فهرست مطالب

نشریه پژوهش های زبان شناختی قرآن
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حیدر باقری اصل* صفحات 1-18
    شناخت مفردات قرآن در دستیابی به مقاصد الهی نقش اساسی در فهم آیات دارد. مشکل این مسئله آنجاست که گاهی برخی از واژه های قرآنی به سادگی قابل فهم نیستند تا داوری نمود که است. ازاین رو، «وحی» مقصود الهی را از آن به دست آورده ایم. یکی از این واژه های قرآنی، واژه حتی تعریف های متعدد اندیشمندان چیستی واژه وحی را روشن نکرده است، زیرا تعریف های آنان اولا، جامع و مانع نیستند؛ ثانیا، ابهام چیستی وحی در قرآن را مرتفع نساخته اند؛ ثالثآ، گاه متعارض یکدیگرند؛ رابعا، قرآن این واژه را حدود 79 بار در مورد وحی پیامبران، الهام و امداد انسان های عادی، راه یابی حیوانات و تقدیر جمادات به کار برده است و چیستی وحی در مورد هرکدام آنها به طور کامل، وضوح ندارد و اندیشمندان به همه این موارد نپرداخته اند. بنابراین، جای تحقیق در این زمینه، خالی مانده است و باید این خلا علمی مرتفع شود. تحقیق حاضر در صدد است این مشکل را با روش تقسیم منطقی حل نماید. این روش در یافتن مقصود الهی از بسیاری از واژه های قرآنی به ویژه واژه وحی می تواند به کار رود و تعریف جامع و مانع و نیز معنای منطبق با قرآن را از آن واژه ارائه نماید. ما توانمندی این روش را در معنایابی واژه های قرآنی با مطالعه واژه وحی نشان خواهیم داد و این مهم ترین یافته تحقیق محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تعریف، وحی، تکوین، تشریع، روش تقسیم
  • منصوره زرکوب*، خانم مرضیه فلاح صفحات 19-37
    امثال و حکم در هر ملت و زبانی نشانه غنای فرهنگی آن هاست و عبارتند از جملاتی حکیمانه، ساده و پرمحتوا که مردم، آن ها را در محاورات خود به کار می برند. می توان گفت امثال، خلاصه ای از تجارب و افکار بعضی مردم و یا حکماست که تاثیراتی بس شگرف در اذهان بشر به جای می گذارند. قرآن کریم نیز که برای هدایت و ارشاد انسان ها نازل شده، به قصد تقریب امور ذهنی و غیبی و عقلی به اذهان مردم، از امثال بهره برده است، زیرا استفاده و بکارگیری امثال فهم مسائل مشکل را برای همگان میسر می گرداند. همچنین خاطر را لذت و طبع را مسرت می بخشند. در این مقاله تلاش شده تا به طور اخص، وجوه بیانی امثال قرآنی بررسی گردد. از جمله نتایج این بررسی، کثرت وجوه بیانی تشبیه و کنایه در امثال مکی نسبت به امثال مدنی است، همانگونه که دیگر وجوه بیانی همانند استعاره در امثال مدنی بیشتر از امثال مکی می باشد. این موارد، معلول علل متعددی می باشند که در مقاله حاضر بدان پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: مثل، امثال قرآنی، وجوه بیانی، کنایه، تشبیه
  • روح الله نصیری* صفحات 39-53
