فهرست مطالب

پژوهش های زبان شناختی قرآن - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه پژوهش های زبان شناختی قرآن
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا ستوده نیا، زهرا قاسم نژاد صفحات 1-18
    اعراب آیات قرآن کریم از مباحث مهم در دانش تفسیر است؛ به همین سبب مفسران در تبیین و تفسیر آیات از اعراب آیه سخن می گویند و حتی به دلیل اهمیت اعراب در فهم مراد آیه، کتب بسیاری پیرامون اعراب لقرآن نگاشته شده است؛ اما مطالعه این کتب نشان می دهد گاهی در بیان اعراب یک واژه، وجوه اعرابی مختلف یا عامل های گوناگونی برای کلمه ذکر شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی بر اساس این فرضیه که روابط متنی به عنوان قرینه ای معنوی در تعیین معنای نحوی موثر است؛ جایگاه روابط متنی را در دانش اعراب قرآن مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد تا به این پرسش پاسخ دهد که آیا می توان با توجه به روابط متنی یکی از وجوه اعرابی آیه را بر سایر وجوه ترجیح داد یا یک عامل را از میان چندین عامل اختیار نمود؟ با توجه به ارتباطی که میان دانش نحو و معنا وجود دارد؛ و بر پایه اسناد و شواهد ارائه شده در متن، نتیجه می شود، روابط متنی که از آن با عنوان بافت و سیاق کلام نیز یاد می شود، می تواند در تعیین یکی از وجوه اعراب و عامل اثر داشته باشد؛ اما مفسران، معربان و نحوپژوهان به این موضوع اهتمام جدی نداشته اند و از میان مولفان کتب اعراب القرآن، عکبری و ابن انباری بیشترین توجه و اهتمام را به روابط متنی در تعیین اعراب و عامل داشته اند.
    کلیدواژگان: قرآن، اعراب القرآن، بافت، روابط متنی
  • عبدالرضا زاهدی، آقای رضا رمضانی صفحات 19-38
    مراد از معناشناسی مفردات قرآن، شناخت معانی آنها در دو حوزه تاریخی و توصیفی است. در معناشناسی تاریخی، با تکیه بر کتب لغت، تاریخی و شعر، معلوم می شود که واژه ی مقت بنا بر سنت خاص دوره ی جاهلیت، بر نوعی نکاح اطلاق می گردیده و کاربرد این واژه در سور مکی و مدنی، گویای رواج این واژه در جاهلییت و جوامع مکی و مدنی بوده است وخویشاوندی، که مهمترین و قاطع ترین عنصر تصور جاهلی نسبت به وحدت اجتماعی بوده، عامل و بانی ایجاد نکاح مقت گردیده است(همزمانی). در بخش معناشناسی توصیفی، با رجوع به آیات قرآن و کنارهم چیدن لغات هم جوار با این واژه، مفهوم قرآنی مقت حاصل می گردد؛ لذا اسلام، مصداق های جدیدی را معادل بار معنایی مقتایجاد کرد ولی معنای اساسی این واژه از جاهلیت تامقطع نزول قرآن، تغییر نکرد؛ نقشه کلی و نظام عمومی این واژه در قرآن، وضع تازه ای به خود گرفت؛ واژه ای که در گذشته منحصرا یک سنت مذمومه بود در اسلام معادل هایی چون خلف وعده، استنکاف از جهاد و کفرگرایی پیدا کرد که هر کدام از منظر قرآن، برابر اشد بغض و غضب سخت الهی می باشد(در زمانی).
