فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، زمستان 1394)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباسعلی حسین خانزاده صفحات 6-8
  • محسن شکوهی یکتا صفحات 9-19
    زمینه و هدف
    نوجوانی یک دوره مهم در تحول انسان است و مطالعات متعددی درباره این دوره انجام شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه آموزش والدین در زمینه آشنایی با تحول نوجوانی میانی بر شیوه های فرزندپروری والدین و ارتباط والد- فرزند بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی است. گروه نمونه به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و شامل 50 نفر از مادران دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی شهر تهران بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس شیوه های فرزندپروری بامریند (1991) و سیاهه رابطه والد- کودک (1994) بودند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل واریانس با طرح اندازه گیری مکرر نشان داد که برنامه آموزشی حاضر تاثیر معناداری را بر ارتباط والد-کودک نداشته (p>0.05)، ولی در مقیاس شیوه های فرزندپروری بامریند، نیمرخ کلی سبک های فرزندپروری بعد از برنامه آموزشی حاضر تغییر معناداری را نشان داد (p<0.05) و برنامه مذکور منجر به تغییر سبک های فرزندپروری شد. با بررسی خرده مقیاس ها، مشخص شد که خرده مقیاس سهل گیرانه تفاوت معناداری را نشان داده است، یعنی آموزش والدین در ارتباط با تحول نوجوانی منجر به افزایش میزان استفاده والدین از شیوه فرزندپروری سهل گیرانه شده است.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی حاضر بر ارتباط والد-کودک تاثیر معنادار نداشته و برنامه حاضر دارای اندازه اثر ضعیفی بوده است که نشانگر اثر ضعیف این برنامه بر رابطه والد- فرزند است. نتایج حاصل از نیمرخ سبک های فرزندپروری بعد از برنامه آموزشی نشانگر ایجاد تغییرات است، به این معنا که برنامه حاضر منجر به تغییر سبک های فرزندپروری در شرکت کنندگان شده است. همچنین محدودیت ها و پیشنهادهای پژوهشی نیز در ادامه مطرح شده اند.
    کلیدواژگان: رشد نوجوانی، آموزش والدین، ارتباط والد، کودک، سبک های فرزندپروری
  • فرشته میرزایی کوتنایی، ایرج شاکری نیا، فرهاد اصغری صفحات 21-34
    زمینه و هدف
    تعامل مطلوب والدین با فرزندان در سازش یافتگی رفتاری، اجتماعی، و تحصیلی کودکان نقش بسیار مهمی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین تعامل والد- فرزند با میزان رفتارهای پرخاشگرانه دانش آموزان انجام شده است.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع همبستگی در قالب طرح پیش بین است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه پنجم مشغول به تحصیل در دبستان های دولتی شهر ساری در سال تحصیلی 94-93 بود که تعداد 254 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رابطه ولی- فرزندی (فاین، ارمورلند و اندروشوبل، 1983) و پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی (شهیم، 1385) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه صورت گرفته است.
    یافته ها
    نتایج تحلیل همبستگی حاکی از وجودرابطه منفی و معنادار بین تعامل والد-فرزند (p < 0/005 ، r = -0/79) و ابعاد آن با پرخاشگری کل و خرده مقیاس های آن بود. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که تعامل والد- فرزند می تواند با 99 درصد اطمینان پرخاشگری کودکان را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه معنادار بین نوع رابطه والد- فرزند با میزان رفتارهای پرخاشگرانه فرزندان، می توان نتیجه گرفت که چگونگی تعامل والدین با فرزندان عامل مهم و تعیین کننده در نوع رفتار کودکان از جمله پرخاشگری آنها است.
