فهرست مطالب

سلامت اجتماعی - سال یکم شماره 1 (پاییز 1393)

نشریه سلامت اجتماعی
سال یکم شماره 1 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اصغر کلاهی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    برای تعیین نیاز های سلامت واقعی مردم، محاسبه شاخص های درست و به هنگام و مراقبت از بیماری ها، ایجاد بستر پژوهشی مبتنی بر جمعیت، فراهم سازی بستر آموزش در فیلد و آموزش بدو خدمت و برنامه های بازآموزی، اجرای برنامه های آموزشی و انجام مداخله در جهت ترویج شیوه زندگی سالم، غربالگری و مداخلات درمانی، اجرای نظام ارجاع، تعیین الگوی ارائه خدمات مطلوب نیازمند به یک جمعیت تعریف شده هستیم. هدف این مقاله معرفی شبکه پایگاه های تحقیقات جمعیتی وابسته به مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از نظر ساختار و روش راه اندازی می باشد.
    روش و
    مواد
    این پروژه در سال 1391 با انتخاب 10 مرکز بهداشتی درمانی در 10 منطقه شهرداری آغاز شد. در سال های 1392 و 1393 دو مرکز دیگر نیز افزوده شد. در حال حاضر مجموع جمعیت تحت پوشش پایگاه های تحقیقاتی حدود 40000 نفر می باشد. ویژگی های انتخاب این جمعیت تشکیل یک جمعیت تعریف شده معرف جمعیت شهر تهران را داده است.
    کلیدواژگان: پایگاه تحقیقات جمعیتی، جمعیت معرف تهران، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت
  • احمدرضا فرسار، منیژه یونسی، لیلا فتاحی، هاله احمدنیا، نعمت الله محمدی نیا، بهزاد کلانتری صفحات 11-20
    زمینه وهدف
    رابطین بهداشتی زنان داوطلبی هستند که خیرخواهانه در پیشگیری، حفظ و ارتقای سلامت همسایگان تحت پوشش با پایگاه ها و مرکز بهداشتی درمانی همکاری می کنند. هدف این مطالعه مقایسه عملکرد رابطین بهداشتی در مراکز تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه توصیفی تحلیلی با مشارکت 2060 نفر از رابطین بهداشتی 90 مرکز بهداشتی درمانی مراکز شمال و شرق تهران و شهرستان های شمیرانات، پاکدشت، دماوند و فیروزکوه تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درسال 1391 انجام گرفت. روش نمونه گیری سرشماری بوده وداده های جمعیت شناختی بوسیله مصاحبه با رابطین وعملکرد آنها با استفاده از فرمهای ارزیابی ثبت شده توسط مسئولین رابطین بهداشتی هر مرکز بهداشتی درمانی جمع آوری شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) عملکرد رابطین بهداشتی بر اساس امتیازکل (4/16)9/30 و به ترتیب در شرق تهران (22)1/35، شمال تهران (5/14)34، فیروزکوه (3/11)32، شمیرانات (14)3/28، دماوند (2/9)9/7 و پاکدشت (5/8)6/23،ولی از نظر امتیاز کارایی (9/9)6/8 وبه ترتیب در فیروزکوه (6/5)7/11، شرق تهران (7/15)7/10، شمال تهران (8/6)4/9، دماوند (9/4)9/7، شمیرانات (1/6)9/7 و پاکدشت (3/4)6/4 بدست آمد. رابطین بهداشتی با سن بالاتر، سابقه فعالیت بیشتر و متاهل عملکرد بالاتری داشتند. بین کارایی رابطین با سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال و عامل جذب کننده رابط ها، رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    رابطین بهداشتی مرکز بهداشت شرق، شمال تهران و فیروزکوه به ترتیب بر اساس امتیاز کل بهترین عملکرد را داشتند. عملکرد کلی رابطین بهداشت سه مرکز شمیرانات، دماوند و پاکدشت پایینتر از متوسط کل مراکز بدست آمد. امتیاز کارایی مراکز بهداشت فیروزکوه، شرق تهران و شمال تهران به ترتیب بالاتر از متوسط کل مراکز مطالعه شده بود. با لحاظ کردن مجموع عوامل به نظرمی رسد، کارایی رابطین بهداشتی مرکز شمال تهران و پاکدشت به ترتیب مناسب ترین و نامناسب ترین وضعیت را داشتند.
