فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد فرزندی پور*، زهرا میدانی، حمیدرضا گیلاسی، راضیه دهقان بنادکی صفحات 1-9
    مقدمه
    سیستم اطلاعات بیمارستانی نرم افزاری جامع برای یکپارچه کردن اطلاعات بیماران جهت ارسال و تبادل اطلاعات بین بخش ها و سایر مراکز درمانی است که با توجه به نیاز کاربران، تغییراتی از قبیل اصلاحات، بهبود یا انطباق با تغییرات در محیط سازمان و نیز اضافه نمودن الزامات و ویژگی های عملکردی در این سیستم ها، نیاز است به طور مداوم سیستم ها مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار گیرند. هدف این پژوهش رتبه بندی سیستم های اطلاعات بیمارستانی است.
    روش کار
    پژوهش به صورت توصیفی - مقطعی در سال 1392انجام شد. جامعه ی پژوهش، سیستم های اطلاعات بیمارستانی بیمارستان های کشور بودند. حجم نمونه 16 شرکت تعیین شد. داده ها با استفاده از چک لیست شامل اطلاعات مبتنی بر اهداف پژوهش جمع آوری شده و که دارای روایی صوری بوده و روایی محتوی نیز مورد تایید متخصصان قرار گرفت. داده های گردآوری شده با آمار توصیفی و نرم افزار16 SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در رتبه بندی کلی سیستم های اطلاعات بیمارستانی؛ «رایاوران» بالاترین رتبه با 7/72 درصد و «طراحان بوعلی» کمترین رتبه با 1/47 درصد بوده است. تنها سه نرم افزار در رتبه بندی الزامات عملکردی از کارایی خوبی برخوردار بودند. بیشتر سیستم ها در الزامات فنی، قابلیت استفاده و توانایی های شرکت فروشنده سیستم، کارایی خوبی دارند و بیشتر سیستم های اطلاعات بیمارستانی در بهبود کیفیت مراقبت بیمار، کارایی ضعیفی داشتند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی سیستم های اطلاعات بیمارستانی کشور در الزامات مورد بررسی از کارایی متوسطی برخودارند که نیاز به مطالعه و دقت نظر بیشتر مدیران و طراحان سیستم را طلب می کند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، الزامات فنی، الزامات قابلیت استفاده، الزامات عملکردی
  • لیلا نعمتی انارکی* صفحات 10-24
    مقدمه
    پویایی اقتصاد نوین مستلزم این است که پژوهشگران در عرصه های گوناگون از جمله علوم پزشکی نه تنها اقدام به تولید سریع دانش نمایند، بلکه ازطریق اشتراک دانش به کسب و کاربردآن اقدام نمایند. بنابراین تعیین فاکتورهای موثر در اشتراک دانش برون سازمانی امروزه مورد توجه متخصصین علم اطلاعات میباشد. هدف پژوهش حاضر شناسایی و تایید عوامل موثر بر اشتراک دانش برون سازمانی و شاخص های آن میان اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی در رشته پزشکی و ارائه الگویی جامع است.
    روش کار
    پژوهش حاضر روش پژوهش آمیخته و کاربردی است که در سال 1391 انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هیات علمی شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی و مراکز پژوهشی رشته پزشکی بود که از روش «نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تخصیص متناسب» استفاده شد و حداقل حجم نمونه لازم برابر 423 نفر بدست آمد. از نرم افزار SPSS15 برای آزمون فرضیه ها و نیز نرم افزار Amos Graphics و روش مدل سازی معادله ساختاری برای ارائه الگو استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج آماری و تحلیل عاملی از بین سه عامل مورد بررسی، تنها تاثیر عامل سازمانی بر میزان اشتراک دانش برون سازمانی معنادار تشخیص داده شد و دو عامل فردی و فنی تاثیر معناداری را بر میزان اشتراک دانش نشان ندادند. در نهایت الگوی اشتراک دانش برون سازمانی بر اساس نتایج به دست آمده از بخش کمی ارائه شد.
    نتیجه گیری
    سیاستگذاران و برنامه ریزان خواهند توانست با استفاده از دستاوردهای این پژوهش مبنای تجربی مناسبی برای به اشتراک گذاری دانش فراهم آورد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اشتراک دانش، ترجمان دانش، هیات علمی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • محمد دهقانی، محمدحسین حیوی حقیقی*، داوود مصطفا یی، فاطمه استبصاری، شیده رفعتی، فرید خرمی صفحات 25-34
    مقدمه
    رفتار شهروندی سازمانی و سرمایه اجتماعی از جمله رفتارهای سازمانی کارکنان بیمارستان ها است که می تواند در بهره وری و کارایی بیمارستان ها تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر رابطه بین سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان را مورد بررسی قرار می دهد.
