فهرست مطالب

منابع آب و توسعه - سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، بهار 1393)

نشریه منابع آب و توسعه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 20
|
  • همایون مقیمی* صفحه 1
    نسبت های یونی، شاخص مناسبی برای تعیین منشا مواد و املاح موجود در آب های زیرزمینی است. بر این اساس در تحقیق حاضر به مطالعه نسبت های یاد شده طی دوره آماری 1378-1390 در دشت قائم شهر- جویبار در ساحل دریای مازندران (استان مازندران- شمال شرق ایران) پرداخته شده است. در این راستا از 22 نقطه واقع در دشت، نمونه برداری و پس از آزمایش، پارامترهای مختلف فیزیکو- شیمیایی آب تعیین شد. تحلیل نتایج نشان داد که در آب های زیرزمینی منطقه، تواتر یون ها در سال 1378 و 1390 به صورت:= HCO3>Cl>SO4 Na+K>Ca>Mg،HCO3> Cl > SO4 Ca>Na+K>Mg=بوده و رخساره های آن از نوع کلسیم بی کربنات است و اختلاط آب هایی با مشخصات کلسیم، منیزیم و کلراید همراه با نوع سدیم کلراید در منطقه، مشاهده می شود. شاخص های اشباع کلسیت، دولومیت، هالیت و ژیپس، دلالت بر حد اشباع تا فوق اشباع این شاخص ها در آب های زیرزمینی محدوده مورد مطالعه دارد. بدین ترتیب با مطالعه نسبت های یونی در منطقه مشخص شد که سدیم از نفوذ آب شور و مقادیری نیز از هوازدگی کانی های رسی به آب زیرزمینی منطقه وارد شده است و کلسیم و منیزیم نیز از رسوبات آهکی و دولومیتی منشا گرفته اند.
    کلیدواژگان: قائم شهر، جویبار، نمودار پایپر، نمودار گیبس، شاخص اشباع، نسبت های یونی
  • حجت قربانی واقعی*، حسین علی بهرامی، مرضیه رشیدی صفحه 20
    استفاده از روش های آبیاری زیرسطحی با هدف تامین رطوبت خاک در محدوده ظرفیت زراعی، نقش کلیدی در توسعه برنامه های مدیریت آب و خاک دارد. تامین رطوبت زیرسطحی با قطعات سفالی از نوع کپسول های رسی می تواند راهی برای افزایش کارایی سیستم های آبیاری زیرسطحی در بسیاری از اراضی باغی مناطق خشک و نیمه خشک باشد. در این تحقیق به منظور تامین رطوبت مورد نیاز انگور از قطعاتی به ارتفاع 12 و قطر 5/ 3 سانتی متر استفاده شد و مقدار مصرف آب، عملکرد محصول و کارایی مصرف آب آن در مقایسه با آبیاری قطره ای سطحی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار متوسط مصرف آب و عملکرد میوه انگور در روش آبیاری کپسول رسی زیرسطحی و آبیاری قطره ای سطحی به ترتیب 4050 و 6668 مترمکعب در هکتار و 2/ 14 و 8/ 14 تن در هکتار بود و با توجه به مقدار عملکرد میوه و مقدار آب مصرفی، شاخص بهره وری آب در روش آبیاری کپسول رسی بهتر از روش آبیاری قطره ای سطحی بود. بر اساس نتایج این تحقیق، استفاده از کپسول های رسی متخلخل می تواند در راستای بهینه سازی مصرف آب آبیاری در گیاه انگور در مناطق خشک و نیمه خشک به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: آبیاری زیرسطحی، انگور، کپسول رسی متخلخل، رطوبت خاک
  • آرش مددی*، فرید کریمی پور، مائده احمدی صفحه 27
    منابع آب سطحی به لحاظ کیفی، متاثر از فعالیت های انسانی و عوامل طبیعی هستند. از این رو در تصمیم گیری های مرتبط با کاهش آلودگی منابع آبی، مشخص کردن این تاثیرات، اجتناب ناپذیر است. با این حال، به دلیل ماهیت پویای مکانی- زمانی ارتباط میان کاربری ها و پوشش زمین با آلاینده های آبی، در نظر گرفتن ابعاد مکان و زمان برای استخراج این روابط، امری ضروری است. علاوه بر این، ورود بعد مکان و مشخص کردن تاثیرات مذکور در یک بازه زمانی بلندمدت، درک ما را از ارتباطاتی که در فضا و زمان در حال تغییر می باشند، بهبود می بخشد. بر این مبنا در تحقیق حاضر، از رگرسیون وزن دار جغرافیایی زمانمند برای تعیین تاثیرات کاربری/پوشش زمین بر میزان غلظت آلاینده فلزی آرسنیک استفاده شده است. مزیت استفاده از این نوع رگرسیون، آن است که همبستگی مکانی و عدم ایستایی مکانی ایستگاه های پایش کیفیت آب را در برآورد ضرایب رگرسیون، لحاظ می نماید. علاوه بر این، با در نظر گرفتن بعد زمان در انجام محاسبات، همبستگی زمانی غلظت آلاینده های مذکور نیز مد نظر قرار می گیرد. نتایج این تحقیق منجر به ارائه روشی شد که علاوه بر استخراج روابط متغیر در فضا، تغییرات زمانی را نیز در نظر می گیرد و نتایج مناسب تری را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: کاربری، پوشش زمین، کیفیت آب، خودهمبستگی مکانی، خودهمبستگی زمانی، ناایستایی مکانی، ناایستایی زمانی
  • محمد رضوانی، مهدی نوجوان*، مهدی صهبا صفحه 43
    هدف از این تحقیق، ارزیابی میزان آلودگی نیترات و شوری در آبخوان دشت اشتهارد با استفاده از مفاهیم ظرفیت برد است. بدین منظور ابتدا نقشه هم تراز آب زیرزمینی تهیه شد. سپس از 14 منبع انتخابی دشت مشتمل بر 9 حلقه چاه و 5 رشته قنات در دو نوبت در سال آبی 90-1389 نمونه برداری شد و نمونه ها آنالیز گردیدند. پس از سنجش شیمیایی نمونه ها و مشخص شدن غلظت نیترات و اندازه گیری هدایت الکتریکی، منحنی های هم هدایت الکتریکی و هم نیترات استخراج شد. بر اساس هیدروگراف سالیانه آبخوان، متوسط افت سطح آب زیرزمینی در یک دوره 15 ساله حدود 69 /0 متر در سال به دست آمد که نشانه استفاده بیش تر از ظرفیت تجدیدپذیری آبخوان است. همچنین نتایج، بیان گر بالا بودن غلظت نیترات و هدایت الکتریکی و عبور آن ها از حد آستانه و بروز خطرات جدی در آبخوان می باشد. طبق مفهوم آستانه ها در ظرفیت برد، در اکثر نقاط، آب های زیرزمینی بیش از ظرفیت برد آبخوان مورد بهره برداری قرار گرفته اند و با توجه به این که بهره برداری و مصرف عمده آب مربوط به بخش کشاورزی است؛ مازاد کودهای شیمیایی مصرفی، در خاک باقی مانده، از طریق آب برگشتی کشاورزی به سفره آب زیرزمینی وارد شده و باعث افزایش غلظت یون نیترات گردیده است.
