فهرست مطالب

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
پیاپی 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی گراوند*، شهرام قنبری، سعید ابراهیمی، مجتبی کفاشی، فروزنده احمدزاده صفحات 76-82
    مقدمه
    امروزه استفاده از فناوری اطلاعات در سازمان ها، امری ضروری می باشد. سیستم ذخیره و انتقال تصاویر پزشکی (PACS)، یک ابزار رایانه ای بوده که می تواند همراه با سایر ملزومات، شرایط لازم برای ایجاد مراکز تصویربرداری پزشکی بدون فیلم را فراهم آورد. از طرفی سنجش میزان پذیرش فناوری کمک زیادی در پیاده سازی موفق یک سیستم دارد. در نتیجه هدف این مطالعه، تعیین عوامل موثر بر پذیرش سیستم ذخیره و انتقال تصاویر در بیمارستان های آموزشی شیراز بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی می باشد که به طور مقطعی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل کارکنان بخش رادیولوژی بیمارستان های آموزشی شیراز بود که از سیستم ذخیره و انتقال تصاویر پزشکی استفاده می کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه TAM بود و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 و آمار توصیفی و آزمون های آماری همبستگی، رگرسیون، t مستقل و ANOVA انجام گردید.
    نتایج
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که بین نگرش نسبت به آسانی استفاده با نگرش به استفاده، رابطه مثبت و مستقیمی وجود دارد (r=0.2) و بین نگرش نسبت به آسانی استفاده با استفاده نیز رابطه مثبت و مستقیمی مشاهده شد (r=0.1). همچنین نتایج مطالعه حاضر نشان داد بین نگرش نسبت به سودمندی استفاده با نگرش نسبت به استفاده رابطه مثبت و مستقیمی وجود دارد (r=0.5) و بین نگرش نسبت به سودمندی استفاده با استفاده واقعی از سیستم نیز رابطه مثبت و مستقیمی وجود دارد (r=0.1).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، دو متغیر نگرش نسبت به سودمندی استفاده و نگرش نسبت به آسانی استفاده سیستم ذخیره و انتقال تصاویر پزشکی، که از عوامل تاثیرگذار بر پذیرش این سیستم هستند، در ارزیابی ها و برنامه ریزی ها باید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سیستم ذخیره و انتقال تصاویر پزشکی، مدل پذیرش فناوری، رادیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • مصطفی کمالی، محمود تارا، محسن موهبتی، امیرعباس عزیزی، بهزاد کیانی، محمدرضا حسیبیان* صفحات 83-94
    مقدمه
    اهمیت طبقه بندی بیماری ها جهت تسهیل در تحقیقات و پژوهش های پزشکی، مشهود می باشد. طبقه بندی تشخیص های پزشکی، عموما با استفاده از سیستم طبقه بندی بین المللی بیماری ها انجام می گیرد. گاهی اوقات در پرونده های پزشکی بیماران، اصطلاحات تشخیصی به نحوی است که نیازمند معادل سازی مطابق با سیستم طبقه بندی بین المللی بیماری ها می باشد. به منظور استفاده بهینه از پرونده های پزشکی بیماران، استفاده از فناوری اطلاعات مخصوصا طراحی و ایجاد نرم افزارهای کاربردی در طبقه بندی و کدگذاری تشخیص های پزشکی بومی، توصیه شده است. این پژوهش با هدف شناسایی تشخیص های بومی قلب و عروق و ایجاد نرم افزاری برای طبقه بندی و کدگذاری آن ها انجام گرفته است.
    روش
    این پژوهش کاربردی می باشد که بر روی 500 پرونده پزشکی در بیمارستان های امام رضا (ع) و قائم (عج) شهر مشهد انجام گردید. نگاشت مفهومی بین اصطلاحات تشخیصی پرونده های پزشکی انتخاب شده و سیستم طبقه بندی بین المللی بیماری ها صورت گرفت. داده ها از طریق مشاهده، مصاحبه و چک لیست گردآوری و نرم افزاری برای کدگذاری تشخیص ها طراحی گردید. ضریب توافق کدگذاری در ارتباط با تشخیص های نهایی اول و دوم ثبت شده در پرونده پزشکی بیماران بین سه ارزیاب از طریق همبستگی بین گروهی محاسبه گردید.
