فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • لیلا حدادی، رضا مرندی*، نوشین سجادی صفحات 257-275
    زمینه و هدف
    یکی از مصارف مجدد پساب در صنایع، آبیاری فضای سبز می باشد، لذا با تصفیه اصولی و نیز کاهش آلودگی های زیست محیطی فاضلاب ها و مطابقت با استانداردهای زیست محیطی، می توان از آن جهت مصارف آبیاری استفاده نمود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عملکرد واحد تصفیه فاضلاب شرکت نوش آذر به وسیله ایستگاه پایش آنلاین انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1395 بر روی پساب خروجی تصفیه خانه فاضلاب شرکت نوش آذر انجام گرفت. پارامترهای خروجی پساب شامل COD، BOD، TSS، TOC، Turbidity (کدورت)، pH و Temperature (دما) 12 بار در شبانه روز به وسیله ایستگاه پایش آنلاین تصفیه خانه طبق کتاب متدهای استاندارد اندازه گیری و در پایان هر ماه به صورت گزارش اعلام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، نسخه 18 و شاخص های آماری شامل میانگین و انحراف معیار انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین کل نسبت BOD/COD در فاضلاب ورودی برابر با 0/8 به دست آمد. میانگین کل غلظت COD،BOD و TSS پساب ورودی به ترتیب 134/85±1624/91، 75/38±1310 و mg/L 39/76±58/283، میانگین کل پارامترهای خروجی کدروت، COD، BOD، TSS و TOCبه ترتیب 2/21± 12/78، 12/90± 83/73، 6/65± 41/26، 2/14± 6/70 و mg/L 7/08±46/03، pH0/35±7/80 و میانگین راندمان حذف COD، BOD و TSSبه ترتیب 3/62±93/92، 1/002±96/57 و 0/936±97/57 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به کارایی مناسب سیستم لجن فعال تصفیه خانه فاضلاب شرکت نوش آذر، پساب خروجی از نظر پارامترهای COD، BOD، TSS، TOC، Turbidity و pH، با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران جهت مصرف برای آبیاری مطابقت دارد، اما جهت حصول اطمینان کافی از کیفیت پساب خروجی در خصوص استفاده مجدد، پارامترهای میکروبی نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، استفاده مجدد پساب، تصفیه خانه فاضلاب، شرکت نوش آذر
  • سید وحید رضوی ترمه * صفحات 275-286
    زمینه و هدف
    سالک جلدی، یکی از شش بیماری مهم مناطق گرمسیری و نمونه ای از بیماری های همه گیر می باشد. شیوع و انتشار این بیماری علاوه بر مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، تحت تاثیر عوامل محیطی و شرایط اقلیمی نیز می باشد. در مطالعه حاضر به منظور تهیه نقشه حساسیت بیماری سالک جلدی از روش های تصمیم گیری تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل شبکه استفاده شد. با توجه به میزان بروز بالای سالک جلدی در استان خوزستان، شهرستان ایذه به عنوان مطالعه موردی انتخاب شد.
    مواد و روش ها
    به منظور تهیه نقشه حساسیت سالک در شهرستان ایذه، تعداد مبتلایان به این بیماری در شهرستان ایذه از سال 92-1387 از مرکز بهداشت استان اخذ گردید. لایه های اطلاعاتی ارتفاع، بارندگی، دما، رطوبت، فاصله از رودخانه، فاصله از مناطق روستایی و کاربری اراضی به عنوان پارامترهای موثر بر بیماری سالک جلدی شناسایی و نقشه های مذکور در محیط GIS آماده گردید. پارامترهای شناسایی شده با به کارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل شبکه به صورت زوجی مقایسه و وزن هر یک از عوامل که مبین میزان تاثیر آن هاست، در نرم افزارهای Expert Choice و Super Decision محاسبه گردید. سپس این پارامترها بر اساس وزن به دست آمده در نرم افزار ArcGIS با یکدیگر تلفیق شدند و نقشه نهایی سالک جلدی حاصل از هر روش تهیه گردید. ارزیابی روش های مذکور با استفاده از منحنی تشخیص عملکرد نسبی (ROC) و 16 نقطه مربوط به وقوع بیماری سالک صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از وزن دهی پارامترهای موثر با استفاده از روش های تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل شبکه، بیشترین وزن به ترتیب مربوط به پارامترهای ارتفاع، دما و بارندگی بود. بر اساس نتایج ارزیابی توسط ROC، دقت نقشه تهیه شده با استفاده از روش تحلیل شبکه برابر 87/8 درصد و دقت روش تحلیل سلسله مراتبی، 68/9 درصد برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از روش تحلیل شبکه، نشان دهنده دقت خیلی خوب این مدل برای تهیه نقشه حساسیت بیماری سالک جلدی و همچنین نتایج حاصل از روش تحلیل سلسله مراتبی، نشان دهنده دقت متوسط این مدل جهت تهیه نقشه حساسیت سالک جلدی می باشد.
