فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

نشریه زراعت دیم ایران
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صابر گلکاری*، میر احمد موسوی شلمانی، ولی فیضی اصل صفحات 1-18
    بدلیل واقع شدن کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک دنیا، کمبود آب و تنش خشکی همواره به عنوان یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی مطرح بوده است. این تحقیق به منظور ارزیابی ارقام و لاین های پیشرفته گندم از نظر تحمل تنش خشکی و بررسی امکان استفاده از تکنیک تبعیض ایزوتوپی کربن-13 (13C) در انتخاب و تولید ژنوتیپ های گندم با کارائی مصرف بالای آب به اجرا درآمد. تعداد 160 لاین گندم با سطحی متنوع از نظر تحمل خشکی در کرت های مشاهده ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی حجیم یافته به همراه 4 رقم شاهد تکرار شده در 10 بلوک (جمعا 200 کرت) در سال زراعی 90 – 1389 در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات دیم کشور در مراغه مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده ها وجود اختلافات معنی داری را در بین ژنوتیپ های مورد ارزیابی از نظر عملکرد در شرایط دیم نشان داد. در شرایط دیم ژنوتیپ های دیررس گندم از ارتفاع بوته، شاخص برداشت، وزن هزاردانه و عملکرد پائین تری نیز برخوردار بودند. از بین ژنوتیپ های مورد ارزیابی تعداد 22 لاین برتر از نظر عملکرد دانه و شاخص های گزینشی در مقایسه با ارقام شاهد شناسائی و انتخاب گردیدند. این تحقیق روشن کرد که ژنوتیپ های گندم با عملکرد بالا تحت شرایط دیم از میزان تبعیض ایزوتوپی کربن13 پائین تری برخوردار هستند، بطوریکه در شرایط تنش رطوبتی تبعیض ایزوتوپی کربن13(Δ) همبستگی منفی معنی داری را با عملکرد دانه به نمایش گذاشت. نتایج حاصل موید امکان بالقوه بکارگیری تبعیض ایزوتوپی کربن13 در شناسائی و انتخاب ژنوتیپ های گندم با کارائی مصرف آب بالا است که می تواند به تولید ارقام جدید گندم با پتانسیل عملکرد بالاتر در شرایط تنش رطوبتی کمک کند.
    کلیدواژگان: گندم نان، تحمل خشکی، کارائی مصرف آب، تبعیض ایزوتوپی 13C، دلتا
  • داود صادق زاده اهری* صفحات 19-30
    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و اندازه بذر بر صفات گیاهچه ای ژنوتیپ های نخود در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از آزمایش فاکتوریل با سه عامل شامل ژنوتیپ، اندازه بذر و سطوح تنش بر پایه طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار انجام شد. عامل ژنوتیپ در 4 سطح(آرمان، آزاد، ILC482 و توده بومی ترکیه)، عامل اندازه بذر در سه سطح( درشت با قطر بیش از 8 میلی متر، متوسط با قطر 6- 8 میلی متر و ریز با قطر کمتر از 6 میلی متر) و عامل تنش خشکی القایی با پلی اتیلن گلایکول در 5 سطح( صفر به عنوان شاهد، 2/0- ، 4/0- ،6/0- و 8/0- بار) بود. با استفاده از روش رتبه بندی صفات، میزان تحمل تنش در اندازه های متفاوت بذر و ژنوتیپ های آزمایشی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، شاخص بنیه بذر و شاخص بنیه طولی گیاهچه متعلق به بذوری با اندازه ریز و بیشترین مقادیر وزن تر و خشک گیاهچه مربوط به بذور درشت بود. جمع بندی نتایج بر اساس رتبه بندی صفات نشان داد که لاین ILC 482 متحمل ترین ژنوتیپ آزمایشی به تنش خشکی بود. بر اساس نتایج بدست آمده بذوری با اندازه درشت در برابر تنش خشکی حساس تر بودند.
