فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1395)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد نریمانی، ساناز عینی، رامین تقوی صفحات 3-11
    زمینه و هدف
    الگوی رفتار کلاسی و خود ناتوان سازی تحصیلی از متغیر های مهم در افت تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری هستند؛ از این رو هدف از پژوهش حاضر مقایسه الگوی رفتار کلاسی و خود ناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری خاص بود.
    روش
    نوع مطالعه حاضر از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری مراکز ناتوانی یادگیری شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 95-94 و دانش آموزان بدون ناتوانی یادگیری همان شهر بود که از بین آنها 90 نفر (45 دانش آموز با ناتوانی یادگیری خاص و 45 دانش آموز بدون ناتوانی یادگیری) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه رفتار کلاسی ( شافر، 1977) و مقیاس خودناتوان سازی تحصیلی )میدگلی و همکاران، 2000) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه در الگوی رفتار کلاسی و خود ناتوان سازی تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p). به عبارت دیگر دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری نسبت به دانش آموزان بدون ناتوانی یادگیری در متغیرهای خود ناتوان سازی تحصیلی و رفتار کلاسی غیرسازشی نمرات بالاتر، و در متغیر رفتار کلاسی سازشی نمرات پایین تری کسب کردند.
    نتیجه گیری
    دانش آموزان با ناتوانی یادگیری خاص در مقایسه با همسالان، رفتار کلاسی سازش یافته کمتری را از خود نشان می دهند و به میزان بیشتری از راهبرد خود ناتوان سازی تحصیلی استفاده می کنند. استلزام های یافته های به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: الگوی رفتار کلاسی، خود ناتوان سازی تحصیلی، ناتوانی یادگیری خاص
  • محمد مشکانی، حسین ملک محمدی صفحات 13-29
    زمینه و هدف
    مشکلات روان شناختی کودکان با عواملی مانند مزاج و صفات شخصیتی که جنبه زیستی دارند مرتبط اند. هدف پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شخصیتی با نظام های بازداری و فعال ساز رفتاری دانش آموزان با اختلال رفتار هنجاری، نارسایی توجه- فزون کنشی و بهنجار است.
    روش
    طرح پژوهش حاضر پس رویدادی بود و نمونه ها درگروه بالینی به صورت دردسترس از طریق مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره گرگان در سال 95-1394 انتخاب شدند و انتخاب گروه بهنجار، با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر مدارس آموزش عمومی صورت گرفت. پس از همتا سازی در هر گروه 30 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه شخصیتی آیزنک (1975) و نظام های بازداری و فعال ساز رفتاری کارور و وایت (1989) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندراهه و آزمون تعقیبی شفه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادگروه با اختلال نارسایی توجه-فزون کنشی، از نظر بازداری رفتاری و در زیر مقیاس فعال ساز رفتاری سایق و پاسخ دهی به رفتار در سطح پایین تر، اما در ابعاد جستجوی سرگرمی، روان آزردگی، و روان گسستگی در مقایسه با گروه بهنجار در سطح بالاتری قرار داشتند (p<0.05). همچنین گروه با اختلال رفتار هنجاری از نظر متغیرهای فعال ساز رفتاری، پاسخ دهی به رفتار، جستجوی سرگرمی، و روان گسستگی در سطح بالاتر، اما در ابعاد بازداری رفتاری و زیرمقیاس سایق در مقایسه با گروه بهنجار در سطح پایین تری قرار داشتند (p<0.05).
