فهرست مطالب

انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1396)

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان تنهاپور، علی اصغر صفایی صفحات 168-180
    مقدمه
    مراقبت های بیمار-محور یکی از شش هدف مهم برای دست یابی به مراقبت های باکیفیت هستند. پرونده های سلامت شخصی موجب بهبود به کارگیری مراقبت های بیمار-محور می شوند. همچنین تمایل فراوانی برای استفاده از اینترنت و خدمات آن در حوزه مراقبت بهداشتی وجود دارد. هدف این مقاله طراحی معماری سامانه پرونده سلامت شخصی در بستر شبکه اجتماعی سلامت است.
    روش
    در این پژوهش توصیفی، طراحی معماری سامانه پیشنهادی با استفاده از زبان مدل سازی یکپارچه انجام شد. در واقع ابتدا با استفاده از نمودار کلاس مولفه های سامانه و روابط بین آن ها، سپس با استفاده از نمودار موردکاربرد نحوه تعامل سامانه با محیطش و در نهایت فعالیت های موجود در فرآیندهای مهم با استفاده از نمودار فعالیت نمایش داده شد. در نهایت معماری طراحی شده با استفاده از روش ارزیابی مبتنی بر سناریو ARID ارزیابی شد.
    نتایج
    با استفاده از روش ارزیابی سناریو-محور ARID نشان داده شد که معماری طراحی شده با استفاده از UML و ارتباط های مشخص شده بین مولفه ها، سامانه ها و کاربران از منظرهای ساختاری و رفتاری، امکان تامین سناریوهای موردانتظار از سامانه پیشنهادی را دارد.
    نتیجه گیری
    مدل سازی سامانه پیشنهادی نشان می دهد که می توان امکانات یک پرونده سلامت شخصی و انتظارات کاربران از آن را در شبکه اجتماعی فراهم آورد. استفاده از وب 2 و خدمات آن در حوزه مراقبت بهداشتی منجر به تبادل و انتشار بهتر و سریع تر اطلاعات، آموزش، پشتیبانی عاطفی و غیره می شود.
    کلیدواژگان: مراقبت بیمار، محور، پرونده سلامت شخصی، وب 2، شبکه اجتماعی، زبان مدل سازی یکپارچه
  • سیمین صالحی نژاد، محمد اعظمی *، فاطمه معتمدی، بهناز صدیقی، آرمیتا شاه اسماعیلی صفحات 181-191
    مقدمه

    به دلیل بروز نسبتا بالای عوارض روانی در مراقبین افراد مبتلا به دمانس، آن ها نیاز به اطلاعات لازم درباره بیماری و نحوه مراقبت از آن دارند؛ بنابراین این مطالعه با هدف افزایش دانش و آگاهی مراقبین نسبت به بیماری در جهت کمک به بهبود عملکرد و کیفیت مراقبت از بیمار و همچنین کاهش بار مراقبتی مراقبین از طریق ارائه اطلاعات سلامت مبتنی بر وب انجام گرفته است.

    روش

    این یک مطالعه مداخله ای با استفاده از گروه کنترل است. تعداد نمونه ها ، 25 نفر برای هر گروه (جمعا 50 نفر) برآورد شد. ابتدا نمونه های پژوهش به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پس از آن آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. سپس پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه بار مراقبتی از افراد به عمل آمد. در مرحله بعد از طریق سایتی که به این منظور طراحی شده بود، اطلاعات سلامت مربوط به این بیماری در 12 جلسه در مدت دو ماه به مراقبین ارائه شد. پس از پایان مداخله، پس آزمون از هر دو گروه به عمل آمد و نتایج با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد میانگین بار مراقبتی مراقبین در گروه کنترل تغییر محسوسی نداشته و حتی 0/53 افزایش داشته است، در صورتی که در گروه آزمون 13/58 کاهش یافته است .

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که ارائه اطلاعات از طریق وب بر بار مراقبتی آنان موثر بوده و موجب کاهش بار مراقبتی در مراقبین بیماران مبتلا به دمانس شده است.

