فهرست مطالب

نشریه روانشناسی خانواده
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده عاطفه حسینی یزدی، علی مشهدی*، سیدعلی کیمیایی، زهرا عاصمی صفحات 3-14
    طلاق یکی از استرس زاترین رویدادهای زندگی برای والدین و کودکان است. طلاق والدین مشتمل بر مجموعه وسیعی از تغییرات و سازماندهی های مجدد خانواده است که در طول زمان بر سازگاری کودک تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق (CODIP) بر کاهش مشکلات درونی سازی و برونی سازی شده این کودکان انجام شد. در این پژوهش آزمایشی که از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود، تعداد 25 کودک (13 نفر گروه آزمایش، 12 نفر گروه کنترل) 10 تا 12 ساله از خانواده های طلاق شهرستان کاشمر شرکت کردند. برای گروه آزمایش 15 جلسه برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق طی 5 هفته متوالی و سه روز در هفته برگزار شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه فهرست رفتاری کودکان (CBCL) بود. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه مداخله-ای ویژه کودکان طلاق تاثیری معنادار بر کاهش مشکلات برونی سازی شده کودکان طلاق داشت؛ اما بر کاهش مشکلات درونی سازی شده آنها تاثیر معناداری نداشت. از آن جایی که کودکان طلاق همواره در معرض خطر مشکلات رفتاری بیشتری هستند، بنابراین توجه به مداخلات گروهی و آموزش مهارت های حل مساله، در چگونگی برخورد کودکان با پدیده طلاق و توانمندسازی آنها در برابر چالش های زندگی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. مهارت های آموزش داده شده در جلسات، علاوه بر کاهش برخی مشکلات رفتاری، به گونه ای است که کودکان و والدین آن ها می توانند به-راحتی آنها را در موقعیت های زندگی واقعی اجرا کنند و از اثرات مثبت آن سود ببرند.
    کلیدواژگان: برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق، طلاق، مشکل درونی سازی شده، مشکل برونی سازی شده
  • محمدعلی بشارت*، سیده نعیمه هوشمند، سید محمدرضا رضازاده، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 15-28
    یکی از پیامدهای بلندمدت سبک های فرزندپرروی والدین برای فرزندان، تاثیر بر رضایت زناشویی آنها است. ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی فرزندان نیز هم زمان، با سبک های فرزندپروری والدین و با رضایت زناشویی آنها رابطه دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل کننده ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی در رابطه بین سبک های فرزندپروری والدین و رضایت زناشویی فرزندان بود. به این منظور از دویست و هفده (123 زن، 94 مرد) شرکت کننده متاهل خواسته شد پرسشنامه اقتدار والدین (PAQ)، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی (BNSG-S) و پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که سبک های فرزندپرروی مقتدرانه و سهل گیرانه پدر و مادر با رضایت زناشویی فرزندان رابطه مثبت معنادار و سبک فرزندپروری آمرانه پدر و مادر با رضایت زناشویی فرزندان رابطه منفی معنادار دارد. هم چنین نتایج پژوهش نشان داد که سبک های فرزندپرروی مقتدرانه پدر و مادر با ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی رابطه مثبت معنادار دارد، در حالی که سبک آمرانه مادر با ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی رابطه منفی معنادار داشت. رابطه سبک های آمرانه پدر، سهل گیرانه مادر و سهل گیرانه پدر با ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی معنادار نبود. در این پژوهش، ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی توانست رابطه بین سبک سهل گیرانه مادر و رضایت زناشویی فرزندان را تعدیل کند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که سطوح رضایت زناشویی فرزندان و ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی آنها احتمالا تحت تاثیر سبک های فرزندپرروی والدین قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: فرزندپروری، نیاز روانشناختی، رضایت زناشویی
  • مختار ویسانی*، منیجه شهنی ییلاق، سیروس عالی پور، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 29-38
