فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1397)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سخن سردبیر
  • عباسعلی حسین خانزاده صفحه 0
  • هانیه شکری میرحسینی، حمید علیزاده*، نورعلی فرخی صفحات 1-13
    اختلال های اضطرابی در کودکان یکی از مهم ترین علل سازش نایافتگی کودکان است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر برنامه درمانی گربه مقابله گر بر کاهش نشانه های اختلال اضطرابی در کودکان دبستانی بود.
    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی، پیش آزمون - پس آزمون، پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش حاضر را دختران و پسران 9 تا 11 سال مبتلا به مشکلات اضطرابی تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود، به این صورت که از بین مدارس شهر تهران و با استفاده از مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان (مارچ و همکاران، 1997) ، 32 کودک که دارای نشانه های اختلال های اضطرابی بودند انتخاب و سپس به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شده اند (16 کودک در هر گروه). کودکان گروه آزمایش تحت برنامه درمانی گربه مقابله گر قرار گرفتند ولی گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. پس از پایان مداخله از هر دو گروه آزمایش و گواه، پس آزمون و بعد از یک ماه پیگیری تاثیر درمان انجام شد.
    p).
    نتیجه گیری
    برنامه درمانی گربه مقابله گر می تواند با تشخیص نشانه های تحریک اضطراب ناخواسته به کودکان و استفاده از این نشانه ها به عنوان راهنما در جهت به کارگیری راهبردهای مدیریت اضطراب به کاهش اختلال های اضطرابی در کودکان منجر شود.
    کلیدواژگان: برنامه درمانی گربه مقابله گر، اضطراب، کودکان
  • نیلوفر مقدم پور، تورج سپهوند* صفحات 14-24
    اضطراب اجتماعی یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی دوره کودکی است که با نظام خانواده مرتبط است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان اضطراب اجتماعی کودکان دبستانی بر اساس دشواری های تنظیم هیجانی و انعطاف پذیری شناختی مادران آنها انجام شده است.
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی و در قالب طرح همبستگی انجام شده است. بدین منظور از بین کودکان دبستانی پایه های چهارم تا ششم شهرستان اراک، 120 دانش آموز (به همراه مادران آن ها) به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای دانش آموزان، مقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز مربوط به کودکان و نوجوانان (ماسیا- وارنر و همکاران، 2003) ، و برای مادران آنها مقیاس دشواری های تنظیم هیجان (گراتس و رومر، 2004) و مقیاس انعطاف پذیری شناختی (دنیس و فندروال، 2010) اجرا شد و داده های حاصل از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد دشواری های تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی مادران، 57 درصد از واریانس اضطراب اجتماعی کودکان را پیش بینی می کنند (38/21 =F و 001/0 > P). در این زمینه، خرده مقیاس های دشواری در دست زدن به رفتار هدفمند و دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی به ترتیب با ضریب بتای 353/0 و 325/0 سهم معناداری در پیش بینی این متغیر داشتند.
    نتیجه گیری
    دشواری های تنظیم هیجان مادران می تواند با اضطراب اجتماعی کودکان آنها مرتبط باشد و هر چه مادران مشکلات بیشتری در تنظیم هیجانات خود داشته باشند، کودکان نیز مشکلات بیشتری را در تعاملات اجتماعی از جمله اضطراب اجتماعی نشان خواهند داد؛ بنابراین، توانمندسازی مادران برای مدیریت و تنظیم هرچه بهتر مشکلات هیجانی به کاهش اضطراب اجتماعی کودکان می انجامد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، انعطاف پذیری شناختی، مشکلات در تنظیم هیجان، کودکان دبستانی، مادران
  • فرزین باقری شیخانگفشه، رضا شباهنگ*، عباس ابوالقاسمی صفحات 25-35
    ترس از غذاهای جدید به عنوان اجتناب و بیزاری از غذاهای جدید تعریف می شود که می تواند پیامدهای مضری برای کودکان و نوجوانان در پی داشته باشد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ترس از غذاهای جدید از طریق بررسی ابعاد شخصیتی و شیوه های والدگری است.
    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مدارس متوسطه دوره اول ناحیه 2 شهر رشت در سال تحصیلی 1396-1395 بود که از آن نمونه ای به تعداد 400 دانش آموز پسر و دختر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه های ترس از غذاهای جدید (پلینر و هابدن، 1992) ، پنج عامل بزرگ شخصیت کودکان (باربارانلی و همکاران، 2003) و شیوه های والدگری (بامریند، 1973) به دانش آموزان داده شد. در انتها داده ها با روش رگرسیون چندگانه به صورت گام به گام بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، ابعاد شخصیتی انرژی- برون گردی (05/0>p) ، هوش-گشودگی، توافق پذیری و بی ثباتی هیجانی (01/0>p) توانستند ترس از غذاهای جدید را پیش بینی کنند. همچنین نتایج نشان داد که ترس از غذاهای جدید از طریق شیوه های والدگری مقتدرانه، سخت گیرانه و سهل گیرانه قابل پیش بینی است (01/0>p).
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج به دست آمده ارتباط و امکان پیش بینی ترس از غذاهای جدید را از طریق بررسی ابعاد شخصیتی و شیوه های والدگری نشان می دهند. بر طبق یافته های حاصل از این پژوهش، می توان یا بهبود بعد شخصیتی برون گردی و ایجاد شیوه والدگری مقتدرانه، میزان ترس از غذاهای جدید که با بسیاری از اختلالات جسمانی و روان شناختی مرتبط است را کاهش داد.
    کلیدواژگان: ترس از غذاهای جدید، ابعاد شخصیت، شیوه های والدگری، نوجوانان
  • عزت الله قدم پور، افسانه شهبازی راد*، مارال حقیقی کرمانشاهی، فرشته محمدی، نرگس ناصری صفحات 36-46
    اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی یکی از رایج ترین اختلال های دوره کودکی است که مشکلات فراوانی را برای کودک و خانواده او ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شن بازی بر کاهش نشانه های تکانش گری و نارسایی توجه در کودکان پسر مبتلابه اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی انجام شد.
