فهرست مطالب

سلامت اجتماعی - سال دوم شماره 1 (زمستان 1393)

نشریه سلامت اجتماعی
سال دوم شماره 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پونه دهقان، محمد میوه چی، الهام ایزدی، فریما محمدی، محمدرضا سهرابی* صفحات 81-88
    زمینه و هدف
    شیوع کبد چرب غیر الکلی و عوارض ناشی از آن به عنوان یکی از مشکلات سلامت در حال افزایش است. فعالیت بدنی ناکافی و چاقی، از عوامل تعیین کننده ابتلا به این بیماری محسوب می شوند. این مطالعه با هدف مقایسه میزان فعالیت بدنی و شاخص توده بدنی دو گروه بیمار مبتلا و غیر مبتلا به کبد چرب غیر الکلی در تهران انجام شدروش و
    مواد
    این مطالعه مقطعی با مشارکت 170 بیمار سرپایی 20 تا 55 ساله مراجعه کننده به بخش سونوگرافی بیمارستان طالقانی تهران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. با استفاده از تکمیل پرسشنامه از طریق مصاحبه نظام مند با بیماران، ویژگی های دموگرافیک و اجتماعی، علت مراجعه و میزان فعالیت بدنی آنان ارزیابی شد. اندازه گیری های آنتروپومتریک و سونوگرافی کبد نیز انجام شد. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از روش های آماری توصیفی برای تحلیل داده های توصیفی، آزمونT برای مقایسه میانگین ها در دوگروه و آزمون کای اسکوئر برای تعیین رابطه بین متغیرها تحلیل شد.
    یافته ها
    اکثر بیماران غیر مبتلا به کبد چرب (60%)، فعالیت بدنی در حد شدید داشتند و فقط درصد کمی از آنان (3/ 11%) فعالیت بدنی کم داشتند. در حالی که در گروه بیماران مبتلا به کبد چرب، اکثر افراد دارای سطح فعالیت بدنی متوسط بودند (7/ 36%) و 9/28% نیز فعالیت بدنی کم داشتند که این اختلاف بین میزان فعالیت بدنی در دو گروه معنی دار بود (P=0.001). میانگین (انحراف معیار) شاخص توده بدنی مبتلایان بیشتر از گروه غیر مبتلا بود ((6/6) 8/ 32در مقابل (3) 4/ 24 به ترتیب).(p<0.001)
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع چاقی و فعالیت بدنی ناکافی در مبتلایان به این بیماری، تغییر سبک زندگی از طریق طراحی و اجرای مداخلات آموزشی جهت افزایش آگاهی و بهبود نگرش افراد و همچنین مداخلات فعالیت بدنی به عنوان گزینه همراه با رژیم غذایی برای بهبود وضعیت بالینی بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، فعالیت بدنی، شاخص توده بدنی، چاقی
  • یلدا سلیمان اختیاری، فرشته مجلسی*، عباس رحیمی فروشانی صفحات 89-98
    زمینه و هدف
    فعالیت های خود مراقبتی در دوران بارداری می تواند در کاهش پیامدهای نامطلوب بارداری اثر بخش باشد. الگوی باور سلامتی یکی از کاربردی ترین الگو ها برای نیازسنجی آموزشی جهت طراحی و اجرای مداخلات آموزشی می باشد. هدف این پژوهش، بررسی وضعیت زنان باردار در زمینه خود مراقبتی دوران بارداری بر مبنای الگوی باور سلامتی بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه مقطعی با مشارکت 270 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهری تحت پوشش شبکه بهداشت جنوب تهران انجام شد. وضعیت زنان باردار در زمینه خود مراقبتی دوران بارداری از طریق پرسشنامه سه قسمتی دموگرافیک، آگاهی و نگرش مبتنی بر سازه های الگوی باور سلامتی اندازه گیری و توسط نرم افزار آماری SPSS18 تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 2/ 92 درصد از زنان باردار دارای سطح آگاهی قوی در زمینه خود مراقبتی دوران بارداری بودند. مطالعه نشان داد که نمره کسب شده توسط اکثر زنان مورد بررسی در زمینه سازه های شدت درک شده، خود کارآمدی درک شده و راهنماها برای عمل در سطح قوی بود ولی اکثر زنان در زمینه سازه های حساسیت درک شده، منافع و موانع درک شده نمره ضعیف کسب کردند.
