فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
پیاپی 1 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور آقاملایی *، فاطمه سادات حسینی، حسین فرشیدی، عبدالحسین مدنی، امین قنبرنژاد صفحات 1-9
    مقدمه

    اتخاذ سبک زندگی ناسالم بوسیله فرد می تواند زمینه ساز بروز بیمارهای مختلف از جمله بیماری پرفشاری خون که یک خطر جدی برای سلامت فرد است، شود. این پژوهش با هدف بررسی سبک زندگی بیماران مبتلا به پر فشاری خون در مراکز بهداشتی درمانی روستایی شهرستان جهرم انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی و از نوع مقطعی بود که بر روی 78 نفر از بیماران مبتلا به پرفشاری خون بالای 30 سال روستاهای شهرستان جهرم انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه به صورت مصاحبه گردآوری شد. پرسشنامه در دو بخش کلی شامل مشخصات دموگرافیک افراد مورد مطالعه و همچنین پرسشنامه سبک زندگی افراد مبتلا به پرفشاری خون بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS19 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن افراد مورد مطالعه 02/63 سال با انحراف معیار 23/14و دامنه آن از 30 تا 70 سال متغیر بود. 8/30 درصد آن ها مرد و 2/69 درصد زن بودند. میانگین سال های ابتلا به پرفشاری خون 4/8 با انحراف معیار 8/5 بود. میانگین فشارخون سیستول بیماران39/128 انحراف معیار01/14و میانگین فشارخون دیاستول آنها 96/80 با انحراف معیار 44/10بود. میانگین نمایه توده بدنی بیماران 8/24 با انحراف معیار 6/4 بود. میزان فشارخون 75/53 درصد ازبیماران بالاتر از حد نصاب تعیین شده (مساوی و یا بیشتر از140/90) برای این بیماران بود. در خصوص متغیرهای مربوط به سبک زندگی 7/7 درصد بیماران مورد مطالعه سیگار و 5/20 درصد قلیان مصرف می کردند. 1/14 درصد از افراد مورد مطالعه فعالیت فیزیکی منظم داشتند. پیروی از دستورات پزشک 5/61 درصد و مصرف منظم دارو 5/70 درصد در بین بیماران دارای بیشترین فراوانی و فعالیت فیزیکی منظم با 1/14 درصد پرهیز از استرس با 9/17 درصد دارای کمترین فراوانی انجام بودند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان دهنده وجود عادات رفتاری نامناسب بخصوص در زمینه کنترل استرس، فعالیت فیزیکی و مصرف نمک در بیماران مبتلا به پرفشاری خون است، بنابراین، توصیه می شود در زمینه اتخاذ سبک زندگی سالم و عادات رفتاری صحیح آموزش های لازم به بیماران مبتلا به پرفشاری خون داده شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، بیماری پرفشاری خون، جهرم
  • عبدالحسین مدنی*، بابک گودرزی، موسی سلیمانی احمدی، کاووس دیندارلو، ولی علیپور صفحات 10-15
    مقدمه

    نان غذای اصلی اکثر مردم دنیا به خصوص کشورهای خاورمیانه از جمله ایران را تشکیل می دهد. این ماده غذائی به عنوان تامین کننده بخشی از کالری، پروتئین، ویتامین ها و مواد مورد نیاز بدن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا بررسی مشکلات بهداشتی در رابطه بانان و وضعیت نانوایی ها کاری مهم و مفیداست. هدف از این مطالعه تعیین میزان استفاده از جوش شیرین و همچنین وضعیت بهداست نانوایی های شهر بندرعباس از نظربهداشت فردی، ساختمان و لوازم کار می باشد.