    کلیدواژگان: سالک جلدی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، مدل تحلیل سلسله مراتبی، مدل تحلیل شبکه
  • آیت حسین پناهی*، حسین کمانی، محمد هاونگی صفحات 276-284
    زمینه و هدف
    فنل، یکی از رایج ترین آلاینده های آلی در محیط های آبی است. حضور فنل در محیط باعث مشکلات بهداشتی چون سرطان زایی، ضربان نامنظم قلب و... در انسان و سایر موجودات می شوند، در نتیجه باید نسبت به حذف آن اقداماتی انجام شود. فرآیند جذب توسط نانوذرات، یکی از روش های موثر در حذف آلاینده هاست. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی نانوذرات اکسید منیزیم در حذف فنل از محلول های آبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از نانوذرات اکسید منیزیم با اندازه nm 43 استفاده شد. پس از تهیه محلول استوک فنل، اثر پارامترهای (pH (3، 5، 7، 9، 11، زمان تماس (120 ،min (10، 30، 60، 90 و ، دوز جاذب (100،mg/L (20، 40، 60، 80 و و غلظت اولیه (100،mg/L (25، 50، 75 و فنل مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش pH، زمان تماس و دوز جاذب تا یک محدوده خاص و کاهش غلظت اولیه، راندمان حذف افزایش یافت؛ به طوری که در pH حدود 11، غلظت اولیه mg/L 50، دوز جاذب mg/L 80 و زمان تماس min60 راندمانی برابر 81 درصد داشت. داده های جذب فنل بر نانوذرات اکسید منیزیم از ایزوترم Langmuir و سینتیک pseudo- second order پیروی می کنند.
    نتیجه گیری
    نانوذرات اکسید منیزیم قابلیت تقریبا بالایی در حذف فنل دارد و می توان از آن به عنوان جاذب در حذف فنل از محیط های آبی حاوی فنل استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جذب، فنل، محیط های آبی، نانوذرات اکسید منیزیم
  • محمد ولایت زاده*، سینا دوازده امامی، زهرا ناصرزاده صفحات 287-298
    زمینه و هدف
    دی اکسیدکربن موجود در هوا نقش مهمی در افزایش دما دارد و غلظت بالای آن می تواند بر سلامتی انسان تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان دی اکسیدکربن انتشار یافته در اتمسفر و مقایسه آستانه حد مجاز غلظت دی اکسیدکربن محیط با استانداردهای جهانی در میدان نفتی یادآوران در سال 1396 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر در سال 1396 در میدان نفتی یادآوران در استان خوزستان انجام شد. در این پژوهش سنجش گازهای متان، دی اکسیدکربن، مونواکسیدکربن، اکسیژن، دما و رطوبت نسبی در 64 ایستگاه با 3 تکرار با استفاده از دستگاه های ALTAIR 4X و Trotec مدل BZ30 انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، ورژن 18 و ANOVA One-way و آزمون های Kolmogorov-Smirnov و ضریب Pearson و Spearman انجام گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه دامنه غلظت دی اکسیدکربن و اکسیژن به ترتیب 590-450 و ppm 20/98-19 به دست آمد. همچنین بالاترین و پایین ترین میزان دی اکسیدکربن به ترتیب 6/36±584/56 و ppm 4/77±453/92 در کمپ آبرسانی (زلال) و چاه S10 بود (0/05>p). بالاترین میزان اکسیژن ppm 0/041±20/92 و در چاه S7 و F12 بود، اما پایین ترین میزان اکسیژن 0/059±19 و ppm 0/042±19 و در چاه S10 و F17 به دست آمد (0/05
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحلیل ضریب پیرسون و اسپیرمن، بین دما، رطوبت، اکسیژن و دی اکسیدکربن همبستگی مثبت و معنی داری وجود نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده، غلظت دی اکسیدکربن در مناطق مختلف میدان نفتی یادآوران در حد قابل قبول بود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، استان خوزستان، ایمنی زیستی، سلامت انسان، میدان نفتی یادآوران
  • محمد هادی ابوالحسنی *، نیلوفر پیرستانی، هاجر امینی صفحات 299-310
    زمینه و هدف
    آلوده شدن آب به ترکیبات نفتی در ایران از بدو استخراج نفت از سده گذشته ایجاد شده است و انباشت تدریجی آنها در محیط سلامتی منابع آب کشور را تهدید می کند، بنابراین گسترش فناوری های جدید برای حذف و پاک سازی آلودگی های نفتی ضروری است. روش های مختلفی برای پاک سازی آلودگی های نفتی و مشتقات آن وجود دارد. در این پژوهش، از جاذب پسماند پشم سنگ به عنوان جاذب ارزان قیمت برای حذف آلودگی نفتی (نفت سفید) از پساب استفاده شد.
