فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهه امتی، سید جواد قاضی میرسعید *، اکرم علیپور صفحات 1-8
    مقدمه
    وجود رابط های جست‏وجوی مناسب در پایگاه های پزشکی مبتنی بر شواهد ، موجب دستیابی سریع به شواهد پزشکی خواهد شد. با توجه به اهمیت و ضرورت آنها، هدف از مطالعه حاضر ارزیابی رابط های جست و جو در پایگاه های پزشکی مبتنی بر شواهد است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. جامعه مورد بررسی، 12 پایگاه پزشکی مبتنی بر شواهد شامل پایگاه اشتراکی پزشکی مبتنی بر شواهد، وب سایت کتابخانه الکترونیکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و سایر پایگاه های در دسترس پزشکی مبتنی بر شواهد، بود. روایی سیاهه وارسی توسط 3تن از متخصصان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی مورد تایید قرار گرفت. داده های به دست آمده، بعد از ورود به نرم افزار آماری Excel با استفاده از آمارهای توصیفی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که به ترتیب مولفه های جست وجو با استفاده از عملگرهای بولین و مجموعه (69 درصد) ، جست‏و‏جوی عبارتی (50 درصد)، کوتاه‏سازی و ریشه‏سازی جست‏و‏جو (50 درصد) بیشترین امتیاز را کسب کردند و سایر مولفه ها امتیاز پایینی به دست آوردند. همچنین در مجموع تمامی پایگاه ها امتیاز کمتر از 50 درصد را کسب کردند و در وضعیت نامطلوبی قرار داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    علیرغم ضرورت وجود رابط های جست‏و‏جوی مناسب در پایگاه های پزشکی مبتنی بر شواهد، میزان رعایت مولفه های رابط جست‏و‏جوی مناسب بسیار پایین بود. پیشنهاد می شود طراحان و توسعه‏دهندگان پایگاه ها از مولفه های رابط های جست‏و‏جوی مناسب در ایجاد پایگاه ها استفاده کنند.
    کلیدواژگان: پایگاه اطلاعاتی، پزشکی مبتنی بر شواهد، رابط جست و جو
  • مریم یوسف زاده، محسن آزاد، نسرین داوری دولت آبادی* صفحات 9-16
    مقدمه
    پزشکی‏ از ‏راه ‏دور عبارت است از استفاده از فن‏آوری اطلاعات جهت تبادل اطلاعات پزشکی و ارائه خدمات به‏ طوری‏که میان بیمار و تیم پزشکی ارتباط برقرار گردد. هدف پژوهش حاضر، بررسی دیدگاه دانشجویان دانشکده پرستاری، مامایی و پیراپزشکی درباره اجرای پزشکی‏ از ‏راه ‏دور در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 306 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری، مامایی و پیراپزشکی به روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای در سال 1394 انتخاب شدند. پرسشنامه به کار رفته دارای دو بخش بود. بخش اول اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم میزان استفاده افراد از فن‏آوری اطلاعات را در برمی‏گرفت. پایایی پرسشنامه توسط آلفا کرونباخ 80 درصد به دست آمد و روایی آن توسط صاحبنظران مورد تائید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده در هر گروه به کمک آزمون‏های آماری T-test و Anova برای متغیرهای کمی و Man-Whitney U-test و Kruskal-Wallis برای متغیرهای رتبه‏ای و Chi-squared test برای متغیرهای کیفی با نسخه 19 نرم‏افزار آماری SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    ارتباط معناداری بین جنس و عوامل محیطی و ذی‏نفعان، بین دانشکده و حیطه استفاده با سن و عوامل سازمانی، تکنولوژی، ذی‏نفعان، سواد اطلاعاتی و محیطی وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    دانشجویان هر دو دانشکده به وجود چشم‏انداز در حیطه سازمانی اهمیت بیشتری دادند و دسترسی به اینترنت پرسرعت، از عوامل تکنولوژی بیشترین کاربرد را داشته است.
