فهرست مطالب

روانشناسی خانواده - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1395)

نشریه روانشناسی خانواده
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم بهرادفر، رضوان سادات جزایری، فاطمه بهرامی، محمدرضا عابدی، عذرا اعتمادی، سیدمحسن فاطمی صفحات 3-16
    آشفتگی روابط زوجی ازجمله شایع ترین عوامل استرس زای دهه های اخیر است که تاثیرات منفی قابل توجهی بر سلامت زیستی، روانی و اجتماعی زوجین و فرزندان آنها دارد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی روایتی و هیجان محور بر کیفیت زناشویی و کارکردهای مختل هیجانی، شناختی و رفتاری زوجین آشفته انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی و نمونه آماری شامل 18 زوج بود که به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی EFCT و NCT گمارده شدند و بین 8 الی 12 جلسه 90 دقیقه ای زوج درمانی روایتی یا هیجان محور دریافت کردند. آزمودنی ها با استفاده از مقیاس های سازگاری زناشویی (DAS)، فرم کوتاه تجارب در روابط نزدیک (ECR-S)، اسنادهای ارتباطی (RAM)، ویراست دوم مقیاس مقابله با تعارض رحیم (ROCI-2) و ویراست سوم پرسشنامه بالینی چند محوری میلون (MCMI-III) در مراحل غربالگری، پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که در مرحله پس آزمون رویکرد NCT موجب بهبودی معنادار کیفیت زناشویی و کارکردهای مختل رفتاری و رویکرد EFCT موجب بهبودی کیفیت زناشویی، کارکردهای مختل هیجانی و شناختی گردید. تاثیر معنادار رویکرد NCT در مرحله پیگیری پایدار نبود ولی بهبودی در گروه EFCT همچنان به صورت معنادار پایدار بود (به جز دلبستگی اجتنابی) و همچنین این رویکرد باعث بهبودی معنادار کارکردهای مختل رفتاری در این مرحله شد. نسبت تغییرات معنادار بالینی در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه EFCT بیشتر بود ولی از این لحاظ بین دو گروه آزمایشی تفاوت معناداری در مراحل مذکور وجود نداشت.
    کلیدواژگان: زوج درمانی روایتی، زوج درمانی هیجان محور، کارکرد مختل، زوج آشفته
  • فریبا روایی، غلامعلی افروز، سیمین حسینیان، محمد خدایاری فرد، ولی الله فرزاد صفحات 17-30
    اندیشه تشکیل خانواده، نیل به آرامش روان و امنیت درون و تجربه خوشبختی حقیقی است و رضایت زناشویی یک گام مهم در نیل به این آرامش است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه آموزشی خانواده محور بر پایه الگوی اسلامی ایرانی بر رضایت زناشویی بود. طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. تعداد 40 زوج در این پژوهش شرکت کردند و در دو گروه آزمایش (20 زوج) و کنترل (20 زوج) گمارده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس رضایت زناشویی افروز (AMSS) بود. مداخله آموزشی برای گروه آزمایش در طی 10 جلسه یک و نیم ساعته و هفته ای یک بار اجرا شد. تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در افزایش رضایت زناشویی در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و نیز پیگیری وجود دارد. بر این اساس، برنامه خانواده محور بر پایه الگوی اسلامی ایرانی در افزایش رضایت زناشویی موثر است. نتایج پژوهش حاضر می تواند به درک نقش مهمی که مهارت های ارتباطی، خودآگاهی، ارتباط جنسی، کنترل خشم، حل مساله، مثبت اندیشی، فرزندپروری و مهارت مدیریت زمان با تاکید بر الگوی اسلامی ایرانی در بهبود رضایت زناشویی ایفا می کنند، کمک کند. آموزش این برنامه در مراکز مشاوره برای زوجین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: برنامه خانواده محور، الگوی اسلامی ایرانی، رضایت زناشویی
  • محمدعلی بشارت، بهار رفیع زاده صفحات 31-46
    رضایت جنسی و سازگاری زناشویی از ابعاد مهم زندگی زناشویی هستند که به شدت کیفیت و پایداری رابطه زوجین را تحت تاثیر قرار می دهند. مطالعات نشان داده اند که عوامل متعددی ازجمله عوامل روانی، اجتماعی، اقتصادی، فردی و ویژگی های جمعیت شناختی بر رضایت جنسی و سازگاری زناشویی تاثیرگذار هستند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی سطوح رضایت جنسی و سازگاری زناشویی بر اساس متغیرهای شغلی، تعهد، صمیمیت و دانش و نگرش جنسی بود. تعداد 100 نفر از کارمندان شرکت نفت (50 کارمند اقماری، 50 کارمند غیر اقماری) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد پرسشنامه وضعیت جنسی گلومبوک- راست (GRISS)، پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS)، جدول مربوط به اطلاعات شغلی، مقیاس