    روش کار

    این تحقیق یک مطالعه توصیفی است که بر روی کلیه نانوایی های شهر بندر عباس به روش سرشماری انجام گرفته است. برای تعیین وضعیت بهداشت نانوایی ها از چک لیست استاندارد وزارت بهداشت استفاده گردید. جهت تعیین میزان مصرف جوش شیرین با مراجعه به نانوایی های سطح شهر تعداد سه قرص نان پخت اول خریداری و به عنوان نمونه به آزمایشگاه دانشکده بهداشت بندرعباس ارسال گردید. در آزمایشگاه بر اساس روش استاندارد شماره 37 میزان جوش شیرین تعیین اندازه گردید. از نرم افزار SPSS نسخه 19برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    این مطالعه نشان می دهد حدود 2/14 درصد از نانوایی های شهر بندرعباس از جوش شیرین در نان تولیدی خود استفاده می نمایند و این میزان درانواع مختلف نان متفاوت است. بیشترین به ترتیب مربوط به نان لواش 21 درصدو نان تافتون 16 درصدو کمترین آن به ترتیب در نان روغنی صفر درصد و نانهای فانتزی 6 درصد میباشد. همچنین این مطالعه نشان داد در مجموع 7/65 درصد نانوایی ها از سطح بهداشتی ضعیف، 9/27 درصد دارای سطح بهداشتی متوسط و 4/6 درصد نانوایی ها از سطح بهداشتی خوبی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق نانوایی های شهر بندرعباس در تهیه نان از جوش شیرین استفاده می نمایند و شرایط بهداشتی محل های تولید به خصوص از نظر بهداشت فردی نا مناسب بوده و نیازمند آموزش و نظارت بیشتر از طرف ادارات مسول می باشد.

    کلیدواژگان: جوش شیرین، بندرعباس، وضعیت بهداشتی نانوایی
  • فاطمه پوراحمدگربندی*، مرجان سالارزاده، رویا اتحاد صفحات 16-22
    مقدمه

    شیر مادر کامل ترین و بهترین منبع غذایی است و نقش مهمی در تامین سلامت و نیازهای تغذیه ای، عاطفی، روانی و کاهش مرگ و میر شیر خواران دارد. سازمان جهانی بهداشت تغذیه انحصاری با شیر مادر را تا پایان شش ماهگی توصیه نموده است. امروزه در بسیاری از نقاط دنیا مدت تغذیه با شیر مادر به دلایل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کاهش یافته است. شناخت عوامل موثر بر زمان شروع و طول دوره شیردهی نقش بسزایی در ارتقاء سیاست تغذیه انحصاری با شیر مادر دارد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر قطع زود هنگام شیردهی مادران در شهر بندرعباس انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 100 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس که دارای کودک زیر یک سال بوده و شیردهی را قطع نموده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبود. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و به روش مصاحبه حضوری جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری t و مجذور کای، تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    شروع تغذیه انحصاری با شیر مادر در 78 درصد مادران در بدو تولد بود. 53 درصد مادران تا 6 ماهگی و 27 درصد آن ها تا یک سالگی شیردهی انحصاری داشتند. مهمترین علت قطع شیر دهی، کمبود شیر مادر(38 درصد) بود و اکثر مادران گریه و بی قراری کودک را دلیل ناکافی بودن شیر می دانستند. مهمترین عوامل موثر بر تغذیه انحصاری با شیر مادر، آگاهی مادران از کیفیت شیر مادر(56درصد)، جنبه های عاطفی(25درصد)، در دسترس بودن(11درصد)، وضعیت اقتصادی(6درصد) و جنبه های مذهبی (3درصد) بود. نوع زایمان در 55 درصد مادران به روش سزارین و 5/14درصد زنانی که سزارین شده بودند، نوع زایمان را عامل قطع شیردهی می دانستند. بین زمان اولین تغذیه کودک، وضعیت اشتغال مادر، مراقبت های دوران بارداری، بیمای کودک و مادر در دوران شیردهی ارتباط معنی داری وجود داشت(05/0> p). مهمترین منبع کسب آگاهی مادران در خصوص مدت شیردهی توصیه اطرافیان (47درصد) بود و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی در این رابطه نقش ضعیفی را ایفاد نموده بودند (12درصد).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و باورهای غلط در قطع زود هنگام شیردهی مادران موثرند که بایستی مورد توجه قرار گیرند. افزایش آگاهی مادران در خصوص فواید شیر مادر، آموزش روش های صحیح شیر دهی در حین بارداری و پس از زایمان می تواند نقش بسزایی در افزایش تداوم شیردهی مادران داشته باشد.

