فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرسول خسروی، سیده سمیه موسوی نژاد، فاطمه برازجانی، رضا بصیریان جهرمی صفحه 1
    مقدمه
    وب سایت های تغذیه و رژیم درمانی مجموعه ای از اطلاعات را برای کاربران تهیه می کنند و توانایی بالقوه ای برای ارتقای سلامت و بهداشت فردی دارند. بنابراین، بررسی وب سایت ها به لحاظ شاخص های ظاهری و کیفیت محتوایی حائز اهمیت است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت وب سایت های تغذیه و رژیم درمانی از لحاظ ویژگی های ظاهری و محتوایی انجام شده است.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های پیمایشی با رویکرد توصیفی است که کیفیت 38 وب سایت تغذیه و رژیم درمانی فارسی را مورد ارزیابی قرار داده است. این وب سایت ها با کاوش در دو موتور جستجوی یاهو و گوگل و نیز وب سایت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و برخی راهنماهای موضوعی فارسی نظیر لینکستان، 1000 لینک و Irindex انتخاب شدند. داده ها با استفاده از سیاهه وارسی پژوهشگر ساخته و در دو بخش معیارهای ظاهری (7 مولفه با 31 گویه) و معیارهای محتوایی (5 مولفه با 11 گویه) گردآوری شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 و شاخص توصیفی میانگین تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در مجموع از بالاترین نمره مربوط به معیارهای ارزیابی (با میانگین 48/18)، وب سایت پزشک شما (با میانگین 44) از بیشترین میزان مطابقت با سیاهه وارسی برخوردار بود و وب سایت میوه و سبزی (با میانگین 14) کمترین میزان مطابقت را داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که اکثر وب سایت ها با توجه به معیارهای محتوایی و ظاهری کیفیت مناسبی نداشتند. در نتیجه مدیران این وب سایت ها باید ضمن اعمال معیارهای ظاهری در وب سایت خود، به تولید اطلاعات با کیفیت با رعایت معیارهای محتوایی در وب سایت های خود تلاش کنند.
    کلیدواژگان: استاندارد، تغذیه، رژیم درمانی، مصرف کننده اطلاعات بهداشتی
  • عارف ریاحی، نجلا حریری، فاطمه نوشین فرد صفحه 11
    مقدمه
    اطلاعات نقش مهم و تاثیرگذاری در افزایش آگاهی و دانش گروه های خاص جامعه (از جمله مهاجران خارجی) دارد. هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی نیازهای اطلاعاتی بهداشتی و سلامت اتباع خارجی (افغانی، عراقی و پاکستانی) در ایران و شناسایی موانع و مشکلات آن ها در دسترسی به این اطلاعات است.
    روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه ای پیمایشی تحلیلی است. جامعه پژوهش را 69 نفر از بیماران خارجی مبتلا به سرطان تشکیل می دهند که در بیمارستان های شهرهای تهران، مشهد، کرمان، زاهدان و اهواز بستری و در حال درمان بوده اند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری یومن ویتنی و کروسکال والیس و با استفاده از نرم افزار آماری SSPS استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داده است که میان نیازهای اطلاعاتی بهداشتی مهاجران مبتلا به سرطان بر حسب جنسیت، سن، تاهل، میزان سواد، شغل، مرحله درمانی، نحوه و محل زندگی اختلاف معنی داری وجود ندارد. «دستیابی به زندگی سالم» به عنوان مهم ترین نیاز اطلاعاتی (با میانگین 19/4) و «عدم تسلط به استفاده از منابع اطلاعاتی بهداشتی چاپی و اینترنتی» به عنوان مهم ترین مانع (با میانگین 01/4) در دسترسی به اطلاعات شناسایی شده اند.