    قرآن کریم دربرگیرنده نثری موزون، مسجع و مملو از موثرترین امثال و محکم ترین تشبی هات است. بهترین زبانی که می تواند معارف عقلی و مفاهیم معنوی را برای توده مردم تبیین کند، است. تمثیل از لحاظ ابراز مکنونات و پرده برداری از حقایق، متخیل را در شکل حقیقت، «تمثیل» و پنداشته شده را بسان یقین عرضه می کند. تمثیل در دل ها چنان اثری دارد که وصف شیء به تنهایی آن اثر را ندارد، از همین رو یکی از شیوه های بیانی قرآن کریم، تمثیل است. پیام های اعتقادی و اخلاقی که در ورای تمثیل های قرآنی، گنجانده شده می تواند آدمی را به سوی زندگی سعادتمند رهنمون سازد. بیشتر تمثیل های قرآنی از نوع معقول به محسوس هستند، چراکه این نوع تشبیه با ایجاد مشابهت میان معنایی معقول با امری محسوس به خوبی واقعیات دور از ذهن را برای انسان مجسم کرده و به تصویر می کشد، و با این روش، راه ادراک بسیاری از مفاهیم دینی و عقلی را برای انسان آسان می کند و بیشترین میزان تاثیر را در نهاد او به جای می گذارد. در این مقاله تلاش شده تا پس از تعریف تشبیه و تمثیل و بیان کارکردهای آن، به مطالعه موردی برخی تمثیلات قرآنی پرداخته شده و ویژگی های تشبیهی آنها که عموما نسبت بدان غفلت ورزیده می شود، با هدف فهم و درک بخشی از اعجاز بیانی قرآن کریم، مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بلاغت، تشبیه، تمثیل، تمثی لهای قرآن
  • محمود شهبازی*، اصغر شهبازی صفحات 55-68
    ایجاز و گزیده گویی در سخن، از فنون بلاغی مهم در رساندن پیام و معنای مورد هدف گوینده است. این اسلوب بیانی از شیوایی و بلاغت سخن به شمار می آید. یکی از انواع این اسلوب، ایجاز حذف است که در آن بخشی از روساخت آیه حذف می شود. این حذف ممکن است شامل حذف حرف، واژه یا در بخشی بزرگ تر، جمله یا جملاتی از آیات باشد. این اسلوب اغراض بلاغی گوناگونی را دنبال نموده و در آفرینش زیبایی های لفظی و ظرافت های معنایی نقشی شگرف ایفا می نماید. در این مقاله ضمن بیان معنا و مفهوم ایجاز و اقسام آن، کارکردهای زیباشناختی این قسم از ایجاز در شماری از آیات قرآن کریم، معرفی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، زیباشناسی، ایجاز، حذف
  • شیرین پورابراهیم* صفحات 69-82
    در متون دینی و ارتباط آن با استعاره و «ید» مقاله حاضر به بررسی چند معنایی واژه مجازشناختی پرداخته است. بدین منظور عبارات استعاری موجود در زبان قرآن و ادعیه، بویژه صحیفه سجادیه که بر این واژه و کنش های آن دلالت داشتند، جمع آوری و بررسی شده است تا مشخص شود که چگونه می توان با اتکا به نظریه استعاره مفهومی و مجاز مفهومی، استعاره های را تبیین کرد، و نیز اینکه تحلیل شناختی «دست» زبانی مذکور و روابط موجود در معانی واژه چندمعنایی در زبان دینی، چه کمکی به درک مفاهیم متون دینی می کند. برای تحلیل داده های مذکور، از اصول نظریه لیکاف و جانسون استفاده شد و مشخص گردید که معانی واژه دست، ارتباطی مجازی، استعاری (جهتی و ساختاری) دارند و معنای اصلی، به دلیل کاربردهای استعاری و مجاز مفهومی، دچار توسیع های معنایی، و در نتیجه چندمعنایی شده است. هرچند تاکنون تحلیل های مختلفی در مورد چندمعنایی و فرایند چگونگی ایجاد آن ارائه شده است، اما به نظر می رسد تحلیل شناختی، منسجم تر از تحلیل های پیشین می تواند به ارتباط معانی یک کلمه چند معنا بپردازد و باعث درک بهتر و شفاف تر معانی انتزاعی دینی خواهد شد.
