فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1395)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرمان عزیزی، بنت الهدی کریمی پور، شمس الله رحمانی، فرشید ویسی صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    کارکرد خانواده جنبه مهم محیط خانوادگی است که سلامت جسمانی، اجتماعی و هیجانی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. کارکرد خانواده هایی که دارای فرزند مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای هستند ممکن است دچار تزلزل شود. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی بازی درمانی رابطه والد – کودک و درمان متمرکز بر خانواده بر کارکرد خانواده های دارای فرزند مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمام خانواده های دارای فرزند مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان سنندج در سال 1395 بود که 36 خانواده از آنها با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی (درمان های رابطه والد – کودک و درمان متمرکز بر خانواده) و یک گروه کنترل به صورت تصادفی جایدهی شدند. جهت گردآوری داده ها از مقیاس سنجش کارکرد خانواده (اپشتاین، بالدوین و بیشاب، 1983) استفاده شد. برای گروه های آزمایشی ده جلسه دوساعته مداخله صورت گرفت، در صورتی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر دو گروه آزمایش درمان رابطه والد – کودک و درمان متمرکز بر خانواده بر کارکرد خانواده ها نسبت به گروه کنترل موثر بودند و درمان رابطه والد – کودک نسبت به درمان متمرکز بر خانواده بر کارکرد خانواده اثربخش تر بوده است.
    نتیجه گیری
    با استفاده از دو روش درمانی به کاربرده شده در این پژوهش می توان گام مهمی در بهبود کارکرد خانواده ها برداشت.
    کلیدواژگان: درمان رابطه والد، کودک، درمان متمرکز بر خانواده، کارکرد خانواده، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • مریم صدری، مهدی زارع بهرام آبادی، مهناز غیاثی صفحات 21-30
    زمینه و هدف
    همزمان با افزایش میزان شیوع اختلال های روانی، نگرانی در مورد سلامت روان کودکان و تاثیر آن بر تحول کودک، در سال های اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است و بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر دلبستگی بر کیفیت دلبستگی و مهارت های اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. برای این پژوهش 30 کودک پسر با اختلال نافرمانی مقابله ای با روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس از آموزشگاه های شهر اصفهان انتخاب و سپس از مادران آنها جهت شرکت در پژوهش دعوت شد. گروه آزمایش ده جلسه آموزشی درمان مبتنی بر دلبستگی را دریافت کردند، در حالی که گروه گواه از این آموزش بی بهره بودند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ارزیابی سلامت روان کودکان و نوجوانان (اسپرافکین، لانی، یونیتات و گادو، 1984)، پرسشنامه کیفیت دلبستگی (راندولف، 2004)، و پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسن (1983) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد، آموزش متغیر مستقل بر مولفه های کیفیت دلبستگی و مهارت اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای موثر بوده است (05/0=α).
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های حاصل از پژوهش، می توان از درمان مبتنی بر دلبستگی بر بهبود کیفیت دلبستگی و مهارت اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای بهره برد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر دلبستگی، کیفیت دلبستگی، مهارت های اجتماعی، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • احمد به پژوه، اکرم پرند، ناهید امامی، سیده زهرا سیدنوری صفحات 31-39
    زمینه و هدف
    اختلال کاستی توجه و بیش فعالی، یکی از شایع ترین اختلال های دوران کودکی است که می تواند عملکرد و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را با مشکل روبه رو سازد. پژوهش حاضر باهدف مقایسه پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان ابتدایی با و بدون اختلال کاستی توجه و بیش فعالی در شهر تهران انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر، از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان ابتدایی آموزش و پرورش منطقه هفده شهر تهران بود که از این میان نمونه ای به حجم 160 دانش آموز ابتدایی در پایه های پنجم، چهارم و سوم (80 دانش آموز با اختلال کاستی توجه و بیش فعالی و 80 دانش آموز بدون این اختلال) به شیوه نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای تشخیص اختلال مورد نظر در دانش آموزان، فهرست بررسی هجده سوالی اختلال کاستی توجه و بیش فعالی (غنی زاده و جعفری، 2010) توسط معلمان تکمیل شد. در این پژوهش، ملاک پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در دو گروه با و بدون اختلال کاستی توجه و بیش فعالی، محاسبه میانگین نمرات دروس فارسی، دیکته، ریاضی و علوم در پایه های تحصیلی گذشته بود. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مبتلا به این اختلال نسبت به دانش آموزان بدون این اختلال کمتر است (01/0 >p). همچنین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر با اختلال کاستی توجه و بیش فعالی در مقایسه با دانش آموزان پسر، بالاتر است (05/0 >p).