    کلیدواژگان: آبخوان دشت اشتهارد، آستانه ها، شوری، ظرفیت برد، نیترات
  • عباس پارسایی*، محمد مهدی احمدی، کورش قادری صفحه 56
    مدل عددی برای حل معادله یک بعدی انتقال پخش جزیی (FRADE)، به منظور محاسبه مقدار غلظت در رودخانه های دارای شرایط ماندابی توسعه داده شده است. برای حل عبارت انتقال در معادله مذکور، از روش مرتبه دوم فروم استفاده و عبارت پخش به روش ضمنی حل شده است. همچنین از تکنیک Time Splitting برای ترکیب حل عددی عبارات انتقال و پخش بهره گرفته شده است. برای صحت سنجی مدل توسعه داده شده نیز نتایج شبیه سازی عددی با نتایج حاصل از حل تحلیلی روش تصحیح معادله انتقال پخش (MADE) و همچنین با استفاده از داده های برداشت شده در رودخانه Severn انگلستان مقایسه شده است. نتایج بررسی نشان دهنده دقت خوب مدل توسعه داده شده مورد نظر برای شبیه سازی غلظت در رودخانه های دارای پهنه ماندابی است.
    کلیدواژگان: انتقال، پخش، پهنه ماندابی، رودخانه، روش های عددی، مشتق با درجه
  • گل افشان نوروزی*، ناصر طهماسبی پور، حسین زینی وند، مجید رحیمی نسب صفحه 66
    به طور کلی آگاهی از میزان رسوب حمل شده توسط رودخانه و تاثیرپذیری آن از عوامل مختلف، ضروری است. اهمیت سد سازی روی رودخانه ها، آگاهی از نحوه و زمان انتقال رسوب و برآورد حجم رسوبات رودخانه را از اهمیت دوچندانی برخوردار می نماید. حوزه کشکان در استان لرستان با مساحتی معادل با Km2 39/9287 به عنوان زیرحوزه ای از حوزه بزرگ کرخه، رودخانه های بسیاری دارد. این حوزه هرساله شاهد سیلاب های بزرگ با حجم رسوب انتقالی بالا است. در تحقیق حاضر برای بررسی ابعاد مختلف انتقال رسوب از حوزه مذکور، از نرم افزار HEC RAS استفاده شد. همچنین آمار 31 ساله (1359 تا 1389) انتقال رسوب و تغییرات زمانی انتقال آن روی بازه ای از رودخانه کشکان (از ایستگاه هیدرومتری کشکان- پلدختر تا 200 متر به سمت بالای ایستگاه) بررسی شد. هدف از انجام این تحقیق، تجزیه و تحلیل انتقال رسوب در ماه های سیلابی و برآورد نرخ انتقال رسوب در ناحیه مورد مطالعه می باشد. نتایج، کارآیی مناسب مدل برای شبیه سازی رسوب و نیز تطابق خوبی بین مقادیر اندازه گیری و شبیه سازی شده بر اساس معیار ارزیابی ناش ساتکلیف (% 72 واسنجی و % 78 اعتبارسنجی) نشان داد. همچنین مشخص شد که بیش ترین انتقال رسوب سیلاب ها در منطقه مورد مطالعه، در فصل زمستان و ماه اسفند رخ داده است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، انتقال رسوب، تغییرات زمانی در سیلاب، HEC RAS 4، 1
  • کیوان خرمی*، قربان وهاب زاده، کریم سلیمانی، رضا طلایی صفحه 80
    برای تعیین خصوصیات هیدرولوژیکی یک حوزه نمی توان کلیه عوامل را در نظر گرفت؛ بلکه بایستی خصوصیات مهمی که می توانند از دیگر عوامل، اهمیت بیش تری داشته باشند را انتخاب کرد. بررسی ویژگی های فیزیوگرافی و هیدرولوژیکی از مهم ترین پارامترها در بررسی وضعیت حوزه آبخیز هستند. در این پژوهش به بررسی خصوصیات فیزیوگرافی و هیدروگرافی حوزه آبخیز قره سو از جمله سطح حوزه، محیط حوزه، شکل حوزه، شیب، جهت شیب، هیپسومتری، شبکه آبراهه ها و رتبه بندی آبراهه ها یا استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که علاوه بر وسعت زیاد حوزه، شکل آن کشیده بوده و به تبع آن زمان تمرکز بالا و فرصت نفوذ نیز بیش تر می باشد و این موضوع از لحاظ مدیریت رواناب مهم است همچنین سامانه اطلاعات جغرافیایی به عنوان یک ابزار سودمند در بالا بردن دقت و سرعت و کاهش هزینه مطالعات مفید می باشد.
    کلیدواژگان: فیزیوگرافی، هیدروگرافی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، حوزه آبخیز قره سو
  • زهراالسادات رضوی*، حسین مرادی، عیسی ابراهیمی صفحه 102
    هدف از این مطالعه، بررسی اثر فعالیت های شهر اصفهان بر کیفیت آب رودخانه زاینده رود طی سال های 89- 76 است. آن چه در این مطالعه بررسی شده است شامل تغییرات پارامترهای فیزیکوشیمایی رودخانه (دبی، pH و EC) در بازه زمانی 89-76 و در سه موقعیت قبل از شهر، محدوده شهر و بعد از شهر و همچنین تغییرات تراکم 4 خانواده بزرگ بی مهرگان کفزی شامل شیرونومیده، لامبریسیده، لامبریکولیده و توبیفیسیده در همین دوره زمانی و مکانی می باشد. آنالیز رگرسیون با نرم افزار 15 MiniTab انجام گرفت. نتایج نشان داد که از سال 76 تا 89 تغییرات قابل ملاحظه ای در پارامترهای فیزیکوشیمیایی و زیستی وجود دارد. میزان دبی رودخانه در این سال ها کاهش چشم گیری داشته است. همچنین یافته ها نشان داد با فاصله گرفتن از شهر، با کاهش دبی، pH و افزایش EC روبه رو هستیم و به دنبال آن تراکم ماکروبنتوزها افزایش یافته است. این موضوع با توجه به ویژگی های زیستی و اختصاصات زیستگاهی بی مهرگان کفزی مورد بررسی، نشان دهنده کیفیت نامطلوب آب رودخانه به خصوص در ناحیه بعد از شهر بوده است که این می تواند ناشی از تغییرات آب و هوایی، تاثیر خشک سالی های اخیر، تخلیه انواع فاضلاب ها به رودخانه و افزایش انتقال آب رودخانه به سایر مناطق باشد.