تعهد زناشویی (DCI)، مقیاس صمیمیت (IS) و مقیاس دانش و نگرش جنسی (SKAS) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که بین رضایت جنسی و سازگاری زناشویی با متغیرهای شغلی رابطه معنادار وجود ندارد اما تعهد، صمیمیت و دانش و نگرش جنسی با رضایت جنسی و سازگاری زناشویی رابطه مثبت داشتند. همچنین رضایت جنسی توسط صمیمیت و دانش و نگرش جنسی قابل پیش بینی بود. تعهد و صمیمیت نیز توان پیش بینی سازگاری زناشویی را داشتند. نتایج همچنین نشان داد صمیمیت بیشترین سهم را در پیش بینی رضایت جنسی و تعهد بیشترین سهم را در پیش بینی سازگاری زناشویی ایفا می کند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که متغیرهای شغلی تاثیری بر رضایت جنسی و سازگاری زناشویی ندارند اما تعهد، صمیمیت و دانش و نگرش جنسی نقش تعیین کننده ای در پیش بینی رضایت جنسی و سازگاری زناشویی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: دانش جنسی، نگرش جنسی، رضایت جنسی، سازگاری زناشویی
  • نازک حسینی حاجی بکنده، شکوه نوابی نژاد، علیرضا کیامنش صفحات 47-58
    در بسیاری از زوجین احساسات مثبت اولیه در گذر زمان کاهش می یابد و تعارضات شدید جایگزین آن می شود. استفاده از سبک های مخرب حل تعارض صرفا باعث دوری بیشتر زوج ها می شود و توانایی زوج ها در کاربرد مهارت های حل مساله می تواند عاملی برای بهبود روابط زوجین باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مدل گشتاوری السون بر تاب آوری و تعارضات زناشویی زوجین بود. پژوهش حاضر، آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون - پیگیری با گروه کنترل بود. تعداد 20 زوج در این پژوهش شرکت کردند که در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش طی 8 جلسه120-90 دقیقه ای هفته ای یک بار تحت تاثیر مداخله (مدل گشتاوری السون) قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس تاب آوری (CD-RISC) و پرسشنامه تعارضات زناشویی (MCQ) بود. یافته ها نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل در تاب آوری و تعارضات زناشویی تفاوت معناداری وجود دارد؛ آموزش مدل گشتاوری السون موجب افزایش تاب آوری و کاهش تعارضات زناشویی زوجین شده است و این تاثیر در طی زمان دارای ماندگاری اثر است. با توجه به یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که الگوی گشتاوری السون می تواند به عنوان یک روش درمانی مناسب مورداستفاده متخصصان و درمانگران خانواده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل گشتاوری السون، تاب آوری، تعارض زناشویی
  • ناصر یوسفی صفحات 59-70
    مهارت های زندگی از مولفه های مهم در روابط زناشویی و امید به زندگی محسوب می شود. امروزه مهارت های زندگی به عنوان یکی از کاربردی ترین آموزش ها برای کاهش تعارض زناشویی و پیشگیری از وقوع طلاق در نظر گرفته می شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر رضایت زناشویی و امیدواری بود. طرح پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 20 زوج در این پژوهش شرکت کردند و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش طی 10 جلسه دوساعته هفته ای یک بار تحت مداخله برنامه آموزش مهارت های زندگی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (ENRICH) و پرسشنامه امیدواری اشنایدر و همکاران (HQ) بود. یافته های به دست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنادار وجود دارد. بر اساس نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که به کارگیری آموزش مهارت های زندگی می تواند بر دوام و پایداری زندگی زناشویی و افزایش رضایت زناشویی و امیدواری موثر باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، رضایت زناشویی، امیدواری
  • سید اسماعیل هاشمی، فرشته کاظمی گورتی، کیومرث بشلیده، عبدالزهرا نعامی صفحات 71-80
