فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال سوم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال سوم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه خادم پور، علی شهیدی * صفحات 179-186
    زمینه و هدف
    ارزیابی کیفی منابع آب با استفاده از شاخص های کیفی به عنوان یکی از روش های بسیار مناسب در مدیریت پهنه های آبی و داشتن یک برنامه منظم برای حفاظت کیفی منابع آب و جلوگیری از آلودگی آن ها ضروری می باشد.
    مواد و روش ها
    استفاده از شاخص CWQI برای شناخت کیفیت منابع آبی کشور (به خصوص دریاچه ها و رودخانه ها) می تواند ابزاری مناسب و راه گشا باشد. در این پژوهش به بررسی کیفیت آب در دو ایستگاه خونیک علیا و فرخی واقع در حوضه رودخانه قاین استان خراسان جنوبی طی سال های آبی 1386 تا 1395 با استفاده از این شاخص و نرم افزار Aquachem پرداخته شد. همچنین از پارامترهای کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم، کلراید، سولفات، هدایت الکتریکی و اسیدیته استفاده گردید.
    یافته ها
    شاخص CWQI برای مصرف کشاورزی از بالادست به پایین دست روند کاهشی داشته است که ممکن است به علت افزایش شوری آب در جهت پایین دست یا ورود زه آب های کشاورزی، صنعتی و شهری (پساب های خانگی و صنعتی) باشد. میزان آلودگی و غلظت فاکتورهای نامطلوب از بالادست به پایین دست افزایش می یابد و کیفیت آب را برای حیات ماهی ها نامطلوب می سازد، به طوری که در اکثر ایستگاه ها نیاز به تصفیه برای مصرف آبزی پروری دارد.
    نتیجه گیری
    هر دو ایستگاه مورد مطالعه برای مصارف شرب، آبزی، آبیاری و احشام در رتبه بد قرار دارند. همچنین، برای تفریح و سرگرمی هر دو ایستگاه در رتبه عالی قرار گرفتند. همچنین براساس نمودار پایپر تیپ و رخساره آب بی کربنات- منیزیم- کلسیم می باشد.
    کلیدواژگان: پارامترهای کیفی آب، رودخانه قاین، CWQI
  • محسن عزیزی، عباس خاشعی سیوکی *، مهدی دستورانی صفحات 187-197
    زمینه و هدف
    امروزه آلودگی ناشی از محل های دفن پسماند به عنوان یکی از تهدیدهای جدی محیط زیست و از جمله منابع آب زیرزمینی تلقی می شود. مطالعه حاضر با هدف استفاده از مدل های ریاضی و عددی با دقت بالا در تعیین و تشریح شرایط کنونی و انجام پیش بینی های نسبتا دقیق، به منظور بررسی آلودگی آب های زیرزمینی اطراف مراکز دفن پسماند ناشی از نشت شیرابه انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق برای تخمین سرعت حرکت آلودگی، ردیابی مسیر حرکت و شبیه سازی فرآیند انتقال آلودگی شیرابه تولیدی در محل لندفیل شهر San Angelo کشور آمریکا به چاه آب شرب پایین دست، از مدلهای MODFLOW، MODPATH و MT3DMS استفاده شد. همچنین سه سناریوی بهبود بسترسازی کف لندفیل و کاهش میزان نفوذ شیرابه به 25 درصد؛ کاهش میزان استحصال از چاه پایین دست به 20 درصد؛ و جابجایی محل دفن پسماند به اندازه m100 به بالادست بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج مدلسازی نشان داد که در شرایط فعلی، شیرابه تولیدی با طی مسافت m 608 در مدت 2158 روز خود را به چاه پایین دست می رسد. با اعمال سه سناریو به مدل عددی مشاهده گردید به ترتیب شیرابه با طی 613، 618 و m 667 و مدت زمان 4000، 3250 و 4000 روز خود را به چاه پایین دست می رساند.