    نتایج
    در این پژوهش، 1081 کد تشخیص بیماری های قلب و عروق مورد بررسی قرار گرفت. 676 مورد از این تشخیص ها، در فرم خلاصه پرونده ثبت شده بودند. تعداد تشخیص های بومی و اختصارات به همراه کدهای ثبت شده در پرونده پزشکی به 147 مورد رسید. میزان توافق کدگذاری بین ارزیاب ها در مورد تشخیص های نهایی اول و دوم 70 و 88 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان توافق بسیار خوب کدگذاران، در مورد اصطلاحات تشخیصی بومی قلب و عروق که توسط نرم افزار انجام گردید، می توان این گونه بیان نمود که نرم افزار کاربردی طراحی شده، از قابلیت اطمینان بالایی در کدگذاری برخوردار بوده و لذا می توان از آن در بخش های مختلف بیمارستان، جهت طبقه بندی تشخیص ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تشخیص بومی قلب و عروق، کدگذاری، نرم افزار، ICD
  • سید عباس محمودی*، کمال میرزایی، سید مصطفی محمودی صفحات 95-103
    مقدمه
    سرطان معده دومین علت مرگ ناشی از سرطان بعد از سرطان ریه در جهان است. بروز آن در مناطق مختلف دنیا متفاوت است. با توجه به میزان شیوع این بیماری و میزان مرگ و میر بالای سرطان معده در کشور، لازم است علل و عوامل تاثیر گذار در بروز این بیماری با دقت بیشتر و روش های علمی تر، مورد بررسی قرار گیرد. هدف این مقاله، بررسی این عوامل با کمک تکنیک داده کاوی است.
    روش
    داده های مورد نیاز برای این مطالعه، از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا(ع) شهر تبریز جمع آوری شده است و پس از اعمال پیش پردازش بر روی این داده ها، در نهایت 490 رکورد شامل 220 نمونه مبتلا به سرطان و 270 نمونه سالم در یک فایل Excel جمع آوری شد. با استفاده از پیاده سازی الگوریتم Aprioriدر نرم افزار Matlab و مجموعه داده های نهایی، بهترین قوانین حاکم بر روی این مجموعه داده، استخراج شده است.
    نتایج
    در این مطالعه برای نخستین بار از مجموعه داده های سرطان معده و ویژگی های تاثیرگذار در بروز این بیماری استفاده شده است. نتایج نشان داد، افراد مبتلا به بیماری قلبی عروقی، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند، در ضمن رفلاکس معده با مصرف نکردن نمک، مصرف زیاد نمک و مصرف نکردن شیر ارتباط دارد. همچنین رفلاکس معده بیشترین تاثیر را در ایجاد این بیماری دارد. با استفاده از الگوریتم Apriori قوانینی به دست آمد که می تواند به عنوان الگویی برای پیش بینی وضعیت بیماران و احتمال بروز این بیماری، استفاده شود.
    نتیجه گیری
    امروزه به دلیل وجود حجم انبوهی از داده های پزشکی، می توان با استفاده از رویکرد داده کاوی به استخراج دانش از مجموعه داده-های پزشکی پرداخت. در این مطالعه با استفاده از الگوریتم Apriori، قوانینی استخراج شده است که می تواند کمک فراوانی به پزشکان در بررسی عوامل ایجاد این بیماری بکند.
    کلیدواژگان: قوانین انجمنی، الگوریتم Apriori، سرطان معده
  • مهدیه قضوی*، مژده سلاجقه صفحات 104-112
    مقدمه
    در جهان امروز با ظهور و رشد سریع انواع فناوری های نوین اطلاعات، حضور یک فرد متخصص اطلاع یابی می تواند نقش مهمی در تامین نیازهای اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی داشته باشد. هدف از این پژوهش بررسی نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص ارائه خدمات کتابدار پزشکی بود.
    روش
    تحقیق حاضر یک بررسی کاربردی و از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل 650 نفر دانشجویان تحصیلات تکمیلی پایه دانشگاه علوم پزشکی کرمان می باشند که در این تحقیق نمونه با توجه به فرمول کوکران و به صورت تصادفی ساده 150 نفر انتخاب گردید. روایی پرسشنامه ها توسط متخصصان تایید و برای سنجش پایایی از روش ثبات درونی (0/82 =ضریب آلفای کرونباخ) استفاده شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شدند.