    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری با شیر مادر، شیر دهی، شیرخوار
  • فوزیه رفعتی*، شیده رفعتی، عبدالحسین مدنی، فاطمه مشایخی، مطهره پیله ور زاده صفحات 23-30
    مقدمه

    گرچه سزارین به عنوان یک عمل نجات دهنده مادر و کودک در مواقع ضروری پذیرفته شده است، اما بدلیل افزایش روزافزون این روش زایمان در کشور ما، عوارض و پیامدهای زیان بار سزارین از قبیل بیماری های عفونی، عوارض بیهوشی، افسردگی پس از زایمان و... در سال های اخیر، می تواند تهدیدی برای سلامت زن، نوزاد، نهاد خانواده و در نهایت جامعه به شمار آید. هدف از مطالعه حاضر تعیین عوامل مرتبط با انتخاب سزارین در میان زنان باردار ساکن شهر جیرفت بوده است.

    روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 145 زن باردار مراجعه کننده به مراکز درمانی خصوصی و دولتی شهر جیرفت انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساز بوده است که روایی آن توسط محققان تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 84 درصد بدست آمد. داده ها پس از ورود به نرم افزار spss19 توصیف گردید و برای تحلیل داده ها از رگرسیون لجستیک با سطح معنی داری5%=p استفاده شد.

    نتایج

    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه4±34 سال بود. 75 درصد زنان شرکت کننده در مطالعه روش سزارین را به عنوان بهترین روش زایمان انتخاب کردند. اکثر افراد شرکت کننده در مطالعه بین ماه7 –5 بارداری قرار داشتند (2/35 درصد). بیشتر زنان باردار حاضر در مطالعه اولین بارداری خود را تجربه کرده بودند (1/44 درصد). اکثریت افراد (4/52 درصد) «دوستان و فامیل» را به عنوان منبع کسب اطلاعات درباره انتخاب شیوه سزارین برگزیده بودند. نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای محل مراقبت در دوران بارداری (41%=p)، سابقه سقط (35% =p)، وضعیت اقتصادی (25%=p)، محل تولد (37%=p)، سابقه سزارین در فامیل (2% =p)، زایمان قبلی (0% =p) با انتخاب سزارین رابطه معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

    از آنجا که درصد بالایی از شرکت کنندگان در این مطالعه (75 درصد)شیوه سزارین را به عنوان شیوه برتر انتخاب کرده بودند، ضروری است که مسئولین ذیربط به این نکته توجه نمایند تا با آموزش عمومی در سطح جامعه و افزایش آگاهی زنان باردار و حتی همسران آنها نسبت به روش های زایمانی، در جهت رفع مشکل و گسترش زایمان طبیعی برآیند.

    کلیدواژگان: سزارین، زنان، بارداری
  • تیمور آقاملایی *، فاطمه زارع، امین قنبرنژاد، کبری حاجی علیزاده صفحات 31-38
    زمینه و هدف

    فعالیت جسمی منظم به عنوان یکی از ابعاد مهم سبک زندگی سالم به شمار می رود. هدف این مطالعه تعیین ارتباط منافع، موانع و خود کارآمدی نسبت به ورزش با مراحل تغییر فعالیت جسمی در کارمندان جزیره ابوموسی بود.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه مقطعی تعداد 120 نفر از کارمندان شاغل در ادارات جزیره ابوموسی در سال 1392 از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. داده های مربوط به مراحل تغییر فعالیت جسمی، خودکارآمدی، منافع و موانع درک شده ازطریق پرسشنامه جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از نظر مراحل تغییر رفتار فعالیت جسمانی 8/16 درصداز افراد مورد بررسی، درمرحله پیش تفکر، 10 درصد در مرحله تفکر، 1/31 درصد در مرحله آمادگی، 4/13 درصد درمرحله عمل و 7/28 درصد در مرحله حفظ و نگهداری بودند. بین نمرات منافع و موانع درکشده با فعالیت جسمانی منظم ارتباط معنی دارآماری وجود داشت(01/0>P).

