فهرست مطالب

سلامت اجتماعی - سال سوم شماره 3 (تابستان 1395)

نشریه سلامت اجتماعی
سال سوم شماره 3 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • فریبا زمان خانی، کامبیز عباچی زاده*، سهیلا امیدنیا، علیرضا ابدی، محمدعلی حیدرنیا صفحات 181-189
    زمینه و هدف
    برای تحقق سلامت همه جانبه انسان ها، سلامت اجتماعی در دهه های اخیر مورد توجه قرار گرفت. تعریف و اندازه گیری سلامت اجتماعی در هرجامعه با توجه به شرایط آن متفاوت است. با تعیین ویژگی ها و اندازه گیری آن، وضعیت سلامت اجتماعی جوامع مشخص می شود و مداخله براساس شواهد برای بهبود و ارتقاء سلامت اجتماعی امکان پذیر است.
    روش و
    مواد
    مطالعه حاضر در دو فاز کیفی و کمی اجرا شده است. در فاز کیفی، با بررسی متون چارچوب مفهومی مشخص و شاخص های مرتبط استخراج شدند. در فاز کمی، اطلاعات شاخص ها به تفکیک استان ها از منابع رسمی به دست آمد. با نظرسنجی از کارشناسان درباره اهمیت و دقت اطلاعات، شاخص های نهایی استخراج شد. از طریق استانداردسازی تک تک شاخص ها و با استفاده از مدل تجمیع (additive) نمره سلامت اجتماعی استان ها محاسبه و سپس رتبه بندی شدند. با استفاده از نرم افزار2.2.10 ArcGIs، نمای جغرافیایی سلامت اجتماعی استان ها ترسیم شد.
    یافته ها
    شاخص ترکیبی از 39 شاخص تشکیل شده که طبق آن مهم ترین مشخصات جامعه سالم، جامعه ای است که درآن مصرف مواد، کارکودکان، طلاق، بی کاری تحصیلکردگان، تنبیه و مواظبت ناکافی کودکان و مصرف دخانیات وجود نداشته باشد. استان یزد بالاترین رتبه سلامت اجتماعی و استان سیستان و بلوچستان آخرین رتبه را به دست آورد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر با ترسیم نمای کاملی از وضعیت سلامت اجتماعی استان ها، ابزار مهمی جهت سیاستگذاری مبتنی بر شواهد به دست می دهد. پیشنهاد می شود که برای پایش روندهای آینده مطالعات مشابه هر پنج سال یک بار انجام شود.
    کلیدواژگان: تحلیل وضعیت، سلامت، اجتماعی، استان، ایران
  • زینب محمدعلی پور، سید هادی سید علی تبار*، سارا بامداد، علی زاده محمدی، مائده سادات اعتصامی صفحات 190-199
    زمینه و هدف
    معنویت به عنوان یک واقعیت فرهنگی بسیاری از جوانب زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف مطالعه حاضر، ساخت، ارزیابی روایی و پایایی و تحلیل عامل اکتشافی مقیاس تجارب معنوی بود.
    روش و
    مواد
    روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان دانشگاه شهید بهشتی بود شامل، تعداد 220 نفر (105 زن و 115 مرد) با استفاده از نمونه گیری طبقه ای و روش اختصاص متناسب و فرمول d کوهن، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده مقیاس تجارب معنوی بود. ابتدا برای تعیین اعتبار درونی از روش ضریب همبستگی هر سوال با نمره کل مقوله استفاده شد. سپس تحلیل عاملی اکتشافی بر روی 25 گویه مقیاس اجرا شد. در نهایت، از روش هایی برای همسانی درونی (آلفای کرونباخ و باز آزمایی) و روایی همزمان استفاده شد.
    یافته ها
    در تحلیل عاملی اولیه، سه عامل با ارزش ویژه بالاتر از یک بدست آمد و تحلیل عوامل بعدی با محدود شدن به این سه عامل صورت گرفت. بر اساس محتوای ماده های مربوط، سه عامل به این صورت نامگذاری شدند: «رابطه شخصی با خداوند»، «ارتباط و ادراک ماورائی» و «حضور خداوند و دریافت حمایت معنوی». همچنین این مقیاس از همسانی درونی مناسبی برخوردار بود (آلفای کرونباخ، 93% و پایایی باز آزمایی در فاصله ده روزه، 78%).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که مقیاس تجارب معنوی از ساختار، روایی و پایایی مناسبی در جامعه ایرانی برخوردار است. بنابراین ابزار خود گزارش دهی مطالعه حاضر مقیاس مفید و کارآمد برای اهداف پژوهشی است.