    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، فناوری اطلاعات و ارتباطات، دیدگاه، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
  • سعید ملک محمدی *، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 17-23
    مقدمه
    یکی از مسائل موجود در نشر کتاب های حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی، عدم تعادل موضوعی در کتاب های منتشر شده این حوزه می باشد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی وضعیت نشر کتاب در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی در فاصله سال های 1390-1381 در ایران می باشد.
    روش ها
    روش پژوهش پیمایشی تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، سیاهه وارسی بوده است. جامعه آماری 632 عنوان کتاب منتشر شده در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی طی سال های 1381 تا 1390 را در بر می گیرد که از طریق جستجو در سایت کتابخانه ملی و بر اساس مولفه هایی نظیر موضوع، سال انتشار، مترجم، مولف و ناشر انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Excel و آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    در سال1390 بیش ترین کتاب تالیفی و سال 1385 بیش ترین کتاب ترجمه منتشر شده است. نسبت کتاب های تالیفی به ترجمه شده بیشتر است. رحیم علیجانی پرکارترین نویسنده و حمید محسنی پرکارترین مترجم هستند. فعال ترین ناشر، نشرکتابدار و بیشترین کتاب ها در گرایش موضوعی فناوری اطلاعات و ارتباطات منتشر شده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    وضعیت نشر کتاب در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی از رشد صعودی برخوردار بوده، اما برخی از گرایش های موضوعی مانند مجموعه سازی، آزمون ها و خلاصه مباحث درسی و مدیریت کتابخانه مورد غفلت قرار گرفته و نیاز به توجه بیشتری دارند. بنابراین ضروری است که مولفان و مترجمان فعال در این حوزه به منظور رفع خلاهای موجود، به تمامی گرایش های موضوعی به ویژه آن هایی که کمتر رشد یافته اند، بپردازند.
    کلیدواژگان: نشرکتاب، علم اطلاعات، دانش شناسی، ناشر، کتاب سنجی
  • سیما ترکی زاده، زهرا سلطانیان، نسرین داوری دولت آبادی* صفحات 24-31
    مقدمه
    سطح آگاهی افراد موجب تغییر نگرش آنان شده و بر رفتارهای خودمراقبتی شامل پیشگیری و تشخیص زودرس تاثیر می‏گذارد و در نهایت باعث کاهش مرگ‏‏و‏میر افراد می‏شود. مطالعه‏ی حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی و عملکرد دانشجویان دختر دانشکده پرستاری، مامایی و پیراپزشکی بندرعباس در زمینه سرطان پستان انجام گرفت.
    روش ها
    در این پژوهش مقطعی، است که 253 نفر از دانشجویان، به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری شامل پرسش‏نامه‏ی استانداردی بود که روایی و پایایی آن در مطالعه‏ای دیگر تائید شده بود. جهت تحلیل داده ها از نسخه 19 نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیشتر افراد (61 درصد) نمره آگاهی متوسط داشتند. 3/74 درصد دانشجویان از علائم هشداردهنده سرطان پستان آگاهی داشتند. نیمی از افراد (51 درصد) از روش خودآزمایی پستان آگاهی داشتند ولی فقط 37 درصد از افراد یک بار در ماه به طور منظم این خودآزمایی را انجام می‏دادند و 6/41 درصد از افراد، یک بار در سال برای معاینه به پزشک مراجعه می‏کردند. سهل‏انگاری (6/34 درصد)، بیشترین علت عدم انجام خودآزمایی پستان و نداشتن احساس مشکل (2/29 درصد)، بیشترین علت عدم مراجعه به پزشک بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن سطح آگاهی دانشجویان در مورد روش‏های تشخیص زودرس سرطان پستان توصیه می‏شود که دست‏اندرکاران خدمات بهداشتی درمانی و اساتید دانشگاه در جریان این امر قرار گرفته و راهکارها و برنامه های آموزشی مناسبی در راستای افزایش سطح آگاهی و عملکرد دانشجویان دختر، در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، دانشجویان، سرطان پستان، تشخیص زودرس