    نتیجه گیری

    به منظور تغییر رفتار فعالیت جسمی و رسیدن به مرحله عمل و نگهداری پیشنهاد می شود در مورد منافع حاصل از ورزش و از بین بردن موانع آن برنامه های آموزشی مناسب طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: فعالیت جسمی، منافع، موانع، خودکارآمدی، الگوی فرانظریه ای
  • عبدالحمید تاجور، عبدالحسین مدنی، مسعود فرحناک، امین قنبرنژاد * صفحات 39-45
    مقدمه

    عدم تناسب میان نیازهای شغلی و توان کاری و انجام کارهای تکراری بدون وجود وقفه های استراحتی می تواند منجر به ایجاد اختلالات تجمعی ناشی از تروما می گردد که معمولا در اثر مواجهه طولانی مدت با ریسک فاکتورهای مختلف ایجاد می شود صنعت آلومینیوم سازی جزو صنایعی است که در آن انجام فعالیت های جسمانی سنگین و پوسچرهای نامطلوب کاری بسیارمتداول است. لذا به منظور بررسی شیوع این اختلالات و استفاده از نتایج، جهت انجام اقدامات پیشگیرانه این تحقیق انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در صنایع آلومینیوم المهدی هرمزگان انجام گردید. ابزار نمونه گیری پرسشنامه نوردیک می باشد که از بخش عمومی آن برای بررسی شیوع علائم و از بخش تخصصی آن جهت بررسی وضعیت اختلالات تجمعی ناشی از تروما استفاده گردید. با استفاده از شیوه نمونه گیری از نوع سرشماری 200 نفر از کارکنان این صنعت انتخاب و بعد از جمع آوری داده ها نتایج با استفاده از نرم افزار spss15 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    بیشترین میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی و اختلالات ناشی از ضربات تجمعی گردن و کمر مربوط به رانندگان کرین، بیشترین میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی و اختلالات ناشی از ضربات تجمعی در ناحیه دست/مچ دست در کارگران جوشکار و بیشترین میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی و اختلالات ناشی از ضربات تجمعی شانه در کارگرانی که فعالیت آندکوبی را انجام می دهند گزارش گردید. همچنین با انجام آزمون کای اسکوئر در سطح معنی داری 5 درصد وجود رابطه معنی دار میان اختلالات ناشی از ضربات تجمعی اختلالات ناشی از ضربات تجمعی اختلالات ناشی از ضربات تجمعی اختلالات ناشی از ضربات تجمعی اختلالات ناشی از ضربات تجمعی در ناحیه کمر با قد، سن، وزن و سابقه کاری و اختلالات ناشی از ضربات تجمعی دست/مچ دست با سن و سابقه کاری تایید گردید.

    نتیجه گیری

    بالا بودن میزان شیوع علائم و اختلالات تجمعی ناشی از تروما در جامعه مورد مطالعه نسبت به جمعیت عمومی کشور لزوم توجه به اصلاح شرایط غیرارگونومیک محیط های کاری، اصلاح شیوه های کاری و آموزش به کارکنان را بیشتر آشکار می نماید. پیشنهاد می شود با برنامه ریزی صحیح از تجمع استرس های فیزیکی و بیومکانیکی در بافت های بدن کارکنان جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، اختلالات ناشی از ضربات تجمعی، صنعت آلومینیوم، ارگونومی
  • حمید مخیری*، سیدمحمود رضا طاهریان، محمدحسن کائدی، شاهرخ نوید پور، علی چگینی شرفی، محمد ساکی صفحات 46-50
    مقدمه