    کلیدواژگان: عملکرد، کارایی، رابطین بهداشتی، مسئولیت پذیری، برنامه های توانمندسازی، مرکز بهداشتی درمانی
  • شهنام عرشی، آزاده سیاری فرد، مجید ملک پور، مریم مختاری همامی، علیرضا ابدی، محمدرضا سهرابی، لطیف گچکار صفحات 21-31
    زمینه و هدف
    به علت فقدان سیستم مناسب جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب و مشکلات مدیریتی رو به گسترش به علت رشد سریع جمعیت، پروژه آب و فاضلاب رشت توسط شرکت آب و فاضلاب شهری استان گیلان با مشارکت دولت و بانک جهانی در اولویت قرار گرفت. هدف این مطالعه گزارش یافته های فاز اول مطالعه تعیین تاثیر استفاده از شبکه فاضلاب شهری بر بروز اسهال حاددر کودکان زیر پنج سال شهر رشت در استان گیلان می باشد.
    روش و
    مواد
    نوع مطالعه کارآزمایی میدانی(Field trial) از نوع قبل و بعد با گروه شاهد همزمان می باشد که در دو مرحله قبل(فاز(I و مرحله بعد (فاز (IIانجام می شود. نمونه گیری فاز I در ماه های میانی چهار فصل، یعنی آبان و بهمن 1388 و اردیبهشت و مرداد 1389 انجام شد. بروز اسهال حاد در شهر رشت و در دو گروه مداخله (محدوده داخل طرح فاضلاب) و گروه شاهد (محدوده خارج طرح فاضلاب) با مشارکت مادران 1560کودک زیر پنج سال اندازه گیری شد. داده ها توسط پزشکان، دانشجویان پزشکی بومی با مراجعه به درب منازل و مصاحبه با مادران جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-11.5 و آزمون های Chi-Square جهت مقایسه متغیر های کیفی بین دو گروه و از آزمون های t و آنالیز واریانس جهت مقایسه متغیر های کمی بین دو گروه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین بروز اسهال حاد سالانه در کودکان زیر پنج سال شهر رشت 4/10% (گروه مداخله=4/9% و گروه شاهد=4/11%) و بر حسب فصل به ترتیب در ماه های اردیبهشت برابر 5/10% (گروه مداخله=3/9% و گروه شاهد=7/11%)، در مرداد 5/12% (گروه مداخله=5/11% و گروه شاهد=4/13%)، در آبان3/9% (گروه مداخله=1/8% و گروه شاهد=5/10%) و در بهمن 1/9% (گروه مداخله=5/8% و گروه شاهد=8/9%) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که بروز اسهال حاد در کودکان زیر پنج سال ساکن در شهر رشت در حد متوسط می باشد. همچنین بروز اسهال حاد از یک الگوی فصلی تبعیت می کند، بطوریکه بالاترین بروز اسهال حاد در فصل تابستان و کمترین آن در فصل زمستان رخ داده است. انتظار می رود که اجرای برنامه جمع آوری فاضلاب بتواند میزان بروز اسهال حاد را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: اسهال حاد، کودکان، میزان بروز، اپیدمیولوژی، فاضلاب
  • محمدرضا سهرابی، شاهرخ طهمورس زاده، فریما محمدی، علی اصغر کلاهی صفحات 32-44
    سابقه و هدف
    کمبود منابع ایجاب می کند که برای حصول به سطح قابل پذیرشی از سلامت، باید این منابع محدود را به اولویت ها تخصیص داد. در این راستا این تحقیق با هدف تعیین اولویت های پژوهشی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در سال 1392 انجام گرفت.
    روش و
    مواد