    نظریه رویدادهای عاطفی یک مدل روان شناختی است که توسط ویس و کرپانزانو ارایه شد. طبق این نظریه پاسخ های هیجانی یک فرد به رویدادهای محیط کار، به طور گسترده ای نگرشها و رفتار بعدی وی را تعیین می کند. هدف از انجام پژوهش حاضر آزمون این نظریه از طریق بررسی رابطه غنی سازی کار- خانواده با رفتارهای شهروندی سازمانی از طریق خلق مثبت و خشنودی شغلی است. در این پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها مقیاس غنی سازی کار– مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANAS) ) در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت نشان دادند که غنی سازی کار - خانواده و غنی سازی خانواده - کار با رفتار شهروندی سازمانی از طریق خلق مثبت و خشنودی شغلی رابطه دارند. این یافته ها نظریه رویدادهای عاطفی را تایید می کند. یافته ها با توجه به نظریه های رویدادهای عاطفی و خلق به مثابه اطلاعات مثبت تبیین شدند. یافته های پژوهش نشان داد که برخی عوامل سازمانی مهم مانند خلق مثبت، خشنودی شغلی و میزان مشارکت در رفتارهای شهروندی سازمانی، تنها متاثر از شرایط موجود در شغل نیست و از شرایط خانوادگی فرد نیز تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: غنی سازی کار - خانواده، خلق مثبت، خشنودی شغلی، رفتار شهروندی سازمانی
  • رضا خجسته مهر، نوشین روشن روان، ذبیح الله عباس پور صفحات 81-92
    دیدگاه فهمی به عنوان جنبه ی شناختی همدلی، توانایی گذاشتن خود به جای شخص دیگر است؛ به این صورت که فرد موقعیت و شرایط دیگری را درک می کند و به اصطلاح با کفش او راه می رود و تدبر و تاملش مانند او می شود. به نظر می رسد که دیدگاه فهمی ویژگی باشد که به طور مساوی برای افزایش تعاملات مثبت هم در روابط عاشقانه و هم در روابط غیرعاشقانه به کار می رود. مقیاس دیدگاه فهمی خود (SDPT) شامل ماده هایی است که دیدگاه افراد را در روابط زوجی اندازه گیری می کند و مقیاس دیدگاه فهمی همسر (ODPT) شامل ماده هایی است که ادراک افراد را از دیدگاه فهمی همسرشان می سنجد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی ویژگی های روان سنجی مقیاس دیدگاه فهمی خود و مقیاس دیدگاه فهمی همسر بود. به منظور دست یابی به این هدف، 300 شرکت کننده ی متاهل (148 مرد، 152 زن) به مقیاس های دیدگاه فهمی خود، همسر و مقیاس همدلی باتسون (BEAS) پاسخ دادند. یافته ها ساختار دوعاملی مقیاس دیدگاه فهمی خود و ساختار دوعاملی مقیاس دیدگاه فهمی همسر را تایید کردند. یافته ها همچنین نشان داد مقیاس های دیدگاه فهمی خود و همسر از روایی سازه همزمان و پایایی مطلوبی برخوردارند. یافته های پژوهش مشخص ساخت که مقیاس های دیدگاه فهمی خود و همسر برای مطالعات پژوهشی کاربرد دارد و استفاده از این مقیاس ها در مشاوره و درمان زناشویی به روانشناسان و مشاوران خانواده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ویژگی روان سنجی، دیدگاه فهمی خود، دیدگاه فهمی همسر
|
  • Rahim Behrad Far, Rezvanalsadat Jazayeri, Fatemeh Bahrami, Mahammad Reza Abedi, Ozra Etemadi, Sayyed Mohsen Fatemi Pages 3-16
    Distress in couple relationships is one of the most prevalent concerns in the recent decades that has considerable negative impacts on the biopsychosocial health of couples and their offspring. The present research aimed to compare the effectiveness of emotionally-focused and narrative couple therapy on the marital quality and emotional, cognitive and behavioral impaired functioning of distressed couples. The research design was randomized controlled trial and the sample consisted of 18 distressed couples who were randomly assigned to either NCT or EFCT as experimental groups and received between 8-12 weekly sessions of emotionally-focused couple therapy and narrative couple therapy. Also they were assessed in the screening, pre and post treatment, and follow-up stages utilizing Dyadic Adjustment Scale, The Experiences in Close Relationship Scale-Short Form, Relationship Attribution Measure, Rahim Organizational conflict Inventory-2, and Millon Clinical Multiaxail Inventory-III. Results revealed that NCT leads to significant change in the marital quality and behavioral impaired functioning by the end of the treatment, but the improvement was not steady at follow-up. EFCT led to significant changes in the marital quality, emotional and cognitive impaired functioning at the posttreatment. Also, in this group, behavioral impaired functioning was significantly improved at the follow-up. This improvement was steady except the attachment avoidance. Furthermore, outcomes for clinically significant changes favored EFCT both at the posttreatment and follow-up, but there were no significant differences between EFCT and NCT in the recovery rates in both assessment points.