    مطالعات مربوط به بیولوژی و اکولوژی عقربها در ایران با محدودیت شدیدی مواجهه است واین مطالعات می بایست با شناسایی زیستگاه ها و فون عقربهای هر منطقه در کشور آغاز و با بررسی بیولوژی و اکولوژی آنها کامل گردد. هدف از این بررسی شناسایی و تعیین فون عقربهای مناطق صعب العبور و عشایری در استان لرستان بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی از 21 منطقه عشایری صعب العبور شهرستانهای الیگودرز و سپیددشت با توجه به نوع بافت خاک و پوشش گیاهی نمونه گیری شد. اطلاعات مربوط به دما، رطوبت وارتفاع از سطح دریا محل مورد نظر یادداشت. جمع آوری عقرب ها به روش صید شبانه با استفاده از چراغ قوه ماوراء بنفش و عینک دید در شب، دو ساعت قبل از غروب آفتاب و ابتدای شب انجام شد.

    نتایج

    در مجموع 659 عقرب از دو منطقه الیگودرز و سپید دشت صید گردید که به دو خانواده همی اسکورپیونیده و بوتیده تعلق داشتند. از خانواده همی اسکورپیونیده: جنس همی اسکورپیوس لپتوروس و از خانواده بوتیده جنس های: بوتوتوس سلسی آی، مزوبوتوس اپئوس، آندرکتونوس کراسیکودا، ارتوکایروس ایرانوس و بوتاکوس ماکروسنتروس صید گردیدند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه خانواده بوتیده با 5 گونه از تنوع و پراکندگی بالایی برخوردار بود. جنس بوتوتوس سلسی آی بیشترین وفور را در عقرب های این دو منطقه داشت. جنس همی اسکورپیوس لپتوروس در منطقه سپید دشت بیش از 32 درصد عقرب ها را شامل می شد که با توجه به خطرناک بودن این عقرب بایستی آموزش های لازم به مردم منطقه داده شود.

    کلیدواژگان: عقرب، گونه، فون، لرستان
  • ماریا چراغی *، حشمت الله توکل، سید مهدی طباطبایی، بهداد هاشمی صفحات 51-57
    مقدمه

    پنومونی یکی از علل شایع بستری بیماران در بیمارستان می باشد. هدف از این مطالعه بررسی دموگرافیک و شیوع برخی از مهم ترین علائم بالینی و همچنین مدت زمان بستری بیماران می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی و بر اساس داده های موجود در پرونده بیماران انجام شده است. جامعه مورد پژوهش، بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی(ره) اهواز طی سال های 1385–1383 که با تشخیص پنومونی اکتسابی از اجتماع در این مرکز بستری شده بودند را تشکیل می دهد. اطلاعات مورد نیاز نظیر سن و جنس و نیز علائم بالینی نظیر سرفه، خلط، بیماری زمینه ای، خلط خونی، درد پلورتیک و تنگی نفس وارد نرم افزار آماری شد.

    یافته ها

    میانگین سنی 365 بیمار مبتلا به پنومونی اکتسابی6/60 سال بوده است. 4/47 درصد بیماران زیر 65 سال و 6/52 درصد بیماران 65 سال و بیشتر سن داشتند. 2/51 درصد آن ها مرد و 8/48 درصد زن بودند. شایع ترین علائم به ترتیب شامل سرفه (9/87 درصد)، تنگی نفس (4/81 درصد)، خلط(9/72 درصد) و تب (6/55 درصد) بوده و خلط خونی با 1/24 درصد از همه ی علائم کمتر بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه شیوع بالای پنومونی اکتسابی از اجتماع را در جامعه ی ما نشان می دهد همچنین نشان داد که سن و جنس از موارد تاثیر گذار بر بروز برخی علائم می باشد.

