فهرست مطالب

تفسیر پژوهی - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه تفسیر پژوهی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد علی رضایی اصفهانی، عباس یوسفی تازه کندی*، مرتضی سازجینی صفحات 13-38
    در سال های اخیر شبهات قرآنی از طریق محیط های مجازی فزونی گرفته است. یکی از این موارد، کتابی به نام «نقد قرآن، دکتر سها» است. وی در یکی از نقدهای خود، داستان هاروت و ماروت را افسانه پنداشته و علی رغم ثبت تاریخ بابل، بیان می کند که هیچ سند تاریخی و باستان شناسی در تایید آن وجود ندارد، همچنین فرستادن فرشتگان برای تعلیم سحر به جای هدایت مردم را کاری ظالمانه قلمداد می کند. شبهه ی دکتر سها براین مبنا استوار است که هاروت و ماروت فرشتگانی بودند که خداوند آنها را فرستاد تا به مردم سحر یاد بدهند و آن دو، این کار را انجام دادند و مردم به وسیله سحر بین زن و شوهر جدایی انداختند و در تاریخ بابل سندی که این مطلب را تایید کند وجود ندارد، پس افسانه ای بیش نیست. در پاسخ باید گفت که با توجه به آیه ی شریفه و سیاق آیات قبل، هاروت و ماروت انسان های صالحی بودند که سحر، آموزش نمی دادند؛ بلکه در مقابل، معارف الهی را تعلیم می دادند؛ ولی مردم، خلاف آن تعالیم، عمل می کردند. ثانیا منظور از «المرء و زوجه» زن و شوهر نیست؛ بلکه انسان و قرین او مد نظر است. ثالثا علوم تجربی می تواند وجود چیزی را اثبات کند؛ ولی نمی تواند ادعا کند چون مدرکی دال بر تایید آن نیست، پس افسانه است.
    کلیدواژگان: افسانه، انسان صالح، دکتر سها، سحر، فرشته، هاروت و ماروت
  • سید محمدرضا ابن الرسول *، سیدمهدی ابن الرسول صفحات 39-63
    معلقات، مجموعه شناخته شده ای از برجسته ترین نمونه های اصیل شعر عربی پیش از اسلام است. این مجموعه، گنجینه ای از واژگان غریب، تعابیر نمادین، مضامین شگفت انگیز و آهنگی تاثیرگذار را در کنار انبوهی از نکته های صرفی، نحوی و بلاغی در خود جای داده است و به همین روی بسیاری از ابیات آن در کتاب های لغت، نحو و بلاغت قدیم و نیز کتب تفسیر و غریب قرآن و اعراب قرآن به عنوان شاهد به کار آمده است.از سویی ادبای بسیاری از دیرباز به شرح تفصیلی معلقات پرداخته اند که در این میان می توان به شرح های شیبانی، ابن انباری، ابن نحاس، زوزنی و خطیب تبریزی اشاره کرد. این شارحان در شرح خود بر ابیات معلقات و به هنگام تبیین نکته های لغوی، صرفی، نحوی یا بلاغی آنها شمار قابل توجهی از آیات قرآن کریم را به عنوان شاهد یا نظیر آورده اند.در این پژوهش به عنوان یک پژوهش میان رشته ای نگارندگان پس از مقدمه ای درباره روش شناسی شروح کهن معلقات، با ذکر نمونه هایی از این شواهد قرآنی و به روش توصیفی تحلیلی، چند و چون رویکرد شارحان معلقات را به آیات قرآن بررسیده و ضرورت و اهمیت مراجعه به آرای شارحان متون عصر ظهور اسلام و پیش از آن را در تفسیر آیات قرآنی به اثبات رسانده اند.
    کلیدواژگان: شواهد قرآنی، تفسیر، استشهاد، معلقات، شروح معلقات، شعر کهن عربی
  • نبی الله صدری فر*، رجب اکبرزاده، محمد مولوی صفحات 64-87
    یوسف دره حداد ذیل آیه: «فإن کنت فی شک مما انزلنا إلیک فسئل الذین یقرون الکتاب من قبلک لقد جاءک الحق من ربک فلا تکونن من الممترین» مدعی شده که رسول اکرم (ص) برای رفع تردید از خود پیوسته به اهل کتاب مراجعه می نموده است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی نشان داده است که پیامبر اکرم(ص) هیچ گاه دچار شک و تردید نشده تا نیازی به مراجعه به اهل کتاب داشته باشد، ازاین رو، این مدعا دارای پنج اشکال است: الف. این مساله با سیاق آیات، آیات تحدی و به طور کلی روح حاکم بر قرآن ناسازگار است؛ ب. روایاتی که ذیل این آیه مطرح شده این مدعا را اثبات نمی نماید؛ ج. این آیه مانند این مثل فارسی است که می گوید: «به در گفت تا دیوار بشنود»، بعلاوه که نمونه های فراوانی مانند آن در قرآن وجود دارد؛ د. «إن» دلالت بر وقوع و حتمیت در شرط و جزا ندارد؛ ه. بر فرض محال بر وجود دلالت آیه بر چنین مطلبی، دیگران اولی به شک و تردید می باشند نه پیامبر اکرم (ص).