    این پروژه Health System Research(HSR) در جهت اعمال محور حاکمیت و رهبری با مشارکت 49 نفر از اعضای هیات علمی و سایر ذینفعان نظام سلامت و افراد مرتبط با سلامت داخل و خارج از دانشگاه در سال 1392 با استفاده از مدل توصیه شده کار گروه سازمان جهانی بهداشتCouncil on Health Research for Development (COHRED) با تغییرات اندکی در جهت انطباق با فرایند تحقیق کشور انجام گرفت. بر اساس این مدل ابتدا افراد ذینفع شناسایی شدند، سپس وضعیت حوزه مربوط به عوامل اجتماعی موثر بر سلامت مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت حیطه ها و عناوین پژوهشی مشخص شد و اولویت های تحقیقاتی با امتیاز دهی بر اساس معیارها تعیین شد.
    یافته ها
    هفت حوزه پژوهشی به ترتیب اولویت شامل عوامل خطر تهدید کننده سلامت، عوامل رفتاری موثر بر سلامت، سلامت خانواده، ارتقاء سلامت جامعه، بیماری های مزمن و سرطان ها، نظام سلامت و شاخص های حیاتی و پژوهش به عنوان اولویت های تحقیقاتی تعیین شد. چون هر یک از حوزه های تعیین شده از چند حیطه پژوهشی تشکیل شده است، در مجموع 31 حیطه پژوهشی به عنوان اولویت های تحقیقاتی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت تعیین شد.
    نتیجه گیری
    در این پروژه اولویت های پژوهشی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با مشارکت همه ذینفعان ممکن بر اساس مدل توصیه شده سازمان جهانی بهداشت COHRED بدست آمد.
    کلیدواژگان: اولویت های پژوهشی، مرکز تحقیقات، عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت، COHRED
  • مرتضی عبداللهی، اعظم دوست محمدیان، میترا ابتهی، مینا اسماعیلی، آناهیتا هوشیارراد صفحات 45-53
    زمینه وهدف
    برای ارزیابی دریافت مواد غذایی در سطح جامعه روش های مختلفی وجود دارد. روش های نسبتا دقیق و مناسب، می تواند جایگزین مناسبی برای روش های پرهزینه و وقت گیر ارزیابی دریافت مواد غذایی باشد. از این رو بررسی حاضر، با هدف اعتبار سنجی دو روش مصاحبه تلفنی و مصاحبه حضوری در پایش الگوی مصرف نان انجام شد.
    روش و
    مواد
    در این مطالعه مقطعی-توصیفی 2312 خانوار ساکن شهر تهران بر اساس طرح نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به طور تصادفی انتخاب شدند. الگوی مصرف نان در دو سطح فردی و خانوار با استفاده از پرسشنامه الگوی بسامد خرید و 24 ساعت یادآمد خوراک جمع آوری و تکمیل شد. پرسشنامه تکمیل شده در مصاحبه حضوری، در روش مصاحبه تلفنی نیز مجددا استفاده شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی بین میزان دریافت نان در دو روش مصاحبه حضوری و تلفنی در سطح خانوار(001/0، p<64/0r=) و فردی (001/0، p<60/0r=) قابل توجه و از لحاظ آماری معنی دار بود. اختلاف در میانگین و میانه بر اساس دو روش در سطح خانوار 3 تا 4 گرم/نفر/روز و در سطح فردی 16 تا 21 گرم گزارش شده است که تفاوت آماری معنی داری نداشتند
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که با همبستگی بین روش تلفنی و مصاحبه حضوری، ارزیابی الگوی کمی مصرف نان به روش تلفنی می تواند با دقت زیاد مقدار مصرف نان درخانوار و یا فرد را برآورد کند. این روش با توجه به کم هزینه بودن و صرفه جویی در وقت حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: مصاحبه تلفنی، مصاحبه حضوری، الگوی مصرف نان
  • محمدحسین صافی، امیرعلی فریدونفر، شهنام عرشی صفحات 54-61
    زمینه و هدف
