فهرست مطالب

انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1394)

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فائزه افضلی، زهره حیدری، میترا منتظری، لیلا احمدیان *، محمد جواد زاهدی صفحات 133-140
    مقدمه
    سرطان اولیه کبد HCC)) پنجمین سرطان شایع در دنیا و سومین عامل مرگ و میر در جهان می باشد. علائم سرطان کبد پس از بروز به سرعت پیشرفت کرده و در صورت عدم تشخیص به موقع متاسفانه بقای عمر بیمار بسیار کم می گردد. یکی از مشکلات اصلی پیش روی متخصصین گوارش، پیش بینی و تشخیص زود هنگام سرطان کبد است. داده کاوی از روش هایی است که در این زمینه مورد استفاده واقع می گردد. هدف از انجام این مطالعه معرفی بهترین مدل هوشمند مبتنی بر داده کاوی برای پیش بینی و تشخیص سرطان کبد در مراحل اولیه می باشد.
    روش
    در مقاله حاضر با استفاده از روش مطالعه گذشته نگر، پرونده 516 بیمار مبتلا به سرطان کبد اولیه و ثانویه و 22 ریسک فاکتور، از هر بیمار، مورد بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از 5 مدل داده کاویVFI Classifier، Regression Classifier، HyperPipes Classifier، Functional trees with logistic regression و Meta Muti Class Classifier تحلیل شدند. این مدل ها با یکدیگر مقایسه شدند.
    نتایج
    دقت، ویژگی، حساسیت و سطح زیر منحنی Rocمدل VFI Classifier به ترتیب 71/29%، 49%، 50% و 63/31% می باشد و این مدل به عنوان بهترین مدل هوشمند مبتنی برداده کاوی برای پیش بینی و تشخیص سرطان کبد در مراحل اولیه شناخته شد.
    نتیجه گیری
    در صورتی که مدل داده کاوی VFI Classifier به صورت صحیح طراحی شود، می تواند سرطان کبد را پیش بینی نماید یا آن را در مراحل اولیه تشخیص دهد.
    کلیدواژگان: سرطان کبد، هپاتوسلولار کارسینوما (HCC)، پیش بینی و تشخیص، داده کاوی، آینده پژوهی در سلامت
  • رضوان انصاری، اسماعیل مهرآیین *، اعظم صباحی صفحات 141-148
    مقدمه
    فناوری شناسایی به کمک امواج رادیویی (RFID) یکی از دستاوردهای فناوری اطلاعات می باشد که می تواند به صورت همزمان کار مدیریت اطلاعات، احراز هویت و ردیابی را به طور کامل مورد پوشش قرار دهد. پژوهش حاضر برآن است تا به نیازسنجی و تعیین اولویت بیمارستان های آموزشی کرمان در خصوص پیاده سازی فناوری RFID بپردازد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود که به صورت کمی در سال 1394 در شش بخش بیمارستان های آموزشی کرمان، انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که برای هر بخش به طور مجزا طراحی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بخش اورژانس بیشترین ضرورت پیاده سازی فناوری RFID را بر اساس وضعیت عملکردی این بخش در بیمارستان های مورد مطالعه داشت. همچنین، از دیدگاه افراد مورد مطالعه، اولویت پیاده سازی RFID به ترتیب در بخش های اورژانس، تجهیزات پزشکی بیشتر از سایر بخش ها بود.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که بخش های مورد بررسی در بیمارستان های آموزشی کرمان دارای مشکلات بسیاری بودند و تداوم در وقوع هر کدام از این مشکلات می تواند موجب ناکارآمدی فعالیت های بیمارستان ها، افزایش هزینه ها و در نهایت به خطر افتادن جان بیماران شود، بنابراین پیاده سازی سیستم RFID جهت رفع این مشکلات، ضروری می باشد. با توجه به اهمیت زمان در بخش اورژانس و نیز بررسی دیدگاه پرسنل مورد مطالعه، بخش اورژانس بیشترین نیاز جهت پیاده سازی فناوری RFID را دارا بود.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، فناوری شناسایی به کمک امواج رادیویی، پیاده سازی، بیمارستان
  • فرزاد فیروزی جهانتیغ، حکیمه عامری* صفحات 149-159
    مقدمه
    به گزارش سازمان سلامت جهانی، بیماری سل بیشترین عامل مرگ و میر در بیماری های عفونی است. با توجه به بالا بودن درصد افراد مبتلا به سل و تعداد زیاد مرگ و میر در بین این بیماران، این تحقیق با هدف دسته بندی و پیدا کردن ارتباط بین ویژگی های بالینی و دموگرافیک بیماران مختلف انجام شده است.