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کودکان پسر 7-5 ساله مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی در مهد کودک های شهر کرمانشاه در سال 1395 بود که تعداد 20 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 نفر) و گواه (10 نفر) جای دهی شدند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس نارسایی توجه- فزون کنشی اسپیرافکین و گادو (1984) و مجموعه نشانه های چهارمین راهنمای آماری و تشخیصی اختلال های روانی (انجمن روان پزشکی آمریکا، 2000) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد تکنیک شن بازی بر کاهش نشانه های نارسایی توجه و تکانش گری در گروه آزمایش موثر بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که استفاده از تکنیک شن بازی با تقویت قشر پریفرونتال کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بر کاهش نشانه های اختلال موثر است؛ در نتیجه این شیوه می تواند به عنوان یک شیوه تکمیلی در کنار درمان های اصلی این اختلال به کار رود.
    کلیدواژگان: نارسایی توجه، فزون کنشی، تکانه ای، فزون کنشی، شن بازی، کودک
  • شهرام واحدی، میرمحمود میرنسب، اسکندر فتحی آذر، معصومه دامغانی میرمحله* صفحات 47-58
    با توجه به مشکلات کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای در یادگیری و کنش های اجرایی، هدف از اجرای این پژوهش بررسی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کنش های اجرایی و یادگیری هیجانی اجتماعی دانش آموزان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای بود.
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای 15-11 سال شهر گرگان در سال 1396 بود که از بین آنها 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی دومرحله ای انتخاب و سپس در 2 گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) به صورت تصادفی جایدهی شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های نشانه های مرضی کودک گادو و اسپرافکین (1994) ، پرسشنامه یادگیری هیجانی- اجتماعی (کرین و همکاران، 2009) ، و پرسشنامه عصب-روانشناختی (کولیدج، 2002) بود. آزمودنی های گروه آزمایش در 8 جلسه 120 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند. داده ها بعد از اتمام جلسات با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تحلیل شد.
    ).
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کنش های اجرایی مغز، یادگیری هیجانی، اجتماعی، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • بهاره محمدیوسف، پرویز شریفی درآمدی*، حکیمه آقایی صفحات 59-71
    با توجه به اهمیت مهارت های اجتماعی به عنوان مهم ترین عامل اجتماعی شدن و سازش یافتگی اجتماعی، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زبان بدن و اجتماعی بر سازش یافتگی اجتماعی در دانش آموزان مبتلا به آسیب بینایی انجام شد.
    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان دختر 14 ساله مبتلا به آسیب بینایی شهر تهران در سال 1396-1394 مراجعه کننده به مراکز بهزیستی و توان بخشی بودند که از میان دانش آموزان داوطلب، 40 نفر بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. گروه آزمایش به مدت 14 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند. آزمودنی های هر دو گروه، قبل و بعد از آموزش به آزمون شخصیت کالیفرنیا (بخش سازش یافتگی اجتماعی) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد میانگین نمره کل سازش یافتگی اجتماعی و تمامی خرده مقیاس های آن برای آزمودنی های گروه آزمایش در موقعیت پس آزمون افزایش یافته است؛ اما این افزایش برای خرده مقیاس های قالب های اجتماعی و گرایش ضداجتماعی معنی دار نبود (0/05
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه در برنامه آموزشی زبان بدن و اجتماعی، فرد با آسیب بینایی مدلی از مهارت های ارتباطی را فرامی گیرد که با استفاده از آن به خودشناسی می پردازد و تکنیک های ارتباطی غیرکلامی مانند وضعیت بدن، سر تکان دادن، حالات چهره، صوت و لحن، را یاد می گیرد که در نتیجه سازش یافتگی اجتماعی فرد بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: مهارت های زبان بدن و اجتماعی، سازش یافتگی اجتماعی، دانش آموزان مبتلا به آسیب بینایی
  • مهناز کهریزه، حمید رضاییان فرجی*، طیبه زندی پور صفحات 72-82
    با آشنا کردن کودکان با اصول اخلاقی و متعهد شدن آنها به این اصول، می توان به داشتن جامعه ای بالنده، پویا و اخلاق مدار امیدوار بود. با توجه به اهمیت تحول اخلاقی کودکان در جامعه و همچنین علاقه ی وافر آنها به مقوله ی قصه گویی، هدف پژوهش حاضربررسی تاثیر قصه گویی بر هوش اخلاقی و مولفه های آن در دانش آموزان دختر کلاس اول ابتدایی بود.
    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی همراه با پیش آزمون – پس آزمون بود. جامعه ی آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر 7 ساله کلاس اول ابتدایی در مناطق 2 و17 شهر تهران در سال 1395 بود. نمونه گیری در مناطق آموزشی به صورت تصادفی و در بین مدارس و کلاس های مورد نظر به صورت هدفمند انجام شد. در مجموع 108 دانش آموز انتخاب وتعداد 54 نفر آنها به مدت 9 هفته، و هر هفته 45 دقیقه تحت آموزش قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی هوش اخلاقی بوربا (درنجفی شیرازی، 1393) استفاده شد که توسط معلم دانش آموزان کامل شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که قصه گویی منجر به افزایش هوش اخلاقی و همه ی مولفه های آن در دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی کلاس اول ابتدایی شده است (01/0 >p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان استنباط کرد که قصه گویی با انتقال پیام های اخلاقی در قالب نتیجه داستان به کودکان به تدریج باعث افزایش هوش اخلاقی در کودکان می شود.
    کلیدواژگان: قصه گویی، هوش اخلاقی، دانش آموزان دختر، مدارس ابتدایی
  • بهروز آتش روز، فرح نادری*، رضا پاشا، زهرا افتخار صعادی، پرویز عسگری صفحات 83-94
    امروزه کیفیت عملکرد دانش آموزان در دروس مختلف از جمله درس ریاضی که مخصوصا در انتخاب رشته اهمیت زیادی دارد از جمله مسائل مهم نظام آموزشی است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر الگوی انگیزشی انتظار- ارزش بر انگیزش تحصیلی درونی و بیرونی، اشتغال آموزشی (اشتغال انگیزشی، اشتغال یادگیری) و عملکرد تحصیلی دانش آموزان در درس ریاضی انجام شد.
