فهرست مطالب

نشریه پژوهش های زبان شناختی قرآن
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا شکرانی*، محسن توکلی صفحات 1-22
    فهم معانی دستوری واژگان قرآن بر اساس نحو سنتی عربی دارای کاستی هایی است که زبان شناسی جدید با رویکرد علمی به زبان، برخی از این کاستی ها را جبران می نماید. در زبان شناسی جدید مکاتب متعددی وجود دارد. یکی از این مکاتب، مکتب چامسکی و زبان شناسی زایشی گشتاری او است که در فهم معانی ساختاری واژگان قرآن بسیار راه گشاست. این مقاله در ابتدا به بیان دستور گشتاری زایشی می پردازد، آن گاه این دستور را در فهم معانی «إن» در ابتدای آیات قرآن کریم به کار می گیرد و در نتیجه مشخص خواهد شد واژه «إن» در ابتدای آیات همیشه تاکیدی نیست، بلکه گاهی صرفا زبانی است و از ترجمه کردن آن در سایر زبان ها باید خودداری کرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، إن، ترجمه، زبان شناسی زایشی، گشتاری، معانی دستوری
  • سید محمد میردامادی، آقای ابراهیم کاملی* صفحات 23-38
    انسان وقتی پیامی از منبعی دریافت می کند، برای پذیرش آن باید پیام را ارزیابی کند. او برای ارزیابی پیام، اصولی را به کار می گیرد. این اصول در علم ارتباطات با نام «اصول تجزیه و تحلیل پیام» مطرح است. قرآن، مجموعه ای از پیام های الهی برای انسان است. این پیام ها، قابلیت ارزیابی دارد. برای ارزیابی آن ها، از گذشته، اصولی با نام «مقدمات تفسیر» به وجود آمده و به کار رفته است. این اصول ابزاری است که در خدمت قرآن قرار گرفته تا پیام های آن بهتر درک شوند.
    علم ارتباطات و روان شناسی اجتماعی، دو علم ابزاری در خدمت قرآن هستند تا کتاب الهی بهتر درک شود. این علوم برای تجزیه و تحلیل پیام ها اصولی را در نظر می گیرند. این اصول عبارت از «اهداف پیام، زمینه و بافت، اقناع گران و ساختار اجرایی آن، مخاطب هدف و فنون تاثیر گذاری و واکنش مخاطبان» هستند. با تحقیق و بررسی موضوع تاثیرگذاری در دو علم مورد اشاره، اصولی استنباط و استخراج می شود که برای تجزیه و تحلیل پیام های قرآن هم می تواند به کار گرفته شود. در این پژوهش با مورد مطالعه قرار دادن این اصول و تطبیق آن ها با پیام های قرآن، یک روش جدید برای تجزیه و تحلیل این پیام ها عرضه می شود. این پژوهش به دنبال معرفی این روش جدید در فهم پیام های قرآن است.
    کلیدواژگان: پیام، تحلیل، زمینه ارائه پیام، مخاطب هدف، واکنش
  • قاسم بستانی* صفحات 39-60
    قرآن کریم بنا بر جایگاه ویژه ای که نزد مسلمانان داشته و دارد، از همان ابتدا موجب ظهور علوم و فنون بسیاری نزد مسلمانان گشت. یکی از قدیمی ترین علومی که از سویی، برای صیانت از قرآن و از سویی دیگر، تحت تاثیر و در پناه قرآن به وجود آمد، علم نحو عربی است. در مقاله پیش رو، در نظر است به روش کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل داده ها و تدوین آن ها، برای درک هرچه بهتر و بیشتر موقعیت قرآن نسبت به علم نحو، به سوالاتی چون: جایگاه قرآن نزد نحویان بخصوص جایگاه قرآن نزد دو مکتب مشهور نحوی، تاثیرگذاری های مختلف قرآن بر نحو عربی و غیره، پاسخی تا حد روشن ارائه شود. همچنان که معلوم خواهد شد، جایگاه و موقعیت قرآن نسبت به علم نحو، همچون دیگر علوم اسلامی، جایگاهی روشن و اساسی بوده و بسیاری از مباحث علم نحو ماخوذ یا مرتبط با خطاب و بیان قرآنی است. لازم به تذکر است از آنجا که قرآن، در قرائت های مختلف آن متجلی است، لذا در این مقاله، مراد از این قرائت های مختلف، قرآن به معنای اعم آن و مراد از قرآن، قرائت های آن است.