    روش کار
    این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1392 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه رفتار شهروندی (Podsakoff) و سرمایه اجتماعی(Nahapiet) بود که پایایی آن ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 82/ و 74/ به دست آمد. همچنین روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر اساتید و صاحب نظران تائید شد. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای انجام شد. تحلیل داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) تجزیه و تحلیل شد و سپس رابطه بین متغیر ها با آزمون پیرسون و آنالیز واریانس (ANOVA) مشخص شد.
    یافته ها
    میانگین رفتار شهروندی سازمانی 53/0±1/3 و میانگین سرمایه اجتماعی 58/0±7/2 بود، همچنین. رفتار شهروندی سازمانی با سرمایه اجتماعی رابطه معنی دار و مستقیمی داشت. متغیرهای دموگرافیک میزان تحصیلات، پست سازمانی، نوبت کاری، جنسیت در میزان سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذار بود (01/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت رفتار شهروندی سازمانی در ارتقا بهره وری سازمان ها و رابطه مستقیم و معنی دار آن با سرمایه اجتماعی، مدیران مراکز مراقبت بهداشتی و درمانی و بیمارستان ها باید سیاست ها و راهکارهای مناسبی جهت ارتقا این دو مقوله اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: کارکنان بیمارستان، سرمایه اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی
  • الهه امتی، مینا توسلی فرحی* صفحات 35-44
    مقدمه
    با رشد تصاعدی منابع الکترونیکی در محیط وب، کاربرد ابر داده ها، باعث افزایش دقت بازیابی و تسهیل جستجو در منابع الکترونیکی می شوند. لذا هدف از این مطالعه تعیین ابرداده در پایگاه های کتاب الکترونیکی بوده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل 9 پایگاه اطلاعاتی کتاب الکترونیکی؛ Gale Virtual Reference Library، EBL - Ebook Library، Credo Reference، MyiLibrary،Palgrave Connect، NetLibrary، Ebrary، Dawsonera، Taylor & Francis eBookstore بود؛ که به روش هدفدار انتخاب شده اند. اطلاعات مربوط به ابر داده های مورد استفاده در وب سایت «ابزارارزیابی پایگاه های علمی»(http://adat.crl.edu) که به مقایسه پایگاه ها از لحاظ مختلف می پردازد، قابل نمایش بود. در این وب سایت با انتخاب پایگاه ها می توان نتایج مقایسه را مشاهده کرد و کاربرد انواع ابرداده ها در آنها را با هم مقایسه کرد. داده های به دست آمده بعد از ورود به نرم افزار آماری (Excel) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در پایگاه های مورد نظر، ابرداده های استفاده شده، به ترتیب Marc به صورت (100درصد)، Onix (55/55 درصد)، Dublin Core (11/11 در صد) به کار گرفته شده بود و Uk Lom در هیچکدام از پایگاه ها استفاده نشده بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج اخذ شده پیشنهاد می گردد متخصصان اطلاع رسانی و طراحان پایگاه ها در ایجاد پایگاه های کتاب الکترونیکی، ابر داده های مناسب را در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: ابرداده، اونیکس، دابلین کور، یوکی لام، مارک
  • مهدیه شجاعی باغینی، طاهره ناصری بوری آبادی*، مونا جودکی، سامیه ملایی صفحات 45-54
    مقدمه
    در سال های اخیر، مراکز مراقبت سلامت کشور به ویژه بیمارستان ها در صدد مکانیزه کردن سیستم های اطلاعاتی خود برآمده اند. این پژوهش با هدف تعیین میزان پیشرفت سیستم های اطلاعاتی در بیمارستان های آموزشی - عمومی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1391 انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - مقطعی بوده که برای گردآوری داده های آن بازبینه شاخص های ارزیابی سیستم های اطلاعات بیمارستانی وزارت بهداشت مورد استفاده قرار گرفت. جامعه مورد بررسی شامل سیستم های اطلاعاتی چهار بیمارستان آموزشی - عمومی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود. در این پژوهش، نمونه گیری انجام نشد. پژوهشگران برای گردآوری داده ها به بیمارستان های آموزشی - عمومی مراجعه و با کارشناسان واحد رایانه و مسئولان بخش های مختلف بیمارستان مصاحبه نمودند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 13 و Excel مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین میزان پیشرفت ماشینی شدن سیستم اطلاعات بیمارستانی (66/91 درصد) مربوط به سیستم اطلاعات مدارک پزشکی و کمترین آن (62/15 درصد) مربوط به سیستم تصمیم یاری بود.