    نتایج
    در جامعه دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی کرمان 60/7 درصد موافق خدمات جستجو و بازیابی اطلاعات کتابداران پزشکی، 64/7درصد موافق خدمات پژوهشی کتابداران پزشکی و 61/3 درصد نیز موافق خدمات آموزشی کتابداران پزشکی بودند و در نهایت نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مورد جستجو و بازیابی اطلاعات با میانگین 4/13 در سطح مطلوب ارزیابی می شود.
    نتیجه گیری
    از پژوهش حاضر نتیجه می گیریم که اکثر دانشجویان تحصیلات تکمیلی پایه دانشگاه علوم پزشکی کرمان دیدگاه مثبتی نسبت به خدمات کتابداری پزشکی داشتند و کتابداران پزشکی نقش بسیار با ارزشی در ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی و جستجو و بازیابی اطلاعات در سیستم دانشگاه برای دانشجویان ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: کتابدار پزشکی، خدمات جستجوی اطلاعات، خدمات بازیابی اطلاعات، خدمات اطلاع رسانی پزشکی
  • مجید جنگی، امیرعباس عزیزی، مصطفی کمالی یوسف آباد، سیدمحمود تارا* صفحات 113-121
    مقدمه
    پرونده پزشکی به عنوان یک عنصر اساسی در کیفیت مراقبت بیمار مطرح می باشد. با گسترش مراکز ارائه خدمات سلامت، حجم پرونده های پزشکی به صورت روزافزونی افزایش یافته و باعث مشکلاتی نظیر محدودیت فضای فیزیکی، فرسودگی پرونده ها و نیاز فزاینده به منابع شده است، همچنین مهم ترین کارآمدی پرونده ها که کاربری در تحقیقات بالینی می باشد، را زیر سوال برده است. محققین در این مطالعه، مدلی از حداقل مجموعه داده های بایگانی ارائه داده اند که از طریق آن می توان پرونده های کاغذی را براساس داده ها و فرا داده های انتخاب شده توسط پزشکان، فهرست گذاری و بایگانی الکترونیکی نمود.
    روش
    این مطالعه از نوع کاربردی، از طریق تکنیک دلفی اصلاح شده در سال1392 و در طی فرآیندی سه مرحله ای انجام گردید. جامعه مورد پژوهش، پزشکان متخصص بیمارستان ها بودند که در این مرحله به عنوان نمونه، جهت گردآوری داده ها از 8 نفر پزشک در رشته های تخصصی و فوق تخصصی در قالب فرم های مصاحبه و چک لیست، نظرسنجی گردید. داده ها از طریق نرم افزار Excel نسخه 2013 آنالیز گردیدند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که عناصر داده ای «تشخیص نهایی»، «اعمال جراحی و سایر اقدامات» پرکاربردترین عناصر داده ای موردنظر پزشکان در پیگیری بالینی بودند. پرمراجعه ترین فرم پرونده پزشکی«گزارش عمل جراحی» بود. امکان پیدا کردن توافقی معنادار در بین سوالات تحقیقاتی پزشکان فراهم نبود.
    نتیجه گیری
    محققین قالبی از حداقل مجموعه داده های بایگانی را برای بایگانی هدفمند پرونده ها جهت کاربردهای بالینی و تحقیقی طراحی نمودند. این قالب می تواند هدف گذاری کاربردی مدل بازیابی براساس نیازهای بالینی پزشکان در پیگیری های پزشکی بیماران باشد. همچنین، در نظر گرفتن نیاز های پزشکان برای دسترسی به پرونده ها از طریق تجزیه درخواست های احتمالی ایشان، می تواند امکان بازیابی اطلاعات با شرایط مختلف در کمترین زمان را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: حداقل مجموعه داده های بایگانی، شاخص گذاری اطلاعات، پرونده پزشکی
  • یوسف مهدی پور، طیبه نوری*، اسماعیل مهرآیین، عصمت خواجه پور، فرزانه بلوچ زهی شه بخش، عزت الله فرهادی صفحات 122-130
    مقدمه
    امروزه سلامت روان از راه دور یکی از موفق ترین برنامه های کاربردی پزشکی از راه دور است. این فن آوری به دلیل سادگی و گستردگی کاربرد، بیشترین سهم را در پزشکی از راه دور دارد. هدف از خدمات سلامت روان از راه دور، افزایش دسترسی بیماران به مراقبت های مورد نیاز به شیوه ای مقرون به صرفه و بهبود شرایطی است که در اثر توزیع نامناسب و غیر عادلانه متخصصان مراقبت های بهداشت روان به وجود آمده است.