    نتیجه گیری
    الگوی باور سلامتی می تواند به عنوان ابزاری مناسب جهت ارزیابی وضعیت زنان باردار در زمینه انجام رفتارهای خود مراقبتی و نیز چارچوبی برای طراحی و اجرای مداخلات آموزشی باهدف ارتقاء این رفتارها استفاده گردد.
    کلیدواژگان: الگوی باور سلامتی، خود مراقبتی، بارداری، آموزش سلامت
  • شهنام عرشی، بیتا قنبری، کامبیز نعمتی، یلدا سلیمان اختیاری، شریف ترکمن نژاد، علی اصغر کلاهی* صفحات 99-110
    زمینه و هدف
    تغذیه سالم در دختران نوجوان، نقش مهمی در رشد و تکامل طبیعی آنان و کاهش بروز بیماری های مزمن مرتبط با تغذیه در دوران بزرگسالی دارد. این مطالعه با هدف تعیین الگوی رفتارهای تغذیه ای دختران دبیرستانی منطقه شمال تهران انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه مقطعی، با مشارکت 722 دانش آموز دختر دبیرستان های دولتی منطقه چهار تهران که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. متغیرهای دموگرافیک و الگوی تغذیه از طریق مصاحبه نظام مند کارشناسان بهداشت با آنان مورد سنجش قرار گرفت. شاخص های آنتروپومتریک نیز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    اکثر دختران مورد بررسی (4/ 42%)، نمایه توده بدنی طبیعی داشتند. میانگین (انحراف معیار) مصرف روزانه میوه، سبزی و لبنیات به ترتیب (1/1) 2، (1) 8/ 1 و (07/ 1) 9/ 1 واحد بود. میانگین (انحراف معیار) مصرف هفتگی گوشت قرمز، ماکیان، ماهی، تخم مرغ و حبوبات به ترتیب (2) 08/ 3، (9/2) 15 /3، (9/ 0) 95/ 0، (9/ 2) 6 /2 و (2/ 1) 2/2 واحد بود. میانگین (انحراف معیار) مصرف صبحانه (6/ 2) 9/ 4 بار در هفته بود. 9/ 16% از دختران، اصلا غذاهای فوری مصرف نمی کردند. دخترانی که در هفته غذاهای فوری و تنقلات شور نمی خوردند، به طور معنی داری نمایه توده بدنی طبیعی داشتند (p<0.05). مصرف شیر کم چرب، خوردن روزانه صبحانه و عدم مصرف میوه، با متغیر وضعیت اجتماعی رابطه معنی دار داشتند (p<0.05). نخوردن صبحانه، با نمایه توده بدنی رابطه معنی دار داشت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    میزان مصرف گروه های غذایی اصلی در این مطالعه، پایین تر ازحد توصیه شده بود. ررسی بیشتر برای تعیین عوامل قادرکننده، تقویت کننده و بازدارنده رفتارهای تغذیه ای سالم لازم به نظر می رسد. همچنین بهبود نگرش و توانمندسازی دختران نوجوان برای انجام رفتارهای تغذیه ای سالم می تواند اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه، نوجوانان، دختران دبیرستانی، رفتار تغذیه ای
  • ابوتراب طالبی، کبری واعظی* صفحات 111-119
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، تعیین کننده های اجتماعی سلامت بسیار مورد توجه محققان علوم اجتماعی قرار گرفته است. یکی از مسائل مهم نظام سلامت در کشورهای در حال توسعه، توزیع نابرابر سلامت است که منجر به نابرابری در جایگاه اجتماعی و شرایط زندگی افراد می شود. هدف از این مطالعه، شناخت و توصیف تعیین کننده های اجتماعی سلامت از دیدگاه زنان مبتلا به بیماری تالاسمی است.
    روش و
    مواد
    این مطالعه از نوع مطالعات کیفی و در گروه تحلیل تماتیک قرار دارد. شرکت کنندگان در پژوهش، 24 نفر از زنان مبتلا به بیماری تالاسمی بودند. روش نمونه گیری از نوع هدفمند بود. برای جمع آوری داده های کیفی، از مشاهده همراه با مشارکت، مصاحبه نیمه ساختاریافته و مطالعه اسناد و مدارک استفاده شد. برای تحلیل یافته ها از روش تحلیل تماتیک و فرآیندهای سه گانه ولکات استفاده شد.