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی و نظام های رفتاری با مشکلات رفتاری، برانگیختگی، و خطرجویی دانش آموزان مرتبط است؛ بنابراین توجه به این حیطه های کنش وری می تواند راه کارهای مفیدی به متخصصان و والدین ارایه نماید.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، فعال ساز رفتاری، نارسایی توجه، فزون کنشی، اختلال رفتار هنجاری
  • آیدا یحیی زاده، رقیه کریمی، مهدیس حسن نیا جورشری صفحات 31-42
    زمینه و هدف
    یکی از رایج ترین اختلال های یادگیری در دانش آموزان، نارساخوانی است که پیامدهای منفی بسیاری به دنبال دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه انگیزش، خودپنداشت و نگرش خواندن در دانش آموزان مبتلا و غیرمبتلا به نارساخوانی بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر روش شناسی تحلیلی - مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر رشت در سال تحصیلی 93-1392 بود که تعداد 108 نفر از آنها (54 آزمودنی کودکان غیرمبتلا به نارساخوانی و 54 آزمودنی کودکان مبتلا به نارساخوانی) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از آزمون رسمی خواندن و نارساخوانی (کرمی نوری و مرادی، 1388)، پرسش نامه انگیزش خواندن (ویگفیلد و گاتری، 1997)، خودپنداشت خواندن (آهلووالیا، 1961) و نگرش خواندن (مک کنا و کر، 1990) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بین کودکان مبتلا و غیر مبتلا به نارساخوانی حداقل در یکی از متغیرهای وابسته تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0P<). نتایج تحلیل واریانس نشان داد که میانگین نمرات کودکان مبتلا به نارساخوانی در تمام مولفه های انگیزش، خودپنداشت و نگرش خواندن به طور معناداری بالاتر از نمرات کودکان غیر مبتلا به نارساخوانی است (001/0 < P).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد مشکلات تحصیلی دانش آموزان نارساخوان بر جنبه های روان شناختی آنها تاثیر منفی دارد که ضرورت دارد مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انگیزش خواندن، خودپنداشت خواندن، نگرش خواندن، نارساخوانی
  • ناصر بهروزی، فاطمه فرزادی، حمید فرامرزی صفحات 43-58
    زمینه و هدف
    اختلال نافرمانی مقابله ای یکی از شایع ترین اختلال های رفتار مخرب است. هدف از پژوهش حاضر مطالعه رابطه علی خشونت فیزیکی و عاطفی والدین با مدیریت خشم و رفتارهای پرخاشگرانه کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای با میانجی گری رابطه والد- فرزند و همدلی دانش آموزان بود.
    روش
    پژوهش حاضر همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. 100 نفر از دانش آموزان دختر پایه سوم تا ششم دبستان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای شهر اهواز به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان هومرسون و همکاران (2006)، پرسشنامه کودک آزاری و ضربه برنستاین (1995)، مقیاس تاکتیک تعارض اشتراس (1979)، پرسشنامه رابطه والد- فرزند فاین و همکاران (1983)، مقیاس مدیریت هیجانی کودک زمان و همکاران (2001)، پرسشنامه همدلی بارون-کوهن (2003)، مقیاس رفتار کودک لاد و پروفلیت (1996) و مصاحبه بالینی ساختاریافته بود.
    یافته ها
    نتایج مدل نشان داد که خشونت عاطفی دارای اثر مستقیم معنی دار بر رفتار پرخاشگرانه و مدیریت خشم بود اما خشونت فیزیکی تنها دارای اثر مستقیم بر رفتار پرخاشگرانه بود. همچنین همدلی و رابطه والد- فرزند به عنوان واسطه بین خشونت فیزیکی و خشونت عاطفی با مدیریت خشم و رفتار پرخاشگرانه قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    این نتایج اهمیت نوع رفتارهای والدین و شناخت هر چه بیشتر علائم و چگونگی رویارویی درست با کودک مبتلا به نافرمانی مقابله ای را در بهبود نشانه های اختلال برجسته کرده است.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، خشونت فیزیکی و عاطفی، همدلی، مدیریت خشم، رفتار پرخاشگرانه
  • فاطمه رهبر کرباسدهی، عباس ابوالقاسمی، ابراهیم رهبر کرباسدهی صفحات 59-71
    زمینه و هدف
    تولد یک کودک کم توان ذهنی، به عنوان یک بحران می تواند تاثیرات نامطلوبی بر مادران داشته و آنها را تحت تنش های جسمی، روانی، و اجتماعی قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر تاثیر آموزش مدیریت تنیدگی مبتنی بر روی آورد شناختی- رفتاری بر بهبود رابطه والد- کودک و بهزیستی روان شناختی مادران کودکان کم توان ذهنی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران کودکان کم توان ذهنی شهرستان رشت در سال 1395 بوده است که از این تعداد نمونه ای به حجم 28 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس ارزیابی رابطه مادر- کودک رابرت و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شد. برای گروه آزمایش، آموزش مدیریت تنیدگی مبتنی بر روی آورد شناختی- رفتاری در 10 جلسه 45 دقیقه ای برگزار شد، درحالی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکرد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مدیریت تنیدگی توانسته مولفه های حمایت بیش ازحد، سهل گیری بیش ازحد، و طرد مربوط به رابطه مادر- کودک را کاهش، و مولفه پذیرش را افزایش دهد و همچنین بهزیستی روان شناختی را در مادران کودکان کم توان ذهنی افزایش دهد (001/0>P ).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، آموزش مدیریت تنیدگی یکی از کارآمدترین روش های درمانگری است که در کاهش تنیدگیی و بهبود بهزیستی روان شناختی مادران کودکان کم توان ذهنی موثر است.