    نتیجه گیری
    تشکیل کمیته برنامه ریزی، سازمان دهی، نظارت و کنترل اجرایی در سطح دانشگاه ها، تعیین دوره های بازآموزی، ارزیابی دوره ای سیستم اطلاعات بیمارستانی برای تعیین و رفع نقاط ضعف و تصویب و اختصاص بودجه به منظور ایجاد و یا توسعه سیستم اطلاعات بیمارستانی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، بیمارستان، بیمارستان آموزشی عمومی، کرمان
  • مهدی حبیبی کولایی، اطهرالسادات میرکریمی *، ناصر بهنام پور، محمد جواد کبیر صفحات 55-60
    مقدمه
    آمادگی نیروی انسانی از مهم ترین عوامل در پیاده سازی موفق سیستم های پرونده الکترونیک سلامت به شمار می رود. پرستاران نیز نقش کلیدی در ارائه مراقبت ایفا می کنند. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر در افزایش آمادگی پرستاران نسبت به پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی بوده و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده روی 283 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1392 انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از یک پرسشنامه صورت گرفت. روایی آن بر اساس روش اعتبار محتوایی و پایایی آن با محاسبه همبستگی درونی بررسی شد. از روش های آماری توصیفی مانند توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار با استفاده از نرم افزار16 SPSS برای تحلیل نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    عامل «درک و آگاهی از ویژگی ها و مزایای پرونده الکترونیک سلامت» با میانگین 45/0±76/4 دارای بیشترین میانگین امتیاز بوده در حالی که عامل «اطمینان از امنیت و محرمانگی اطلاعات در پرونده الکترونیک سلامت» با میانگین 81/0±21/4 و عامل «مشارکت افراد در فرآیند طراحی و پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت» با میانگین 71/0±29/4 دارای کمترین میانگین امتیاز می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، بیشتر پرستاران عقیده دارند که افزایش آگاهی از مزایا و مفهوم پرونده الکترونیک سلامت نقش موثری در آمادگی آن ها نسبت به پیاده سازی این سیستم ها دارد. بنابراین این موضوع می بایست مورد توجه سیاست گذاران فناوری اطلاعات قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرستاران، پرستاری، پرونده الکترونیک سلامت، بیمارستان های آموزشی دانشگاهی، ایران
  • مینا توسلی فرحی*، الهه امتی صفحات 61-69
    مقدمه
    ابزارهای مدیریت منابع یا استنادهای علمی جهت تسهیل در امر پژوهش و مدیریت منابع اطلاعاتی و استناد به کتاب، مقاله، پایان نامه وغیره استفاده می شوند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت پایگاه های کتاب الکترونیکی از لحاظ کاربرد ابزارهای مدیریت منابع انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کاربردی و به روش پیمایشی درسال 1392 انجام شده است. جامعه آماری شامل 9 پایگاه اطلاعاتی علمی است که به روش هدف دار انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از روش مشاهده مستقیم وبا استفاده از وب سایت ابزار ارزیابی بانکهای اطلاعاتی علمی (http://adat.crl.edu) گردآوری شده اند. داده های به دست آمده بعد از ورود به نرم افزار آماری (Excel) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن بود که ابزارهای به کار گرفته شده در پایگاه های مورد نظر، به ترتیب Email، RefWorks، Endnote هر سه با 78 درصد بیشترین کاربرد داشته اند، سپس Reference Manager 34 درصد و ProCite 23درصد، کاربرد، در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    برای اینکه محققان رضایت بیشتری از پایگاه ها جهت استفاده در تحقیقات علمی داشته باشند، کاربرد نرم افزارهای مدیریت استنادها چونReference Manager، Procite، EndNote RefWorks، BiblioExpress، BiblioScape غیره، در طراحی پایگاه های علمی و بالاخص پایگاه های فارسی امری لازم به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: اند نوت، پروسایت، رفرنس منیجر، رف ورکس، مدیریت مرجع
  • راحیل حسینی اشپلا، فرید خرمی*، طیبه بنی اسدی، ندی آذرمهر، فرحناز محمدی، محمدحسین حیوی، محمد دهقانی صفحات 70-80
    مقدمه