    یافته ها
    تعیین کننده های اجتماعی سلامت از دیدگاه زنان مبتلا به تالاسمی شامل عوامل اقتصادی (عدم تسهیلات بانکی بدون بهره، مخارج سلامت)، عوامل اجتماعی (نابرابری در اشتغال)، عوامل فرهنگی (ناآگاهی جامعه) و عوامل مربوط به سیستم بهداشتی درمانی (ناکارآمدی خدمات بهداشت- درمانی) بود.
    نتیجه گیری
    نظام سلامت زمانی کارایی مطلوب را خواهد داشت که در طراحی و مدیریت آن، موضوعات و نیازهای اقشار محروم، زنان و بیماران لحاظ گردد. سیستم های سلامت که از طریق آن عدالت در سلامت ارتقا می یابد، با ارائه خدمات پیشگیری و درمان، ایجاد دسترسی سریع و مناسب به خدمات بهداشتی درمانی، ارتقای کیفیت توزیع دارو و خدمات پزشکی در راستای ارتقای سلامت نقش عمده ای می توانند ایفا کنند.
    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، مطالعه کیفی، تالاسمی
  • آناهیتا خدابخشی کولایی*، فاطمه علیزاده، لادن منصور، تقی پور ابراهیم، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 120-129
    زمینه و هدف
    نوجوانی دوره گذر از کودکی به بزرگسالی، همراه با تغییرات اجتماعی، روان شناختی، رفتاری و فیزیکی است. این تغییرات به همراه زمینه های فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی نوجوانان می تواند منجر به بروز مشکلات اجتماعی از جمله انحرافات اجتماعی (بزهکاری) شود. این پژوهش با هدف تعیین مولفه های حمایت اجتماعی ادراک شده و طرحواره های ناسازگار اولیه در نوجوانان دختر و پسر بزهکار و غیر بزهکار و مقایسه آنها انجام شد.
    روش و
    مواد
    در این مطالعه علی- مقایسه ای، 100 نوجوان بزهکار (80 پسر و 20 دختر) به روش نمونه گیری در دسترس و 100 نوجوان غیر بزهکار (80 پسر و 20 دختر) به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده و طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (فرم کوتاه) را تکمیل کردند. داده ها با روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی با آزمون T مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نوجوانان بزهکار، میانگین طرحواره های ناسازگار اولیه بالاتر و در مقابل سطح حمایت اجتماعی پایین تر داشتند. همچنین، پسران بزهکار، میانگین طرحواره های ناسازگار اولیه بالاتری در مقایسه با پسران غیر بزهکار داشتند و از سطح حمایت اجتماعی متفاوتی برخوردار بودند. بین دو گروه دختران بزهکار و غیربزهکار، از لحاظ حمایت اجتماعی ادراک تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین، بین طرحواره های ناسازگار اولیه دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از اهمیت فراهم کردن زمینه تقویت حمایت اجتماعی برای افراد بود. شناسایی طرحواره های ناسازگار اولیه به عنوان الگوهای هیجانی و شناختی خود آسیب رسان، در سنین نوجوانی می تواند برای ارایه خدمات روان شناختی مناسب در جهت بهبود کیفیت زندگی و افزایش رفتارهای مرتبط با سلامت افراد بزهکار سودمند باشد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، طرحواره های ناسازگار اولیه، بزهکار، غیربزهکار
  • نصرت بهرامی، سیده زهرا پژوهیده*، سلماز محمدی شوسی کشته، الهام مراغی صفحات 130-136
    زمینه و هدف
    خود مراقبتی شامل تمام فعالیت های مربوط به حفظ سلامتی، پیشگیری و درمان بیماری ها توسط خود فرد می باشد و به میزان زیادی تحت تاثیر خود کارآمدی افراد قرار دارد و لازمه انجام آن اتخاذ رفتارهایی است که متاثر از دانش، ادراکات و باورهای فرد نسبت به خود مراقبتی است. هدف از این مطالعه، تعیین نگرش و عملکرد زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان دزفول در زمینه خود مراقبتی می باشد.
