فهرست مطالب

مطالعات رسانه و امت - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مطالعات رسانه و امت
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد مبلغی صفحه 5
    امروزه داشتن رسانه ای در چهارچوب دین یکی از دغدغه های مهم متفکران حوزه رسانه است. از سوی دیگر رسانه امری پیچیده است؛ زیرا ابعاد و لایه های کاملا مستحدثه در رسانه وجود دارد که با داشتن یک ذهنیت سطحی و هنجاری صرف از دین نمی توان به نظریه ای دینی مطلوب شارع در این عرصه دست یافت و از جهتی نداشتن نظریه کلامی نسبت به رسانه باعث می شود پرداختن به فقه رسانه، به امری سطحی و سلیقه ای تبدیل شود؛ بنابراین برای داشتن یک نظام فقه رسانه مطلوب، ضروری است ابتدا مبانی دینی رسانه بررسی شود.
    با توجه به اینکه نظریه کلامی رسانه از مباحث ضروری فقه رسانه شناخته شد، پژوهش حاضر با پاسخ به این پرسش که «آیا رسانه یکی از ابعاد انسانی است؟» می کوشد نظریه کلامی رسانه را تدوین و آن را در سه گفتار چیستی نظریه کلامی رسانه، روش شناسی نظریه کلامی رسانه و طرح نظریه کلامی رسانه بیان کند.
    کلیدواژگان: نظریه دینی، نظریه فقهی، نظریه کلامی، انسان شناسی رسانه، استماع، نفی اکراه
  • سید حسین واعظی، حمدالله کریمی صفحه 25
    هدف مقاله حاضر تحلیل دیدگاه ها و آموزه های اسلامی و دینی به منظور آشنایی با ویژگی های رسانه موثر و الزامات اسلامی در تعامل با رسانه است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، ابتدا مبانی نظری از طریق مطالعه منابع علمی و فیش برداری آنها بررسی و سپس با روش تحلیل محتوا مفاهیم و مضامین اساسی با توجه به ابعاد الزامات اسلامی و حول محور رسانه استخراج و دسته بندی شد. برای افزایش اعتبار از تحلیل افراد بیرون از محدوده استفاده و پس از بررسی و بازبینی، اصلاح مجدد شد. نتایج و یافته های این مقاله نشان می دهد که با نگاه عمیق و ژرفانگر به آموزه های دینی و اسلامی می توان انسان و جامعه ای را معرفی کرد که او را در شناخت و تعامل با ابزارهای ساخته خودش از جمله رسانه یاری نماید و از این ابزار ارتباطی قوی در دنیای معاصر در مسیر تشکیل امت واحده اسلامی به نحو احسن استفاده کند. در این میان توجه خاص به رویکرد تعاملی و رقابت، با توجه به توسعه پیش بینی ناپذیر فناوری های نوظهور در مقابل رویکردهای مجذوبیت، پرهیزگرایی یا بی تفاوتی نمود پیدا می کند. بررسی و استنتاج این مقاله از نوع کیفی و به شیوه تحلیل محتوای کیفی و جامعه آماری آن کلیه متون و منابع اسلامی مرتبط با رسانه است. به علت کثرت و تنوع منابع برای نمونه گیری از کلیه مکتوبات چاپی و دیجیتالی در دسترس استفاده شد. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای بود و بر همین اساس از منابع چاپی و دیجیتالی موجود در کتابخانه ها، بانک های اطلاعاتی و مجلات الکترویکی استفاده شد و ابزار گردآوری اطلاعات فیش و فرم طراحی شده توسط محققان بود.