    روش
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی، تحلیلی بوده که به روی 600 بیمار مرکز تحقیقات سل بیمارستان مسیح دانشوری انجام شده است. برای انجام دسته بندی و تعیین شاخص های مشترک بین بیماران از الگوریتم های داده کاوی خوشه بندی K-Means و قوانین باهم آیی Apriori به کمک نرم افزار SPSS Clementine نسخه 14 استفاده شده است.
    نتایج
    به کمک شاخص دان، تعداد 3خوشه به عنوان خوشه بهینه انتخاب شده اند. عوامل مشترک بین خوشه ها به تفصیل در بخش نتایج آورده شده است. با توجه به ویژگی های هر خوشه، می توان بیماران را بر اساس میزان تاثیرگذاری عوامل مختلف بر روی آن ها دسته بندی کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، مهم ترین عوامل شناسایی شده با استفاده از خوشه بندی عبارت بودند از: هموگلوبین، سن، جنسیت، مصرف سیگار، مصرف الکل و کراتینین. همچنین با توجه به قوانین با هم آیی، بیشترین ارتباط بین سرفه، کاهش وزن و سرعت رسوب گلبول های قرمز یافت شده است.
    کلیدواژگان: سل، خوشه بندی، قوانین باهم آیی، داده کاوی
  • سیدداود نصرالله پور شیروانی *، محمداسماعیل مطلق صفحات 160-167
    مقدمه
    بهره مندی از فن آوری اطلاعاتی یکی از عوامل مهم توسعه و بهبود عملکرد سازمان ها محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین سطح رضایت مندی مدیران و کارشناسان دانشکده علوم پزشکی آبادان در توسعه بهره مندی از کامپیوتر و اینترنت انجام گرفت.
    روش
    این مطالعه مقطعی در شهریورماه 1393 انجام گرفت. جامعه پژوهش مدیران و کارشناسان دانشکده علوم پزشکی آبادان بودند که به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خود ساخته شامل متغیرهای فردی با 8 سوال و متغیرهای وابسته با 15 سوال در مقیاس دو گزینه ای کافمن و 5 رتبه ای لیکرت بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده در نرم افزار SPSS نسخه 18 در سطح معنی داری 0/05>P تحلیل شدند.
    نتایج
    از بین 139 مدیر و کارشناس مطالعه شده، 102 نفر (75%) در اتاق کار خود به کامپیوتر سالم و 77 نفر(75/5%) به اینترنت دسترسی داشتند که سطح رضایت از سرعت اینترنت از 5 نمره، 1/1±2/6 و از کیفیت برخورداری 1/0±2/7 بود. 57 نفر(41%) به شبکه اتوماسیون متصل بودند که سطح رضایت از سرعت اتوماسیون، 1/0±3/2، از کیفیت برخورداری 0/8±3/2، عدم پیچیدگی انجام کار 0/9±3/1، امنیت محرمانه بودن اطلاعات 1/1±3/3، قابلیت سیستم کامپیوتر مورد استفاده 0/8±2/7 بود. بین سطح تحصیلات و سطح رضایت از سرعت اینترنت، کیفیت برخورداری از اینترنت و سرعت اتوماسیون رابطه معنی دار وجود داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان رضایت بهره مندی از کامپیوتر و اینترنت در سطح متوسط بود، پیشنهاد می گردد واحد IT دانشکده نسبت به توسعه بیشتر بهره مندی از کامپیوتر و اینترنت برنامه های مداخله ای طراحی و اجرا نماید.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، کامپیوتر، اینترنت، اتوماسیون، دانشکده علوم پزشکی آبادان
  • مرضیه معراجی، مریم برآبادی * صفحات 168-175
    مقدمه
    آمار مرگ و میر، حاصل اطلاعات ثبت شده در گواهی های فوت می باشد. این اطلاعات جهت اهداف ارزشمند از جمله توسعه برنامه های بهداشت عمومی و اختصاص منابع مراقبت سلامت به کار می رود. بنابراین صحت داده های گواهی فوت اهمیت زیادی دارد. لذا این پژوهش، با هدف بررسی خطاهای موجود در تکمیل گواهی فوت در بیمارستان های شهر سبزوار انجام گردید.