    نتیجه گیری
    در زمینه مکانیابی محل دفن پسماندها و بررسی نشت شیرابه به آب های زیرزمینی، می توان با استفاده از مدل های عددی، مسیر و سرعت حرکت آلودگی را پیش بینی و تصمیم های مدیریتی جهت کاهش زمان و مسافت رسیدن آلودگی به آب های زیرزمینی اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: آلودگی آب های زیرزمینی، لندفیل، MT3DMS، MODPATH
  • محمدرضا اتابکی*، محمد سخایی، حسن هویدی، محمد پوته ریگی، احسان کریمی منش صفحات 198-207
    زمینه و هدف
    ذرات معلق، اثرات منفی بسیاری بر سلامتی انسان ها و گیاهان و همچنین نقش بسیار مهمی در تغییرات آب و هوای جهانی دارند. با توجه به این که پارامترهای هواشناسی می توانند بر میزان غلظت و پراکنش آلاینده ها از جمله ذرات معلق موثر باشند، مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات روزانه، ماهانه و فصلی غلظت PM10 در فصول بهار، تابستان و پاییز و بررسی تاثیر پارامترهای هواشناسی بر میزان غلظت PM10 در فصول بهار، تابستان و پاییز انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، ابتدا تغییرات روزانه، ماهانه و فصلی غلظت PM10 در سال 1392 بررسی شد. سپس درجه ارتباط بین PM10 با پارامترهای هواشناسی توسط همبستگی پیرسون(Pearson correlation) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین به منظور پیش بینی غلظت PM10 از مدل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه در بررسی میانگین روزانه غلظت PM10 در طول دوره مورد مطالعه، بیشترین غلظت PM10 در 22 مرداد 1392 (μg/m3 1077) و کمترین غلظت آن در 8 فروردین 1392 (μg/m3 42) بوده است. همچنین میانگین ماهانه نشان می دهد بیشترین غلظت در ماه مرداد (μg/m3 301/06) و کمترین غلظت در آبان ماه (μg/m3 152/16) بوده است. از نظر غلظت فصلی، بیشترین غلظت ذرات معلق (μg/m3 272/76) در فصل تابستان مشاهده می شود. بر اساس نتایج ، ذرات معلق با دما و سرعت باد همبستگی مستقیم، و با بارش و رطوبت نسبی همبستگی معکوس دارد.
    نتیجه گیری
    بارش و رطوبت نسبی تاثیر معکوس، ولی دما و سرعت باد تاثیر مستقیم بر روی میزان غلظت ذرات PM10 دارند. همچنین میزان ضریب تشخیص در مدل رگرسیون، حاکی از آن است که 13، 25 و 6 درصد از تغییرات PM10 به ترتیب در فصول بهار، تابستان و پاییز، به وسیله پارامترهای هواشناسی استفاده شده در این مدل تشریح می شوند. با توجه به نتایج فوق می توان گفت که شرایط هواشناسی نامطلوب ممکن است به افزایش غلظت PM10 منجر شود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، پارامترهای هواشناسی، مدل سازی خطی، PM10
  • محسن حیدری، ضحی حیدری نژاد*، ولی علیپور، کاووس دیندارلو، امید رحمانیان، بابک گودرزی، حسن موسی پور صفحات 208-218
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا و اثرات بهداشتی آن، یک چالش اساسی در ایران می باشد. یکی از اقدامات موثر جهت کنترل کیفیت هوا، تعیین میزان واقعی آلاینده ها و توصیف کیفیت هوا در مقایسه با شرایط استاندارد می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت بهداشتی هوای شهر کرمان و معرفی آلاینده مسئول در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، داده های غلظت آلاینده های هوا از سازمان حفاظت محیط زیست کرمان به دست آمد. سپس شاخص کیفیت هوا برای آلاینده های معیار (CO، SO2، NO2، PM10، O3 وPM2.5) محاسبه گردید. بر مبنای سطح این شاخص، کیفیت هوا به گروه های خوب، متوسط، غیر بهداشتی برای گروه های حساس، غیر بهداشتی، خیلی غیر بهداشتی و خطرناک تقسیم بندی شد.
    یافته ها
    کیفیت هوای شهر کرمان در سال 1394 در 7، 60، 29 و 4 درصد روزهایی که سنجش آلاینده ها انجام گرفت، به ترتیب در وضعیت پاک، سالم، ناسالم برای گروه های حساس و ناسالم قرار داشت. بهترین و بدترین کیفیت هوا در ماه های دی (فصل سرد) و فروردین (فصل گرم) مشاهده شد. آلاینده مسئول آلودگی هوا در این شهر، PM2.5 بود.