    نتیجه گیری
    به منظور پیشگیری از افت تحصیلی دانش آموزان ابتدایی مبتلا به اختلال کاستی توجه و بیش فعالی، شناسایی به موقع این گونه دانش آموزان و اجرای راهبردهای درمانی مناسب برای آنها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اختلال کاستی توجه و بیش فعالی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان ابتدایی
  • فرشید علی پور، جعفر حسنی، الهه بداقی، فروزنده محتشمی راد، صابر سعیدپور صفحات 41-54
    زمینه و هدف
    اختلال لکنت زبان ازجمله اختلال هایی است که علت آن هنوز به طور کامل مشخص نشده است و پژوهش های روان شناختی برای شناخت بهتر این اختلال ضروری است، ازاین رو هدف این پژوهش مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، باورهای فراشناختی، و روان بنه های سازش نایافته اولیه در نوجوانان مبتلابه لکنت زبان و بهنجار بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه مدارس شهر همدان دچار لکنت زبان ارجاع داده شده به گفتاردرمانگر در سه ماهه سوم سال 1393 بودند، با روش نمونه گیری در دسترس 21 نفر مبتلابه اختلال لکنت زبان و 21 نفر بهنجار انتخاب شدند و توسط پرسشنامه روان بنه های یانگ (1998)، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2001) و پرسشنامه ی فراشناخت ولز (2002) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نوجوانان مبتلابه لکنت زبان در مقایسه با نوجوانان بهنجار از راهبردهای سازش نایافته بیشتر و از راهبرد سازش یافته کمتری بهره می گیرند. همچنین میانگین نمرات نوجوانان مبتلابه اختلال لکنت زبان در مولفه های فراشناختی و روان بنه ها از گروه بهنجار تفاوت معناداری داشت (001/0 >P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش مشخص شد که نوجوانان مبتلابه لکنت زبان در مقایسه با نوجوانان بهنجار به میزان بیشتری از راهبردهای سازش نایافته تنظیم هیجان، روان بنه های سازش نایافته اولیه و باورهای فراشناختی برخوردارند.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، تنظیم شناختی هیجان، روان بنه های سازش نایافته اولیه، لکنت زبان
  • محسن شکوهی یکتا، اکرم پرند، محبوبه درگاهی صفحات 55-63
    زمینه و هدف
    بسیاری از والدین با سبک تربیتی خود فرصت اندیشیدن و یافتن راه حل مشکلات را به فرزندان خود نمی دهند؛ این امر احتمال بروز مشکلات رفتار را در فرزندان افزایش می دهد. در راستای پاسخ دهی به این نیاز والدین بسته های آموزشی متفاوتی طراحی و اجرا شده است که یکی از آنها کودک متفکر نام دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش کودک متفکر به عنوان یک روش تربیتی خانواده محور مبتنی بر مهارت های حل مسئله، بر سبک های تربیتی و تعامل والد- کودک است.