    کلیدواژگان: اطلاعات سلامت، وب، دانش، بار مراقبتی، دمانس
  • زهرا کهزادی، زینب کهزادی، محمدرضا افراش، لیلا شاهمرادی * صفحات 192-200
    مقدمه

    اگر صحت سلامت رانندگان در جامعه کنترل نشود باعث مرگ انسان های سالم در بهترین دوره زندگی از نظر کارایی، بازدهی و تندرستی می شود و هزینه های مالی بسیار زیادی را بر کشور تحمیل می کند. هدف این مطالعه طراحی سیستم هوشمند فازی برای مشخص نمودن سلامت رانندگان است.

    روش

    در این مطالعه گذشته نگر 350 نمونه از پرونده رانندگان مراجعه کننده به مرکز طب کار ایلام انتخاب گردید، سپس اطلاعات بالینی از پرونده رانندگان به صورت چک لیست گردآوری شد، با توجه به معیارهای صحت، حساسیت ، ویژگی و سطح زیر منحنی راک به تحلیل مدل معرفی شده پرداخته شد. همچنین برای سنجش میزان تطابق نتایج سیستم و تشخیص ثبت شده در پرونده از آزمون کاپا و برای طراحی رابط کاربری سیستم از نرم افزار Matlab نسخه 2013 استفاده گردید.

    نتایج

    مدل فازی معرفی شده از ویژگی 87 درصد، حساسیت 99/3 درصد و صحت 96/9درصد برخوردار بود ، میزان محاسبه شده در آزمون کاپا 87 درصد که به عنوان تطبیق تقریبا کامل گزارش و میزا ن محاسبه شده سطح زیر منحنی راک 99/2 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، مدل فازی در سنجش سلامت رانندگان می تواند نقش موثری در کمک به پزشکان داشته باشد و در مراکز طب کار برای بالا بردن دقت، سرعت و کاهش هزینه ها می توان از این مدل استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سنجش سلامت رانندگان، سیستم های هوشمند فازی، منطق فازی
  • الهام اسماعیلی گوهری، سجاد ظریف زاده، سعید حسنوند صفحات 201-215
    مقدمه
    رشد روزافزون اطلاعات موجود در اینترنت و سربار زیاد اطلاعاتی، چالش مهمی برای کاربران در جهت دسترسی به اطلاعات موردنیازشان ایجاد کرده است. امروزه توصیه گرهای پرس وجو به یک جزء جدایی ناپذیر سیستم های بازیابی اطلاعات تبدیل شده اند. یکی از کاربردهای این توصیه گرها در زمینه علوم پزشکی است. این سیستم ها با به کارگیری فرایندهای شخصی سازی سعی در تسکین مشکل سرریز اطلاعات در وب و سرعت بخشیدن به جستجوی اطلاعات پزشکی کاربران دارند.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی و توصیفی است. در این پژوهش سعی شد با استفاده از ویژگی های محتوایی پرس وجوها و نتایج جستجو روشی ارائه شود که ضمن حفظ ارتباط معنایی با پرس وجوی اصلی، کاربران را سریع تر به نیازهای اطلاعاتی شان برساند. به منظور خوشه بندی پرس وجوها از الگوریتم K-means استفاده شد. پیاده سازی روش پیشنهادی با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا و نرم افزار NetBeans IDE صورت گرفت.
    نتایج
    با توجه به سیستم پیشنهادی، استفاده توامان از ویژگی های ساختاری پرس وجوها و نتایج جستجو حاوی اطلاعاتی مفیدی برای تشخیص پرس وجوهای مشابه است. از آن جا که امکان وجود کلمات چندمعنا در پرس وجوی کاربران وجود دارد، استفاده از نتایج جستجو می تواند در امر تشخیص هدف کاربر از پرس وجو مفید باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از ارزیابی روش پیشنهادی با دادگان واقعی مربوط به موتور جستجوی بومی پارسی جو، بیانگر موثر بودن این روش در بهبود دقت توصیه نسبت به سایر روش ها است. طبق ارزیابی های انجام شده، دقت سیستم پیشنهادی برابر با 24/77% است که در مقایسه با مطالعات مطرح در این زمینه، 10% بهبود داشته است.
    کلیدواژگان: سیستم توصیه گر پزشکی، توصیه پرس وجو، موتور جستجو، بازیابی اطلاعات
  • صدیقه کرمی، فرخنده اسدی*، حسن امامی صفحات 216-221
    مقدمه