    کلیدواژگان: رابطه والد، فرزند، پرخاشگری، کودکان
  • سید ولی الله موسوی، حمید جوان پرست، سجاد رضایی صفحات 35-47
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت نقش روان بنه های سازش نایافته اولیه در اختلال های روانی، در پژوهش همبستگی حاضر نقش روان بنه های سازش نایافته اولیه در تبیین اضطراب اجتماعی نوجوانان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    384 دانش آموز از مدارس شهر رشت که به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند، از طریق مقیاس های اضطراب اجتماعی (لاجرسا و لوپز، 1998) و روان بنه های سازش نایافته اولیه (یانگ، 2005) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از شاخص های آماری شامل فراوانی، میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی پس از حذف اثرات مخدوش کننده سن و جنسیت، تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد حوزه های روان بنه های سازش نایافته اولیه مجموعا 40% از واریانس مشترک اضطراب اجتماعی نوجوانان را تبیین می کنند (p<0/0001 ، F=41/35). روان بنه بریدگی/ طرد (p<0/0001 ، β=0/40) ، روان بنه خودگردانی/ عملکرد مختل (p=0/004 ، β=0/17) و همچنین روان بنه دیگرجهت مندی (p=0/001 ، β=0/19)به طور معناداری توانستند سطوح اضطراب اجتماعی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این تحقیق روان بنه های سازش نایافته اولیه می تواند بر اضطراب اجتماعی تاثیرگذار باشد. بنابراین شناسایی روان بنه های سازش نایافته اولیه درک بهتری از سبب شناسی این اختلال فراهم می آورد. دلالت های ضمنی این نتایج برای طراحی راهبردهای مداخله ای به منظور کاهش اضطراب اجتماعی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روان بنه های سازش نایافته اولیه، اضطراب اجتماعی، بریدگی، طرد، خودگردانی، عملکرد مختل
  • مریم شهیدی، محمدرضا زربخش صفحات 49-57
    زمینه و هدف
    از جمله مفاهیم مطرح در آموزش های جهان معاصر، یادگیری خودنظم دهی است که امروزه از آن به عنوان یک کانون مهم و یکی از محورهای اساسی تعلیم و تربیت یاد می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین فراشناخت حالتی و مسئولیت پذیری با خودنظم دهی تحصیلی در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر رشت در سال تحصیلی 94-93 بودند که از بین آنها 283 نفر به شیوه تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه های مسئولیت پذیری منیره کردلو (1387)، فراشناخت حالتی اونیل و عابدی (1996) و خودنظم دهی تحصیلی کانل و ریان (1987) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد بین مسئولیت پذیری و فرا شناخت حالتی و خرده مقیاس های آن یعنی آگاهی، راهبرد شناختی، برنامه ریزی و بررسی خود با خود نظم دهی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p). همچنین دو متغیر مسئولیت پذیری و فراشناخت حالتی توانستند 20 درصد از واریانس خودنظم دهی تحصیلی دانش آموزان را تبیین نمایند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق، می توان خودنظم دهی تحصیلی دانش آموزان را به عنوان یک متغیر مهم در پیشبرد اهداف آموزشی با افزایش سطح مسئولیت پذیری، برنامه ریزی، بازبینی و شناخت دانش آموزان بالا برد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، فرا شناخت حالتی، خود نظم دهی تحصیلی
  • محبوبه طاهر، عباس ابوالقاسمی، نادر حاجلو، محمد نریمانی صفحات 59-74
    زمینه و هدف
    اختلال نافرمانی مقابله ای یکی از شایع ترین اختلال های رفتاری مخرب است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزشهای همدلی و مدیریت خشم بر شناخت اجتماعی و علائم اختلال دانش آموزان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه ای به حجم 54 نفر از میان دانشآموزان پسر پایههای هفتم و هشتم مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر ساری در سال تحصیلی 94-1393 به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به روش تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و و یک گروه کنترل) جای دهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس درجهبندی اختلال نافرمانی مقابله ای دانش آموزان (هومرسن و همکاران، 2006)، مصاحبه بالینی ساختاریافته (فرست و همکاران، 1995)، و داستان های اجتماعی (تورکاسپا و برایان، 1994) استفاده شد. برای گروه های آزمایشی، آموزش همدلی و آموزش مدیریت خشم در 8 جلسه 60 دقیقه ای برگزار شد در حالی