    یکی از شایع ترین اختلالات دوران کودکی، که همواره مورد توجه متخصصان سلامت روانی بوده است، اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی است که می تواند پیامدهای منفی در زندگی فرد داشته باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی روش ارتباط کودک-والد بر کاهش نشانگان اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی انجام شد. به این منظور تعداد 36 نفر از دانش آموزان پسر 10-7 سال دارای اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی شهر سنندج در این پژوهش شرکت کردند و در دو گروه آزمایش (18 نفر) و گروه کنترل (18 نفر) گمارده شدند. پیش از شروع مداخله، با استفاده از مقیاس مشکلات رفتاری کودکان کانرز- فرم والد (CPRCBP) از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. سپس گروه آزمایش تحت روش درمانی مبتنی بر ارتباط کودک-والد به مدت 10 جلسه 2 ساعته قرار گرفتند. پس از آن، از هر دو گروه پس آزمون و بعد از گذشت یک ماه از اجرای پس-آزمون، از هر دو گروه آزمون پیگیری به عمل آمد. نتایج نشان داد که آموزش روش ارتباط کودک-والد، نشانگان اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی و زیرمقیاس های فقدان توجه و بیش فعالی را به طور معناداری کاهش داده است. با توجه به این که روش ارتباط کودک-والد تاثیر مناسبی بر کاهش نشانگان اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی دارد، استفاده از این روش درمانی توسط روانشناسان، مشاوران و روانپزشکان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اختلال کاستی توجه، بیش فعالی، روش ارتباط کودک، والد، مشکل رفتاری
  • منصوره سادات صادقی*، رامین هاشمی گشنیگانی، هاجر فلاحزاده صفحات 39-48
    عدم تطابق بین خود واقعی ادراک شده فرد و آنچه به عنوان استانداردها برای خویش در نظر میگیرد، پیامدهای ناخوشایند روانی و عاطفی ایجاد میکند، از جمله این که می تواند شکلگیری و حفظ روابط زوجی و رضایت از زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ناهمخوانی خودها در بین افراد متقاضی و غیرمتقاضی طلاق انجام شد. به منظور دستیابی به این هدف، 122 فرد متقاضی طلاق (77 زن، 45 مرد) و 115 فرد غیرمتقاضی (76 زن، 39 مرد) به پرسشنامه ناهمخوانی خودها (ISDI) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد ناهماهنگی خودها در افراد متقاضی طلاق بالاتر از افراد غیر متقاضی طلاق است؛ هم چنین بین دو گروه در ناهمخوانی خود واقعی/ بایدی شخصی، خود واقعی/ نامطلوب شخصی، خود واقعی/ بایدی دیگران و خود واقعی/ نامطلوب دیگران تفاوت معنادار وجود دارد. براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت فاصله بین خودها و واقعیت های موجود می تواند موجبات نارضایتی زوجین را فراهم آورد. به عبارت دیگر هر فردی بر اساس الگوهای خاصی از ناهم خوانی بین جنبه هایی از خود، پیامدهای هیجانی متفاوتی را ادراک می کند، به طوری که مقایسه بین خودها و تعارضات خود می تواند مشکلاتی را برای زوجین ایجاد کند و بر میزان رضایت زناشویی آنها تاثیرگذار باشد تا جایی که منجر به انحلال روابط زناشویی شود.
    کلیدواژگان: خود ایده آل، خود بایدی، خود نامطلوب، طلاق
  • رضا خجسته مهر*، احسان پارسی، خدیجه شیرالی نیا صفحات 49-58
    پژوهش های مربوط به ازدواج نشان می دهد که مبادلات هیجانی زوجین یکی از قوی ترین پیش بین های کیفیت و ثبات زندگی زناشویی است. اما در این بین هیجان های منفی چه نقشی را در تبادلات زناشویی مخرب زنان ایفا می کنند؟ نقش هیجان های مثبت در کاهش تبادلات زناشویی مخرب زنان چیست؟ پژوهش حاضر در صدد پاسخ گویی به این پرسش ها، نقش تعدیل کننده هیجان مثبت در رابطه بین هیجان منفی و تبادلات زناشویی مخرب را مورد بررسی قرار داد. صدو بیست و پنج زن متاهل در پژوهش حاضر شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا مقیاس هیجان های منفی (NES)، مقیاس تبادل زناشویی مخرب (DME) و مقیاس هیجان های مثبت (PES) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که بین هیجان های منفی با تبادلات زناشویی مخرب زنان رابطه مثبت وجود دارد و هیجان مثبت می تواند رابطه بین هیجان های منفی با تبادلات زناشویی مخرب زنان را تعدیل کند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که رابطه مثبت میان هیجان های منفی و تبادلات زناشویی مخرب، برای زنانی که هیجان های مثبت کمتری دارند، بیشتر از زنانی است که هیجان های مثبت بیشتری دارند. نتایج پژوهش حاضر می تواند به درک نقش مهمی که هیجان های مثبت و منفی در موفقیت ازدواج ایفا می کنند کمک کند و به طراحی مداخلاتی که کارکرد هیجانی زوجین را بهبود می بخشند یاری رساند.