    کلیدواژگان: یوسف حداد، شبهات یوسف حداد، آیه 94 سوره یونس، اهل کتاب
  • آسیه سادات مرزانی، داود معماری * صفحات 88-111
    شیطان، یکی از مفاهیم مهم و چالش برانگیز ادیان، به ویژه یهود، مسیحیت و اسلام به شمار می رود و از منظر آن ها سرنوشت آدمی به گونه ای در رویارویی با شیطان رقم خواهدخورد. پس آموزه های ناب و اصیل متون وحیانی می تواند مومنین را در قبال این دشمن قسم خورده، آماده و مصون نگه دارد. مطالعه و بررسی تحلیلی-تطبیقی قرآن و کتاب مقدس، ما را در تبیین ماهیت، اوصاف و جایگاه شیطان درنظام هستی و مشترکات و تمایزات آن در این دو کتاب، یاری خواهد ساخت. در هر دو منبع، شیطان مانند انسان موجودی ذی شعورو مختار،اما عاصی و رانده شده از درگاه الهی، دشمن و از عوامل گمراهی آدمی معرفی می شود. اما ماهیت و گاه عملکرد شیطان در قرآن و کتاب مقدس با یکدیگر متفاوت است. او در قرآن از جنس جن و در کتاب مقدس، هم نوع فرشتگان قلمداد شده است. حیطه ی قدرتش در کتاب مقدس تا تسلط بر انبیا(ع) و گمراه نمودن آن ها و نفوذ در برخی امور تکوینی مانند مرگ گسترش می یابد، حال آن که قرآن حداکثر میزان عملکرد او را در گمراهی انسان، وسوسه و دعوت به شر و بدی می داند و راهی برای او در تسلط بر اولیاء و مخلصین قائل نیست.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، کتاب مقدس، شیطان، فرشته
  • محمد هادی امین ناجی، سمیه غلامپور * صفحات 112-143
    امروزه دید گاه های گوناگونی درباره زبان قرآن مطرح و با توجه به دانش زبان شناسی، تقسیم بندی های متنوعی در این حوزه ارائه شده است. از جمله اهم دسته بندی ها، تقسیم زبان قرآن به عرف عام و عرف خاص است. این دو دسته، شباهت های فراوانی با یکدیگر دارند؛ اما وجود معیارهای متفاوت در اندیشه طرفداران هر یک از آنها، موجب بروز تفاوت های معنایی قابل توجهی در زمینه تفسیر آیات الهی شده است. این نوشته با هدف بررسی مصداقی این دو حوزه در اندیشه دو تن از مفسران قرآن، یعنی علامه طباطبایی و محمدعابد الجابری تنظیم شده است. براین اساس، بحث دارای دو محور است: نخست هر یک از این گونه های زبانی قرآن، تعریف شده و سپس مصادیقی از تفاسیر مفسران مورد نظر در این راستا ارائه می شود. روش به کار رفته در این تحقیق، توصیفی تحلیلی و هدف مقاله، دستیابی به نظرات مفسران مذکور نسبت به گونه های زبانی قرآن و نقد دیدگاه آنهاست.
