فهرست مطالب

نشریه روانشناسی خانواده
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی بشارت، میترا کامران صفحات 3-16
    تعامل های بین اعضای خانواده در کودکی، به ویژه رابطه والدین- کودک، بر چگونگی رفتار افراد در روابط بین شخصی در بزرگسالی تاثیر می گذارد. کیفیت روابط زوجین از سبک های والدگری و مشکلات بین شخصی برخاسته از آنها تاثیر می پذیرد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای مشکلات بین شخصی در رابطه بین سبک های والدگری و مشکلات زناشویی بود. تعداد 249 زن و مرد تهرانی (93 مرد، 156 زن) مراجعه کننده به دادگاه های خانواده در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان، پرسشنامه اقتدار والدین (PAQ)، فرم کوتاه پرسشنامه مشکلات بین شخصی (30IIP-) و مقیاس وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS) را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک والدگری مقتدرانه والدین و مشکلات زناشویی فرزندان رابطه منفی معنادار و بین سبک والدگری آمرانه و مشکلات زناشویی فرزندان رابطه مثبت معنادار وجود دارد. نتایج پژوهش، رابطه بین سبک والدگری سهل گیرانه و مشکلات زناشویی را منفی اما غیر معنادار نشان داد. بر اساس نتایج این پژوهش، مشکلات بین شخصی با مشکلات زناشویی رابطه مثبت معنادار داشت. تحلیل های آماری همچنین نشان داد که مشکلات بین شخصی در رابطه بین سبک های والدگری و مشکلات زناشویی فرزندان نقش واسطه ای دارند. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که بعضی از سبک های والدگری ممکن است باعث شکل گیری مشکلات بین شخصی شوند و از طریق مشکلات بین شخصی در مراحل بعدی زندگی زمینه مشکلات زناشویی و نارضایتی های زوجین و خانواده ها را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: مشکل بین شخصی، والدگری، مشکل زناشویی، رابطه زوجین
  • حمید پورشریفی، جلیل باباپور، مجید محمود علیلو، ینب خانجانی، شیرین زینالی صفحات 17-28
    اضطراب دوران کودکی به عنوان یکی از عوامل موثر در رشد و عمکلرد، از عوامل متعدد محیطی و ارتباطی تاثیر می پذیرد. ازجمله این عوامل می توان به ویژگی های شخصیتی، حساسیت اضطراب، سوگیری شناختی کودک، باورهای اضطرابی والدین و رابطه والد-کودک اشاره نمود. بنابراین هدف اصلی این پژوهش مدل سازی ساختاری اضطراب کودکان براساس متغیرهای والد و کودک بود. در این پژوهش 279 دانش آموز (150 دختر، 129 پسر) 12-11 ساله مدارس شهر تبریز انتخاب شدند و پرسشنامه های شخصیت آیزنگ نوجوانان (JEPQ)، حساسیت اضطراب (CASI)، سوگیری شناختی (CDS) و نشانه های اضطراب (MASQ) را کودکان تکمیل نمودند. همچنین والدین نیز پرسشنامه های رابطه والد-کودک (CPRS) و باورهای اضطرابی والدین (PABQ) را تکمیل نمودند. نتایج در بخش تحلیلی داده ها نشان داد ویژگی های شخصیتی کودک، رابطه والد-کودک و باورهای والدین به واسطه سوگیری شناختی و حساسیت اضطراب پیش بین معناداری برای نشانه های اضطراب کودک هستند. شاخص برازندگی تطبیقی (05/0 = RMSEA) و متوسط باقیمانده استانداردشده (95/0 = CFI) مطلوبی به دست آمد. این مدل مشخص ساخت که متغیرهای شخصیت، حساسیت اضطراب و سوگیری شناختی کودک و همچنین رابطه والد-کودک و باورهای والدین مسیرهای مهمی در اضطراب کودک هستند و در زمینه علل یابی و درمان اضطراب کودکان باید به این مولفه ها نیز توجه نمود.
