یک از زوجین دارای افکار و الگوهای ذهنی خاص خود هستند، ممکن است در ارتباطات خود با یکدیگر دچار تعارض شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش رویکرد یکپارچه فلدمن بر افزایش ذهن آگاهی و کاهش تعارضات زناشویی زوجین انجام شد. پژوهش حاضر، آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. تعداد ده زوج در این پژوهش شرکت کردند که در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش طی 8 جلسه 120-90 دقیقه ای تحت مداخله با رویکرد یکپارچه فلدمن قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی (FFMQ) و پرسشنامه تعارضات زناشویی (MCQ) بود که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، توسط دو گروه آزمایش و کنترل تکمیل شد. یافته های به دست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنادار وجود دارد؛ به این معنا که آموزش الگوی یکپارچه فلدمن موجب افزایش ذهن آگاهی و کاهش تعارضات زناشویی زوجین شده است؛ و این تاثیر در طی زمان دارای ماندگاری است. با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت الگوی الگوی یکپارچه فلدمن می تواند به عنوان یکی از روش های مداخله مورد استفاده زوج درمانگران و درمانگران خانواده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رویکرد یکپارچه فلدمن، ذهن آگاهی، تعارض زناشویی
|
  • Behnaz Sadat Javadi, Gholamali Afrooz, Simin Hosseinian, Masood Azarbaijani, Masood Gholamali Lavasani Page 3
    Marital satisfaction is defined as the degree of correspondence between an individual current status in couple relationships with his/her expected one. The objective of the present study was to determine the effectiveness of communicative skills and emotional interactions instruction on improving marital satisfaction with focusing on religious aspects. The study was a quasi-experimental research with pre-test¡ post-test with control group. The participants of the study were 20 couples which placed in the experimental (10) and the control (10) groups. The instrument of the study was Afrooz Marital Satisfaction Scale (AMSS). The experimental group experienced an 8 session¡ 1.5 hour instructional intervention which held once a week. The results demonstrated that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group while there was not in the control group. It should be mentioned that the effects of intervention remained for two months. The findings of this study point to the key role of communication skills and religious values in marital success and can be used by psychologists and family counselors.
    Keywords: communication skills, emotional interaction, religious instructions, marital satisfaction
  • Mohammad Ali Besharat, Somayeh Ramesh, Seyed Mohammad Reza Rezazadeh Page 15
    Quality of couple''s relationship and their marital adjustment are influenced by several factors. Basic psychological needs and parental bondings are considered as important determinants for marital adjustment and quality of their relationships. The present study aimed to examine the moderating role of parental bonding on the relationship between basic psychological needs satisfaction and marital adjustment. A total of 278 married individuals (131 men¡ 147 women) living in Yazd city participated in the study. Participants were asked to complete the Basic Needs Satisfaction in General Scale (BNSG-S)¡ Golombok Rust Inventory of Marital State (GRIMS)¡ and Parental Bonding Inventory (PBI). Results showed that basic psychological needs satisfaction had a significant positive association with marital adjustment. Parental care and parental over protection showed positive and negative associations with marital adjustment¡ respectively. The relationship between basic psychological needs satisfaction and marital adjustment was moderated only by maternal care. According to the findings of the present study¡ it can be concluded that the relationship between basic psychological needs satisfaction and marital adjustment is not a simple linear one¡ but somewhat is influenced by parental bonding.
    Keywords: parental care, parental over protection, psychological need, marital adjustment
  • Ali Khodaei, Hossein Zare, Ahmad Alipour, Omid Shokri Page 27
    Given the widespread phenomenon of parent-adolescent conflicts in family interactions and unpleasant consequences of them in the short and long term¡ the development and use of intervention programs¡ with the aim of training adaptive management of these conflicts¡ is an inevitable research necessity. Therefore¡ this study aimed to determine the effectiveness of attribution retraining intervention program on conflict solution style¡ optimism and reducing parent-adolescent conflicts. Fifty mothers participated in this study (25 each). In both experimental and control groups¡ before and after training¡ mothers responded the parent version of the Adolescent-Parent Conflicts Questionnaire (APCQ)¡ Life Orientation Test-Revised (LOT-R) and Conflict Resolution Styles Inventory (CRSI). The attribution retraining program for mothers in experimental group was administered in 7 two-hour sessions. The results showed that the intervention program¡ in short and long-term¡ was effective in increasing the amount of optimism and positive problem solving and in reducing the severity of their conflict with adolescents and non-adaptive strategies. The results of this study empirically supported the determining role of attribution retraining program to help strengthen optimistic thinking and interpersonal conflict resolution skills¡ and to reduce the severity of conflicting experiences of parents with their adolescents.