    کلیدواژگان: پنومونی اکتسابی، یافته های بالینی، عوامل دموگرافیک، اهواز
|
  • T. Aghamolaei, F. Sadat Hossaini, H. Farshidi, A. Madani, A. Ghanbarnejad Pages 1-9
    Introduction

    Choosing the wrong lifestyle could underlie the occurrence of serious diseases including hypertension which is a crucial threat to health. This study examined the lifestyle of patients with hypertension in rural health centers of Jahrom, Iran.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 78 patients with hypertension who were over 30 years old, in Jahrom in 2013. Data was collected using questionnaires and interviews. The questionnaire consisted of two parts of demographic characteristics and behavioral questionnaires reflecting the lifestyle of the study population. Data analysis was performed using the statistical software SPSS19.

    Results

    The mean age of participants was 14.23±63.02 ranging from 30 to 70 years. %30.8 were male and %69.2 female. Average years of living with hypertension was 5.8± 8.4. Mean systolic and diastolic blood pressure in patients were 14.01±128.39 and 10.44±80.96, respectively. The mean BMI of patients was 4.6±24.8. Blood Pressure of %53.75 of patients was above the defined threshold equal to or greater than patients were smokers and %20.5 of them used hookah. %14.1 of the patients had regular physical activity. The most frequent behaviors were following the physician›s instructions (%61.5) and taking the medicines regularly (%70.5) and the least frequent behaviors were having regular physical activity (%14.1) and avoiding the stress (%17.9).

    Conclusions

    The results of this study indicated poor lifestyle and behaviors particularly avoiding stress and physical activity. Therefore, education and training is necessary for the studied subjects to adopt healthy lifestyle.

    Keywords: Lifestyle, hypertension, Jahrom
  • A. Madani, B. Goodarzi, M. Soleimani, Ahmadi, K. Dindarlo, V. Alipoor Pages 10-15
    Introduction

    Bread, the staple food for most people in the world, especially the Middle East, including Iran has particular importance from nutritional, health, and social points of view. It is critical to pay attention to the hygiene status of production and consumption of bread. This study was done to investigate the hygiene status and consumption of baking soda in the bakeries of Bandar Abbas, Iran, in 2012.

    Methods

    This is a descriptive study conducted in Bandar Abbas, Iran. The study population consisted of all types of bakeries in the urban area. To check the status of health and personal hygiene of bakeries, the check list of Iranian Ministry of Health was used. PH in the samples was tested based on the method presented by Institute of Standards and Industrial Research of Iran (No. 37). The pH of each specimen was measured in triplicate separately, and the average value was recorded as the pH of bread produced in that bakery.

    Results

    In terms of health status, %6.4 of bakeries were at good level, %27.9 at moderate and %65.7 at weak level. Totally, %14.2 of bakeries used baking soda in their bread production, mostly with Lavash (%21) and Taftoon(%16) breads.

    Conclusion

    According to the results of this study, health status, particularly, personal hygiene, was not desirable. Moreover, baking soda consumption was also common in bakeries. Hence, control of health status and avoiding baking soda consumption in the bakeries are necessary.

    Keywords: Health status, bakeries, soda, Bandar Abbas
  • F. Poorahmad Garbandi *, M. Salaezade, R. Etehad Pages 16-22
    Introduction

    Exclusive breast feeding is particularly important because it awards health and a lot of nutritional, emotional and psychological benefit to child. The most important reasons for decreasing duration of breastfeeding are social and cultural factors such as education, income and religion. It is therefore important to explore the factors influencing the decision, initiation, and duration of breast feeding, in order to implement effective breastfeeding promotion policies. The present study was conducted to study the barriers to the persistence of breastfeeding for at least 1 year in the Bandar-Abbas city.

    Method

    This study is a descriptive and analytic study. Cluster random sampling technique was used to select 100 mothers who had children less than one year and referred to the medical and health centers. Data were collected using a questionnaire and analyzed by t-test and chi-square.