    نتیجه گیری
    مسئول اصلی آلودگی هوای شهر کرمان در سال 1394، ذرات معلق بودند. این وضعیت ممکن است ناشی از طوفان های گرد و غبار محلی و منطقه ای (به خصوص از مناطق جنوب غربی ایران و همچنین منطقه سیستان) باشد. بنابراین می بایست اقدامات لازم جهت کنترل این نوع آلودگی و نیز کاهش سطح تماس افراد جامعه با آن انجام گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آلاینده معیار، AQI، PM2، 5
  • سامان موسوی*، احد ستوده، حمیدرضا عظیم زاده، بهمن کیانی صفحات 219-226
    زمینه و هدف
    سیستم مدیریت زیست محیطی به دنبال ایجاد الزاماتی برای سازمان هاست تا کمترین آسیب را به محیط اطرافشان وارد کنند. یکی از مهم ترین جنبه های محیط زیستی نیروگاه های حرارتی، تاثیر بر روی منابع آبی است، زیرا علاوه بر مصرف بالای نیروگاه ها، پساب خروجی از نیروگاه ها نیز در طی فرآیند تولید، به انواع آلاینده ها آلوده می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی کمی و کیفی جنبه های نافذ بر منابع آب مصرفی نیروگاه حرارتی و ارائه راهکارهای مدیریتی آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    پارامترهای کیفی پساب صنعتی نیروگاه در طول سال 1394 پایش شد تا در صورت عدم تطابق در غلظت آلاینده ها با استاندارد، ارزیابی های لازم صورت گیرد. بدین منظور، از نمونه های پساب صنعتی که پس از خنثی شدن به حوضچه تبخیر تخلیه می شود، اندازه گیری صورت گرفت. از آزمون Kolmogorov-Smirnov برای مقایسه آلاینده های پساب صنعتی با استاندارد محیط زیست استفاده شد. جنبه های نافذ بر اتلاف و آلوده سازی منابع آبی مصرفی نیروگاه با تکیه بر روش ارزیابی ریسک آنالیز مقدماتی خطر و ویلیام فاین شناسایی و اقدامات موثر جهت کاهش و پایش جنبه های شناسایی شده صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه، پساب صنعتی با سطح اطمینان 99 درصد با لحاظ استاندارد محیط زیستی، فاقد آلودگی به عناصر سنگین است. از میان ریسک های تاثیرگذار بر منابع آبی، 77 ریسک با اولویت پایین، 60 ریسک با اولویت متوسط و 13 ریسک با اولویت بالا شناسایی شدند. بخش تصفیه خانه شیمی و واحد بخار، بیشترین تعداد ریسک های شناسایی شده را شامل شدند. از میان استراتژی های کنترل ریسک، کاهش شدت ریسک با 73 درصد موثرترین استراتژی انتخابی است. 14 درصد استراتژی ها مربوط به حذف، 10 درصد مربوط به انتقال و 3 درصد مربوط به پذیرش ریسک بود.
    نتیجه گیری
    تلفیق روش های ارزیابی ریسک و اندازه گیری غلظت آلاینده های محیط زیستی با نظام مند ساختن فرآیند شناسایی جنبه ها، می توانند موجب افزایش دقت و صحت نتایج برآورد ریسک شوند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک محیط زیستی، پساب، نیروگاه سیکل ترکیبی، ویلیام فاین
  • فهیمه شریفان، علی شهیدی *، عباس خاشعی سیوکی صفحات 227-234
    زمینه و هدف
    کروم شش ظرفیتی از جمله فلزات سنگین سمی و قابل حل در آب است که هم از طریق سیستم گوارش و هم از طریق پوست در بدن انسان جذب و ذخیره می گردد. میزان کروم در آب شرب شهر بیرجند بیش از حد مجاز است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی امکان حذف کروم شش ظرفیتی با استفاده از پودر و کربن مخروط کاج و مقایسه این دو جاذب با یکدیگر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه برای محاسبه کارایی حذف (Re)، پارامتر های زمان تماس، pH، غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی در محلول، غلظت جاذب بر میزان جذب این فلز و اثر دما بررسی شد. آزمایش ها به صورت ناپیوسته بر روی شیکر انجام گرفت.