    کیفیت خدمات در بخش سلامت دارای جایگاه ویژه ای است. اولین گام اساسی در تدوین برنامه های ارتقای کیفیت، شناخت ادراک ها و انتظارهای دریافت کنندگان خدمت از کیفیت خدمات ارایه شده می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین شکاف کیفیت و ارایه راهکارهایی در جهت افزایش رضایت مندی گیرندگان خدمت در مراکز بهداشتی تحت پوشش مرکز شمال تهران می باشد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی در سال 1392 بر روی 325 نفر از دریافت کنندگان خدمات بهداشتی اولیه انجام شد. نمونه ها بر اساس جمعیت مراجعه کننده به هر مرکز جمع آوری گردیده است. گردآوری داده ها به کمک پرسش نامه تدوین شده براساس ابزار SERVQUAL که شکاف کیفیت را در پنج بعد خدمت و با 22 پرسش اندازه گیری می نماید، انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در هر پنج بعد کیفیت خدمات، تفاوت معنی داری میان ادراک و انتظار مراجعین وجود داشت و کمترین شکاف در بعد همدلی خدمت (68/0) و بیشترین شکاف در بعد ملموس (88/0) به دست آمد و میزان تحصیلات مراجعین با شکاف کیفیت ارتباط معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    خدمات ارائه شده در هیچ یک از ابعاد فراتر از حد انتظار پاسخ گویان نبود و هنوز فضای زیادی برای بهبود و اصلاح فرایندها وجود دارد.
    کلیدواژگان: مراکز بهداشتی درمانی، کیفیت خدمات، SERVQUAL، مرکز بهداشت شمال تهران، خدمات بهداشتی اولیه
  • ایاد بهادری منفرد، علی اصغر کرامتی، جواد معظمی سهزابی، فریما محمدی، احمدرضا فرسار صفحات 62-68
    زمینه و هدف
    تغذیه از جمله عوامل دخیل در تامین سلامت و ایجاد بیماری است. به طوری که ارتباط تغذیه و انتخاب غذا با سلامت افراد جامعه مورد تایید و تاکید است. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی آموزش و مشاوره تغذیه بر تغییر عادات غذایی غلط و ارتقاء سبک زندگی و تغذیه سالم در بین مراجعین به مرکز تندرستی سردار جنگل در سال 1391 انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه مداخله ای با مشارکت 1500 نفر از مراجعین به کلینیک تندرستی سردار جنگل در سال 1391 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شد. پرسشنامه شامل اطلاعات سن، جنس، تحصیلات، شغل و عادات تغذیه ای بود. در صورت کسب امتیاز 11-9 از پرسشنامه عادات غذایی، وضعیت تغذیه ای مطلوب، 8-5 نسبتا مطلوب و کمتر از 5 نامطلوب در نظر گرفته شد. افرادی که دارای وضعیت تغذیه نسبتا مطلوب و نامطلوب بودند، به کلاس های آموزش تغذیه و مشاور تغذیه ارجاع داده شدند. پس از پایان دوره مشاوره تغذیه، افراد از نظر وضعیت تغذیه، مجددا ارزیابی شدند. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS-21، با استفاده از آزمون های t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    این مطالعه با مشارکت 1500 نفر از مراجعین به کلینیک تندرستی سردار جنگل در سال 1391 انجام شد. جنس (4/25%) 362 نفر از آنها مرد و (6/74%) 1066 نفر زن و میانگین (انحراف معیار) سن مردان 3/38 (1/21) و زنان 9/36 (4/17) بود. قبل از مراجعه به مشاور تغذیه و شرکت در کلاس های آموزش تغذیه در بین زنان، (7/30%) 343 نفر وضعیت تغذیه مطلوب و (3/69%) 775 نفر نامطلوب داشتند. در بین مردان (8/29%) 114 نفر وضعیت تغذیه مطلوب و (2/70%)نفر نامطلوب داشتند. وضعیت تغذیه ای (1/20%) 144 نفر از زنان و (7/12%) 27 نفر از مردان بعد از مشاوره ارتقاء یافت (P<0.001).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که آموزش و مشاوره تغذیه در بهبود رفتار تغذیه ای و اصلاح رفتارهای غلط تغذیه ای موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه، آموزش، تغییر رفتار، مشاوره تغذیه، وضعیت تغذیه ای
  • نگین بصیری، مرتضی عبداللهی*، آناهیتا هوشیار راد صفحات 69-80
    زمینه و هدف