    کلیدواژگان: رودخانه زاینده رود، جوامع کفزی، اثر شهر
  • رضا باقریان*، مجید ثنایی طرقبه صفحه 114
    به عقیده بسیاری از اندیشمندان علوم اجتماعی، میزان مشارکت مردم در طرح های مشارکتی، می تواند یکی از عوامل تعیین کننده موفقیت یا شکست آن طرح ها باشد. اما عواملی که باعث مشارکت مردم در این گونه طرح ها می شود، هنوز به درستی شناخته نشده اند. این مقاله به منظور تبیین و تحلیل عوامل موثر بر مشارکت مردم در اجرای طرح های مدیریت منابع آب و خاک در حوزه آبخیز حبله رود، از تئوری مبادله اجتماعی استفاده و میزان مشارکت مردم در اجرای این طرح ها را تحلیل کرده و با استفاده از پرسش نامه های خود ساخته، تئوری مزبور را به آزمون گذاشته است. داده های پژوهش، از 200 نفر از سر پرستان خانوارهای ساکن در حوزه که به طور تصادفی انتخاب شده اند، جمع آوری و برای تحلیل آماری داده ها از روش تحلیل عاملی، همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد که مشارکت مردم در این طرح متوسط بوده است و آن ها بیش تر تمایل به مشارکت در فعالیت های اجتماعی دارند تا فعالیت های اقتصادی یا میدانی. همچنین نتایج تحلیل همبستگی مبین آن است که در حوزه حبله رود، ارتباط معنی داری بین فاکتورهای مبادله اجتماعی و سطح مشارکت مردم در طرح های یاد شده وجود دارد (p=0.000، R=0.58). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که این عوامل، % 34 از تغییرات میزان مشارکت را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، تئوری، حبله رود، مبادله اجتماعی، مشارکت
  • پدرام عباسی، فردین بوستانی، علیرضا صادقی* صفحه 123
    در این مقاله تاثیر اجرای پخش سیلاب و ایستگاه های تغذیه مصنوعی بر برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مورد بررسی قرار گرفته و در این راستا سه ناحیه در نظر گرفته شده است که عبارتند از: منطقه شاهد، منطقه پخش سیلاب و حوضچه های تغذیه مصنوعی. پخش سیلاب طوری طراحی شده است که سیل توسط کانال انتقال سیل وارد اولین کانال پخش می شود و پس از این که کانال سیلاب همه منطقه مجاور را پوشاند، آب از طریق سرریزها وارد کانال پخش بعدی می گردد. این مطالعه در قالب طرح یک طرفه انجام گرفته ونتایج حاصل از آن با آزمون شفه مقایسه گردیده و اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد تاثیر اجرای پخش سیلاب و ایستگاه های تغذیه مصنوعی بر خصوصیات فیزیکی خاک بیش تر از ویژگی های شیمیایی آن بوده؛ به طوری که باعث بهبود ساختمان خاک شده است. البته از لحاظ خصوصیات شیمیایی نیز میزان مواد آلی و معدنی خاک افزایش یافته؛ ولی این تغییرات چشم گیر نبوده است. به عنوان نتیجه کلی این تحقیق نیز می توان بیان کرد که استحصال سیلاب هم برای تغذیه سفره آب های زیرزمینی و هم از جهت زراعت سیلابی، قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، تغذیه مصنوعی، منطقه شاهد
  • مرتضی فلاح پور طزنجی* صفحه 132
    شناخت خصوصیات حوضه های آبخیز و فرسایش و رسوب آن ها از اهمیت ویژه ای در مطالعات منابع آب برخوردار است. همچنین فرسایش خاک معضلی است که موجب کاهش حاصل خیزی، از بین رفتن خاک، نابودی پوشش گیاهان و وارد آمدن صدمه به اقتصاد کشورها می شود. از طرف دیگر کمبود اطلاعات در مطالعات فرسایش خاک، جزء مشکلات لاینفک این حوضه ها است. بنابراین در مطالعه حاضر که به منظور ترسیم سیمای فرسایش حوضه آبخیز منشاد و با هدف صرفه جویی در زمان و هزینه و نیز افزایش دقت صورت پذیرفت، شاخص های شش گانه زمین شناسی سطحی، نوع خاک، رواناب، شیب، کاربری اراضی و پوشش گیاهی، با استفاده از روش های RS و GIS بررسی شد. نتایج نشان داد که رسوبات کواترنر در بین تمامی سازندها بالاترین نقش را در کاهش فرسایش منطقه دارد. سازند آهک کرتاسه نیز به دلیل درصد بالای وجود، بالاترین نقش را در افزایش فرسایش در زیرحوضه 4 دارد (% 74/ 22). همچنین بیش ترین مساحت منطقه (Km2 13/65) دارای فرسایش متوسط (حدود M3/Km2 640/93) است. بنابراین پیشنهاد می شود در راستای کاهش فرسایش خاک، از افزایش خارج از ظرفیت دام در منطقه، جلوگیری و از اقدامات حفاظتی آبخیزداری و بهبود نوع پوشش منطقه، استفاده شود و مانع از افزایش فرسایش بیش تر در محدوده مورد مطالعه گردد.