  • یوسف مهدی پور، محمد خمرنیا، افسانه کریمی، جهان پور علی پور، فرزانه سیدزایی، سعید ابراهیمی* صفحات 32-39
    مقدمه
    بنابر گزارش سازمان جهانی بهداشت استفاده از فناوری سلامت همراه و فناوری های بی‏سیم برای پشتیبانی و دستیابی به اهداف صنعت سلامت، چهره ی ارائه خدمات مراقبت سلامت در دنیا را تغییر داده است. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان شناخت پزشکان و بررسی عوامل موثر بر پذیرش سلامت همراه از دیدگاه آنان بود.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی با روش توصیفی تحلیلی در سال 1395 در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. نمونه پژوهش شامل 150 نفر از پزشکان شاغل در 5 بیمارستان آموزشی این دانشگاه بود. به منظور گردآوری داده ها و آزمون فرضیات پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته براساس متغیرهای مدل TAM استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیلی (رگرسیون خطی و چندگانه) استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین متغیرهای سودمندی درک شده، قصد رفتاری، لذت درک شده، هنجار ذهنی، سهولت استفاده درک شده تصویر، داوطلبانه بودن و قابلیت استفاده از اهداف بالاتر از میانگین مبنا (3) بود و نشان‏دهنده پذیرش سلامت همراه توسط آنها بود. ارتباط بین تمام متغیرها با یکدیگر و در جهت اهداف نگرشی و رفتاری پذیرش سلامت همراه، معنادار بود، اما متغیر قابلیت نمایش تاثیر مثبتی بر روی سودمندی درک شده نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    می‏توان در برنامه ریزی ها با لحاظ کردن فاکتورهایی مانند تمایل رفتاری برای استفاده از خدمات سلامت همراه و سایر فاکتورهای موثر نسبت به ارتقاء میزان پذیرش آن، اقدام کرد. نتایج این مطالعه اطلاعات سودمندی را در اختیار مدیران و سیاستگذاران سلامت قرار می‏دهد تا بتوانند با استفاده از فناوری های نوین در جهت بهبود کیفیت خدمات گام بردارند.
    کلیدواژگان: خدمات سلامت همراه، تلفن همراه، پزشک، پذیرش
  • مرجان کمالی پور*، محسن آزاد، نجمه اشکانی، زینب اسماعیل زاده صفحات 40-48
    مقدمه
    به منظور پویایی نظام آموزش عالی و ایجاد یک فضای پژوهشی در محافل علمی مطالعه ای با هدف بررسی میزان سواد رسانه‏ای و اطلاعاتی در بین دانشجویان دانشکده‏ های پرستاری، مامایی و پیراپزشکی بندرعباس انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه پیمایشی تحلیلی و از نوع کاربردی بر روی 306 نفر از دانشجویان دانشکده‏ های پرستاری، مامایی و پیراپزشکی بندرعباس انجام شد. روش نمونه‏ گیری تصادفی طبقه ای بوده است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‏ ی محقق ساخته شامل 42 سوال با سه مولفه‏ ی دسترسی، ارزشیابی و استفاده بود که روایی توسط متخصصان علم اطلاعات و دانش‏ شناسی مورد تایید قرار گرفت و پایایی این پرسشنامه توسط آلفا کرونباخ 89 درصد به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از نسخه 19 نرم افزار SPSS و از آمار توصیفی و آزمون‏هایT-TEST ،ANOVA ،Tukey استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سواد رسانه‏ای و اطلاعاتی 04/1±29/3 بالاتر از حد متوسط بود. کمترین میانگین مربوط به دشواری جستجو و دسترسی به منابع مورد نظر از طریق وب‏سایت‏ها در مولفه‏ ی دسترسی و بیشترین میانگین مربوط به کسب نمره خوب، گذراندن دوره یا ارتقاء مرتبه علمی در مولفه استفاده بوده است. در بین مولفه‏ ها، مولفه‏ ی دسترسی، کمترین میانگین و مولفه‏ ی استفاده، بیشترین میانگین را داشت. در این مطالعه ارتباط آماری معناداری بین درآمد و زیرگروه استفاده وجود داشت (05/0>P-value).