    کلیدواژگان: چندمعنایی، توسیع معنایی، معنی شناسی شناختی، نظریه استعاره معاصر، زبان دین
  • اعظم سادات حسینی*، مهدی مطیع صفحات 83-108
    قرآن کریم متنی چندلایه و سرشار از پیچیدگی های زبانی معنایی است. یکی از سطوح این کتاب نیز لایه الفاظ است. بررسی تاریخ علوم قرآنی، بیانگر تلاش های گسترده بشر به منظور کشف معانی الفاظ و ارتباط آن ها با یکدیگر است. یکی از علوم نوبنیاد که دانشمندان علوم قرآن نیز از آن بهره برده اند، علم معناشناسی است. معناشناسی دانشی است که به کشف ساز و کار اجزاء تشکیل دهنده یک متن، به منظور دستیابی به لایه های معنایی آن می پردازد و در این راستا، به همه عوامل موثر در تشکیل معنای متن توجه م ینماید. این نوشتار با رویکردی معناشناختی به آیات قرآن، به بررسی نمونه هایی از الفاظ این کتاب شریف، بر اساس چارچوب های معناشناسی پرداخته و سعی در ارائه الگویی معناشناختی برای مطالعات قرآنی دارد؛ چرا که با این روش، عناصر و ابعاد گوناگونی که تشکیل دهنده معنای متن هستند، لحاظ می گردد و معناشناس، قادر به ارائه لایه ای جدید از معانی الفاظ آیات شریفه کتاب تدوین خواهد بود. روش پیشنهادی این نگارش، بررسی الفاظ قرآن، با دو نگاه جزئی نگر و کلی نگر است که در نگاه جزئی نگر، تبارشناسی واژه و نیز ارتباط هم نشینی، جانشینی و سیاق آن مورد دقت قرار می گیرد، و در نگاه کلی نگر، میدان، شبکه و نظام معنایی واژه بررسی می شود. مجموعه این عوامل، معرف مولفه های معنایی واژه و ارائه کننده معنای آن، از دیدگاه علم معناشناسی است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، معناشناسی، مولفه معنایی، شبکه معنایی، روش شناسی
|
  • Dr Haydar Bagheri Asl * Pages 1-18
    Revelation is one of the Quranic important issues and most of subjects of Quranic and theological sciences are related to our definition of revelation''s essence. Although thinkers have presented numerous definitions for revelation''s essence، but their definitions firstly aren''t comprehensive and obstacle، secondly they haven''t eliminated ambiguity of revelation''s essence in Quran، thirdly sometimes they are opposite with each other، fourthly Quran has been used this word about 79 times in case of revelation of prophets، inspiration and assistance of ordinary humans، animal''s guidance and destiny of inanimate and the revelation''s essence isn''t completely clear about each one of them and thinkers haven''t studied all of these cases. Therefore it hasn''t been performed any research in this scientific gap and recent research wants to do such affair and intends to present revelation''s essence and its comprehensive and obstacle definition on the strength of a scientific method and this is the important finding of research.
    Keywords: Definition, Revelation, Genesis, Legislating, Division Method
  • Dr Mansooreh Zarkoob *, Marziyeh Falah Pages 19-37
    Words of wisdom and examples among any nations and languages are the signs of their cultural richness. They are wise sentences، simple but rich in content، that people use in their daily conversations. We can state that examples are the concise collections of people''s thoughts and experiences that have great effects on human beings. In the same line as Quran has been sent to guide man both in relation to mental، hidden and rationed issues، Quran has gained great benefit from examples. This is because man can solve his problems through using the available examples. Moreover they can create recreation and entertainment in people''s lives. In this article، first the short definition of examples has been given then its importance has been emphasized and after that the effort have been made to distinguish and classify between Meccan examples and Medina''s ones that can be considered as one of the major classification among issues being classified in Quran. Of course the points that mostly refer to topics and rhetoric have been studied than through tables they have been contrasted. Among the findings one can refer to the greatness of the numbers of example in Mecca rather than in medina. The second important finding is the more excessive numbers of similes than metaphors. The third important finding is the rhetoric that are certainly the certainly the primary interest in this article.