    کلیدواژگان: مدیریت تنیدگی، رابطه والد، کودک، بهزیستی روان شناختی
  • خلیل اسماعیل پور، افروز میر، احمد زارعی صفحات 73-83
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان و پیامدهای بعدی این اختلال، هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه مشکلات دلبستگی با شدت علائم اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان دبستانی بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری دانش آموزان مدارس ابتدایی منطقه 4 آموزش وپرورش شهر تبریز در سال تحصیلی 95-1394 را شامل می شد. شرکت کنندگان تعداد 229 نفر (119 دختر، 110 پسر) از کودکان در دامنه سنی 11-6 ساله بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و از والدین شان خواسته شد مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای (هومرسن و همکاران، 2006) و پرسشنامه دلبستگی میان خویشاوندی (کاپنبرگ و هالپرن، 2006) را در رابطه با کودک خود تکمیل کنند. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین مولفه های مربوط به مشکلات دلبستگی و اختلال نافرمانی مقابله ای وجود دارد (01/0P<) و مشکلات دلبستگی پیش بین قوی برای شدت علائم اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان دبستانی است؛ به طوری که این مولفه ها توانستند 40 درصد واریانس رفتارهای مقابله ای کودکان را تبیین کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، همسو با نظریه دلبستگی بالبی، نقش دلبستگی در اختلال نافرمانی مقابله ای تایید می شود. تلویحات تشخیصی و درمانی مشکلات دلبستگی برای درمان کودکان مبتلابه اختلال نافرمانی مقابله ای در مقاله بحث شده است.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، دلبستگی، رابطه مادر، کودک
  • زبیر صمیمی، حبیبه حیرتی، سمیه رامش، مسلم کردتمینی صفحات 85-95
    زمینه و هدف
    با توجه به میزان رو به افزایش رفتارهای پرخطر در دانش آموزان اقشار آسیب پذیر، نیاز است پژوهشگران به مطالعه بیشتری در زمینه شناخت عوامل مرتبط با آن بپردازند. یکی از این عوامل انگیزش تحصیلی هست؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش انگیزش تحصیلی در تبیین رفتارهای پرخطر دانش آموزان اقشار آسیب پذیر صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان 18-10 ساله اقشار آسیب پذیر استان کرمانشاه مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 95-1394 بود که تعداد 100 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی زاده محمدی و همکاران (1391) استفاده شد و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مولفه های انگیزش درونی (56/0- r=)، انگیزش بیرونی (48/0-= r) و بی انگیزگی (38/0 r=) با رفتارهای پرخطر همبستگی دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که انگیزش درونی 55 درصد از واریانس رفتارهای پرخطر را به صورت منفی پیش بینی می کند. همچنین بی انگیزگی 31 درصد واریانس رفتارهای پرخطر را پیش بینی می کند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    از یافته های این پژوهش استنباط می شود مولفه های انگیزش تحصیلی پیش بینی کننده های مهمی در بروز رفتارهای پرخطر دانش آموزان اقشار آسیب پذیر هستند؛ بنابراین ضروری است که در برنامه های آموزشی برای پیشگیری و کاهش رفتارهای پرخطر این افراد، به نقش انگیزش تحصیلی توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان اقشار آسیب پذیر، رفتارهای پرخطر، انگیزش تحصیلی
  • زینب خانجانی، زهرا خاک نژاد صفحات 97-105
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر موسیقی درمانی غیرفعال بر کاهش علائم اختلال اوتیسم، نارسایی ارتباطی و تعامل اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام شد.