    بحث و نتیجه گیری
    در این پژوهش، سطح سواد رسانه‏ای و اطلاعاتی دانشجویان بالاتر از حد متوسط و نسبتا مطلوب بود و دانشجویان توجه مطلوبی به کسب نمره ‏ی خوب و ارتقای مرتبه علمی، تلاش برای ایجاد خلاقیت و ابتکار بیشتر در پژوهش و یادگیری مطالب جدید داشتند. لذا لازم است به عوامل موثر در افزایش سواد رسانه‏ای و اطلاعاتی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، سواد رسانه ای، دانشجویان
  • خدیجه مولایی، مریم احمدی* صفحات 49-61
    مقدمه
    ظهور فناوری گوشی های هوشمند در کنار صفحه نمایش های تعاملی، امکان دسترسی سریع، آسان، انتقال و ردیابی اطلاعات را برای بیماران و ارائه دهندگان خدمت فراهم آورده است. بیماران با استفاده از فناوری های بی‏سیم همراه با نرم افزارهای ایجاد شده بهتر می توانند بیماری و سلامت خود را مدیریت و کنترل کنند.
    روش‏ها: در این مطالعه مروری، ابتدا مقالات مرتبط با معرفی «کاربرد نرم افزارهای سلامت همراه در خودمراقبتی» از سایت ها و پایگاه داده های معتبر و با استفاده از کلیدواژه های حساس استخراج گردید، سپس طبقه بندی و تحلیل محتوا با استفاده از روش های علمی برای 82 مقاله انجام شد.
    یافته ها
    نرم افزارهای کاربردی موبایل به عنوان بخشی از انفورماتیک سلامت مشتری به منظور تسهیل در فرایندهای خودمراقبتی پتانسل لازم جهت آموزش بیمار، مدیریت بیماری، پیگیری آسان روند درمان، کمک به افزایش انگیزه و بهبود پایبندی دارویی را خواهند داشت. سیستم های سلامت همراه با استفاده از نرم‏افزارهای مدیریت بیماری و ارائه قابلیت هایی همانند جمع آوری علائم و داده های بالینی برای بیمار و ارائه‏دهندگان خدمات، مدیریت و پیگیری فرایند هایی دارویی و درمانی و تغییر در سبک زندگی، تسهیل و بهبود خود مراقبتی افراد را امکان پذیر می سازند.
    بحث و نتیجه گیری
    فناوری تلفن های همراه می توانند با اتصال بیمار به ارائه‏دهندگان مراقبت در هر نقطه ای و هر زمانی امکان دسترسی سریع به اطلاعات، کاهش هزینه‏ ها، تسهیل مراقبت از راه دور و افزایش راندمان مراقبت باکیفیت را به دنبال داشته باشند.
    کلیدواژگان: سلامت همراه، گوشی های هوشمند، نرم افزار، مراقبت سلامت، خود مراقبتی، خودمدیریتی
  • لیلا شاهمرادی، سهراب الماسی *، مهتاب مهربانفر صفحات 62-72
    مقدمه
    واقعیت مجازی همزمان با ایجاد واسط‏ های کاربری، پردازش با سرعت بالا و گرافیک قدرتمند، مطرح شد. تکنولوژی واقعیت مجازی و بازی های ویدئویی با ایجاد محیط‏های شبیه ‏سازی شده، انگیزشی، تعامل‏گرا و واقع ‏گرایانه می‏توانند در ایجاد انگیزه و موثربودن مراقبت سلامت نقش داشته باشند. هدف از این مقاله تعیین کاربردهای محیط مجازی و بازی های مبتنی بر آن در حوزه سلامت است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مروری بوده و مقالات پیرامون موضوع کاربردهای واقعیت مجازی در حیطه سلامت به روش کتابخانه‏ای از پایگاه های PubMed، Google Scholar، Google، Science direct، و Scopus طی سال‏های 2005 تا 2016مورد جستجو و بازیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    واقعیت مجازی در حوزه سلامت دارای دو کاربرد (شبیه ‏سازی و تعامل) می‏باشد که با توجه به مقالات مورد بررسی، این تکنولوژی و بازی های مبتنی بر آن، در زمینه فرایندهای جراحی، درمان، تشخیص، پیشگیری، آموزش بیماران و ارائه ‏دهندگان مراقبت، توانبخشی و درمان اختلالات روانی کاربرد دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعات نشان می‏دهد که به کارگیری تکنولوژی واقعیت مجازی به عنوان یک ابزار کمکی در جهت بهبود آموزش، درمان و پیشگیری در حوزه سلامت، روز به روز در حال افزایش است. همچنین با توجه به گسترش تکنولوژی موبایل و تبلت و قابلیت‏های آن، واقعیت مجازی و بازی های مبتنی بر آن موثرتر و کاربردی‏تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، بازیهای ویدئویی، آموزش، درمان، مراقبت سلامت
|
  • Elaheh Ommati, Seyed Javad Ghazimirsaeid*, Akram Alipour Pages 1-8
    Introduction
    The existence of proper search interfaces in evidence based medicine databases will lead to quick access to evidence based medicine. Given The necessity and their importance, the aim of this study is an evaluation of search interfaces in evidence based medicine databases.