    کلیدواژگان: مقیاس تجارب معنوی، هنجاریابی، ساخت
  • فیروزه کیهان، سوسن صابر* صفحات 200-210
    زمینه و هدف
    نقش باورهای جنسیتی و سبک تفکر در ایجاد تفاهم بین فردی قابل توجه است و می توان گفت که اگر محیط خانوادگی، تحصیلی و شغلی افراد با سبک های تفکر شان همسو یا مغایر باشد، می توانند در مراحل مختلف زندگی مشترک حضور قوی تر یا ضعیف تری داشته باشند. هدف مطالعه حاضر، پیش بینی رضایت زناشویی براساس باورهای جنسیتی و سبک های تفکر در زنان متاهل شهر تهران بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری مطالعه شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به خانه های سلامت منطقه دو شهر تهران در سال 95-1394 بود. با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، تعداد 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسشنامه های باورهای جنسیتی Bem، رضایت زناشویی Enrich و سبک تفکر Sternberg جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-22 و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رضایت زناشویی دارای همبستگی مثبت معناداری با باور جنسیتی مردانه (01/0>P) بود. رضایت زناشویی دارای همبستگی معناداری با باورهای جنسیتی زنانه و دو جنسیتی نبود. همچنین سبک تفکر آزاد اندیش (آزمون دو دامنه، 01/0>P) و محافظه کار (05/0>P) دارای همبستگی مثبت معناداری با رضایت زناشویی بودند. سبک تفکر قانون گذار، اجرایی، سبک تفکر قضایی، کل گرا و جزء گرا هیچ ارتباط معناداری با رضایت زناشویی نداشتند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که سبک های تفکر و باورهای جنسیتی منابع مهمی برای پیش بینی رضایت زناشویی زوجین است.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، باورهای جنسیتی، سبک تفکر
  • سعید ایمانی*، مریم زارع، علیرضا آقا یوسفی، حسین زارع، فرهاد شقاقی صفحات 211-218
    زمینه و هدف
    یکی از مفاهیم مهم روانشناسی اجتماعی، ناهماهنگی شناختی است. زمانی که عمل ما در تعارض با نگرش های پیشین ما قرار دارد، اغلب نگرش خود را به نحوی تغییر می دهیم که هماهنگ با عملمان شود، این پدیده «ناهماهنگی شناختی» نامیده می شود. هدف از این مطالعه تعیین و ارائه مدلی از رابطه سبک های تصمیم گیری و ویژگی های شخصیتی با تغییرات زیستی ناشی از ناهماهنگی شناختی بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به روش همبستگی انجام شد. در این مطالعه از 130 دانشجوی دانشگاه علمی کاربردی صفادشت که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، خواسته شد پرسشنامه های سبک های تصمیم گیری Scott & Bruce و شخصیت Gray-Wilson را تکمیل کنند. قبل و بعد از پر کردن پرسشنامه ها شاخص های زیستی آن ها ارزیابی شد. برای ایجاد ناهماهنگی شناختی از آن ها خواسته شد، ابتدا افت علاقه خود را نسبت به شخصیت محبوبی که با بی اعتنایی با یک کودک برخورد می کرد، مشخص کنند و سپس در مورد لزوم کاستن از مقرری سازمان بهزیستی برای کودکان بی سرپرست انشا بنویسند. برای تحلیل داده ها از رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    متغیرهای شناختی (سبک های تصمیم گیری اجتنابی، وابسته، منطقی و شهودی) و شخصیتی (گریز، روی آوری، اجتناب فعال،جنگ و خاموشی) با ناهماهنگی شناختی ارتباط داشتند و اثر این متغیرهای شخصیتی و شناختی بر شاخص های زیستی نیز به طور غیرمستقیم و از طریق ناهماهنگی شناختی در سطح 01/0= P و 05/0= P معنادار شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که سبک های تصمیم گیری و ویژگی های شخصیتی، تغییرات زیستی ناشی از ناهماهنگی شناختی را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، ویژگی های شخصیتی، ناهماهنگی شناختی، تغییرات فیزیولوژیک