    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه هشتم شهرستان دزفول بود که تعداد 50 دانش آموز با روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 25 نفر) جایدهی شدند. الگوی انگیزشی انتظار- ارزش در گروه آزمایش به اجرا در آمد درحالی که گروه گواه، آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه انگیزش تحصیلی درونی و بیرونی هارتر (2005) و اشتغال یادگیری خودنظم جویی پینتریچ و دیگروت (1990) استفاده شد.
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که دو گروه در متغیرهای انگیزش تحصیلی درونی ، اشتغال انگیزشی، اشتغال شناختی، و عملکرد تحصیلی با یکدیگر تفاوت معناداری دارند (0/01p<).
    کلیدواژگان: الگوی انتظار، ارزش، اشتغال آموزشی، عملکرد تحصیلی
  • معصومه جنتی*، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، پروانه شمسی پور دهکردی صفحات 95-106
    تحکیم حافظه و یادگیری از عوامل تاثیر گذار بر شکل گیری و تحول مهارت های شناختی و حرکتی کودکان است. در پژوهش حاضر ساختار تمرین و فواصل تمرین آسایی (فاصله زمانی بدون تمرین بعد از جلسه اکتساب) دست کاری و اثر آنها بر تحکیم حافظه حرکتی کودکان بررسی شد.
    تعداد 36 دانش آموز دختر 12-9 سال دبستان مکتبی شهر قم، به طور تصادفی انتخاب و در سه گروه تمرین ثابت، قالبی، و تصادفی قرار گرفتند. پژوهش شامل اکتساب و یادداری تکلیف پرتاب دارت (اجرای آزمون ها در 3 مرتبه زمانی 1 ساعت، 1 روز، و 1 هفته) بود. به منظور بررسی اصول تغییرپذیری و اختصاصی بودن، آزمون های یادداری به سه روش ثابت، قالبی، و تصادفی به عمل آمد.
    میانگین های خطای شعاعی نشان دهنده پیشرفت مهارت با تمرین های قالبی و ثابت و حفظ پایداری پیشرفت با گذر زمان، تحت تمرین قالبی هستند. با مقایسه های زوجی پایان اکتساب و یادداری مشابه شرایط تمرین برای هر گروه، کاهش خطا (005/0≥ P) تنها بعد از تمرین قالبی دیده شد (تایید اختصاصی بودن). مقایسه های زوجی پایان اکتساب در هر گروه تمرینی و آزمون های یادداری ثابت، بهبود معنی دار عملکرد گروه تمرین تصادفی و قالبی را در هیچ یک از فواصل تمرین آسایی نشان ندادند (005/0≤ P) ؛ ولی در آزمون های یادداری به روش متغیر، در هر دو گروه تمرین قالبی و تصادفی بهبود معنی دار (005/0≥ P) مشاهده شد (اصل اختصاصی بودن).
    کلیدواژگان: کدگذاری اختصاصی حافظه، تغییرپذیری تمرین، تحکیم، حافظه حرکتی
  • زهرا احمدپور ترکی*، منصور حکیم جوادی، رضا سلطانی شال صفحات 107-118
    نتایج مطالعات حاکی از آن است که مجموعه ای از عناصر هیجانی، شناختی، رفتاری، و اجتماعی در تحول هیجانی - اجتماعی نقش ایفا می کنند. بدین ترتیب هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش شایستگی هیجانی - اجتماعی بر پرخاشگری، حل مسئله اجتماعی، و خوش بینی دانش آموزان مربوط به پایگاه اجتماعی اقتصادی پایین بود.
    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون باگروه گواه است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع اول متوسطه با پایگاه اجتماعی اقتصادی پایین شهرستان بابل در سال 1395 بود که از بین آنها 30 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز مدارس مناطق کم برخوردار انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند (هر گروه 15 نفر). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پرخاشگری باس و پری (1992) ، حل مسئله اجتماعی (دی زوریلا و همکاران، 2002) و آزمون جهت گیری زندگی برای سنجش خوش بینی (شی یر و کارور، 1994) استفاده شد. گروه آزمایش، برنامه آموزش شایستگی هیجانی اجتماعی را به مدت 9 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند ولی گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره نشان داد که بین نمره پرخاشگری، حل مسئله اجتماعی، و خوش بینی در دانش آموزان گروه آزمایش و گواه در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر، آموزش شایستگی اجتماعی هیجانی با افزایش توانایی دانش آموزان درباره شناسایی، بیان و تنظیم هیجان، باعث کاهش رفتارهای پرخاشگرانه و افزایش حل مسئله شده است.
    کلیدواژگان: شایستگی هیجانی، اجتماعی، حل مسئله، پرخاشگری، خوش بینی
  • مصطفی عسگری*، عباس بخشی پور، زینب خانجانی صفحات 119-130
    برتری جانبی از موضوعات بحث برانگیزی است که به جانبی شدن یا تخصیص نیمکره های مغز به فعالیت های خاص مربوط می شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه دانش آموزان راست برتر و چپ برتر از لحاظ خودپنداشت، اضطراب، و چالاکی دست انجام شد.
    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر سنین 9 تا 14 سال شهرستان تبریز در سال 1395 بود که بعد از شناسایی مدارس منتخب، تعداد 30 دانش آموز چپ برتر و 30 دانش آموز راست برتر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه دست برتری چاپمن و چاپمن (1987) ، خودپنداشت کودکان پیرز و هریس (1969) ، اضطراب بک (1988) و آزمون حرکتی پردیو پگ بورد (تیفین و آشر، 1948) بودند. برای تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد.
    P) ، اما در ارتباط با تکلیف حرکتی (چالاکی دست) تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0 کلیدواژگان: راست برتر، چپ برتر، خودپنداشت، اضطراب، چالاکی دست
  • سوده پدرام نیا، زهرا یوسفی* صفحات 131-141
    وضعیت شناختی و عاطفی والدین به خصوص مادر در وضعیت رفتاری کودک نقش اساسی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد خردمندی و راهبردهای مهار فکر مادران با علائم اختلالات رفتاری دختران انجام شد.