که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیری و چندمتغیری حاکی از اثربخشی روش های آموزشی همدلی و مدیریت خشم بر نمره کل و مولفه های شناخت اجتماعی بود. تفاضل میانگین تعدیل شده گروه های آموزش همدلی و مدیریت خشم نشان داد آموزش همدلی در مقایسه با آموزش مدیریت خشم با اطمینان 95 درصد سهم بیشتری در افزایش شناخت اجتماعی مرحله دوم و پنجم دارد. همچنین نتیجهآزمون تحلیل کوواریانس یک متغیری نشان داد دو روش آموزشی همدلی و مدیریت خشم بر بهبود علائم اختلال اثربخش است. مقایسه تفاضل میانگین ها نشان داد بین مقادیر میانگین تعدیل شده دو گروه در بهبود علائم اختلال تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بکارگیری آموزش های همدلی و مدیریت خشم در کنار دوره های آموزش تحصیلی برای دانش آموزان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای می تواند از بروز، تشدید و تبدیل علائم اختلال نافرمانی مقابله ای به سایر اختلال ها پیشگیری کند.
    کلیدواژگان: آموزش همدلی، آموزش مدیریت خشم، شناخت اجتماعی، علائم اختلال نافرمانی مقابله ای
  • سیمین حسینیان، سیده منور یزدی، ثریا علوی نژاد صفحات 75-87
    زمینه و هدف
    ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد متولدنشده، به عنوان دلبستگی مادر به جنین بیان می شود. این دلبستگی اولین ارتباطی است که با رابطه مادر و نوزاد بعد از تولد همبستگی معناداری دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش برنامه دلبستگی پیش از زایمان بر دلبستگی مادر به جنین و افزایش سلامت روان زنان باردار بود.
    روش
    این مطالعه از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه مهار بود. جامعه، شامل زنان بارداری بود که از ابتدای ماه فروردین تا اردیبهشت 93 به بیمارستان صارم مراجعه کردند که از بین آنها نمونه ای به حجم 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب شده و 15 نفر در گروه مداخله و 15 نفر در گروه مهار جای دهی شدند. گروه مداخله طی دعوت نامه ای به این کارگاه دعوت شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون دلبستگی مادر به جنین (کرانلی، 1981) و آزمون سلامت روان (لویباند و لویباند، 1995) استفاده شد. کارگاه، هفته ای یک بار در 10 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری حاصل از داده های مقیاس دلبستگی مادر به جنین و مقیاس سلامت روان نشان داد که آموزش برنامه دلبستگی پیش از زایمان منجر به افزایش دلبستگی مادر به جنین و سلامت روان زنان باردار شده است (001/0 < p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، پژوهش حاضر کاربردهای بالینی مهمی جهت ارتقاء سلامت روان زنان باردار دارد. یادگیری تکنیک های دلبستگی، باعث افزایش دلبستگی پیش از زایمان و سلامت روان مادران در این دوران شده و با آموزش این تکنیک ها، می توان بستر لازم جهت افزایش سلامت روان مادر و نوزاد را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: دلبستگی مادر به جنین، سلامت روان، زنان باردار
  • زینب خانجانی، تورج هاشمی، شهلا جنگی، احمد بیات صفحات 89-102
    زمینه و هدف
    امروزه اغلب پژوهشگران نقش کنش های اجرایی در بروز ناتوانی های یادگیری را تایید می کنند. هدف این پژوهش مقایسه حافظه کاری و سازمان دهی و برنامه ریزی کودکان با و بدون ناتوانی های یادگیری بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. 120 دانش آموز مبتلا به ناتوانی های یادگیری (30 نفر نارساخوان، 30 نفر با ناتوانی ریاضی، 30 نفر با ناتوانی بیان نوشتاری، و 30 نفر عادی) به روش در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان آزمون های هوش ریون (1938)، خواندن و نارساخوانی نما (کرمی نوری و مرادی، 1384)، ریاضیات کی مت (کرنولی و همکاران، 1976)، آزمون تشخیص نارسانویسی پژوهشگر ساخته، برج هانوی (شالیس، 1982)، و فراخنای عددی (وکسلر، 1939) را پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که حافظه کاری و سازمان دهی و برنامه ریزی کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری (نارساخوانی، ناتوانی ریاضی، نارسانویسی) به طور معناداری ضعیف تر از کودکان عادی است (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت مربیان کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری، تمرین هایی را برای تقویت حافظه کاری و سازمان دهی و برنامه ریزی این افراد در نظر بگیرند تا در عملکرد تحصیلی آنها بهبودی حاصل گردد.