    کلیدواژگان: قرآن، قرائت های قرآنی، علم نحو، تاثیرگذاری
  • حسین خاکپور* صفحات 61-78
    از نظر قرآن و روایات، «مصرف» اگر با واژه هایی چون پارسایی، انفاق، عمل صالح و... همراه گردد، می تواند انسان را به تعالی برساند، اما باید توجه داشت آن چه برای «مصرف» در اختیار انسان ها قرار گرفته محدود می باشد. بر همین اساس بهترین و اقتصادی ترین روش بهره برداری از منابع و امکانات محدود برای پاسخ گویی به نیازهای نامحدود، اهمیت و ضرورت «ارتقاء مدیریت مصرف» را دو چندان می نمایاند. مقاله حاضر به روش توصیفی اسنادی پس از جستجو در منابع اسلامی و استخراج آیات و روایات مربوطه، نظر قرآن در مورد مصرف و اصول حاکم بر آن را بیان و سپس مدیریت آن را در دو حوزه خانواده و اجتماع طرح نموده، بیان می دارد که مدیریت صحیح مصرف از بعد سلبی به معنای صرفه جویی و کاستن از مصارف غیر ضروری و از بعد ایجابی، بهینه سازی مصرف است. مهمترین راهکارهای آن در بعد خانواده، برنامه ریزی، نیازشناسی، رعایت اولویت ها و در بعد اجتماعی، فرهنگ سازی، اولویت بندی، ترویج سیره پیشوایان دین و مدیریت زمان است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حدیث، مدیریت، مصرف، اقتصاد، برنامه ریزی
  • غلامعلی دهقی، خانم فاطمه مدبر* صفحات 79-94
    جامعه شناسی تاریخی همواره شاه راهی برای کشف قانون مندی های اجتماعی بوده که خدمات کاربردی مهمی را در اختیار جامعه قرار می دهد. بررسی های اقتصادی نیز، دانشی اجتماعی است که یکی از موضوع های محوری آن، بحران های اقتصادی است که گاهی از آن به تحولات اقتصادی نیز تعبیر می شود. از جمله آثاری که با اهتمام دکتر جمال الدین الشیال در سال 1358ه.ق منتشر شده، چاپ کتابی تالیف تقی الدین احمد بن علی مقریزی مورخ مصری قرن نهم، به نام «اغاثه الامه بکشف الغمه» است که به دلیل نگاه فلسفی و توجه خاص او به تاثیر مسائل اجتماعی و اقتصادی به رویدادهای تاریخی، متمایز از دیگر آثار اوست. مقریزی در این اثر بر اساس روش تحقیق اجتماعی میدانی در بررسی بحران های اقتصادی در کشور مصر عمل کرده و در این رابطه نظریه ویژه ای ارائه داده است. بررسی نظریه اجتماعی مقریزی با رویکرد به آیات قرآن و برهان های او پیرامون علل و اسباب پیدایش بحران ها مساله این پژوهش است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مقریزی، بحران های اقتصادی، نظریه اجتماعی، نظریه مقداری پول
  • سید ابوالفضل سجادی*، آقای مهدی آشناور صفحات 95-110
    قرآن کریم که «تبیانا لکل شئ» است به همه علوم و فنون به شکل موجز و مختصر اشاره نموده است. یکی از مباحثی مهمی که در این کتاب آسمانی وجود دارد، مباحث مربوط به علم جنین شناسی است که قرآن کریم با ظرافت خاصی از 1400 سال پیش از آن سخن به میان آورده است. رسیدن به معنای اصلی واژگان و دلالات آن ها نیاز به مباحث معناشناسی دارد که با مراجعه به کتاب های لغوی اصیل از یکسو و از طرف دیگر قرآن کریم و بررسی سیر تطورات آن میسر می شود. در این مقاله سعی خواهیم کرد مباحث تفسیری و دلالی را که مفسران، لغت شناسان و محققان معناشناسی و نیز کسانی که دستی در علوم و تحولات زیستی بدن انسان و چگونگی خلقت او دارند را مورد بحث قرار داده تا از این رهگذر در معناشناسی واژه «علقه» نتایج سودمندی عاید تشنگان وحی گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، معناشناسی، علقه، طب
|
  • Dr Reza Shokrani *, Mr Mohsen Tavakoli Pages 1-22
    Understanding the syntactic meaning of Quranic terms based on traditional Arabic syntax suffers from a number of shortcomings. New linguistics with a scientific approach to language has removed and compensated for some of these problems. There exist different schools in new linguistics. One of them is Chomsky’s linguistics transformational_generative grammar which is very helpful in decoding the syntactic meaning of the terms used in Quran. At the outset، this article explains transformational generative grammar. Then، this grammar is used in order to understand the meaning of “Inna” at the beginning of Quran verses. Results indicated that “Inna” is not always for emphasis but is in some cases only a verbal signal without any special meaning. Therefore، translators should avoid “Inna” in translating Arabic to any other languages When it is not used for the sake of emphasis.