    کارسینومای سلول کلیوی (Renal Cell carcinoma: RCC) 90 درصد از موارد سرطان کلیه را به خود اختصاص داده است. در اکثر مطالعات ارتباط مستقیم RCC با نمایه توده بدنی بالا نشان داده شده است. اگرچه، ارتباط عوامل تغذیه ای با این سرطان کاملا مشخص نیست. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط نمایه توده بدنی و عوامل تغذیه ای با RCC انجام شد.
    روش و

    مواد

    در این مطالعه مورد-شاهدی، 42 بیمار مبتلا به RCC و 84 نفر شاهد که از لحاظ جنس، سن (با فاصله 5 سال) و سیگار کشیدن با گروه مورد همسان شدند، شرکت کردند. پرسشنامه های اطلاعات عمومی (شامل سوالاتی در ارتباط با وضعیت اقتصادی-اجتماعی، سلامتی و خودگزارش دهی قد و وزن)، فعالیت فیزیکی و بسامد خوراک تکمیل گردید. اقلام غذایی در 29 گروه، طبقه بندی شدند. تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS-21 انجام گرفت.

    یافته ها

    ارتباط معناداری بین BMI با RCC نشان داده نشد. میانگین دریافت روزانه تخم مرغ در گروه مورد و شاهد (به ترتیب 7/30 و 6/21) به طور معناداری تفاوت داشت، در آنالیز رگرسیون لجستیک نیز دریافت تخم مرغ با RCC ارتباط مستقیم معناداری داشت (093/1OR=،190/1-004/1CI=). میانگین دریافت پنیر، شیر، خامه و سرشیر، سیب زمینی و قند در گروه مورد به طور معناداری بیشتر و دریافت گوجه فرنگی، لپه و عدس به طور معناداری پایین تر از گروه شاهد بود.

    نتیجه گیری

    داده های این مطالعه نشان می دهد ارتباطی بین BMI و RCC وجود ندارد. افزایش دریافت تخم مرغ، پنیر، شیر، خامه و سرشیر، سیب زمینی آب پز، قند و کاهش دریافت گوجه فرنگی، عدس و لپه می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به RCC شود.