    Results

    Breastfeeding was initiated by %78 of mothers, with %53 and %27 continuing for 6 months and 1 year of age, respectively. The most important cause for terminating breastfeeding was shortage of mother›s breast milk (%38). The most common reasons for breastfeeding the babies included: benefits for the infant’s health (%56), emotional bonding with the infant (%25), availability (%11), economical reasons (%6), and religious reasons (%3). The method of childbirth in %55 of cases was Caesarian Section and 14.5 percent of them believed that this delivery method was effective in stopping the breastfeeding. There was a significant relationship between time of the first breastfeeding after the childbirth, mother’s occupation, prenatal cares, and mother or child’s illness. The main sources of mother’s knowledge on duration of breastfeeding were relatives (%47), while health center personnel played a minimal role (%9) in this regard.

    Conclusion

    According to findings of this research, social, economical and cultural factors and wrong beliefs for early breastfeeding termination are the main causes of early breast feeding termination. Promotion of mother’s knowledge during pregnancy and after childbirth is the most important factor which can increase the breastfeeding duration.

    Keywords: Exclusive breastfeeding, Lactation, Infant
  • F. Rafati*, Sh Rafati, A. Madani, F. Mashayekhi, M. Pilevarzadeh Pages 23-30
    Introduction

    Although caesarean section as a way to save both mother and child has been accepted in an emergency state, but its harmful consequences such as infectious diseases, anesthesia complications, and postpartum depression which could be a threat to the health of the mother, child, family and the community. The aim of this study was to investigate the factors associated with cesarean delivery choice among pregnant women living in the city of Jiroft.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted on 145 pregnant women attending public and private medical centers in Jiroft. Data collection instrument was a questionnaire designed by the researchers. The validity of the questionnaires was confirmed and the reliability was assessed using Cronbach›s alpha coefficient which was %84. Data were analyzed by SPSS v.19 and Logistic regression test was used (p-value=0.05).

    Results

    The mean age of the study participants’ was 34 ± 4 years and %75 of the women in the study chose cesarean delivery as the best method. Most participants in the study were pregnant for 5 - 7month (%35.25) and experienced the first pregnancy (%44.1). The majority of them (%52.4) reported friends and family as a source of information for choosing cesarean section as the delivery method. The results of logistic regression showed that the location of prenatal care, abortion, economic status, place of birth, family history of cesarean delivery, and previous cesarean were significantly related with choosing cesarean as the delivery method.

    Conclusion

    A high percentage (%75) of participants in this study had chosen cesarean section as the delivery method. Therefore, authorities should consider it as a public health problem. A way to overcome this problem is increasing the awareness of pregnant women of normal delivery benefits through the education.

    Keywords: caesarean section, pregnancy, women
  • T. Aghamolaei, F. Zare, A. Ghanbarnejad, K. Haji, Alizadeh Pages 31-38
    Background

    Regular physical activity is an important aspect of a healthy lifestyle. The aim of this study was to determine the relationship between pros, cons and self-efficacy with stages of change for exercise behavior in employees of Abu Musa Island.

    Methods

    In this cross-sectional study, through cluster sampling,119 employees in of fices on Abu Musa Island were selected. Data of pros, cons and self-efficacy were collected using Physical activity staging, Exercise Benefits/Barriers scale and Exercise self-efficacy scale and were analyzed using the SPSS16.

    Results

    According to the results, %16.8 of employees were in the pre-contemplation stage,%10 in the contemplation stage, %31.1 in preparation stage, %13.4 in action stage and %28.7 in the maintenance stage.There was a significant association between pros and cons and regular physical activity.(p<0.01).

    Conclusion

    In order to change physicala ctivity behavior and achieve the stages of action and maintenance; designing and implementation of appropriate training programs about the benefits of exercise and eliminating the barriers is recommended.