    کلیدواژگان: متغیرهای والد، متغیرهای کودک، اضطراب کودک
  • بهارک بیاتی، غلامعلی افروز، آنیتا باغداساریانس، سوگند قاسم زاده، اسدالله رجب صفحات 29-40
    شیوع بیماری دیابت نوع یک در کل جهان در حال افزایش است. ابتلای کودک به دیابت، سیستم خانواده را با فشارها و تنش های فراوانی مواجه کرده و به ویژه مادر به عنوان مراقب اصلی چالش های عاطفی، روانی و اجتماعی زیادی را تجربه می کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه استرس والدینی با سلامت روانی و کیفیت زندگی مادران دارای فرزند مبتلا به دیابت بود. به این منظور 107 مادر دارای فرزند مبتلا به دیابت از بین مراجعه کنندگان به انجمن دیابت تهران انتخاب شدند و فرم کوتاه پرسشنامه استرس والدینی آبیدین (PSI- SF)، نسخه ایرانی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL) و پرسشنامه سلامت عمومی گلدنبرگ (GHQ) را تکمیل کردند. داده ها به روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون ساده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتابج پژوهش نشان داد که متغیر استرس والدینی با هر دو متغیرهای کیفیت زندگی و سلامت روان و زیرمقیاس های آنها رابطه منفی معناداری دارد. همین طور استرس والدینی توانایی پیش بینی کیفیت زندگی و سلامت روان مادران دارای کودک مبتلا به دیابت را دارا است. با توجه به یافته های این پژوهش استرس والدینی سهم قابل توجهی از کیفیت زندگی و سلامت روان مادران دارای فرزند مبتلا به دیابت را تعیین می کند. بنابراین پیشنهاد می شود برنامه هایی جهت کاهش استرس والدینی به منظور بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان مادران طراحی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: استرس والدینی، دیابت نوع یک، کیفیت زندگی، سلامت روان
  • خدیجه سعادتمند، سودابه بساک نژاد، عباس امان الهی صفحات 41-52
    صمیمت و بخشش از جمله مولفه های مهم یک ازدواج سالم محسوب می شود. بخشش یک فرایند درون فردی است که می تواند منجر به افزایش صمیمیت بین زوجین شود . هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر صمیمیت و بخشش زوجین بود. در این پژوهش از طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان استفاده شد. نمونه شامل 4 زوج (8 نفر) بودند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا مقیاس صمیمیت (IS) واکر و تامپسون و مقیاس بخشش خانواده (FFS) پولارد و همکاران را تکمیل کنند. زوجین در یک برنامه زوجی 10 جلسه ای 90 دقیقه ای شرکت کردند. نتایج نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند با استفاده از انعطاف پذیری شناختی موجب افرایش صمیمیت و بخشش زوجین شود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، صمیمیت، بخشش
  • علی اکبر ارجمندنیا، اسماعیل صفایی، سمانه ملکی صفحات 53-64
    هر خانواده روش های ویژه ای را در تربیت فردی و اجتماعی فرزندان خویش به کار می گیرد که به این روش ها شیوه های فرزندپروری گفته می شود. این شیوه ها الگوهایی از پرورش فرزندان است که از تعامل بهنجار والدین و پاسخ آنها به رفتار فرزندان شکل می گیرد. برای ارزیابی این شیوه ها ابزارها و مقیاس های مختلفی طراحی شده است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس شیوه های فرزندپروری ارجمندنیا (شفا) در نمونه ای از خانواده های دارای فرزند کم توان ذهنی انجام شد. این پژوهش کاربردی از منظر روش شناختی در دسته پژوهش های توصیفی-همبستگی قرار می گیرد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه والدین دارای فرزند کم توان ذهنی ساکن شهر تهران بودند که از بین آنها 300 نفر با مراجعه به مدارس آموزشی و مراکز نگهداری کودکان کم توان ذهنی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه شیوه های فرزندپروری ارجمندنیا (شفا) و مقیاس سبک فرزندپروری بامریند (BPS) گردآوری شد. داده های گردآوری شده تجزیه و تحلیل شدند. یافته های مربوط به تحلیل عاملی اکتشافی نشان از روایی سازه مدل 5 عاملی مقیاس داشت و شاخص های همسانی درونی (آلفای کرونباخ و تتای ترتیبی) و همچنین نتایج روش دونیمه کردن و بازآزمایی، حکایت از پایایی مطلوب این مقیاس و مولفه های آن داشت. یافته ها تایید می کنند مقیاس شیوه های فرزندپروری ارجمندنیا (شفا) دارای ویژگی های روانسنجی مطلوبی است و به طور کلی می تواند در جامعه ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ویژگی روانسنجی، پایایی، روایی، شیوه فرزندپروری، کم توان ذهنی
  • نرگس نصراصفهانی، فاطمه بهرامی، عذرا اعتمادی، رحمت الله محمدی صفحات 65-74