    کلیدواژگان: نخود، ژنوتیپ، تحمل به خشکی، اندازه بذر
  • راضیه عطاءالهی، روح الله عبدالشاهی*، علی اکبر مقصودی مود صفحات 31-44
    در این پژوهش ژنتیک صفات وابسته به تحمل خشکی شامل لوله ای شدن برگ ها، ارتفاع بوته، طول پدانکل، تعداد کل پنجه ها، طول و عرض برگ پرچم با استفاده از یک تلاقی دی آلل 9×9 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه شهید باهنر کرمان مورد ارزیابی قرار گرفتند. لوله ای شدن برگ ها یکی از راهکارهای مهم گندم در تحمل تنش خشکی است. نسبت بیکر (25/0) و وراثت پذیری خصوصی (20/0) پایین این صفت نشان دهنده نقش پررنگ آثار غیرافزایشی در کنترل ژنتیکی این صفت است. این نتایج نشان می دهدبرای به نژادی این صفت گزینش در نسل های تفکیک نمی تواند مفید باشد و روش هایی مانند بالک، بالک تک بذر و هاپلوئید های مضاعف شده توصیه می گردد. از طرف دیگر، عرض برگ پرچم، طول پدانکل و ارتفاع بوته وراثت پذیری خصوصی (به ترتیب 65/0، 56/0 و 51/0) و نسبت بیکر بالایی (به ترتیب 67/0، 65/0 و 46/0) داشتند. با توجه به این نتایج، روش های شجره ای و تلاقی برگشتی برای به نژادی این صفات مناسب است. صفات تعداد کل پنجه ها (22%)، طول پدانکل (19%)، عرض برگ پرچم (15%) و ارتفاع بوته (14%) بیشترین پاسخ به گزینش را به خود اختصاص دادند. دلیل این امر تنوع فنوتیپی بالا و یا وراثت پذیری خصوصی بالای این صفات است.
    کلیدواژگان: پاسخ به گزینش، تنش خشکی، درجه غالبیت، عمل ژن، لوله ای شدن برگ ها
  • جلال حامدی قولقاسم *، بهزاد صادق زاده، ناصر محبعلی پور صفحات 45-61
    کم جذبی فسفر در رشد و عملکرد ژنوتیپ و ارقام جو در خاک های آهکی در شرایط دیم محدودیت عمده ای در تولید جو ایجاد می کند و باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول می گردد. لذا برای ارزیابی تنوع ژنتیکی در بین ژنوتیپ های جو از نظر جذب و تجمع فسفر در ساقه و بذر و تاثیر این صفات بر صفات موفوفیزیولوژیک موثر در افزایش عملکرد دانه، تعداد 100 ژنوتیپ جو مشتمل بر ارقام محلی، اصلاح شده و لاین های بومی جو در مزرعه و بصورت دیم بررسی شدند. آزمایش با دو تیمار فسفر در قالب طرح لاتیس مربع در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اجرا گردید. بین ژنوتیپ ها برای صفات غلظت و محتوای فسفر در بوته و بذر و نیز تمامی صفات مورفوفیزیولوژیک اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. بعلاوه، دامنه تغییرات تمامی صفات مورد مطالعه بسیار زیاد بود که نشانگر وجود تنوع ژنتیکی بسیار زیاد بین ژنوتیپ ها می باشد. بین صفات غلظت و محتوای فسفر در بوته با غلظت و محتوای فسفر در بذر همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد. محتوای فسفر در بذر نیز با عملکرد دانه و وزن دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشت. بعلاوه، بین وزن دانه با عملکرد نیز همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. بطور خلاصه از نتایج این تحقیق وجود تنوع ژنتیکی برای جذب فسفر در بین ژنوتیپ و ارقام جو استنتاج می شود. همچنین نتایج نشان می دهد جذب و تجمع بیشتر فسفر در برخی از ژنوتیپ ها، موجب افزایش عملکرد و تجمع فسفر در دانه گردید.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، کارائی فسفر، تنش خشکی، جو زراعی
  • محمدحسین سدری *_احمد گلچین_ولی فیضی اصل_عادل سی و سه مرده صفحات 63-85