    کلیدواژگان: رسانه دینی، رسانه غیردینی، تربیت دینی، رسانه تاثیرگذار اسلامی
  • جمیل میلانی، علی امینی صفحه 47
    جهانی شدن واقعیت دنیای امروز ماست. این فرایند تغییرات مهمی به دنبال داشته است. توسعه روزافزون رسانه های مختلف اعم از ماهواره ها و شبکه های دیجیتال و دنیای مجازی، دنیای ارتباطات را دگرگون ساخته است. طبیعی است که این فرایند فرصت ها و تهدیدهایی را به همراه دارد. پژوهش پیش رو ضمن برشمردن وضعیت «جهانی شدن» و در راس آن گسترش عصر ارتباطات، می کوشد وضعیت جهان اسلام را در این فرایند بررسی کند و راهکارهایی را برای استفاده هرچه بهتر از این وضعیت با هدف همگرایی جهان اسلام و تبیین مواضع اسلامی ارائه دهد. بالا بردن سواد رسانه ای، تلاش برای همگرایی رسانه ای در جهان اسلام و تبیین مواضع اسلام واقعی و پاسخ به شبهات از جمله اقداماتی است که می تواند در جهانی شدن رسانه در دستور کار قرار گیرد. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهان اسلام، رسانه، امت واحده، رسانه های اسلامی
  • ایوب شافعی پور صفحه 64
    رسانه در جهان امروز، ابزاری است قدرتمند برای تبادل آرا و افکار و شناساندن آنها به مخاطبانی که با وجود بعد مسافت، به کمک رسانه زیر یک چتر قرار گرفته اند. یکی از این رسانه ها، شبکه های تلویزیونی ماهواره ای است که جهان اسلام نیز برای شناساندن، تبلیغات و عرضه دین خود، از آن استفاده می کند. برخی از شبکه های تلویزیونی ماهواره ای که با هدف تبلیغ دین اسلام راه اندازی شده اند رسالت خود را فراموش کرده و به نزاع و گفت وگو با هم کیشان خود در داخل اسلام روی آورده اند. اغلب این گفت وگوها نیز خارج از چهارچوب و قوانینی است که اسلام آنها را با عنوان «جدال احسن» معرفی کرده است. اسلام راهکارهایی را برای گفت وگو و مناظره معرفی کرده است که اگر رسانه های امروزی، به آن پایبند باشند تا حد زیادی به حل شدن برخی اختلافات کمک می کند و اگر آن اصول و قوانین نادیده گرفته شود، آن گفت وگوها نتیجه ای جز نزاع و چنددستگی نخواهد داشت. در این پژوهش نگارنده با بررسی آیات و روایات، آداب گفت وگو و جدال احسن را بررسی و با پیشنهاد دادن راهکارهایی که پژوهشگر بدان دست یافته اند، کوشیده است آن را بر مناظره ای شبکه های تلویزیونی ماهواره ای اسلامی منطبق سازد و با شیوه توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی آن دست زند.
    کلیدواژگان: مناظره، گفت وگو، جدال احسن، رسانه، شبکه های ماهواره ای
  • سید محمد جواد قربی صفحه 81
    پوشش یکی از نمادهای اساسی جوامع اسلامی به شمار می آید که هر گونه دگردیسی و استحاله در ارزش های مرتبط با آن، زمینه های آسیب پذیری امت اسلامی را فراهم می کند؛ به همین دلیل، امروزه کارگزاران نظام رسانه ای و کارتل های رسانه ای غرب از ابزارهای فرهنگی بهره می گیرند تا بتوانند به مقصود پوشش زدایی از جوامع و امت اسلامی دست یابند. یکی از راهبردهای مهم برای پوشش زدایی از امت اسلامی، اشاعه مصرف گرایی فرهنگی و تجمل گرایی است که با آموزه های اسلامی منافات دارد. قدرت های بزرگ با آگاهی از این منافات، در زمینه مصرف گرایی و تجمل گرایی سرمایه گذاری هنگفتی انجام داده اند. آنها می کوشند با ترویج مصرف گرایی، تقلیدگرایی، تجمل پرستی و... به تخریب و استحاله چهره پوشش و حجاب اسلامی در میان امت اسلامی دست یازند. رویکردهای تهدیدی رسانه های غربی در فرایند پوشش زدایی از جوامع اسلامی سه گانه مرحله الیناسیون فرهنگی، نگرش غیربومی و مصرف گرایی را دربر می گیرد. با این اوصاف، لایه تهدیدهای رسانه ای علیه زنان و خانواده در جوامع اسلامی با هدف استحاله فرهنگی جوامع اسلامی به منظور تغییر اصول و ارزش های امت واحده اسلامی، با راهبردهای استحاله ایدئولوژی، ترویج اباحه گری، تضعیف و تخریب بنیان خانواده، تغییر سبک زندگی اسلامی به سبک زندگی غربی شکل می گیرد. در این میان، برخی از عوامل فرهنگی داخلی نیز در اشاعه مصرف گرایی فرهنگی در زمینه پوشش جوامع اسلامی موثرند. از میان این عوامل می توان به ضعف اعتقاد یا باورنداشتن به اعتبار معیارهای متعارف، بی توجهی به پیامدهای منفی بی حجابی، دگرگونی های فرهنگی، گسترش بازار مصرف و نادیده گرفتن ارزش ها اشاره کرد. ابزارهای غرب برای اشاعه مصرف گرایی فرهنگی در فرایند تهدیدهای رسانه ای عبارت است از: رواج مدگرایی، راهبرد فرهنگ باربی، تبلیغات گسترده از طریق فناوری ارتباطات، صنعت کارتون و پویانمایی، سریال های تلویزیونی و.... با توجه به آنچه گفته شد، در مقاله حاضر تلاش شده است مصرف گرایی فرهنگی در فرایند پوشش زدایی از جوامع فرهنگی بررسی و در نهایت، راهبردها و سیاست گذاری های فرهنگی برای مقابله با این تهدید مطرح شده است.