    روش
    روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم در سال 1393 در شهر تبریز بود که تعداد 50 کودک با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 25 نفر) جای دهی شده اند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس رتبه بندی اوتیسم گیلیام استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از تحلیل کواریانس انجام شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که موسیقی درمانی باعث افزایش مهارت های ارتباطی و زبانی و کاهش علائم اوتیسم شده است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر موسیقی درمانی غیرفعال می تواند به عنوان یکی از شیوه های توانبخشی کودکان مبتلا به اوتیسم استفاده شود. تلویحات نتیجه به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، موسیقی درمانی، تعامل اجتماعی، مهارت های ارتباطی
  • تمجید کریمی، فاطمه رنگرزیان، زینب مباشر امینی صفحات 107-117
    زمینه و هدف
    نگهداری کودک کم توان ذهنی برای خانواده بسیار تنش آور است و گاهی منجر به تعارضات زناشویی می شود. این پژوهش با هدف تاثیر آموزش شیوه های مقابله با تنیدگی بر روی رضایت زناشویی و تنیدگی والدین کودکان کم توان ذهنی انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی والدین دانش آموزان کم توان ذهنی مقطع ابتدایی در سال تحصیلی 1393-1392 شهر رشت بوده است. نمونه مورد مطالعه شامل 20 زوج والدین کودکان کم توان ذهنی بودند که به طور در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. از مقیاس افسردگی، اضطراب، تنیدگی-21 و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ برای جمع آوری داده ها استفاده شد. گروه آزمایش در 12 جلسه راهبردهای مقابله با تنیدگی را به صورت هفتگی آموزش دیدند درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش شیوه های مقابله با تنیدگی به طور معناداری بر رضایت زناشویی و تنیدگی والدین موثر بوده و والدین در گروه آزمایش افزایش معناداری در رضایت زناشویی و کاهش معناداری در تنیدگی نشان دادند (05p<0/).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان آموزش شیوه های مقابله با تنیدگی را به عنوان یک روش موثر در افزایش رضایت زناشویی و کاهش تنیدگی زناشویی والدین کودکان کم توان ذهنی به کار برد.
    کلیدواژگان: مقابله با تنیدگی، تنیدگی، رضایت زناشویی، کودکان کم توان ذهنی
|
  • Mohammad Narimani, Sanaz Einy, Ramin Tagavy Pages 3-11
    Background and
    Purpose
    Classroom behavior pattern and academic self-handicapping are important variables in academic failure of students with learning disabilities. Therefore, the aim of this study was to compare classroom behavior pattern and academic self-handicapping in students with and without specific learning disabilities.
    Method
    This study is causal- comparative. The statistical population of this study consisted of all students with learning disabilities in learning disability centers and normal students in the Ardabil city in 2015-2016. 90 students with and without learning disability (45 students in each group) were selected by convenience sampling method. To collect data, questionnaire of classroom behavior (Shaffer, 1977) and academic self-handicapping scale (Midgley et al, 2000) were used. Data was analyzed with MANOVA method.
    Results
    The results showed that there are significant differences in classroom behavior pattern and academic self-handicapping between the two groups (p
    Conclusion
    Students with specific learning disabilities in comparison peers show less adapted classroom behavior and also use self-handicapping strategies more than other students. Implication of the findings is discussed in the paper.
    Keywords: Classroom behavior pattern, academic self, handicapping, specific learning disability
  • Mohammad Moshkani, Hossien Malek Mohammadi Pages 13-29
    Background and
    Purpose
    Psychological problems of children is associated with several factors such as temperament and personality traits that are biological. The aim of this study was to compare the personality traits with behavioral activation and inhibition systems in students with Conduct Disorder (CD), Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and normal students.
    Method
    The research design is causal-comparative. The samples in clinical groups are selected by convenience sampling and the normal group is selected by cluster random sampling method. Eysenck Personality Questionnaire (1975) and behavioral activation and inhibition systems (Carver and White, 1989) are used in the research. Data were analyzed by using multivariate analysis of variance and Scheffe's test.
    Results
    The results shows that students with ADHD in terms of behavioral inhibition, behavioral activation subscale drive and reward responsiveness are lower than normal group, but in fun seeking, neurosis and psychosis they are at higher level. The group with conduct disorder are at higher level in terms of behavioral activation, reward responsiveness, fun seeking and psychosis, but is lower in behavioral inhibition and subscale drive than the normal group.
    Conclusion
    The type of personality traits, behavioral activation and inhibition systems are related to behavioral problems, impulsivity, and risk-seeking in students. Therefore, considering to this area of problems can provide effective solutions to professionals and parents.
    Keywords: Personality trait, behavioral activation, attention deficit, conduct disorder
  • Aida Yahyazadeh, Roghaye Karimi, Mahdis Hassannia Jorshari Pages 31-42
    Background and
    Purpose
    One of the most common learning disorders in students is dyslexia that caused many negative consequences. The present study is conducted with the aim of compare motivation to reading, self –concept of reading, and attitudes toward reading in students with and without dyslexia.