    روش
    این پژوهش از نوع گذشته نگر و توصیفی بود و کلیه پرونده های بیماران فوت شده در بیمارستان های شهر سبزوار در شش ماهه دوم سال 1389 (309 پرونده) بررسی شد. در این پژوهش، جمع آوری داده ها بر اساس چک لیستی محقق ساخته صورت گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 صورت پذیرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در مجموع تنها 11/6 درصد گواهی های فوت مورد بررسی، بدون خطا بودند. در ثبت نام و نام خانوادگی متوفی هیچ خطایی مشاهده نشد. بیشترین نقص اطلاعاتی در ثبت شماره ملی (78/5 درصد) و ثبت شماره شناسنامه (26/2 درصد) دیده شد. 60 درصد گواهی ها توسط پزشک معالج متوفی صادر نشده بود و 38 درصد از صادرکنندگان گواهی ها پزشکان عمومی بودند. ثبت مکانیسم فوت به جای علت زمینه ای فوت در 20/5 درصد گواهی ها مشاهده شد. رابطه علیتی بین علل ثبت شده در 27 درصد از گواهی ها، وجود نداشت و در ثبت علل فوت در 68 درصد گواهی ها از اختصارات استفاده شده بود.
    نتیجه گیری
    در این بررسی توالی نامناسب علل فوت و به کارگیری اختصارات در ثبت علت فوت بیشتر مشهود است که ناشی از عدم درک اهمیت گواهی فوت و ناآشنایی پزشکان با قوانین و دستوالعمل های تعیین علل مرگ است و می تواند دلیل بروز خطاهای گواهی فوت باشد. برگزاری دوره های آموزش سالانه در مورد گواهی فوت و بحث درباره گواهی فوت هر بیمار، در ویزیت های پزشکان می تواند منجر به افزایش صحت این اطلاعات گردد.
    کلیدواژگان: مستندسازی، علل فوت، گواهی فوت
  • محترم نعمت اللهی، علی گراوند *، حسین منعم صفحات 176-183
    مقدمه
    مدارک پزشکی الکترونیکی، یکی از فناوری های نوین برای بهره برداری از اطلاعات سلامت است که به عنوان سیستمی با ارزش جهت دسترسی به اطلاعات بیمار در بیمارستان ها شناخته شده است و برای اجرای موفق آن مانند هر سیستم دیگری باید در ابتدا فاکتورهای موثر بر پذیرش و استفاده از آن را سنجید. هدف از این مطالعه بررسی نظام مند مقالات منتشر شده درباره عوامل موثر بر پذیرش مدارک پزشکی الکترونیکی براساس تئوری های پذیرش فناوری اطلاعات و شناسایی و دسته بندی عوامل موثر بر پذیرش این سیستم می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع مطالعات مروری نظام مند است که با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبر نظیر، Google Scholar، Emerald، Science Direct، SID، Mag Iran، Iran Medex، Pub Med، که در محدوده زمانی 2004 تا 2014 انجام گردید، اطلاعات لازم از مقالات نیز در یک چک لیست جمع آوری گردیدند.