    کلیدواژگان: ناتوانی های یادگیری، حافظه کاری، سازمان دهی و برنامه ریزی
  • بیتا شلانی، پگاه آزادی منش صفحات 103-112
    زمینه و هدف
    اختلال فزون کنشی/ نارسایی توجه رایج ترین اختلال عصب تحولی در کودکی است که سبب ایجاد مشکلات در توانایی های اجتماعی، تحصیلی، و زندگی خانوادگی فرد می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر هنردرمانی گروهی و بازی درمانی عروسکی در ارتقای مهارت های اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال فزون کنشی/نارسایی توجه بود.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پایه دوم تا ششم مدارس کرمانشاه بود که از این میان 24 نفر به روش تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی جای دهی شدند. پرسش نامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) جهت بررسی مهارت های اجتماعی کودکان مورد استفاده قرار گرفت. پس از اجرای پیش آزمون، یک گروه آزمایش 9 جلسه 45 تا 60 دقیقه ای هنردرمانی گروهی و گروه آزمایشی دوم 10 جلسه 45 دقیقه ای بازی درمانی عروسکی را دریافت کردند. پس از مداخله مهارت های اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفته و داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هر دو گروه آزمایش افزایش معنی داری در میزان مهارت های اجتماعی و خرده مقیاس های آن داشته و این افزایش در گروه هنردرمانی بیشتر از گروه بازی درمانی بود (0/001).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که هنردرمانی و بازی درمانی می توانند به عنوان یک شیوه درمانی در آموزش مهارت های اجتماعی این کودکان به کار برده شوند.
    کلیدواژگان: فزون کنشی، نارسایی توجه، هنردرمانی گروهی، بازی درمانی عروسکی، مهارت های اجتماعی
  • جواد امانی ساری بگلو، محسن بابایی سنگلجی، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 113-124
    زمینه و هدف
    امروزه نیازهای روانی اساسی نقش مهمی را در محیط های پرورشی ایفا می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه فرهنگ سازمانی مدارس با نیازهای روان شناختی اساسی است.
    روش
    روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی و طرح پژوهشی همبستگی از نوع همبستگی بنیادی است. بدین منظور، 187 نفر از دانش آموزان پنجم ابتدایی شهر ارومیه با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به مقیاس ابعاد فرهنگی هافستد (آکور، 2006) و نیازهای روانی اساسی (لاگواردیا و همکاران،2000) پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل همبستگی بنیادی نشان داد که ابعاد فرهنگی هافستد رابطه معنی داری با برآورده شدن نیازهای روانی دارند. تحلیل کانونی دو مجموعه معنی دار بین ابعاد فرهنگی و نیازهای روانی اساسی را نشان داد. در مجموعه اول تمامی چهار بعد هافستد رابطه منفی و معنی داری با نیازهای شایستگی، خودمختاری و ارتباط داشتند. در مجموعه دوم نیز فاصله قدرت و ابهام گریزی بالا و مردانگی پایین، رابطه منفی با خودمختاری اما رابطه مثبت با ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که در مدارسی که فرهنگ آنها از خودمختاری دانش آموزان حمایت نمی کند، در آنها احساس شایستگی، ارتباط و خودمختاری دانش آموزان پایین خواهد بود.