    کلیدواژگان: کارسینومای سلول کلیوی، نمایه توده بدنی، اقلام غذایی، گروه های غذایی
|
  • Ali, Asghar Kolahi Pages 1-10
    Background And Objective
    A defined population is needed to determine the potential needs of society، calculate the correct indicators in the suitable time & health care activities and to do the population based study. It is also needed to provide the required education for training، to perform the educational program and intervention in promoting healthy lifestyles. In addition، a defined population is required for screening and treatment، implementing the referral system and to determine the optimal service. The aim of this study is to introduce the structure and start-up methodology of the research network of a defined population، affiliated by the social determinants of health research center of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    The project started by choosing 10 health centers of 10 different areas in 2012. Two new centers have been added during years 2013 and 2014. Now the number of the covered population، by the network، has reached to 40000 people. The covered population is chosen based on the characters representing the total population of Tehran city.
    Keywords: Population based research network, Population representing Tehran city, Social determinants of health
  • Ahmad, Reza Farsar, Manijeh Younesi, Leila Fattahi, Haleh Ahmadnia, Nematallah Mohammadinia, Behzad Kalantari Pages 11-20
    Background And Objective
    Health volunteers are the women who do charity work to prevent، protect and promote the health status of the covered neighbors and hereby cooperate with the health centers. The aim of this study was to compare the health volunteer''s performance in the covered health centers by Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This descriptive- analytical study was performed by the participation of 2060 Health volunteers، who were cooperating with 90 covered health centers by Shahid Beheshti University of Medical Sciences. These include Shomal، Shargh، Shemiranat، Pakdasht، Damavand and Firoozkooh. We used census sampling method. Demographic data was gathered through interviews with the health volunteers and their performance evaluated by the supervisor of the volunteers; through the evaluation forms and these data gathered together.
    Results
    The mean (SD) of the health volunteers performance was 30. 9 (16. 4) in all centers. They were 35. 1 (22) in Shargh، 34 (14. 5) in Shomal، 32 (11. 3) in Firoozkooh، 28. 3 (14) in Shemiranat، 7. 9 (9. 2) in Damavand and 23. 6 (8. 5) in Pakdasht respectively. The mean (SD) of the efficacy of health volunteers was 8. 6 (9. 9) in all centers. They were 11. 7 (5. 6) in Firoozkooh، 10. 7 (15. 7) in Shargh، 9. 4 (6. 8) in Shomal، 7. 9 (4. 9) in Damavand، 7. 9 (6. 1) in Shemiranat and 4. 6 (4. 3) in Pakdasht respectively. Older and married volunteers with more experience performed better. There was no significant relationship between the efficacy of health volunteers with their literacy level، employment status and absorber of them.
    Conclusion
    The health volunteers of Shomal، Shargh and Firoozkooh had the best performances respectively. The performances of those in Shemiranat، Damavand and Pakdasht were less than the overall health centers’ mean score. The efficacy score of Firoozkooh، Shomal and Shargh health centers were above the overall health centers’ mean score respectively. Considering all factors، it seems that the efficacy of the health volunteers of Shomal and Pakdasht were the most and least suitable respectively.
    Keywords: Performance, Efficacy, Health volunteers, Responsibility, Empowerment programs, Health
  • Shahnam Arshi, Azadeh Sayarifard, Majid Malekpour, Maryam Mokhtari-Homami, Alireza Abadi, Mohammad-Reza Sohrabi, Latif Gachkar Pages 21-31
    Background And Objective
    The lack of a proper sewage collection & disposal system، the water and sewerage project، in the city of Rasht، became a priority by Guilan province Urban Water and Sewerage Company with the government partnership and World Bank financial support. The objective of this research was to complete the first phase of a two-phase study، to determine the impact of using an urban sewerage system on acute diarrhea in children under five years old، in Rasht city in the Guilan province.
    Materials And Methods
    The study is a concurrent control before and after field trial which is carried out in two phases: before (phase I) and after (phase II). Sampling for phase I was performed in the middle month of each season، November and February 2009 and May and August 2010. The incidence of acute Diarrhea was measured with the participation of 1560 mothers of children under 5 years old. This was done in two groups: the intervention group (inside the sewerage system project perimeters) and the control group (outside the project perimeters). Data was collected by local female general practitioners and medical students by door-to-door interviews with mothers. Data was analyzed using the SPSS 11. 5 software package. The Pearson Chi-Square was used to compare qualitative variables between groups، whilst the t-test and One-Way ANOVA was used to compare quantitative variables.
    Results
    The average annual incidence of acute diarrhea in children under five years old was 10. 4% (9. 4% in the intervention group and 11. 4% in the control group). The seasonal pattern of acute diarrhea incidence was 10. 5% (9. 3% in the intervention group and 11. 7% in the control group) in May، 12. 5% (11. 5% in the intervention group and 13. 4% in the control group) in August، 9. 3% (8. 1% in the intervention group and 10. 5% in the control group) in November، and 9. 1% (8. 5% in the intervention group and 9. 8% in the control group) in February respectively.
    Conclusion
    The study showed the incidence of acute diarrhea in children under five years old in Rasht city is moderate and it follows a seasonal pattern. The highest rate was seen in summer and the lowest rate in winter. It is expected to decrease with the initiation of the sewerage system program.
    Keywords: Acute Diarrhea, Children, Incidence rate, Epidemiology, Sewerage, Rasht
  • Mohammad-Reza Sohrabi, Shahrokh Tahmoreszadeh, Farima Mohammadi, Ali-Asghar Kolahi Pages 32-44
    Background And Objective
    It is obvious that، because of the lack of resources، we should devote our limited resources to priorities in order to reach an acceptable level of health. The objective of this study was to research priority setting for Pediatric Surgery Research Center; with the participation of all stakeholders.
    Material And Methods