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دارای مشکلات رفتاری مشغول به تحصیل پایه سوم تا پنجم مقطع ابتدایی شهرستان کاشان در سال 1396 بود. حجم نمونه شامل 225 مادر و فرزند دخترشان بود که به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های اختلالات رفتاری آخنباخ و رسکورلا (2001) ، ابعاد خردمندی آردلت (2003) ، و راهبردهای مهار فکر ولز و دیویس (1994) بود که توسط مادران تکمیل شد. داده های حاصله با روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج همبستگی نشان داد راهبردهای پرت کردن حواس، نگرانی، و تنبیه، با اختلالات رفتاری درون نمود و برون نمود همبستگی معنادار منفی دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون شنان داد که خردمندی تاملی، راهبرد پرت کردن حواس، و نگرانی، پیش بین مناسبی برای اختلالات برون نمود؛ و خردمندی عاطفی، پرت کردن حواس، و نگرانی، پیش بین مناسبی برای اختلالات درون نمود هستند (0/05>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به این یافته می توان نتیجه گرفت بهبود خردمندی و راهبردهای مهار فکر در مادران باعث ایجاد واکنش های هیجانی و رفتاری مناسب و در نتیجه کاهش اختلالات رفتاری در کودکان می شود.
    کلیدواژگان: خردمندی، راهبردهای مهار فکر، اختلالات رفتاری
  • سپیده برغندان*، بهمن اکبری، جواد خلعتبری، علیرضا وارسته صفحات 142-153
    عوامل زیادی در بروز رفتارهای پرخطر دانش آموزان نقش دارد که از آن جمله می توان به فقدان مهارت های لازم جهت کنار آمدن با شرایط دشوار زندگی نام برد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شفقت درمانی بر سازش یافتگی و شادزیستی دانش آموزان دارای رفتار پرخطر انجام شد.
    طرح این پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. جامعه ی آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه دهم رشته علوم انسانی سال تحصیلی 96-95 شهر رشت بود که 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایدهی شدند. برنامه شفقت درمانی فقط برای گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای اعمال شد ولی گروه گواه چنین مداخله ای را دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده شامل مقیاس خطرپذیری دانش آموزان ایرانی (زاده محمدی، احمدآبادی و حیدری، 1390) ، پرسشنامه سازش یافتگی ویژه دانش آموزان دبیرستانی (سینها و سینگ، 1993) و پرسشنامه شادزیستی آکسفورد (آرجیل و لو، 1989) بود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه وتحلیل شد.
    نتایج تحلیل داده ها نشان داده است که شفقت درمانی بر شادزیستی و تمامی ابعاد سازش یافتگی شامل بعد اجتماعی و بعد آموزشی به غیراز بعد عاطفی اثربخش بوده است (0/001p<).
    کلیدواژگان: شفقت، سازش یافتگی، شادزیستی، دانش آموزان، رفتار پرخطر
  • محسن شکوهی یکتا، کیوان کاکابرایی* صفحات 154-163
    زمینه و هدف
    تجربه خشم و مدیریت آن در محیط اجتماعی همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. بر این اساس پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت خشم مبتنی بر روی آورد شناختی- رفتاری بر کاهش میزان خشم دختران انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. 142 دانش آموز دختر 15- 12 ساله به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایدهی شدند (72 نفر گروه آزمایشی و 70 نفر گروه گواه). برنامه آموزشی مدیریت خشم مبتنی بر روی آورد شناختی- رفتاری در 7 جلسه دوساعته به صورت گروهی، برای گروه آزمایشی اجرا شد. سپس با استفاده از پرسشنامه های خشم چندبعدی مدرسه اسمیت و همکاران (1998) میزان خشم افراد شرکت کننده قبل و بعد از آموزش سنجیده شد. داده های پژوهش از طریق روش تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمره افراد گروه آزمایش در پس آزمون، در تمامی ابعاد خشم (تجربه خشم مدرسه، نگرش خصمانه، شاخص ابراز خشم مدرسه) به طور معناداری کاهش یافت (01/0p<).
    نتیجه گیری
    نتیجه این پژوهش نشان داد برنامه مدیریت خشم با روی آورد شناختی- رفتاری با افزایش توانمندی های روانی و مدیریت صحیح هیجانات، باعث کاهش میزان خشم می شود.
    کلیدواژگان: مهار خشم، روی آورد شناختی- رفتاری، پرخاشگری
  • ابوالقاسم یعقوبی، آزاده مهدوی* ، سروه محمدزاده صفحات 164-173
    زمینه و هدف
    اختلال نافرمانی مقابله ای الگویی از لج بازی، نافرمانی و رفتار خصومت آمیز و دشمنی نسبت به بزرگترها است. درمان های متفاوتی تاکنون برای این اختلال استفاده شده اند که در گستره ی روان شناختی و آموزشی هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی فراتحلیل اثربخشی این الگوهای آموزشی و روان شناختی است.
    روش
    در مطالعه حاضر از روش فراتحلیل به عنوان یک فن آماری جهت تعیین، جمع آوری، ترکیب و خلاصه کردن یافته های پژوهشی مرتبط با این الگوها استفاده شد. از بین همه پژوهش های انجام شده در ایران در بازه زمانی سال های 1387 تا 1395 مقالاتی که دارای حجم مناسبی بوده و از لحاظ روش شناختی مانند جامعه، حجم نمونه، روش تحقیق، روش نمونه گیری و ابزار اندازه گیری مورد پذیرش بودند در این پژوهش گنجانده شدند که در نهایت 15 پژوهش حایز ملاک های پژوهش بودند. ابزار پژوهش شامل چک لیست فراتحلیل بود که توسط محقق ساخته شد و از روش اندازه اثر کوهن برای دست یابی به مقدار ارتباط کلی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر کلی این 15 مطالعه تحت مدل ثابت برابر با 361/0 است که بر اساس تفسیر ملاک کوهن، مقدار بالایی است.