    یافته ها
    میزان جذب کروم به میزان قابل توجهی به pH محلول بستگی دارد و بیشترین میزان جذب زمانی حاصل شد که pH محلول در محدوده 3 برای پودر و 1 برای کربن مخروط کاج قرار داشت. حداکثر حذف کروم شش ظرفیتی برای پودر مخروط کاج 96/5 درصد و برای کربن حاصل از آن 93/958 درصد بود. بر اساس نتایج، جذب یون محلول کروم شش ظرفیتی از طریق جاذب های مورد استفاده در این پژوهش، از مدل ایزوترمی لانگمیر به خوبی تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    بیشترین میزان جذب کروم، توسط پودر مخروط کاج بود و می توان از مخروط کاج به عنوان یک روش موثر و ارزان قیمت در جهت حذف کروم شش ظرفیتی از پساب های آلوده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اوم، پودر مخروط کاج، راندمان جذب، کربن فعال، وم (VI)
  • مجید کرمانی، روشنک رضایی کلانتری، حسین صالحی برزکی، سودا فلاح جوکندان* صفحات 235-245
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین آلاینده های زیست محیطی، ترکیبات رنگی هستند که به طور کلی در صنایع نساجی، کاغذسازی، لوازم آرایشی، غذا و چرم به کار می روند و تخلیه آنها به فاضلاب، اثرات زیان باری را به محیط زیست وارد می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین کارایی خاکستر و پودر پسماند های گلاب گیری در حذف رنگ راکتیو آبی 29 از محلول های آبی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، بعد از تهیه جاذب پودر و خاکستر پسماند گلاب گیری، اثر پارامترهای مختلف بهره برداری از قبیل (pH (10-3، غلظت اولیه رنگ (25، 50، 100 و mg/L 300)، زمان تماس (180-5 دقیقه) و دوز جاذب (g/L6 -0/5) مورد مطالعه قرار گرفت. در نهایت نتایج توسط مدل های سینتیک و ایزوترم تحلیل گردید.
    یافته ها
    در این پژوهش زمان تعادل پودر و خاکستر پسماند گلاب گیری به ترتیب 60 و min 45به دست آمد. حداکثر کارایی جاذب پودر و خاکستر به ترتیب معادل 74 و 91 درصد، در pH معادل 3، زمان تماس تعادلی و دوز جاذب g/L 4 حاصل شد. مطالعات ایزوترم برای هر دو جاذب با مدل فروندلیخ مطابق بودند. معادلات سینتیکی نیز از مدل شبه درجه دوم بهتر پیروی می کردند.
    نتیجه گیری
    پودر و خاکستر پسماندهای گلاب گیری می توانند به عنوان یک جاذب موثر، در دسترس و ارزان قیمت در حذف آلاینده های رنگی از محیط های آبی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ایزوترم، پسماند گلاب گیری، جذب سطحی، رنگ راکتیو آبی 29، سینتیک
|
  • Fahimeh Khadempour, Ali Shahidi * Pages 179-186
    Introduction
    Qualitative assessment of water resources using qualitative indicators as one of the most suitable methods for managing water areas and having a regular program for water quality protection and pollution prevention is necessary.
    Subject &
    Method
    The use of the CWQI index to identify the country's water resources (especially lakes and rivers) can be a good tool. In this study, water quality was evaluated in two ophthalmic stations of Oliyakhonic and Farokhi in the Gain river basin of southern Khorasan province during the years of 2007-2016 with the use of this indicator and Aquachem software. In this study, parameters of calcium, magnesium, potassium, sodium, chloride, sulfate, electrical conductivity and acidity were used.
    Results
    The CWQI index for agricultural consumption has been decreasing from the upstream downstream, which may be due to increased water salinity in the downstream direction or the flow of agricultural, industrial and urban wastewater (household and industrial waste). The level of pollution and the concentration of undesirable factors rises from the upstream and downstream, and undesirable water quality for fish life, so that most stations require purification for aquaculture.
    Conclusion
    Both stations are in bad rank for drinking, aquatic, irrigation and livestock. Also, for both recreation both stations were in high rank. Also, according to the Piper diagram, the type and the water facies are bicarbonate-magnesium-calcium.
    Keywords: CWQI, Qaen River, Water Quality Parameters
  • Mohsen Azizi, Abbas Khashei *, Mehdi Dastorani Pages 187-197
    Background and Objective
    Today, the pollution caused by landfills is considered as one the serious environmental threats, including groundwater resources. The purpose of this research, the use of mathematical models and numerical with high precision in determining and explaining the current situation and relatively accurate predictions, to examine the groundwater pollution caused by leakage of leachate centers around landfill.