    به منظور بررسی اثرات مصرف نیتروژن بر عملکرد گندم دیم، کارائی زراعی نیتروژن و کارایی استفاده از آب باران در رژیم های متفاوت رطوبتی دو آزمایش در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی با سه نحوه مصرف نیتروژن شامل کل در پائیز، در پائیز + در بهار و در پائیز + در بهار (پنجه دهی) به عنوان کرت اصلی و با پنج سطح نیتروژن شامل 0، 30، 60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره به عنوان کرت فرعی با سه تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های یک بار خرد شده در سال های زراعی 92-1391 و 93-1392 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم قاملو اجرا شد. نتایج نشان داد در شرایط دیم با مصرف 30، 60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، عملکرد دانه به ترتیب 478، 961، 1086 و850 کیلوگرم در هکتار افزایش (05/0p<) داشت. با افزایش نیتروژن تا سطح 90 کیلوگرم در هکتار، کارایی مصرف آب باران به حداکثر (3/10 kg.mm-1.ha-1) رسید. در شرایط آبیاری تکمیلی در مراحل خوشه دهی و دو هفته پس از خوشه دهی با مصرف 30، 60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، عملکرد دانه به ترتیب 849، 1357، 1540 و1790 کیلوگرم در هکتار افزایش (01/0p<) یافت و 90 کیلوگرم در هکتار نیتروژن با بیشترین عملکرد، کارائی زراعی نیتروژن و کارایی استفاده از آب بهترین تیمار بود. همچنین نتایج نشان داد که در شرایط دیم، مصرف کل و تقسیط 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در میزان عملکرد، مقدار پروتئین دانه و کارائی های زراعی و استفاده از آب در یک سطح معنی دار موثر بود.
    کلیدواژگان: نیتروژن، آبیاری تکمیلی، گندم دیم
  • غلامرضا ولیزاده*، هادی خرسندی صفحات 87-98
    به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف محلول پاشی و مصرف خاکی نیتروژن در ارقام مختلف گندم بر عملکرد و جذب نیتروژن، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و در سه تکرار بمدت سه سال 1389-1386 در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اجرا گردید. فاکتور اول شامل روش های مختلف مصرف نیتروژن شامل محلول پاشی غلظت های مختلف اوره، تقسیط های متفاوت و مصرف کل کود نیتروژنی و فاکتور دوم ارقام گندم سرداری، آذر2 و ژنوتیپ Turkey 37032 بود. تجزیه واریانس داده های حاصل از آزمایش نشان داد اثر اصلی روش های مختلف مصرف نیتروژن برای عملکرد های دانه، کاه و جذب نیتروژن در سطح یک در صد اختلاف معنی دار است. روش محلول پاشی اوره به اندازه مصرف تقسیط نیتروژن در مقایسه با کل مصرف دربهار و پاییز عملکرد ها را افزایش داد. بعلاوه اثر اصلی ارقام گندم نشان داد عملکرد های دانه، کلش و جذب نیتروژن در سطح یک در صد دارای اختلاف معنی داری بودند. ژنوتیپ Turkey 3702 و رقم آذر 2 در یک سطح معنی دار در مقایسه با رقم سرداری عملکرد های دانه، کاه و کلش را افزایش دادند. میزان جذب نیتروژن دارای تفاوت معنی داری در بین ارقام گندم و تحت تاثیر روش های مصرف نیتروژن بود. ژنوتیپ Turkey 3702در مقایسه با آذر 2 و سرداری بیشترین میزان در صد دانه نیتروژن را داشت. از این مطالعه استنباط شد مصرف نیتروژن با روش های محلول پاشی اوره به اندازه مصرف تقسیط در زمان ساقه دهی می تواند عملکرد ها را افزایش دهد. ارقام و ژنوتیپ گندم در روش های مختلف مصرف نیتروژن، در عملکرد های دانه، کاه و جذب نیتروژن متفاوت هستند.