    روش
    گروه نمونه شامل 40 نفر از والدین نوآموزان پیش دبستانی و دانش آموزان پایه اول دبستان بوده است. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و تک گروهی بوده است. برنامه آموزشی کودک متفکر با هدف تغییر الگوهای فرزندپروری طراحی شد. این برنامه آموزشی در 9 جلسه 2 ساعته در هر هفته برگزار شد. به منظور ارزیابی اثربخشی برنامه از پرسشنامه روش های تربیتی (شکوهی یکتا و پرند، 1386) و پرسشنامه رابطه والد کودک (جرارد، 1994) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش روش حل مسئله به والدین به طورمعناداری در بهبود سبک تربیتی والدین موثر بوده است)01/0 (p< و نیز برنامه آموزشی به والدین میانگین خرده مقیاس های رضایت مندی و ارتباط را در رابطه والد- کودک به طور معناداری تغییر داده است (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی کودک متفکر به والدین می تواندکمک کند تا از روش های موثر نظیر حل مسئله به جای روش های غیرموثر نظیر تنبیه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: شیوه های تربیتی، ارتباط والد، کودک، فرزندپروری
  • طاهر موید قاعدی، شهره قربان شیرودی صفحات 65-75
    زمینه و هدف
    از مبانی نظری امیددرمانی به ندرت برای بهبود علائم روان شناختی دختران نوجوان استفاده شده است و اطلاعات اندکی در مورد تاثیر امیددرمانی گروهی وجود دارد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی امید درمانی گروهی برافسردگی، احساس تنهایی، و خودکارآمدی دانش آموزان دختر بود.
    روش
    پژوهش حاضر آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه 10 و 11مدارس ناحیه 1 شهر رشت در سال تحصیلی 93-94 بود. برای نمونه گیری 200 دانش آموز دختر به طور خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و در مرحله پیش آزمون به پرسشنامه افسردگی بک (1971)، مقیاس احساس تنهایی آشر (1983) و مقیاس خودکارآمدی شرر و آدامز (1985) پاسخ دادند. پس از نمره گذاری و غربالگری 30 نفر که ضعیف ترین نمرات را داشتند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد و برای گروه آزمایش، هشت جلسه 90 دقیقه ای آموزش امیددرمانی گروهی اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس یک متغیری پس از کنترل مقادیر پیش آزمون نشان داد نمرات خلق افسرده و احساس تنهایی در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معنی داری پایین تر است (05/0P<)، اما بین نمرات پس آزمون این دو گروه، تفاوتی از نظر خودکارآمدی وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    آموزش امیددرمانی گروهی تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش افسردگی، و احساس تنهایی در دانش آموزان دختر دبیرستانی دارد. براین اساس به مشاوران آموزشی پیشنهاد می شود از روش امیددرمانی گروهی برای دانش آموزانی مبتلابه اختلال های خلقی و احساس تنهایی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: امیددرمانی گروهی، افسردگی، احساس تنهایی، خودکارآمدی
  • ربابه حصارسرخی، سیدمحسن اصغری نکاح، انسیه لعل زاده کندکلی، الهام پروانه صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش روزافزون کودکان بی سرپرست و مشاهده سازش نایافتگی و اختلال های هیجانی در آنها که بر اثر جدایی از کانون خانواده به وجود می آید، توجه خاص به این کودکان احساس می گردد .هدف این پژوهش مقایسه پرخاشگری و دانش هیجانی کودکان پسر بی سرپرست و بد سرپرست با کودکان عادی بود.