    ساز و کار بازپرداخت هزینه های درمان یکی از عوامل مهمی است که به طور مستقیم و غیرمستقیم در مدیریت مالی و کنترل هزینه های بیمارستان تاثیرگذار است. بدین منظور کشورهای مختلف از نظام های بازپرداخت متفاوتی استفاده می کنند، این مطالعه به منظور مقایسه هزینه پرونده های بستری در دو سیستم بازپرداخت آینده نگر (گلوبال) ایران با سیستم گذشته نگر انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر بر روی 1286 پرونده بیماران بستری گلوبالی در بیمارستان فکری بستک وابسته به دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در سال 1391 انجام شد. در این پژوهش ابتدا هزینه واقعی خدمات و مدت اقامت پرونده ها از سیستم اطلاعات بیمارستانی استخراج شد و سپس متوسط هزینه و اقامت بیمار برای هر یک از اعمال جراحی تعیین و با هزینه و متوسط اقامت بیمار تعیین شده در نظام گلوبال ایران مقایسه گردید. در نهایت بعضی از اقدامات جراحی که فراوانی آنها کمتر از 10 مورد بود، از جامعه آماری برای مقایسه میانگین هزینه و مدت اقامت خارج گردید و برای سایر اقدامات جراحی، معناداری تفاوت میانگین هزینه و متوسط اقامت بیمار در دو جامعه با استفاده از آزمون t-test در نرم افزار SPSS 16 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    حدود یک چهارم از پرونده های بیماران بستری در بیمارستان مورد مطالعه، پرونده های گلوبالی بودند. در این بیمارستان 62 درصد موارد گلوبال، در گروه اعمال زنان و زایمان، 20 درصد موارد در گروه اعمال جراحی عمومی و 18 درصد موارد در گروه اعمال جراحی چشم بود. در 86 درصد پرونده ها، احتساب هزینه عمل جراحی با گلوبال به سود بیمارستان بوده است، که 91درصد از این اختلاف هزینه ها معنادار بودند. در بیش از 99 درصد موارد متوسط روزهای بستری کمتر از متوسط روزهای بستری استاندارد بود که در 64 درصد موارد، این اختلاف معنادار شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش مدت اقامت بیماران در اعمال جراحی گلوبال، بازنگری در این سیستم بازپرداخت ضروری به نظر می رسد و پیاده سازی سیستم بازپرداخت آینده نگر برای سایر تشخیص ها و اعمال پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم های بازپرداخت آینده نگر، گروه های مرتبط تشخیصی (DRG)، نظام گلوبال ایران
|
  • Mehrdad Farzandipour *, Zahra Meidani, Hamidreza Gilasi, Raziyeh Dehghan Banadaki Pages 1-9
    Introduction
    Hospital information system is comprehensive software to integrate patient information in order to send and exchange information between departments and other medical centers. Since according to the users'' needs، some changes such as modifications، improvements or conformity to changes in the organization are applied and also some requirements and performance characteristics are added in these systems، they should be constantly assessed and ranked. The aim of this research is to rank hospital information systems.
    Methods
    This descriptive study was conducted in 2013. Research population was hospital information systems of the country. The sample size was 16 companies. Data were collected from check lists which include information related to research purposes، and its validity was confirmed by experts. The collected data were analyzed using descriptive statistics and SPSS software.
    Results
    In the overall rating of hospital information systems، “Rayavran” with 72. 7% ranked the highest and “BuAli designers” with 47. 1% ranked the lowest. In rating functional requirements، only three softwares were efficient. Most of these systems were efficient regarding technical requirements and the ability to use the capabilities of the vendor of the systems، and most hospital information systems were inefficient in improving the quality of patient care.
    Conclusion
    In general، hospital information systems in Iran had a moderate performance regarding the studied requirements and this requires system managers and designers` consideration and attention.
    Keywords: Hospital Information System, Requirements, Technical Requirements, Usability Requirement, Functional Requirements
  • Leila Nemati-Anaraki * Pages 10-24
    Introduction
    The dynamism of new economy requires researchers in different disciplines including medicine، not only to create knowledge quickly but also to acquire and apply knowledge through knowledge sharing (KS). So، determining factors that may influence knowledge sharing among organizations has become an important area of research. The purpose of this paper is to identify and determine factors that positively affect knowledge sharing for inter-organizational collaboration among medical research centers and universities in Iran and propose a comprehensive model for it.