    نتیجه گیری
    توجه به نیازهای اطلاعاتی بیماران سرطانی بویژه مهاجران با تفاوت های فرهنگی و شکاف اجتماعی با جامعه ایرانی امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در نتیجه آگاهی از نیازهای اطلاعاتی بهداشتی سلامت این افراد در مراحل مختلف درمانی و ارائه اطلاعات مناسب بوسیله متخصصان حوزه سلامت، اطلاع رسانان و نیز پزشکان، علاوه بر از بین بردن و کاهش اضطراب های فکری و امنیت روانی در بیماران، در فرایند درمان و بهبود آنان تاثیر بسزایی خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: سرطان، مهاجران خارجی، نیاز اطلاعاتی، نیازهای اطلاعاتی بهداشتی
  • فاطمه نوشین فرد، لاله جولاهی، سپیده رحیمیان، محسن جولاهی صفحه 21
    مقدمه
    مطالعات علم سنجی و تحلیل استنادی متخصصان را در انتخاب پراستنادترین منابع اطلاعاتی یاری می نماید. هدف اصلی این پژوهش تعیین منابع اثرگذار و پراستناد در زمینه علوم توانبخشی در مجلات فارسی می باشد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع علم سنجی با جامعه آماری شامل 253 عنوان از مقالات منتشر شده در مجلات پژوهش در توانبخشی، توانبخشی نوین و فصلنامه توانبخشی طی سال های 1389 تا1390 انجام شد. داده ها با استفاده از چک لیست و مراجعه به تک تک عناوین و استنادات مقاله ها جمع آوری و در نرم افزار اکسل 2010 وspss 21 مورد بررسی قرار گرفت. پایایی چک لیست بر اساس واقعیت موجود منابع مورد استناد مورد تایید قرار گرفت. روایی چک لیست توسط استادان متخصص تایید گردید. در تحلیل داده ها از آزمونهای آماری، قانون برادفورد و آمار توصیفی-استنباطی استفاده شد. داده ها در سه مرحله استخراج شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان استناد به مجلات 7/79%، کتاب6/16% و پایان نامه 83/2% بود. میزان استفاده از منابع انگلیسی 7/92% بود. از نظر سال بیشترین منابع مورد استناد مربوط به سال های 2000 تا 2009 با 9/63% بود. بیشترین میزان همکاری گروهی نویسندگان با 5/22% مربوط به سه نویسنده بود.
    نتیجه گیری
    مجلات Archives of Physical Medicine and Rehabilitation و Spine به عنوان مجلات هسته مشخص شد. ضریب تاثیر منابع انگلیسی نسبت به فارسی و دیگر زبانها بیشتر بود. با توجه به میزان همکاری، میل به مشارکت در بین نویسندگان مقالات مناسب بود. شاخص فوریت در سال 1389 بیشتر از سال 1390 بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، علوم توانبخشی، قانون برادفورد، مجلات هسته
  • الهه امتی، مینا توسلی فرحی صفحه 40
    مقدمه
    موک ها به دوره های آزاد درون خطی گسترده گفته می شود که فرصت هایی جهت گسترش دسترسی به آموزش برای همگان فراهم می سازند. هدف از این مطالعه بحث پیرامون مفاهیم موک، انواع آن، کاربرد آنها در پزشکی و ظهورشان در آموزش پزشکی است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کاربردی است که با استفاده از روش مرور متون انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز از مطالعه منابع و جستجوی مقالات در سایت ها و پایگاه های اطلاعاتی مربوط به موضوع فراهم شده است.
    یافته ها
    سی موک ها بر ایجاد و تولید دانش تمرکز دارند، درحالی که ایکس موک ها بر تکثیر دانش تاکید دارند. به دلیل وجود فن آوری های پیشرفته در پیشگیری، تشخیص و درمان، کشورهای توسعه یافته به کارگیری موک ها را در امر آموزش مداوم پزشکی مناسب و مقرون به صرفه یافته اند. از موک ها همچنین برای آموزش دانشجویان پزشکی، ارتقای سواد سلامت مردم، آموزش به بیماران و آموزش مسائل مهم بهداشتی استفاده می شود.