    کلیدواژگان: گندم، محلول پاشی، تقسیط کود نیتروژن، عملکرد، جذب
  • مهدی غفاری*، فرناز شریعتی، احمد لک صفحات 99-109
    به منظور برآورد اجزای واریانس ژنتیکی خصوصیات زراعی آفتابگردان، 16 هیبرید سینگل کراس حاصل از تلاقی 4 لاین رستور با 4 لاین نرعقیم به عنوان تستر در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوی ارزیابی شدند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار از نظر خصوصیات زراعی در دو شرایط جداگانه آبیاری مطلوب و محدود ارزیابی و داده های حاصل بر اساس طرح تلاقی لاین × تستر تجزیه شدند. بر اساس نتایج حاصل در شرایط آبیاری مطلوب طول دوره رویش، وزن هزار دانه و میزان روغن دانه در کنترل اثرات افزایشی و ارتفاع بوته در کنترل اثرات غیر افزایشی بودند. زمان شروع گلدهی، قطر طبق و عملکرد دانه و روغن در کنترل هر دو نوع اثرات افزایشی و غالبیت بودند. در شرایط آبیاری محدود طول دوره رویش در کنترل اثرات افزایشی و ارتفاع بوته و عملکرد دانه و روغن در کنترل اثرات غالبیت بودند. زمان شروع گلدهی در کنترل هر دو نوع اثرات افزایشی و غیر افزایشی بود. در شرایط آبیاری محدود مقادیر وراثت پذیری در مقایسه با شرایط آبیاری مطلوب کمتر بود که می تواند از تاثیر بیشتر محیط در شرایط دارای تنش باشد. نتایج این بررسی نشان داد که در شرایط تنش رطوبتی روش های مبتنی بر گزینش می تواند نقش موثری در تهیه ارقام زودرس آفتابگردان داشته باشد ولی اصلاح ارتفاع بوته و عملکرد دانه و روغن نیازمند دورگ گیری و بهره مندی از پدیده هتروزیس است. غربالگری مواد ژنتیکی در شرایط محدودیت رطوبتی می تواند باعث افزایش کارایی برنامه های به نژادی در جهت تهیه ارقام متحمل در برابر خشکی شود.
    کلیدواژگان: اثر افزایشی، غالبیت، لاین × تستر، وراثت پذیری
|
  • S. Golkari *, M.A. Mousavi Shalmani, V. Feiziasl Pages 1-18
    Water deficit always has been considered as one of the most limiting factor to agricultural production in Iran, as the country is located in the arid and semi-arid zone. This study aimed to evaluate genetic variation among wheat germplasm for drought tolerance and to determine the possible application of 13C isotope discrimination method in identifying wheat genotypes with higher WUE. A number of 160 wheat lines and cultivars with varying level of drought tolerance were examined in observation plots under augmented randomized complete block design along with 4 check cultivars repeated in all 10 blocks. The experiment was performed at Dryland Agricultural Research Station in Maragheh under rainfed conditions during 2009-10 growing season. Data analysis revealed significant differences among the evaluated genotypes for yield under dryland conditions. Our finding suggested that late-mature genotypes have shorter height and lower harvest index, lower thousand kernel weight, which resulted in less yield under dryland conditions. The findings lead to the identification of 22 superior lines with higher yield and desired agronomic traits compared to the check cultivars. Calculation of linear correlation showed significant negative correlation between Δ and wheat grain yield. Under dryland conditions, genotypes with higher yield had lower 13C isotope discrimination. Grain yield showed a significant and negative correlation with 13C discrimination in wheat grown under dryland conditions. This finding suggest that using 13C discrimination to identify wheat genotypes with higher WUE will be able to yield more under dryland conditions.