    مواد و روش ها
    در ابتدا با استفاده از آنالیز XRF و XRD ترکیب شیمیایی تعیین شد، سپس آزمایشات جذب به صورت ناپیوسته با استفاده از محلول های آزمایشگاهی حاوی نفت انجام گرفت و شرایط بهینه جذب با تغییر فاکتورهای موثر بر جذب که شامل pH، غلظت اولیه آلوده کننده، زمان تماس و مقدار جاذب بر میزان جذب در سطوح مختلف بود، مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت استفاده از جاذب برای پساب آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    کارایی جاذب در زمان تعادل برای جذب نفت با استفاده از جاذب پسماند پشم سنگ در min 15 دقیقه با اختلاف معنی داری بیشتر از دیگر زمان تماس ها بود (میزان 76/01 درصد جذب؛ 0/05>p) و کمترین مقدار آن با اختلاف معنی داری در min 3 مشاهده شد (میزان 63/82 درصد جذب؛ 0/05>p). بیشترین میزان جذب پسماند پشم سنگ در 3=pH مشاهده شد که اختلاف معنی داری با دیگر pH ها داشت (میزان 70/59 درصد جذب؛ 0/05>p) و کمترین درصد جذب با اختلافی معنی دار در 9=pH مشاهده شد (میزان 57/69 درصد جذب؛ 0/05>p). تاثیر مقادیر جاذب پسماند پشم سنگ در 0/5 و g/L 1 با یکدیگر اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند، اما با اختلاف معنی داری بیشتر از دیگر مقدار جاذب ها بودند (به ترتیب میزان 76/80 و 75/30 درصد جذب؛ 0/05>p) و کمترین درصد جذب با اختلاف معنی داری نسبت به سایر مقادیر در g/L 0/25 مشاهده شد (میزان 67/78 درصد؛ 0/05>p). برازش هم دماهای جذب سطحی نشان داد که جذب نفت توسط پسماند پشم سنگ با مدل لانگمویر مطابقت دارد (میزان 0/99=R2 می باشد).
    نتیجه گیری
    جاذب پسماند پشم سنگ، کارایی بالای در جذب نفت از پساب دارد و می تواند در رفع آلودگی نفتی (نفت سفید) مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، پساب ساختگی، پسماند پشم سنگ، فاکتورهای موثر بر جذب
  • آرزو نجایی، صمد بابایی، مرادعلی زارعی پور * صفحات 311-319
    زمینه و هدف
    یکی از موارد مهم در زمینه حفظ و ارتقای سلامت جامعه، دفع بهداشتی زباله است. امروزه استفاده از مدل های آموزشی جهت تعیین علل عدم پذیرش رفتارهای مرتبط با سلامت رو به فزونی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با رفتار دفع بهداشتی زباله بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در کارکنان مراکز بهداشت شهرستان ارومیه انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی در سال 1395 بر روی 300 نفر از کارکنان مراکز بهداشت شهرستان ارومیه صورت گرفت. گردآوری داده هابا استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر سوالات فردی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS،ورژن 16 و آزمون هایLinear Regression، Independent T، ANOVAانجام گرفت.
    یافته ها
    بین رفتار دفع بهداشتی زباله با جنسیت، وضعیت تاهل، رسته شغلی و وضعیت اقتصادی ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (0/05>p). از بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، شدت درک شده بیشتر رفتار دفع بهداشتی زباله را پیشگویی کرد. از عوامل پیشگویی کننده در مراحل بعدی به ترتیب می توان خودکارآمدی درک شده، منافع درک شده، حساسیت درک شده، آگاهی و موانع درک شده را نام برد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی، سازه های شدت درک شده و خود کار آمدی در رفتار دفع بهداشتی زباله بیشترین تاثیر را داشت، پیشنهاد می شود در طراحی و اجرای برنامه های مدیریت دفع بهداشتی زباله بر روی سازه های شدت درک شده و خودکارآمدی بیشتر تاکید شود.