    Method
    In terms of methodology, this research design is a sectional- analytical study. The statistical population of the study is comprised of all elementary students with dyslexia in Rasht, Iran, in the academic year 2013-2014. 108 of students (54 subjects without dyslexia and 54 subjects with dyslexia) were selected with convenience sampling. To collect of data, Official Reading and Dyslexia Test (ORDT), and the Motivations for Reading Questionnaire (MRQ), Reading Self-concept, and Attitude toward Reading were used.
    Results
    The finding of Multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that there are significant differences between children with and without dyslexia in at least one of the dependent variables (p
    Conclusion
    The findings showed that educational problems of dyslexic students have a negative impact on their psychological aspects that need to be considered.
    Keywords: Motivation to reading, self –concept of reading, attitudes toward reading, dyslexia
  • Naser Behroozy, Fatemeh Farzadi, Hamid Faramarzi Pages 43-58
    Background and
    Purpose
    Oppositional defiant disorder is one of the most common disruptive behavioral disorders. The aim of this study was to study the causal relationship of parents’ physical and emotional violence with anger management and aggressive behavior of children with oppositional defiant disorder mediated by parent-child relationship and empathy
    Method
    This study is the correlation and path analysis. Statistical population of this study included all female students in third to eighth grade with defiant disorder. Of this population, a sample of 100 subjects were selected by multistage random sampling. The tools used in this study included Children Oppositional Defiant Disorder Rating Scale of Homerson et al (2006), Child Abuse and Trauma Questionnair (CTQ) of Bernstein (1995), Conflict Tactics Scale (CTS) of Strauss (1979), Child-Parent Relationship Questionnaire (CPRS) of Fine et al (1983), Children’s Emotional Management Scale (CEMS) of Zeman et al (2001), Baron-Cohen’s Empathy Questionnaire (2003), Child Behavior Scale (CBS) of Ladd and Proflit (1996), and the structured clinical interview.
    Results
    The results showed that emotional violence has a significant direct effect on aggressive behavior and anger management, but physical violence has only a direct effect on aggressive behavior. Also, the results demonstrated that empathy and parent-child relationship can act as a mediator between physical violence and emotional violence with anger management and aggressive behavior.
    Conclusion
    The results has highlighted the importance of parents’ behaviors and recognizing symptoms and how to deal properly with child has oppositional defiant disorder symptoms.
    Keywords: Physical, emotional violence, aggressive behavior, anger management, empathy, oppositional defiant
  • Fatemeh Rahbar Karbasdehi, Abbas Abolghasemi, Ebrahim Rahbar Karbasdehi Pages 59-71
    Background and
    Purpose
    Birth of a child with intellectual disability could have a negative impact on mothers, to physical, psychological and social tensions. The purpose of the present research was to determine the effect of stress management training based on cognitive-behavioral approach on improving parent- child relationship and psychological well- being in mothers of children with intellectual disability.
    Method
    This study is a experimental with pre- test/ post- test and a control group. The population comprised of all mothers of children with intellectual disability of Rasht city in 2016 that 28 participants were selected by available sampling method and assigned to two experimental and control groups (14 mothers in each). To collect the data, Robert mother- child relationship assessment questionnaire (1961) and Ryff‘s scales of psychological well- being (2002) were used. For experimental group, stress management training based on cognitive- behavioral approach was executed at 10 weekly sessions in 45 minutes whereas control group did not have any training.
    Results
    The results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed, this training were improve acceptance and reduce other components of mother- child relationship (overprotection, overindulgence, rejection) and also were improve the psychological well- being of mothers of children with intellectual disability (P
    Conclusion
    According to the findings of the research, stress management training based on cognitive- behavioral approach is one of the most effective treatments to reduce stress, aggression and improve psychological well- being in mothers of children with intellectual disability.
    Keywords: Stress management, parent, child relationship, psychological well, being
  • Khalil Esmaeilpour, Afrooz Mir, Ahmad Zareei Pages 73-83
    Background and
    Purpose
    Due the high prevalence of oppositional defiant disorder in children and its later consequences, this study aimed to examine the relationship between attachment problems and symptoms of oppositional defiant disorder among elementary school students.