    کلیدواژگان: رسوب زایی اراضی، فرسایش خاک، پوشش گیاهی، منشاد
  • بختیار کریمی*، بهاره صولتی صفحه 143
    هدف اصلی این مطالعه، پیش بینی خشک سالی استان های مازندران و گلستان با استفاده از منطق فازی است. در این راستا و به منظور تحلیل و مدل سازی بارش،داده های بارش سالانه 12 ایستگاه در استان های مازندران و گلستان در یک دوره 30 ساله(1380-1351) مورد استفاده قرار گرفت. پس از انتخاب دوره مشترک آماری، بررسی کفایت و درستی داده ها و آزمون داده های پرت، از دو نمایه آب و هوایی معمول؛ یعنی نمایه معیار بارندگی سالانه و نمایه ناهنجاری بارش، برای دست یابی به هدف پژوهش، استفاده شد. سپس با توجه به شاخص های مورد بررسی، سه طبقه خشک سالی در نظر گرفته شد که شامل وضعیت نرمال تا خشک سالی ضعیف، خشک سالی متوسط وخشک سالی شدید است. سپس بر اساس 9 پارامتر آماری موجود از داده های بارش، ویژگی های مختلفی به دست آمدو به کمک درخت تصمیم (الگوریتم J48) ویژگی های موجود، قوانین مختلفی استخراج گردید.پس از آن، به کمک نتایج حاصل از الگوریتم J48، قوانین مربوط به منطق فازی و تابع عضویت مشخص شد و در نهایت مدل فازی J48 به منظور ارزیابی با داده های موجود تست شد و نتایج درصد دقت کلاس بندی برای شاخص SIAP و RAI به ترتیب %22/ 72 و %66/ 86 محاسبه شد که در محدوده قابل قبولی قرار دارند.
    کلیدواژگان: خشک سالی، مازندران، درخت تصمیم، منطق فازی، گلستان
  • سعید جهانتیغ* صفحه 159
    گردشگری، هرگونه مسافرتی است که شخص به واسطه آن از محیط کار یا زندگی خود خارج شود. گردشگرها بیش از هر چیز به آب و هوا، فرهنگ یا طبیعت مقصد خود اهمیت می دهند. گردشگر باید هزینه هایی مانند هزینه غذا، اسکان و تفریحات را بپردازندکه باعث رونق اقتصادی و احیای توریسم می شود. در پژوهش حاضر سعی شده است به بررسی موضوع توریسم دریایی در شهر بندری چابهار پرداخته شود و از این راه موجبات احیای این توریسم به وسیله توسعه ورزش های آبی ارزیابی گردد. روش تحقیق حاضر، پیمایشی بوده است و جامعه آماری آن را گردشگران و ساکنان شهر چابهار تشکیل می دهند. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای متناسب با حجم و مقیاس پرسشنامه پنج درجه ای لیکرت و به تعداد 321 نفر بوده و اعتبار پرسش نامه توسط متخصصین تایید شده است. داده های مورد نیاز تحقیق از طریق مشاهده و مصاحبه، بازدید و نظر خواهی جمع آوری شده است. در بررسی اطلاعات نیز از روش های آماری و SWOT استفاده شده و راهبردهایی مانند به حداقل رسانیدن نقاط ضعف برای موضوع احیای توریسم دریایی و تقویت زیر ساخت های سخت افزاری و نرم افزاری برای توسعه گردشگری با مقاصد ورزشی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توریسم دریایی، ورزش های آبی، مدل SWOT، چابهار
  • عزیزاله بزی* صفحه 170
    در این پژوهش برخی از خواص فیزیکی و شیمیایی آب های ساحلی کم عمق خلیج چابهار در 5 ایستگاه متفاوت در تابستان 1392 مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج، دمای آب های مورد مطالعه در محدوده 95/ 24 تا 11/ 28 درجه سانتی گراد، شوری آب در محدوده 02/ 36 تا 42/ 37 میلی گرم در لیتر، مقدار pH بین 02/ 8 تا 17/ 8 و میزان آلکالینیتی در محدوده 38/ 2 تا 46/ 2 میلی مول H+ بر کیلوگرم آب دریا (mmol H+/kg) به دست آمد. میزان نیترات، نیتریت، فسفات و هیدروکربن های آروماتیک حلقوی (PAHs) در آب های منطقه مورد مطالعه، به ترتیب در محدوده 3±3/ 7 تا 4±4/ 19، 9/0±5/ 2 تا 1±16، 5±31 تا 12±79 میکروگرم بر لیتر و 5 /2 تا 7 /34 نانوگرم بر لیتر اندازه گیری شد. همچنین در این تحقیق، امواج ناشی از باد در خلیج چابهار با استفاده از مدل عددی OSW محاسبه و تجزیه و تحلیل شده است. برای پیش بینی امواج از آمار باد بیست ساله ایستگاه هواشناسی منطقه استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل عددی با داده های اندازه گیری شده بویه چابهار کالیبره گردیده و بر این اساس، ارتفاع و دامنه امواج به ترتیب 7/ 2 متر و 5/5 ثانیه، محاسبه و جهت غالب امواج، جهت جنوب شرقی تعیین شده است.
    کلیدواژگان: خلیج چابهار، آلکالینیته، مواد مغذی، ارتفاع و دامنه امواج
  • نجم الدین منصوریان* صفحه 180
    در شرایط فعلی، یکی از مهم ترین اهداف شورای شهر و شهرداری کلان شهر مشهد، کاهش آلاینده های زیست محیطی آن به منظور ارتقای سطح سلامت شهروندان و احساس نشاط در آنان است. یکی از این پروژه ها، توسعه سطح سبز شهر کی باشد که مهم ترین عامل محدودکننده آن، آب است. بر همین اساس پروژه ای باعنوان استحصال آب باران برای استفاده در فضای سبز شهر مشهد با هزینه های مشخص انجام شد که از مهم ترین بخش های مورد توجه آن، بررسی اقتصادی پروژه است. در این پروژه اغلب هزینه ها در ابتدای طرح انجام گرفته است؛ ولی درآمد آن بعد ها به دست می آید؛ بنابراین لازم است درآمد و هزینه های پروژه به یک مبدا مشترک زمانی تبدیل شود. بدین منظور از روش های مختلفی استفاده می شود که یکی از آن ها، روش ارزش فعلی درآمدهای آینده است. نرخی که برای تبدیل ارزش درآمد و هزینه های آینده به کار می رود، نرخ تبدیل ارزش نامیده می شود. بر اساس یافته ها و نتایج ارزیابی اقتصادی پژوهش حاضر و با توجه به فرضیات و همچنین آمار و اطلاعات موجود، نسبت منفعت به هزینه برابر با 14/ 1 به دست آمده که نشان دهنده اقتصادی بودن پروژه با نرخ 5 درصد سالانه است. به عبارت دیگر اگر این پروژه طی30 سال، فعال باشد، منافع آن بیش تر از هزینه اش خواهد بود.