    سلامت همراه به معنی ارائه خدمات بهداشتی با استفاده از فناوری های همراه و بی سیم می باشد. با توسعه سلامت همراه، نرم افزارهای کاربردی زیادی در حوزه های مختلف پزشکی تولید و به کار گرفته شده اند. این پژوهش با هدف دسته بندی موضوعی نرم افزارهای سلامت همراه در کشور و اولویت بندی آن ها از دیدگاه پزشکان انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی و جامعه پژوهش شامل کلیه نرم افزارهای موجود در کشور بود. همچنین پزشکان متخصص از سه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، ایران و تهران انتخاب شدند. ابتدا نرم افزارهای سلامت همراه موجود در کشور بررسی شد و دسته بندی موضوعی بر اساس کاربرد نرم افزارها صورت گرفت. اولویت بندی نرم افزارها نیز از دیدگاه پزشکان بر اساس پرسشنامه محقق ساخته انجام شد.

    نتایج

    نرم افزارهای سلامت همراه بر اساس کاربرد و نظر خواهی از پزشکان به 21 دسته تقسیم شدند که عبارت اند از: پیشگیری، تشخیص و درمان، جراحی عمومی و پلاستیک، آزمایش های پزشکی، محاسبات پزشکی، رادیولوژی، پرستاری، روانشناسی، خودمراقبتی، آموزش علوم پزشکی ، آناتومی و اطلس ها، اطلاع رسانی پزشکی، دارو و داروخانه، توانبخشی، واژه نامه و اختصارات، مجلات، اخلاق وحقوق پزشکی، مشاوره، امداد و اورژانس، آسیب های اجتماعی و طب سنتی.

    نتیجه گیری

    لازم است تولید کنندگان نرم افزارهای موبایل با در نظر گرفتن اولویت های مشخص شده توسط پزشکان جهت تولید و عرضه نرم افزار در آن حوزه ها اقدام نمایند تا پزشکان و بهره برداران نرم افزارها نیز تمایل بیشتری به بهره گیری از خدمات سلامت همراه پیدا کنند.

    کلیدواژگان: سلامت همراه، نرم افزار سلامت همراه، دسته بندی موضوعی نرم افزارها
  • فائزه جلالیان، علی جبالی صفحات 222-231
    مقدمه
    بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده مغزی با آسیب جبران ناپذیر است که به تدریج توانایی های ذهنی بیمار تحلیل می رود. در این تحقیق 7 ترکیب مختلف موجود در عصاره شاهدانه در مواجهه با پپتید آمیلوئید قرار گرفته و سپس تغییر ساختار و پارامترهای ترمودینامیکی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش
    این مطالعه از نوع شبیه سازی مولکولی با کمک رایانه بود. نخست ساختار سه بعدی پپتید آمیلوئید بتا در بیماران دارای بیماری آلزایمر از بانک اطلاعاتی RCSB تهیه گردید. همچنین ترکیبات اصلی عصاره شاهدانه از دیتابیس CHEBI استخراج شد. سپس هر کدام از مولکول های عصاره شاهدانه به طور جداگانه در محیط نرم افزار شبیه ساز دینامیک مولکولی در معرض پپتید آمیلوئید قرار گرفته و مشخصات ساختاری و ترمودینامیکی آن در مدت 3000 پیکوثانیه مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها مقادیر مطلق هر پارامتر فیزیکی قبل و بعد از مواجهه یادداشت و سپس اختلاف قبل و بعد محاسبه گردید و در انتها درصد تغییرات با هم مقایسه شد.
    نتایج
    مقایسه هفت ترکیب مختلف عصاره شاهدانه نشان داد که همه ترکیبات عصاره شاهدانه توانایی تغییر در ساختار پپتید آمیلوئید را داشتند. هر هفت ترکیب توانستند حجم، سطح موثر و انحلالیت در چربی پپتید آمیلوئید را تغییر دهند.
    نتیجه گیری
    توانایی تغییر حجم و سطح توسط این ترکیبات می تواند مانع تجمع پپتید آمیلوئید شود. یافته ها ی این تحقیق می بایست در محیط آزمایشگاهی و سپس در بدن انسان مورد بررسی قرار گیرد تا به طور قطع بتوان در مورد کارایی ترکیبات شاهدانه قضاوت کرد.
    کلیدواژگان: پپتید آمیلوئید، بیماری آلزایمر، عصاره شاهدانه، شبیه سازی، دینامیک مولکولی
  • زکیه پیری، مهسا دهقانی صوفی، زینب سلیم زاده، بهاره اشرق، قاسم علیزاده دیزج * صفحات 232-241
    مقدمه