    روش
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1392 صورت گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر- ساخته که روایی محتوا و پایایی آزمون مجدد آن تایید شده بود، گردآوری شد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS.V17 و با استفاده از آمارهای توصیفی صورت گرفت.
    نتایج
    آگاهی دانشجویان از مفاهیم و کاربردهای پزشکی از راه دور در بخش سلامت، در حد متوسط بود. در بخش تاثیر خدمات سلامت روان از راه دور، کاهش مدت زمان انتظار بیماران دارای بیشترین میانگین (3/5) و مناسب بودن جایگزینی خدمات سلامت روان از راه دور با درمان های حضوری دارای کمترین میانگین (2/6) نمره بود. بیشترین میانگین نمره آگاهی در مورد فن آوری سلامت روان از راه دور (2/8) مربوط به دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی و کمترین آن (2/3) مربوط به دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بود. همه دانشجویان در مورد به کارگیری خدمات سلامت روان از راه دور به عنوان یک روش درمانی موثر و کارآمد، نگرش مثبتی داشتند و در شرایطی که دسترسی بیماران به مراقبت-های بهداشت روان به صورت حضوری دشوار باشد، خدمات سلامت روان از راه دور را جایگزین مناسبی می دانستند.
    نتیجه گیری
    با وجود نگرش مثبت در مورد استفاده از خدمات سلامت روان از راه دور، هنوز ابهاماتی در مورد اثربخشی و کارایی آن وجود دارد. برای پاسخ به این سوال که آیا این فن آوری می تواند به طور دائم جایگزین درمان های چهره به چهره شود، به تحقیقات بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، سلامت روان از راه دور، روان شناسی، دانشجو
  • حسام کریم*، سیدمحمود تارا، کبری اطمینانی صفحات 131-142
    مقدمه
    طول مدت اقامت در بیمارستان یا Length of Stay) LOS) به عنوان یک برآوردگر غیر مستقیم از مصرف منابع و بهره وری در داخل بیمارستان به کار می رود. شناسایی عوامل مرتبط با این شاخص جهت بهره بردای بهینه از منابع، ارزشمند می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با LOS به صورت مرور سیستماتیک انجام شد.
    روش
    در این پژوهش که به صورت مرور سیستماتیک انجام شده است، مطالعات با استفاده از عبارات جستجوی تعریف شده و با استفاده از پایگاه های فارسی و خارجی مشخص، در عنوان مقالات و بدون بازه زمانی بازیابی گردید. مقالات بر اساس تطابق با معیارهای ورود و خروج انتخاب و اطلاعات مورد نیاز جهت بررسی از آن ها استخراج و وارد نرم افزار اکسل نسخه 2010 گردید.
    نتایج
    از بین 347 مقاله به دست آمده، 18 مقاله انتخاب گردید. این مطالعات، چهار دسته عوامل بالینی، دموگرافیک، مدیریتی و بیمارستانی را به عنوان عوامل مرتبط با LOS معرفی نموده اند. همچنین روش های به کار رفته برای تعیین این عوامل شامل تکنیک های آماری و داده کاوی مانند رگرسیون درخت تصمیم و شبکه های عصبی مصنوعی بود. هدف تمام مطالعات، ایجاد مدلی جدید برای تعیین فاکتورهای مرتبط با LOS و یا ارزیابی مدل های معرفی شده در مطالعات دیگر بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعات نشان می دهد، تعیین عوامل مرتبط با طول مدت اقامت، براساس محل جمع آوری داده، متغیرهای مورد مطالعه و تکنیک داده کاوی مورد استفاده می تواند متغیر باشد، لذا پیشنهاد می گردد پژوهشگران این حوزه در جهت شناسایی و کاهش عوامل مرتبط با طول مدت اقامت، مدیران و برنامه ریزان بیمارستانی را یاری نمایند.