    کلیدواژگان: قرآن، مقت، معناشناسی تاریخی و توصیفی، جاهلیت، مقطع نزول
  • سید مهدی لطفی صفحات 39-52
    معنی شناسی ساختگرای واژگانی یکی از شاخه های معناشناسی است که ایزوتسو رویکرد درزمانی آن را در حوزه قرآنی بر پایه معنی شناسی قومی لئو وایزگربر ارائه کرد. این روش که برگرفته از فرضیه ساپیر- ورف است، به بررسی روابط متقابل میان الگوهای زبانی و الگوهای فرهنگی می پردازد. معنی شناسی قرآنی ایزوتسو فوائد و نتایج فراوانی در حوزه مطالعات قرآنی از خود بر جای گذاشت و سبب ورود معنی شناسی به حوزه قرآنی شد اما در کنار نقاط قوت این روش باید از نقاط ضعف آن نیز سخن گفت. روش معنی شناسی قومی ایزوتسو بدلیل ابتنای بر شکل افراطی فرضیه نسبیت زبانی یا فرضیه ساپیر-ورف با نقد های جدی روبروست. از جمله می توان به رویکرد افراطی به نقش زبان در تفکر و تحلیل مباحث زبانی از زاویه جهان بینی قومی اشاره کرد. همچنین روش معنی شناسی قرآنی ایزوتسو در پاره ای از مبانی از جمله تشکیل میدان های معنایی نیازمند بررسی های علمی بیشتری است. این مقاله در صدد بررسی روش معنی شناسی ایزوتسو و نقد مبانی وی در این حوزه است که زمینه ساز بهره گیری مناسب تر از معنی شناسی را فراهم خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: قرآن، معنی شناسی قومی، ایزوتسو، فرضیه نسبیت زبانی، میدان معناشناختی
  • داود زرین پور، عبدالله رسول نژاد صفحات 53-70
    قرآن کریم، به موضوع تفکر و تدبر اهمیت ویژه ای داده است به گونه ای که واژگان مرتبط با این مفهوم از بسامد بالایی در واژگان قرآنی برخوردار می باشند. پرداختن به واژگان قرآنی نیز همواره مورد توجه زبان شناسان بوده است و یکی از مهمترین مسائلی که درباره آن به کنکاش پرداخته اند، پاسخ به این سوال است که آیا به ترادف واژگان قرآنی می توان معتقد بود؟ یا اینکه به جای ترادف واژه، باید مفهوم تقارب را انتخاب کرد؟ امروزه با پدید آمدن بررسی های موضوعی درباره قرآن کریم ضروری است، پژوهش های گسترده تری در این باب صورت پذیرد که یکی از حیطه های آن مسائل لغوی و زبانشناسی می باشد. این مقاله در صدد است با بررسی لغوی تعدادی از واژگان مرتبط با مفهوم «فکر»، به این مساله بپردازد و پاسخی درخور ارائه دهد که نسبت واژگان مرتبط با این مفهوم در قرآن، با مفهوم ترادف و تقارب به چه صورت می باشد و بار معنایی این واژگان نسبت به یکدیگر چگونه است؟ وجه نوآوری پژوهش حاضر این است که، علاوه بر تحلیل تک واژه ها، واژگانی که دارای تقارب معنایی هستند نیز در دسته های مجزا گنجانده شده اند.
    کلیدواژگان: ساخت نحوی، ترجمه قرآن، نقد ترجمه، اسم شرط، اسم فاعل
  • فائزه پسندی، امیر حسین رسول نیا، علی بناییان اصفهانی صفحات 71-90
    اسلوب اشتغال از دیرباز (در متون جاهلی، قرآن کریم و حدیث) تاکنون مورد استفاده عرب زبانان بوده است و به عنوان یکی از مهم ترین بحث های اختلافی همراه با تاویل و تقدیرهای مفصل، در بین یک یا چند مکتب نحوی نظیر کوفی و بصری به شمار می رود که بررسی این اختلافات و بیان دیدگاه های مختلف با هدف سهولت تعلیم، حفظ ساختار زبان، فهم بهتر، پرهیز از استعمال قواعد غیرمستعمل و حذف آن از نحو عربی است. در این مقاله نویسندگان ضمن بررسی مهم ترین کتب نحوی، به کاربرد این اسلوب، جایگاه و حالات متفاوت آن در دوره های مختلف و نقش مستقیم آن در بیان معنای دقیق و مفهوم مراد اشاره دارند. همچنین ضمن مقایسه اختلافات و آراء موجود در زمینه تعریف، وجوه اعرابی و گونه های متنوع این اسلوب از معنا تا بلاغت، مناسب ترین و نزدیک ترین حکم به قواعد اساسی زبان و ادبیات عرب استخراج و ارائه می گردد و در این میان استناد و استشهاد به آیات قرآن کریم و شناخت مواضع گسترده آن در باب اعجاز لغوی مورد پژوهش و واکاوی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اشتغال، معنا، علم نحو، علم بلاغت، قرآن کریم
  • قاسم بستانی، نصره باجی صفحات 91-116
    اعراب قرآن و تجزیه و تحلیل این متن مقدس بر اساس قواعد عربی، یکی از کهن ترین علوم اسلامی قرآنی است. از سویی دیگر، به دلایلی، گاهی برای یک یا چند لفظ، عبارت قرآنی، اعراب های مختلفی ذکر شده یا محتمل می شود. در این صورت است که نیاز به توجیه صحت این اعراب یا نقد و بررسی صحت و سقم آن ها می شود. علم توجیه اعراب قرآنی، در حقیقت، متصدی این امر است که بر اساس مستندات متعددی، به توجیه، نقد و بررسی اعراب های مختلف که هر یک منجر به معنایی می شود، بپردازد. در این مقاله، ابتدا به مفهوم شناسی علم توجیه اعراب با تجزیه تحلیل عناصر تشکیل دهنده این اصطلاح، سپس به اختصار، به گونه شناسی توجی هات اعراب قرآنی، و ذکر نمونه هایی از آن پرداخته و به سوالاتی از قبیل اینکه اعراب قرآن، توجیه اعراب قرآن و انواع آن چیست و مفسران و ادیبان، به چه شیوه ای به توجیه اعراب قرآن، به قصد حفظ صحت معنا و قداست آن پرداخته اند، پاسخ داده می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، علم اعراب، توجیه اعراب، گونه شناسی