    نتیجه گیری
    باتوجه به اثربخشی بالای مداخلات روان شناختی و آموزشی می توان گفت که مداخلات آموزشی و درمان های روان شناختی می توانند در کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای سهم عمده ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، اختلال نافرمانی مقابله ای، درمان های روان شناختی
  • پریوش گراوند، غلامرضا منشئی* ، محمدعلی نادی صفحات 174-184
    زمینه و هدف
    بروز بیماری های مزمن مانند سرطان در فرزندان، سلامت روان مادران را با آسیب جدی مواجه می سازد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف تاثیر بسته آموزشی مبتنی بر امید به شیوه شناختی- معنوی بر نگرانی و فشار روانی مادران دارای فرزند مبتلا به بیماری سرطان انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. در این پژوهش از میان مادران دارای فرزند مبتلا به بیماری سرطان ساکن استان لرستان در سال 1396، تعداد 30 مادر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند (15 مادر در هر گروه). گروه آزمایش مداخله آموزشی را طی 3 ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نگرانی (دیوی و ولز، 2006) و فشار روانی (زاریت، تاد و زاریت، 1980) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس نشان داد که بسته آموزشی مبتنی بر امید به شیوه شناختی- معنوی باعث کاهش نگرانی و فشار روانی در مادران گروه آزایش شده است (p<0/001).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که بسته آموزشی به کار گرفته شده به دلیل برخورداری از روش های امیددرمانی، درمان شناختی و معنویت گرا توانسته است در کاهش سطح نگرانی و فشار روانی مادران دارای فرزند مبتلا به بیماری سرطان مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش امید به شیوه شناختی- معنوی، نگرانی، فشار روانی، سرطان
  • عباس شاه ولی، رضا پاشا* ، سعید بختیارپور، بهنام مکوندی، علیرضا حیدریی صفحات 185-194
    زمینه و هدف
    معلم و آموزشگاه به عنوان یکی از عوامل مهم در تحول و پرورش خلاقیت دانش آموزان هستند. با توجه به اهمیت روش تدریس در تحول خلاقیت دانش آموزان، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تدریس به روش ساختن گرایی بر میزان خلاقیت دانش آموزان پسر پایه ششم است.
    روش
    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه ششم شهرستان دزفول بود، که با روش خوشه ایچندمرحله ای 48 نفر انتخاب شده و به تصادف در دو گروه کنترل و آزمایش جایدهی شدند. از هر دو گروه، فرم الف تست خلاقیت تورنس (1988) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد و سپس شیوه تدریس ساختن گرایی در گروه آزمایش، ‎و روش سنتی (معلم محور) در گروه گواه برای تمامی دروس به کار گرفته شد. داده های به دست آمده با روش تحلیل کوواریانس یک متغیری، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که استفاده ازتدریس ساختن گرایی باعث افزایش میزان خلاقیت دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه تدریس سنتی (معلم محور) شده است (0/001p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، شیوه تدریس ساختن گرایی با فعال ساختن دانش آموزان در فرایند آموزش، می تواند به عنوان یکی از روش های اصلی جهت افزایش خلاقیت به کار رود.
  • |
    • Hanie Shokri Mirhosseini, Hamid Alizade *, Nourali Fasrrokhi Pages 1-13
      Background and
      Purpose
      Anxiety disorder in children is one of the most important causes of maladjustment in children. The present study was designed for evaluating the effectiveness of the Coping Cat treatment program on reducing symptoms of anxiety disorder in elementary school children.
      Method
      This is semi-experimental, pre and post-test design with control group. Study population consisted of 9-11 age male and female children with anxiety disorders. Utilizing Multidimensional Anxiety Scale for Children (March and et al, 1997), and through a purposeful sampling method, 32 children from Tehran province were recruited and randomly assigned to 16 children in each group. The Coping Cat intervention administered for the experiment group, while there was no intervention for the control group. After intervention, post-test, and then after one month, the follow-up test was administered for the both groups.
      Results
      SPANOVA analysis revealed that coping cat treatment program had a significant effectiveness on amelioration of symptoms of anxiety disorders in children. Also, this program has a significant effect on anxiety disorders variables on 1 month follow-up period (P
      Conclusion
      Accordingly, we can conclude that the Coping Cat program can lead to reduction of anxiety disorder in children by identifying signs of unwanted anxiety and using these signs as a guide for applying anxiety management strategies.
      Keywords: Coping cat program, anxiety, children
    • Niloofar Moghaddam Poor, Tooraj Sepahvand * Pages 14-24
      Background and
      Purpose
      Social anxiety is one of the most common anxiety disorders in childhood that is related to the family system. The purpose of this study was to predict the social anxiety of primary school children based on the emotional regulation difficulties and cognitive flexibility of their mothers.
      Method
      This research is a descriptive study in the form of a correlation design. For this purpose, 120 students (along with their mothers) were selected by multistage cluster sampling method from primary school children from 4th to 6th grades in Arak, Iran. The students were asked to perform the Liebowitz social anxiety scale for children and adolescents (Masia-Warner2003), , and for their mothers, the difficulties in emotion regulation scale (Gratz & Roemer, 2004) and cognitive flexibility scale (Dennis & Vanderwall, 2010) were performed. The collected data were analyzed by pearson correlation coefficient and multiple simultaneous regressions.
      Results
      The findings indicated that difficulties in emotion regulation and cognitive flexibility of mothers predict 57% of variance of social anxiety in children (F= 21/38, p
      Conclusion
      The difficulty in emotion regulation of mothers can be related to social anxiety in their children, and as mothers have more problems in their emotional regulation, children will also show more problems in social interactions such as social anxiety; therefore, the empowerment of mothers for better manage and regulate emotional problems leads to less social anxiety in children.
      Keywords: Social anxiety, difficulties in emotion regulation, cognitive flexibility, elementary school children, mothers
    • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Reza Shabahang *, Abbas Abolghasemi Pages 25-35
      Background and
      Purpose
      Food neophobia define as avoidance and aversion of novel foods that can have harmful consequences for children. In this regard, the present study aimed to predict the food neophobia by dimensions of personality and parenting styles.
      Method
      The research design was descriptive and correlational. The population of the study consisted of boy and girl students of the secondary schools of the first district of Rasht city in the academic year of 2017-2018. A sample of 400 boy and girl students was selected by convenient sampling method. The data were collected through food neophobia scale (Pliner & Hobden, 1992), big five questionnaire for children (Barbaranelli et al, 2005) and parenting style inventory (Baumrind, 1973). At the end, the data were analyzed by multiple regression stepwise.
      Results
      The results showed that personality dimensions of energy-extraversion (p
      Conclusion
      In sum, the results show the relationship and the possibility of prediction the food neophobia by examining personality dimensions and parenting styles. According to the findings of this study, by improving the personality extroversion and developing an authoritative parenting style can reduce the food neophobia that is associated with many physical and psychological disorders.