    کلیدواژگان: باران، استحصال آب، مشهد، ارزیابی اقتصادی، فضای سبز
  • عزیز رحیمی چاکدل*، مصطفی رقیمی صفحه 188
    مطالعات فیزیکی و شیمیایی آب رودخانه زیارت به عنوان یکی از منابع آب شرب بیان گر آن است که رخساره های هیدروشیمیایی آن، عمدتا از نوع بی کربنات کلسیم-منیزیم و کلرید (بی کربنات) کلسیم-منیزیم (-HCO3 Ca–Mg+2 و –Cl-HCO3 Ca–Mg+2) است. با توجه به مقدار کربنات کلسیم موجود در آب، این رودخانه به عنوان یکی از منابع تامین آب آشامیدنی شهر گرگان در رده آب های خیلی سخت قرار می گیرد. بر اساس استانداردهای کیفی آب آشامیدنی، شاخص کدورت به عنوان یکی از پارامترهای مهم فیزیکی جهت استفاده از آب رودخانه ها به منظور مصارف شرب مطرح می باشد که در این مقاله به بررسی آن در رودخانه زیارت پرداخته شده و قبل از ورود به تصفیه خانه گرگان بین NTU 2572- 185 اندازه گیری گردیده است. بر این اساس و با توجه به فرسایش پذیری و رسوب زایی حوزه آبخیز زیارت، انجام عملیات آبخیزداری و ایجاد حوضچه های متعدد در مدخل ورودی رودخانه زیارت به تصفیه خانه آب شرب گرگان به منظور کاهش کدورت آب این رودخانه و در نتیجه صرفه جویی در مصرف مواد شیمیایی در تصفیه خانه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، کیفیت شیمیایی، رودخانه زیارت، کدورت آب، گرگان
  • علیرضا دهقانپور فراشاه*، مرتضی فلاح پور طزنجی، محمد باقی پور صفحه 197
    امروزه فعالیت گردش گری به عنوان یکی از مهم ترین و پویاترین فعالیت ها در جهان مطرح است؛ اما رونق گردش گری در هر مکان جغرافیایی در کنار پیامد های مثبت و منفی اقتصادی و اجتماعی، اثرات زیست محیطی نیز به همراه دارد که در صورت ادامه یافتن می توانند خسارت های جبران ناپذیری را به بار آورند.‬ در حال حاضر، الگوی استفاده از زمین، گرایش های توسعه مکانی و شیوه های ساخت و ساز در کیش و محیط های تالابی آن، معمولا با آب و هوای سخت و شرایط اکولوژی شکننده جزیره تطابق ندارد و با استفاده از فناوری های موجود برای بهره برداری و حفاظت کارآمد منابع، همراه نشده است. این پژوهش که به منظور بررسی پتانسیل گردش گری زیست محیطی جزیره کیش و محیط های تالابی آن صورت پذیرفته، دارای نتایجی بوده است که بیان می کنند محیط دریایی کیش در زمینه گردش گردی و عوامل زیستی دارای نقاط قوت و ضعفی است که نقاط قوت آن عبارتند از: وضعیت مناسب آب دریا برای کاربرد اقتصادی بالا برای مصرف انسانی، صنعتی و آبیاری، آب های سطحی و جاذبه های گردش گری نظام قنات ها و نقاط ضعف آن بدین صورت خلاصه می شوند: آلودگی دریا بر اثر ورود فاضلاب شهری، فعالیت های بندرگاهی و تفریحی و بازیافت زمین در ساحل و تالاب ها و نیز آلودگی آب های زیرزمینی بر اثر فعالیت های شهری.
    کلیدواژگان: گردش گری دریایی، کیش، محیط زیست
  • حسین عالم، ضرغام محمدی* صفحه 206
    دریاچه های هفت برم، مجموعه ای از دریاچه های آب شیرین ایران هستند که در شمال غرب شیراز و شرق زاگرس چین خورده واقع شده اند و از نظر زمین شناسی در فارس داخلی و روی سازند گچساران و حاشیه غربی گسل کره بس قرار دارند. در این تحقیق جهت شناسایی منشا آب دریاچه های هفت برم، از مجموعه مطالعات کاملی شامل مشاهدات میدانی، نمونه برداری شیمیایی و ایزوتوپی، اندازه گیری پارامتر های ورودی و خروجی هر آبخوان و اندازه گیری تغییرات سطح آب دریاچه ها، استفاده شده است. بررسی های اولیه هیدروژئولوژی و هیدروشیمی نشان می دهد که در منطقه مورد مطالعه سه آبخوان شامل آبخوان آهکی، آبخوان آبرفتی و آبخوان سازند گچساران قابل تفکیک هستند که پتانسیل تامین آب برای دریاچه های هفت برم را دارند. نتایج به دست آمده بر اساس شواهد زمین شناسی، هیدروژئولوژیکی، هیدروشیمیایی و ایزوتوپی نشان می دهد که منشا اصلی آب این دریاچه ها، آب های سطحی اطراف هستند و ارتباط دریاچه ها با آبخوان های سازند های مجاور بسیار کم است.
    کلیدواژگان: دریاچه هفت برم، هیدروشیمی، بیلان، ایزوتوپی، SCS
  • حدیقه محمدی، علی باقری، ابوالفضل اکبرپور* صفحه 1
|
  • Homayoun Moqimi* Page 1
    Ghaemshahr- Joybar plain is located in Mazandaran province, northern Iran. The study area extends from 35°-44' to 36°- 47' North latitudes and 52°-35' to 53°-23' East longitudes. For evaluation of groundwater quality, samples were collected from 22 spots and after examining them, different parameters were determined. Groundwater qualities were examined by various physico-chemical parameters. The sequence of abundance of the major cations and anions is as follows: Na+K>Ca>Mg = HCO3>Cl>SO4 (1999), Ca>Na+K>Mg= HCO3> Cl > SO4 (2011). The kinds of facies are CaHCO3 and mixed water with Ca, Mg, Cl and Na-Cl dominant water type. In the studied area, calcite, gypsum, dolomite, Halite saturation indices are indictive of their saturation or oversaturation in ground water. Ionic ratios indicated that sodium ion originates from salt water intrusion and weathering of clay minerals, calcium and magnesium from limestone and dolomite deposits.