    کلیدواژگان: دفع بهداشتی زباله، رفتار، مدل اعتقاد بهداشتی
  • حسین علیدادی سلطان قلی، علی اصغر نجف پور، سمیه اعتمادی مشهدی*، بتول محب راد، علی اکبر دهقان صفحات 320-327
    زمینه و هدف
    شیرابه زباله حاوی ترکیبات خطرناک آلی از جمله نیتروژن و غلظت های بالایی از عناصر سمی زیان آور است؛ تصفیه این آلاینده ها در محیط زیست، به عنوان یک مشکل جهانی مطرح است. این آلاینده ها با نفوذ در آب های زیرزمینی و تجمع زیستی در بدن جانواران به ویژه انسان، سبب بروز مشکلات جدی زیست محیطی و همچنین بیماری های فراوان می شوند. بنابراین ضروری است که شیرابه زباله با روش های کاربردی و مناسب تصفیه شود. هضم بی هوازی، یکی از روش های تصفیه مقرون به صرفه برای فاضلاب هایی با غلظت بالای آلاینده هاست. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی فرآیند هضم همزمان بی هوازی شیرابه زباله و فضولات تازه گاو در حذف COD و TKNانجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش شیرابه زباله لندفیل مشهد و نسبهای اختلاط : 1/3، 1/1 و 3/1 از شیرابه و پهن، با شرایط یکسان و در دمای محیط تحت هضم بی هوازی قرار گرفت. COD و TKN در ابتدا و انتهای فرآیند در مخلوط های مختلف مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    در نمونه شاهد کاهش COD حدود 5 درصد و TKN حدود 9/09 درصد بود، این در حالی است که در مخلوط های 3/1، 1/1 و 1/3 شیرابه و پهن، کاهش COD به ترتیب حدود: 65، 75، 70 درصد و مقادیر TKN نیز به ترتیب 33/26، 82/16، 84/73 درصد بود.
    نتیجه گیری
    روش هضم همزمان بی هوازی مخلوط شیرابه زباله و پهن گاو جهت حذف COD و TKN شیرابه زباله و اقتصادی است، زیرا علاوه بر عدم نیاز به انرژی و تکنولوژی های گران قیمت، با تولید گاز متان، سود اقتصادی نیز خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، شیرابه زباله، کل نیتروژن کجلدال، لندفیل مشهد، هضم بی هوازی
|
  • Leila Haddadi, Reza Marandi *, Nooshin Sadjadi Pages 257-275
    Background and Objective
    One of the reuses of wastewater in industries is irrigation of green space. Therefore, with proper treatment and reduction of environmental pollution of wastewater and in compliance with environmental standards, it can be used for irrigation purposes. The present study was aimed to evaluate the performance of Noosh Azar Wastewater Treatment Plant by the online monitoring station in 2016.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed at Noosh Azar Waste Water Treatment Plant (WWTP) in Tehran. The effluent outlet parameters include COD, BOD, TSS, TOC, Turbidity, pH and temperature which were measured 12 times/day by the online monitoring station of the refinery according to the standard methods (the Examinations of Water and Wastewater), and reported at the end of each month. Data were entered into SPSS software and analyzed using statistical indices including mean and standard deviation.
    Results
    The average total of BOD/COD ratio in the wastewater was 0.8. The results of the study showed that the average concentration of COD, BOD and TSS of the wastewater was 1624.91 ±134.85, 1310±75.38 and 283.58± 39.76 mg/L, respectively. The average of total outlet parameters of turbidity, COD, BOD, TSS and TOC were 12.78±2.21, 83.73±12.90, 41.26±6.65, 6.70±2.14, 46.03±7.08 mg/L, and pH=7.80±0.35. The total average of removal efficiencies of COD, BOD and TSS were 93.92±3.62, 96.57±1.002 and 97.57±0.936, respectively.
    Conclusion
    Regarding the proper performance of the activated sludge system of Noosh Azar Company, the effluent parameters such as COD, BOD, TSS, TOC, turbidity and pH, were in accordance with the standard of the Iranian Environmental Protection Agency for irrigation use. However in order to ensure the quality of the wastewater for reuse, the microbial parameters should also be considered.