    نتایج
    در مطالعاتی که از تئوری های فناوری اطلاعات جهت بررسی عوامل موثر بر پذیرش مدارک پزشکی الکترونیکی استفاده نموده بودند، مدل TAM بیشتر از سایر مدل ها مورد استفاده قرار گرفته است و همچنین عواملی نظیر نگرش نسبت به آسانی استفاده و نگرش نسبت به سودمندی، استفاده از مدل TAM و تاثیرات اجتماعی از مدل UTAUT بر پذیرش مدارک پزشکی الکترونیکی موثر می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که نگرش به آسانی استفاده، نگرش نسبت به سودمندی استفاده و تاثیرات اجتماعی از مهم ترین عوامل موثر بر پذیرش مدارک پزشکی الکترونیکی می باشند، لذا پیشنهاد می شود در برنامه ریزی در جهت اجرای آن مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی الکترونیکی، تئوری های پذیرش فناوری اطلاعات، آسانی استفاده، سودمندی، تاثیرات اجتماعی
  • حمید مقدسی، محمد مهدی قائمی * صفحات 184-194
    مقدمه
    سیستم های اطلاعاتی الکترونیک، سهولت دسترسی و انتقال داده های ناشی از آن، اهمیت رعایت استانداردهای امنیت و حریم داده ها در این سیستم ها را دو چندان کرده است.
    روش
    ابتدا ترکیبات مختلف کلیدواژه ها مورد جستجو قرار گرفتند. از مقالات به دست آمده، تاریخچه استانداردهای مورد استفاده در داده های حوزه سلامت، لزوم استفاده از این استانداردها و میزان کاربرد استانداردها در سطح دنیا مطالعه گردید. سپس پرکاربردترین و معتبرترین استانداردها انتخاب شدند و پس از مطالعه متن کامل استانداردهای انتخابی، خصوصیات مورد نظر هر استاندارد استخراج و چک لیست خصوصیات جزئی به دست آمد که با کمک آن سه استاندارد انتخابی با یکدیگر مقایسه و نقاط ضعف و قوت هر یک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    خصوصیات استانداردهای مورد بررسی در 8 گروه و 25 زیر گروه دسته بندی شدند. ISO-27799:2008 به همه ویژگی های گروه رمزنگاری توجه کرده است. HIPAA به رمزگذاری در ذخیره سازی و کلید نامتقارن و PCI-DSS به رمزگذاری در ذخیره سازی، الگوریتم های Hash و کلید نامتقارن توجه داشته است. امنیت سیستم عامل را HIPAA به کار برده بودند. به امنیت رادیو شناسه، DNS و تلفن همراه، فقط PCI-DSSfi اشاره و امنیت شبکه های بی سیم را ISO-27799:2008 و PCI-DSS منظور کرده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شرایط، می توان از استانداردی که در زمینه موردنظر مناسب تر است استفاده کرد. برای سامانه ای که بر روی تلفن همراه یا PDAها استفاده می شودPCI-DSS و زمانی که شبکه بی سیم داریم ISO-27799:2008 یا PCI-DSS توصیه می شود و یا برای امنیت سیستم عامل HIPAA مناسب می باشد. استاندارد ترکیبی که ویژگی های هر سه استاندارد مورد بررسی را دارا باشد به عنوان امن ترین روش، مدنظر است.
    کلیدواژگان: امنیت داده های سلامت، استاندارد، سیستم اطلاعات سلامت
  • مهناز صمدبیک *، سعیده گراوند، مریم سهرابی زاده، نسیم کوشکی، زینب محمدی صفحات 195-203
    مقدمه
    سواد سلامت به مفهوم مهارت های شناختی و اجتماعی است، که انگیزه و توانایی افراد برای دسترسی، درک و استفاده از اطلاعات در راستای ارتقاء و حفظ سلامت را تعیین می کند. پرداختن به سواد سلامت در محیط های مراقبت بهداشتی غنی از فناوری کنونی، نیاز شدیدی به ابزارهای کامپیوتری معتبر برای ارزیابی سواد اطلاعاتی دارد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های ابزارهای سنجش سواد سلامت برای انطباق با کاربرد مبتنی بر کامپیوتر انجام شد.
    روش
    این مقاله نوعی مطالعه مروری- نقلی است، که منابع حاصل از جستجوی ترکیبی کلمات کلیدی مرتبط با ابزارهای سنجش سواد سلامت عمومی در پایگاه های داده مرتبط را با اعمال معیار ورودی زبان انگلیسی در بر می گیرد.