    کلیدواژگان: زبان عرف عام، زبان عرف خاص، زبان قرآن، زبان شناسی، علامه طباطبایی، محمدعابد الجابری
  • آشورقلیچ پاسه، مسعود باوان پوری * صفحات 144-159
    خداوند متعال، پیامبران (علیهم السلام) را برای هدایت و رستگاری مردم فرستاده است. آنان همواره در این راه با مشکلات و سختی های فراوانی روبرو بوده اند. این بزرگواران در طول مسیر با خطرات و تهدیدهایی مانند اخراج از وطن، محاصره و تهدید به قتل مواجه گشته اند. پژوهش حاضر کوشیده است با روش توصیفی- تحلیلی و بررسی داستان های قرآنی و بهره گیری از تفاسیر مختلف، ضمن گونه شناسی سختی هایی که پیامبران (علیهم السلام) متحمل شده اند، به ذکر نمونه هایی از هریک در خلال داستان های قرآنی بپردازند. نتایج تحقیق نشان می دهد پیامبران با سختی هایی مثل اخراج از وطن، محاصره و تهدید به قتل روبرو بوده اند. نیز پیامبر گرامی اسلام (ص) بیشترین سختی را در راه هدایت مردم متحمل شده اند. ایشان در این مسیر با مشکلات فراوانی روبرو بوده و همواره از جانب کفار و مشرکان به قتل تهدید شده و رنج ها و مصیبت های زیادی متحمل گشته اند اما با توکل بر خداوند متعال و صبر و استقامت، از این مسیر طاقت فرسا گذشته اند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، پیامبران (علیهم السلام)، داستان های قرآنی، گونه شناسی، سختی ها
  • سعید جلیلیان*، نصرت نیل ساز صفحات 160-191
    علامه طباطبایی در تفسیر البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن در مورد ارتباط برخی از روایات با آیات از تعابیر مختلف و خاصی استفاده کرده است؛ اما به طور صریح روش مشخصی را برای این گونه گونی در تعابیر بیان نمی کند. از طرفی این تعابیر تشکیل دهنده بخشی از اندیشه تفسیری علامه و جهت دهنده به فهم روایت و قسمتی از مراحل فهم آن است. لذا در این پژوهش سعی شده با بررسی این تعابیر و دسته بندی آنها با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی ضمن معرفی آن ها به بیان روش علامه در تبیین پیوند روایات با آیات پرداخته شود. در این راستا، علامه ارتباط روایات با آیات را از باب تفسیر، تعمیم، تاویل، مصداق و جری دانسته است. در مواردی گاه به صورت احتمال از دو اصطلاح استفاده می کند و گاه نیز این اصطلاحات را به همراه قید خاصی به کار می برد که بیشترین کاربرد در این زمینه را اصطلاح جری و مصداق دارد. در نهایت اینکه دو تعبیر جری و مصداق کاربرد اساسی در پیوند میان روایات و آیات در تفسیر البیان دارند.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن، جری، مصداق
|
  • Mohammad Ali Rezaei Esfahani, Mortaza Sazjini, Abbas Auosefi * Pages 13-38
    Due to the growth of social media and networks in recent years, doubts on Quran are being grown. One of these doubts is a book titled ‘Criticism of Quran by Dr. Soha’. Soha in one of his criticisms exclaims the story of Harut and Marut as a myth. Although the history of Babylonia is recorded, he claims that there are not any historical or archaeological document to prove this story. “Furthermore, sending angels to teach magic instead of guiding people, is an evil deed!” he said.His misgiving is based on the idea that Harut and Marut have been angels sent by God to teach magical sciences. They did so and as a result they made couples split up. Besides that, there are not any documents to prove the story. Therefore it is nothing but a myth. To answer this misgiving, we can say in one hand, according to the verse of Harut and Marut in Quran and the previous verses, Harut and Marut, have been righteous people who have been teaching divine sciences, not magical sciences. It was the people that were acting against the teachings. On the other hand, One's partner do not necessarily mean ‘couples’ in this context, but the correct translation would be ‘a man and his partner’.Furthermore, Empirical Sciences use documents to claim the existence of something not to claim anything that lacks a valid document is a myth.
    Keywords: myth, Righteous people, Dr. Soha, magic, Angel, Harut, Marut
  • Sayyed Mohammad Reza Ibnorrasool *, Sayyed Mahdi Ibnorrasool Pages 39-63
    Mu’alaqāt is a well-known collection of the most prominent original Arabic poems said before Islam. It includes precious accounts of the uncommon terms, symbolic expressions, exotic themes and influential rhythm in addition to the points regarding Arabic morphology, syntax and rhetoric. That is why many of the verses have been narrated in lexical, literal and rhetorical works as the proofs for certain claims. Experts in Arabic literature have always paid attention to Mu’alaqāt and as a result many detailed and comprehensive commentaries have been created on it. Scholars, like Shaibāni, Ibn Anbari, Ibn Nahhās, Zūzani and Khatib Tabrizi are the pioneers in this task. These commentators, while explaining the poems and remarking the lexical, morphological, grammatical and rhetorical points have also referred to a number of Quranic verses as the evidences.In this study – as an interdisciplinary study - after giving a brief introduction of the methodology of the Mu’alaqāt commentaries, the authors using the descriptive-analytic method, have selected some of the samples of these Quranic references and disclosed the motives and aims the commentators had behind these references. The authors also proved the necessity and importance of the reference to the commentaries of the texts of the pre-Islamic era and also the era of the Quranic revelation for the interpretation of Quran.
    Keywords: Quranic Evidences, Interpretation, Evidenc, Mualaq?t, Mualaq?t Commentaries, Arabic Old Poems
  • Rajab Akbarzadeh, Mohammad Molavi, Nabiulah Sadri Far * Pages 64-87
    Yousof Haddad regarding verse 94 of chapter Younos has claimed that Prophet Mohammad usually referred to the ahl al-Ketab for removing his doubts. This research via descriptive – analytical method has shown that Prophet Mohammad never doubted in his mission, so that he needed to refer to the ahl al-Ketab. Hence, his claim has five impediments. A. This issue is incompatible with the context of the Quran verses, challenge verses, and the sprit of the Quran; B. The narrations related to this verse do not prove the claim. C. this verse is similar to the proverb: "He told to the door so that the wall hears"; moreover, there are many samples in the Quran like this verse; D. the word "Åä" does not imply on the necessity of occurrence. E. if we accept the implication of verse on doubt, others are more likely to be skeptical than the prophet.