    نتیجه گیری
    موک ها در مدت کوتاهی طیف وسیعی از مربیان، فراگیران، شرکت های تجاری، رسانه ها و عموم افراد را به خود جلب کرده اند. درحال حاضر بسیاری از دانشگاه های بزرگ دوره های خود را به صورت موک ارائه می دهند. به احتمال زیاد در سال های آتی موک ها بخشی از چشم انداز آموزش عالی به خصوص آموزش پزشکی خواهند شد. لذا پیشنهاد می شود مسئولین آموزش عالی، امکانات و زیر ساخت های لازم برای ایجاد و استفاده از موک را در کشور فراهم آورند.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، ایکس موک، سی موک، موک
  • هادی شریف مقدم، محمدرضا امیری، عسکر صفی پور افشار صفحه 54
    مقدمه
    کتاب درمانی به عنوان یکی از شیوه های کم هزینه و موثر در روند درمان بعضی از بیماری ها، بویژه بیماری های روانی و همچنین در کاهش مشکلات اجتماعی مطرح است. این شیوه درمانی نیازمند آموزش برای کسب مهارت در اجرای فرآیندهای آن است اما علیرغم کاربرد وسیع کتاب درمانی، این شیوه در هیچ یک از رشته های دانشگاهی مرتبط به طور رسمی آموزش داده نمی شود. هدف از این مقاله بررسی ارتباط فرآیندهای کتاب درمانی با رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی است.
    روش ها
    این مطالعه با استفاده از روش کتابخانه ای و مطالعه نتایج مقالات پیرامون کتاب درمانی که حاصل جستجو در پایگاه های SID برای مقالات فارسی، و pubmed برای مقالات انگلیسی بود، انجام شده است.
    یافته ها
    بررسی متون نشان می دهد که اعتقاد به تاثیر درمانی مطالعه و کتاب به گذشته بسیار دور برمی گردد و کتاب درمانی به بهبود بعضی از مشکلات روانی کمک می کند همچنین مطالعه فرآیندهای کتاب درمانی نشان می دهد که بعضی از این فرآیندها (ارزیابی و انتخاب منبع موردنیاز) از مهارتهای دانش آموختگان رشته کتابداری اطلاع رسانی پزشکی و نیز علم اطلاعات و دانش شناسی می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی کتاب درمانی، و ارتباط آن با رشته ای مثل علوم کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی لازم است آموزش کتاب درمانی در سرفصل های این رشته دانشگاهی گنجانده شود تا دانش آموختگان رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی بتوانند در فرآیند کتاب درمانی در کنار درمانگران شرکت نمایند
    کلیدواژگان: کتاب درمانی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، اطلاع درمانی
  • زهره بهاری موفق، یدالله حمیدی، آناهیتا گیتی صفحه 63
    مقدمه
    کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی، به عنوان مراکز تامین و اشاعه اطلاعات تخصصی برای جامعه پزشکی کشور، اهمیت ویژه ای دارند. هدف از این مطالعه سنجش کیفیت خدمات کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی همدان و اطلاع از شکاف میان انتظارات استفاده کنندگان و سطح خدمات دریافتی آنها است.
    روش ها
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی تحلیلی انجام گرفته و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد لایب کوال است. در تحلیل داده ها از آزمون های آماری ناپارامتری من ویتنی و کروسکال والیس و از نرم افزار SPSS16 استفاده شده است. استفاده کنندگان از کتابخانه های دانشگاه شامل دانشجویان، اساتید و کارکنان (7000 نفر)، نمونه آماری طبق جدول مورگان 400 نفر، محاسبه شد.
    یافته ها
    در بعد کنترل اطلاعات بیشترین شکاف کفایت در کتابخانه دانشکده داروسازی (0/933-)، پرستاری (0/132-)، کتابخانه مرکزی (0/43-) و بیمارستانی (0/362-) است و بیشترین شکاف برتری در کتابخانه دانشکده داروسازی (2/18-). مشاهده شد. در بعد کتابخانه به عنوان یک محل، کتابخانه های مورد پژوهش به دلیل نداشتن فضاهای مناسب برای مطالعه، بیشترین شکاف کفایت در کتابخانه مرکزی (0/102-)، دانشکده دندانپزشکی (1/22-) و داروسازی (1/42-) و بیشترین عمق شکاف برتری درکتابخانه دانشکده داروسازی (2/35-)، دندانپزشکی (3/49-) و پرستاری (2/31-). مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در بعد تاثیر خدمات کتابخانه های مرکزی و بیمارستانی دارای بیشترین شکاف کفایت و از لحاظ شکاف برتری کتابخانه دانشکده های دندانپزشکی (3/20-)، مرکزی (2/37-) و پرستاری (2/21-) دارای بیشترین عمق شکاف بودند.