    پیشرفت های به وجود آمده در فناوری های مخابراتی فرصت های جدیدی برای ارائه مراقبت پزشکی از راه دور به عنوان کمکی به منظور مدیریت بیماران مبتلا به نارسائی قلبی ایجاد کرده است. یکی از راهکارهای پیشنهادی برای کمک به بیماران نارسائی قلبی جهت مدیریت بهتر بیماری شان استفاده از گوشی های موبایل است که در سراسر جهان با سرعت فراوانی در حال رشد هستند؛ با این وجود، کارائی و اثربخشی چنین سیستمی هنوز نامشخص است. هدف این بررسی سیستماتیک تعیین اثرات استفاده از موبایل در مدیریت بیماران نارسائی قلبی می باشد.

    روش

    در این مطالعه مروری، مطالعات انجام شده از سال 2009 تا ژانویه 2015 موجود در پایگاه داده های الکترونیک PubMed،ScienceDirect ، Proquest، Scopus جستجو شد و از 1021 مطالعه مرتبط، 69 مقاله مرتبط بر اساس عنوان شناسایی شد؛ پس از اعمال معیار ورود و خروج، درنهایت 11 مطالعه برای بررسی انتخاب شد.

    نتایج

    در کل مطالعات بررسی شده 32 پیامد توسط محققین مورد بررسی قرار گرفته بود که بررسی ها نشان داد در 14 مورد از پیامدها، مداخله انجام شده اثر مثبت و معنی دار و در 11 مورد اثر مثبت و غیرمعنی داری برجای گذاشته است؛ در 5 مورد نیز مداخله انجام شده تاثیری بر نتایج نداشته است، همچنین در 2 مورد نیز مداخله استفاده شده اثر منفی بر روی نتایج گذاشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که استفاده از موبایل می تواند در مدیریت بیماران نارسائی قلبی و ارائه خدمات بهداشتی به این گونه بیماران سودمند باشد.

    کلیدواژگان: نارسائی قلبی، مرور نظام مند، موبایل، پزشکی از راه دور
  • لیلا شاهمرادی، پریناز تبری صفحات 242-243
|
  • Mozhgan Tanhapour, Ali Asghar Safaei Pages 168-180
    Introduction
    Patient-centered care is one of the six major aims to achieve high quality healthcare. Personal health records can improve patient-centered cares. Also, there is growing desire to use internet and its services in healthcare. The purpose of this study was to design the architecture of personal health record system in the health social network platform.
    Methods
    In this descriptive study, designing the architecture of the proposed system was done by Unified Modeling Language (UML). First, system components and their relationships were modeled by class diagram. Then, the use-case diagram showed how the proposed system interacts with its environment. Ultimately, the activities in the main process of the proposed system were modeled by the activity diagram.Finally, the designed architecture was evaluated by scenario-based assessment (ARID) method.
    Results
    The scenario-based assessment (ARID) showed that the designed architecture by UML and determined relationships between components, systems and users from the structural and behavioral perspective could meet all expected scenarios from the proposed system.
    Conclusion
    The modeling of the proposed system showed that a social network can meet the features of personal health record and the expectations of its users. The use of web 2.0 and its services lead to better and faster information exchange and dissemination, training, emotional support and etc.
    Keywords: Patient-centered care, Personal health record, web 2.0, Social network, Unified Modeling Language
  • Simin Salehi Nejad, Mohammad Azami, Fatemeh Motamedi, Behnaz Sedighi, Armita Shahesmaili Pages 181-191
    Introduction