    This is a Health System Research (HSR) project in order to apply governance and leadership issues with the participation of 41 people including faculty members in Pediatric Surgery Research Center، Shahid Beheshti Medical University and the other pediatric specialists and health system stakeholders as well as the people associated with health system inside & outside the university. This was performed in 2010 using the Council on Health Research for Development) COHRED (model with little change. Based on the model، at first the stakeholders were identified and the field situation of Pediatric Surgery was analyzed. Then، research areas and titles were specified and research priorities were set out by giving scores according to the criteria.
    Results
    The seven obtained research areas in priority order are included pediatric trauma، pediatric cancers، pediatric urology diseases، undescended testicles in children، developmental genetics & congenital defects، emergency in children and application of laparoscopic surgery in children. Because each of the research areas is composed of multiple subareas، we managed to finally specify 43 research subareas as research priorities. These subareas included epidemiology، risk factors، prevention، screening، diagnosis and treatment. They also included follow-up، complications، knowledge & attitudes of parents، quality of life، economy aspects and data bank for further research.
    Conclusion
    In this project، research priorities were set out for Pediatric Surgery Research Center of Shahid Beheshti University of Medical Sciences، with the participation of all the stakeholders based on the recommended model of WHO (COHRED). It seems that the reliability of the priorities is in moderate level، but there is certain validity in obtaining the best content in terms of the study conditions.
    Keywords: Research Priorities, Research center, Pediatric Surgery, Children, COHRED
  • Morteza Abdollahi, Aazam Doust-Mohammadian, Mitra Abtahi, Mina Esmaeili, Anahita Houshiarrad Pages 45-53
    Background And Objective
    There are different methods to assess dietary intake in the community. Accurate and appropriate methods، rather than costly and time-consuming ones، are good alternatives to assess dietary intake. The aim of this study was to analyze the validity of telephone and face-to-face interviews، in determination of bread-consumption pattern.
    Material And Methods
    A randomized and stratified multi-stage sampling method was used to select 2312 participating households within the Tehran metropolitan area. The study (research) was carried out in two individual and household levels، using 24 hours recall and purchase frequency questionnaire. The same 24 hour recall and purchase frequency questionnaires were used at both individual and household level.
    Results
    At household and individual level، the correlation coefficients between the two methods were 0. 64 and 0. 60، respectively (p<0. 001). Mean difference of intake of bread between the methods at individual level was 16-21 g/day and at household level was 3-4 g/person/day، statistically not significant.
    Conclusion
    Our findings suggest that a telephone survey can provide a reliable estimation of actual bread intake at both individual and household level. This method is important considering its cost and needed time.
    Keywords: face to face interview, telephone intervie, bread consumption pattern
  • Mohammad-Hossein Safi, Amir-Ali Fereydounfar, Shahnam Arshi Pages 54-61
    Background And Objective
    Quality is a major concern in the services offered by the health sector. The first basic step، in formulating any quality-improvement program، is recognizing consumers’ perceptions and expectations of the services'' quality. The aim of this study is to determine the gaps in the health services and provide solutions to increase clients'' satisfaction in the clinics of Shomal Health Center of Tehran.
    Material And Methods
    This cross-sectional and descriptive study was done in 2013. The sample size was 325، proportionately selected from the recipients of primary health care in each clinic. Data was collected by a questionnaire، based on the five dimensions of service quality gap SERVQUAL instrument; which includes 22 questions. The collected data was statistically analyzed using SPSS software.
    Results
    There was a significant difference between the client''s perception and expectation in each of the five dimensions of service quality. The smallest gap was in the communion (0. 68) and the largest gap in the concrete (0/88) service. The client''s education was significantly associated with the quality gap.
    Conclusion
    None of the service dimensions were beyond the expectations of the respondents. Therefore، there is an ample room for improving the service processes.
    Keywords: Health center, Quality of service, SERVQUAL, Shomal Health Center, Primary Health
  • Ayad Bahadori-Monfared, Ali-Asghar Keramati, Javad Moazzami-Sahzabi, Farima Mohamadi, Ahmad-Reza Farsar Pages 62-68
    Background And Objective
    Nutrition is one of the effective factors in the protection of health and the prevention of disease. Therefore، determination of the relationship between nutrition choices and health of people is emphasized. The aim of this study is to determine the effectiveness of education and nutrition consultation on changing the unhealthy nutritional habits، and improving healthy nutrition behavior among the clients of Sardar-Jangal health center in 2012.
    Materials And Methods
    This interventional study was performed with the participation clients of Sardar Jangal health center in 2012. The sample size was 1500 and the sampling method was census. Data was gathered through a questionnaire and interview. The questionnaire included information regarding age، sex، education، employment and nutritional status. The scores between 9-11، 5-8 and less than 5، respectively، were considered as favorable، relatively favorable and unfavorable nutritional status. The participants with relatively favorable and unfavorable status were referred to nutrition education and consultation classes. At the end of the consultation classes، their nutritional status were assessed again. The data was analyzed through SPSS 21، using T-Test.
    Results
    In the study، 1500 clients of Sardar Jangal health center participated. The sample included 383 (25. 6%) male and 1117 (74. 4%) female. The mean age of male and female was 38. 3±21. 1 and 36. 9±17. 4 respectively. Before participating in the nutrition education and consultation classes، the nutrition status of 343 (30. 7%) of females was favorable whilst for 775 (69. 3%)، the nutritional status was unfavorable. Among 114 (29. 8%) of males it was favorable and amongst 268 (70. 2%) it was unfavorable. Between the mentioned clients، the nutrition status of 144 (20. 1%) females and 28 (12. 7%) males improved after nutritional consultation (P < 0. 001).
    Conclusion
    The results showed nutritional education and consultation are effective in improving the nutritional behavior and modifying the incorrect nutritional behavior.
    Keywords: Nutrition, Education, Behavior change, Nutrition consultation, Nutritional status
  • Negin Basiri, Morteza Abdollah, Anahita Hoshiarrad Pages 69-80