    کلیدواژگان: رسانه، امت، مصرف گرایی، الیناسیون فرهنگی، پوشش زدایی، جوامع اسلامی، تهدیدات رسانه ای
  • محمد جواد لیاقت دار، حسین نظری، ستاره موسوی صفحه 117
    هدف پژوهش حاضر، بررسی فرصت ها و تهدیدهای ناشی از کاربست فناوری اطلاعات در سبک زندگی دینی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه اصفهان است. این تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی است و در آن دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه اصفهان موضوع بررسی قرار گرفته اند. جامعه آماری پژوهش 4176 تن بوده است. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم استفاده شده است که براساس فرمول کوکران 305 نفر برآورد شد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته، شامل 36 سوال، بر اساس طیف 5 درجه ای لیکرت بوده، که فرصت ها و تهدیدهای فناوری اطلاعات را در سبک زندگی دانشجویان سنجیده است. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه، در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی نشان داد که مهم ترین فرصت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در سبک زندگی عبارت اند از: «بسط سواد رسانه ای به منظور رشد و بالندگی همه جنبه های زندگی» و «ایجاد فرصت های بی شمار برای پژوهشگران دینی با استفاده از حقایق، پیوندها و منابع موجود بر روی تارنماهای دینی». مهم ترین تهدیدهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در سبک زندگی عبارت اند از: ترویج سبک زندگی مبتنی بر الگوهای مادی گرایی و مصرف گرایی و تهدید هویت ارزشی و اخلاقی. در کل، فرصت های کاربست فناوری اطلاعات در سبک زندگی دینی دانشجویان، بیش از سطح متوسط و تهدیدهای آن کمتر از سطح متوسط بوده است. بین نظر دانشجویان درباره فرصت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در سبک زندگی براساس مولفه های جنسیت و مقطع تحصیلی تفاوت وجود ندارد، اما بین نظر آنها درباره تهدیدهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در سبک زندگی بر حسب مولفه مقطع تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی دینی، فناوری اطلاعات، فرصت، تهدید، دانشجویان
  • محمدجعفر محمدزاده صفحه 141
  • صفحه 144
|
  • Ahmad Moballeghi Page 5
    The formation of media in a religious framework is one of the major concerns of scholars in the feld of media. On the one hand, as there are completely new dimensions and layers to them, the media constitute a complicated issue such that one cannot reach a favorable religious theory for the lawgiver with a superfcial and normative mentality of religion. On the other hand, lack of a theological media theory causes all research in the feld of media jurisprudence to turn superfcial and personalized. It is therefore essential to scrutinize the theological principles of media for developing a favorable system of media jurisprudence. Considering that theological media theory is one of the essential topics of media jurisprudence, the present study aimed to develop one such theory by answering the question whether the media are one of the many dimensions of humanity and by explicating a theological media theory in three aspects: quiddity, methodology, and outline.
    Keywords: religious theory, jurisprudential theory, theological theory, media anthropol ogy, audition, denial of coercion
  • Seyed Hosein Vaezi, Hamdollah Karimi Page 25
    This article aims to analyze the views and teachings of Islam and religion in order to be familiar with the characteristics of effective media and Islamic obligations in dealing with the media. In order to analyze the data, the theoretical foundation of the study of literature and taking notes with content analysis concepts and themes and then according to Islamic requirements of the media and around the extraction and classification. To increase the credibility of the analysis of out-of-range use and after review, reform took place.strong Islamic establishment of Islamic Ummah in the contemporary world in order to be used efficiently. The special attention to interactive approach and competition, due to the unpredictable development of emerging technologies in the approaches Attraction, reflected Prhyzgrayy or indifference. This article reviews the conclusion of qualitative and quantitative content analysis method and the population of Islamic texts and sources associated with the media is derived. Because of the multiplicity and diversity of sources for print and digital sampling of all available literature was used. For data collection the library and on the basis of print and digital resources available in libraries, databases and magazines were electric and plug and form data collection tool was designed by the researchers.