    Keywords: Ghaemshahr, Joybar, Piper Diagram, Gibbs Diagram, Saturation Index, Ionic Ratios
  • Hojjat Ghorbani Vaghei*, Hosein Ali Bahrami, Marzieh Rashidi Page 20
    Maintaining soil moisture content at about field capacity and reducing water loss in near root zone using sub-irrigation methods plays a key role in developing soil and water management programs. Providing soil moisture can be an efficient method of subirrigation systems for many orchards at arid and semi-arid regions. In this research, in order to provide the water requirement of grape plant were used porous clay capsules with height and diameter of 12 cm and 3.5 cm, respectively. The water consumption, yield production and water use efficiency were evaluated and compared in both drip and porous clay irrigation systems. The results showed that the irrigation types significantly affect water consumption and water use efficiency. The average water consumption and yield production with buried clay capsules and drip irrigation methods on grapevine plant were 4050 and 6668 M3.ha-1 and 14.2 and 14.8 Ton.ha-1, respectively. According to the results of this study, it can be concluded that using buried porous clay capsules leads to higher water use efficiency compared to drip irrigation in growing grapevine plant in arid and semiarid regions.
    Keywords: Porous Pipe, Soil Moisture, Yield, Water Use Efficiency
  • Arash Madadi*, Farid Karimipour, Maede Ahmadi Page 27
    The effects of human activities on surface water quality have been exhaustively investigated. Studies show that the relation between land use/land cover and surface water quality depends on location. However, temporal characteristics of the problem are poorly understood. This paper examines the hypothesis stating that the impact of land use/land cover on surface water quality varies with space and time. i.e., it is a spatio-temporal linkage. Due to the non-stationarity of the problem as well as the spatial auto-correlation which exists between the values observed at the monitoring stations, the ordinary least square regressions produce unwanted bios in the results. Hence, the geographically weighted regression (GWR) is suggested to model the spatially varying characteristics of the problem. We also extend GWR to support time dimension in order to consider the temporal variations, as well. The results of implementing the proposed approach is represented and evaluated in a case study.
    Keywords: Land Use, Land Cover, Water Quality, Spatial Autocorrelation, Temporal Autocorrelation, Spatial Non, Stationary, Temporal Non, Stationary
  • Mohammad Rezvani, Mehdi Nojavan*, Mehdi Sahba Page 43
    The objective of this research is to assess the contamination of Eshtehard aquifer using the concepts of carrying capacity and threshold. For this purpose, on the basis of continuous measurement of groundwater level of 16 wells in the study area, the isolevel map of groundwater was prepared, then 14 resources including 9 wells and 5 aqueducts were selected and two sampling were carried out in 2010- 2011. After chemical analysis of samples, the maps of EC and NO3 were drawn in GIS. The average annual drawdown of water table was calculated to be 0.69 meter using the annual hydrograph, which was indicative of the over exploitation of the aquifer. Moreover, the results showed that the EC and Nitrate concentration was high, for they passed the thresholds in most parts. Thus, it would be a serious threat to the aquifer. According to the concepts of threshold and carrying capacity, groundwater has been exploited over the carrying capacity of aquifer in most parts and since the exploitation and use of water in agriculture is the major consumption in the study area, the residual of chemical fertilizers has been kept in the soil and permeated to the aquifer by the agricultural water which leads to the increase in Nitrate.
    Keywords: Aquifer Contamination, Carrying Capacity, EC, Eshtehard Plain, Nitrate
  • Abbas Parsaie*, Mohammad Mehdi Ahmadi, Kurosh Qaderi Page 56
    In this study a numerical model has been presented for solving fractional advection dispersion equation(FRADE) in rivers with dead or stagnant zone. The FRADE equation is solved numerically with finite diference method useing a time splitting technique for solving advection and dispersion terms separatly. Analytical solution of modified advection dispersion equation model (MADE) and observed data from Severn river in U.K. were used to demonstrate the model capabilities. There is a good agreement between the observed data, analytical solution of MADE model and FRADE model. The fractional model characterized by the FRADE can accurately simulate the long-tailed dispersion processes in natural rivers.
    Keywords: Advection, Dispersion, Dead Zone, Fractional, Numerical Model, River
  • Golafshan Noroozi*, Naser Tahmasebipour, Hossein Zeinivand, Majid Rahimi Nasab Page 66
    Knowing the amount of sediment transport in rivers and the effectiveness of protective measures is necessary. Due to the proliferation of dams on rivers, knowledge of sediment volume estimation and how and when sediment moves is so important.Kashkan watershed is located in Lorestan province with an area of 9287.39 km2. This watershed is one of the main subbasins of large Karkheh river basin in western Iran. Kashkan watershed usually experiences bigfloods with high sediment. In this research, different aspects of sediment transport were assessed using HEC RAS software. In this study, during 31 years (1980 to 2010), geometeric data of Poldokhtar station and 200 meters of its upstream were used and assessed for simulating sediment transport and its temporal changes. The main purpose of this research was to analyze sediment transport in flooding months and to select the best method for estimating sediment transport rates in the study area. The evaluation of sediment transport by the HEC RAS 4.1showed a good agreement between measured and simulated sediment based on Nash Sutcliffe efficiency criteria (72% for the calibration and 78% for the validation period). Moreover, most floods with high sediment transport occur in the winter especially in December.
    Keywords: Simulation, Sediment Transport, Temporal Changes in Floods, HEC RAS 4.1
  • Keivan Khorrami*, Ghorban Vahabzadeh, Karim Soleimani, Reza Talaei Page 80
    To determine the hydrologic characteristics of a basin, all factors cannot be taken into consideration, but the key factors that are considered to be more influential than others should be taken into account. Physiographic and hydrologic features of the watershed are important parameters to evaluate the watershed condition. The present study aimed to investigate the physiographic and hydrographic characteristics of Gharesou watershed. Among the features are: area, perimeter, slope, aspect, hypsometry, stream network and stream order using GIS. The results showed that in addition to the vastness of the area, the shape of the watershed was stretched which subsequently will increase the time of concentration and chance of infiltration.this is an important issue in runoff management. GIS is an effective and useful tool in improving the accuracy and speed and reducing the costs of studies.
    Keywords: Physiography, Hydrography, GIS, Gharesou Watershed
  • Zahra Razavi*, Hossein Moradi, Isa Ibrahimi Page 102
    This study aimed to assess the effects of urban activities in Isfahan city on the water quality of Zayanderoud River during the years 1997-2010. In this study, we investigated: 1) the changes in physicochemical parameters such as river discharge, pH, and EC in this period (1997-2010) in three locations: before the city, within the city and after the city; 2) the changes in the density of the four different macrobenthos families as Chironomidae, Lumbricidae, Lumbriculidae and Tubificidae in this period and in the aforementioned locations. Data were analyzed using the statistical software MiniTab 15 using Regression. The result showed that during 1997-2010, physicochemical and biological parameters have changed significantly. Besides, the amount of discharge has significantly declined in this period. The findings showed that by increasing the distance from the Zayanderoud dam wall, discharge and pH significantly decreased but EC increased and, in consequence, macrobenthos density increased significantly by time. Considering the biological features and habitats specification, this issue was indicative of the undesirable quality of water in the river while the river passes the city. This can result from recent global climate change by decreasing precipitation, discharging different wastewater to river and increasing water transfers to other areas.