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش، 64 کودک 4 تا 6 ساله پسر شامل32 نفر بی سرپرست و بدسرپرست و 32 نفر عادی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس با استفاده از پرسشنامه پرخاشگری کودکان پیش دبستانی واحدی (1386) و آزمون تطبیق هیجانی ایزارد و همکاران (2003)، ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از روش آماری t دو گروه مستقل و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون t نشان داد، میزان پرخاشگری کودکان بی سرپرست و بد سرپرست به طور معناداری از کودکان عادی بیشتر بود (0001/0=p). دانش هیجانی کودکان بی سرپرست و بد سرپرست به طور معناداری کمتر از کودکان عادی بود (0001/0=p). نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد میزان مولفه های دانش هیجانی کودکان بی سرپرست و بد سرپرست به طور معناداری کمتر از کودکان عادی بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان پرخاشگری و دانش هیجانی فرزندان تا حد زیادی تحت تاثیر شیوه های سرپرستی والدین است.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، دانش هیجانی، کودکان بی سرپرست و بدسرپرست
  • فرزانه معتمدی شارک، باقر غباری بناب، علیرضا ربیعی صفحات 87-96
    زمینه و هدف
    تک والد بودن می تواند زمینه برخی از اختلال ها شده و بر سیر و پیش آگهی آنها اثر بگذارد؛ بنابراین بررسی مشکلات رفتاری در فرزندان این خانواده ها دارای اهمیت است. این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ای مشکلات رفتاری کودکان خانواده های تک والدی و دو والدی انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش پس رویدادی بود. در راستای دستیابی به هدف بالا، 100 دانش آموز (50 دختر و 50) پسر تک والدی مقطع ابتدایی شهر تهران (تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی) به صورت نمونه گیری در دسترس و 100 دانش آموز دختر و پسر خانواده دووالدی مقطع ابتدایی شهر تهران به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به وسیله پرسشنامه های رفتاری راتر (1964) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل واریانس دوعاملی نشان داد مشکلات رفتاری در دانش آموزان تک والدی بیشتر از دانش آموزان دو والدی است. در نوع مشکلات رفتاری نیز تفاوت معناداری در پرخاشگری- فزون کنشی، اضطراب – افسردگی، رفتارهای ضداجتماعی و اختلال نارسایی بین دو گروه مشاهده شد. همچنین یافته های پژوهش حاکی از آن بود که تفاوت معناداری بین مشکلات رفتاری دختران و پسران وجود داشت. دختران در اضطراب- افسردگی و اختلال نارسایی توجه از مشکلات بیشتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    در خانواده های تک والدی یا پدر حضور ندارد یا به دلایلی مانند ناتوانی جسمانی و بیماری روانی قدرت کافی برای اداره خانواده ندارد، بنابراین نقش وی کم رنگ و شرایط خانواده به خانواده های تک والدی نزدیک می شود و در نهایت منجر به بروز مشکلات رفتاری در بین فرزندان این گروه شده است.
    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، تک والدی، دو والدی
  • محمدعلی نظری، فرشته یاقوتی صفحات 97-107
    زمینه و هدف
    مطالعات مختلف نشان می دهد که هیجان، ادراک زمان را تحت تاثیر قرار می دهد و از سویی دیگر گزارش های بالینی از مشکلات پردازش زمان در اختلال اوتیسم خبر می دهند. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر محرک های دارای بار هیجانی متفاوت (شاد، غمگین و خنثی) بر ادراک زمان در کودکان مبتلا و غیرمبتلا به اختلال اوتیسم بود.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع پس رویدادی است. 13 کودک مبتلا به اوتیسم با کنش وری بالا از رده سنی 5 تا 15سال از میان مددجویان مراکز توان بخشی تبریز و 13 کودک بدون اختلال اوتیسم با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که هر دو گروه از نظر سن و جنس همتا شدند. برای تشخیص عملکرد بالای کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم از پرسشنامه سنجش دامنه اوتیسم (اهلر و گیلبرگ، 1993) استفاده شد. سپس آزمون بازتولید زمان در دو سطح 2000 و 7000 میلی ثانیه بر روی دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم الگوی متفاوتی از بازتولید زمانی نسبت به کودکان بدون اختلال اوتیسم داشتند، به طوری که زمان را کمتر بازتولید کردند و این الگو در هر دو زمان ( P=0/001) تقریبا ثابت بود.