    کلیدواژگان: انسانگرایی، ابعاد فرهنگی هافستد، نیازهای روانشناختی، خودتعیین گری
|
  • Mohsen Shokouhi Yekta Pages 9-19
    Background and
    Purpose
    Adolescence is a critical period in human development and various studies have conducted in this area. Present study aimed to investigate the effectiveness of parents training program in middle adolescence development on parenting styles and parent-child relationship.
    Method
    Current research was a quasi-experimental study with one group pretest-posttest design. The study sample consisted of 50 mothers of secondary students who were studying in schools of Tehran City that were selected using convenience sampling method. Participants received a five-session training program on middle adolescence development (1/wk, 2 hrs). Data were collected using Parent-Child Relationship Inventory (PCR) and Baumrind Parenting Style Scale (PSS).
    Results
    Results of analysis of variance with repeated measures showed that the training program had no significant influence on parent-child relationship (p > 0.05), while it had significant influence on participants parenting style profile (p
    Conclusion
    This program had no significant effect on parent-child relationship and showed a small effect size, which is indicative of its weak effectiveness on parent-child relationship. On the other hand, parenting style revealed a significant difference in posttest, which is indicative of the effectiveness of the training program. Research limitations and suggestions are discussed.
    Keywords: Adolescence, parent training, parent, child relationship, parenting style
  • Fereshteh Mirzaei, Iraj Shakerinia, Farhad Asghari Pages 21-34
    Background &
    Purpose
    Positive parent-child relationship has an important role in children’s academic, social, and behavioral adaptations. Present study aimed to investigate the associations between parent-child relationship and aggressive behaviors among students.
    Method
    Present research was a correlational study with predictive design. The study population consisted of all female fifth graders who were studying in public schools of Sari city in 1393-94 academic year. The sample consisted of 254 students that were selected using random cluster sampling method. Data was collected using Parent-child relationship Survey (Fine, Moreland, and schwebel, 1983) and Shahim Aggression questionnaire for children (1385) and analyzed using Pearson correlation coefficient test and multiple regression analysis.
    Results
    Results of Pearson correlation coefficient test revealed significant negative correlations between parent-child relationship and aggressive behavior among students (r= -0.79, p
    Conclusion
    According to our findings, we can conclude that parent-child relationship quality is a significant and influencing factor in children’s behavior, particularly their aggressive behavior.
    Keywords: Parent, child relationship, aggressive behavior, children
  • Seyed Valiollah Mousavi, Hamid Javanparast, Sajjad Rezaei Pages 35-47
    Background and
    Purpose
    Given to the important role of early maladaptive schemas in psychological disorders, this study aimed to investigate the relationship between these maladaptive schemas and social anxiety among adolescents.
    Method
    Current research was a correlational study. Sample consisted of 384 students who were studying in the schools of Rasht City and were selected using multistage cluster sampling method. Participants completed the Social Anxiety Scale (La Greca and Lopez, 1998) and Early Maladaptive Schemas Questionnaire (Young, 2005). After controlling the confounding effects of age and gender, data was analyzed using descriptive tests including frequency, mean, and standard deviation, and Pearson correlation coefficient test and hierarchical regression analysis.
    Results
    Findings revealed that the domains of early maladaptive schemas could explain 40 percent of shared variance of social anxiety (p
    Conclusion
    Based on the findings of present research, early maladaptive schemas could affect social anxiety. Therefore, identification of these schemas may provide a better understanding of the etiology of social anxiety disorder. Results’ implications for designing proper interventions for reducing social anxiety among adolescents are discussed.