    کلیدواژگان: هیجان منفی، هیجان مثبت، تبادل زناشویی مخرب
  • زینب افشاری*، فرشته موتابی، لیلی پناغی صفحات 59-70
    یکی از عوامل مهم موثر بر رضایت زناشویی، تجارب اولیه فرد با والدین در دوران کودکی است. این تجارب در شکل گیری دلبستگی و روانسازه های ناسازگار اولیه تاثیر به سزایی دارند. در این پژوهش نقش واسطه ای روانسازه های ناسازگار اولیه در رابطه بین سبک های دلبستگی و رضایت زناشویی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور 333 نفر (194 زن، 139 مرد) به پرسشنامه های سبک دلبستگی بزرگسالان (AAQ)، روانسازه های یانگ (YSQ) و رضایت زناشویی انریچ (ENRICH) پاسخ دادند. در نتایج به دست آمده بین سبک دلبستگی اجتنابی با رضایت زناشویی همبستگی معنادار یافت نشد در حالی که رضایت زناشویی با دلبستگی ایمن همبستگی مثبت معنادار و با دلبستگی دوسوگرا همبستگی منفی معنادار داشت و متغیر روانسازه های ناسازگار اولیه در این ارتباط نقش واسطه ای داشت. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت افراد با سبک دلبستگی ایمن احتمالا به این دلیل که برداشت مثبت تری از خود و دیگران دارند و به دلیل روانسازه های ناسازگار کمتر، رفتارهای سازگارانه بیشتری در روابط زناشویی نشان می دهند و در نتیجه رضایت زناشویی بیشتری را تجربه خواهند کرد. در مقابل، افراد با سبک دلبستگی دوسوگرا، دارای تصویری منفی از خود و روانسازه های ناسازگار بیشتری در مورد خود هستند، و به تبع آن رفتارهای ناسازگارانه بیشتری نشان می دهند که رضایت زناشویی کمتر را در پی دارد.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، روانسازه ناسازگار اولیه، رضایت زناشویی
  • راضیه شیخ الاسلامی، سمیه حسن نیا* صفحات 71-82
    خانواده پایه گذار مهم بخشی از سرنوشت انسان است و در تعیین سبک زندگی آینده، سلامت هیجانی و روانی و عملکرد فرد نقش بزرگی دارد. عواملی چون شخصیت والدین، سلامت روانی و جسمانی آنها، شیوه های تربیتی اعمال شده در داخل خانواده، فرزندان را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی نقش واسطه ای هوش هیجانی در رابطه بین ابعاد فراهیجانی والدین یعنی آگاهی و هدایت گری، و تاب آوری فرزندان انجام شد. برای این منظور 240 نفر (128 دختر و 112 پسر) از دانشجویان دانشگاه های شهر یاسوج در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد به مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC)، مقیاس هوش هیجانی شرینگ (EISSH) و پرسشنامه دیدگاه فراهیجانی سوئین بورن (SMEPS) پاسخ دهند. نتایج نشان داد که مدل مفروض با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد. مسیر مستقیم هدایت گری به هوش هیجانی، آگاهی به هوش هیجانی، هوش هیجانی به تاب آوری و هدایت گری به تاب آوری معنادار بودند و هم چنین، مسیر غیرمستقیم هدایت گری به تاب آوری و آگاهی به تاب آوری معنادار بود. مسیر مستقیم آگاهی بر تاب آوری معنادار نبود. مدل مطرح شده در پژوهش حاضر نشان داد که ابعاد فراهیجانی والدین با واسطه هوش هیجانی بر تاب آوری فرزندان اثر دارد. بر این اساس، آگاهی والدین از ماهیت و انواع هیجان های فرزندان و هدایت آنان در موقعیت های تجربه هیجان ها، می تواند منجر به تجهیز آنان به توانمندی های هیجانی و مدیریت هیجان شود و سازگاری فرزندان را در موقعیت های دشوار بالا ببرد و از این طریق به تاب آوری آنان کمک نماید.