    در عصر حاضر به دلیل گسترش ارتباطات و افزایش مهاجرت، تشکیل خانواده و ازدواج نیز تحت تاثیر قرار گرفته است و شاهد افزایش ازدواج های بین فرهنگی هستیم. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر پویایی های فرهنگی بر تعارض زناشویی زوج های با فرهنگ متفاوت انجام گرفت. روش این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش حاضر را 16 زوج بین فرهنگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره استان اصفهان تشکیل دادند که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. متغیر وابسته در این پژوهش تعارض زناشویی بود که با پرسشنامه تعارض زناشویی ثنایی و براتی (MCQ) ارزیابی شد. متغیر مستقل نیز زوج درمانی مبتنی بر پویایی های فرهنگی بود که طی 8 جلسه به صورت زوجی برای گروه آزمایش اجرا شد. یافته ها نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر پویایی های فرهنگی بر تعارض زناشویی زوجین دارای ازدواج بین فرهنگی موثر است و میزان آن را کاهش داده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که آموزش های مناسب در قالب زوج درمانی مبتنی بر پویایی های فرهنگی می تواند نگرانی های زوجین دارای ازدواج بین فرهنگی را کاهش دهد و منجر به کاهش تعارض زناشویی آنان شود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی، ازدواج بین فرهنگی، پویایی ازدواج، تعارض زناشویی
  • نسرین بابایی، غلامعلی افروز، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 75-86
    کیفیت زندگی مفهومی ذهنی و چندبعدی است که بسیاری از جنبه های زندگی فردی و اجتماعی را شامل می شود. سلامت روان و رضامندی زوجیت نیز دو مولفه مهم کیفیت زندگی هستند. پژوهش حاضر با هدف طراحی و آموزش برنامه ارتقای کیفیت زندگی و ارزشیابی اثربخشی آن در سلامت روان و رضامندی زوجیت مادران دختران آهسته گام با نشانگان داون انجام گرفت. طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 60 نفر از مادران، انتخاب و سپس در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. به گروه آزمایش طی دوازده جلسه، برنامه آموزش ارتقای کیفیت زندگی محقق ساخته ارائه شد و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. در این پژوهش از پرسشنامه سنجش سلامت روان (SCL-90-R) و جهت سنجش رضامندی زوجیت از پرسشنامه رضامندی زوجیت افروز (AMSS) استفاده شد. برنامه در 10 جلسه 90 دقیقه ای طراحی شد و این جلسات به مدت 5 هفته ارائه شد. نتایج نشان داد که میانگین نمرات درگروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. نتایج پژوهش حاضر می تواند به درک نقش مهمی که برنامه کیفیت زندگی در ارتقا سلامت روان و رضامندی زوجیت مادران دختران آهسته گام با نشانگان داون ایفا می کند کمک کند و مورد استفاده مشاوران مدرسه و روان شناسان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت روان، رضامندی زوجیت، نشانگان داون
|
  • Mohammad Ali Besharat, Mitra Kamran Pages 3-16
    Interactions between family members in childhood, especially the parent-child relationship, affects how individuals behave in interpersonal relationships in adulthood. The aim of the present study was to examine the mediating role of interpersonal problems in the relationship between parenting styles and marital problems. A total of 249 volunteers (93 men, 156 women) from Tehran family courts participated in this study. All participants were asked to complete Parental Authority Questionnaire (PAQ), Inventory of Interpersonal Problems (IIP-30), and Golombok Rust Inventory of Marital State (GRIMS). Authoritative parenting style showed a significant negative association with marital problems while authoritarian parenting style was significantly in positive association with marital problems. Permissive parenting style showed a negative association with marital problems; however it was not statistically significant. Interpersonal problems also showed a significant positive association with marital problems. Analysis of the data revealed that interpersonal problems mediated the relationship between parenting styles and marital problems. Based on the results of the present study, it can be concluded that some kind of parenting styles might develop interpersonal problems. Marital problems and couples’ dissatisfaction could be consequences of such problems in the later stages of life.