    Keywords: Early maladaptive schemas, social anxiety, disconnection, rejection, impaired autonomy, performance
  • Maryam Shahidi, Mohammad Reza Zarbakhsh Pages 49-57
    Background and
    Purpose
    Self-regulated learning is among the most important topics in contemporary world and is considered as a fundamental concept in educational planning. Present study aimed to investigate the relationship between state metacognition and responsibility with academic self-regulation among high school female students.
    Method
    Current research was a correlational study. Population consisted of all the high school female students that were studying in high schools of Rasht City in 1393-94 academic year. Sample consisted of 283 students that were selected using random cluster sampling method, and completed Responsibility Questionnaire (Monireh Kordlou, 2006), State Metacognitive Inventory (O’Neil and Abedi, 1996), and Academic Self-Regulation Questionnaire (Connell and Ryan, 1987). Data analyzed using multivariate regression analysis in SPSS.
    Results
    Research findings showed significant positive correlations between academic self-regulation with responsibility and state metacognition and its subscales, including awareness, cognitive strategy, planning, and self-checking among students (p
    Conclusion
    According to our finding, self-regulated learning as an important factor in academic achievement can be gained through increasing responsibility level, planning, review, and knowing the students.
    Keywords: Responsibility, state metacognition, academic self, regulation
  • Mahboobe Taher, Abbas Abolghasemi, Nader Hajloo, Mohammad Narimani Pages 59-74
    Background and
    Purpose
    Oppositional defiant disorder is one of the most common, disruptive behavioral disorders. The aim of this study was the comparision of effecacy of empathy and anger management trainings on social cognition and disorder’ symptoms in students with oppositional defiant disorder.
    Method
    The method of research was experimental and research design was pretest- posttest with control group. 54 students among all of seventh and eighth grades with oppositional defiant disorder in 2014-2015 academic years in Sari, were selected by multi-stage cluster random sampling and were assigned in 3 groups (2 experimental groups and 1 control group) ramdomlly. For data collection, oppositional defiant disorder rating scale for children (Homerson et al., 2006), the structured clinical interview (First et al., 1999), and social stories (Tur-Kaspa & Brayran, 1994) were used. For experimental groups, empathy traning and anger management trainings were implemented at 8 weekly sessions in 60 minutes whereas control group has any training.
    Results
    The results of multivariate and univariate analysis of covariance showed the effectiveness of empathy training and anger management training on total score of social cognition and its components. The Adjusted mean values ​​of anger management and empathy training sowed that empathy training Rather than anger management has more role in improving social cognition of second and fifth stages (P
    Conclusion
    Use empathy and anger management trainings alongside academic learning courses for children with oppositional defiant disorder, could prevent the occurrence, intensify and becoming oppositional defiant disorder to other disorders.
    Keywords: Empathy training, anger management training, social cognition, symptoms of oppositional defiant disorder
  • Simin Hosseinian, Seyyedeh Monavvar Yazdi, Soraya Alavinezhad Pages 75-87
    Background And Objective
    Emotional relationship between mother and fetus is expressed as maternal fetal attachment. This attachment is the first relationship which is significantly correlated with afterborn mother-infant relationship. The purpose of present study was to study the effectiveness of maternal fetal attachment educational program on maternal fetal attachment and improvement of mental health in pregnant women.
    Method
    This study was an experimental study with pretest – posttest and control group. The population consisted of pregnant women whom visited Sarem hospital from the April to the end of May of 2015. Which among them 30 people were chosen randomly, and 15 participant were assigned to the intervention group and 15 participant entered in control group. Intervention group were invited to the workshop by an invitation. In order to collecting the data, maternal fetal attachment scale (Cranley, 1981) and mental health scale (Lovibond & Lovibond, 1995) were used. Workshop was held for 10 sessions of 90 minutes each, once a week. The collected data were analyzed by multivariate covariance analysis.
    Results
    Results showed that prenatal attachment program improves maternal fetal attachment and mental health of the pregnant women (p > 0.001).
    Conclusion
    Considering the results, present study has important clinical applications in order to improve mental health in pregnant women. Learning attachment technics leads to improvement of prenatal attachment and mental health of pregnant moms; so by teaching these technics, we can lay the groundwork for mental health of mother and infant.