    Keywords: Zayanderoud River, Benthic Communities, City Effect
  • Reza Baqerian*, Majid Sanaei Torqabah Page 114
    The degree of popular participation in development programs is a major determinant of success or failure of the programs, but the factors which make people participate still remain unknown. Many studies have developed numerous and sometimes different views concerning the dimensions of participation. The present study was designed to analyze people's participation in soil and water resources management programs by using the framework of social exchange theory. An instrument consisting of 42 items was developed to measure the level of participation and social exchange. In order to achieve this goal, three villages were chosen in Hablerud basin in Iran. In these areas, 200 respondents were randomly selected and data were collected through personal interviews. Descriptive analysis, factor analysis, Pearson product moment correlation and multiple regressions were employed to analyze the data. The results showed that the overall participation in this program was low, but social participation was relatively higher than economic and environmental participation. Correlation analysis showed that there were significant relationships between exchange factors and level of participation (r =0.58). Multiple regression analysis indicated that the exchange factors explained about 34 percent of variation in the level of participation.
    Keywords: Management, Participation, Social Exchange, Theory, Soil, Water
  • Pedram Abbasi*, Fardin Boustani, Alireza Sadeqi Page 123
    In this research, the effects of water spreading and artificial recharge basin on some physical and chemical characteristics of soil were studied. Three areas chosen for this research are as follows: the control, spreading, and the recharge basin areas. Water spreading and the recharge basin was designed, so that the flood water were transported by transition channel to the first diffusion channel and to the next spreading channel. The data were randomly collected and then were analyzed by SPSS software. 14 physical and chemical Characteristics were analyzed for each sample. The results showed that flood collection in the flood spreading area and artificial recharge basin were important both for ground water recharging and cropping.
    Keywords: Water Spreading, Artificial Recharge, Control Area
  • Mortaza Fallahpour Tezenji* Page 132
    Characteristics of basins and their erosion and sedimentation are of great importance in the studies of water resources. Moreover, soil erosion is a problem that causes great damage to the economy of the country every year and reduces or kills soil fertility. Lack of information on soil erosion studies is the most important problem in these basins. Therefor this study aimed to delineate Manshad basin erosion features as well as to save time and cost and to increase the accuracy of the test. In this study, six indicators of surface geology, namely soil type, precipitation, slope, land use and vegetation type were investigated to assess soil erosion by using remote sensing and GIS methods. The results showed that the Quaternary deposits play a significant role in reducing erosion in the area. Formation of Cretaceous limestone increases erosion in sub basin 4 (22.74 %). Moreover, the most area (13.65 Km2) has the highest average erosion rate of about 640.93 M3/Km2. Therefore it is suggested that, to reduce erosion, the dramatic increase of livestock in the region should be banned. Watershed protection and improvement of the plantation should be taken into consideration to prevent further erosion in this region.
    Keywords: Sedimentation, Land Erosion, Vegetation, Manshadi
  • Bakhtiar Karimi*, Bahareh Solati Page 143
    The main goal of this study is to predict drought of Mazandaran and Golestan provinces using Fuzzy Logic. In this study, the annual rainfall data for 12 stations in Mazandaran and Golestan provinces for a period of 3 years (1971-2001) were analyzed. The sufficiency and accuracy of available data and scattered data were evaluated. The drought indices used in this study were 1.Standard Index of Annual Precipitation (SIAP) 2.Rainfall Anomaly Index (RAI). According to the available indices, three classes (weak drought, medium drought and intense drought) were taken into consideration. The feature of rainfall values were extracted using descriptive statistical parameters. J48 algorithm is used as a feature selection procedure to choose pertinent feature from data set. The results of J48 algorithm was used to generate rules and membership function set. Finally, in order to evaluate the proposed J48-Fuzzy model, the data sets were used to test the model. The results showed that the total classification accuracy for SIAP and RAI indices were 72.22 %, 86.66%, respectively.
    Keywords: Drought, Mazandaran, Decision Tree, Fuzzy Logic, Golestan
  • Saeed Jahantiq* Page 159
    Tourism includes any trip in which people leave their workplace or residential area. Most tourists care about the weather, culture or the nature of their destination more than anything else. Tourists have to pay for food, accommodation, entertainment that leads to prosperity and restoration of maritime tourism. The present study aims to investigate maritime tourism in the city of Chabahar and thereby paves the way for the revival of tourism by developing maritime sports. This research is a survey method and the research population is composed of the tourists and residents of Chabahar. Stratified sampling proportional to the size and scale of five-point Likert scale was utilized and its validity was confirmed by experts. Data was collected through observation, interviews, visits and surveys of experts, sport officials and athletes. Statistical and SWOT methods were used for analyzing the information and strategies such as minimizing weaknesses for the issue of restoration of maritime tourism in the study area were presented by developing aqua sports and enhancing hardware and software infrastructure for tourism development with sporting purposes.
    Keywords: Marine Tourism, Water Sports, SWOT Method, Chabahar
  • Aziz Ollah Bazzi* Page 170
    In this study, some physical and chemical properties of shallow coastal waters of the Gulf of Chabahar have been studied in five different stations in the summer of 2013. Based on the results of the study, the water temperature varied from 24.95 to 28.11 ° C, salinity of waters was in the range of 36.02 to 37.42 mg L, the pH value between 8.02 to 8.17 and alkalinity in the range of 2.38 to 2.46 mmol H+ / kg of seawater (mmol H+/kg), respectively. The amount of Nitrate, nitrite, phosphate and polynuclear aromatic hydrocarbons (PAHs) in the case water was in the range of 7.3±3 to 19±4, 2/5±0/9 to 16±1, 31±5 to 79± 12? g/L and 2.5 to 34.7 ng/L. In this study, wind waves in Chabahar Bay were calculated using the OSW numerical model and then, they were analyzed. Data of wind of twenty years from weather stations were used to predict the radiation zone. The result of numerical model with measured data of Chabahar Bay was calibrated and accordingly, the height and amplitude of the waves were calculated as 2.7 meter and 5.5 seconds, respectively. The dominant wave direction was SE (southeast).