    کلیدواژگان: عوامل مرتبط، طول مدت اقامت، مدل پیش بینی، داده کاوی
  • یوسف مهدی پور*، فاطمه باباسلطانی صفحات 143-147
    مقدمه
    فن آوری اطلاعات و به کارگیری گسترده آن در ابعاد گوناگون زندگی از ضرورت های عصر حاضر بشمار می آید. گرچه فن آوری های اطلاعاتی به لحاظ دسترسی به اطلاعات گسترده، مزایای فراوانی دارد اما تهدیدهایی مختلفی برای ابعاد مختلف حیات بشر از جمله فرهنگ، زبان، سلامت روان و اخلاق به همراه داشته است. این پژوهش با هدف بررسی نظرات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در مورد تاثیرات فن آوری اطلاعات بر سلامت روان دانشجویان در سال 1393 انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 125 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان شرکت کردند. داده ها با استفاده پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، گردآوری شد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS.V16 صورت گرفت.
    نتایج
    بیشترین استفاده دانشجویان از اینترنت و مهارت پسران در استفاده از اینترنت بیش از دختران بود. همچنین نتایج نشان داد که دانشجویان متاهل آقا بیش از دانشجویان متاهل خانم، وقتی که با شرایط عصبی رو به رو می شوند با استفاده از اینترنت کمی خود را آرام می-کنند. میانگین نمره استفاده از اینترنت برای کاهش افسردگی و عصبی شدن، در دانشجویان متاهل آقا (2/33) بیشتر از دانشجویان متاهل خانم بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد دانشجویان به دلیل بازی های رایانه ای علائم فیزیکی از جمله خستگی، کمردرد، درد دست، مچ، گردن، شانه، پا و سفتی ماهیچه ها و... داشتند. لذا پیشنهاد می شود که عوارض کار با اینترنت و رایانه از طریق رسانه های جمعی مانند تلویزیون به دانشجویان و خانواده هایشان آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: دانشجو، سلامت روان، فن آوری اطلاعات
|
  • Ali Garavand*, Shahram Ghanbari, Saeed Ebrahimi, Mojtaba Kafashi, Frozandeh Ahmadzadeh Pages 76-82
    Introduction
    Today, using information technology in organizations is necessary. The Picture Archiving and Communication System (PACS), as a computer tool, can provide conditions to create no movies medical imaging centers, if companied with other requirements. On the other hand, the evaluation of technology acceptance can be helpful in successful implementation of system. The aim of this study was to determine the effective factors in adopting Picture Archiving and Communication System (PACS) in Shiraz educational hospitals.
    Method
    The present study is a cross-sectional descriptive analytical survey. The study population consisted of all radiology staff in Shiraz educational hospitals that used picture archiving and communication system. The data gathering tool was TAM questionnaire and data were analyzed using SPSS v.17 software, and descriptive statistical methods and statistical correlation tests such as regression, independent sample t-test and ANOVA.
    Results
    The findings shown that perceived ease of use was significantly correlated with both perceived use and actual use (r=0.2, r=0.1) respectively. Perceived usefulness was also significantly correlated with perceived use and actual use (r=0.5, r=0.1) respectively.
    Conclusion
    The results shown that perceived usefulness and perceived ease of use are effective factors in adopting PACS that must be considered in evaluation and planning.
    Keywords: Picture archiving, communication system, Technology acceptance model, Radiology, Shiraz University of Medical Sciences
  • Mostafa Kamali, Mahmoud Tara, Mohsen Mouhebati, Amirabbas Azizi, Behzad Kiani, Mohamadreza Hasibian* Pages 83-94
    Introduction
    The Importance of disease classification for facilitating medical research is clear. The Medical diagnosis classification is usually done through International Classification of Disease (ICD) system. Sometimes, diagnostic terms in medical records require to be replaced by equivalent term according to international classification of disease system. In order to optimize the patient’ medical records, using information technology, especially designing and developing application in classification of local medical diagnosis are recommended. This research aimed to identify local cardiovascular diagnoses and develop an application for classification and coding them.
    Method
    This research is an applied study, conducted on 500 medical records in Mashhad Imam Reza and Ghaem hospitals. After that, the concept mapping developed between diagnostic terms and the ICD terms. Data were collected through observation, interview, and checklist, and then the application was developed for coding diagnoses. Furthermore, the coding agreement coefficient related to first and second final diagnoses recorded in medical records was calculated among three raters via interclass correlation coefficient (ICC).
    Results
    In this research, 1081 codes were investigated and 676 diagnoses of them were recorded in the record summary form. The number of the local diagnoses and abbreviations with their codes were 147 cases. The coding agreement rate among raters was 70% and 88% in the first and second final diagnosis, respectively.