    نتیجه گیری
    کمترسنجی مشاهده شده در پژوهش حاضر منطبق با مدل های توجهی است و نارسایی توجه یکی از نارسایی های اولیه در کودکان اوتیسم است که می تواند منجر به انحراف آزمودنی از محرک شده و منجر به کمترسنجی گردد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، ادراک زمان، بازتولید زمان، هیجان
|
  • Abbas Ali Hossein Khanzadeh Pages 7-8
  • Arman Azizi, Bent Alhoda Karimipoor, Shamsollah Rahmani, Farshid Veisi Pages 9-20
    Background and
    Purpose
    Family function is an important aspect of family environment which affect physical, social and emotional health of the children. The function of families with children with oppositional defiant disorder may falter. The aim of the study was to compare the efficacy of child-parent relationship therapy (CPRT) and family-focused therapy (FFT) on function of families with children with oppositional defiant disorder (ODD).
    Method
    Current study is an experimental research with pretest and posttest and control group. The population consisted of all families with children with oppositional defiant disorder who referred to counseling centers in Sanandaj in 2016. The sample consisted of 36 families who were selected using convenience sampling method and randomly assigned to one of the two experimental groups (treatment with CPRT, or treatment with FFT) or the control group. Data were collected using the measure of family functioning (Epstein, Baldwin and Bishop, 1983). The experimental group received a 10-session training course (2 hours/ per session), while the control group did not receive any training.
    Results
    According to the findings, both experimental groups showed significant improvement on family function comparing to control group. Furthermore, comparing to FFT therapy, CPRT therapy had a greater influence on the improvement of family function.
    Conclusion
    Using the two therapeutic methods discussed in this study is an important step toward improving the family function.
    Keywords: Child, parent relationship therapy, family, focused therapy, family function, oppositional defiant disorder
  • Maryam Sadri, Mehdi Zare Bahramabadi, Mahnaz Ghiasi Pages 21-30
    Background and
    Purpose
    As a result of the dramatic increase in mental health illness rate, we have witnessed a growing concern about children’s psychological health and its effect on child development in recent years. Therefore, current study aimed to investigate the effectiveness of attachment-oriented therapy and social skills in children with oppositional defiant disorder.
    Method
    Present research had a quasi-experimental design with pretest-posttest and control group. The study population consisted of all boys with oppositional defiant disorder who were studying at the institutes of Isfahan in 2015-16 academic year. 30 boys were with oppositional defiant disorder were selected using nonprobability sampling method, and then, their mothers were invited to participate in the study. The experimental group received a ten-session course on attachment-oriented therapy, while the control group did not receive any intervention. The study instruments included children and adolescents mental health assessment questionnaire (Sprafkin, Lani, Unitat and Gado, 1984), Randolf’s attachment quality questionnaire (2004), and Matson’s social skills (1983). Data were analyzed using univariate analysis of covariance.
    Results
    Findings suggested that attachment-oriented therapy had a significant effect on the components of attachment quality and social skills of children with oppositional defiant disorder (P
    Conclusion
    According to our findings, attachment-oriented therapy can be administered to improve attachment quality and social skills in the children with oppositional defiant disorder.
    Keywords: Attachment, oriented therapy, attachment quality, social skills, oppositional defiant disorder
  • Ahmad Beh, Pajooh, Akram Parand, Nahid Emami, Seyyedeh Zahra Seyyed Noori Pages 31-39
    Background and
    Purpose
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most prevalent childhood disorders which can affect children’s academic achievements and performance. The purpose of the present study was to compare the academic achievement in elementary students with and without Attention Deficit and Hyperactivity Disorder in Tehran, Iran.
    Method
    Present study had causal-comparative design. The study population consisted of all elementary students in the city of Tehran. Sample consisted of 160 third to fifth elementary school students (80 students with ADHD and 80 students without ADHD) who were selected using random sampling method. For diagnosis of ADHD, the 18-item ADHD checklist (Ghanizadeh & Jafari, 2010) was completed by the teachers. Academic achievement of two groups was calculated using students’ GPA on four courses (Persian, Writing, Math, and Science) in previous academic years. Independent sample t-test was used for data analysis.