    کلیدواژگان: تحلیل شکاف خدمات، خدمات کتابخانه ای، کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی همدان، لایب کوال
|
  • Abdolrasoul Khosravi, Somayeh Mosavinezhad, Fatemeh Borazjani, Reza Basirian Page 1
    Introduction
    Nutrition and diet therapy Websites provide a set of health information for users and have a potential ability to improve health and personal hygiene. So, examining the websites according to appearance and content quality criteria is an important matter. Therefore, the aim of the present study is to evaluate the quality of nutrition and diet therapy Websites according to appearance and content criteria.
    Methods
    The present study used a survey method with a descriptive approach to evaluate the quality of 38 nutrition and diet therapy websites.These websites were selected through searching yahoo, Google and Ministry of Health and Medical education website and some Persian subject directories like linesman, 1000 link, Irindex. Data were collected using a researcher-made checklist and consisted of two part including appearance (7 categories and 31 items) and content (5 categories and 11 items) criteria. Finally, data were analyzed using SPSS20 using descriptive indicator of mean.
    Results
    The results showed that in total from maximum score related to evaluating criteria (weighted mean = 48.18), “your doctor” website (weighted mean = 44) has the highest accommodation with the checklist and "fruits" website (weighted mean = 14) has the lowest accommodation.
    Conclusion
    Result showed that most of the websites had not a suitable quality according to the content and appearance criteria. As a result, the website managers must apply the appearance criteria on their websites, try to generate more qualitative information based on the content criteria on their websites.
    Keywords: Consumer Health Information, Diet, Diet Therapy, Standards
  • Aref Riahi, Nadjla Hariri, Fatemeh Nooshinfard Page 11
    Introduction
    Information has an important role in supporting and increasing knowledge of people, especially particular group such as immigrants. This study was conducted to investigate the health information needs and its challenges of the Afghan, Iraqi and Pakistani immigrants in Iran.
    Methods
    This survey-analytic study was carried out among 69 immigrants with cancer who were hospitalized in Tehran, Mashhad, Kerman, Zahedan and Ahvaz Hospitals. We used a self-designed questionnaire to collect data and use Mann-Whitney and Kruskal-Wallis Test and SPSS software was used to analyze data.
    Finding
    There was no significant difference between health information needs of cancer patients and their gender, age, marital status, level of education, job, lifestyle and rural-urban residency. We also founded that the most information need of participants was about "access to healthy living" (4.19) and the main obstacle to access to needed information needs was "lack of enough knowledge in using the health information in both electronic and printed resources" (4.01).
    Conclusion
    It is inevitable to pay enough attention to the health information needs of cancer patients, because of their cultural and social differences with the Iranian Society. Therefore, identifying their health information needs in the course of treatment and providing appropriate information by information scientists and doctors is helpful to decrease their mental stress and increase their mental security which would improve their well-being and accelerate their recovery from disease.
    Keywords: Information Seeking Behavior, Emigrants, Immigrants, Neoplasms
  • F. Nooshinfard, L. Joulahi, S. Rahimian, M. Joulahi Page 21
    Introduction
    Scientometrics and citation analysis studies help experts in selecting the highly cited sources of information. The main objective of this study was to determine the influential and highly cited journals in the field of rehabilitation in persian journals.
    Methods
    This descriptive-analytical scientometric study was performed on 253 articles published in “Journal of Rehabilitation”, “Research in Rehabilitation”, “Rehabilitation Modern” during 2010-2011. Data was analyzed using SPSS 21 and Excel 2010. Reliability was confirmed based on the available fact of cited sources and validity was confirmed by experts.
    Results
    Most citation was to journal articles (79/7%), books (16/6%) and dissertations (2/83%). The use of English sources was found to be 92/7 percent. The Most cited sources (63.9%) were published in 2000-2009. The highest rate of collaboration (22.5 %) was seen to be among three authors.