    Methods
    The method of this paper in data collection is mixed methods and applied research that was conducted in 2012. The faculty members of medical universities and research centers supervised by the Ministry of Health Treatment and Medical Education formed the population of the research and “stratified random sampling” was used and a minimum required capacity of 423 people was provided. The software Spss15 was utilized for testing the hypotheses and also the software Amos Graphics and modeling methods of structural equation were utilized for assessing the model.
    Results
    With respect to the statistical results and the factor analysis from amongst three studied factors، results showed that only the effect of organizational factor on the frequency of inter-organizational knowledge sharing was recognized significant and the two individual and technical factors did not indicate significant effects on knowledge sharing. Eventually the inter-organizational knowledge sharing model was presented with the results obtained from the quantitative section.
    Conclusion
    The results of this Study will provide empirical basis for planning and implementing knowledge sharing mechanisms.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Sharing, Knowledge Translation, Faculty, Medical Universities
  • Mohammad Dehghani, Mohammad Hosein Hayavi Haghighi *, Davod Mostafaie, Fateme Estebsary, Shide Rafati, Farid Khorami Pages 25-34
    Introduction
    Organizational citizenship behavior (OCB) and social capital constitute Organizational behavior، which have important effect on performance and productivity. Therefore this study was conducted to analyze the relationship between social capital and (OCB) among employees at teaching hospitals in Hormozgan University of Medical Scinces.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in 2011. Standardized questionnaires of Podsakoff and Nahapeit were used to gather data on OCB and social capital، respectively. The validity of questionnaires was approved and its reliability was measured by calculating Cronbach''s alpha which was shown to be 0. 72، 0. 84، respectively. Sampling was done through classified random sampling method. Data analysis was performed using SPSS 19 software and to analyze the relationship between above mentioned variables ANOVA and Pearson tests were used.
    Results
    The mean value of organizational citizenship behavior and social capital were found to be 3. 1±0. 53 and 2. 7±0. 58، respectively. A statistically significant relationship between OCB and social capital was observed. In addition، There was significant relationship between demographic variables such as education، organizational position، shift work and gender with social capital and OCB (P<0. 01)
    Conclusion
    Considering the importance of organizational citizenship behavior for Institutions، to improve efficiency it is suggested that administrators of hospitals and health care institutes adopt policies to enhance these two issues among staff.
    Keywords: Personnel, Hospitals, Social Capital, Organizational Citizenship Behavior
  • Elaheh Ommati, Mina Tavasoli * Pages 35-44
    Introduction
    With the exponential growth of electronic resources on the Web، the application of metadata has enhanced the precision of retrieval and facilitated the search of electronic resources. Hence، the aim of this study was to determine the metadata in ebook databases.
    Methods
    This study is an applied work، which was carried through surveys method. The population consisted of 9 e-books databases، Gale Virtual Reference Library، EBL - Ebook Library، Credo Reference، MyiLibrary،Palgrave Connect، NetLibrary، Ebrary، Dawsonera، Taylor & Francis eBookstore which were selected by a intentional method. Data was collected from the websites using Academic Database Assessment Tool (http: //adat. crl. edu)، which compares databases from different perspectives، through direct observation. The obtained data was analyzed using ‘Excel’ software.
    Results
    Results showed that metadata used in e-books databases، were as follows، Marc metadata (100 percent)، Onix (55. 55 percent)، Dublin Core (11. 11 percent) were and UK Lom was not used in any of the databases.
    Conclusion
    Results suggested that information specialists and database designers apply appropriate metadata in developing ebook databases.
    Keywords: Dublin Core, MARC, Metadata, Onix, UK LOM
  • Mahdieh Shojaei Baghini, Tahereh Naseri Boori Abadi *, Mona Joodaki, Samie Mollaee Pages 45-54
    Introduction
    Health care facilities have intended to mechanize their information systems. The rate of mechanization of information systems is not similar within these organizations. The study aimed to assess the mechanization rate of hospital information system among four teaching- general hospitals in Kerman in 2012.
    Methods
    This applied research was a descriptive cross-sectional study conducted in four teaching general hospitals. A Ministry of Health and Medical Education checklist on “Health Information System evaluation” was used for data gathering. Data was analyzed using Spss 13 and Excel through descriptive statistics.