    Keywords: Evaluation, Waste water Reuse, waste water Treatment Plant, Noosh Azar Company
  • Seyed Vahid Razavi Termeh * Pages 275-286
    Background and Objective
    Cutaneous leech is one of the six major diseases and an example of epidemic diseases in tropical regions. Prevalence and spread of this disease is affected by environmental factors and climatic conditions as well as economic, social and cultural issues. In this research, Analytic Hierarchy Process and network analyzes are used to prepare susceptible cutaneous leeches map. Considering high incidence of cutaneous leech in Khuzestan province, Izeh city was selected as a case study.
    Materials and Methods
    For this purpose, the number of patients affected by this disease in Izeh was obtained from the Provincial Health Center from 2009 to 2014. Information layers of elevation, rainfall, temperature, humidity, distance from river, distance from rural areas and land use were identified as effective parameter and their maps were prepared in GIS environment. Parameters were compared in pairs by using AHP and ANP and weight of each factors determining their impacts was calculated in Expert Choice and Super Decision software. Then these parameters were combined based on their obtained weights in ArcGIS software and the final cutaneous leech map was prepared. Evaluation of these methods was performed using relative operation curve (ROC) and 16 points related to leech disease.
    Result
    The results of weighting effective parameters using AHP and ANP showed that the highest weight is related to elevation, temperature and rainfall parameters, respectively. The results of ROC assessment showed that in preparing the map, ANP had an accuracy of 87.8% and AHP had an accuracy of 68.9%.
    Conclusion
    The results of ANP showed that this model had suitable accuracy in preparing susceptible cutaneous leech map and AHP had moderate accuracy in preparing susceptible cutaneous leech map.
    Keywords: Cutaneous leishmaniasis, analytic hierarchy process (AHP), analytic network process (ANP), Geographic Information System (GIS)
  • Ayat Hossein Panahi *, Hossein Kamani, Mohammad Havangi Pages 276-284
    Background And Objectives
    Phenol is one of most common organic pollutants in aqueous environments. Phenol presence in the environment can make some health problems such as carcinogenesis, abnormality of heartbeat, etc for humans and poisonous problems for other organisms. Therefore, this pollutant must be removed from polluted effluents to prevent water pollution. Using nanoparticles in adsorption processes is considered as an effective method for contaminants removal. The aim of this study was to investigate the efficiency of magnesium oxide nanoparticles in phenol removal from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    In this research, nanoparticles of magnesium oxide were used with size of 43 nm. After the preparation of phenol stock solution, effects of pH¡(3- 5- 7- 9- 11)¡ contact time(10,30, 60, 90, and 120 min)¡ MgO dosage(20, 40, 60, 80 and 100 mg/L) and initial concentration of phenol (25, 50, 75 and 100 mg/l) Were investigated.
    Results
    Results indicated that the removal efficiency increased with increasing pH, contact time, MgO dosage to a certain range and decreasing initial concentration. Such that the maximum efficiency was equal to 81% in the pH of about 11, initial concentration of 50 mg/L, MgO dosage of 80 mg/l and contact time of 60 min. It was found that adsorption kinetics and equilibrium data follow a pseudo-second-order kinetics model and a Langmuir isotherm model respectively.
    Conclusion
    This study showed that the magnesium oxide nanoparticles have the ability to remove the phenol and can be used effectively in removing phenol from aqueous solution
    Keywords: Adsorption, Phenol, Nano practical MgO, Aqueous solution
  • Mohammad Velayatzadeh *, Sina Davazdah Emami, Zahra Naserzadeh Pages 287-298
    Background and Objective
    Emission of Carbon dioxide in the atmosphere has an important role in increasing temperatures and, its higher concentration can effect on human health. Due to this issue, this study is aimed to measure the amount of the released carbon dioxide into the atmosphere in different part of Yadavaran Oil field and compare with international standards in 2017.
    Material &
    Methods
    The present investigation was accomplished in Yadavaran oil field of Khuzestan province of Iran in 2017. In this study measurement of parameters including carbon dioxide, carbon monoxide, oxygen, relative humidity and temperature was done in 64 stations with 3 replications using ALTAIR 4X and Trotec BZ30. Data was analyzed by one-way ANOVA and Kolmogorov–Smirnov tests. Moreover, Correlation analysis was performed using Pearson and Spearman coefficients.