    Keywords: Physical activity, Barriers, Self efficacy, Transtheoretical model
  • A.H. Tajvar, A. Madani, M. Farahnak, A. Ghanbarnejhad * Pages 39-45
    Introduction

    The lack of agreement between job demands and worker capacity and repetitive / restless working may lead to cumulative trauma disorders. These disorders occur during months and years of facing with extra-physical and psychological stressor in work environment. This study was conducted among workers of an aluminum industry in Hormozgan to determine the prevalence of CTDs and MSDs. The result of this study can be used to develop CTD preventive strategies in the workplace towards improving workers health.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study 200 workers from 6 production units of the factory were studied by Nordic musculoskeletal questionnaires (NMQ) and the prevalence of CTDs and MSDs was measured. Data analysis was performed by Spss 15 software and chi- square test.

    Results

    The highest percentage of neck and waist CTDs was found in crane drivers and the highest percentage of wrist/hand and shoulders CTDs respectively were found in welding and Anode production workers. A Significant relationship was found between the CTDs at waist and height and age, weight and work history at 0.05 significance level. In addition, work history and age showed a significant relationship with wrist/hand CTDs.

    Conclusion

    The high prevalence of CTDs in this study with regarding to this point that majority of the studied workers had a short work history indicated that attention to this problem is necessary. Therefore application of control measures to eliminate or reduce exposure of employee to the ergonomics stressors associated with the development of CTD is recommended.

    Keywords: Cumulative trauma disorders, Musculoskeletal disorders, Aluminum industry, Ergonomic
  • H. Mokhayeri, S.M. R. Taherian, M.H. Kayedi, Sh Navidpour, A.Chegeni, Sharafi, M. Saki Pages 46-50
    Introduction

    Studies of biology and ecology of scorpions in Iran faces with lots of limitations. These studies have to be started with identifying habitats and species of scorpions in a certain region of the country and should be completed with investigation of their biologic and ecologic characteristics. This study aims at identification and characterization of scorpions species in trackless areas of Luristan.

    Methods

    During this descriptive study in 21 trackless nomads areas of Aligudarz and Sepiddasht the spots were sampled. Temperature, humidity and altitude of the sampling places were recorded. In each place, two hours before sunset and within the first hours of night the scorpions were captured with aid of UV flashlight and infra red glasses.

    Results

    A total of 659 scorpions were captured in two areas located in Aligudars and Sepiddasht all of which belonged to Hemiscorpidae and Butidae families. From Hemiscorpidae family: Hemiscorpius leptorus and from family Butidae: Buthotus saulcyi, Mesobuthus eupus, Androctonus crassicauda, Orthochirus iranus, Buthacus macrocentrus species were diagnosed.

    Conclusion

    Butidae family with 5 species had significant diversity and distribution in the study area. B. saulcyi was the most frequent in the areas. H. leptorus in Sepiddasht made up over 32 percent of the scorpions and it is a hazardous scorpion species. Necessary warning should be given to the residents of the area.

    Keywords: Scorpion, Species, Fauna, Luristan
  • M. Cheraghi, H. Tavakol, S.M. Tabatabaei, B. Hashemi Pages 51-57
    Introduction

    Pneumonia is an infection in the gas exchange units of the lung. This disease is one of the most common causes of admission in the hospital. Regarding the pneumonia, we aimed to evaluate the mean age, sex and incidence of some important clinical manifestation and the duration of the admission in the hospital.

    Methodology

    In this cross sectional cases were selected from patients referring to Imam Khomeini hospital in Ahvaz during 2004-2007 with the diagnosis of the Community Acquired Pneumonia. During this study 365 patients were evaluated. Patients› data such as age, sex, and clinical manifestation were collected using a questionnaire and analyzed by statistical software.

    Results

    Mean age of the 365 patients was 60.6 years. Out of them %47.4 were <65 years old and %52.6 were > 65 years old. %51.2 were male and %48.8 were female. Most common manifestations were cough (%87.9), dyspnea (%81.4), sputum (%72.9) and fever (%55.6) respectively, and hemoptysis with %24.1 was the least common manifestation.

    Conclusion

    This study showed high prevalence of community acquired pneumonia in the studied population. It also showed that age and sex are effective factors in the presentation of the clinical manifestations of this disease.

    Keywords: Community Acquired Pneumonia, Clinical Manifestation, age, sex