    Results
    The Findings of this study revealed that the highest and the lowest mechanization progress rate of hospital information system were concerned to medical record information system and decision support with 91. 66%، and 15. 62%، respectively.
    Conclusion
    It is recommended that executives establish a committee to plan، organize، supervise and hold training courses and conduct periodic assessment of hospital information system for weaknesses identification and amendment and to allocate adequate budget to hospital information system.
    Keywords: Hospital Information System, Hospita, General Hospital, Kerman
  • Mahdi Habibi-Koolaee, Atharalsadat Mirkarimi *, Naser Behnampour, Mohammad Javad Kabir Pages 55-60
    Introduction
    Personnel readiness is the major factor for implementation of Electronic Health Records (EHR). On the other hand، nurses play an important role to delivery of care. This study aimed to determine factors influencing nurses’ readiness to implement EHR.
    Methods
    This descriptive - cross sectional study was conducted on the nurses in the teaching hospital affiliated to Golestan University of Medical Sciences in 2013. The data was collected by a valid and reliable structured questionnaire. Data was analyzed using Descriptive statistics.
    Results
    Data analysis indicated that the factor of perception and awareness of the characteristics and advantages of EHR (4. 76±0. 45) had a highest score، whereas the factor of ensuring the security and confidentiality in the EHR (4. 21±0. 81) and participation in the design and implementation phase of EHR (4. 29±0. 71) had the lowest score.
    Conclusion
    The most obvious finding to emerge from this study is that most nurses believe that awareness of benefits and understanding of EHR concepts، increases their readiness to implement EHR. Thus، this issue should be considered by policy makers of information technologies.
    Keywords: Nurses, Nursing, Electronic Health Records, Teaching Hospita, Iran
  • Mina Tavasoli Farahi *, Elahe Omati Pages 61-69
    Introduction
    Citation/Bibliographic management tools are used to facilitate research; management of information resources; citations to books، articles، and dissertations. Hence، the aim of this study was to determine ebook databases status in terms of citation management tools application.
    Methods
    This study is an applied work performed in 2013، and was carried through survey methods.. Nine scientific databases have been selected using the targeted/intentional sampling method.. Data was collected from the relevant websites using Academic Database Assessment Tool (ADAT) (http: //adat. crl. edu) and through direct observation. The obtained data was analyzed using ‘Excel’ software.
    Results
    Results revealed that email، RefWorks، and Endnote are the most widely used in scientific databases with 78% each. This is followed by Reference Manager، and ProCite، representing 34% and 23%، respectively.
    Conclusion
    In order to enhance researchers’ satisfaction with scientific databases in performing research، the application of citation managers، such as Reference Manager، ProCite، EndNote، RefWorks، BiblioExpress، and BiblioScape، should be seriously considered when designing scientific databases، specifically Persian ones.
    Keywords: EndNote, ProCite, RefWorks, Reference Manager, Reference Management
  • Rahil Hoseini Eshpala, Farid Khorramy *, Mohammad Dehghani Pages 70-80
    Introduction
    The reimbursement mechanism of the cost of treatment is an important factor which directly or indirectly affects the financial management and control of hospitals costs، hence different countries use different reimbursement systems. This study evaluated the prospective reimbursement system (global system); at one of the hospitals in Hormozgan University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive-analytical study evaluated 1286 Global inpatient records in Fekri hospital affiliated to Hormozgan University of Medical Sciences. First the actual cost of care and length of stay for each of the global records was extracted using the hospital information system. Then the average cost and patient''s stay for each of global procedures were compared with the cost and length of stay determined by Iran global system. Data analysis was performed using descriptive statistics and T-test was used to test the research hypothesis.
    Results
    One quarter of all inpatient records belonged to global payment system. 62% of global records belonged to OB/GY operations، 20% to general surgery and 18% to ophthalmic surgery. The analysis of the cost of 86% of surgery global records showed to be beneficial for the hospital، where 91% of these cost differences were found to be significant. For more than 99% of cases in global system، the average length of stay was less than average standard length of stay، and for 64% cases this difference was found to be statistically significant.
    Conclusion
    Regarding the reduction of length of stay of patients in global payment system، the review and implementation of global payment system for other diagnoses and operations is highly recommended.
    Keywords: Prospective Payment Systems, Diagnosis, Related Groups (DRG), Global System of Iran