  • مهدی رجایی، محمد خاقانی اصفهانی صفحات 117-134
    کشف لایه های زیرین معنایی قرآن کریم در رسیدن به برداشت های جدید از قرآن، کارایی به سزایی دارد. بهره بردن از روش های نوین و یافته های جدید علم زبان شناسی در کنار به کار بستن قواعد با ارزش علم اصول، گام کارآمدی در دست یابی به لایه های معنایی عمیق قرآن شمرده می شود. یکی از این روش ها، توجه به هنجارگریزی در متن مقدس وحی است. در این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی انجام می شود، شیوه ای نوین برای کشف دلالت های التزامی آیات قرآن، پیشنهاد شده و با بررسی نمونه هایی از آیات قرآن کریم نشان داده شده دقت در هنجارگریزی چگونه می تواند به پیداکردن معانی جدید در آیات قرآن بینجامد. افزون بر بیان معانی التزامی، شواهدی از کلام معصومان(ع) و سخن مفسران و بزرگان دین نیز برای بیان حجیت و نشان دادن صحت چنین برداشت هایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: هنجارگریزی، لایه های معنایی، بطون قرآن، دلالت التزامی، هنجارگریزی واژگانی
|
  • Dr Mohhamadreza Sotodenia, Dr Zahra Ghasemnejhad Pages 1-18
    The commentators have emphasized the importance of grammatical inflections in explanation and interpretation of the Quranic verses. Due to this importance، numerous books have been written on the grammatical inflections in the Quran. However، examination of these books reveal that when discussing the grammatical inflection of a word in a verse، sometimes the authors mention different aspects of the grammatical inflection or various causative letters for the intended word. The present study has set out to examine the opinions of the Noble Quran exegetes، grammarians، and grammar inflection specialists who have expressed different aspects of grammatical inflections in some verses. To this end، a descriptive-analytical method has been adopted. This study tries to answer the question that if one aspect of the grammatical inflection of a verse can be prioritized over the other aspects in the light of an indication or reason، and if we can adopt only one causative letter from among the different causative letters mentioned for a certain word? In the light of the relationship that exists between syntax and meaning، and based on the evidences and proofs provided in the text، we can conclude that textual context – as the only accompanying linguistic indication – can be effective on specifying only one of the aspects of the grammatical inflection and causative letter from among different ones. Moreover، we might contend that some exegetes and grammatical inflection specialists of the Noble Quran، such as Ibn Inbari and ''Akbari have specified the grammatical inflections and the causative letters in the light of the textual context
    Keywords: Quran, grammatical inflection, context, text relations
  • Abd-Al-Reza Zahedi, Mr Reza Ramezani Pages 19-38
    The semiotics of Quran words means recognition of their meaning in two historical and descriptive fields. In historical semiotics، based on language، history، and poetic books، it is defined that Maqt is counted as a kind of marriage in a special tradition of Jahiliyyah. The use of this word in Meccan and Medinan surahs is a reason for its spread in Meccan and Medinan societies in Jahiliyyah. Familial tie was the main and most important element of Jahiliyyah about social unity، and it was the reason of Maqt marriage (synchrony). In descriptive semantics، by surveying Quran verses and comparing adjacent words، you can define the meaning of Maqt in Quran. Islam created some new cases for the word of Maqt، but the main meaning has not changed from Jahiliyyah until the time of revealing of Quran. The general scheme and system of this word have found a new shape. This word that showed an absurd tradition in the past time has found some new meanings like breaking promise، not participating in Jihad، and infidelity to God. All of them equal wrath and hatred of God in Quran (daichrony).