    Keywords: bread wheat, Drought tolerance, Water use efficiency (WUE), 13Cdiscrimination, Delta
  • D. Sadeghzadeh Ahari * Pages 19-30
    In order to study the effect of drought stress and seed size on seedling characteristics of chickpea genotypes, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications carried out under controlled conditions. The treatments were three factors (i.e. genotype, seed size and drought levels). Four chickpea genotypes (Arman, Azad, ILC 482 and a landrace from Turkey) were as factor A, and three seed sizes (large seeds with > 8 mm, medium seeds with 6-8 mm and small seeds with less than 6 mm in diameters) were as factor B and drought stress levels (induced by PEG 6000) were in five levels (0, -0.2, -0.4, -0.6 and -0.8 bar) as factor C. Drought tolerance in the seedlings was evaluated by using of traits ranking method. Results showed that seedlings grown from small seeds had the highest germination rate, shoot and root lengths, seed vigor index; where as seedlings grown from large seeds produced the highest seedling fresh and dry biomasses. In conclusion, ILC 482 genotype was tolerant to drought stress based on traits ranking method. The seedlings grown from large seeds were more susceptible to drought stress compared with seedlings grown from medium and small size seeds.
    Keywords: Genotype, Drought tolerance, Seed size
  • R. Ataollahi, R. Abdolshahi *, A.A. Magsoudi Mood Pages 31-44
    Wheat production has been challenging with drought stress in the most parts of Iran. In drought prone environments, the first strategy is breeding for higher grain yield. Grain yield is strongly affect with genotype by environment interaction, whereas this interaction is comparatively small for the secondary traits.In this research, genetic control of drought related secondary traits such as leaf-rolling were evaluated using 9×9 diallel analysis in a randomized complete block design with three replications in Shahid Bahonar University of Kerman research field. Low Baker ratio (0.25) and narrow sense heritability (0.20) showed the central role of non-additive effects on genetic control of leaf-rolling. Hence, bulk, single seed decent, and double haploid procedures are proposedfor breeding this trait. Moreover, flag leaf length, peduncle length and plant height had high narrow sense heritability (0.65, 0.56 and 0.51, respectively) and Baker ratio (0.67, 0.65 and 0.46, respectively). These results showed that pedigree and back cross methods are appropriate for breeding these traits. Total tiller number (22%), peduncle length (19%), flag leaf width (15%) and plant height (14%) had the highest response to selection. This is because of either high phenotypic variability or narrow sense heritability of these traits.
    Keywords: Degree of dominance, drought stress, Gene action, Leaf rolling, Response to selection
  • J. Hamedi *, B. Sadegzadeh, N. Mohebalipor Pages 45-61
    Low phosphorus (P) availability and its absorption limits barley production and quality in calcareous soils, especially in rainfed areas. With the aim of evaluation of genotypic variation for P absorption and accumulation in shoot and seed, and its influences on grain yield affecting morpho-physiological traits, 100 barley genotypes (including local landraces, advanced lines and released varieties) were studied under rainfed conditions. The experiment was conducted in square lattice. Based on ANOVA, there was significant differences among genotypes for shoot and seed phosphorus concentration and content, as well as for all measured morpho-physiological traits. The high range of variation for the measured traits showed that there was a great genotypic variation among barley genotypes for the measured traits. Shoot phosphorus concentration and content had significant and positive correlation with seed phosphorus concentration and content. On the other hand, seed phosphorus content had positive correlation with grain yield and thousands kernel weight. In short, the result of this study revealed great genotypic variation for the phosphorus absorption among barely genotypes. In addition, efficient genotypes had greater ability to absorb and accumulate more phosphorus that leads to increased grain yield with phosphorus dense seeds under drought conditions.