      Keywords: Food neophobia, personality dimensions, parenting styles, adolescents
    • Ezatollah Ghadampour, Afsaneh Shahbazirad *, Maral Haghighi Kermanshahi, Fereshteh Mohammadi, Narges Naseri Pages 36-46
      Background and
      Purpose
      ADHD is one of the most common disorders in childhood, which causes many problems for the child and his or her family. The purpose of this study was to investigate the effect of sand play therapy on reduction of impulsivity and attention deficit in boys with ADHD.
      Method
      The present study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the study was all children aged 5-7 years old with ADHD in Kermanshah's kindergartens in 2017. Twenty of them were selected using convenient sampling method as the sample and randomly assigned into two experimental and control groups (10 children in each group). The data collection tools were scale of attention deficit hyperactivity disorder (Sprafkin & Gadow, 1984) and diagnostic and statistical manual of mental disorders- -IV (American Psychiatric Association, 2000). To analyze the data, multivariate analysis of covariance analysis was used.
      Results
      The data showed sand play therapy was effective on reducing the symptoms of attention deficit and impulsive in experimental group (P
      Conclusion
      According to the results of this study, it can be concluded that the use of sand play technique with the effect on perforentural cortex development in children with attention deficit / hyperactivity disorder is effective in reducing symptoms of disorder. As a result, this method can be used as a supplementary method along with other therapies for this disorder.
      Keywords: Attention deficit, hyperactivity, impulsive, hyperactivity, sand play therapy, child
    • Shahram Vahedi, Mir Mahmmod Mir Nasab, Eskandar Fathi Azar, Maasomeh Damghani Mirmahaleh * Pages 47-58
      Background and
      Purpose
      Regarding the problems of children with oppositional defiant disorder in learning and executive functions, the purpose of this study was to the effect of mindfulness-based cognitive therapy on executive functioning and social emotional learning in students with oppositional defiant disorder.
      Method
      The research method is a semi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population consisted of all male students with oppositional defiant disorder aged 11-15 year-old in Gorgan city in 2017, 30 of them were selected using randomized two-step cluster sampling method and then randomly placed in two experimental and control groups (15 students in each group). The research tool includes the child health inventory (CSI-4) Parent Form (Gadow & Sprafkin, 1994), social-emotional learning questionnaire (Crane et al., 2009), and neuropsychological questionnaire (Koolidge, 2002). The experimental group was trained in 8 sessions of 120 minutes in group. Data were analyzed by covariance analysis after the end of the sessions.
      Results
      The results showed that mindfulness-based cognitive therapy is effective on the components of executive functioning, including decision making, organization and lack in inhibition, and also on social-emotional learning components, including organizing task, peer relationships and self-regulation in students with oppositional defiant disorder (p
      Conclusion
      Based on the results of this study, it can be concluded that since the majority of people with oppositional defiant disorder have deficiency in executive functions, mindfulness education can be used as one of the complementary methods of treatment in these individuals.
      Keywords: Mindfulness, emotional, social learning, brain executive function, oppositional defiant disorder
    • Bahareh Mohammad Yusef, Parviz Sharifi Daramadi *, Hakime Aghaie Pages 59-71
      Background
      Considering the importance of social skills as the most important factor of socialization and social adaptation, this study aimed to investigate the effectiveness of body language and social skills training on social adjustment in students with visual impairment.
      Methods
      The present study was a semi-experimental pre-test-post-test with control group. The statistical population of this study consisted of all 14-year-old female students with visual impairment in Tehran in 2015-2017 who referred to the welfare and rehabilitation centers. 40 students were selected using conveniant sampling method and randomly assigned into two experimental and control groups. The experimental group was trained for 14 sessions of 90 minutes. Both groups responded to the California Test of Personaliy (social compromise component) before and after the training. Collected data were analyzed using single-variable and multivariate covariance analysis.
      Results
      The results of data analysis showed that the mean score of total social adjustment and all its subscals for exprimental group increased in post-test stage, but this increase in "social forms and antisocial tendency" scale was not (p
      Conclusion
      Considering that in the social and body language, a person with visual impairment develops a model of communication skills that uses self-knowledge and learns non-verbal communication techniques such as body condition, shaking, facial expressions, and appropriate voice and tone, which resulting in social adaptation.
      Keywords: Body language, social skills trainings, social adjustment, students with visual impairment
    • Mahnaz Kahrizeh, Hamid Rezaeian Faraji *, Tayyebe Zandipour Pages 72-82
      Background and
      Purpose
      By familiarizing children with principles of ethics and committing to them, it is possible to have a dynamic and ethical society. Considering the importance of the moral development of children in the society as well as their interest in storytelling, the purpose of this study was to investigate the effect of storytelling on moral intelligence and its components in primary school students.
      Method
      The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test. The statistical population included all 7-year-old primary school students in Tehran's 2nd and 17th districts in 2016. Sampling in educational districts was done randomly and purposeful at schools and classes. A total of 108 students were selected, and 54 of them were trained for 9 weeks, and 45 minutes a week. The data was collected using a moral intelligence questionnaire (Dornajafi Shirazi ,2013), which was completed by the student's teacher. In order to analyze the data, covariance analysis was used.
      Results
      The findings of this study showed that storytelling led to increase of moral intelligence and all its components in female primary students (p
      Conclusion
      Based on the results of this study, it can be concluded that storytelling by transmitting moral messages to children gradually increases the moral intelligence in children.
      Keywords: Storytelling, moral intelligence, female students, primary schools
    • Behrouz Atashrouz, Farah Naderi *, Reza Pasha, Zahra Eftekhar, Parviz Asgari Pages 83-94
      Background and
      Purpose
      Today, the quality of student's performance in various subjects, such as the field of mathematics that is important in selecting the field of study, is one of the basic issues in the educational system.The purpose of the present study was to investigate how the expectancy–value motivational model affects the intrinsic and extrinsic educational motivation, educational engagement (motivational strategies, learning strategies), and academic performance of students in mathematics.