    Background and Objetive: Renal Cell Carcinoma (RCC) accounts for approximately 90% of kidney cancer cases and its incidence rates have increased over recent years. Many studies have shown that high Body Mass Index (BMI) is positively associated with RCC. However the role of diet in etiology of RCC is controversial. The aim of this study was to identify the association of BMI and food intake with RCC.

    Materials And Methods

    Forty four patients with pathological confirmation of RCC and 84 controls matched with cases by sex، age (5-year age group) and smoking status، were recruited in this case-control study. General characteristics (including socioeconomic and health status، self-reported weight and height)، physical activity and food frequency questionnaires were completed. The food items were classified into 29 groups. Statistical analyzing was done with SPSS-21.

    Results

    No association was found between BMI and RCC. The mean daily intake of egg differed significantly in two groups (30. 7، 21. 6 gram per day in cases and controls، respectively). When we analyzed the association of food groups with RCC، there was also a significant positive association between egg consumption and RCC (OR= 1. 093، 95% CI=1. 004-1. 190). The mean daily intake of other food items، including cheese، cream، potato and sugar، was significantly higher. Whilst the mean daily intake of tomato، lentil and split peas was lower in cases than controls.

    Conclusion

    Our data shows that there is no significant association between BMI and RCC. A higher intake of egg، cheese، cream، milk، potato and sugar and lower intake of tomato، lentil، and split peas may increase the risk of RCC.

    Keywords: Renal cell carcinoma, Body Mass Index, Food items, Food groups