    کلیدواژگان: آگاهی، هدایت گری، تاب آوری، هوش هیجانی
|
  • Seyede Atefeh Hoseini Yazdi, Ali Mashhadi, Seyed Ali Kimiaee, Zahra Asemi Pages 3-14
    Abstract: Divorce is one of the most stressful events in children and parents'' life. Divorce is a major change and reorganization of life that influences children`s adjustment over time. The aim of the present study was to investigate the effects of Children of Divorce Intervention Program (COPID) on decreasing internalized and externalized problems in children. In this experimental research، with pre-test post-tests with control group، twenty five 10-12 years old children from divorced families in Kashmar were selected as sample. For 13 children in experimental group 15 sessions of CODIP was administrated in 3 days per week and 5 consecutive weeks، but 12 children in control group received no program. Child Behavior Checklist (CBCL) was the research measurement tool. Results showed that CODIP has significant effect on decreasing externalized problems; but no significant effect on internalized problems in children from divorced families. Since children of divorced parents are more at risk of behavior problems، attention to group programs and teaching problem solving skills is important for this children and empowering them in life. In addition to reducing some problems، the skills that were taught are in such a way children and their parents can easily implement them in the real life and benefit from their positive effects.
    Keywords: Children of Divorce Intervention Program, divorce, internalized problem, externalized problem
  • Mohammad Ali Besharat, Syedeh Naimeh Hooshmand, Seyed Mohammad Reza Rezazadeh, Masoud Gholamali Lavasani Pages 15-28
    Abstract: One of the long-term consequences of the parenting styles is the effect it has on the marital satisfaction of the children. An association between the basic psychological need satisfaction with parenting styles and marital satisfaction of the children has been approved. The aim of the present study was to examine the moderating role of basic psychological need satisfaction on the relationship between parenting styles and children''s marital satisfaction. Two hundred and seventeen (123 women and 94 men) married participants completed Parental Authority Questionnaire (PAQ)، Basic Needs Satisfaction in General Scale (BNSG-S)، and the Golombok Rust Inventory of Marital State (GRIMS). The results indicated that the authoritative and permissive parenting styles had a positive significant association with marital satisfaction of their children، whereas the authoritarian style used by parents had a negative significant association with their offspring''s marital satisfaction. The results also revealed that the authoritative parenting style had a positive significant relationship with the basic need satisfaction، whereas the mothers'' authoritarian style had a negative significant relationship with the basic need satisfaction. No significant relationship was found between the fathers'' authoritarian style and the permissive parenting style with the basic needs satisfaction. The results also revealed that the basic psychological need satisfaction moderated the relationship between the mothers'' permissive style and their offspring''s marital satisfaction. According to the findings of the present study، it can be concluded that the levels of children’s marital satisfaction are possibly influenced by their basic psychological need satisfaction as well as the parenting styles.
    Keywords: parenting, psychological need, marital satisfaction
  • Mokhtar Weisani*, Manijeh Shehni Yailagh, Sirous Alipour, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand Pages 29-38
    Abstract: One of the most common childhood disorders that have attracted the attention of psychology and psychiatry is attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Because of the problems and the negative consequences resulting from it، psychologists، psychiatrists and experts in the field of education have tried to treat this disorder. The present study was performed to study the effects of child-parent relation therapy on symptoms of ADHD among male elementary school students in Sanandaj city. The research method was an experimental study، including pretest-posttest and follow-up with control group. The research instrument used in this study was Conners Parent Rating of Childhood Behavior Problems (CPRCBP). From all the students who were referred to a psychological center، 36 male students were selected from elementary schools in Sanandaj، and were assigned to two groups: experimental and control (18 students each). Before starting the training، pretest was administered to the two groups. Then، the experimental group was exposed to child-parent relation therapy. At the end of training sessions، post-test، and one month later follow up test was administrated to groups. The results showed that child-parent relation therapy has decreased significantly the symptoms of ADHD in posttest and follow-up. Also، child-parent relation therapy has decreased significantly the attention deficit and hyperactivity subscales. The results indicated that child-parent relation therapy is significantly effective in decreasing symptoms of ADHD. Applying this method is recommended by the psychologists، counselors and psychiatrics.
    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, child, parent relation therapy, behavioral problem
  • Mansoure Sadat Sadeghi*, Ramin Hashemi Geshnigani, Hajar Fallazade Pages 39-48
    Abstract: Discrepancy between actual perceived self and what the individual considers as standard guidelines، can results in unpleasant mental and emotional outcomes. So it can affect the form and maintaining relation of couples and their life satisfaction. The aim of the present study was to examine the comparison of self-discrepancy among divorcing and non-divorcing individuals. A total of 239 volunteers (122 divorcing and 117 non-divorcing individuals)، in Tehran، participated in this study. All participants were asked to complete Self-Discrepancy Index (SDI). The results showed that the divorcing individuals reported significantly higher on levels of self-discrepancy. The results also revealed that personal actual-ought self-discrepancy، personal actual-feared self-discrepancy، others actual-ought self-discrepancy، and others actual/ feared self-discrepancy were different in the two groups. Based on the results of this study، it can be concluded that the distance between selves and realities can provide dissatisfaction in couples، and subsequently marital disruption can follow. In other words، each couple، based on certain patterns of self-discrepancy among aspects of selves، can experience different emotional consequences، so their conflict can create problems for them. The comparison between selves can affect marital satisfaction، so that it can lead to dissolution of marital relationship.