    Keywords: The Holy Quran, Inna, Syntactic Meaning, Translation, Transformational, gwnwrative Grammer
  • Dr Sayed Mohammad Mirdamadi, Mr Ebrahim Kameli * Pages 23-38
    When we receive a message from outer sources، we will have to evaluate it in order to be able to accept it. We apply some principles for this purpose، known as “message analysis principles” in communications science. The Holy Quran is a collection of divine messages to humans، which can be evaluated. Historically، there have been some principles to evaluate them، namely “interpretation basics” which consist of some tools made available to The Holy Quran in order to make its messages easier to understand. In addition to the introductory Science of The Holy Quranic Tafsir (interpretation)، there are other sciences as tools for understanding and evaluating its messages which help the evaluator have a better understanding of these messages. Communications science and social psychology are two sciences which serve The Holy Quran as tools to help towards a better understanding of this Holy book. These sciences employ some principles for message analysis which include: message purposes، background and context، persuaders and their executive structures، target audience، impression-making techniques، and audience response. This article looks at Qur’an from this point of view، trying to find and represent the above-mentioned principles in its messages.
    Keywords: Message, Analysis, Messaging Context, Target Audience, Response
  • Dr Ghasem Bostani * Pages 39-60
    The Holy Quran due to its special status among the Muslims has been the source for different branches of science. The Arabic syntax is one of the oldest disciplines which was developed by the Holy Quran and for the protection of this book. In this article the aim is to deal with the following topics by the use of library method and the analysis of data to have a better understanding of the function of syntax for the Holy Quran. The status of the Holy Quran among the grammarians، the status of the Holy Quran for the two syntax schools، the influence of the Holy Quran on the Arabic syntax. The goal is to clarify the point that the relation and the status thestatus of the Holy Quran to syntax is basic and many of its subjects are derived from the Holy Quran. It is important to point out that the Holy Quran is manifested in its different readings; thus، in this article by different readings the writer means the Holy Quran and vice versa.
    Keywords: The Holy Quran, Syntax, Arabic syntax, Grammarians, Influence
  • Dr Hosein Khakpoor * Pages 61-78
    In view of the Holy Quran and Narratives، if consumption is accompanied by the words like: piety، charity، righteous act، it can raise human being. However، it should be considered whatever is available to human being for consumption is limited. So the best and economic method of using finite resources and facilities to response to infinite needs، redouble the importance and necessity of promotion in management of consumption. This research used a descriptive_documentary method، and after searching in Islamic resources and extracting related narratives and the Holy Quran verses، describes the Holy Quran attitude towards consumption and its rules and then debates about its management in two areas family and community. It suggests that the true management of consumption from the negative perspective is thrift and reducing the unnecessary consumption، and from the positive view is efficiency. The important strategies of management of consumption which could be taken in families include planning، identifying the needs، and compliance priorities، and those which could be taken in society include paving cultural background، prioritizing the needs، highlighting the methods taken by religion leaders، and managing time.
    Keywords: the Holy Quran, Narratives, Management, Consumption, Economy, Planning
  • Dr Gholam Ali Dehghi, Fatemeh Modaber * Pages 79-94
    Historical Sociology has always been the main way to discover social laws that provids a society with important usage services. Also، economic study is a social knowledge that economic crises are one of its central subjects that sometimes can be interpreted as economic development. “Aghasah Al-omah Bekashf Al-Ghomah” (saving people by doing away with grief’s and sorrows) by Taghi al-Din Ahmad ibn Ali Mqryzy، the ninth century historian، is among the works published by Dr. Jamal al-Din al-Shyal in 1358 AH that is quite distinct from his other works because of his philosophical attitude and social attention to the effect of socioeconomic problems on historical events. In this work، Mqryzy dealt with economic crises in Egypt based on the field social research method and proposed unique theory about it. The study is concerned with Mqryzy`s social theory and his reasons for the origination of the crises with regard to the Quran verses.
    Keywords: The Holy Quran, Mqryzy, Social theory, Economic Crises, The money quantity theory
  • Dr Sayed Abolfazl Sajady *, Mr Mahdi Ashnavar Pages 95-110
    The Holy Quran، that is «Tbyana le kole shey» has briefly pointed to all sciences and arts. One of the important issues the Holy Quran deals with، back to 1400 years ago، is the science of embryology. Gaining the lexical perception of the words requires semantic knowledge. This could be achieved by referring to dictionaries on the one hand، and the Holy Quran and overviewing its events on the other. From the Holy Quran perspective، the second stage of embryo growth and development is referred to as «Alagheh». Quran commentators have interpreted «Alagheh» as «blood pack». The word «Alagh»، the plural form is «Alagheh»، means the object which is hung to the upper object. This word is typically used for blood pack، leeches، and blood clot which is attached to anything due to the moisture. The word «Alagh» has been mentioned for five times in the Holy Quran. There are different perspectives on the idea of whether «Alagh» is the same as «Alagheh» and both refers to the same stage of embryo development or not. To clarify the precise meaning of the word «Alagh»، this study was carried out to determine the semantic domain of this word. The word «Alagh» is an explanation for the attachment of sperm to the egg. This was elegantly pointed out by the Holy Quran in a way that it is understandable to both earlier Arabs and current researchers because the Holy Quran could be comprehensively used in all periods of time.
    Keywords: the Holy Quran, Semantic, Alagheh, Medicine