  • سارا بنفشه افشان، احمد جنیدی جعفری*، علی اسرافیلی، روشنک رضایی کلانتری صفحات 219-227
    زمینه و هدف
    پساب های صنایع چرم سازی و آب کاری، از متداول ترین منابع ورود کروم به آب های پذیرنده می باشند. لذا هدف از این مطالعه، سنتز کامپوزیت فیبر کربن فعال/ اکسید روی جهت حذف کروم شش ظرفیتی از آب های آلوده بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به صورت بنیادی- کاربردی در آزمایشگاه شیمی آب و فاضلاب دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گردید. در این مطالعه روش سل ژل برای تثبیت نانو ذرات اکسیدروی بر روی فیبر کربن فعال به کار گرفته شد و با استفاده از کامپوزیت فیبر کربن فعال- اکسید روی سنتز شده، کروم تحت تابش نور فرابنفش تجزیه شد. بعد از طراحی و ساخت راکتور، محلول استوک کروم شش ظرفیتی، با استفاده از حل کردن دی کرومات پتاسیم (K2Cr2O7) در آب مقطر دو بار تقطیر، تهیه گردید. تاثیر پارامتر ها شامل غلظت ماده آلاینده، مقدار کامپوزیت و pHمورد مطالعه قرار گرفت. غلظت باقیمانده کروم، به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتری در طول موج 540 نانومتر اندازه گیری گردید. ویژگی های کامپوزیت سنتز شده با گراف XRD، تصویر SEM و آنالیز BET مشخص شد.
    یافته ها
    نتایج XRD، فاز شش وجهی اکسید روی را نشان داد. نتایج SEM، توزیع مناسب اکسید روی بر روی سطح فیبر کربن فعال را نشان داد. مساحت سطح BET مربوط به ظرفیت جذب کامپوزیت را نشان داد.
    نتیجه گیری
    در شرایط بهینه غلظت اولیه کروم 5 میلی گرم بر لیتر میزان کامپوزیت 5/2 گرم بر لیتر و pH برابر 3 بازده حذف سامانه پس از گذشت 120 دقیقه برابر 85% بود.
    کلیدواژگان: فیبر کربن فعال، اکسید روی، پرتوتابی فرابنفش، کروم شش ظرفیتی
  • زهرا سپهرمنش*، سید علیرضا مروجی صفحات 228-238
    زمینه و هدف
    ازدواج عامل به وجود آمدن خانواده و بقای نسل انسان است. بررسی سلامت روان زوجین در شرف ازدواج و به کار گرفتن تدابیر لازم جهت تشخیص و درمان امری ضروری است و باید پیش از ازدواج مورد توجه قرار گیرد. لذا این مطالعه با هدف تعیین سطح سلامت روان زوجین جوان مراجعه کننده به مرکز مشاوره قبل از ازدواج انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به صورت مقطعی تحلیلی با مشارکت 194 زوج جوان درشهر کاشان انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه سلامت عمومی Goldberg و پرسشنامه حاوی اطلاعات فردی و عوامل مرتبط با سلامت روان بود. داده ها با آزمون های آماری Chi-Squre، Fisher و t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین (انحراف معیار) نمره کلی سلامت روان در زنان برابر با 3/22 (8/8) و در مردان برابر با 7/18 (5/8) بود (004/0=P). 36 (1/37%) نفر از زنان و 29 (9/29%) نفر از مردان مشکل سلامت روان داشتند. در گروه سنی 21 تا 25 سال میانگین (انحراف معیار) نمره کلی سلامت روان برابر با 9/21 (1/9) که نسبت به گروه های سنی دیگر بالاتر بود. در افراد فوق دیپلم میانگین (انحراف معیار) نمره کلی سلامت روان برابر با (7/11) 3/23 که نسبت به گروه های دیگر تحصیلی بالاتر بود (005/0=P).