    Results
    The results showed that concentration range of carbon dioxide and oxygen was 490-590 and 19-208ppm respectively. Also, the highest and lowest levels of carbon dioxide were 584.56±6.36 and 453.94±77.7 ppm in wet water camp and S10 wells (P 0.05) in the same order.
    Conclusion
    Pearson and Spearman coefficient analysis showed no significant correlation between temperature, humidity, oxygen and carbon dioxide. According to the results, the concentration of carbon dioxide in different areas of the oil field of Yadavaran was acceptable.
    Keywords: Air pollution, bio safety, human health, Yadavaran Oil Field, Khuzestan Province
  • Mohammad Hadi Abolhasani *, Niloofar Pirestani, Hajar Amini Pages 299-310
    Background And Aim
    water oil contamination has occurred in Iran since the previous century and environmental oil accumulation threatens the country water resources’ health. There are several methods to remove oil and its derivatives contamination. In the present study, mineral wool waste was used as low price adsorbent for wastewater oil contamination (kerosene) removal.
    Materials And Methods
    first, XRF and XRD analyses were used to determine chemical composition. Then, adsorption tests were conducted discontinuously using laboratory solutions containing oil to determine optimum adsorption conditions by adjustment of effective factors such as pH, initial concentration, exposure time and adsorbent concentration. Thereafter, application of adsorbent for laboratory wastewater was studied.
    Results
    after 15 min exposure, the adsorbent (mineral wool wastes) efficacy was significantly higher than the other times (76.01 % adsorption; P
    Conclusion
    it is concluded that mineral wool waste has high efficiency to adsorb oil from wastewater and could be used for oil contamination removal.
    Keywords: Rock wool's waste, oil pollution, laboratory wastewater, effective factors on absorption
  • Arezoo Nejaei, Samad Babaiy, Moradali Zareipour * Pages 311-319
    Introduction
    One of the most important factors in maintenance and promotion of public health is sanitary disposal of waste. At present, the use of educational models to determine the causes of non-acceptance of health-related behaviors is growing. This study aims to evaluate the factors associated with behavior of garbage disposal based on health belief model in Urmia city health center staff.
    Materials And Method
    This descriptive-analytic study was took place on 300 employees in 2016 in Urmia city health center. Samples were collected using simple random sampling method. Also, data gathering was done in accordance with a questionnaire containing demographic questions and the health belief model structures. the validity and reliability of the used questionnaire was confirmed by the researchers. Statistical data analysis was performed using software spss-16 through chi-square tests and logistic regression analysis.
    Results
    According to the obtained results there was a significant relation among dependent variable (sanitary garbage disposal) and surveyed independent variables including gender, marital status, employment category, socioeconomic status (P
    Conclusion
    It is suggested that the design and implementation of waste management programs should be based on the health belief model with emphasis on perceived intensity as well as self-efficacy.
    Keywords: Disposal of Garbage, behavior, health belief model (HBM)
  • Hosein Alidadi, Ali Asghar Najafpoor, Somayeh Etemadi Mashhadi *, Batoul Mohebrad, Aliakbar Dehghan Pages 320-327
    Introduction
    Waste leachate contains hazardous organic compounds such as nitrogen compounds and high concentrations of poisonous compounds; the remediation of these pollutants from the environment is considered as a global problem. These pollutants make serious environmental problems through their penetration into groundwater and bioaccumulation. Therefore, leachate treatment is essential with suitable and appropriate methods. Anaerobic digestion is considered as one of the most cost-effective methods for this mean. This study aimed to evaluate the efficiency of an anaerobic digester in simultaneous removal of chemical oxygen demand (COD) and TKN from landfill leachate during the process of anaerobic co-digestion for landfill leachate and fresh cow dung.
    Materials And Methods
    In this study, landfill leachate of Mashhad and cow dung was mixed in 3/1, 1/1 and 1/3 ratios. These treatments were exposed under anaerobic digestion with same conditions such as environmental temperature. COD and TKN were measured at the beginning and the end of the process.
    Results
    In the control treatment, COD decreased about 5% and the reduction of TKN was 9.09%. Whilst COD reduction was about 65%, 75%, and 70% in the treatments of 3/1, 1/1 and 1/3 Ratio respectively. Also, TKN decreased 33.26, 82.16 and 84.73% in the 3/1, 1/1 and 1/3 Ratio correspondingly.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the applied method is an efficient and economical approach for elimination of COD and TKN from waste leachate. Because it not only is considered as an environmentally friendly method for this regard, but also it will also make economic benefits from methane production.
    Keywords: Waste leachate, landfill, anaerobic digestion, TKN, COD