    Due to the relatively high rate of psychological problems among Dementia caregivers, they need necessary information about this disease and methods of care giving. This study aimed to improve caregivers’ awareness on this disease in order to improve their performance and the quality of patient care and to reduce their stress through the provision of web-based health information.

    Methods

    This clinical trial used intervention and control groups. The sample size was calculated as 25 in each group (total=50). First, subjects were selected through purposive sampling and were randomly divided into the test and control groups. Then, a pre-test was carried out using knowledge and care scale questionnaires. In the next step, through a site designed for this purpose, health information related to the disease was provided to careers in 12 sessions within two months. After the end of the intervention, post-test was performed in both groups and the results were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    According to the obtained results, mean score of caregiving burden showed no significant change in the control group and it, even, showed a little increase (0.53), while, in the test group, it decreased by 13.58 points.

    Conclusion

    It can be concluded that the provision of web-based health information is effective in reducing caregiving burden of Dementia caregivers.

    Keywords: Health information, Web, Caregiver burden, Dementia
  • Zahra Kohzadi, Zeinab Kohzadi, Mohammadreza Afrash, Leila Shahmoradi Pages 192-200
    Introduction

    If driver’s health is not controlled in the community, it might cause the death of healthy people in the best period of their lives in terms of performance, efficiency and health and it imposes a lot of financial cost on the country. The aim of this study was to Design an intelligent systems based on Fuzzy logic to determine the driver's health condition.

    Methods

    In this retrospective study, 350 health records of drivers referred to Ilam Occupational Medical Center were selected. Then, clinical information was collected from driver’s health record as a checklist and considering the criteria of accuracy, sensitivity and specificity and the area under the ROC curve, the proposed model was analyzed. Moreover, Kappa test was used for evaluation of the rate of adjustment of system results with the recorded diagnosis in the medical file. Matlab2013 was used for designing the operative rabbet.

    Results

    The specificity, sensitivity and accuracy of the introduced fuzzy model were respectively 87%, 99.3% and 96.9% and kappa rate of 87% showed relatively complete adjustment of the reported rate and the area under Roc curve was calculated as 92.02.

    Conclusion

    According to the findings of this study, the presented fuzzy system for determining the driver's health condition can play an important role in helping physicians and can be used in occupational medicine centers for increasing the speed and accuracy and reducing costs.

    Keywords: Driver's health measurement, Fuzzy Intelligent Systems, Fuzzy Logic
  • Elham Esmaeeli Gohari, Sajjad Zarifzadeh, Saeed Hasanvand Pages 201-215
    Introduction
    The rapid growth of information in the Internet and high informational overload has created an important challenge for users in accessing their needed information. Nowadays, query recommendation systems have become a major part of information retrieval systems. One of the applications of these recommendation systems is in medical sciences. Through applying personalization approach, these systems attempt to decrease the problem of informational overload in Web and to accelerate user's medical search.
    Method
    In this applied and descriptive study, by using the lexical features and search results of queries, we tried to propose a method that helps users to access their desired information in a short time while maintaining the lexical relationship with the original query. The popular k-means algorithm was used to cluster queries. The implementation of the proposed method was done by using java programming language and in NetBeans IDE software.
    Results
    According to the proposed method, the combined use of the lexical features and search results of queries leads to useful information for detecting similar queries. Since there is a possibility that a query contains multi-meaning words, using search results can be useful in identifying the user’s intent of a query.
    Conclusion
    Evaluation of the proposed model with the real search log of the Parsijoo search engine indicated the precision rate of 77.4% for this method that in comparison to other methods shows 10% improvement of precision.
    Keywords: Medical recommendation system, query recommendation, Search engine, Information retrieval
  • Sedighe Karami, Farkhondeh Asadi, Hassan Emami Pages 216-221
    Introduction

    Mobile health is the use of mobile and wireless technologies for health-related goals. To this end, various mobile applications have been created in different medical fields. The goal of this study was subject categorization of mobile health applications in Iran and to find their priority according to physicians.