    Keywords: Emotionally-Focused Couple Therapy, Narrative Couple Therapy, impaired functioning, distressed couples
  • Fariba Ravaei, Gholamali Afrooz, Simin Hosseinian, Mohammad Khodayarifard, Valliolah Farzad Pages 17-30
    Thinking of making a family is reaching at psychological peace and internal safety and experience of true happiness; and marital satisfaction is an important step for receiving this peace. The objective of the present study was to determine the effectiveness of Family­- based psychological program on the basis of Islamic Iranian Pattern in marital satisfaction. The study was a quasi- experimental research with pre- test, post- test and follow up with control group. The participants of this study were 40 couples assigned to experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. The instrument used in this study was Afrooz Marital Satisfaction Scale (AMSS). The experimental group experienced ten (90-minutes) sessions of instructional intervention held once a week. The results demonstrated that there was a significant difference between experimental and control groups in improving marital satisfaction in pre-test, post-test and follow up steps. The Family­­-based program on the basis of Islamic Iranian Pattern has been effective in improving marital satisfaction. The findings of this study point to the key role of communication skills, self- consciousness, sex relationships, anger management, problem- solving, positive thinking, parenting and time management in the Islamic Iranian pattern and it,s effect on marital satisfaction. This program is recommended for training couples in counseling centers.
    Keywords: family-based program, Islamic Iranian pattern, marital satisfaction
  • Mohammad Ali Besharat, Bahar Rafiezadeh Pages 31-46
    Sexual satisfaction and marital adjustment are the important aspects of married life that strictly affect the quality and stability of the relationship between couples. Studies have shown that several factors including psychological, social, economic, personal and demographic characteristics affect the sexual satisfaction and marital adjustment. The aim of the present study was to predict the levels of sexual satisfaction and marital adjustment based on job variables, commitment, intimacy and sexual knowledge and attitude. For this purpose, 100 employees of the Oil Company (50 expatriate, 50 non-employees) were selected as sample group using a convenience sampling method. Participants completed The Golombok-Rust Inventory of Sexual State Questionnaire (GRISS), The Golombok-Rust Inventory of Marital State Questionnaire (GRIMS), Table of job information, Dimensions of Commitment Inventory (DCI), Intimacy Scale (IS), and the Sexual Knowledge and Attitude Scale (SKAS). The results showed that no significant correlation existed between sexual satisfaction and marital adjustment with job variables, while the commitment, intimacy and sexual knowledge and attitude had a positive relationship with sexual satisfaction and marital adjustment. Also, sexual satisfaction could be predicted by intimacy and sexual knowledge and attitude. Marital adjustment was also predicted by the commitment and intimacy. The results also showed that among the variables, intimacy had the largest share in prediction of sexual satisfaction and commitment had the largest share in prediction of marital adjustment. Based on these findings, it can be concluded that job variables do not affect sexual satisfaction and marital adjustment, while the commitment, intimacy and sexual knowledge and attitude play a determining role in prediction of sexual satisfaction and marital adjustment.