    Method
    The present research was a descriptive-correlational study. The study population consisted of all elementary school students who were studying in the schools of Tabriz in 2015-2016 academic year. Participants included 229 patients (119 female, 110 male) children aged 11-6 years old who were selected using multistage cluster sampling method. Then, their parents compeleted the Oppositional Defiant Disorder Rating Scale (ODDRS; Hommersen et al, 2006) and Kinship Center Attachment Questionnaire (KCAQ; Kappenberg & Halpern, 2006). Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient test and multiple regression analysis.
    Results
    The results indicated that there were significant relationships between attachment problems and oppositional defiant disorder (p
    Conclusion
    Based on the findings and consistent with attachment theory, the role of attachment in the oppositional defiant disorder was confirmed. Diagnostic and therapeutic implications of attachment problems about threatment of oppositional defiant children have been discussed.
    Keywords: Oppositional defiant disorder, attachment, parent, child relationship
  • Zobair Samimi, Habibeh Heyrati, Somayeh Ramesh, Moslem Kord Tamini Pages 85-95
    Background and
    Purpose
    Due to the increasing high-risk behaviors in vulnerable students, researchers need to study further at understanding the factors associated with it. One of these factors is academic motivation. Therefor the aim of this study was to survey the role of academic motivation in explaining high-risk behaviors of vulnerable students.
    Method
    This study was descriptive and correlational. The statistical population was of all 10 -18 years old vulnerable students studying in the academic year 95-1394 in Kermanshah province.
    A sample of 100 students was selected by convenience sampling method. The Academic Motivation Scale (Vallerend, 1992), and Iranian Adolescents Risk-Taking Scale (Zadeh Mohammadi, 2011) were used for data collection. To analysis of data, correlation test and multiple regression analysis were used.
    Results
    Findings indicated that internal motivation (r= -0/56), external motivation (r=-0/48), and reluctance (r=0/38) are correlated with high-risk behaviors. Results of regression analysis showed internal motivation can predict 55 percent of the variance of high-risk behaviors negatively. Morever, reluctance can be predict 31 percent of the variance of high-risk behaviors positively (P
    Conclusion
    According to the findings can be concluded that academic motivational is an important predictor of high-risk behaviors in vulnerable students; therefore to prevent and reduce high-risk behaviors in vulnerable students, pay special attention to the role of academic motivation in educational programs is necessary.
    Keywords: Vulnerable students, high, risk behavior, academic motivation
  • Zeynab Khanjani, Zahra Khaknezhad Pages 97-105
    Background and
    Purpose
    The study aimed to investigate the effect of music therapy on symptoms, communication deficit, and social interaction of children with autism spectrum disorder.
    Method
    The present research was quasi-experimental with pretest- posttest control group. The statistical population consisted of all children with autism spectrum disorders in Tabriz that 50 of them (25 children in each group) were selected by convenience sampling method and assigned in experimental and control group randomly. Gilliam Autism Rating Scale (GARS) was used to gather of data. Analysis of the data was performed using analysis of covariance.
    Results
    The findings of this study showed that music therapy can increase communication and language skills and reduce symptoms of autism (P
    Conclusion
    Based on the results of this study, inactive music therapy can be used as a rehabilitation method for children with autism. Implications of the results are discussed in the article.
    Keywords: Autism spectrum disorder, music therapy, social interaction, communication skills
  • Tamjid Karimi, Fatemeh Rangrazian, Zeynab Mobasher Amini Pages 107-117
    Background and
    Purpose
    Raising a mentally retarded child for the family is a stressful and sometimes lead to marital conflicts. This study was conducted to evaluate the effects of coping strategies on marital satisfaction and stress of parents of mentally retarded children.
    Method
    The present research was quasi-experimental with pretest- posttest control group. The statistical population consisted of all parents of mentally retarded students in Rasht (Iran) that 20 couples of them were selected by convenience sampling method and assigned in experimental and control group randomly. The Depression Anxiety Stress Scales-21 (DASS-21) and ENRICH Marital Satisfaction Scale were used to gather of data. For experimental group, coping strategies training executed at 12 weekly sessions whereas control group did not have any training. Data were analyzed using analysis of covariance.
    Results
    The results showed that teaching coping strategies was effective on marital satisfaction and parenting stress. Parents in the experimental group showed a significant increase in marital satisfaction and showed significant decrease in stress (p
    Conclusion
    Based of the findings can be conclude coping strategies is one of the most effective methods for marital satisfaction and reduce stress in parents of mentally retarded children.
    Keywords: Deal with stress, stress, marital satisfaction, mentally retarded children