    Methods

    This was a descriptive study. The study population consisted of all Iran mobile applications and also specialized physicians from Iran University of Medical Sciences, Shahid Beheshti and Tehran universities of medical sciences. First, mobile health applications in Iran were investigated and categorized based on their subject area and then their priority from the perspectives of physicians was determined using a researcher-made questionnaire.

    Results

    Based on the application and physicians views, mobile health applications were divided into 21 categories of prevention, diagnosis and treatment, general and plastic surgery, medical tests, medical calculations, radiology, nursing, psychology, self-care, medical education, anatomy and atlases, medical informatics, medicine and pharmacy, rehabilitation, glossary and abbreviations, journals, medical ethics and rights, consultation, emergency and relief, social harm and traditional medicine.

    Conclusion

    It is necessary that developers of mobile health software consider the identified priorities in developing applications in order to make physicians and general users more willing to use mobile health services.

    Keywords: Mobile health applications, Mobile health, Subject categorization
  • Faezeh Jalalian, Ali Jebali Pages 222-231
    Introduction
    Alzheimer's disease is a progressive cerebrovascular disease with irreversible damage, which gradually degrades the mental abilities of the patient. In this study, amyloid peptide was exposed to seven different compounds in the canaboid extract and then, the structure and thermodynamic parameters were evaluated.
    Methods
    In this study, the three-dimensional structure of beta-amyloid peptide in patients with Alzheimer's disease was prepared from the rcsb database. The main components of canaboid extract were obtained from CHEBI database too. Then, amyloid peptide was subjected to each of the canaboid extract molecules in the molecular dynamics simulation software, and its structural and thermodynamic characteristics were evaluated over 3000 picoseconds.
    Results
    Comparison of seven different compounds of cannabis extract showed that all cannabis extract compounds were able to change the structure of amyloid peptide. Each compound was able to change the effective surface and volume, and the level of lipophilicty of amyloid peptides.
    Conclusion
    The ability of these compounds to change the volume and surface is effective in preventing amyloid peptide accumulation. The findings of this study should be investigated in a laboratory scale and then on the human body to detect the efficacy of canaboid extract components exactly.
    Keywords: Amyloid peptide, Alzheimer's disease, Cannabis extract, Simulation, Molecular dynamics
  • Zakie Piri, Mahsa Dehghani Sufi, Zeynab Salimzadeh, Bahareh Ashragh, Ghasem Alizadeh Pages 232-241
    Introduction

    Advances in telecommunication technologies have created new opportunities to provide telemedical care as an adjunct to medical management of patients with heart failure. One of the proposed strategies for helping heart failure patients in managing their disease is using mobile phone which is now growing rapidly worldwide. However, the efficacy of this system is not well known. The objective of this systematic review was to determine the effects of mobile use on heart failure management.

    Methods

    In this review, published studies from 2009 to January 2015 that were accessible in PubMed, ScienceDirect, Scopus and Proquest were searched and from 1021 related studies, 69 articles were identified by their titles and finally, after applying inclusion and exclusion criteria, 11 articles were selected for review.

    Results

    In whole, 32 outcomes had been studied in the selected papers and the review showed that in 14 cases, the intervention had led to significant positive effect and in 11 cases, the intervention had non-significant positive effect. While, in 5 cases, the intervention had no effect and in 2 cases, it had led to a negative effect.

    Conclusion

    According to the results of this review, using mobile phones could be beneficial in the management of Heart Failure and delivery of health services to the affected patients.

    Keywords: Heart Failure, Systematic Review, Mobile phone, Telemedicine
  • Leila Shahmoradi, Parinaz Tabari Pages 242-243