    Results
    Results indicated that ADHD group had a significantly lower academic achievement comparing to normal group (p
    Conclusion
    In order to prevent academic wastage among elementary students with ADHD, early identification and treatment of such children is recommended.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, academic achievement, elementary students
  • Farshid Alipour, Jafar Hasani, Elahe Bodaghi, Forouzandeh Mohtashmirad, Saber Saeidpour Pages 41-54
    Background and
    Purpose
    Stuttering disorders are among the disorders which their etiology is not entirely clear yet, and more psychological research is needed to clear our understanding of this disorder. Therefore, present study aimed to compare cognitive emotion relgulation, metacognition, and early maladaptive schemas in adolescents with stuttering and normal adolescents.
    Method
    present study was a casual-comparative research. The study population consisted of all the secondary school students in Hamadan with stuttering who referred to speech therapist in the third quarter of 2013. 21 patients suffering from stuttering and 21 normal individuals were selected using convenience sampling method. Data were collected using Young Schema Questionnaire (1998), cognitive emotion regulation (Garnfsky, Krayj & Aspynhavn, 2001), and meta-cognition Inventory (Wells, 2002). Data were analyzed using univariate analysis of variance.
    Results
    The results showed that comparing to normal adolescents, adolescents with stuttering use more maladaptive strategies and less adaptive strategies. Furthermore, groups showed significant differences in terms of their metacognition and schemas (p
    Conclusion
    According to our findings, in comparison to normal adolescents, adolescents with stuttering have higher levels of maladaptive emotion regulation strategies, metacognitive beliefs, and early maladaptive schemes.
    Keywords: Metacognition, cognitive emotion regulation, early maladaptive schemes, stuttering
  • Mohsen Shokoohi, Yekta, Akram Parand, Mahboobeh Dargahi Pages 55-63
    Background and
    Purpose
    Due to their parenting styles, many parents ruin their children’s opportunity to think about the problems and find solutions for them, which may increase the likelihood of behavior problems in children. Various training packages have been designed and administered in order to help parents, and raising a thinking child is one of them. The purpose of the present study was to investigate the effects of raising a thinking child training, as a family-based training method, on problem solving, parenting style, and parent-child interaction.
    Method
    The sample group consisted of Parents of 40 preschool and first grade children, who voluntarily participated in the workshop. Present research was a quasi-experimental study with pretest-posttest and without control group. The workshop included nine weekly two hours training sessions. Data were collected using parenting methods questionnaire (Shokohi-Yekta & Parand, 2006) and parent-child relationship inventory (Gerard, 1994). Parents completed the questionnaires in pretest and posttest.
    Results
    The findings showed that problem solving training has significantly improved parents’ parenting style (p .05).
    Conclusion
    The raising a thinking child package can help parents to use effective strategies, such as problem solving rather non-effective methods like punishment.
    Keywords: Educational strategies, parent, child relationship, parenting
  • Tahereh Moayed Ghaedi, Shohreh Ghorban Shiroodi Pages 65-75
    Background and
    Purpose
    The theoretical foundations of hope therapy have rarely been used to improve the psychological symptoms among adolescent girls, and there are few data available about the effectiveness of group hope therapy. Present study aimed to investigate the efficacy of group hope therapy on the treatment of depression, loneliness, and self-efficacy in girl students.
    Method
    The present research was experimental study with pretest-posttest design and control group. The study population consisted of all tenth and eleventh grade female students who were studying in the district one schools of Rasht in 2014-2015 academic year. 200 female students were selected using random cluster sampling method and filled out Beck depression inventory  (1971), Asher loneliness (1983), and Sherer and Adams self-efficacy scale (1985) as their pretest. After scoring and screening the questionnaires, 30 students with the lowest scores were selected and randomly assigned to experimental (n =15) or control groups (n =15). The control group received no intervention, while the experimental group received an eight-session (90 min/ per session) group hope therapy.
    Results
    the results of univariate analysis of covariance showed that comparing to control group, experimental group scored significantly lower on depressed mood and loneliness (p .05).
    Conclusion
    Group hope therapy is an effective way to decrease depression and loneliness in female high school students. Based on these results, it is suggested that educational counselors use group hope therapy in working with students with mood disorder or loneliness.