    Keywords: sexual knowledge, sexual attitude, sexual satisfaction, marital adjustment
  • Nazak Hosseini Hajibekandeh, Shokouh Navabinejad, Alireza Kiamanesh Pages 47-58
    In many couples, the primary positive feelings are decreased by passing time and are replaced with acute conflicts. Using destructive conflict resolution styles increases the distance between the couples, while their ability to apply problem solving skills can be a factor to improve the couples’ relationships. The present study was conducted aiming at determining the effectiveness of Olson Circumference Model in the couples’ resiliency and marital conflicts. The present study was an experimental research of pretest-posttest type with a control group. Participants of the study were 20 couples assigned to the experimental and the control groups. The experimental group was then influenced by the Olson Circumplex Model during eight (90-120 minutes) instruction held once a week. The instruments of the study were Resiliency Scale (CD-RISC) and Marital Conflict Questionnaire (MCQ). The results demonstrated that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group in resiliency and marital conflicts. It can be concluded that training in the Olson Circumplex Model has increased resiliency and decreased marital conflict in couples and this effect was durable over the time. Considering the findings of the present research, it can also be concluded that the Olson Circumplex Model can be used by specialists and family therapists.
    Keywords: Olson Circumference Model, resiliency, marital conflict
  • Naser Yoosefi* Pages 59-70
    Life skills are considered the most important parameters in marital relations and life expectancy. Today, life skills are regarded as one of the most practical trainings for decreasing marital conflicts and preventing divorce. The study aimed at investigating life skills training effectiveness in increasing marital satisfaction and hopefulness. The study was an experimental research with pre-test, post-test with control group. Participants of the study included 20 couples assigned to experimental and control groups. The experimental group experienced a 10 session, 2 hour instructional intervention held once a week. The instruments of the study were Evaluating & Nurturing Relationship Issues Communication and Happiness Questionnaire (ENRICH) and Sneider and et al,s Hopefulness Questionnaire (HQ). The results demonstrated that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group. The results also indicated that life skills training applications can strengthen marital life and increase couples, marital satisfaction and hopefulness.
    Keywords: life skills, marital satisfaction, hopefulness
  • Seyed Esmaeil Hashemi, Fereshteh Kazemi Gavarti, Kiomars Beshlideh, Abdulzahra Naami Pages 71-80
    The Affective Events Theory (AET) is a psychological model that was developed by Weiss and Cropanzano. According to this theory, a person's emotional responses to events in the workplace will increasingly determine his or her future attitudes and behavior. The purpose of this study was to examine this theory by exploring the relationship between work-family enrichment and organizational citizenship behavior through job satisfaction and positive mood. Two hundred and seventy employees of National Iranian Drilling Company participated in this study. For data collection, participants completed the Work-to-Family Enrichment Scale (WFES), the Positive and Negative Affect Scale (PANAS), the Job Satisfaction Questionnaire (JSQ) and the Organizational Citizenship Behavior Scale (OCBS). Results indicated that work-family enrichment and family-work enrichment significantly correlated with organizational citizenship behavior through positive mood and job satisfaction. These results confirm the Affective Events Theory. The findings have been discussed based on mood as information and Affective Events Theories. The findings also indicated that some important organizational factors such as positive mood, job satisfaction and organizational citizenship behaviors are not only under influence of job conditions, but are influenced by family circumstances.
    Keywords: work-family enrichment, positive mood, job satisfaction, organizational citizenship behavior
  • Reza Khojasteh Mehr, Nooshin Roshan Ravan, Zabihollah Abbaspour Pages 81-92
    Perspective taking as the cognitive aspect of empathy, is the ability to put oneself in other persons, place. This means that a person understands another person,s situation and walks with his or her shoes. It seems that perspective taking is a feature which is equaly used to increase positive interactions between the romantic and non-romantic relationships. The Self Dyadic Perspective-Taking scale (SDPT) includes items that measure the view of people in couple relationships and Other Dyadic Perspective-Taking scale (ODPT) includes items that measure people,s perceptions of their partners. The aim of the present study was evaluating the psychometric properties of the Self Dyadic Perspective-Taking and Other Dyadic Perspective-Taking scales. A total of 300 married men and women (148 men and 152 women), in Ahvaz, participated in this study. All participants were asked to complete the Self Dyadic Perspective Taking and Other Dyadic Perspective Taking Scales and Batson Empathy Adjective Scale (BEAS). This study confirmed the two-factor structure of Self Dyadic Perspective-Taking scale and two-factor structure of Other Dyadic Perspective-Taking scale. Findings also showed that the Self Dyadic Perspective-Taking scale and the Other Dyadic Perspective-Taking scale are valid and reliable scales for measuring perspective taking. Findings showed that these scales can be used in research studies and the use of these scales in premarital consultation and couple therapy is recommended to psychologists and family counselors.
    Keywords: psychometric property, self dyadic perspective taking, other dyadic perspsctive taking