    Materials and Methods
    In this research, The MODFLOW, MODPATH and MT3DMS models was used to estimate the speed of movement of pollution, tracing path and simulate the process of transfer of leachate producedat San Angelo landfill site in the United States to the downstream drinking water well. Also Three scenarios of a) improved bedding of landfill bottom and reduced leachate penetration to 25%; b) Reducing the amount of extraction downstream drinking water well to 20%; c) landfill Movement as much as 100m to upstream were evaluated.
    Results
    The results of the modeling showed that in the current situation, the leachate produced landfill reaches the downstream well going through a distance of 608 meters in 2158 days. By applying three scenarios in the numerical model was seen that the leachate reaches to the downstream well by passing a distance of 613, 618, and 667 m in 4000, 3250 and 4000 days, respectively.
    Conclusion
    Therefore, in the field of locating the landfill and leakage of leachateto groundwater, numerical models can be used to predict the direction and speed of pollution movement and to make management decisions for reducing the time and distance of arriving the pollution at the groundwater.
    Keywords: Landfill, Groundwater pollution, MT3DMS, MODPATH
  • Mohammad Reza Atabaki *, Mohammad Sakhaei, Hassan Hoveidi, Mohammad Pooteh Rigi, Ehsan Karimimanesh Pages 198-207
    Introduction
    suspended particles has numerous negative effects on human health and plants.it plays an extremely important role in global climate change as well.
    Objective
    In this survey, variations and influence of meteorological parameters on the concentration of PM10 concentrations were studied.
    Methods
    In this study, first, daily, monthly and seasonal concentrations variation of PM10 were investigated. Then, the degree of correlation between PM10 and meteorological parameters were analyzed by Pearson correlation. Also regression model was used to predict PM10 concentration.
    Findings: Daily average PM10 concentration during the study period indicates that the highest concentration was in the 22nd August (1077 µg/m3) and the lowest in the 8th march (42 µg/m3). It also shows the monthly average concentration was in August (301/06 µg/m3), While the lowest concentration is accounted November (152/16 µg/m3). Seasonal concentration showed that the highest concentrations are in the summer (272/76 µg/m3). Pearson correlation coefficient analysis shows that particulate matter has a direct correlation with temperature and wind speed, while reverse correlation with precipitation and atmospheric pressure.
    Conclusion
    Based on the results of Pearson correlation, it was found that rainfall and relative humidity have adverse effects but the temperature and wind speed have a direct impact on the concentrations of PM10. So that the increased rainfall will reduce the concentration of PM10. While the temperature and the wind speed increases the concentration of suspended particles. Also, the coefficient of determination in the regression model Suggests that 13, 25 and 6 percent of PM10 changes in spring, summer and fall are explained by meteorological parameters used in the model. Based on these results we can say that adverse meteorological conditions may lead to increased concentrations of PM10.
    Keywords: Air Pollution, PM10, Meteorological Parameters, Linear modeling
  • Mohsen Heidari, Zoha Heidarinejad*, Vali Alipour, Kavoos Dindarloo, Omid Rahmanian, Babak Goodarzi, Hasan Mousapour Pages 208-218
    Background
    Air pollution and its health effects is a principal challenge in Iran. One of the effective measures to control air quality is to determine the actual amount of pollutants and describe the air quality in comparison with standard conditions. The main objective of this study was to evaluate the air quality in Kerman based on Air Quality Index (AQI) and to determine the responsible pollutant in polluted days during April 2015 to March 2016.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the air pollutants concentration data were obtained from Kerman environmental protection agency. Then, the AQI values were calculated based on the levels of the criteria pollutants, i.e., CO, NO2, SO2, PM10, PM2.5 and O3. Based on AQI levels, the air quality was classified into six groups including good, moderate, unhealthy for the sensitive people, unhealthy, very unhealthy and dangerous.
    Results
    During the studied year, the air quality in 7%, 60%, 29% and 4% of the days, in which the pollutants concentrations were measured, was in clean condition, healthy conditions, unhealthy conditions for sensitive groups and unhealthy condition, respectively. The best and worst air quality conditions were observed in January (in cold season) and April (in warm season), respectively. PM2.5 was the responsible pollutant for air pollution in Kerman.
    Conclusion
    The results showed that the main responsible pollutant which causes air pollution in Kerman was particulate matter. This situation may be originated from the local and regional dust storms, especially from south-west and Sistan regions. Therefore, the essential actions must be taken to control such pollution and to minimize the community exposure to this pollutant.