    Methods
    This study was an applied research, which was carried through survey method. The study population was 12 evidence based medicine databases including evidence based medicine subscription databases of electronic library website of Tehran University of medical sciences and other evidence based medicine databases. The validity of the checklist was confirmed by 3 experts of medical library and information sciences. The collected data were analyzed after being entered into the statistical software Excel using descriptive statistics.
    Results
    The findings showed that the search components by using Boolean operators and sets (69%), phrase searching (50%), and truncation and stemming (50%) have the most points, and other components received low scores. moreover, totally, all the databases received points less than 50 percent, and the databases were in an undesirable status.
    Conclusion
    Despite the necessity of the existence of proper search interfaces in the evidence based medicine databases, compliance with elements of the proper search interface was very low. It is recommended that designers and database developers use proper search interfaces in creating the databases.
    Keywords: Databases, Evidence Based medicine, Search Interface
  • Maryam Yousefzade, Mohsen Azad, Nasrin Davaridolatabadi* Pages 9-16
    Introduction
    Tele medicine implies the use of information technology in communicating medical information and providing services in a linked communication between the patient and the medical team. The present research aimed to investigate students’ attitude towards telemedicine services in Nursing, Midwifery and Paramedicine faculties.
    Methods
    In the present descriptive, cross-sectional research, 306 students affiliated with the Nursing, Midwifery and Para-medicine faculties of Hormozgan University of medical sciences were selected randomly through a stratified sampling method in 2015. A questionnaire comprised of two sections was used one including demographic information and the other investigating the extent to which technology was used in 5 domains. The first part of the questionnaire explored subjects’ demographic information while the second section looked into the extent to which the subjects used IT. Cronbach’s alpha was used to test the reliability of the test which was estimated to be 80%. The content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The data collected in each group were analyzed through parametric t-test, ANOVA as well as non-parametric Man-Whitney U-test and Kruskal-Wallis. Chi-squared test was used as well for qualitative variables along with descriptive statistics via SPSS ver.19.0.
    Findings: A statistically significant correlation was found between sex and contextual factors as well as the beneficiaries’ factors (p=.026) and also between faculty and application domain (p=.08).
    Conclusion
    Students of both faculties similarly paid more attention to organizational factors along with access to high-speed internet from among the technological factors which showed to enjoy the most frequent application.
    Keywords: tele medicine, attitude, Hormozgan University of medical sciences, Students, technology, communication
  • Saeed Malekmohammadi*, Mohsen Haji Zeinolabedini Pages 17-23
    Introduction
    Identification the status of book publishing in Knowledge and Information Science during 2002-2011 in Iran.
    Methods
    This study is a practical research according to its aim. Research methodology is analytical survey. Data were collected through a checklist. The population consist of 632 books in field of Knowledge and Information Science published during 2002-2011. The books were searched in National Library website based on: subject, publication year, translator, author, and publisher. To analyze data, descriptive statistics was used by Excel software.
    Results
    Most books were published in 2011, while most translated books were published in 2006. Original books published more than translated books. Rahim Alijani was identified as the most productive author and Hamid Mohseni as the most productive translator. Nashre Ketabdar was known as the most active publisher, and the majority of books focused on” information and communication technology”.