    روش و
    مواد
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی550 نفر از زنان 18 تا 55 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر دزفول به صورت تصادفی- سهمیه ای مورد بررسی قرار گرفتند. در این تحقیق از پرسشنامه ای شامل بخش های ویژگی های دموگرافیک، نگرش و عملکرد در زمینه خود مراقبتی استفاده شد. جهت روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب از روایی محتوا و روش همسانی درونی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) سن افراد شرکت کننده در مطالعه 06/ 28 (89/ 8) سال بود. میانگین (انحراف معیار) نگرش و عملکرد افراد در زمینه به خود مراقبتی به ترتیب 78/ 15 (33/ 2) و 76/ 7 (66/ 2) بود. 4 /61% و 1/ 71 % از افراد، به ترتیب دارای نمره نگرش و عملکرد بیشتر از میانگین بودند. آزمون همبستگی، ارتباط آماری معنی داری را بین میانگین نمره نگرش در زمینه خود مراقبتی با سن شرکت کنندگان (r=0.14)، مدت ازدواج (r=0.12) و تعداد فرزندانشان (r=0.11) نشان داد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که اکثر افراد علی رغم اینکه خود را علاقه مند به خود مراقبتی دانسته اند و خود را در امر خود مراقبتی فعال می داند، ولی عملکرد کافی در این زمینه را ندارند.
    کلیدواژگان: خود مراقبتی، نگرش، عملکرد، زنان
  • علی اصغر کلاهی*، کامبیز عباچی زاده، علی گل محمدی، الهام ایزدی، احمدرضا فرسار صفحات 137-143
    زمینه و هدف
    سرطان ها در کشور ما از مهم ترین معضلات سلامت عمومی و سومین عامل مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی عروقی و حوادث هستند. شایع ترین سرطان ها در سال های اخیر به ترتیب شامل سرطان های پوست، معده، پستان، روده بزرگ، مثانه، لوسمی و مری بوده است. کنترل سرطان به عنوان یکی از سه اولویت اصلی نظام سلامت ایران، نیازمند نقشه راهی مشخص و شرح وظایفی روشن برای سازمان های مختلف درگیر می باشد. در این مطالعه با رویکردی علمی و نظام مند بخش روش انجام پروژه، تحلیل ذینفعان شامل مسئولیت های دقیق وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به عنوان متولی اصلی سلامت کشور و وظایف سایر سازمان های ذینفع جهت همکاری مشترک برای کاهش عوامل خطر سرطان زا ارائه می شود.
    روش و
    مواد
    این پروژه پژوهش در نظام سلامت با مشارکت مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دفتر بیماری های غیرواگیر وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر ذینفعان داخل وزارت بهداشت و سایر سازمان های مرتبط با سرطان در سال 1391 انجام گرفت.
    ابتدا کمیته راهبردی تشکیل و ذینفعان شناسایی شده و مورد تحلیل قرار گرفتند. سپس داده های کمی بر اساس مطالعات کشوری در مورد بروز، شیوع و بار بیماری سرطان استخراج شد. در نهایت با رویکرد کیفی و مرور ساختارمند به بررسی مطالعات، مستندات، گزارش ها، نیز نظرات خبرگان و برنامه های کلان ملی در ایران و دیگر کشورهای جهان در زمینه مدیریت عوامل خطر سرطان پرداخته شد. در عمل نقش و وظایف هر یک از ذینفعان تحلیل شد. سپس عوامل خطر سرطان ها مشخص شده و مداخلات موثر مبتنی بر شواهد برای هر کدام از سرطان ها تعیین و نقش وزارت بهداشت به عنوان مسئول اصلی یا همکار و سایر سازمان ها در هر مداخله تعیین شد.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، سرطان، همکاری بین بخشی
  • محمدحسین صافی، شریف ترکمن نژاد، شهنام عرشی* صفحات 144-151
    زمینه و هدف
    رضایت شغلی کارکنان از مهمترین متغیرها در حیطه رفتار سازمانی است و تحقق اهداف سازمانی نیز بدون آن امکان پذیر نمی باشد. بنابر این هدف اصلی این پژوهش، بررسی رضایت شغلی کارکنان شاغل درمرکز بهداشت شمال تهران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شد و کارکنان مرکز بهداشت شمال تهران در صورت داشتن حداقل شش ماه سابقه کار در این مطالعه مشارکت داشتند. ابزارگردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا بود. رضایت شغلی درشش حیطه و پنج سطح طبقه بندی شد. پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه آلفای کرونباخ تائید شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی، همبستگی پیرسون، همبستگی اسپیرمن، آنالیز واریانس وT مستقل در نرم افزار SPSS-18 استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد افراد مشارکت کننده در مطالعه 259 نفر بود. میانگین (انحراف معیار) نمره رضایت شغلی کلی 1/ 50(3/ 12) از 100بود. بررسی نتایج در شش حیطه نشان داد که میزان رضایت شغلی کارکنان از امکانات مالی ورفاهی40%، امکانات آموزشی وارتقاء شغلی 4/ 43 %، سیاست ها وخط مشی مدیریت 4/ 53%، کیفیت روابط انسانی 6/ 66%، امنیت شغلی 3/ 54% و پایگاه اجتماعی حرفه4 /57% بود. بین جنس و رشته شغلی ارتباط معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بهبود شرایط فیزیکی محل کار، افزایش مشارکت کارکنان در تصمیم گیری، افزایش نسبی حقوق و دستمزد، تشویق پرسنل، ارتقاء شغلی و روابط صمیمی وعمیق بین آنها می تواند موجب افزایش رضایت شغلی کارکنان شود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، مرکز بهداشت، کارکنان