    Keywords: Media, religion, Religious education, media of influence
  • Jamil Milani, Ali Amini Page 47
    Globalization is a reality of our today’s world. This process has led to sig nifcant changes. The increasing development of various media ranging from satellite and digital networks to the cyber space has transformed the world of communica tions. It is natural that this process brings with itself some opportunities and some threats. Besides pointing to the issue of globalization and the development of the communication era, the present study evaluated the status of the world of Islam in this process and provided strategies for making the best use of the current situation in order to achieve unity in the Muslim world and explicate Islamic standpoints. Enhancing media literacy, promoting media convergence in the Muslim world and explicating genuinely Islamic standpoints are among the measures that can be put on the agenda of media globalization. The present study was conducted based on a descriptiveanalytical research design and through an extensive literature survey of library and internet resources.
    Keywords: globalization, the Muslim world, media, unifed Ummah, Islamic media
  • Ayoob Shafeipour Page 64
    In today’s world, the media constitute a powerful tool for the exchange of ideas and thoughts and conveying them to various audiences who, despite the distance, come together via the unifying nexus of the media. One of these media is satellite television which is also used by the Muslim world to introduce, promote and present Islam. Some satellite TV networks that were initially established to promote Islam have forgotten their original mission and have turned to internal Islamic de bates with their coreligionists. Most of these conversations occur outside the guide lines and laws that have been labeled as proper debate in Islam. Islam has introduced certain guidelines for dialogue and debate. If today’s media adhere to these guidelines, they greatly help to resolve some differences. However, if they are ignored, debates and discussions will lead to nothing but conflict and division. In this undertaking, the author attempted to analyze the methods of proper dialogue and debate by reference to Quranic verses and traditional Islamic narratives. The author also tried to identify and propose strategies that can be applied to satellite TV debates by evaluating and criticizing them with a descriptiveanalytical approach.
    Keywords: debate, dialogue, proper debate, media, satellite networks
  • Seyed Mohammad Javad Ghorbi Page 81
    For this reason, today the software vendors and sponsors of offensive media take advantage of cultural tools in order to achieve the purpose of covering the de-Muslim communities.consumerism, Tqlydgrayy, luxury, etc. worship and Islamic veil covering the face of destruction and transformation through the acquisition of the Islamic Ummah. Approaches war media coverage in the process of de-Muslim communities, including the three stages, cultural alienation, attitude is exotic and consumerism. Nevertheless, the layers of cultural and media war against women and the family in Islamic societies of cultural transformation aimed at Muslim communities in order to change a single community of values ​​and principles, and strategies ideological transformation, promote Abahh Gray, weaken and destroy the foundation of the family, Islamic lifestyle changes are made to the Western lifestyle. In the meantime, some cultural factors as well as the promotion of cultural consumerism in the guise of Islamic societies that are effective, belief or weakness Bavrndashtn conventional credit criteria, disregarding negative consequences unveiling, cultural transformation, market development and neglect Getting values. Cultural Dissemination tools used in the process of invasion and war media including Mdgrayy common strategy Barbie culture, widespread advertising through communications technology, carton industry and animation, TV shows and more. With this interpretation, this paper intends to investigate cultural consumption in the process of removing the cover of their cultural communities and, ultimately, cultural strategies and policies to address the threat to the cultural offer.
    Keywords: Media, community, consumerism, cultural alienation, de, coating, Islamic societies
  • Mohammad Javad Liaghatdar, Hosein Nazari, Setareh Mousavi Page 117
    The aim of this study was to determine the opportunities and threats arising from the application of information technology in the style of religious life were graduate students at Isfahan University. This research is descriptive - survey population, including graduate students study population consisted of 4176 people are that. In this study, stratified random sampling method is used in accordance with the sample size was 305 people. Measuring devices in this study, questionnaire includes 36 questions, based on the whole was 5 Likert, opportunities and threats in the information technology and life style of the students is measured. The analysis of questionnaire data, descriptive and inferential statistics, showed that the ICT opportunities in life style include "development of media literacy in order to grow all aspects of life and" opportunities countless religious scholars using facts, links and resources on religious sites. "The main threats include lifestyle information and communication technology; promote materialism and consumerism lifestyle patterns, the threat of identity has values. In general, opportunities for students to apply information technology in the style of religious life, was more than average. Threats application of information technology in religious life style students was less than average. Among the student's opinion toward opportunities ICT Hsbmvlfh lifestyle on gender and educational level, there is no difference.. byn Student threats to information and communication technologies in life in terms of education there is a component Mqth
    Keywords: Religious life style, technology information, opportunities, threats