    Keywords: AQI, Air pollution, Criteria Pollutant, PM2.5
  • Saman Mousavi *, Ahad Sotoudeh, Hamidreza Azimzade, Bahman Kiani Pages 219-226
    Background And Objectives
    Environmental management system attempts to create and pursue requirements for the organizations to prevent catastrophic damages causing to their surroundings. One of the most important environmental aspects of thermal power plants is the impact on water resources. Moreover to high level consumption, the produced wastewaters will added to other pollutants.
    Methods
    The produced wastewater from the combined cycle power plant was monitored during one year. To compare pollutants from industrial wastewater with environmental standards, Kolmogorov–Smirnov’s test was employed. The main aspects of wasting and contaminating consumed water resources of power plant has been studied by using Preliminary Hazard Analysis and William fine techniques. Also the effective actions were performed to decrease and monitor the determined aspects.
    Results
    The results have been showed that industrial wastewater has not any heavy elements contamination with 99 percent of certainty. Among the effective risks on water resources, 77 risks with low priority, 60 risks with medium priority and 12 risks with high priority has been identified. The chemistry refinery’s section and steam’s unit had the most identified risks. Among the risk controlling strategies, reducing risk’s intensity with 73 percent is the most effective strategy. Also, 14 percent of strategies refer to exclusion, 10 percent to transfer and three percent to acceptance of risk
    Conclusion
    Combining risk assessment methods and environmental pollutants concentration measurements could increased the accuracy and validity of the results by systemizing the identification process.
    Keywords: Environmental Risk Assessment, Combined Cycle Power Plant, William Fine, Wastewater
  • Fahimeh Sharifan, Ali Shahidi *, Abbas Khashei Pages 227-234
    Background and Objective
    The hexavalent chromium is a toxic and water-soluble heavy metal that is absorbed and stored through the digestive system and through the skin in the human body. That amount is exceeded in drinking water in Birjand. So the purpose of this studies, Process about remove the hexavalent chromium by using from pine fruit powder, carbon and compare to each other.
    Methods
    In this research, for Calculate removal efficiency (Re), Parameters of contact time, pH, adsorbent dose, initial Cr (VI) concentration and Temperature was studied. Experiments were intermittently performed in batch reactor on Shaker.
    Results
    The results showed that the absorption of chromium significantly depends on the pH of the solution and the absorption rate in the range of 3 for powder and 1 for carbon was achieved when the pH of the solution. The maximum removal of Cr (VI) for pine fruit powder is 96/5 % and for activated Carbon Pine Cones is 93/958%. The results indicate that the soluble chromium ions through the absorbent used in this study, as well as follow the Langmuir isotherm model.
    Conclusion
    The most remove of the hexavalent chromium happened by pine fruit powder and Pine cones can be used as an effective and inexpensive method to remove of the hexavalent chromium from contaminated wastewater.
    Keywords: Absorption efficiency, Activated Carbon, Chromium (VI), Isotherm, Pine fruit powder
  • Majid Kermani, Roshanak Rezaei, Hossein Salehi, Sevda Fallah Jokandan* Pages 235-245
    Background
    One of the most important environmental pollutants is color Compounds that are generally used in the textile, paper, cosmetics, food and leather industries, and their discharge into wastewater has harmful effects on the environment. The aim of this study is determination of efficiency of ash and powder Rosa Damascena Wastes in removal of Reactive Blue from aqueous solutions.
    Methods
    In this experimental study, after the preparing of powder and ash Rosa Damascena Wastes absorbent, the effect of various parameters of operation such as pH (3-10), the initial concentration of dye (25, 50, 100 and 300 mg/L), contact time (5-180 minutes) and absorbent dose (0.5- 6 g/L) were studied. Finally the results were analyzed by kinetics and isotherm modeling.
    Results
    In this study, equilibrium time of powder and ash Rosa Damascena Wastes Obtained 60 and 45 minutes respectively. The Maximum efficiency of absorbent powder and ash was obtained 74 and 91 percent, respectively, at pH 3, contact time of equilibrium and absorbent dosage 4 g/L. isotherm studies matched with Freundlich isotherm models for both absorbents. Kinetic equations followed the pseudo-second of the model better.
    Conclusion
    The results showed that Powder and ash of Rosa Damascena Wastes can be used as an effective, available and affordable absorbent for removal of color pollutants from aqueous solutions.
    Keywords: Adsorption, Rosa Damascena Waste, Reactive Blue 29, kinetics, isotherms