|
  • Pooneh Dehghan, Mohammad Miwechi, Elham Izadi, Farima Mohammadi, Mohammad Reza Sohrabi* Pages 81-88
    Background And Objective
    The prevalence of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), as one of the health problems, and its complications are increasing. Inadequate physical activity and obesity are the determinants of the incidence of NAFLD. This study aimed to compare physical activity and Body Mass Index (BMI) in both groups of patients with and without NAFLD in Tehran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 170 outpatients aged 20 to 55 who referred to Taleghani Hospital of Tehran for sonography participated. They were selected using convenience sampling method. Using completing the questionnaires through systematic interviews with individuals, socio-demographic characteristics, complain and the level of physical activity were assessed. Anthropometric measurements and ultrasound were also performed. Data were analyzed using descriptive methods for descriptive data analysis, T-test and Chi-square tests to compare of the means between groups and to determine the relationship between variables.
    Results
    Most patients with NAFLD (60%) had intense level of physical activity and only a small percentage of them (11.3%) had low level of physical activity. While in the group of patients with NAFLD, most people (36.7%) had moderate level of physical activity and 28.9% had low level physical activity. The difference between the level of physical activity in the two groups was significant (p=0.001). The mean (SD) BMI of patients with NAFLD was higher than patients without NAFLD (32.8(6.6) vs. 24.4(3)) (p<0.001).
    Conclusion
    Considering the prevalence of obesity and inadequate physical activity in patients with NAFLD, life style change recommended through designing and implementation of educational interventions to increase their knowledge and improve attitude, also physical activity interventions as option with diet to improve clinical status.
    Keywords: Non, Alcoholic Fatty Liver Disease, Physical activity, Body Mass Index, Obesity
  • Yalda Soleiman Ekhtiari, Fereshteh Majlessi*, Abbas Rahimi Foroushani Pages 89-98
    Background And Objective
    Self-care activities during pregnancy can be effective in reducing adverse pregnancy outcomes. Health Belief Model (HBM) is one of the most applicable models in educational need assessment for planning and implementation of educational interventions. The purpose of this study was to measurement of the constructs of HBM related to self-care during pregnancy in women referred to South Tehran health network.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 270 pregnant women who referred to health centers of South Tehran Health Networks participated. Demographic, knowledge and attitude questionnaires based on constructs of HBM was used to measure the status of knowledge and attitude of women. Data were analyzed using statistical software SPSS18.
    Results
    Results showed that 92.2% of women had the knowledge scores in good level. The scores of perceived severity, perceived self-efficacy and cues to action were in good level in almost of women but almost of women obtained weak point in perceived susceptibility, perceived benefits and barriers.
    Conclusion
    HBM can be used as an appropriate tool for assessment the status of pregnant women in the field of self-care behaviors during pregnancy and planning and implementation of educational interventions.
    Keywords: Health Belief Model, Self, care, Pregnancy, Health education
  • Shahnam Arshi, Bita Ghanbari, Kambiz Nemati, Yalda Soleiman Ekhtiari, Sharif Torkaman, Nejad, Ali, Asghar Kolahi* Pages 99-110
    Background And Objective
    Healthy eating in adolescent girls has a crucial role in normal growth and reducing the incidence of chronic disease related to nutrition in adulthood. The purpose of this study was to determine high school girl's eating behaviors in north of Tehran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 722 female students who were selected randomly from public high schools in four districts of Tehran participated. Demographic variables and nutritional status were evaluated using systematic interviews with them by health professionals. Anthropometric parameters were also assessed.