    Keywords: ideal self, ought self, feared self, divorce
  • Reza Khojasteh Mehr*, Ehsan Parsi, Khadijeh Shirali Nia Pages 49-58
    Abstract: Research on marriage suggests that emotional exchanges are powerful predictors of marital quality and stability. What is the role of negative emotions in destructive marital exchanges in females? What is the role of positive emotions in decreasing destructive marital exchanges in females? In response to these questions، the present study was designed to investigate the moderating role of positive emotions on the relationship between negative emotions and destructive marital exchanges in females. Participants were 125 females living in Hendijan. All participants were asked to complete the Positive Emotions Scale (PES)، Negative Emotion Scale (NES)، and Destructive Marital Exchanges (DME). The results showed that negative emotions were positively associated with destructive marital exchanges in females. Moreover، results showed that positive emotions moderate the relationship between negative emotion and destructive marital exchanges in females. Based on the results of the present study، it can be concluded that the extent of positive relationship between negative emotions and destructive marital exchanges is lower in females with positive emotions than females with negative emotions. These findings would be helpful for understanding the important role that emotion regulation plays in marital success and administering interventions to improve couples’ emotional functioning.
    Keywords: negative emotion, positive emotion, destructive marital exchange
  • Zeinab Afshari*, Fereshte Mootabi, Leili Panaghi Pages 59-70
    Abstract: One of the most important factors affecting marital satisfaction is early childhood experiences with parents. These experiences have an important role in developing attachment and early maladaptive schemas. The present study was performed to investigate the mediating role of early maladaptive schemas in relationship between attachment styles and marital satisfaction. A total of 333 participants (194 women and 139 men) completed the Hazan and Shaver''s Adult Attachment Questionnaire (AAQ)، Young Schema Questionnaire (YSQ) and Enriching and Nurturing Relationship Issues، Communication and Happiness (ENRICH). The results showed that there is no significant relationship between avoidant-attachment style and marital satisfaction، but marital satisfaction had significant positive relationship with secure attachment style and significant negative relationship with ambivalent-attachment style. Also، the early maladaptive schemas mediate these relationships. Based on the results of the present study it can be concluded that individuals who have more secure attachment style develop more positive concept of self، as the result، they have less maladaptive schemas. So they follow more adaptive behaviors and less maladaptive behaviors in their marital relationships، therefore they will experience more marital satisfaction. In contrast، the individuals who have more insecure and ambivalent attachment style have more negative concept of self، therefore they own more maladaptive schemas about self، hence more maladaptive behaviors and less marital satisfaction.
    Keywords: attachment style, early maladaptive schema, marital satisfaction
  • Razieh Sheikhol Eslami, Somayeh Hassan Nia Pages 71-82
    Abstract: The family is an important part of human fate and plays a vital role in choosing the style and career of future life, pshychic and emotional health and human performance. Parents'' personality, their psychological and physical health, and also the parenting styles they employ, affect the children’s behaviors. The aim of this study was to test the causal relationship between parental meta-emotion and child resiliency, mediated by the role of emotional intelligence. A total of 240 participants were selected from Yasuj university students in school year 1392-1393.The data were gathered using 3 inventories: Conner-Davidson Resilience Scale(CD-RISC), the Emotional Intelligence Scale Sharing (EISSH) and Swinburne Meta-Emotion Philosophy Scale (SMEPS). The results of data analysis showed that there is a good fit between the model and the gathered data. The direct paths from coaching to emotional intelligence, awareness to emotional intelligence, emotional intelligence to resiliency and coaching to resiliency were significant. The indirect paths from coaching to resiliency and awareness to resiliency were also significant. But the direct path from awareness to resiliency was not significant. The model showed a causal relationship between parental meta-emotion and child resiliency, mediated by the role of emotional intelligence. This shows that parental awareness of different kinds of children’s emotions and guiding them when experiencing these emotions, would be a good help for them to improve their emotional proficiency, emotional management and making a good relationship with others.As a results, it can enhance children’s compatibilities and resiliency in difficult situations.
    Keywords: awareness, coaching, resiliency, emotional intelligence