    نتیجه گیری
    زوجین جوان دارای سن کمتر از 25سال، زنان و افراد دارای تحصیلات فوق دیپلم وبالاتر از سلامت روان کمتری برخوردار بودند. لذا با غربالگری و تشخیص به موقع می توان از عواقب این مشکلات بر عملکرد شغلی و روابط بین فردی جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، زوج، ازدواج
|
  • Fariba Zamankhani, Kambiz Abachizadeh *, Sohiala Omidnia, Alireza Abadi, Mohammad Ali Hiedarnia Pages 181-189
    Background And Objective
    To achieve overall human health, social health in recent decades has been considered as one of the main health dimensions. Defining and measurement social health of any society varies according to its situation. By determining and measuring its characteristics, social health status of society is determined to make evidence-based interventions.
    Materials And Methods
    This study was conducted in two phases of qualitative and quantitative. In qualitative phase, framework and indicators were extracted by literature review. In quantitative phase, the information of provinces was obtained from official sources. The final indicators were extracted by expert's opinions about the importance and accuracy of the information respectively. Through standardization of individual indicators and using additive model, total score of social health is calculated and then provinces were ranked. Using ArcGIs software, geographical view of social health was constructed.
    Results
    Based on composite index including 39 indicators, the most important characteristics of a healthy society is a society where there are no drug use, child labor, divorce, unemployment academics, discipline and inadequate care for children and smoking. Yazd had highest social health and "Sistan and Baluchestan" Province won the last rank.
    Conclusion
    This study draws a complete view of the province's social health as an important tool for evidence based policy making. It is suggested that for monitoring future trends, similar studies should be conducted every 3-5 years.
    Keywords: Situation analysis, Iran, Social, Health
  • Zeynab Mohammad Alipour, Sayed Hadi Sayed Alitabar *, Sara Bamdad, Ali Zadeh Mohammadi, Maede Sadat Etesami Pages 190-199
    Background And Objective
    Spirituality as a cultural fact is one of the principles that will affect many aspects of life. This research aims to build a scale to assess and evaluate the reliability and validity of spiritual experiences and its exploratory factor structure.
    Materials And Methods
    The research was a correlational study. The study population included all employees of the Shahid Beheshti University, including 220 participants (105 females and 115 males) with the stratified sampling and proportional allocation method and Cohen's d formula, were selected. The instrument was spiritual experience scale (SES). For assessing the internal validity of instrument correlation coefficient was used for each question and the total score categories. The exploratory factor analysis was conducted on the 25 items of the scale. internal consistency was evaluated by Cronbach's alpha and retest was used for concurrent validity.
    Results
    In the initial factor analysis, three factors were obtained with the particular value of greater than 1 and second factor analysis was limited to these three factors. Based on the content of the material three factors were named "personal relationship with God," "communication and perception beyond" and "the presence of God and receive spiritual support." The internal consistency of this scale was good (Cronbach's alpha, 93.0 and repeatability within ten days, 78.0).
    Conclusion
    The study showed that the spiritual experience scale in Iranian society was valid and reliable. So self-report scale is a useful tool for research purposes.
    Keywords: Spirituality, Standardization, Construction, Perception, Factor Analysis
  • Firuzeh Keyhan, Susan Saber* Pages 200-210
    Background And Objective
    The role of gender beliefs and thinking styles in creating an interpersonal understanding are significant and it can be said that if the family environment, education, and employment of people with their thinking style is consistent or inconsistent, it can have stronger or weaker effect at different stages of life. The aim of this study was to predict marital satisfaction based on gender beliefs and thinking styles of married women in Tehran.
    Materials And Methods
    The method of study was correlation. The study population consisted of all married women referred to health centers of area two of Tehran in 2015-16. Using cluster sampling, 220 samples were selected. Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used.
    Results
    The results showed that marital satisfaction has a significant positive correlation with the belief masculine gender (P
    Conclusion
    The results of this study showed that gender beliefs and thinking styles is an important resource to predict marital satisfaction.