    Results
    Most girls (42.4%) had a normal BMI. The mean (SD) of daily consumption of fruits, vegetables and dairy products were 2 (1.1), 1.8 (1), 1.9 (1.07) servings, respectively. The mean (SD) of weekly intake of red meat, poultry, fish, eggs and beans were 3.08 (2), 3.15 2.9), 0.95 (0.9), 2.6 (2.9) and 2.2 (1.2) times, respectively. The mean (SD) frequency of eating breakfast was 4.9 (2.6) times per week. 16.9% of girls never consumed fast foods. Girls who do not consume salty snacks and fast foods per week, had significantly normal BMI (p<0.05). Low-fat milk consumption, daily consumption breakfast and non consumption of fruits were significantly associated with social status (p<0.05). Do not eating breakfast had significant association with BMI (p<0.05).
    Conclusion
    The consumption of major food groups in this study was lower than the recommended amounts. Further research is needed to determine enabling and reinforcing factors to healthy eating behaviors. Also, improvement attitudes and empowerment of adolescent girls to adopt healthy eating behaviors can be effective.
    Keywords: Nutrition, Adolescents, Female students, Nutritional behaviors
  • Aboo Torab Talebi, Kobra Vaezi* Pages 111-119
    Background And Objective
    In recent years, social determinants of health have received much attention from researchers in the social sciences. One of the major problems of the health sector in developing countries is the unequal distribution of health which leads to inequalities in social status and living conditions of people. The purpose of this study was to identify and describe the social determinants of health from the perspective of women with the Thalassemia disease.
    Materials And Methods
    This study is a qualitative and thematic analysis. Participants in the study were 24 women with Thalassemia disease. The sampling method was purposeful. To collect qualitative data observation and participation, semi-structured interviews and study of the documents were used. For data analysis, thematic analysis and Wolcott method were used.
    Results
    Social determinants of health from the perspective of women with thalassemia included economic factors (lack of interest-free banking facilities, health expenditure), social factors (inequality in employment), cultural factors (lack of awareness in society) and health factors (inefficient health services).
    Conclusion
    If the needs of disadvantaged people, women, and patients in the design and management of the health system be considered, health system performance would be desirable.
    Keywords: Social determinants of health, Qualitative study, Thalassemia
  • Anahita, Khodabakhshi Koolaee*, Fatemeh Alizadeh, Ladan Mansoor, Taghi Pour, Ebrahim, Mohammad, Reza Falsafinejad Pages 120-129
    Background And Objective
    Adolescence, period of transition from childhood to adulthood, is time with changes in social, psychological, behavioral, and physical situations. These changes combined with the cultural, social and family backgrounds’ adolescents, can lead to social problems such as social deviations (delinquency).This study aims to compare the components of perceived social support and early maladaptive schemas in adolescents (male and female) delinquent and non delinquent.
    Materials And Methods
    This research was based on comparative and causal method. In this research, 100 delinquent adolescents (80 male and 20 female) using convenience sampling method and 100 nondelinquent adolescents (80 male and 20 female) using Cluster sampling method were selected. They completed the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) questionnaires and Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF). Data analysis was performed via descriptive statistics (Mean and SD.) and analytic methods such as independent T-test.
    Results
    Delinquent adolescents had higher mean of early maladaptive schemas and instead had lower level of social support. In addition, delinquent boys had higher early maladaptive schemas mean compared to non-delinquent boys and they had different levels of social support. There was a significant difference in perceived social support between delinquent and non-delinquent girls. Also, there was a significant difference between early maladaptive schemas of delinquent and non delinquent girls.
    Conclusion
    The findings showed the importance of providing background for strengthening of social support. Identification of early maladaptive schemas as patterns of emotional and cognitive damage in adolescence can be useful to provide appropriate psychological services to improve the quality of life and increased health-related behaviors of delinquent individual.