    Keywords: Maternal fetal attachment, mental health, pregnant women
  • Zeynab Khanjani, Tooraj Hashemi, Shahla Jangi, Ahmad Bayat Pages 89-102
    Background and Objective
    Today, most researchers confirm the role of executive functions in the incidence of learning disabilities. The purpose of this research was to comparing working memory and organization and programming in children with and without learning disabilities.
    Method
    Study plan was causative-comparative. 120 leaning disable students (30 dyslexia, 30 dyscalculia, 30 written language disabilities and 30 normal) were selected thorugh convenience sampling method. Practitioners answered Raven IQ (1938), Reading and Dyslexia of NAMA (Karami & Nouri-Moradi, 2005), K-Math Mathematics (Kernoli et al., 1976), Diagnosis of Written Disability, Tower of Hanoi (Shaliss, 1982), and Digit Span Tests (Wechler, 1939). Data was analyzed with MANCOVA method by SPSS software.
    Results
    Results demonstrated that working memory and organization and programming in children with learning disabilities (dyslexia, dyscalculia, and written language disability) are significantly lower than normal children, significantly (P
    Conclusion
    Thus, it is recommended that educators of children with learning disabilities regard practices for strengthen working memory and organization and programming to them for their academic function improvement in.
    Keywords: Learning disabilities, working memory, organization, programming
  • Bita Shalani, Pegah Azadimanesh Pages 103-112
    Background and
    Purpose
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder is the most common neuro-developmental disorder in childhood which leads to problems in educational and social abilities as well as family life. The purpose of present research was to investigate the role of group art therapy and Puppet play therapy on improving social skills in children with AD/HD.
    Method
    This Quasi-experimental study was one pretest-posttest design with tow experimental groups. The statistical population consisted of students from two of the six school of Kermanshah City, that 24 students was selected randomly and were divided into two experimental and one control groups. Gresham and Elliott Social Skills Scale (1990) were used to assess the student’s social skills. After applying the social Skills Scale as a pre-test, one experimental group received 9 sessions (each session was 45-60 minutes) group art therapy. Second experimental group received 10 sessions (each session was 45 minutes) Puppet play therapy. The control group received the usual curriculum. After the intervention, social skills were measured one more time and data were analyzed using analysis of variance.
    Results
    The results showed that both groups had a significant increase in social skills and its subscales and this increase was higher in art therapy group than play therapy group (p
    Conclusion
    According to the results, it can be said that art therapy and play therapy can be used as a therapeutic approach to teaching social skills in these children.
    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, group art therapy, puppet play therapy, social skills
  • Javad Amani Sari, Baglou, Mohsen Babaei Sangelaji, Abbas Ali Hossein Khanzadeh Pages 113-124
    Background and
    Purpose
    today, basic psychological needs have key role in educational environments; the aim of current research is studying the relationship between organaizational cultures of schools with basic psychological needs
    Method
    187 sixth grade elementary school students in Urmia city were selected and answered to the Hofstede cultural dimension scale (Akour, 2006), and basic need psychological (La Guardia et al. 2000
    Results
    Canonical correlation analysis revealed that Hofstede cultural dimensions have significant relationship with psychological needs satisfaction. Canonical analysis of data discovered two significant sets of relationship between cultural dimensions and basic psychological needs. In first set power distance, uncertainty avoidance, masculinity/ femininity and individualism/ collectivism had the negative relationship with the sense of autonomy, competence and relatedness. In second set high power distance and uncertainty avoidance and low masculinity had significant correlation with high sense of relatedness and low autonomy.
    Conclusion
    In general, Based on the results one can conclude that in schools that their organizational culture doesn’t support the student's autonomy, the sense of competence, cohesiveness and autonomy among students will be low.
    Keywords: Humanism, Hofstede cultural dimensions, psychological needs, self, determination