    Keywords: Quran, Maqt, historical, descriptive semantics, Jahiliyyah, Islam
  • Seyyed Mehdi Lotfi Pages 39-52
    Structural lexical semantics is one of the branches of semantics that Izutsu offered diachronic approach of that in Quranic studies based on the theory of meaning of Leo weisgerber and Ethno linguistics views. Izutsu in his Quranic studies introduces new approach in survey of Quranic concepts. His method in describing networks of meanings is used in giving consistently image of quranic concepts. offering methodical review of Quranic words and presented diachronic approach can be considered a major accomplishment of semantics of Izutsu. In addition to the strengths of this approach should also spoke weaknesses. Izutsu s method because of basing on an extreme Sapir-Whorf hypothesis exposed to critical views. Extreme approach on the role of language in thinking and analysis of the language in the light of tribal world are some critical point of his views. Also his method on forming semantic field need more attention. This article with descriptive method seeks to examine the Izutsu veiws in his quranic semantics and give critical approach on his principles.
    Keywords: Quran, Ethno linguisticsic, Izutsu, Sapir, Worf hypothesis, the semantics fields
  • Dr Davood Zarinpoor, Dr Abdollah Rasoulnejad Pages 53-70
    Quran، Last miracle of divine، emphasizes on the reflection and thinking discussion، so that this concept has high frequency among the Quran words. Quran Words have always been controversial for the linguists، and one of the most important matters they worked on it is: whether there is synonym between Quran words or we have to choose convergence instead of synonym? Nowadays with a lot of topical research about Quran، a more widespread comparison must be done. Among them the analysis of words and their linguistic matters are important. This article is trying to follow semantic track of some words associated with the concept of thought and provides correct analysis. We want to know what is the relation between associated words in Quran with the concept of synonym and convergence and how is their semantic track? We analyzed the semantic and application of these words in original Arabic dictionaries to provide a correct analysis. The innovation of this research is the analysis of division between words with the same meaning in addition to analysis of morphemes.
    Keywords: Quran, thought concept, lexical analysis
  • Faeze Pasandi, Dr Amirhossain Rasoulnia, Ali Banaeian Pages 71-90
    Ishtighal- structure has been used by Arabs (in pre-Islamic texts، the holey Quran and the Islamic tradition) and is considered as one of the subjects that the grammarians have different ideas about it with the abundant interpretations and elisions، amongst the syntactic schools like the schools of Koofa and Basra cities. The purpose of studying about the different ideas is the better education، caring about structure of the language، the better understanding، avoiding from applying unusable grammatical regulations and deleting them from the Arabic syntax. In this article، the authors mentioned usage of Ishtighal- structure، its places، and states in the various periods and also its direct role in expressing the precise meaning and the purposed concept. In addition to comparing existent differences and ideas about definition، syntactic forms and various states of this structure that contains meaningful and eloquent aspects، this article presents the most suitable ideas that is according to the basic regulations of the Arabic language. In this regard، the article studies about the Quranic citations with elaborating their abundant places that indicate linguistic miracle of the Quran
    Keywords: Eloquence, Holey Quran, Ishtighal, Syntax, Meaning
  • Dr Ghasem Bostani, Miss Nasra Baji Pages 91-116
    The Quranic Arab and analyzing of this holy context based on the Arabic rules and grammar is one of the oldest Quranic sciences. On the other hand، for some reasons، sometimes for one or some terms or phrases in Quran، different Arab will be mentioned or will be probable. Here، there is a need to justify these Arab or the need to criticize and to verify their authenticity، their correctness or untruthfulness. The science of Quranic justification of the Arab، in fact، it is incumbent upon that based on numerous documents، to explain and review the various Arab that each contributes to the semantic result. In this paper، at first، we analyze the concept of science of Arab justification with the syntactication of the constituent elements of this term as so called Arab، then، briefly، to the typology of Quranic justification for the Arab، and some of its samples also will be mentioned. These following questions to be answered and explained that what is the Arab of Quran and what are its types and how commentators and writers intented to justify the Arab of Quran to preserve the authenticity and integrity of its meaning and its sanctity.
    Keywords: Quran, Arab science, Arab justification, typology
  • Mahdi Rajaee, Dr Mohammad Khaqani Isfahani Pages 117-134
    The Discovery of lower layer of meaning in the Holy Quran has the great performance in order to reach the new sciences of the Qur''an. Selection of new methods and new findings of linguistics add to apply the valuable rule of principles، is considered effective steps to achieve deeper layers of meaning in the Quran. One of these methods is scrutiny the discourse replaced axes. In linguistics، structure is analyzed and sentence structure measured with other hypothetical structures، which could carry the same meaning، in order to analysts ask themselves why the writer have chosen this particular structure and why he have choosed that structure from others might been. In these paper there is a new method to achieve this goal، and with studying examples in the Holy Quran have shown how changing in words or phrases that listener waits to hear from speaker leads to Find new commitment means in Quran`s verses with escape from conventional norms and defamiliarization.
    Keywords: Semantic Layers, Succession Axis, Quran's Discourse Analysis, Deviation, Quran's Underlay