    Keywords: interpersonal problem, parenting, marital problem, couple relationship
  • Hamid Poursharifi, Jalil Babapour, Majid Mahmood Aliloo, Zeinab Khanjani, Shirin Zeinali Pages 17-28
    Child anxiety, as one of the important factors that affect the development and performance of the person, is affected by many environmental and relational factors including personality traits, copying styles, anxiety sensitivity, child cognitive bias, parental anxiety beliefs and parent-child relationships. The main purpose of this study was to develop the structural modelling of child anxiety based on child and parent variables. The participants of this study were 279, 11-12 year students (129 male and 150 female) studding in Tabriz schools. They completed the Eysenck Personality (JEPQ), the Child Anxiety Sensitivity (CASI), the Cognitive Bias (CDS) and Child Anxiety Signs Questionnaires (MASQ). Parents completed the Mother-child Relationship (CPRS) and the Parental Anxiety Beliefs questionnaires (PABQ). The results of the data analysis revealed that due to cognitive bias, child personality characteristics, mother-child relationships and parental beliefs can significantly predict child anxiety signs. The Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA = 0/05) and the Comparative Fit Index (CFI = 0/95) were optimal. This model determines that personality variables, anxiety sensitivity, cognitive bias of child and mother-child relationships and parental beliefs are important directions in child anxiety and these elements should be taken into consideration in dealing with the causes and treating child anxiety.
    Keywords: child anxiety, child variables, parent variables
  • Baharak Bayati, Gholamali Afrooz, Anita Baghdassarians, Sogand Ghasemzadeh, Assadollah Rajab Pages 29-40
    The prevalence of type one diabetes is rising all around the world. After diagnosis, family system faces many stressful problems and tensions; Specially mothers, as main caregivers, experience psychological, emotional and social challenges. The purpose of this study was to investigate the relationship between parent anxiety, and mental wellbeing and , life quality in mothers of children with type one diabetes. 107 mothers were selected from among Tehran Diabetes Association clients and completed the Parenting Stress Scale (PSI- SF), the General Health Questionnaire (GHQ), and the Iranian Quality of Life Questionnaire (WHOQOL). The results of data analysis showed that parent stress would have a negative correlation with both variables of quality of life and mental health and their subscales. Besides, parenting stress could predict the mothers` quality of life and mental health. It can be concluded that parent anxiety has a considerable effect on the life quality and mental wellbeing of such mothers so that it would be desirable to design and practice interventions for reducing parental anxiety and improving the mothers` life quality and mental wellbeing.