    Keywords: Yousof Haddad, doubts of Yousof Haddad, Verse 94 of Chapter Younos, Ahl al-Ketab
  • Asiye Sadat Marzani, Davood Memari * Pages 88-111
    The Satan is one of the most important and challenging concepts in different religions especially in Judism, Cristianity, and Islam. According to these religions, the fate of the man will be in facing with Satan. The authentic teachings of revealed texts could protect the believers against this enemy. Studying and analysing the Holy Quran and the Bible analytically and comparatively can help us declare the essence, description, and postion of the Satan and it’s similarities and differences in these Holy texts. The Satan is described in both texts as a human-like creature having the power of reasoning, free-will, and responsibility but rebellious and rejected from the God’s court. He is an enemy and a devastator factor for Humankind but but with different essences and actions in the Bible and the Quran. Described as an Angle in the Bible and as an Elf or Ginny in the Quran, the Satan’s power of dominance also includes the power to deviate even the prophets and to enter the realm of death; but the Quran considers his power at most to deviate and tempt Mankind to darkness as sees no way for him to dominate on Prophets and the faithful believers.
    Keywords: the Holy Quran, The Bible, The Satan, the Angles
  • Mohammad Hadi Amin Naji, Somaye Gholampour * Pages 112-143
    Today, many different views about Quran’s language are presented and given the complexity of the knowledge of linguistics, various categorisations have been made.One of the most prominent categorisations is the distinction of the Quran’s syntax into general norm and specific norm. These two categories have similarities but existence of various criteria in the thoughts of their followers, has led to significant semantic differences in the Quran’s interpretation.This article has the goal to exemplarily analyse these two categories based on the two prominent interpreters named Allame Tabatabaei and Mohameh Abed Aljaberi. Upon such basis the analysis consists of two focal points: First, each of the different types of Quran’s language will be defined followed by exemplary interpretations of these two interpreters. This article is based on a descriptive and analytic approach and the aim of the paper lies in reaching to viewpoints of the mentioned interpreters about different types of of the Quran’s language and then to criticise their viewpoints.
    Keywords: General Norm Language, Specific Norm Language, Quran's Language, Linguistics, Allame Tabatabaei, Mohameh Abed Aljaberi
  • Ashoorghilich Paseh, Masoud Bavanpouri * Pages 144-159
    The Almighty God has sent his prophets (peace be upon them) with the aim of guiding the people and leading them toward salvation. They have constantly been faced with difficulties and hardships along this path. Some of the dangers and threats they have encountered in the course of their mission are expulsion from homeland, confinement, and receiving the threat of murder. Through the application of a descriptive-analytical method and the investigation of the Quranic stories and consultation with different interpretations of Quran, the present study aims at offering a typology of the sufferings the prophets (peace be upon them) have faced, providing an example for each type from the corpus of Quranic tales. The results of the present research show that prophets have had to face with sufferings such as expulsion from homeland, confinement, and receiving threats of murder. Likewise, the exalted Prophet of Islam (peace be upon him) has suffered more than any other prophet along the path of guiding his people. He was constantly threatened by the pagans and infidels with murder, and he underwent a lot of hardships and difficulties. However, through reliance on the Almighty God and patience and perseverance, he surpassed all of the difficulties along his path.
    Keywords: the Holy Quran, prophets (peace be upon them), Quranic stories, typology, sufferings
  • Saeed Jalilian *, Nosrat Nilsaz Pages 160-191
    Allama Tabatabaei has used special and varied expressions in his interpretation of al_Bayan Fi al_Movafeghate Bain al_Hadithe va al_Quran on the relationship between some traditions with Quranic verses. But he does not express clearly any method for this variety of expressions. On the other hand, these interpretations form part of Allama's interpretive thought and orienting to understand the tradition and part of the process of its understanding. Therefore, in this research by reviewing these expressions and categorizing them by using descriptive-analytical method, we tried to introduce them meanwhile, and to describe Allama’s method in explaining the traditions associated with verses. In this regard, Allama sees the relationship between traditions and verses as interpretation, generalization, exegesis, applicability and transmission. In some cases he uses two terms as possibilities and sometimes uses these terms with specific indicating in this context, the term most applicable is applicability and transmission. Finally, the two terms applicability and transmission have fundamental use in the link between traditions and verses in the interpretation of al-Bayan.
    Keywords: Allama Tabatabaei, al-Bayan Fi al-Movafeghate Bain al-Hadithe va al-Quran, applicability, transmission