    Keywords: Gulf of Chabahar, Alkalinity, Nutrients, Wave Height, Amplitude
  • Najmoddin Mansourian* Page 180
    Nowadays, one of the main goals of the city council is to extend the green environment and health for their citizens to improve their quality of life. Water is the main limiting factor for this purpose in Mashhad. The economic evaluation of the project is considered one of the most important sections as the funding source is limited and it is not important who pays the cost and who will benefit in a public project. This issue has to be taken into consideration via economic values for all multi factors and multi goals in social activities. As the cost was paid at the first part and income will be earned later, it is necessary to determine a communal temporal basis for expenses and income. Therefore, the expenses and incomes have to be changed for the same date. For this purpose, the future income was adjusted to current date that it is called befit to cost ratio. The results showed that the benefit to cost ratio is 1.14 for rain harvesting in this project and they also indicated that the project's economic annual rate is 5 %. In other words, after 30 years it will be able to cover its cost.
    Keywords: Rainwater, Collecting of Water, Mashhad, Economic Evaluation, Green Space
  • Aziz Rahimi Chakdel*, Mostafa Raqimi Page 188
    Physical and Chemical studies indicate that hydrochemical facies of Ziarat River, one of the drinking water resource, are (Ca-Mg -HCO+2; Cl3 - HCO3 -Ca-Mg). According to hardness classification, water class of Gorgan's drinking water isvery hard. While, the total dissolved solid of Gorgan's drinking water is rock-dominance, according to Gibbs classification. Regarding the present physical standards of drinking waters, turbidity is one of the most important parameters of the rivers which are used for drinking water. A several year evaluation of Ziarat River showed that the turbidity this river has been between 185-2572, prior to entrance to WTPG. High fluctuation of Ziarat River turbidity is due to flood nature of this river, so that turbidity of water manifest higher amount in 1378 compared to the following years. Regarding intensive erosion and sedimentation in the Ziarat watershed, in order to decrease the turbidity of water as well as consumption of chemical catalyzes in the WTPG, managements of watershed and construction of several pre-depositional ponds for collection of sediments in entrance of Ziarat River to the WTPG are recommended.
    Keywords: Drinking Water, Chemical Quality, Ziarat River, Turbidity of Water, Gorgan
  • Alireza Dehqanpour*, Mortaza Fallahpour Tezenji, Mohammad Baqipour Page 197
    Tourism is one of the most dynamic activities in the world today. The number of foreign and domestic tourists and tourism revenues are steadily increasing across the world. The prosperity of tourism in each geographical area, in additon to positive and negative outcomes, brings about some ecological effects which, if continue, can lead to irreparable damages. Currently, the spatial pattern of land use development trends or procedures of construction in Kish Island are not consistent with its fragile ecological conditions and severe climate. Moreover, using the available technologies for the efficient utilization and conservation of resources have not realized. In this study, some conclusions were reached. Among them are: Kish Island has some strengths and weaknesses in terms of tourism and biological factors. Marine Strengths include good sea conditions, high economic use for human consumption, industry and irrigation, surface water, tourist attractions of aqueducts system. Weaknesses include pollution of the sea due to urban wastewater, recreational activities, recovery of land on the beach and groundwater pollution caused by urban activities.
    Keywords: Marine Tourism, Island Kish, Environment
  • Hossein Alem, Zargham Mohammadi* Page 206
    Lakes Haft barm are series of freshwater lakes which are located in the North West in the East folded Zagros. These lakes are located in the interior Fars on Gachsaran formation and western margin of Karebas fault. In this research, in order to identify water source of lakes Haftbarm, a comprehensive study including field observations, chemical and isotopic analysis and measurement of Input and output was performed and the change in water level of the lakes were investigated. Preliminary studies reveal that three distinct aquifers could be distinguished based on hydrogeological and hydro chemical characteristics of the study area. Three aquifers, namely limestone aquifer, alluvial aquifer and Gachsaran formation aquifer were identified. Potentially, lakes Haftbarm could be recharged by these aquifers. The results showed that the main source of water in lakes Haftbarm in surface water. Using evidence obtained from geological, hydrogeological, hydrochemical and isotopic data, it can be concluded that the main source of the lakes Haftbarm water is surface water around the lakes.
    Keywords: Haft Barm Lakes, Hydrochemistry, Balance, Isotopic, SCS
  • Hadiqe Mohammadi, Ali Baqeri, Abolfazl Akbarpour* Page 1
    Growing population is the most important factor affecting water resources. In arid and semi-arid areas, it will be a conflicting issue to allocate limited water resources to different uses. Birjand Plain in eastern Iran is situated in an arid area. In spite of lack of local water resources, the regional economic structure is based mostly on agriculture which is highly dependent on water. The main question is that how much local economy in Birjand Plain depends on water. In this paper, a conceptual model based on the concepts of system dynamics has been developed to show the inter-relationship of economic elements regarding water consumption. In addition to agriculture, the industrial and service sectors have been embedded in the model. The model was used to analyze the water dependency of the regional economy using data facts. The results showed that mines and industrial activities are more reasonable for the regional development in Birjand Plain. However, saffron, barberry, and jujube are the crops which are feasible according to the local conditions of water resources in the agricultural sector.
    Keywords: Water Dependency, Economic Structure, System Dynamics Approach, Birjand Plain, Iran
  • Ali Qasemi, Sajjad Mirzaei*, Abazar Esmaliouri, Yadollah Mirzaei Page 2
    Evaporation as a basic data has a special importance in agricultural, hydrological, meteorological, and water and soil conservation research; however, measurement of actual evapotranspiration (via lysimeter as an exact measurement instrument) is so difficult and impractical. During the past 50 years, several empirical methods were developed by different scientists and technicians for measuring evapotranspiration based on various climatic variables. In the present study, monthly potential evaporation was estimated using the data obtained from Meshkinshahr synoptic via 5 empirical and theoretical methods of Turc, Linacre, Thornthwaite, Blaney-Criddle and Ivanov. Then, in order to select the best empirical model for Meshkinshahr Synoptic Station, SPSS and Excel softwares were used for statistical analysis. In addition, different correlation models were developed between class-A pan data and empirical models. In order to select the best model, correlation among the three models (i.e. linear, logarithmic, and inverse) was determined and the model with the highest correlation coefficient was chosen. The obtained results were compared with class-A pan data. The results showed that among the tested methods, Turc method had the highest consistency with class-A pan evaporation data.
    Keywords: Class, A Pan, Empirical Methods, Meshkinshahr, Potential Evapotranspiration