    نتایج
    نتایج بررسی ابزارهای سنجش سواد سلامت نشان داد که این ابزارها شامل دو استاندارد طلایی TOFHLA (به ویژه تست آزمایشی نسخه مبتنی بر کامپیوتر) و برآورد REALM و همچنین ابزارهای ارزیابی جدیدترین علائم حیاتی (NVS) و معیار سواد سلامت الکترونیک (eHEALTH) هستند. علاوه بر این، ابزار روش شناسی های سوال غربالگری سواد سلامت (HLSQMs) نیز برای سنجش سواد سلامت مورد استفاده قرار می گرفت.
    نتیجه گیری
    هر یک از ابزارهای سنجش و غربالگری سواد سلامت از قابلیت ها و ویژگی های مفید متفاوتی بر اساس زمینه مورد استفاده برخوردار هستند. بنابراین، پیشنهاد می شود که ابزار سواد سلامتی از ترکیب سوالات روا و پایای HLSQMs و eHEALS با هدف توسعه ابزار مبتنی بر کامپیوتر ایجاد شود، تا امکان غربالگری افرادی که به برنامه های کاربردی سواد سلامت الکترونیک دسترسی دارند، فراهم شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، کامپیوتر، ابزار غربالگری
|
  • Faezeh Afzali, Zohreh Heidari, Mitra Montazeri, Leila Ahmadian *, Mohammad Javad Zahedi Pages 133-140
    Introduction
    Primary liver cancer (­HCC), is the fifth most common type of cancer and the third leading cause of death in the world. Symptoms of liver cancer will progress rapidly after the onset of the disease, and unfortunately, the patient's survival rate is very low. One of the main problems for gastroenterologists is the prediction and early detection of liver cancer. Data mining techniques can be used to understand and predict cancer. The aim of this study was to identify the best model based on intelligent data mining to predict and diagnose liver cancer in an early stage.
    Method
    In the present article, a retrospective study was conducted on 516 cases of primary and secondary liver cancer, and 22 risk factors were examined. Data were collected from the patient's files and analyzed using 5 data mining models including VFI Classifier, Regression Classifier, Hyper Pipes Classifier, Functional trees with logistic regression, and Meta Multi Class Classifier with the highest precision (Precision). These models were compared.
    Results
    The precision, sensitivity, specificity, and the area under the curve of VFI Classifier model were respectively 71.29%, 49%, 50%, and 63.31%, and VFI Classifier model is the best model based on intelligent data mining to predict and diagnose liver cancer in an early stage.
    Conclusion
    If properly designed, data mining model VFI Classifier can predict liver cancer or detect it in an early stage.
    Keywords: Liver Cancer, Hepatocellular Carcinoma (HCC), Prediction, Detection, Data Mining, Futures studies on Health
  • Rezvan Ansari, Esmaeil Mehraeen *, Azam Sabahi Pages 141-148
    Introduction
    Radio frequency identification technology (RFID) is one of the information technology achievements that can simultaneously cover the information management, authentication, and tracking. This study is intended to determine the needs and priority assessment of Kerman's teaching hospitals to implement RFID technology.
    Method
    This study was a cross-sectional and quantitative one carried out in six wards of teaching hospitals in Kerman city in 2015. The data collection tool was a questionnaire that was separately designed for each ward. SPSS software version 20 was used for data analysis.
    Results
    The results showed that the emergency department, based on its functional status, had the most urgent need to implement RFID technology. Also, from the perspective of the study subjects, the priority of RFID implementation respectively in emergency departments and medical equipment was more than other wards.
    Conclusion
    Since the studied wards of Kerman teaching hospitals have a lot of problems, and prevalence of any of these problems can lead to ineffectiveness of activity in hospitals, increase in costs, and ultimately endangering the lives of patients, implementation RFID system is essential to solve these problems. Considering the importance of time in the emergency department and also given the studied personnel point of view, emergency department had the greatest need to RFID Implementation technology.
    Keywords: Needs Assessment, Radio Frequency Identification Technology, Implementation, Hospital
  • Farzad Firuzi Jahantigh, Hakimeh Ameri * Pages 149-159
    Introduction
    According to the World Health Organization, TB is the largest cause of death among infectious diseases. Due to the high percentage of tuberculosis infection and the high number of death among these patients, this study was carried out to categorized and find the relationship between different clinical and demographical characteristics.