    Keywords: Example, Quranic Examples, Expressive Aspects, Allegory
  • Pages 39-53
    Qoran involves a melodious and rhythmical prose and full of the most effective instances and the firmest comparisons. The best language which can explain intellectual culture and spiritual concepts to justify people is allegory. In terms of expressing hidden things and detecting facts، allegory represents imaginations in a supposed and fact form as certainty. Allegory has such an effect in the hearts that the description of the object doesn’t have that effect. Therefore، one of the explanatory methods for Qoran is allegory. Moral and ideological consequences included beyond Qoran allegories can direct human being towards a blissful life. The most Qoran allegories are in the reasonable to sensible form، since this kind of metaphor can depict realities far from mind for human and reflect it، creating reasonable inter-meaning similarity with a sensible thing and thereby facilitate the way of understanding many religious and intellectual concepts which human being are unable to understand these facts and hence have the most effect in human character. This article is to study ten known allegories using descriptive-analytic method and with the purpose of studying a part of Qoran explanatory miracles.
    Keywords: the Holy Quran, Rhetoric, Simile, Allegory, Quranic Allegories
  • Dr Mahmood Shahbazi *, Mr Asghar Shahbazi Pages 55-68
    Brevity or succinctness is an important rhetorical technique which is used in conveying the meaning، intended by the speaker. This style in speech adds to the comprehensiveness and inclusiveness of discourse. One of these techniques is deletion in which some part of the surface structure of a Quranic verse is deleted. This could be a morpheme، word or phrases deletion that each follow a certain rhetoric purpose. Deletion plays a great role in creating meaning based delicacies and speech decorations. In this study a comprehensive definition of deletion and its different types is provided. Moreover the aesthetic functions and applications of deletion on some Quranic verses are also investigated.
    Keywords: The Holy Quran, Aesthetic, Brevity, Deletion
  • Dr Shirin Pourebrahim * Pages 69-82
    The present paper analyzes the polysemy of the word «yæ d» (hand) in two religious texts and its relationship with cognitive metaphor and metonymy. For this، the required linguistic metaphors were extracted from Qur''an and Sahife Sajjadiyeh. The objective was to know how the polysemy of the word «yæ d» and the relevant semantic relationships between these meanings can be explained according to the Theory of Conceptual Metaphor and metonymy. Moreover، how conceptual analysis of polysemy of words can help the readers in better understanding of the concepts in religious texts. The theory of Lakoff and Johnson was used for the analysis of data. The research findings exhibited that the meanings of the word «hand» have literal، metaphorical (both structural and orientational)، and metonymic relationships in the religious language. Moreover، because of metaphorical and metonymic uses، the main meaning has undergone semantic extensions leading to polysemy. Although there are different analyses on the polysemy and the way this process occurs، it seems that a cognitive approach dealing with the meaning relationships of a polysemous word functions more coherently than other approaches. The readers’ awareness of such meaning relations can develop their understanding of the texts.
    Keywords: Polysemy, Meaning Extension, Cognitive Semantics, the
  • Azam Hoseini *, Dr Mahdi Motia Pages 83-108
    Holy Quran has a multilayered text and is full of linguistic-semantic complexities. One of the layers of this book is at word level. The study of the history of Quranic sciences indicates the extensive human efforts to find the meaning of words and their relations to each other. One of the nascent sciences that scientists of Quranicstudies have benefited fromis semantics. Semantics is a knowledge that works on discovering the mechanisms of the component parts of a text in order to find out its semantic layers and in this regard، takes note of all factors contributing to the sense of the text. This article، with a semantic approach to verses of Quran، has tried to study some instances of words from this holy book، on the basis of semantic frameworksand has attempted to present a semantic model for Quranic studies; since by this method، all the various elements and dimensions that form the meaning of text are considered and the semanticist is able to provide a new layer of meaning of words in the holy book. The recommended method of this article، is the study of Quran، with both micro and macro viewpoints that in micro viewpoint، genealogy of word، syntagmatic and paradigmatic relations and context of that is noted، and in macro viewpoint، semantic field، semantic network and semantic systems of the word meaning is studied. The combination of these factors، introduce semantic elements of the word and are indicative of its definition from the viewpoint of semantics.
    Keywords: the Holy Quran, Semantics, Semantic Component, Semantic