    Keywords: Attritional retraining program, adolescent, parent conflict, optimism, conflict solution style
  • Reza Khojasteh Mehr, Zeinab Daniali, Khadijeh Shirali Nia Page 39
    Readiness for marriage is regarded as a subjective evaluation of one''s own readiness to take on the responsibilities and challenges of marriage and a predictor of marital satisfaction. So the aim of the present research was studying the lived experiences of marriage readiness among married students. The study was conducted in a qualitative method using a phenomenological approach. Thus 16 married students who had felt marriage readiness at the time of their marriage¡ were selected in a purposive sampling which were studied via in-depth and exploratory interviews. Then data were collected¡ registered¡ encoded and classified into 5 main categories. By analyzing the participants'' experiences¡ 551 primary codes¡ 17 subthemes¡ and five main themes¡ including interpersonal readiness¡ intrapersonal readiness¡ contextual readiness¡ meeting the needs¡ and social support were identified. The results showed that different factors such as gaining moral¡ emotional and mental readiness to marriage¡ gaining emotional and financial independence from family of origin¡ getting ready to sacrifice¡ forgiveness and commitment to spouse ¡ accepting the responsibilities and challenges of marital life¡ acquiring necessary interpersonal skills¡ considering some criteria for choosing spouse¡ making acquaintance with the spouse¡ getting some experiences from marital life of others and student life¡ age readiness¡ and others'' supports have an important role in preparing people for marriage. So all important factors should be noticed in marriage preparation programs which target adolescents and the youth.
    Keywords: marriage readiness, marriage, phenomenology
  • Mohammad Narimani, Asghar Pouresmali, Niloofar Mikaeili, Nader Hajloo Page 51
    Marital burnout is a consistently observed essential factor for divorce in most literature and is influenced by many factors including neuroticism¡ family of origin¡ relationship beliefs and couple communication patterns. This study was carried out to investigate the direct and indirect effects of enduring vulnerabilities (neuroticism¡ family of origin¡ relationship beliefs) by communication patterns in marital burnout of divorce-seeking couples.100 divorce-seeking couples completed measures of Couple Burnout Pains (CBM)¡ Neuroticism component of Neo Personality Inventory) NEO-FFI(¡ Family of Origin (FOS)¡ Relationship Beliefs (RBI) and Communication Patterns Questionnaire-Short Form (CPQ-SF) in Ardabil¡ Iran. The data were analyzed using Structural Equation Modeling (SEM). The results showed that direct paths of neuroticism¡ relationship beliefs¡ positive and demand/withdraw communication patterns to marital burnout were significant. Also direct paths of neuroticism and relationship beliefs to demand/withdraw pattern; and Family of origin and relationship beliefs to positive pattern were significant. Also¡ the results of this study revealed that the indirect relationship between neuroticism and relationship beliefs to marital burnout through demand/withdraw pattern¡ and indirect relationship between family of origin and relationship beliefs to marital burnout through positive pattern were significant. The results of the present study shows that enduring vulnerabilities of couples lonely or with communication patterns can have a role in marital burnout in lifespan and also this result can help experts in process of premarital consultation and couple therapy.
    Keywords: enduring vulnerabilities, demand, withdraw pattern, positive pattern, marital burnout
  • Zabihollah Abbaspour, Feizallah Poursardar, Amin Koraei, Maryam Khosravani Shayan Page 67
    Depression is a common mental disorder affecting adolescents and associated with high levels of stress¡ anxiety¡ and in the worst possible scenarios¡ suicide. This question always is asked¡ which treatment in more effective? The aim of present study was the effectiveness of family-based interpersonal psychotherapy (FB-IPT) on depression symptoms in adolescents. Three depressive adolescents male were selected in Tehran. Multiple baseline experimental single case was used as the method of the present study. 14 sessions of family-based interpersonal psychotherapy (FB-IPT) was administrated in 2 days per week and 7 consecutive weeks. This treatment was carried out in three phase of baseline¡ intervention and follow-up and participants complete Mood Affect Questionnaire (MFQ) in phase of baseline 3 times¡ intervention 5 times and follow-up 2 times. Data analyzed with visuals inspection¡ reliable change index (RCI) strategies and improvement percentage. Results showed that family-based interpersonal psychotherapy (FB-IPT) had significant effect in reduction of depression signs. According to the findings of the present study¡ it can be concluded that integrating individual treatment with family system¡ especially parents¡ can have more effective outcomes in adolescents; therefore applying this method is recommended by the professionals of this field.
    Keywords: interpersonal psychotherapy, family, depression, adolescent
  • Vahideh Babakhani, Shokouh Navabinejad, Abdullah Shafiabady, Alireza Kiamanesh Page 79
    Among the factors causing conflicts between the couple are the subjects and underlying of their thoughts. In other words¡ when the couple has their own thoughts and special mental patterns¡ they may face conflicts in their communication with each other. On this basis¡ the present research was conducted aiming at determining the effectiveness of training Feldman''s integrated approach on the increase of mindfulness and decrease of marital conflicts of the couple. The research was an experimental research of pretest-posttest type with a control group. For this purpose¡ 10 couples who were eligible for the conditions intended by the researcher were selected and they were then placed in two groups¡ namely test and witness groups. The test group was then influenced by Feldman integrated approach during 8 sessions each for 90-120 minutes. Mindfulness scale (FFMQ) and Marital Conflict Questionnaire (MCQ) were executed as research instruments in both groups during three stages¡ namely pretest¡ posttest and follow-up). The findings obtained from data analysis indicated that there is a significant difference between pretest and posttest scores of test and control groups. It means that training Feldman''s integrated approach has increased mindfulness and has decreased marital conflicts of the couples and this effect is durable over time. Considering the findings of the present research¡ it can be concluded that Feldman''s integrated approach can be used by couple therapists and family therapists as one of the interventional procedures.
    Keywords: Feldman integrated training approach, mindfulness, marital conflict