    Conclusion
    Due to the excellent agreement between raters about the local cardiovascular terms performed through the coding application, it can be concluded that the designed application has high reliability in coding and can be used for classification of diagnoses in different hospital departments.
    Keywords: local cardiovascular terms, coding, application, ICD
  • Seyed Abbas Mahmoodi*, Kamal Mirzaee, Seyed Mostafa Mahmoodi Pages 95-103
    Introduction
    Gastric cancer is the second cause of death from cancer after lung cancer in the world It`s incidence is varied in different regions of the words. Due to the prevalence rate of the disease and high mortality rates for gastric cancer in the country, it is necessary to examine the influential factors in the incidence of this disease by more accurately and scientific methods. The purpose of this study is to examine this factor with data mining techniques.
    Method
    The required data for this study was collected from patients referring to Imam Reza Hospital, Tabriz. After applying data pre-processing, totally 490 records were collected in an Excel file samples including 220 cancer cases and 270 normal specimens. The best rules based on the datasets were extracted by using Apriori algorithm implemented in MATLAB software and final data set.
    Results
    In this study, gastric cancer datasets and features affecting the incidence of this disease have been used for the first time. The results showed that risk for gastric cancer in people with cardiovascular disease are less. In addition, gastric reflux is associated with not using salt and milk, and high salt intake. Gastric reflux has also the most influence on creating this disease. Some rules were obtained by using Apriori algorithm that can be used as a model to predict the status of patients and the incidence of this disease.
    Conclusion
    Nowadays Due to massive amounts of medical data, knowledge can be extracted from datasets by using data mining approach. In this study, some rules were extracted by using Apriori algorithm that can provide physicians with great help to examine the causes of this disease.
    Keywords: Association rules, Apriori algorithms, Gastric cancer
  • Mahdieh Ghazavi*, Mozhdeh Salajgheh Pages 104-112
    Introduction
    In today’s world by the appearance and the rapid growth of new information technologies, the presence of an expert for finding the information has an important role to meet information needs in medical university. This study was aimed to survey the attitudes of graduate students in presenting medical librarian services in searching and finding information process.
    Method
    This study is a practical and descriptive-analytical survey. The study population consisted of 650 graduate basic science students in Kerman medical university. In this research, the sample size was selected 150 cases by Cochrane formula and as a simple random. Validity of the questionnaire was confirmed by experts and for measuring reliability, interior/internal consistency method (Cronbach coefficient equal to 82%) was used. Data was analyzed using SPSS. 18 software.
    Results
    In our population study of graduate basic science students in Kerman university of medical sciences, 60.7% were approved with searching and retrieval information services by medical librarians, 61.7% were agreed with the searching services by medical librarians and 61.3 % were approved the educational services by medical librarians and finally the graduate students’ mean attitudes about searching and retrieval information services was evaluated 4.13 which was in desirable level.
    Conclusion
    The results of this study showed that the students have a positive attitude toward medical library services and medical librarians played very important role for giving educational and research services, researching and retrieval information in university system.
    Keywords: Medical librarian, Searching information services, Retrieval information services, Medical information services
  • Majid Jangi, Amirabbas Azizi, Mostafa Kamali Yousefabad, Seyed Mahmood Tara* Pages 113-121
    Introduction
    Medical records are considered as an essential element of patient’s health care provision. Due to a rising service provision by healthcare centers, there is an increase in the medical record loads as well. It has led to a series of problems, such as limited physical space, records wearing and an increased need for resources. Moreover, the most important efficiency of records, which is their application in clinical research, is questioned. In the present study, researchers have presented a model of minimum data sets which helps to index and electronically archive hard-copy records according to the selected data and metadata.
    Method
    This study was an applied research type, conducted in three stages in 2013 via modified Delphi technique. Target population consisted of specialists working in hospitals. As the sample, 8 physicians who were specialists or subspecialists participated in interviews and filled out checklist surveys. The collected data were later analyzed using Excel 2013.
    Results
    The results show that data elements such as “final diagnosis” and “operations and others” were the most common items considered by the physicians in clinical follow up, and most common medical records was “operation’s repots”. Finding significant correlation among physician’s research questions was not possible due to large variety of subjects.
    Conclusion
    The researchers presented a framework of minimum data sets for a purposive archiving of records for clinical and research-based applications. This framework can act as the applied goal setting of the retrieval model based on physicians’ clinical requirements in their medical follow-ups. Furthermore, considering physicians’ needs for accessing records through analyzing their probable requests can provide a possibility of data retrieval in diverse conditions.