    Conclusion
    Publishing books in this area has had an increasing trend, however, some topics have been neglected which need to be considered such as collection building &Exams and course outline &library management. So active authors & translators in this field should deal with all the relevant subjects trends especially those less- developed.
    Keywords: Book publishing, Knowledge, Information Science, Publishers, Bibliometrics
  • Sima Torkizade, Zahra Soltanian, Nasrin Davari Dolatabadi* Pages 24-31
    Introduction
    As the most prevalent malignant neoplastic cancer among women, breast cancer stands as the second common cause of mortality inducted by cancer worldwide. Since people’s awareness affects their attitude and in turn positively affects the prevention of breast cancer and its timely prognosis, it helps to cut down on the mortality rate. This latter issue motivated the present study which aimed to investigate the awareness and practice of Nursing, Midwifery and Paramedicine students concerning breast cancer at Bandar Abbas University.
    Methods
    As a cross-sectional research, the present study was conducted among university students in the second semester of 2015-16. The sample was selected through a randomized method and finally included 253 subjects. The data collection instrument was a questionnaire whose reliability and validity were already established in some other research. SPSS ver19.0 was used for the statistical analysis of the data.
    Results
    The majority of subjects (61%) had an average score and only a few (2.3%) achieved a good score. No statistically significant correlation was found between the family background of breast cancer and the awareness score. Half of the subjects (51%) were aware of the breast self-test method but only 37% did it regularly every month. 41.6% visited a doctor annually for a test. Negligence comprised the highest percentage of refraining from the self-test. Feeling no pain (29.2%) was the most common cause of not visiting a doctor. The internet played a key role among the information sources.
    Conclusion
    Raising awareness contributes to positive behavior and affects the performance of self-test and visiting a doctor. Students’ low level of awareness of how to diagnose breast cancer requires that healthcare staff as well as academics take a step to increase this awareness and practice through proper education and strategies.
    Keywords: awareness, university students, breast cancer, prognosis
  • Yousef Mehdipour, Mohammad Khammarnia, Afsaneh Karimi, Jahanpour Alipour, Farzaneh Seyedzaei, Saeid Ebrahimi Pages 32-39
    Introduction
    World Health Organization reports’, indicated that the image of health care service delivery have changed by application of mobile health and wireless technologies for supporting and achieving the objectives of health industry. The present study aimed to determining the level of physicians’ familiarity with Mobile Health Services and investigating the factors affecting that
    Methodology
    A cross-sectional study was carried out in Zahedan University of Medical Sciences in southeast of Iran in 2016. The statistical population includes all physicians working in five University Teaching Hospitals (n=150). A validated questionnaire, prepared based on the variables of Technology Acceptance Model 2 and models, was used for data collection. The reliability of the given questionnaire was confirmed with the correlation coefficient of 0.8. Moreover, SmartPLS 3.2 and SPSS software were used to the data analyzing.
    Results
    Most of the respondents (112, or 74.4%) were female and 84 of them (56%) were less than 30 years old. All the physician used Smartphones. The score of perceived usefulness, behavioral intention, perceived enjoyment, and subjective norm, perceived ease of use, image, volunteering and objective usability constructs were higher than average baseline, representing the acceptance of mobile phone by them. The relations of all constructs with one another towards the attitudinal and behavioral objectives of the mobile health services acceptance were significant (P0.05).
    Conclusion
    The most significant factors affecting the mobile phone acceptance by the physicians were identified. The results of this study may provide useful information to the health mangers and policy makers to take step toward improving the service quality by using the new technologies.
    Keywords: Mobile health services, mobile phone, physician, acceptance
  • Marjan Kamali Pour*, Mohsen Azad, Najmeh Ashkani, Zeinab Esmaeil Zadeh Pages 40-48
    Introduction
    In order to activate his higher education system and dominate a research-based atmosphere over scientific conventions, the present research was conducted with the aim of investigating Nursing, Midwifery and Paramedical students’ information and media literacy in Bandar Abbas University.