    Keywords: Marital satisfaction, Gender beliefs, Thinking style
  • Saeed Imani *, Maryam Zare, Alireza Aghayoosefi, Hossein Zare, Farhad Shaghaghi Pages 211-218
    Background And Objective
    One of the important concepts of social psychology is cognitive dissonance. When our practice is in conflict with our previous attitudes often change our attitude so that we will operate in concert with; this is cognitive dissonance. The aim of this study was evaluation of relation between decision making styles, personality traits and physiological components of cognitive dissonance and also offering a statistical model about them.
    Materials And Methods
    In this correlation study, 130 students of Elmi-Karbordi University of Safadasht were invited and they were asked to complete Scott & Bruce Decision-Making Styles Questionnaire and Gray-Wilson Personality Questionnaire. Before and after distributing those questionnaires, their physiological conditions were receded. Cognitive dissonance was induced by writing about reducing amount of budget which deserved to orphans and rating the reduction of interest of lovely character that ignore his or her fans. Data analysis conducted through regression and multi vitiate covariance.
    Results
    There were correlation between cognitive styles (Avoidant, dependent, logical and intuitive) and also personality variables (Flight and Approach, active avoidance, Fight and Extinction) with cognitive dissonance. The effect of cognitive (decision making styles) and personality variables on physiological components was mediate indirectly through cognitive dissonance, in levels of P=0.01 and P=0.05 difference, was significant.
    Conclusion
    Decision making styles and personality traits are related to cognitive dissonance and its physiological components, and also predict physiological components of cognitive dissonance.
    Keywords: Decision making styles, personality traits, Cognitive dissonance, Physiological components
  • Sara Banafsheafshan, Ahmad Jonidi Jafari *, Roshanak Rezaei Kalantary, Ali Esrafily Pages 219-227
    Background And Objective
    Common sources of chromium in wastewater are electroplating and leather industries. Thus, the aim of this study is synthesis activated carbon fiber/zinc oxide composite to remove of Cr (VI) from polluted water.
    Materials And Methods
    The immobilization of zinc oxide (ZNO) on activated carbon fiber (ACF) was accomplished by Sol-gel method and synthesized activated carbon fiber composite (ACF/ZNO),was used to reduction of chromium under ultraviolet light from aqueous solution. And characterized by BET, SEM, XRD. After the design of the reactor, hexavalent chromium stock solution, using a solution of potassium dichromate (K2Cr2O7) in distilled water, were prepared. The residual concentration of chromium was analyzed by the 1,5-diphenylcar-bazide method using a spectrophotometer at a wave length of 540 nm.
    Results
    The XRD results showed that a typical hexagonal phase for ZnO. The SEM results showed that zinc oxide were distributed on the ACF surface. It showed that the BET surface area was related to adsorption capacity for composite. Parameters effect, including concentration of pollutants, composite dose and pH were studied.
    Conclusion
    In optimal conditions, initial chromium concentration of 5 mg/l, composite dose 2.5 g/l and a pH of 3, after 120 minutes, system removal efficiency was 85%.
    Keywords: Activated carbon fiber, zinc oxide, UV, Chromium (VI)
  • Zahra Sepehrmanesh *, Alireza Moravveji Pages 228-238
    Background And Objective
    Marriage is base of family creation and human race reproduction. Evaluation mental health of couples; diagnosis and treatment of mental disorder are essential and should be considered before marriage. The aim of this study was to investigate the mental health in young couple referred to consulting center before marriage.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 194 young couples. The data collection instruments included the Goldberg's General Health Questionnaire (which has 4 subunits depression, anxiety, somatic symptoms and function) and a questionnaire form consist of personal information and factors associated with mental health. Data were analyzed using, Chi-Squere or Fisher exact test and t- tests.
    Results
    The mean (SD) total GHQ score was 22.3 (8.8) in females and 18.7 (8.5) in men (P=0.004). 29.9 % men and 37% women had mental health problem. The mean (SD) total GHQ score was 21.9 (9.1) in the age group 21 to 25 which was higher than the other age groups, and in those with a higher diploma degree was 23.3 (11.7) which was higher than the other educational groups (P= 0.005).
    Conclusion
    Young couples with age 21-25 years old, females and couples with high educational levels had lower mental health than other groups. Therefore, early screening and diagnosis of these problems can prevent impact of these disorders on job performance and social and interpersonal relationship.
    Keywords: Mental health, Couples, Marriage