    Keywords: Group hope therapy, depression, loneliness, self, efficacy
  • Robabeh Hesarsorkhi, Seyed Mohsen Asghari Nekah, Ensiyeh Lalzdeh Kandekali, Elham Parvaneh Pages 77-85
    Background and
    Purpose
    Due to the increasing number of orphans and their maladaptive behaviors and emotional disorders, it is necessary to pay special attention to this population. Present study aimed to compare the aggression and emotional knowledge between orphanage and abandoned children with normal children.
    Method
    The present study was a causal-comparative research. The sample consisted of 64 male children aged four to six years old (32 orphans and abandoned children and 32 non-orphans), who were selected using convenience sampling method and were assessed using Preschool Aggression Questionnaire (Vahedi et al, 2008) and emotional matching task (Izard et al, 2003). Data were analyzed using independent sample t-test and MANOVA.
    Results
    Result of independent sample t-test showed significantly higher levels of aggression in orphans and abandoned children comparing to non-orphans (p= 0/0001). Moreover, orphans and abandoned children showed significantly lower emotional knowledge comparing to non-orphans (p= 0/0001). In addition, results of MANOVA revealed that orphans and abandoned children had significantly lower scores in components of emotional knowledge (p
    Conclusion
    Present study showed that children’s aggression and emotional knowledge is mainly influenced by parents’ parenting styles.
    Keywords: Aggression, emotional knowledge, orphans
  • Farzaneh Motamedi Sharak, Bagher Ghobari Bonab, Alireza Rabiee Pages 87-96
    Background and
    Purpose
    living in a single-parent family can lead to some disorders and affect their progress and prognosis. For this reason, investigating the behavior problems in these children has significant importance. Current study aimed to compare students of single-parent and two-parent families in terms of their behavior problems.
    Method
    Current research was an Ex-Post Facto research. 100 single-parent elementary school students (50 girls and 50 boys) were selected using convenience sampling method from schools of Tehran (under the coverage and support of Imam Khomeini Committee). In addition, 100 two-parent elementary school students were selected using clustering sampling method from schools of Tehran. Data were collected using Ruther children questionnaire, and analyzed using ANOVA.
    Results
    Results of multivariate analysis of variance showed that single-parent students have significantly more behavior problems comparing to two-parent students. Students, who were raised by a single parent, showed higher levels of aggression-hyperactivity, anxiety, depression, antisocial behaviors, and attention deficit and hyperactivity disorder. In addition, findings indicated significant gender difference between boys and girls; in another words, girls showed higher levels of anxiety, depression, and attention deficit disorder.
    Conclusion
    Children experience more behavior problems in single-parent families - in which father is not present or cannot manage the family due to physical or mental disorder.
    Keywords: Problem behaviors, single, parent families, two, parent families
  • Mohammad Ali Nazari, Fereshteh Yaghooti Pages 97-107
    Background and
    Purpose
    Various studies show that emotion affects time perception. On the other hand, clinical reports indicate that individuals with autism have more difficulties in time processing. Present study aimed to compare the effects of emotional events (happy, sad, and neutral) on time perception in children with and without autism.
    Method
    Present research was a retrospective study. 13 high functioning children with autism, aged 5 to, were selected using convenience sampling method among the clients of autism centers of Tabriz. In addition, 13 children without autism were selected using convenience sampling method. Two groups were matched in terms of age and sex. Autism range inventory (Ehlerz & Gillberg, 1993) was used for screening the high-functioning autistic children. Then, time reproduction task (in both 2000 and 7000 ms) was performed in both groups. Data was analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    Results showed that children with autism had lower time reproduction rate in both durations comparing to normal group (P=0/001).
    Conclusion
    The observed underestimation in this research is consistent with models of attention, which indicate that attention impairment is one of the primary deficits in autistic children that can lead to distraction and underestimation.
    Keywords: Autism, time perception, time reproduction, emotion