      Method
      The statistical population consisted of all 8th grade male students in Dezful city. 50 students were selected by multi-stage cluster sampling and placed in two experimental and control groups (25 students in each group). The expectation-value motivation model was implemented in the experimental group, while the control group received no training. In order to collect data in this study, Harter's classroom motivational scale (2005) and motivated strategies for learning questionnaire (Pintrich & DeGroot, 1990) were used.
      Results
      The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between the two groups in the intrinsic educational motivation variables, motivational engagement, cognitive engagement, and academic performance (P
      Conclusion
      Based on the results of this study, the use of expectation-value motivation model will have a positive effect on academic motivation, educational engagement, and academic performance.
      Keywords: Expectancy–value model, educational engagement, academic performance
    • Masoome Jannati *, Behrooz Abdoli, Alireza Farsi, Parvaneh Shamsipour Dehkordi Pages 95-106
      Background and
      Purpose
      Memory consolidation and learning are effective factors to form and develop motor and cognitive skills in children. In the present study, practice structure and off- line time periods have been manipulated to examine its effects on motor memory consolidation in children
      Method
      36 female students (9-12 years old) from Maktabi elementary school of Qom city were elected and randomly assigned to 3 groups of constant, blocked, and random practice. This study includes acquisition and retention tests for dart throwing task (tests were done in 3 time periods; 1hour, a day, and one week after practice). Retention tests were done by constant, blocked, and random to evaluate the variability and memory encoding specificity principles.
      Results
      Means of radial errors showed skill improvement for blocked and constant practice groups. This improvement was not meaningful but remained over time for blocked practice group. Paired samples T test between end of acquisition and retention test similar to practice that showed significant decrease of error (p≤0.05) in the blocked practice group only (confirmation of the specificity principle). Paired comparisons between end of acquisition and constant retention tests in per group did not show any significant improvement (P≥0.05) for none of the off- line time periods in blocked and random practice groups (rejection of the variability of practice). However, we showed significant improvements (P≤0.05) for performance of both random and blocked groups in similar retention tests to practice (principle the specificity).
      Conclusion
      Memory consolidation and performance improvement could occur in children, even after 1 hour end of acquisition (in off- line time period). Furthermore, constant or low variable (blocked) practice could lead to more improvements in consolidation process and motor memory in children.
      Keywords: Memory encoding specificity, variability, consolidation, motor memory
    • Zahra Ahmadpour Torki *, Mansour Hakim Javadi, Reza Soltani Shal Pages 107-118
      Background and
      Purpose
      The results of the studies indicate that a set of emotional, cognitive, behavioral, and social elements plays a role in the emotional-social development. Thus, the purpose of this study was to investigate the effect of social-emotional competence training on problem solving, aggression and optimism of students with low economic socio-economic status.
      Method
      The research method was semi-experimental with pretest-post-test and control group. The statistical population consisted of all female high school students with low socioeconomic status in Babol in 1395. Among them, 30 students were selected through cluster random sampling from less-favored schools and assigned in two experimental and control groups (15 students each). For collecting data, Buss and Perry's aggression questionnaire (1992), Social Problem Solving (D’Zurilla & et al, 2002) and life orientation test (Scheier & Carver, 1994) were used. The experimental group received the social emotional competency program for 9 sessions of 90 minutes, but the control group did not receive any interventions.
      Results
      The results of multivariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between the scores of aggression, social solving and optimism in the experimental and control groups (P
      Conclusion
      Based on the results of this study, the training of emotional social competence with increasing student's ability to identify, express and regulate emotions has reduced aggressive behaviors and increased problem solving.
      Keywords: Social, emotional competence, problem solving, aggression, optimism
    • Mostafa Asgari *, Abbas Bakhshipour, Zeynab Khanjani Pages 119-130
      Background and
      Purpose
      Laterality is a controversial issue that related to lateralization or assignment of brain hemispheres to specific activities. The purpose of this study was to comparison of the self-concept, anxiety, and dexterity between left-handed and right-handed students.
      Method
      The present study is causal-comparative. The population of the study consisted of all girls and boys students aged 9-14 years old in Tabriz city in 1395. After identifying selected schools, 30 left-handed right-handed and 30 right-handed students were selected through purposeful sampling. The research data obtained by using the handedness quetionnair (Chapman & Chapman, 1987), Piers-Harris children's self-concept scale (1981), Beck anxiety scale (1988) and Purdue Pegboard (Tiffin & Asher, 1948). For data analysis, independent t-test and multivariate analysis of variance were used.
      Results
      The results showed a significant difference between the self-concept and anxiety components between the two groups of the left-handed and right-handed students, but there was no significant difference between the two groups in terms of dexterity (P
      Conclusion
      Based on the results of this study, it can be concluded that there is a difference between the left-handed and right-handed students in emotional, behavioral and motor dimensions, which should be considered by families and child psychologists.
      Keywords: Left, handed, right, handed, self, concept, anxiety, dexterity
    • Sodeh Pedramnia, Zahra Yosefi * Pages 131-141
      Background and
      Purpose
      The cognitive and emotional state of the parents, especially the mother, plays an important role in the child's behavioral state. The purpose of this study was to investigate the relationship between dimensions of wisdom and thought control strategies of mothers with symptoms of behavioral disorders in girls.
      Method
      The research method is descriptive correlational. The research population consisted of all female students with behavioral problems that were studying in the third to fifth grade of elementary school in Kashan in 2017. The sample size consisted of 225 mothers and their daughters, who were selected by multi-stage cluster sampling. The research tools were behavioral disorders questionnaire (Akhnenbach and Raskorela, 2001), wisdom dimensions questionnaire (Ardelet, 2002), thought control strategies (Wels and Davis, 1994), which were completed by mothers. Data were analyzed by Pearson correlation and multiple regressions analyzes.
      Results
      Correlation results showed that there is a significant negative correlation between distraction strategies, worry, and punishment with internalizing and externalizing behavioral disorders. Also, the results of the regression analysis show that reflective wisdom, the strategy of distraction, and worry are a significant predictor for externalizing behaviors; and emotional wisdom, distraction, and worry are a significant predictor for internalizing behaviors (P
      Conclusion
      According to this finding, it can be concluded that improving wisdom and thought control strategies of mothers lead to appropriate emotional and behavioral responses and thus reduce behavioral difficulties in children.