    Conclusion
    “Archives of Physical Medicine and Rehabilitation” and “Spine” were Core journals. The Impact factors of English sources were more than the Persian and other sources. Willingness to cooperate was appropriate among authors. The immediacy index was detected to be higher in 2010 than 2011.
    Keywords: Bradford's law, Citation analysis, Core journals, Rehabilitation Sciences
  • E. Omati, M. Tavassoli, Farahi Page 40
    Introduction
    MOOCs are referred to Massive Open Online Courses that provide chances for expanding public access to education. The aim of this study is to discuss the concepts, types, application and emergence of MOOCs in medicine and medical education.
    Methods
    This is an applied study that has been conducted through Literature Review method. Electronic journals and databases have been searched to obtain the required data.
    Findings
    The emphasis in CMOOCs is on knowledge production, whereas XMOOCs’ main stress is on knowledge proliferation. Due to the adoption of modern technologies in prevention, diagnosis, and treatment of diseases in developed countries, they have found it cost-effective to apply MOOCs in medical continuing education. MOOCs are also used in areas such as training medical students, promoting public health literacy, patient education, and teaching main health issues.
    Conclusion
    MOOCs have shortly attracted a wide range of educators, students, businesses, media, and the public. Currently, many prominent universities offer their courses in MOOC format. In Future, MOOCs will likely be part of the landscape of higher education, especially medical education. So, it is suggested that higher education authorities provide the facilities and infrastructure for the establishment of MOOCs in the country.
    Keywords: Medical Education, MOOC, C MOOC, X MOOC
  • H. Sharif_Moghadam_M. R Amiri_A. Safipour_Afhashar Page 54
    Introduction
    Bibliotherapy is considered as an effective and inexpensive method to treat some diseases especially mental disorders as well as to alleviate social problems. This therapeutic method requires the training to acquire the skills necessary to bibliotherapy processes. Despite of extensive usage of bibliotherapy, this therapeutic method has not been taught in official academic courses. This article is intended to study the relationship between bibliotherapy and medical library and information science.
    Methods
    This study was conducted using the library research and studying results of articles on bibliotherapy retrieved in SID and Pubmed databases.
    Results
    Studying the bibliotherapy processes shows that some processes (such as evaluation and selection of resources) are of skills of medical librarians. Also, literature review shows that: Belief in therapeutic impact of study and the book goes back far into the past; Bibliotherapy helps to improve some mental disorders.
    Conclusion
    In view of effectiveness of bibliotherapy and its relation to medical information science, it is essential that training of bibliotherapy be included in the courses of Librarianship and Medical Information Science.
    Keywords: Bibliotherapy, Medical Information Science, Infotherapy
  • Zohreh Bahari, Movafagh, Yadollah Hamidi, Anahita Giti Page 63
    Introduction
    Medical libraries as centers of provision and dissemination of technical information are important for the medical society. This study aimed to measure the quality of services rendered by libraries affiliated to Hamedan University of Medical Sciences to provide the knowledge of gap between the user's expectations and the level of provided services.
    Methods
    The survey was conducted using the standard Libqual questionnaire. The analysis was performed through non-parametric mann-whitney and kruskal–wallis test using the statistical software of SPSS16. The statistical society in this survey included students, teachers and employees (n=7000). The statistical sample based on Morgan table showed to be 400 people.
    Results
    In the dimension of information control, the greatest gap of adequacy affect was observed in the libraries of pharmacy (-0.933), and nursing colleges, (-0.132) central library (-0.43) and the hospital library (-0.362). The greatest gap of the priority affect was found in the library of pharmacy college (-2.18). It was found that the libraries lacked the suitable spaces for their client's study and the greatest gap of priority affect was observed in the central library (-0.102), dental college library (-1.22), and the library of pharmacy college (-1.42). The maximum depth of priority gap has been in the libraries of pharmacy (-2.35), dental (-3.49) and nursing colleges (-2.31).
    Conclusion
    In the “service affect” dimension the hospital and central libraries have the greatest adequacy gap and in the priority gap, dental (-3.20), and nursing (-2.21) colleges libraries and the central library (-2.37) showed the greatest depth of gap.
    Keywords: Gap Analysis Services, Library Services, Libraries of Hamadan University of Medical Sciences