    Keywords: Genotypic variation, phosphorus efficiency, barley genotypes, drought stress
  • M.H. Sedri *, A. Golchin, V. Feiziasl, A. Sioseh, Mardeh Pages 63-85
    In order to study the effects of nitrogen on grain yield of rainfed wheat, nitrogen agronomic efficiency (NAE) and rainfall use efficiency (RUE), two field experiments under different moisture conditions (rainfed and supplemental irrigation) were conducted in Kurdistan province in 2012-2014 growing seasons. The treatments comprised of five nitrogen rates (0, 30, 60, 90 and 120 kgha-1) as subplots, and three nitrogen application times as main plots (total in the fall, 2/3 in the fall퟽ in the spring, and 2/3 in the fall퟽ in the spring) with three replications as split-plot design in randomized complete block design. Under rainfed moisture conditions, application of 30, 60, 90 and 120 kg N.ha-1significantly increased grain yield 478, 961, 1086 and 850 kg.ha-1, respectively. By increasing nitrogen application, WUE was increased significantly (p
    Keywords: Nitrogen, Supplemental irrigation, Rainfed wheat
  • G.R. Valizadeh*, Hadi Khorsandi Pages 87-98
    This research conducted to investigate on effects of foliar spraying and soil split application of nitrogen on differences of dryland bread wheat varieties and genotype for nitrogen uptake, grain and straw yield. In order to do this study, experiment was conducted with factorial arrangement completely randomized block design with factor A: total, split and foliar spray applications and factor B: wheat varieties Azar2, Sardari and, Turkey 3702 genotype with three replications for three years from 2007 to 2010 in Maragheh. The results indicated that effects of urea foliar spraying, split and total nitrogen fertilizer application methods were significantly different for grain and straw yields, nitrogen uptake grain and straw of wheat varieties and genotype. Urea spraying and split method of nitrogen had highest grain and straw yields and nitrogen uptake. In addition, main effects of wheat varieties and genotype were found significantly different. Azar2 and Turkey 3702 genotype at same level increased grain yield compared to Sardari variety. Turkey 3702, Azar2 and Sardari at different methods of nitrogen application were significantly different for nitrogen content of grain. Turkey 3702 compared to other wheat varieties had heights grain nitrogen content at nitrogen split application. It can be concluded that spray and split applications of nitrogen compared to total nitrogen application can increase nitrogen content of grain and grain and straw yields. In addition, wheat genotype and varieties at nitrogen application methods can increase differently nitrogen uptake, grain and straw yields.
    Keywords: Nitrogen, foliar, split application, uptake, wheat, yield
  • M. Gaffari *, F. Shariati, A. Lack Pages 99-109
    This research conducted to investigate on effects of foliar spraying and soil split application of nitrogen on differences of dryland bread wheat varieties and genotype for nitrogen uptake, grain and straw yield. In order to do this study, experiment was conducted with factorial arrangement completely randomized block design with factor A: total, split and foliar spray applications and factor B: wheat varieties Azar2, Sardari and, Turkey 3702 genotype with three replications for three years from 2007 to 2010 in Maragheh. The results indicated that effects of urea foliar spraying, split and total nitrogen fertilizer application methods were significantly different for grain and straw yields, nitrogen uptake grain and straw of wheat varieties and genotype. Urea spraying and split method of nitrogen had highest grain and straw yields and nitrogen uptake. In addition, main effects of wheat varieties and genotype were found significantly different. Azar2 and Turkey 3702 genotype at same level increased grain yield compared to Sardari variety. Turkey 3702, Azar2 and Sardari at different methods of nitrogen application were significantly different for nitrogen content of grain. Turkey 3702 compared to other wheat varieties had heights grain nitrogen content at nitrogen split application. It can be concluded that spray and split applications of nitrogen compared to total nitrogen application can increase nitrogen content of grain and grain and straw yields. In addition, wheat genotype and varieties at nitrogen application methods can increase differently nitrogen uptake, grain and straw yields.
    Keywords: Nitrogen, foliar, split application, uptake, wheat, yield