    Methods
    The present applied, heuristic and analytical research was conducted on 306 (From 1200) Nursing, Midwifery and Paramedical students affiliated with Bandar Abbas University of medical sciences. The sampling method was randomized and stratified. A questionnaire developed by the researcher was used to collect the data. It involved three factors: access, evaluation and use. The reliability and validity of the instrument was established by the field specialists. SPSS ver19 was used for statistical data analysis. Descriptive tests as well as Tukey test, ANOVA and T-test were also used.
    Findings: the mean media/information literacy was found to be 3.29±1.04 which was above the average. The lowest mean score was and belonged to the Find difficulty of web-based sources. The highest mean score was estimated to be and was that of accomplishing an article submission. Among the factors involved, access showed to have the lowest mean score while evaluation enjoyed the highest score. Income and the sub-group showed to be significantly correlated (p˂ .05).
    Conclusion
    In the present research, students at Bandar Abbas University of medical sciences showed to have a media/information literacy above the average level which was considered as relatively good. The participants showed to pay adequate attention to high academic achievement and scientific promotion, Efforts to create more creativity and innovation in research and learn new content. Therefore, more attention needs to be paid to factors involved in promoting media/information literacy.
    Keywords: information literacy, media literacy, university students
  • Khadijeh Molaei, Maryam Ahmadi* Pages 49-61
    Introduction
    The use of mobile technology as mobile health is rapidly expanding to track and improve human health. The advent of smartphone technology alongside interactive displays has provided quick access, easy access, transmission and tracking information for patients and service providers. The patients can better manage and control their illness and health by using wireless technologies along with software developed.
    Methods
    In this review, scientific databases using a combination of sensitive keywords were searched out in articles published in accredited journals. Then, categorization and content analysis procedures were performed using scientific methods. Since one of the main goals of using cellular technology in the health sector is improving health, quality and access to services, so this paper will be focus on the most widely used mobile health apps such as: application control and management of diabetes, heart disease, the elderly, drug adherence, smoking cessation, asthma and stroke control.
    Results
    The results of of this study indicate that mobile applications as part of customer health informatics will have the potential to facilitate self-care for people with various illnesses with patient education, disease management, easy tracking, helping to increase motivational capabilities and improve drug adherence Health systems facilitate and improve individual self-care using disease management software and providing capabilities such as collecting clinical signs and data for patients and service providers, managing and tracking drug and treatment processes, and changing lifestyl.
    Conclusion
    Mobiles technology by connecting patients to care providers can provide access to information, help reduce costs, facilitate remote care and increase the quality of care at any location and at any time. Mobile health technology using different software can be very effective and useful for the improvement of health objectives in various fields, including management, treatment, care and prevention.
    Keywords: Mobile Health, Smartphone, Applications, Health Care, Self care, Self-Management
  • Leila Shahmoradi, Sohrab Almasi*, Mahtab Mehraban Far Pages 62-72
    Introduction
    Virtual reality was posed coinciding technology developing, creating user-interfaces, high-speed processing and powerful graphic. Virtual reality technology and video games can participate in providing health care with creating simulated, motivational, interactive and realistic environments. Integrating virtual simulation with video games has been proven in creating motivation and effectiveness of health care. The aim of this article is to study virtual environment applications and VR-based games in health sector.
    Methods
    Articles used in this study using the keyword virtual reality, simulation, video games and health care in the databases PubMed, Google Scholar, Google, Science direct, Scopus from 2005 to 2016 publication were searched and retrieved. Information is collected in the context of the Internet that all articles are retrieved by keywords were used in this study.
    Results
    Applications of this technology and related games are included: surgical procedures (telesurgery, procedures simulation before and after surgery, surgery training and planning), medical treatment, diagnosis, prevention and patient education, training health care providers, rehabilitation and the ability enhancement and the treatment of mental disorders.
    Conclusion
    The results show that using virtual reality as an auxiliary technology to improve education, treatment and prevention in the healthcare is increasing day by day. Virtual reality and virtual reality based games will be more practical according to extension of mobile and tablet technology their capabilities too.
    Keywords: Virtual Reality, Video Games, Education, Therapeutics, Health Care