      Keywords: Wisdom, thought control strategies, behavioral disorders
    • Sepideh Barghandan *, Bahman Akbari, Javad Khalatbari, Alireza Varast Pages 142-153
      Background and
      Purpose
      Many factors contribute to the high-risk behaviors of students, including the lack of skills necessary to cope with difficult life situations. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of compassion therapy on adjustment and happiness of students with high-risk behaviors.
      Method
      The statistical population consisted of all female students from the 10th grade in the academic year of 2017-2018 in Rasht. 30 students were selected by multistage cluster sampling and randomly assigned to experimental and control groups. The compassion therapy program was only applied to the experimental group for 8 sessions of 90 minutes, but the control group did not receive such intervention. Iranian adolescents risk-taking scale (Zadeh Mohammadi, Ahmad Abadi & Heidari, 2011), adjustment inventory for school students (Sinha and Singh (1993), and Oxford happiness questionnaire (Argyle & Lu, 1989) were used to gather of data. Data analyzed by multivariate analysis of covariance.
      Results
      The results of data analysis have shown that compassion therapy has been effective on happiness and all aspects of adjustment including social and educational dimensions except emotional dimension (p
      Conclusion
      Based on the results of this study, the use of compassion therapy due to the training of mindfulness techniques and enhancement of self-compassion has a significant impact on the lives of students with high-risk behaviors and led to an improvement in their adjustment and happiness.
      Keywords: Compassion, adjustment, happiness, students, high risk behavior
    • Mohsen Shokoohi, Yekta , Keivan Kakabaraee * Pages 154-163
      Background and Purpose: The experience of anger and its management in the social environments have always been of interest to researchers. The present study was conducted with the aim of investigating the effect of anger management training based on cognitive-behavioral approach on reducing anger in girls.
      Method
      This quasi-experimental study used pretest – posttest design with control group. 142 female students aged 12- 15 years old were selected through convenient sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (72 subjects in the experimental group and 70 subjects in the control group). Anger management training program based on cognitive-behavioral approach was conducted in a group for experimental group. Then, using the multidimensional anger questionnaire (Smith et al., 1998), the anger rates of participants before and after education were measured. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
      Results
      The results showed that the score of the experimental group in posttest was significantly decreased in all aspects of anger (school anger, hostile attitude, school anger expression index) (p <0.01)
      Conclusion
      The result of this study showed that anger management program based on cognitive-behavioral approach reduces the amount of anger by increasing mental capabilities and proper management of emotions.
      Keywords: Anger control, cognitive-behavioral approach, aggression
    • Abolghasem Yaghoobi , Azadeh Mahdavi*, Serwe Mohamadzade Pages 164-173
      Background and Purpose: Oppositional defiant disorder is a pattern of disobedience and hostility to adults. Different therapies have been used for this disorder, which are in the psychological and educational range. The purpose of this study is the meta-analysis of the effectiveness of psychological and educational interventions on the reduction of symptoms of coping disobedience disorder.
      Method
      For this purpose, the meta-analysis method was used as a statistical method to determine, collect, combine and summarize the research results associated with these patterns.
      Among all the studies conducted in Iran between 2008 and 2016, the articles that are appropriate methodologically, such as society, sample size, research method, sampling method and measurement tools, have been included studied in the present study. Finally, 15 studies with the necessary criteria have been analyzed.
      Results
      The results of the study showed that the overall effect size of these 15 studies under the constant model is equal to 0/361, which is high according to the Cohen criterion interpretation.
      Conclusion
      Regarding the high effectiveness of psychological and educational interventions, it can be concluded that the educational interventions and psychological treatments can play a major role in reducing the symptoms of oppositional defiant disorder.
      Keywords: Meta-Analysis, oppositional defiant disorder, psychological interventions
    • Parivash Geravand , Gholamreza Manshaee*, Mohammadali Nadi Pages 174-184
      Background and Purpose: The emergence of chronic diseases, such as cancer in children, can seriously damage the mental health of mothers. Accordingly, the present study was conducted with the aim of the effect of hope therapy based on cognitive-spiritual approach on the worry and subjective burden of mothers with a child with cancer.
      Method
      The present study was a quasi-experimental with pretest-post-test and control group. In this study, 30 mothers were selected by purposeful sampling from mothers with a child with cancer living in Lorestan province in 2018. They were randomly assigned into two groups of experimental and control (15 mothers in each group). The experimental group received educational intervention within 3 months in 10 sessions of 90 minutes. To collect data in this study, worry questionnaire (Davy & Wells, 2006) and subjective burden (Zarit, Todd & Zarit, 1980) were used.
      Results
      The results of data analysis using covariance analysis showed that the hope therapy based on cognitive-spiritual approach reduced worry and subjective burden in the mothers of the experimental group (p <0.001).
      Conclusion
      Based on the findings of this study, it can be concluded that the educational package used in this study, due to the use of hope therapy, cognitive and spiritual approach, has been effective in reducing the level of worry and psychological distress in mothers with a child with cancer.
      Keywords: ope teaching through cognitive-spiritual method, anxiety, subjective burden, cancer
    • Abbas Shahvali , Reza Pasha*, Saeed Bakhtiarpour , Behnam Makvandi , Alireza Heidari Pages 185-194
      Background and Purpose: Teacher and school are one of the important factors in the development of students' creativity. Regarding the importance of teaching method in students' creativity, the purpose of this study was to investigate The Effect of Teaching Method Based on Constructionism Approach on Student's Creativity.
      Method
      The research method is a semi-experimental design with pretest-posttest and control group. The statistical population consisted of all sixth grade male students in Dezful city, 48 of whom were selected by multi-stage cluster sampling and randomly assigned to control and experimental groups. From both groups, the form A of the Torrance creativity test (1988) was carried out in the pretest and post-test phases, and then the Method Based on Constructionism Approach in the experimental group and the traditional (teacher-centered) teaching method in the control group for all the courses. Data were analyzed using one-way covariance analysis.
      Results
      The results showed that the use of method based on constructionism approach increased the creativity of the students in the experimental group compared with the traditional teaching group (teacher-centered) (p <0.001).
      Conclusion
      According to the results of this study, teaching method based on constructionism approach by activating students in the process of education can be used as one of the main methods for increasing creativity.
      Keywords: Constructivism, creativity, education, students