    Method
    This descriptive analytical study was done on 600 patients from Masih Daneshvari hospital tuberculosis research center. K-means clustering, Apriori association rules, and data mining algorithms (SPSS Clementine software) were used for clustering and determining the common characteristics among patients.
    Results
    Based on DUNN index, 3 clusters were chosen as optimal cluster. The common factors between clusters have been described in details in findings section. According to the characteristics of each cluster, patients can be classified based on the effectiveness of various factors
    Conclusion
    According to the results of this study, the most important identified factors by the use of clustering are Hemoglobin, age, sex, smoking, alcohol and Creatinine. Based on the association rules the highest rate of relationship is found between cough, weight loss, and ESR.
    Keywords: Tuberculosis, Clustering, Association rules, Data mining
  • Seyed Davoud Nasrollahpour Shirvani *, Mohammad Emaeil Motlagh Pages 160-167
    Introduction
    Information technology (IT) utilization is one of the important factors of improving organizational performance. This study aimed to determine the access and satisfaction level of managers and experts of Abadan Medical School incapacity utilization of computer and the internet.
    Method
    This cross-sectional study was conducted in 2014. Community of this research was all managers and experts of Abadan Medical School that was chosen by census. The data collection tool was a researcher-made questionnaire containing demographics (8 questions) and dependent variables (15 questions) the validity and reliability of which was confirmed. Data was analyzed by SPSS version 18 (P<0.05).
    Results
    From the 139 managers and experts who were studied, 102 persons (75%) had computers in their offices and 77 persons (75/5%). had access to internet that satisfaction level of internet speed and quality of enjoyment was 2/6±1/1, 2/7±1/0. 57 persons (41%) were connected to the automation network that satisfaction level of automation speed, quality of enjoyment, lack of complexity, confidentiality of information security, and the capability of computer was 3/2±1/0, 3/2±0/8, 3/1±0/9, 3/3±1/1, and 2/7±0/8. There was a significant relationship between education level and satisfaction level of internet speed, quality of enjoyment, and automation speed (P>0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that access and satisfaction level were intermediate. It is suggested that designing and implementing intervention programs are necessary for capacity utilization of the computer and the internet by the IT department.
    Keywords: Information Technology, Computer, Internet, Automation, Abadan Medical School
  • Marziyhe Meraji, Maryam Barabadi * Pages 168-175
    Introduction
    Mortality statistics are derived from the information recorded on death certificates. This information is used for many important purposes, such as development of public health programs and allocation of health care resources. Therefore, the accuracy of death certificate data is very important. The aim of this study was to evaluate the quality of documentation of death certificates in hospitals in Sabzevar, Iran.
    Method
    In this retrospective and applied study, all death certificates of patients admitted and expired in hospitals (30 death) of Sabzevar, Iran during the second six months in 2010 were evaluated. Data was collected by a checklist Which validity was approved by experts. Obtained data analyzed using SPSS software and descriptive statistics.
    Results
    The result shows that out of all death certificates reviewed, Only 11,6 percent of certificates were found written without error. Most frequent errors pertained to writing patient's social security number (78.5%) and national ID card (26.2%). Around 60% of death certificates were not issued by treating doctor of deceased and 38% of them were issued by a general practitioner (GP). Listing 'mechanism of death' at the place of 'underlying cause of death' was found in 20, 5 %of certificates. There was no causal relationship between the recorded causes in 27% of certificates. 68% of certificates disclosed 'use of abbreviation's in cause of death.
    Conclusion
    In this study indicates improper sequence of causes and use of abbreviations in the recorded causes of death, due to the lack of understanding about the importance of the death certificate and unfamiliarity of physicians with rules and guidelines of determining mortality causes. Some annual courses in death certification and discussion of the death certificate for each deceased patient in physician, can increase accuracy of the documents.