    Keywords: Minimum archive data set, Information Indexing, Medical Records
  • Yosef Mehdipour, Tayebeh Noori*, Esmaeil Mehraeen, Esmat Khajepour, Farzaneh Balochzehi Shahbakhsh, Ezzatolah Farhadi Pages 122-130
    Introduction
    Nowadays, telemental health service is one of the most popular and the most successful telemedicine applications. Because of its simplicity and widespread usage of this technology, telemedicine have the largest share of data and can improve coordination between physical and behavioral health services. The purpose of using telemental health services is to provide affordable health services to patient and to improve impacts of unfair distribution of mental health care professionals.
    Method
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2013. Data collection was performed using a researcher- made questionnaire that its validity and its reliability was confirmed by experts’ opinion and test- retest respectively. Data analysis was performed using SPSS.v17 software and descriptive statistics.
    Results
    The results showed that the student's awareness of concepts and applications of telemedicine in the health sector was moderate. In the sector of telemental health care effect, the most and least mean related to decrease in patients’ waiting time (3.5) and be a proper substitute for mental health care instead of physical examination (2.6), respectively. The most mean (2.8) of awareness about telemental health technology related to students of Azad Islamic university and the least one (2.3) belong to students of medical university. All of the participants had a positive attitude toward using remote mental health services as an effective and efficient treatment and also they believed that, remote mental health services act as a reliable and proper substitute for providing mental health care in difficult situations.
    Conclusion
    Despite the positive attitude toward using this technology, still questions about the effectiveness and efficiency of the procedure is controversial issue and to answer the question, "Can does this technology be replaced permanently with the face to face treatment?" More researches are needed.
    Keywords: Telemedicine, Telemental health services, Psychology, Student
  • Hesam Karim*, Seyed Mahmood Tara, Kobra Etminani Pages 131-142
    Introduction
    The Length of Stay (LOS) in the hospital is used as an indirect indicator of resources consumption and efficiency in hospitals. Identifying factors associated with this systematic review can be valuable in planning to optimize the utilization of the existing resources. The goal of the present study was to investigate factors associated with length of stay and it has been conducted as a systematic review.
    Method
    In this systematic review, papers were retrieved by the use of specified key terms in their titles and no restricted time in Persian and English databases. Papers were selected according to how they were in line with the criteria for inclusion and exclusion and finally, information were extracted and entered to Excel 2010 software for analysis.
    Results
    18 articles out of 347 were selected. These studies introduced four criteria associated with length of stay including clinical, demographic, administrative, and hospital factors. Applied methods for identifying these criteria were statistical techniques and data mining techniques such as decision tree regression and artificial neural networks. The goal of all studies was making a new model for identifying factors associated with LOS or was evaluating other methods introduced in other studies.
    Conclusion
    Findings of this study represent that identifying factors associated with LOS can be variable according to data collection place, studied variables, and applied data mining techniques. So we suggest researchers to help hospital managers and planners with identifying and reducing factors associated with LOS.
    Keywords: Factors Association, Length of Stay, Predictive Model, Data Mining
  • Yousef Mehdipour*, Fatemeh Babasoltani Pages 143-147
    Introduction
    At present, the widespread use of information technology in various aspects of life is considered necessary. Although the benefits of information technology has brought widespread access to information, but have several threats to various aspects of human life, including culture, language, mental health, and morality. This study examined the impact of information technology on students’ mental health in Zahedan University of Medical Sciences (ZAUMS) in 2014.
    Method
    In this descriptive, cross-sectional study, 125 students of ZAUMS participated. Data were collected via questionnaire that its reliability and validity was confirmed, and data analysis was performed using SPSS.v16.
    Results
    The most students used the internet and internet skills were higher in boys than girls. The study also revealed that married men more than women, using the internet in neurological conditions for little to calm themselves. In the depression and nervousness conditions, married men students (Mean of 2.33) more than women students are using the internet.
    Conclusion
    The results showed that students had symptoms due to computer games, such as fatigue, backache, pain in hand, fist, neck, shoulder and feet and muscle stiffness. Therefore, it was suggested that effects of internet and computers should be presented via TV and other media to students and their families.
    Keywords: Information Technology, Mental Health, Student