    Keywords: Perceived social support, Early maladaptive schemas, Delinquent, Adolescents
  • Nosrat Bahrami, Zahra Pajohideh*, Solmaz Mohammadi Shosi Koshte, Elham Maraghi Pages 130-136
    Background And Objective
    Self- care includes all activities related to health care, prevention and treatment of disease by themselves people and greatly affect by their self-efficacy. Doing it requires adopt behaviors that are influenced by knowledge, perceptions and beliefs of the people towards self care. The purpose of this study was to determine the attitude and practice towards self-care in women referred to health centers in Dezful.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic study, 550 women aged 18 55 years old participated. They were selected through random-quota sampling. The research data were collected using demographic characteristics, attitude and practice towards self-care. The validity and reliability of the questionnaire were provided by content and face validity and internal consistency.
    Results
    The mean (S.D) age of participants was 28.06(8.89) years. The mean (S.D) scores of attitude and practice towards self-care in women were 15.78(2.33) and 15.78(2.66), respectively. The majority of women (61.4% and 71.1%) had attitude and practice scores more than total mean. Correlation test showed that there is a significant relationship between the mean of attitude score towards self-care and age (r=0.14), marriage duration (r=0.12) and number of children (r=0.11) (p<0.05).
    Conclusion
    The findings indicated that although most people were interested in self-care activities, but they did not have appropriate practice towards Self-care.
    Keywords: Self, care, Attitude, Practice, Women
  • Ali, Asghar Kolahi*, Kambiz Abachizadeh, Ali Gol, Mohammadi, Elham Izadi, Ahmad, Reza Farsar Pages 137-143
    Background And Objective
    Cancers are one of the most important public health issues and the third leading cause of mortality after cardiovascular diseases and injuries in Iran. The most common cancers reported in the recent years have been included skin, stomach, breast, colon, bladder, leukemia, and esophagus respectively. Control of cancer as one of the three main health system priorities of Iran, needs a specific roadmap and clear task definition for involved organizations. This study provides stakeholder analysis include determining the roles of Ministry of Healthand Medical Education as the custodian of the national health and the duties of other beneficiary organizations to reduce the risk of cancer for cooperation with a scientific approach and systematic methodology.
    Materials And Methods
    This health system research project was performed by participation of Social Determinants of Health Research Center of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Office of the Non-Communicable Diseases of the Ministry of Health and Medical Education and other stakeholders in 2013. At first, the strategic committee was established and the stakeholders were identified and analyzed. Then the quantitative data were collected by searching in national database concern incidence, prevalence, and burden of all types of cancers. At the last with the qualitative approach, a systematic review of the studies, documents and reports was conducted as well as conversing for the national strategic plans of Iran and other countries and the experts’ views regarding management of the cancer risk factors. In practice, role and responsibilities of each stakeholder were practically analyzed. Then the risk factors identified and the effective evidence-based interventions were determined for each cancer and finally the role of the Ministry of Health were set as the responsible or co-worker and also the role of the other organizations separately clarified in each case.
    Keywords: Risk factors, Cancer, Intersectoral collaboration
  • Mohammad, Hossein Safi, Sharif Torkaman, Nejad, Shahnam Arshi* Pages 144-151
    Background And Objective
    Job satisfaction is an important variable in the area of organizational behavior. Without job satisfaction it is not possible to achieve organizational goals. Therefore the purpose of this study was to assess job satisfaction among Shomal health center of Tehran personnel affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross- sectional study was a descriptive-analytical one. Shomal health center of Tehran personnel with at least six months of work experience participated in the study. Data were collected by demographic characteristics and the Minnesota Satisfaction questionnaire. Job satisfaction was categorized into six areas and five levels. Reliability of the questionnaire was confirmed through Chronbach’s alpha calculation. Statistical analysis was conducted using SPSS- 18 software.
    Results
    Two hundreds and Fifty-nine personnel participated in the study. The mean (SD) of overall satisfaction score was 50.1(12.3) from 100. The study showed that job satisfaction of financial facilities and welfare, educational facilities and job promotion, politics and policy management, quality of human relations, Job security and professional social status were 40%, 43.4%, 53.4%, 66.6%, 54.3% and 57.4%, respectively. Statistical analysis showed a significant relationship between gender and occupational field.
    Conclusion
    Improving the physical conditions at workplace, increasing employee participation in decision-making, the relative increase in salary, Encouraging personnel, job promotion and intimate relationships between them can lead to increase job satisfaction among employees.
    Keywords: Job satisfaction, Health care center, Personnel