    Keywords: Parent anxiety, type one diabetes, life quality, mental wellbeing
  • Khadijeh Sa, Adatmand, Soodabeh Basak Nejad, Abbas Amanollahi Pages 41-52
    Intimacy and forgiveness are the most important components of a healthy marriage. Forgiveness is an intrapersonal process that can increase intimacy between couples. The aim of this study was to investigate the effectiveness of an acceptance and commitment based couple therapy on intimacy and forgiveness. A non-congruent multiple baseline experimental single case study was used as the method of the present study.4 couples (8 individuals) were chosen according to the result of Walker and Thompson intimacy scale (IS) and Family Forgiveness Scale (FFS). The couples participated in a 10 session, 90-minute program. The results showed that the couple therapy based on acceptance and commitment could increase intimacy and forgiveness among the couples by using cognitive flexibility.
    Keywords: couple therapy, acceptance, commitment, intimacy
  • Ali Akbar Arjmandnia, Esmaeel Safaee, Samaneh Maleki Pages 53-64
    Families apply their own parenting methods for individual and social training of their children. These methods include models of child rearing that are shaped by interaction between behavior of parents and their reactions to children's behaviors. For assessing these methods, different kinds of scales and instruments have been proposed. The aim of this study was to investigate psychometric properties of Arjmandnia Parenting Methods Scale (APMS) on families who have children with intellectual disabilities. This research was a cross-correlational research. The population of this study included all parents who have children with intellectual disability in Tehran. Arjmandnia Parenting Methods Scale (APMS) and the Baumrind Parenting Styles (BPS) were administrated to 300 parents who were selected according to availability sampling method. The results of exploratory factor analysis revealed the validity of the five factors of the scale as indicators of internal consistency (Cronbach's Alpha and Theta respectively) and also the split half method indicated favorable credit for the scale and its components. The results show that the APMS has appropriate characteristics and totally can be used in the Iranian sample.
    Keywords: psychometric property, reliability, validity, parenting style, intellectual disability
  • Nargess Nasr Isfahani, Fatemeh Bahrami, Ozra Etemadi, Rahmat Allah Mohamadi Pages 65-74
    In the present age, due to the expansion of communication and the increase in immigration, family formation and marriage have also been affected, and we are witnessing an increase in intercultural marriages. The purpose of this study was to determine the effectiveness of intercultural couple therapy on intercultural couple’s marital conflict in Isfahan. The research procedure was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up design with control group. Statistical population consisted of 16 couples referring to counseling centers of Isfahan, who were randomly assigned to experimental and control groups. The depended variable was marital conflict that was assessed through a marital conflict questionnaire. The independent variable was intercultural couple therapy that was performed for the experimental group in 8 sessions. The results showed that intercultural couple therapy decreased marital conflict of intercultural couples. These findings revealed that suitable training in the form of intercultural couple therapy can reduce couple's psychological worries and decrease their marital conflict.
    Keywords: couple therapy, intercultural marriage, marital dynamics, marital conflict
  • Nasrin Babaei, Gholam Ali Afrooz, Ali Akbar Arjmandnia Pages 75-86
    Quality of life is a multidimensional concept that engages many aspects of an individual’s life. Also, menatal health and mariral satisfaction are two important components of life quality. The aim of the present study was to design a training program for improving the quality of life and assessing its effects on mental health and marital satisfaction among mother's of girls with down syndrome. The research method was a quasi-experimental design with pre-test, post-test and control group. The population consisted of all mothers of girls who were slow-paced in education (IQ 50 to 70) with down syndrome, aged 7 to 15 years in Tehran. A total of 60 mothers were selected using available sampling and then assigned to two experimental and control groups. The experimental group received twelve researcher-made educational sessions for quality of life improvement while the control group did not receive any training. The program was designed in 10 sessions of 90 minutes held for 5 weeks. The SCL-90-R Questionnaire was used to measure mental health, and the Afrooz Marital Satisfaction Questionnaire was used to assess marital satisfaction among couples. The results showed a significant difference between the mean scores of the experimental and control groups, mental health and marital satisfaction at pre-test and post-test phases. The results also revealed that a quality of life educational program can be used to improve mental health and marital satisfaction in mothers of down syndrome girls.
    Keywords: quality of life, mental health, marital satisfaction, down syndrome