    Keywords: Documentation errors, Causes of death, Death certificate
  • Mohtaram Nematollahi, Ali Garavand *, Hossein Monem Pages 176-183
    Introduction
    Electronic Medical Records, which is a valuable system to access the patients information at the hospital, is one of the innovative technologies for the utilization of health information. For its successful implementation, this system should be assessed regarding the factors affecting its adoption and use. The purpose of this study was to review the published articles on the factors influencing the adoption of electronic medical records systematically and according to Information Technology Adoption Theories and to identify and classify the factors affecting the adoption of this system.
    Method
    The present study is a systematic review survey. Data were collected by searching strategy in valid databases such as Google Scholar, Emerald, Science Direct, SID, MagIran, IranMedex, Pubmed from 2004 to 2014, and then the data were recorded on checklist.
    Results
    Among the studies that use information technology theories to survey the factors affecting adoption of electronic medical record, TAM model was used more than other models. Factors such as perceived ease of use, perceived usefulness, and social influence of TUATU are the most effective on adoption of electronic medical records.
    Conclusion
    The results of the study showed, perceived ease of use, perceived usefulness, and social influence are effective factors in adopting EMR. Consequently these factors are recommended to be considered in planning to run systems.
    Keywords: Electronic Medical Records, Technology Acceptance Models, Ease of Use, Usefulness, Social Influence
  • Hamid Moghaddasi, Mohammad Mehdi Ghaemi* Pages 184-194
    Introduction
    The increasing influence of ICT on health and changing information systems to electrical form makes using the information, data transmission, and also preparation printouts of information so easy that the importance of internal and external disclosure policy, data security, and confidentiality standards in these systems have been doubled.
    Method
    At the beginning of research, all the combinations of key words were searched, then the history and importance of the health data security standards were studied. So the most prevalent and reliable standards were selected to perform the full text. For the next step the researchers extracted the properties which were used to be compared with the selected standards and finally the comparison was discussed.
    Results
    PCI-DSS, HIPAA, and ISO-27799:2008 properties were classified in 8 groups and 25 subgroups. ISO-27799:2008 was attended to all properties in Encryption group, but HIPAA was just attended to Encryption in storage, and asymmetric key, and PCI-DSS was considered on Encryption in storage, using Hash algorithm and use of asymmetric key. Operation system security was considered only in HIPAA. Only PCI-DSS standard considered RFID and DNS security and cell phone security, and PCI-DSS as well as ISO-27799:2008 considered wireless networks security.
    Conclusion
    One can use the standard that is stronger in context. So, it is recommended to use PCI-DSS for cell phone or PDA systems, and ISO-27799:2008 or PCI-DSS for wireless networks. It is better for security in operation systems to use HIPAA. Combined standard with all these three standards aspects can be used as the safest approach.
    Keywords: Local Cardiovascular Terms, Coding, Application, ICD
  • Mahnaz Samadbeik *, Saeede Garavand, Maryam Sohrabi Zadeh, Nasim Koshki, Zeynab Mohammadi Pages 195-203
    Introduction
    Health literacy has been defined as the cognitive and social skills which determine the individual's motivation and ability to gain access to, understand, and use information in ways which promote and maintain good health. To address health literacy in today’s technology-rich health care environments, there is a strong need for validated computer-based tools to assess health literacy. Therefore, this study aimed to present an overview of specifications of current health literacy screening instruments to adapt for computer-based usages.
    Method
    In this narrative review study, relevant English publications were examined. The selected resources resultedfrom Boolean search in the related databases using key words concerning the Health Literacy Instruments.
    Results
    The results of the overview of the health literacy measurement tools showed that these instruments include the two gold standards TOFHLA (pilot testing of a computer-based version) and the Rapid Estimate of Adult Literacy in Medicine (REALM) as well as, Newest Vital Sign (NVS) and eHealth Literacy Scale (eHEALS). Additionally, the tool for Health Literacy Screening Question Methodologies (HLSQM) was applied to measure the health literacy.
    Conclusion
    Current health literacy screening tools demonstrate different beneficial properties depending on the context of use. Therefore, it's recommended that a health literacy instrument be developedfrom the combination of validated and reliable HLSQM and eHEALS questions for the purpose of developing a computer-based instrument to screen individuals accessing eHealth applications.
    Keywords: Characteristics, Health Literacy, Computer, Screening tools